Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    16. ஸட்டி²கூடபேதவத்து²

    16. Saṭṭhikūṭapetavatthu

    806.

    806.

    ‘‘கிங் நு உம்மத்தரூபோவ, மிகோ³ ப⁴ந்தோவ தா⁴வஸி;

    ‘‘Kiṃ nu ummattarūpova, migo bhantova dhāvasi;

    நிஸ்ஸங்ஸயங் பாபகம்மந்தோ 1, கிங் நு ஸத்³தா³யஸே துவ’’ந்தி.

    Nissaṃsayaṃ pāpakammanto 2, kiṃ nu saddāyase tuva’’nti.

    807.

    807.

    ‘‘அஹங் ப⁴த³ந்தே பேதொம்ஹி, து³க்³க³தோ யமலோகிகோ;

    ‘‘Ahaṃ bhadante petomhi, duggato yamalokiko;

    பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தோ.

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gato.

    808.

    808.

    ‘‘ஸட்டி² கூடஸஹஸ்ஸானி, பரிபுண்ணானி ஸப்³ப³ஸோ;

    ‘‘Saṭṭhi kūṭasahassāni, paripuṇṇāni sabbaso;

    ஸீஸே மய்ஹங் நிபதந்தி, தே பி⁴ந்த³ந்தி ச மத்த²க’’ந்தி.

    Sīse mayhaṃ nipatanti, te bhindanti ca matthaka’’nti.

    809.

    809.

    ‘‘கிங் நு காயேன வாசாய, மனஸா து³க்கடங் கதங்;

    ‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkaṭaṃ kataṃ;

    கிஸ்ஸ கம்மவிபாகேன, இத³ங் து³க்க²ங் நிக³ச்ச²ஸி.

    Kissa kammavipākena, idaṃ dukkhaṃ nigacchasi.

    810.

    810.

    ‘‘ஸட்டி² கூடஸஹஸ்ஸானி, பரிபுண்ணானி ஸப்³ப³ஸோ;

    ‘‘Saṭṭhi kūṭasahassāni, paripuṇṇāni sabbaso;

    ஸீஸே துய்ஹங் நிபதந்தி, தே பி⁴ந்த³ந்தி ச மத்த²க’’ந்தி.

    Sīse tuyhaṃ nipatanti, te bhindanti ca matthaka’’nti.

    811.

    811.

    ‘‘அத²த்³த³ஸாஸிங் ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஸுனெத்தங் பா⁴விதிந்த்³ரியங்;

    ‘‘Athaddasāsiṃ sambuddhaṃ, sunettaṃ bhāvitindriyaṃ;

    நிஸின்னங் ருக்க²மூலஸ்மிங், ஜா²யந்தங் அகுதோப⁴யங்.

    Nisinnaṃ rukkhamūlasmiṃ, jhāyantaṃ akutobhayaṃ.

    812.

    812.

    ‘‘ஸாலித்தகப்பஹாரேன, பி⁴ந்தி³ஸ்ஸங் தஸ்ஸ மத்த²கங்;

    ‘‘Sālittakappahārena, bhindissaṃ tassa matthakaṃ;

    தஸ்ஸ கம்மவிபாகேன, இத³ங் து³க்க²ங் நிக³ச்சி²ஸங்.

    Tassa kammavipākena, idaṃ dukkhaṃ nigacchisaṃ.

    813.

    813.

    ‘‘ஸட்டி² கூடஸஹஸ்ஸானி, பரிபுண்ணானி ஸப்³ப³ஸோ;

    ‘‘Saṭṭhi kūṭasahassāni, paripuṇṇāni sabbaso;

    ஸீஸே மய்ஹங் நிபதந்தி, தே பி⁴ந்த³ந்தி ச 3 மத்த²க’’ந்தி.

    Sīse mayhaṃ nipatanti, te bhindanti ca 4 matthaka’’nti.

    814.

    814.

    ‘‘த⁴ம்மேன தே காபுரிஸ, ஸட்டி²கூடஸஹஸ்ஸானி, பரிபுண்ணானி ஸப்³ப³ஸோ;

    ‘‘Dhammena te kāpurisa, saṭṭhikūṭasahassāni, paripuṇṇāni sabbaso;

    ஸீஸே துய்ஹங் நிபதந்தி, தே பி⁴ந்த³ந்தி ச மத்த²க’’ந்தி.

    Sīse tuyhaṃ nipatanti, te bhindanti ca matthaka’’nti.

    ஸட்டி²கூடபேதவத்து² ஸோளஸமங்.

    Saṭṭhikūṭapetavatthu soḷasamaṃ.

    மஹாவக்³கோ³ சதுத்தோ² நிட்டி²தோ.

    Mahāvaggo catuttho niṭṭhito.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    அம்ப³ஸக்கரோ ஸேரீஸகோ, பிங்க³லோ ரேவதி உச்சு²;

    Ambasakkaro serīsako, piṅgalo revati ucchu;

    த்³வே குமாரா து³வே கூ³தா², க³ணபாடலிஅம்ப³வனங்.

    Dve kumārā duve gūthā, gaṇapāṭaliambavanaṃ.

    அக்க²ருக்க²போ⁴க³ஸங்ஹரா, ஸெட்டி²புத்தஸட்டி²கூடா;

    Akkharukkhabhogasaṃharā, seṭṭhiputtasaṭṭhikūṭā;

    இதி ஸோளஸவத்தூ²னி, வக்³கோ³ தேன பவுச்சதி.

    Iti soḷasavatthūni, vaggo tena pavuccati.

    அத² வக்³கு³த்³தா³னங் –

    Atha vagguddānaṃ –

    உரகோ³ உபரிவக்³கோ³, சூளமஹாதி சதுதா⁴;

    Urago uparivaggo, cūḷamahāti catudhā;

    வத்தூ²னி ஏகபஞ்ஞாஸங், சதுதா⁴ பா⁴ணவாரதோ.

    Vatthūni ekapaññāsaṃ, catudhā bhāṇavārato.

    பேதவத்து²பாளி நிட்டி²தா.

    Petavatthupāḷi niṭṭhitā.




    Footnotes:
    1. பாபகம்மங் (ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. pāpakammaṃ (syā. pī.)
    3. நிபதந்தி, வோ பி⁴ந்த³ந்தேவ (ஸீ॰ த⁴ம்மபத³ட்ட²கதா²)
    4. nipatanti, vo bhindanteva (sī. dhammapadaṭṭhakathā)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 16. ஸட்டி²கூடபேதவத்து²வண்ணனா • 16. Saṭṭhikūṭapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact