Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    9. ஸத்தா²ரவந்த³னாஸுத்தங்

    9. Satthāravandanāsuttaṃ

    265. ஸாவத்தி²யங் ஜேதவனே. ‘‘பூ⁴தபுப்³ப³ங், பி⁴க்க²வே, ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ மாதலிங் ஸங்கா³ஹகங் ஆமந்தேஸி – ‘யோஜேஹி, ஸம்ம மாதலி, ஸஹஸ்ஸயுத்தங் ஆஜஞ்ஞரத²ங், உய்யானபூ⁴மிங் க³ச்சா²ம ஸுபூ⁴மிங் த³ஸ்ஸனாயா’தி. ‘ஏவங் ப⁴த்³த³ந்தவா’தி கோ², பி⁴க்க²வே, மாதலி ஸங்கா³ஹகோ ஸக்கஸ்ஸ தே³வானமிந்த³ஸ்ஸ படிஸ்ஸுத்வா ஸஹஸ்ஸயுத்தங் ஆஜஞ்ஞரத²ங் யோஜெத்வா ஸக்கஸ்ஸ தே³வானமிந்த³ஸ்ஸ படிவேதே³ஸி – ‘யுத்தோ கோ² தே, மாரிஸ, ஸஹஸ்ஸயுத்தோ ஆஜஞ்ஞரதோ². யஸ்ஸ தா³னி காலங் மஞ்ஞஸீ’’’தி. அத² கோ², பி⁴க்க²வே, ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ வேஜயந்தபாஸாதா³ ஓரோஹந்தோ அஞ்ஜலிங் கத்வா ஸுத³ங் ப⁴க³வந்தங் நமஸ்ஸதி. அத² கோ², பி⁴க்க²வே, மாதலி ஸங்கா³ஹகோ ஸக்கங் தே³வானமிந்த³ங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    265. Sāvatthiyaṃ jetavane. ‘‘Bhūtapubbaṃ, bhikkhave, sakko devānamindo mātaliṃ saṅgāhakaṃ āmantesi – ‘yojehi, samma mātali, sahassayuttaṃ ājaññarathaṃ, uyyānabhūmiṃ gacchāma subhūmiṃ dassanāyā’ti. ‘Evaṃ bhaddantavā’ti kho, bhikkhave, mātali saṅgāhako sakkassa devānamindassa paṭissutvā sahassayuttaṃ ājaññarathaṃ yojetvā sakkassa devānamindassa paṭivedesi – ‘yutto kho te, mārisa, sahassayutto ājaññaratho. Yassa dāni kālaṃ maññasī’’’ti. Atha kho, bhikkhave, sakko devānamindo vejayantapāsādā orohanto añjaliṃ katvā sudaṃ bhagavantaṃ namassati. Atha kho, bhikkhave, mātali saṅgāhako sakkaṃ devānamindaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘யஞ்ஹி தே³வா மனுஸ்ஸா ச, தங் நமஸ்ஸந்தி வாஸவ;

    ‘‘Yañhi devā manussā ca, taṃ namassanti vāsava;

    அத² கோ நாம ஸோ யக்கோ², யங் த்வங் ஸக்க நமஸ்ஸஸீ’’தி.

    Atha ko nāma so yakkho, yaṃ tvaṃ sakka namassasī’’ti.

    ‘‘யோ இத⁴ ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴, அஸ்மிங் லோகே ஸதே³வகே;

    ‘‘Yo idha sammāsambuddho, asmiṃ loke sadevake;

    அனோமனாமங் ஸத்தா²ரங், தங் நமஸ்ஸாமி மாதலி.

    Anomanāmaṃ satthāraṃ, taṃ namassāmi mātali.

    ‘‘யேஸங் ராகோ³ ச தோ³ஸோ ச, அவிஜ்ஜா ச விராஜிதா;

    ‘‘Yesaṃ rāgo ca doso ca, avijjā ca virājitā;

    கீ²ணாஸவா அரஹந்தோ, தே நமஸ்ஸாமி மாதலி.

    Khīṇāsavā arahanto, te namassāmi mātali.

    ‘‘யே ராக³தோ³ஸவினயா, அவிஜ்ஜாஸமதிக்கமா;

    ‘‘Ye rāgadosavinayā, avijjāsamatikkamā;

    ஸெக்கா² அபசயாராமா, அப்பமத்தானுஸிக்க²ரே;

    Sekkhā apacayārāmā, appamattānusikkhare;

    தே நமஸ்ஸாமி மாதலீ’’தி.

    Te namassāmi mātalī’’ti.

    ‘‘ஸெட்டா² ஹி கிர லோகஸ்மிங், யே த்வங் ஸக்க நமஸ்ஸஸி;

    ‘‘Seṭṭhā hi kira lokasmiṃ, ye tvaṃ sakka namassasi;

    அஹம்பி தே நமஸ்ஸாமி, யே நமஸ்ஸஸி வாஸவா’’தி.

    Ahampi te namassāmi, ye namassasi vāsavā’’ti.

    ‘‘இத³ங் வத்வான மக⁴வா, தே³வராஜா ஸுஜம்பதி;

    ‘‘Idaṃ vatvāna maghavā, devarājā sujampati;

    ப⁴க³வந்தங் நமஸ்ஸித்வா, பமுகோ² ரத²மாருஹீ’’தி.

    Bhagavantaṃ namassitvā, pamukho rathamāruhī’’ti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 9. ஸத்தா²ரவந்த³னாஸுத்தவண்ணனா • 9. Satthāravandanāsuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 9. ஸத்தா²ரவந்த³னாஸுத்தவண்ணனா • 9. Satthāravandanāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact