Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [503] 7. ஸத்திகு³ம்ப³ஜாதகவண்ணனா

    [503] 7. Sattigumbajātakavaṇṇanā

    மிக³லுத்³தோ³ மஹாராஜாதி இத³ங் ஸத்தா² மத்³த³குச்சி²ஸ்மிங் மிக³தா³யே விஹரந்தோ தே³வத³த்தங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தே³வத³த்தேன ஹி ஸிலாய பவித்³தா⁴ய ப⁴க³வதோ பாதே³ ஸகலிகாய க²தே ப³லவவேத³னா உப்பஜ்ஜி. ததா²க³தஸ்ஸ த³ஸ்ஸனத்தா²ய ப³ஹூ பி⁴க்கூ² ஸன்னிபதிங்ஸு. அத² ப⁴க³வா பரிஸங் ஸன்னிபதிதங் தி³ஸ்வா ‘‘பி⁴க்க²வே, இத³ங் ஸேனாஸனங் அதிஸம்பா³த⁴ங், ஸன்னிபாதோ மஹா ப⁴விஸ்ஸதி, மங் மஞ்சஸிவிகாய மத்³த³குச்சி²ங் நேதா²’’தி ஆஹ. பி⁴க்கூ² ததா² கரிங்ஸு. ஜீவகோ ததா²க³தஸ்ஸ பாத³ங் பா²ஸுகங் அகாஸி. பி⁴க்கூ² ஸத்து² ஸந்திகே நிஸின்னாவ கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, தே³வத³த்தோ ஸயம்பி பாபோ, பரிஸாபிஸ்ஸ பாபா, இதி ஸோ பாபோ பாபபரிவாரோவ விஹரதீ’’தி. ஸத்தா² ‘‘கிங் கதே²த², பி⁴க்க²வே’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இத³ங் நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி தே³வத³த்தோ பாபோ பாபபரிவாரோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Migaluddomahārājāti idaṃ satthā maddakucchismiṃ migadāye viharanto devadattaṃ ārabbha kathesi. Devadattena hi silāya paviddhāya bhagavato pāde sakalikāya khate balavavedanā uppajji. Tathāgatassa dassanatthāya bahū bhikkhū sannipatiṃsu. Atha bhagavā parisaṃ sannipatitaṃ disvā ‘‘bhikkhave, idaṃ senāsanaṃ atisambādhaṃ, sannipāto mahā bhavissati, maṃ mañcasivikāya maddakucchiṃ nethā’’ti āha. Bhikkhū tathā kariṃsu. Jīvako tathāgatassa pādaṃ phāsukaṃ akāsi. Bhikkhū satthu santike nisinnāva kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, devadatto sayampi pāpo, parisāpissa pāpā, iti so pāpo pāpaparivārova viharatī’’ti. Satthā ‘‘kiṃ kathetha, bhikkhave’’ti pucchitvā ‘‘idaṃ nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi devadatto pāpo pāpaparivāroyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே உத்தரபஞ்சாலனக³ரே பஞ்சாலோ நாம ராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி. மஹாஸத்தோ அரஞ்ஞாயதனே ஏகஸ்மிங் ஸானுபப்³ப³தே ஸிம்ப³லிவனே ஏகஸ்ஸ ஸுவரஞ்ஞோ புத்தோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, த்³வே பா⁴தரோ அஹேஸுங். தஸ்ஸ பன பப்³ப³தஸ்ஸ உபரிவாதே சோரகா³மகோ அஹோஸி பஞ்சன்னங் சோரஸதானங் நிவாஸோ, அதோ⁴வாதே அஸ்ஸமோ பஞ்சன்னங் இஸிஸதானங் நிவாஸோ. தேஸங் ஸுவபோதகானங் பக்க²னிக்க²மனகாலே வாதமண்ட³லிகா உத³பாதி³. தாய பஹடோ ஏகோ ஸுவபோதகோ சோரகா³மகே சோரானங் ஆவுத⁴ந்தரே பதிதோ, தஸ்ஸ தத்த² பதிதத்தா ‘‘ஸத்திகு³ம்போ³’’த்வேவ நாமங் கரிங்ஸு. ஏகோ அஸ்ஸமே வாலுகதலே புப்ப²ந்தரே பதி, தஸ்ஸ தத்த² பதிதத்தா ‘‘புப்ப²கோ’’த்வேவ நாமங் கரிங்ஸு. ஸத்திகு³ம்போ³ சோரானங் அந்தரே வட்³டி⁴தோ, புப்ப²கோ இஸீனங்.

    Atīte uttarapañcālanagare pañcālo nāma rājā rajjaṃ kāresi. Mahāsatto araññāyatane ekasmiṃ sānupabbate simbalivane ekassa suvarañño putto hutvā nibbatti, dve bhātaro ahesuṃ. Tassa pana pabbatassa uparivāte coragāmako ahosi pañcannaṃ corasatānaṃ nivāso, adhovāte assamo pañcannaṃ isisatānaṃ nivāso. Tesaṃ suvapotakānaṃ pakkhanikkhamanakāle vātamaṇḍalikā udapādi. Tāya pahaṭo eko suvapotako coragāmake corānaṃ āvudhantare patito, tassa tattha patitattā ‘‘sattigumbo’’tveva nāmaṃ kariṃsu. Eko assame vālukatale pupphantare pati, tassa tattha patitattā ‘‘pupphako’’tveva nāmaṃ kariṃsu. Sattigumbo corānaṃ antare vaḍḍhito, pupphako isīnaṃ.

    அதே²கதி³வஸங் ராஜா ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தோ ரத²வரங் அபி⁴ருஹித்வா மஹந்தேன பரிவாரேன மிக³வதா⁴ய நக³ரதோ நாதிதூ³ரே ஸுபுப்பி²தப²லிதங் ரமணீயங் உபகு³ம்ப³வனங் க³ந்த்வா ‘‘யஸ்ஸ பஸ்ஸேன மிகோ³ பலாயதி, தஸ்ஸேவ கீ³வா’’தி வத்வா ரதா² ஓருய்ஹ படிச்சா²தெ³த்வா தி³ன்னே கொட்ட²கே த⁴னுங் ஆதா³ய அட்டா²ஸி. புரிஸேஹி மிகா³னங் உட்டா²பனத்தா²ய வனகு³ம்பே³ஸு போதி²யமானேஸு ஏகோ ஏணிமிகோ³ உட்டா²ய க³மனமக்³க³ங் ஓலோகெந்தோ ரஞ்ஞோ டி²தட்டா²னஸ்ஸேவ விவித்ததங் தி³ஸ்வா தத³பி⁴முகோ² பக்க²ந்தி³த்வா பலாயி. அமச்சா ‘‘கஸ்ஸ பஸ்ஸேன மிகோ³ பலாயிதோ’’தி புச்ச²ந்தா ‘‘ரஞ்ஞோ பஸ்ஸேனா’’தி ஞத்வா ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் கேளிங் கரிங்ஸு. ராஜா அஸ்மிமானேன தேஸங் கேளிங் அஸஹந்தோ ‘‘இதா³னி தங் மிக³ங் க³ஹெஸ்ஸாமீ’’தி ரத²ங் ஆருய்ஹ ‘‘ஸீக⁴ங் பேஸேஹீ’’தி ஸாரதி²ங் ஆணாபெத்வா மிகே³ன க³தமக்³க³ங் படிபஜ்ஜி. ரத²ங் வேகே³ன க³ச்ச²ந்தங் பரிஸா அனுப³ந்தி⁴துங் நாஸக்கி². ராஜா ஸாரதி²து³தியோ யாவ மஜ்ஜ²ன்ஹிகா க³ந்த்வா தங் மிக³ங் அதி³ஸ்வா நிவத்தந்தோ தஸ்ஸ சோரகா³மஸ்ஸ ஸந்திகே ரமணீயங் கந்த³ரங் தி³ஸ்வா ரதா² ஓருய்ஹ ந்ஹத்வா ச பிவித்வா ச பச்சுத்தரி. அத²ஸ்ஸ ஸாரதி² ரத²ஸ்ஸ உத்தரத்த²ரணங் ஓதாரெத்வா ஸயனங் ருக்க²ச்சா²யாய பஞ்ஞபேஸி, ஸோ தத்த² நிபஜ்ஜி. ஸாரதி²பி தஸ்ஸ பாதே³ ஸம்பா³ஹந்தோ நிஸீதி³. ராஜா அந்தரந்தரா நித்³தா³யதி சேவ பபு³ஜ்ஜ²தி ச.

    Athekadivasaṃ rājā sabbālaṅkārapaṭimaṇḍito rathavaraṃ abhiruhitvā mahantena parivārena migavadhāya nagarato nātidūre supupphitaphalitaṃ ramaṇīyaṃ upagumbavanaṃ gantvā ‘‘yassa passena migo palāyati, tasseva gīvā’’ti vatvā rathā oruyha paṭicchādetvā dinne koṭṭhake dhanuṃ ādāya aṭṭhāsi. Purisehi migānaṃ uṭṭhāpanatthāya vanagumbesu pothiyamānesu eko eṇimigo uṭṭhāya gamanamaggaṃ olokento rañño ṭhitaṭṭhānasseva vivittataṃ disvā tadabhimukho pakkhanditvā palāyi. Amaccā ‘‘kassa passena migo palāyito’’ti pucchantā ‘‘rañño passenā’’ti ñatvā raññā saddhiṃ keḷiṃ kariṃsu. Rājā asmimānena tesaṃ keḷiṃ asahanto ‘‘idāni taṃ migaṃ gahessāmī’’ti rathaṃ āruyha ‘‘sīghaṃ pesehī’’ti sārathiṃ āṇāpetvā migena gatamaggaṃ paṭipajji. Rathaṃ vegena gacchantaṃ parisā anubandhituṃ nāsakkhi. Rājā sārathidutiyo yāva majjhanhikā gantvā taṃ migaṃ adisvā nivattanto tassa coragāmassa santike ramaṇīyaṃ kandaraṃ disvā rathā oruyha nhatvā ca pivitvā ca paccuttari. Athassa sārathi rathassa uttarattharaṇaṃ otāretvā sayanaṃ rukkhacchāyāya paññapesi, so tattha nipajji. Sārathipi tassa pāde sambāhanto nisīdi. Rājā antarantarā niddāyati ceva pabujjhati ca.

    சோரகா³மவாஸினோ சோராபி ரஞ்ஞோ ஆரக்க²ணத்தா²ய அரஞ்ஞமேவ பவிஸிங்ஸு. சோரகா³மகே ஸத்திகு³ம்போ³ சேவ ப⁴த்தரந்த⁴கோ பதிகோலம்போ³ நாமேகோ புரிஸோ சாதி த்³வேவ ஓஹீயிங்ஸு. தஸ்மிங் க²ணே ஸத்திகு³ம்போ³ கா³மகா நிக்க²மித்வா ராஜானங் தி³ஸ்வா ‘‘இமங் நித்³தா³யமானமேவ மாரெத்வா ஆப⁴ரணானி க³ஹெஸ்ஸாமா’’தி சிந்தெத்வா பதிகோலம்ப³ஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா தங் காரணங் ஆரோசேஸி. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² பஞ்ச கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Coragāmavāsino corāpi rañño ārakkhaṇatthāya araññameva pavisiṃsu. Coragāmake sattigumbo ceva bhattarandhako patikolambo nāmeko puriso cāti dveva ohīyiṃsu. Tasmiṃ khaṇe sattigumbo gāmakā nikkhamitvā rājānaṃ disvā ‘‘imaṃ niddāyamānameva māretvā ābharaṇāni gahessāmā’’ti cintetvā patikolambassa santikaṃ gantvā taṃ kāraṇaṃ ārocesi. Tamatthaṃ pakāsento satthā pañca gāthā abhāsi –

    159.

    159.

    ‘‘மிக³லுத்³தோ³ மஹாராஜா, பஞ்சாலானங் ரதே²ஸபோ⁴;

    ‘‘Migaluddo mahārājā, pañcālānaṃ rathesabho;

    நிக்க²ந்தோ ஸஹ ஸேனாய, ஓக³ணோ வனமாக³மா.

    Nikkhanto saha senāya, ogaṇo vanamāgamā.

    160.

    160.

    ‘‘தத்த²த்³த³ஸா அரஞ்ஞஸ்மிங், தக்கரானங் குடிங் கதங்;

    ‘‘Tatthaddasā araññasmiṃ, takkarānaṃ kuṭiṃ kataṃ;

    தஸ்ஸா குடியா நிக்க²ம்ம, ஸுவோ லுத்³தா³னி பா⁴ஸதி.

    Tassā kuṭiyā nikkhamma, suvo luddāni bhāsati.

    161.

    161.

    ‘‘ஸம்பன்னவாஹனோ போஸோ, யுவா ஸம்மட்ட²குண்ட³லோ;

    ‘‘Sampannavāhano poso, yuvā sammaṭṭhakuṇḍalo;

    ஸோப⁴தி லோஹிதுண்ஹீஸோ, தி³வா ஸூரியோவ பா⁴ஸதி.

    Sobhati lohituṇhīso, divā sūriyova bhāsati.

    162.

    162.

    ‘‘மஜ்ஜ²ன்ஹிகே ஸம்பதிகே, ஸுத்தோ ராஜா ஸஸாரதி²;

    ‘‘Majjhanhike sampatike, sutto rājā sasārathi;

    ஹந்த³ஸ்ஸாப⁴ரணங் ஸப்³ப³ங், க³ண்ஹாம ஸாஹஸா மயங்.

    Handassābharaṇaṃ sabbaṃ, gaṇhāma sāhasā mayaṃ.

    163.

    163.

    ‘‘நிஸீதே²பி ரஹோதா³னி, ஸுத்தோ ராஜா ஸஸாரதி²;

    ‘‘Nisīthepi rahodāni, sutto rājā sasārathi;

    ஆதா³ய வத்த²ங் மணிகுண்ட³லஞ்ச, ஹந்த்வான ஸாகா²ஹி அவத்த²ராமா’’தி.

    Ādāya vatthaṃ maṇikuṇḍalañca, hantvāna sākhāhi avattharāmā’’ti.

    தத்த² மிக³லுத்³தோ³தி லுத்³தோ³ விய மிகா³னங் க³வேஸனதோ ‘‘மிக³லுத்³தோ³’’தி வுத்தோ. ஓக³ணோதி க³ணா ஓஹீனோ பரிஹீனோ ஹுத்வா. தக்கரானங் குடிங் கதந்தி ஸோ ராஜா தத்த² அரஞ்ஞே சோரானங் வஸனத்தா²ய கதங் கா³மகங் அத்³த³ஸ. தஸ்ஸாதி ததோ சோரகுடிதோ. லுத்³தா³னி பா⁴ஸதீதி பதிகோலம்பே³ன ஸத்³தி⁴ங் தா³ருணானி வசனானி கதே²தி. ஸம்பன்னவாஹனோதி ஸம்பன்னஅஸ்ஸவாஹனோ. லோஹிதுண்ஹீஸோதி ரத்தேன உண்ஹீஸபட்டேன ஸமன்னாக³தோ. ஸம்பதிகேதி ஸம்பதி இதா³னி, ஏவரூபே டி²தமஜ்ஜ²ன்ஹிககாலேதி அத்தோ². ஸாஹஸாதி ஸாஹஸேன பஸய்ஹாகாரங் கத்வா க³ண்ஹாமாதி வத³தி. நிஸீதே²பி ரஹோதா³னீதி நிஸீதே²பி இதா³னிபி ரஹோ. இத³ங் வத³தி – யதா² நிஸீதே² அட்³ட⁴ரத்தஸமயே மனுஸ்ஸா கிலந்தா ஸயந்தி, ரஹோ நாம ஹோதி, இதா³னி டி²தமஜ்ஜ²ன்ஹிகேபி காலே ததே²வாதி. ஹந்த்வானாதி ராஜானங் மாரெத்வா வத்தா²ப⁴ரணானிஸ்ஸ க³ஹெத்வா அத² நங் பாதே³ க³ஹெத்வா கட்³டி⁴த்வா ஏகமந்தே ஸாகா²ஹி படிச்சா²தே³மாதி.

    Tattha migaluddoti luddo viya migānaṃ gavesanato ‘‘migaluddo’’ti vutto. Ogaṇoti gaṇā ohīno parihīno hutvā. Takkarānaṃ kuṭiṃ katanti so rājā tattha araññe corānaṃ vasanatthāya kataṃ gāmakaṃ addasa. Tassāti tato corakuṭito. Luddāni bhāsatīti patikolambena saddhiṃ dāruṇāni vacanāni katheti. Sampannavāhanoti sampannaassavāhano. Lohituṇhīsoti rattena uṇhīsapaṭṭena samannāgato. Sampatiketi sampati idāni, evarūpe ṭhitamajjhanhikakāleti attho. Sāhasāti sāhasena pasayhākāraṃ katvā gaṇhāmāti vadati. Nisīthepi rahodānīti nisīthepi idānipi raho. Idaṃ vadati – yathā nisīthe aḍḍharattasamaye manussā kilantā sayanti, raho nāma hoti, idāni ṭhitamajjhanhikepi kāle tathevāti. Hantvānāti rājānaṃ māretvā vatthābharaṇānissa gahetvā atha naṃ pāde gahetvā kaḍḍhitvā ekamante sākhāhi paṭicchādemāti.

    இதி ஸோ வேகே³ன ஸகிங் நிக்க²மதி, ஸகிங் பதிகோலம்ப³ஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ச்ச²தி. ஸோ தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா நிக்க²மித்வா ஓலோகெந்தோ ராஜபா⁴வங் ஞத்வா பீ⁴தோ கா³த²மாஹ –

    Iti so vegena sakiṃ nikkhamati, sakiṃ patikolambassa santikaṃ gacchati. So tassa vacanaṃ sutvā nikkhamitvā olokento rājabhāvaṃ ñatvā bhīto gāthamāha –

    164.

    164.

    ‘‘கின்னு உம்மத்தரூபோவ, ஸத்திகு³ம்ப³ பபா⁴ஸஸி;

    ‘‘Kinnu ummattarūpova, sattigumba pabhāsasi;

    து³ராஸதா³ ஹி ராஜானோ, அக்³கி³ பஜ்ஜலிதோ யதா²’’தி.

    Durāsadā hi rājāno, aggi pajjalito yathā’’ti.

    அத² நங் ஸுவோ கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    Atha naṃ suvo gāthāya ajjhabhāsi –

    165.

    165.

    ‘‘அத² த்வங் பதிகோலம்ப³, மத்தோ து²ல்லானி க³ஜ்ஜஸி;

    ‘‘Atha tvaṃ patikolamba, matto thullāni gajjasi;

    மாதரி மய்ஹ நக்³கா³ய, கின்னு த்வங் விஜிகு³ச்ச²ஸே’’தி.

    Mātari mayha naggāya, kinnu tvaṃ vijigucchase’’ti.

    தத்த² அத² த்வந்தி நனு த்வங். மத்தோதி சோரானங் உச்சி²ட்ட²ஸுரங் லபி⁴த்வா தாய மத்தோ ஹுத்வா புப்³பே³ மஹாக³ஜ்ஜிதானி க³ஜ்ஜஸி. மாதரீதி சோரஜெட்ட²கஸ்ஸ ப⁴ரியங் ஸந்தா⁴யாஹ. ஸா கிர ததா³ ஸாகா²ப⁴ங்க³ங் நிவாஸெத்வா சரதி. விஜிகு³ச்ச²ஸேதி மம மாதரி நக்³கா³ய கின்னு த்வங் இதா³னி சோரகம்மங் ஜிகு³ச்ச²ஸி, காதுங் ந இச்ச²ஸீதி.

    Tattha atha tvanti nanu tvaṃ. Mattoti corānaṃ ucchiṭṭhasuraṃ labhitvā tāya matto hutvā pubbe mahāgajjitāni gajjasi. Mātarīti corajeṭṭhakassa bhariyaṃ sandhāyāha. Sā kira tadā sākhābhaṅgaṃ nivāsetvā carati. Vijigucchaseti mama mātari naggāya kinnu tvaṃ idāni corakammaṃ jigucchasi, kātuṃ na icchasīti.

    ராஜா பபு³ஜ்ஜி²த்வா தஸ்ஸ தேன ஸத்³தி⁴ங் மனுஸ்ஸபா⁴ஸாய கதெ²ந்தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ‘‘ஸப்படிப⁴யங் இத³ங் டா²ன’’ந்தி ஸாரதி²ங் உட்டா²பெந்தோ கா³த²மாஹ –

    Rājā pabujjhitvā tassa tena saddhiṃ manussabhāsāya kathentassa vacanaṃ sutvā ‘‘sappaṭibhayaṃ idaṃ ṭhāna’’nti sārathiṃ uṭṭhāpento gāthamāha –

    166.

    166.

    ‘‘உட்டே²ஹி ஸம்ம தரமானோ, ரத²ங் யோஜேஹி ஸாரதி²;

    ‘‘Uṭṭhehi samma taramāno, rathaṃ yojehi sārathi;

    ஸகுணோ மே ந ருச்சதி, அஞ்ஞங் க³ச்சா²ம அஸ்ஸம’’ந்தி.

    Sakuṇo me na ruccati, aññaṃ gacchāma assama’’nti.

    ஸோபி ஸீக⁴ங் உட்ட²ஹித்வா ரத²ங் யோஜெத்வா கா³த²மாஹ –

    Sopi sīghaṃ uṭṭhahitvā rathaṃ yojetvā gāthamāha –

    167.

    167.

    ‘‘யுத்தோ ரதோ² மஹாராஜ, யுத்தோ ச ப³லவாஹனோ;

    ‘‘Yutto ratho mahārāja, yutto ca balavāhano;

    அதி⁴திட்ட² மஹாராஜ, அஞ்ஞங் க³ச்சா²ம அஸ்ஸம’’ந்தி.

    Adhitiṭṭha mahārāja, aññaṃ gacchāma assama’’nti.

    தத்த² ப³லவாஹனோதி ப³லவவாஹனோ, மஹாதா²மஅஸ்ஸஸம்பன்னோதி அத்தோ². அதி⁴திட்டா²தி அபி⁴ருஹ.

    Tattha balavāhanoti balavavāhano, mahāthāmaassasampannoti attho. Adhitiṭṭhāti abhiruha.

    அபி⁴ருள்ஹமத்தேயேவ ச தஸ்மிங் ஸிந்த⁴வா வாதவேகே³ன பக்க²ந்தி³ங்ஸு. ஸத்திகு³ம்போ³ ரத²ங் க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ஸங்வேக³ப்பத்தோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Abhiruḷhamatteyeva ca tasmiṃ sindhavā vātavegena pakkhandiṃsu. Sattigumbo rathaṃ gacchantaṃ disvā saṃvegappatto dve gāthā abhāsi –

    168.

    168.

    ‘‘கோ நுமேவ க³தா ஸப்³பே³, யே அஸ்மிங் பரிசாரகா;

    ‘‘Ko numeva gatā sabbe, ye asmiṃ paricārakā;

    ஏஸ க³ச்ச²தி பஞ்சாலோ, முத்தோ தேஸங் அத³ஸ்ஸனா.

    Esa gacchati pañcālo, mutto tesaṃ adassanā.

    169.

    169.

    ‘‘கோத³ண்ட³கானி க³ண்ஹத², ஸத்தியோ தோமரானி ச;

    ‘‘Kodaṇḍakāni gaṇhatha, sattiyo tomarāni ca;

    ஏஸ க³ச்ச²தி பஞ்சாலோ, மா வோ முஞ்சித்த² ஜீவத’’ந்தி.

    Esa gacchati pañcālo, mā vo muñcittha jīvata’’nti.

    தத்த² கோ நுமேதி குஹிங் நு இமே. அஸ்மிந்தி இமஸ்மிங் அஸ்ஸமே. பரிசாரகாதி சோரா. அத³ஸ்ஸனாதி ஏதேஸங் சோரானங் அத³ஸ்ஸனேன முத்தோ ஏஸ க³ச்ச²தீதி, ஏதேஸங் ஹத்த²தோ முத்தோ ஹுத்வா ஏஸ அத³ஸ்ஸனங் க³ச்ச²தீதிபி அத்தோ². கோத³ண்ட³கானீதி த⁴னூனி. ஜீவதந்தி தும்ஹாகங் ஜீவந்தானங் மா முஞ்சித்த², ஆவுத⁴ஹத்தா² தா⁴வித்வா க³ண்ஹத² நந்தி.

    Tattha ko numeti kuhiṃ nu ime. Asminti imasmiṃ assame. Paricārakāti corā. Adassanāti etesaṃ corānaṃ adassanena mutto esa gacchatīti, etesaṃ hatthato mutto hutvā esa adassanaṃ gacchatītipi attho. Kodaṇḍakānīti dhanūni. Jīvatanti tumhākaṃ jīvantānaṃ mā muñcittha, āvudhahatthā dhāvitvā gaṇhatha nanti.

    ஏவங் தஸ்ஸ விரவித்வா அபராபரங் தா⁴வந்தஸ்ஸேவ ராஜா இஸீனங் அஸ்ஸமங் பத்தோ. தஸ்மிங் க²ணே இஸயோ ப²லாப²லத்தா²ய க³தா . ஏகோ புப்ப²கஸுவோவ அஸ்ஸமபதே³ டி²தோ ஹோதி. ஸோ ராஜானங் தி³ஸ்வா பச்சுக்³க³மனங் கத்வா படிஸந்தா²ரமகாஸி. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² சதஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Evaṃ tassa viravitvā aparāparaṃ dhāvantasseva rājā isīnaṃ assamaṃ patto. Tasmiṃ khaṇe isayo phalāphalatthāya gatā . Eko pupphakasuvova assamapade ṭhito hoti. So rājānaṃ disvā paccuggamanaṃ katvā paṭisanthāramakāsi. Tamatthaṃ pakāsento satthā catasso gāthā abhāsi –

    170.

    170.

    ‘‘அதா²பரோ படினந்தி³த்த², ஸுவோ லோஹிததுண்ட³கோ;

    ‘‘Athāparo paṭinandittha, suvo lohitatuṇḍako;

    ஸ்வாக³தங் தே மஹாராஜ, அதோ² தே அது³ராக³தங்;

    Svāgataṃ te mahārāja, atho te adurāgataṃ;

    இஸ்ஸரோஸி அனுப்பத்தோ, யங் இத⁴த்தி² பவேத³ய.

    Issarosi anuppatto, yaṃ idhatthi pavedaya.

    171.

    171.

    ‘‘திண்டு³கானி பியாலானி, மது⁴கே காஸுமாரியோ;

    ‘‘Tiṇḍukāni piyālāni, madhuke kāsumāriyo;

    ப²லானி கு²த்³த³கப்பானி, பு⁴ஞ்ஜ ராஜ வரங் வரங்.

    Phalāni khuddakappāni, bhuñja rāja varaṃ varaṃ.

    172.

    172.

    ‘‘இத³ம்பி பானீயங் ஸீதங், ஆப⁴தங் கி³ரிக³ப்³ப⁴ரா;

    ‘‘Idampi pānīyaṃ sītaṃ, ābhataṃ girigabbharā;

    ததோ பிவ மஹாராஜ, ஸசே த்வங் அபி⁴கங்க²ஸி.

    Tato piva mahārāja, sace tvaṃ abhikaṅkhasi.

    173.

    173.

    ‘‘அரஞ்ஞங் உஞ்சா²ய க³தா, யே அஸ்மிங் பரிசாரகா;

    ‘‘Araññaṃ uñchāya gatā, ye asmiṃ paricārakā;

    ஸயங் உட்டா²ய க³ண்ஹவ்ஹோ, ஹத்தா² மே நத்தி² தா³தவே’’தி.

    Sayaṃ uṭṭhāya gaṇhavho, hatthā me natthi dātave’’ti.

    தத்த² படினந்தி³த்தா²தி ராஜானங் தி³ஸ்வாவ துஸ்ஸி. லோஹிததுண்ட³கோதி ரத்ததுண்டோ³ ஸோப⁴க்³க³ப்பத்தோ . மது⁴கேதி மது⁴கப²லானி. காஸுமாரியோதி ஏவங்னாமகானி ப²லானி, காரப²லானி வா. ததோ பிவாதி ததோ பானீயமாளதோ க³ஹெத்வா பானீயங் பிவ. யே அஸ்மிங் பரிசாரகாதி மஹாராஜ, யே இமஸ்மிங் அஸ்ஸமே விசரணகா இஸயோ, தே அரஞ்ஞங் உஞ்சா²ய க³தா. க³ண்ஹவ்ஹோதி ப²லாப²லானி க³ண்ஹத². தா³தவேதி தா³துங்.

    Tattha paṭinanditthāti rājānaṃ disvāva tussi. Lohitatuṇḍakoti rattatuṇḍo sobhaggappatto . Madhuketi madhukaphalāni. Kāsumāriyoti evaṃnāmakāni phalāni, kāraphalāni vā. Tato pivāti tato pānīyamāḷato gahetvā pānīyaṃ piva. Ye asmiṃ paricārakāti mahārāja, ye imasmiṃ assame vicaraṇakā isayo, te araññaṃ uñchāya gatā. Gaṇhavhoti phalāphalāni gaṇhatha. Dātaveti dātuṃ.

    ராஜா தஸ்ஸ படிஸந்தா²ரே பஸீதி³த்வா கா³தா²த்³வயமாஹ –

    Rājā tassa paṭisanthāre pasīditvā gāthādvayamāha –

    174.

    174.

    ‘‘ப⁴த்³த³கோ வதயங் பக்கீ², தி³ஜோ பரமத⁴ம்மிகோ;

    ‘‘Bhaddako vatayaṃ pakkhī, dijo paramadhammiko;

    அதே²ஸோ இதரோ பக்கீ², ஸுவோ லுத்³தா³னி பா⁴ஸதி.

    Atheso itaro pakkhī, suvo luddāni bhāsati.

    175.

    175.

    ‘‘‘ஏதங் ஹனத² ப³ந்த⁴த², மா வோ முஞ்சித்த² ஜீவதங்’;

    ‘‘‘Etaṃ hanatha bandhatha, mā vo muñcittha jīvataṃ’;

    இச்சேவங் விலபந்தஸ்ஸ, ஸொத்தி²ங் பத்தொஸ்மி அஸ்ஸம’’ந்தி.

    Iccevaṃ vilapantassa, sotthiṃ pattosmi assama’’nti.

    தத்த² இதரோதி சோரகுடியங் ஸுவகோ. இச்சேவந்தி அஹங் பன தஸ்ஸ ஏவங் விலபந்தஸ்ஸேவ இமங் அஸ்ஸமங் ஸொத்தி²னா பத்தோ.

    Tattha itaroti corakuṭiyaṃ suvako. Iccevanti ahaṃ pana tassa evaṃ vilapantasseva imaṃ assamaṃ sotthinā patto.

    ரஞ்ஞோ கத²ங் ஸுத்வா புப்ப²கோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Rañño kathaṃ sutvā pupphako dve gāthā abhāsi –

    176.

    176.

    ‘‘பா⁴தரொஸ்ம மஹாராஜ, ஸோத³ரியா ஏகமாதுகா;

    ‘‘Bhātarosma mahārāja, sodariyā ekamātukā;

    ஏகருக்க²ஸ்மிங் ஸங்வட்³டா⁴, நானாகெ²த்தக³தா உபோ⁴.

    Ekarukkhasmiṃ saṃvaḍḍhā, nānākhettagatā ubho.

    177.

    177.

    ‘‘ஸத்திகு³ம்போ³ ச சோரானங், அஹஞ்ச இஸினங் இத⁴;

    ‘‘Sattigumbo ca corānaṃ, ahañca isinaṃ idha;

    அஸதங் ஸோ, ஸதங் அஹங், தேன த⁴ம்மேன நோ வினா’’தி.

    Asataṃ so, sataṃ ahaṃ, tena dhammena no vinā’’ti.

    தத்த² பா⁴தரொஸ்மாதி மஹாராஜ, ஸோ ச அஹஞ்ச உபோ⁴ பா⁴தரோ ஹோம. சோரானந்தி ஸோ சோரானங் ஸந்திகே ஸங்வட்³டோ⁴, அஹங் இஸீனங் ஸந்திகே . அஸதங் ஸோ, ஸதங் அஹந்தி ஸோ அஸாதூ⁴னங் து³ஸ்ஸீலானங் ஸந்திகங் உபக³தோ, அஹங் ஸாதூ⁴னங் ஸீலவந்தானங். தேன த⁴ம்மேன நோ வினாதி மஹாராஜ, தங் ஸத்திகு³ம்ப³ங் சோரா சோரத⁴ம்மேன சோரகிரியாய வினேஸுங், மங் இஸயோ இஸித⁴ம்மேன இஸிஸீலாசாரேன, தஸ்மா ஸோபி தேன சோரத⁴ம்மேன நோ வினா ஹோதி, அஹம்பி இஸித⁴ம்மேன நோ வினா ஹோமீதி.

    Tattha bhātarosmāti mahārāja, so ca ahañca ubho bhātaro homa. Corānanti so corānaṃ santike saṃvaḍḍho, ahaṃ isīnaṃ santike . Asataṃ so, sataṃ ahanti so asādhūnaṃ dussīlānaṃ santikaṃ upagato, ahaṃ sādhūnaṃ sīlavantānaṃ. Tena dhammena no vināti mahārāja, taṃ sattigumbaṃ corā coradhammena corakiriyāya vinesuṃ, maṃ isayo isidhammena isisīlācārena, tasmā sopi tena coradhammena no vinā hoti, ahampi isidhammena no vinā homīti.

    இதா³னி தங் த⁴ம்மங் விப⁴ஜந்தோ கா³தா²த்³வயமாஹ –

    Idāni taṃ dhammaṃ vibhajanto gāthādvayamāha –

    178.

    178.

    ‘‘தத்த² வதோ⁴ ச ப³ந்தோ⁴ ச, நிகதீ வஞ்சனானி ச;

    ‘‘Tattha vadho ca bandho ca, nikatī vañcanāni ca;

    ஆலோபா ஸாஹஸாகாரா, தானி ஸோ தத்த² ஸிக்க²தி.

    Ālopā sāhasākārā, tāni so tattha sikkhati.

    179.

    179.

    ‘‘இத⁴ ஸச்சஞ்ச த⁴ம்மோ ச, அஹிங்ஸா ஸங்யமோ த³மோ;

    ‘‘Idha saccañca dhammo ca, ahiṃsā saṃyamo damo;

    ஆஸனூத³கதா³யீனங், அங்கே வத்³தொ⁴ஸ்மி பா⁴ரதா⁴’’தி.

    Āsanūdakadāyīnaṃ, aṅke vaddhosmi bhāradhā’’ti.

    தத்த² நிகதீதி பதிரூபகேன வஞ்சனா. வஞ்சனானீதி உஜுகவஞ்சனானேவ. ஆலோபாதி தி³வா கா³மகா⁴தா. ஸாஹஸாகாராதி கே³ஹங் பவிஸித்வா மரணேன தஜ்ஜெத்வா ஸாஹஸிககம்மகரணானி. ஸச்சந்தி ஸபா⁴வோ. த⁴ம்மோதி ஸுசரிதத⁴ம்மோ. அஹிங்ஸாதி மெத்தாபுப்³ப³பா⁴கோ³. ஸங்யமோதி ஸீலஸங்யமோ. த³மோதி இந்த்³ரியத³மனங். ஆஸனூத³கதா³யீனந்தி அப்³பா⁴க³தானங் ஆஸனஞ்ச உத³கஞ்ச தா³னஸீலானங். பா⁴ரதா⁴தி ராஜானங் ஆலபதி.

    Tattha nikatīti patirūpakena vañcanā. Vañcanānīti ujukavañcanāneva. Ālopāti divā gāmaghātā. Sāhasākārāti gehaṃ pavisitvā maraṇena tajjetvā sāhasikakammakaraṇāni. Saccanti sabhāvo. Dhammoti sucaritadhammo. Ahiṃsāti mettāpubbabhāgo. Saṃyamoti sīlasaṃyamo. Damoti indriyadamanaṃ. Āsanūdakadāyīnanti abbhāgatānaṃ āsanañca udakañca dānasīlānaṃ. Bhāradhāti rājānaṃ ālapati.

    இதா³னி ரஞ்ஞோ த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Idāni rañño dhammaṃ desento imā gāthā abhāsi –

    180.

    180.

    ‘‘யங் யஞ்ஹி ராஜ ப⁴ஜதி, ஸந்தங் வா யதி³ வா அஸங்;

    ‘‘Yaṃ yañhi rāja bhajati, santaṃ vā yadi vā asaṃ;

    ஸீலவந்தங் விஸீலங் வா, வஸங் தஸ்ஸேவ க³ச்ச²தி.

    Sīlavantaṃ visīlaṃ vā, vasaṃ tasseva gacchati.

    181.

    181.

    ‘‘யாதி³ஸங் குருதே மித்தங், யாதி³ஸங் சூபஸேவதி;

    ‘‘Yādisaṃ kurute mittaṃ, yādisaṃ cūpasevati;

    ஸோபி தாதி³ஸகோ ஹோதி, ஸஹவாஸோ ஹி தாதி³ஸோ.

    Sopi tādisako hoti, sahavāso hi tādiso.

    182.

    182.

    ‘‘ஸேவமானோ ஸேவமானங், ஸம்பு²ட்டோ² ஸம்பு²ஸங் பரங்;

    ‘‘Sevamāno sevamānaṃ, samphuṭṭho samphusaṃ paraṃ;

    ஸரோ தி³த்³தோ⁴ கலாபங்வ, அலித்தமுபலிம்பதி;

    Saro diddho kalāpaṃva, alittamupalimpati;

    உபலேபப⁴யா தீ⁴ரோ, நேவ பாபஸகா² ஸியா.

    Upalepabhayā dhīro, neva pāpasakhā siyā.

    183.

    183.

    ‘‘பூதிமச்ச²ங் குஸக்³கே³ன, யோ நரோ உபனய்ஹதி;

    ‘‘Pūtimacchaṃ kusaggena, yo naro upanayhati;

    குஸாபி பூதி வாயந்தி, ஏவங் பா³லூபஸேவனா.

    Kusāpi pūti vāyanti, evaṃ bālūpasevanā.

    184.

    184.

    ‘‘தக³ரஞ்ச பலாஸேன, யோ நரோ உபனய்ஹதி;

    ‘‘Tagarañca palāsena, yo naro upanayhati;

    பத்தாபி ஸுரபி⁴ வாயந்தி, ஏவங் தீ⁴ரூபஸேவனா.

    Pattāpi surabhi vāyanti, evaṃ dhīrūpasevanā.

    185.

    185.

    ‘‘தஸ்மா பத்தபுடஸ்ஸேவ, ஞத்வா ஸம்பாகமத்தனோ;

    ‘‘Tasmā pattapuṭasseva, ñatvā sampākamattano;

    அஸந்தே நோபஸேவெய்ய, ஸந்தே ஸேவெய்ய பண்டி³தோ;

    Asante nopaseveyya, sante seveyya paṇḍito;

    அஸந்தோ நிரயங் நெந்தி, ஸந்தோ பாபெந்தி ஸுக்³க³தி’’ந்தி.

    Asanto nirayaṃ nenti, santo pāpenti suggati’’nti.

    தத்த² ஸந்தங் வா யதி³ வா அஸந்தி ஸப்புரிஸங் வா அஸப்புரிஸங் வா. ஸேவமானோ ஸேவமானந்தி ஸேவியமானோ ஆசரியோ ஸேவமானங் அந்தேவாஸிகங். ஸம்பு²ட்டோ²தி அந்தேவாஸினா வா பு²ட்டோ² ஆசரியோ. ஸம்பு²ஸங் பரந்தி பரங் ஆசரியங் ஸம்பு²ஸந்தோ அந்தேவாஸீ வா. அலித்தந்தி தங் அந்தேவாஸிகங் பாபத⁴ம்மேன அலித்தங் ஸோ ஆசரியோ விஸதி³த்³தோ⁴ ஸரோ ஸேஸங் ஸரகலாபங் விய லிம்பதி. ஏவங் பா³லூபஸேவனாதி பா³லூபஸேவீ ஹி பூதிமச்ச²ங் உபனய்ஹனகுஸக்³க³ங் விய ஹோதி, பாபகம்மங் அகரொந்தோபி அவண்ணங் அகித்திங் லப⁴தி. தீ⁴ரூபஸேவனாதி தீ⁴ரூபஸேவீ புக்³க³லோ தக³ராதி³க³ந்த⁴ஜாதிபலிவேட²னபத்தங் விய ஹோதி, பண்டி³தோ ப⁴விதுங் அஸக்கொந்தோபி கல்யாணமித்தஸேவீ கு³ணகித்திங் லப⁴தி. பத்தபுடஸ்ஸேவாதி து³க்³க³ந்த⁴ஸுக³ந்த⁴பலிவேட²னபண்ணஸ்ஸேவ. ஸம்பாகமத்தனோதி கல்யாணமித்தஸங்ஸக்³க³வஸேன அத்தனோ பரிபாகங் பரிபா⁴வனங் ஞத்வாதி அத்தோ². பாபெந்தி ஸுக்³க³திந்தி ஸந்தோ ஸம்மாதி³ட்டி²கா அத்தானங் நிஸ்ஸிதே ஸத்தே ஸக்³க³மேவ பாபெந்தீதி தே³ஸனங் யதா²னுஸந்தி⁴மேவ பாபேஸி.

    Tattha santaṃ vā yadi vā asanti sappurisaṃ vā asappurisaṃ vā. Sevamāno sevamānanti seviyamāno ācariyo sevamānaṃ antevāsikaṃ. Samphuṭṭhoti antevāsinā vā phuṭṭho ācariyo. Samphusaṃ paranti paraṃ ācariyaṃ samphusanto antevāsī vā. Alittanti taṃ antevāsikaṃ pāpadhammena alittaṃ so ācariyo visadiddho saro sesaṃ sarakalāpaṃ viya limpati. Evaṃ bālūpasevanāti bālūpasevī hi pūtimacchaṃ upanayhanakusaggaṃ viya hoti, pāpakammaṃ akarontopi avaṇṇaṃ akittiṃ labhati. Dhīrūpasevanāti dhīrūpasevī puggalo tagarādigandhajātipaliveṭhanapattaṃ viya hoti, paṇḍito bhavituṃ asakkontopi kalyāṇamittasevī guṇakittiṃ labhati. Pattapuṭassevāti duggandhasugandhapaliveṭhanapaṇṇasseva. Sampākamattanoti kalyāṇamittasaṃsaggavasena attano paripākaṃ paribhāvanaṃ ñatvāti attho. Pāpenti suggatinti santo sammādiṭṭhikā attānaṃ nissite satte saggameva pāpentīti desanaṃ yathānusandhimeva pāpesi.

    ராஜா தஸ்ஸ த⁴ம்மகதா²ய பஸீதி³, இஸிக³ணோபி ஆக³தோ. ராஜா இஸயோ வந்தி³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, மங் அனுகம்பமானா மம வஸனட்டா²னே வஸதா²’’தி வத்வா தேஸங் படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா நக³ரங் க³ந்த்வா ஸுவானங் அப⁴யங் அதா³ஸி. இஸயோபி தத்த² அக³மங்ஸு. ராஜா இஸிக³ணங் உய்யானே வஸாபெந்தோ யாவஜீவங் உபட்ட²ஹித்வா ஸக்³க³புரங் பூரேஸி. அத²ஸ்ஸ புத்தோபி ச²த்தங் உஸ்ஸாபெந்தோ இஸிக³ணங் படிஜக்³கி³யேவாதி தஸ்மிங் குலபரிவட்டே ஸத்த ராஜானோ இஸிக³ணஸ்ஸ தா³னங் பவத்தயிங்ஸு. மஹாஸத்தோ அரஞ்ஞே வஸந்தோயேவ யதா²கம்மங் க³தோ.

    Rājā tassa dhammakathāya pasīdi, isigaṇopi āgato. Rājā isayo vanditvā ‘‘bhante, maṃ anukampamānā mama vasanaṭṭhāne vasathā’’ti vatvā tesaṃ paṭiññaṃ gahetvā nagaraṃ gantvā suvānaṃ abhayaṃ adāsi. Isayopi tattha agamaṃsu. Rājā isigaṇaṃ uyyāne vasāpento yāvajīvaṃ upaṭṭhahitvā saggapuraṃ pūresi. Athassa puttopi chattaṃ ussāpento isigaṇaṃ paṭijaggiyevāti tasmiṃ kulaparivaṭṭe satta rājāno isigaṇassa dānaṃ pavattayiṃsu. Mahāsatto araññe vasantoyeva yathākammaṃ gato.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘ஏவங், பி⁴க்க²வே, புப்³பே³பி தே³வத³த்தோ பாபோ பாபபரிவாரோயேவா’’தி வத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸத்திகு³ம்போ³ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, சோரா தே³வத³த்தபரிஸா , ராஜா ஆனந்தோ³, இஸிக³ணா பு³த்³த⁴பரிஸா, புப்ப²கஸுவோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘evaṃ, bhikkhave, pubbepi devadatto pāpo pāpaparivāroyevā’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā sattigumbo devadatto ahosi, corā devadattaparisā , rājā ānando, isigaṇā buddhaparisā, pupphakasuvo pana ahameva ahosi’’nti.

    ஸத்திகு³ம்ப³ஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.

    Sattigumbajātakavaṇṇanā sattamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 503. ஸத்திகு³ம்ப³ஜாதகங் • 503. Sattigumbajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact