Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
167. ஸத்த²கம்மபடிக்கே²பகதா²
167. Satthakammapaṭikkhepakathā
279. து³க்கே²ன ருபதீதி து³ரோபயோதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘து³க்கே²ன ருஹதீ’’தி. ஸத்த²கம்மங் வா வத்தி²கம்மங் வாதி எத்த² ஸத்தே²ன காதப்³ப³ங் கம்மங் ஸத்த²கம்மங், வத்தி²பீளனங் காதப்³ப³ங் கம்மங் வத்தி²கம்மந்தி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘யதா² படிச்ச²ன்னே’’திஆதி³. ‘‘ஸூசியா வா’’திஆதி³னா ஸத்த²கம்மந்தி எத்த² ‘‘ஸத்த²’’ந்தி பத³ங் உபலக்க²ணமத்தந்தி த³ஸ்ஸேதி. ‘‘ஸத்தே²ன வா’’தி பத³ங் ‘‘சி²ந்த³னங் வா பா²லனங் வா’’திபதே³ஹி யோஜேதப்³ப³ங். ‘‘ஸூசியா வா கண்டகேன வா ஸத்திகாய வா’’திபதா³னி ‘‘விஜ்ஜ²னங் வா’’தி பதே³ன யோஜேதப்³பா³னி. ‘‘பாஸாணஸக்க²லிகாய வா நகே²ன வா’’தி பதா³னி ‘‘லேக²னங் வா’’தி பதே³ன யோஜேதப்³பா³னி. ஏதந்தி ஸத்தே²ன சி²ந்த³னாதி³கம்மங். எத்த² சாதி ஸத்த²கம்மவத்தி²கம்மேஸு. தத்த² பனாதி ஸம்பா³தே⁴ பன. தேனாதி கா²ராதி³னா. வச்சமக்³கே³ யாய பே⁴ஸஜ்ஜமக்கி²தாதா³னவட்டியா கா²ரகம்மங் வா கரொந்தி, யாய வேளுனாளிகாய தேலங் வா பவேஸெந்தி, ஸா பே⁴ஸஜ்ஜமக்கி²தாதா³னவட்டி வா ஸா வேளுனாளிகா வா வட்டதியேவாதி யோஜனா.
279. Dukkhena rupatīti duropayoti dassento āha ‘‘dukkhena ruhatī’’ti. Satthakammaṃ vā vatthikammaṃ vāti ettha satthena kātabbaṃ kammaṃ satthakammaṃ, vatthipīḷanaṃ kātabbaṃ kammaṃ vatthikammanti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘yathā paṭicchanne’’tiādi. ‘‘Sūciyā vā’’tiādinā satthakammanti ettha ‘‘sattha’’nti padaṃ upalakkhaṇamattanti dasseti. ‘‘Satthena vā’’ti padaṃ ‘‘chindanaṃ vā phālanaṃ vā’’tipadehi yojetabbaṃ. ‘‘Sūciyā vā kaṇṭakena vā sattikāya vā’’tipadāni ‘‘vijjhanaṃ vā’’ti padena yojetabbāni. ‘‘Pāsāṇasakkhalikāya vā nakhena vā’’ti padāni ‘‘lekhanaṃ vā’’ti padena yojetabbāni. Etanti satthena chindanādikammaṃ. Ettha cāti satthakammavatthikammesu. Tattha panāti sambādhe pana. Tenāti khārādinā. Vaccamagge yāya bhesajjamakkhitādānavaṭṭiyā khārakammaṃ vā karonti, yāya veḷunāḷikāya telaṃ vā pavesenti, sā bhesajjamakkhitādānavaṭṭi vā sā veḷunāḷikā vā vaṭṭatiyevāti yojanā.
280. தங் தி³வஸந்தி தஸ்மிங் தி³வஸே. கிஞ்சி ஸத்த²ந்தி யோஜனா. இமாயாதி ஸுப்பியாய அஞ்ஞங் கிஞ்சி அதெ³ய்யங் கிம்பி ப⁴விஸ்ஸதீதி யோஜனா. யத்ர நாமாதி எத்த² த்ரபச்சயோ காரணத்தே² ஹோதீதி ஆஹ ‘‘யஸ்மா நாமா’’தி. ‘‘வீமங்ஸீ’’தி இமினா படிவெக்கீ²தி எத்த² படிஅவபுப்³போ³ இக்க²தா⁴து வீமங்ஸனத்தோ²தி த³ஸ்ஸேதி. அஸுகமங்ஸந்தி அஸுகங் மங்ஸங், அஸுகஸ்ஸ வா ஸத்தஸ்ஸ மங்ஸங்.
280.Taṃdivasanti tasmiṃ divase. Kiñci satthanti yojanā. Imāyāti suppiyāya aññaṃ kiñci adeyyaṃ kimpi bhavissatīti yojanā. Yatra nāmāti ettha trapaccayo kāraṇatthe hotīti āha ‘‘yasmā nāmā’’ti. ‘‘Vīmaṃsī’’ti iminā paṭivekkhīti ettha paṭiavapubbo ikkhadhātu vīmaṃsanatthoti dasseti. Asukamaṃsanti asukaṃ maṃsaṃ, asukassa vā sattassa maṃsaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi
167. ஸத்த²கம்மபடிக்கே²பகதா² • 167. Satthakammapaṭikkhepakathā
168. மனுஸ்ஸமங்ஸபடிக்கே²பகதா² • 168. Manussamaṃsapaṭikkhepakathā
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / கு³ளாதி³அனுஜானநகதா² • Guḷādianujānanakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / கு³ளாதி³அனுஜானநகதா²வண்ணனா • Guḷādianujānanakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā
கு³ளாதி³அனுஜானநகதா²வண்ணனா • Guḷādianujānanakathāvaṇṇanā
மனுஸ்ஸமங்ஸபடிக்கே²பகதா²வண்ணனா • Manussamaṃsapaṭikkhepakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / கு³ளாதி³அனுஜானநகதா²வண்ணனா • Guḷādianujānanakathāvaṇṇanā