Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[402] 7. ஸத்துப⁴ஸ்தஜாதகவண்ணனா
[402] 7. Sattubhastajātakavaṇṇanā
விப்³ப⁴ந்தசித்தோதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அத்தனோ பஞ்ஞாபாரமிங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. பச்சுப்பன்னவத்து² உமங்க³ஜாதகே (ஜா॰ 2.22.590 ஆத³யோ) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி.
Vibbhantacittoti idaṃ satthā jetavane viharanto attano paññāpāramiṃ ārabbha kathesi. Paccuppannavatthu umaṅgajātake (jā. 2.22.590 ādayo) āvi bhavissati.
அதீதே பா³ராணஸியங் ஜனகோ நாம ராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தி , ஸேனககுமாரோதிஸ்ஸ நாமங் கரிங்ஸு. ஸோ வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா பா³ராணஸிங் பச்சாக³ந்த்வா ராஜானங் பஸ்ஸி, ராஜா தங் அமச்சட்டா²னே ட²பேஸி, மஹந்தஞ்சஸ்ஸ யஸங் அனுப்பதா³ஸி . ஸோ ரஞ்ஞோ அத்த²ஞ்ச த⁴ம்மஞ்ச அனுஸாஸி, மது⁴ரகதோ² த⁴ம்மகதி²கோ ஹுத்வா ராஜானங் பஞ்சஸு ஸீலேஸு பதிட்டா²பெத்வா தா³னே உபோஸத²கம்மே த³ஸஸு குஸலகம்மபதே²ஸூதி இமாய கல்யாணபடிபதா³ய பதிட்டா²பேஸி , ஸகலரட்டே² பு³த்³தா⁴னங் உப்பன்னகாலோ விய அஹோஸி. பக்க²தி³வஸேஸு ராஜா ச உபராஜாத³யோ ச ஸப்³பே³ ஸன்னிபதித்வா த⁴ம்மஸப⁴ங் ஸஜ்ஜெந்தி. மஹாஸத்தோ ஸஜ்ஜிதத⁴ம்மஸபா⁴யங் ரதனபல்லங்கவரக³தோ பு³த்³த⁴லீளாய த⁴ம்மங் தே³ஸேதி, பு³த்³தா⁴னங் த⁴ம்மகதா²ஸதி³ஸாவஸ்ஸ கதா² ஹோதி.
Atīte bārāṇasiyaṃ janako nāma rājā rajjaṃ kāresi. Tadā bodhisatto brāhmaṇakule nibbatti , senakakumārotissa nāmaṃ kariṃsu. So vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā bārāṇasiṃ paccāgantvā rājānaṃ passi, rājā taṃ amaccaṭṭhāne ṭhapesi, mahantañcassa yasaṃ anuppadāsi . So rañño atthañca dhammañca anusāsi, madhurakatho dhammakathiko hutvā rājānaṃ pañcasu sīlesu patiṭṭhāpetvā dāne uposathakamme dasasu kusalakammapathesūti imāya kalyāṇapaṭipadāya patiṭṭhāpesi , sakalaraṭṭhe buddhānaṃ uppannakālo viya ahosi. Pakkhadivasesu rājā ca uparājādayo ca sabbe sannipatitvā dhammasabhaṃ sajjenti. Mahāsatto sajjitadhammasabhāyaṃ ratanapallaṅkavaragato buddhalīḷāya dhammaṃ deseti, buddhānaṃ dhammakathāsadisāvassa kathā hoti.
அத² அஞ்ஞதரோ மஹல்லகப்³ராஹ்மணோ த⁴னபி⁴க்க²ங் சரித்வா கஹாபணஸஹஸ்ஸங் லபி⁴த்வா ஏகஸ்மிங் ப்³ராஹ்மணகுலே நிக்கி²பித்வா புன ‘‘பி⁴க்க²ங் சரிஸ்ஸாமீ’’தி க³தோ. தஸ்ஸ க³தகாலே தங் குலங் கஹாபணே வளஞ்ஜேஸி. ஸோ ஆக³ந்த்வா கஹாபணே ஆஹராபேஸி. ப்³ராஹ்மணோ கஹாபணே தா³துங் அஸக்கொந்தோ அத்தனோ தீ⁴தரங் தஸ்ஸ பாத³பரிசாரிகங் கத்வா அதா³ஸி. ப்³ராஹ்மணோ தங் க³ஹெத்வா பா³ராணஸிதோ அவிதூ³ரே ஏகஸ்மிங் ப்³ராஹ்மணகா³மே வாஸங் கப்பேஸி. அத²ஸ்ஸ ப⁴ரியா த³ஹரதாய காமேஸு அதித்தா அஞ்ஞேன தருணப்³ராஹ்மணேன ஸத்³தி⁴ங் மிச்சா²சாரங் சரி. ஸோளஸ ஹி அதப்பனீயவத்தூ²னி நாம. கதமானி ஸோளஸ? ஸாக³ரோ ஸப்³ப³ஸவந்தீஹி ந தப்பதி, அக்³கி³ உபாதா³னேன ந தப்பதி, ராஜா ரட்டே²ன ந தப்பதி, பா³லோ பாபேஹி ந தப்பதி, இத்தீ² மேது²னத⁴ம்மேன அலங்காரேன விஜாயனேனாதி இமேஹி தீஹி ந தப்பதி, ப்³ராஹ்மணோ மந்தேஹி ந தப்பதி, ஜா²யீ விஹாரஸமாபத்தியா ந தப்பதி, ஸெக்கோ² அபசயேன ந தப்பதி, அப்பிச்சோ² து⁴தங்க³கு³ணேன ந தப்பதி, ஆரத்³த⁴வீரியோ வீரியாரம்பே⁴ன ந தப்பதி, த⁴ம்மகதி²கோ ஸாகச்சா²ய ந தப்பதி, விஸாரதோ³ பரிஸாய ந தப்பதி, ஸத்³தோ⁴ ஸங்கு⁴பட்டா²னேன ந தப்பதி, தா³யகோ பரிச்சாகே³ன ந தப்பதி, பண்டி³தோ த⁴ம்மஸ்ஸவனேன ந தப்பதி, சதஸ்ஸோ பரிஸா ததா²க³தத³ஸ்ஸனேன ந தப்பந்தீதி.
Atha aññataro mahallakabrāhmaṇo dhanabhikkhaṃ caritvā kahāpaṇasahassaṃ labhitvā ekasmiṃ brāhmaṇakule nikkhipitvā puna ‘‘bhikkhaṃ carissāmī’’ti gato. Tassa gatakāle taṃ kulaṃ kahāpaṇe vaḷañjesi. So āgantvā kahāpaṇe āharāpesi. Brāhmaṇo kahāpaṇe dātuṃ asakkonto attano dhītaraṃ tassa pādaparicārikaṃ katvā adāsi. Brāhmaṇo taṃ gahetvā bārāṇasito avidūre ekasmiṃ brāhmaṇagāme vāsaṃ kappesi. Athassa bhariyā daharatāya kāmesu atittā aññena taruṇabrāhmaṇena saddhiṃ micchācāraṃ cari. Soḷasa hi atappanīyavatthūni nāma. Katamāni soḷasa? Sāgaro sabbasavantīhi na tappati, aggi upādānena na tappati, rājā raṭṭhena na tappati, bālo pāpehi na tappati, itthī methunadhammena alaṅkārena vijāyanenāti imehi tīhi na tappati, brāhmaṇo mantehi na tappati, jhāyī vihārasamāpattiyā na tappati, sekkho apacayena na tappati, appiccho dhutaṅgaguṇena na tappati, āraddhavīriyo vīriyārambhena na tappati, dhammakathiko sākacchāya na tappati, visārado parisāya na tappati, saddho saṅghupaṭṭhānena na tappati, dāyako pariccāgena na tappati, paṇḍito dhammassavanena na tappati, catasso parisā tathāgatadassanena na tappantīti.
ஸாபி ப்³ராஹ்மணீ மேது²னத⁴ம்மேன, அதித்தா தங் ப்³ராஹ்மணங் நீஹரித்வா விஸ்ஸத்தா² பாபகம்மங் காதுகாமா ஹுத்வா ஏகதி³வஸங் து³ம்மனா நிபஜ்ஜித்வா ‘‘கிங் போ⁴தீ’’தி வுத்தா ‘‘ப்³ராஹ்மண, அஹங் தவ கே³ஹே கம்மங் காதுங் ந ஸக்கோமி, தா³ஸிதா³ஸங் ஆனேஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘போ⁴தி த⁴னங் மே நத்தி², கிங் த³த்வா ஆனேமீ’’தி. ‘‘பி⁴க்க²ங் சரித்வா த⁴னங் பரியேஸித்வா ஆனேஹீ’’தி. ‘‘தேன ஹி போ⁴தி பாதெ²ய்யங் மே ஸஜ்ஜேஹீ’’தி. ‘‘ஸா தஸ்ஸ ப³த்³த⁴ஸத்தூனஞ்ச அப³த்³த⁴ஸத்தூனஞ்ச சம்மபஸிப்³ப³கங் பூரெத்வா அதா³ஸி’’. ப்³ராஹ்மணோ கா³மனிக³மராஜதா⁴னீஸு சரந்தோ ஸத்த கஹாபணஸதானி லபி⁴த்வா ‘‘அலங் மே எத்தகங் த⁴னங் தா³ஸிதா³ஸமூலாயா’’தி நிவத்தித்வா அத்தனோ கா³மங் ஆக³ச்ச²ந்தோ ஏகஸ்மிங் உத³கபா²ஸுகட்டா²னே பஸிப்³ப³கங் முஞ்சித்வா ஸத்துங் கா²தி³த்வா பஸிப்³ப³கமுக²ங் அப³ந்தி⁴த்வாவ பானீயங் பிவிதுங் ஓதிண்ணோ. அதே²கஸ்மிங் ருக்க²ஸுஸிரே ஏகோ கண்ஹஸப்போ ஸத்துக³ந்த⁴ங் கா⁴யித்வா பஸிப்³ப³கங் பவிஸித்வா போ⁴க³ங் ஆபு⁴ஜித்வா ஸத்துங் கா²த³ந்தோ நிபஜ்ஜி. ப்³ராஹ்மணோ ஆக³ந்த்வா பஸிப்³ப³கஸ்ஸ அப்³ப⁴ந்தரங் அனோலோகெத்வா பஸிப்³ப³கங் ப³ந்தி⁴த்வா அங்ஸே கத்வா பாயாஸி. அந்தராமக்³கே³ ஏகஸ்மிங் ருக்கே² நிப்³ப³த்ததே³வதா க²ந்த⁴விடபே ட²த்வா ‘‘ப்³ராஹ்மண, ஸசே அந்தராமக்³கே³ வஸிஸ்ஸஸி, ஸயங் மரிஸ்ஸஸி, ஸசே அஜ்ஜ க⁴ரங் க³மிஸ்ஸஸி, ப⁴ரியா தே மரிஸ்ஸதீ’’தி வத்வா அந்தரதா⁴யி. ஸோ ஓலோகெந்தோ தே³வதங் அதி³ஸ்வா பீ⁴தோ மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ ரோத³ந்தோ பரிதே³வந்தோ பா³ராணஸினக³ரத்³வாரங் ஸம்பாபுணி.
Sāpi brāhmaṇī methunadhammena, atittā taṃ brāhmaṇaṃ nīharitvā vissatthā pāpakammaṃ kātukāmā hutvā ekadivasaṃ dummanā nipajjitvā ‘‘kiṃ bhotī’’ti vuttā ‘‘brāhmaṇa, ahaṃ tava gehe kammaṃ kātuṃ na sakkomi, dāsidāsaṃ ānehī’’ti āha. ‘‘Bhoti dhanaṃ me natthi, kiṃ datvā ānemī’’ti. ‘‘Bhikkhaṃ caritvā dhanaṃ pariyesitvā ānehī’’ti. ‘‘Tena hi bhoti pātheyyaṃ me sajjehī’’ti. ‘‘Sā tassa baddhasattūnañca abaddhasattūnañca cammapasibbakaṃ pūretvā adāsi’’. Brāhmaṇo gāmanigamarājadhānīsu caranto satta kahāpaṇasatāni labhitvā ‘‘alaṃ me ettakaṃ dhanaṃ dāsidāsamūlāyā’’ti nivattitvā attano gāmaṃ āgacchanto ekasmiṃ udakaphāsukaṭṭhāne pasibbakaṃ muñcitvā sattuṃ khāditvā pasibbakamukhaṃ abandhitvāva pānīyaṃ pivituṃ otiṇṇo. Athekasmiṃ rukkhasusire eko kaṇhasappo sattugandhaṃ ghāyitvā pasibbakaṃ pavisitvā bhogaṃ ābhujitvā sattuṃ khādanto nipajji. Brāhmaṇo āgantvā pasibbakassa abbhantaraṃ anoloketvā pasibbakaṃ bandhitvā aṃse katvā pāyāsi. Antarāmagge ekasmiṃ rukkhe nibbattadevatā khandhaviṭape ṭhatvā ‘‘brāhmaṇa, sace antarāmagge vasissasi, sayaṃ marissasi, sace ajja gharaṃ gamissasi, bhariyā te marissatī’’ti vatvā antaradhāyi. So olokento devataṃ adisvā bhīto maraṇabhayatajjito rodanto paridevanto bārāṇasinagaradvāraṃ sampāpuṇi.
ததா³ ச பன்னரஸுபோஸதோ² ஹோதி அலங்கதத⁴ம்மாஸனே நிஸீதி³த்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ த⁴ம்மகத²னதி³வஸோ. மஹாஜனோ நானாக³ந்த⁴புப்பா²தி³ஹத்தோ² வக்³க³வக்³கோ³ ஹுத்வா த⁴ம்மிங் கத²ங் ஸோதுங் க³ச்ச²தி. ப்³ராஹ்மணோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘கஹங் க³ச்ச²தா²’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ப்³ராஹ்மண, அஜ்ஜ ஸேனகபண்டி³தோ மது⁴ரஸ்ஸரேன பு³த்³த⁴லீளாய த⁴ம்மங் தே³ஸேதி, கிங் த்வம்பி ந ஜானாஸீ’’தி வுத்தே சிந்தேஸி ‘‘பண்டி³தோ கிர த⁴ம்மகதி²கோ, அஹஞ்சம்ஹி மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ, பண்டி³தா கோ² பன மஹந்தம்பி ஸோகங் ஹரிதுங் ஸக்கொந்தி, மயாபி தத்த² க³ந்த்வா த⁴ம்மங் ஸோதுங் வட்டதீ’’தி. ஸோ தேஹி ஸத்³தி⁴ங் தத்த² க³ந்த்வா மஹாஸத்தங் பரிவாரெத்வா நிஸின்னாய ஸராஜிகாய பரிஸாய பரியந்தே ஸத்துபஸிப்³ப³கேன க²ந்த⁴க³தேன த⁴ம்மாஸனதோ அவிதூ³ரே மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ ரோத³மானோ அட்டா²ஸி. மஹாஸத்தோ ஆகாஸக³ங்க³ங் ஓதரந்தோ விய அமதவஸ்ஸங் வஸ்ஸெந்தோ விய ச த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. மஹாஜனோ ஸஞ்ஜாதஸோமனஸ்ஸோ ஸாது⁴காரங் த³த்வா த⁴ம்மங் அஸ்ஸோஸி.
Tadā ca pannarasuposatho hoti alaṅkatadhammāsane nisīditvā bodhisattassa dhammakathanadivaso. Mahājano nānāgandhapupphādihattho vaggavaggo hutvā dhammiṃ kathaṃ sotuṃ gacchati. Brāhmaṇo taṃ disvā ‘‘kahaṃ gacchathā’’ti pucchitvā ‘‘brāhmaṇa, ajja senakapaṇḍito madhurassarena buddhalīḷāya dhammaṃ deseti, kiṃ tvampi na jānāsī’’ti vutte cintesi ‘‘paṇḍito kira dhammakathiko, ahañcamhi maraṇabhayatajjito, paṇḍitā kho pana mahantampi sokaṃ harituṃ sakkonti, mayāpi tattha gantvā dhammaṃ sotuṃ vaṭṭatī’’ti. So tehi saddhiṃ tattha gantvā mahāsattaṃ parivāretvā nisinnāya sarājikāya parisāya pariyante sattupasibbakena khandhagatena dhammāsanato avidūre maraṇabhayatajjito rodamāno aṭṭhāsi. Mahāsatto ākāsagaṅgaṃ otaranto viya amatavassaṃ vassento viya ca dhammaṃ desesi. Mahājano sañjātasomanasso sādhukāraṃ datvā dhammaṃ assosi.
பண்டி³தா ச நாம தி³ஸாசக்கு²கா ஹொந்தி. தஸ்மிங் க²ணே மஹாஸத்தோ பஸன்னபஞ்சபஸாதா³னி அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா ஸமந்ததோ பரிஸங் ஓலோகெந்தோ தங் ப்³ராஹ்மணங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸி ‘‘எத்தகா பரிஸா ஸோமனஸ்ஸஜாதா ஸாது⁴காரங் த³த்வா த⁴ம்மங் ஸுணந்தி, அயங் பனேகோ ப்³ராஹ்மணோ தோ³மனஸ்ஸப்பத்தோ ரோத³தி, ஏதஸ்ஸ அப்³ப⁴ந்தரே அஸ்ஸுஜனநஸமத்தே²ன ஸோகேன ப⁴விதப்³ப³ங், தமஸ்ஸ அம்பி³லேன பஹரித்வா தம்ப³மலங் விய பது³மபலாஸதோ உத³கபி³ந்து³ங் விய வினிவத்தெத்வா எத்தே²வ நங் நிஸ்ஸோகங் துட்ட²மானஸங் கத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ தங் ஆமந்தெத்வா ‘‘ப்³ராஹ்மண, ஸேனகபண்டி³தோ நாமாஹங், இதா³னேவ தங் நிஸ்ஸோகங் கரிஸ்ஸாமி, விஸ்ஸத்தோ² கதே²ஹீ’’தி தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Paṇḍitā ca nāma disācakkhukā honti. Tasmiṃ khaṇe mahāsatto pasannapañcapasādāni akkhīni ummīletvā samantato parisaṃ olokento taṃ brāhmaṇaṃ disvā cintesi ‘‘ettakā parisā somanassajātā sādhukāraṃ datvā dhammaṃ suṇanti, ayaṃ paneko brāhmaṇo domanassappatto rodati, etassa abbhantare assujananasamatthena sokena bhavitabbaṃ, tamassa ambilena paharitvā tambamalaṃ viya padumapalāsato udakabinduṃ viya vinivattetvā ettheva naṃ nissokaṃ tuṭṭhamānasaṃ katvā dhammaṃ desessāmī’’ti. So taṃ āmantetvā ‘‘brāhmaṇa, senakapaṇḍito nāmāhaṃ, idāneva taṃ nissokaṃ karissāmi, vissattho kathehī’’ti tena saddhiṃ sallapanto paṭhamaṃ gāthamāha –
46.
46.
‘‘விப்³ப⁴ந்தசித்தோ குபிதிந்த்³ரியோஸி, நெத்தேஹி தே வாரிக³ணா ஸவந்தி;
‘‘Vibbhantacitto kupitindriyosi, nettehi te vārigaṇā savanti;
கிங் தே நட்ட²ங் கிங் பன பத்த²யானோ, இதா⁴க³மா ப்³ரஹ்மே ததி³ங்க⁴ ப்³ரூஹீ’’தி.
Kiṃ te naṭṭhaṃ kiṃ pana patthayāno, idhāgamā brahme tadiṅgha brūhī’’ti.
தத்த² குபிதிந்த்³ரியோஸீதி சக்கு²ந்த்³ரியமேவ ஸந்தா⁴ய ‘‘குபிதிந்த்³ரியோஸீ’’தி ஆஹ. வாரிக³ணாதி அஸ்ஸுபி³ந்தூ³னி. இங்கா⁴தி சோத³னத்தே² நிபாதோ. தஞ்ஹி மஹாஸத்தோ சோதெ³ந்தோ ஏவமாஹ ‘‘ப்³ராஹ்மண, ஸத்தா நாம த்³வீஹி காரணேஹி ஸோசந்தி பரிதே³வந்தி ஸத்தஸங்கா²ரேஸு கிஸ்மிஞ்சிதே³வ பியஜாதிகே நட்டே² வா, கிஞ்சிதே³வ பியஜாதிகங் பத்தெ²த்வா அலப⁴ந்தா வா. தத்த² கிங் தே நட்ட²ங், கிங் வா பன பத்த²யந்தோ த்வங் இத⁴ ஆக³தோ, இத³ங் மே கி²ப்பங் ப்³ரூஹீ’’தி.
Tattha kupitindriyosīti cakkhundriyameva sandhāya ‘‘kupitindriyosī’’ti āha. Vārigaṇāti assubindūni. Iṅghāti codanatthe nipāto. Tañhi mahāsatto codento evamāha ‘‘brāhmaṇa, sattā nāma dvīhi kāraṇehi socanti paridevanti sattasaṅkhāresu kismiñcideva piyajātike naṭṭhe vā, kiñcideva piyajātikaṃ patthetvā alabhantā vā. Tattha kiṃ te naṭṭhaṃ, kiṃ vā pana patthayanto tvaṃ idha āgato, idaṃ me khippaṃ brūhī’’ti.
அத²ஸ்ஸ அத்தனோ ஸோககாரணங் கதெ²ந்தோ ப்³ராஹ்மணோ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Athassa attano sokakāraṇaṃ kathento brāhmaṇo dutiyaṃ gāthamāha –
47.
47.
‘‘மிய்யேத² ப⁴ரியா வஜதோ மமஜ்ஜ, அக³ச்ச²தோ மரணமாஹ யக்கோ²;
‘‘Miyyetha bhariyā vajato mamajja, agacchato maraṇamāha yakkho;
ஏதேன து³க்கே²ன பவேதி⁴தொஸ்மி, அக்கா²ஹி மே ஸேனக ஏதமத்த²’’ந்தி.
Etena dukkhena pavedhitosmi, akkhāhi me senaka etamattha’’nti.
தத்த² வஜதோதி கே³ஹங் க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ. அக³ச்ச²தோதி அக³ச்ச²ந்தஸ்ஸ. யக்கோ²தி அந்தராமக்³கே³ ஏகா ருக்க²தே³வதா ஏவமாஹாதி வத³தி. ஸா கிர தே³வதா ‘‘பஸிப்³ப³கே தே ப்³ராஹ்மண, கண்ஹஸப்போ’’தி அனாசிக்க²ந்தீ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஞாணானுபா⁴வப்பகாஸனத்த²ங் நாசிக்கி². ஏதேன து³க்கே²னாதி க³ச்ச²தோ ப⁴ரியாய மரணது³க்கே²ன, அக³ச்ச²தோ அத்தனோ மரணது³க்கே²ன, தேனஸ்மி பவேதி⁴தோ க⁴ட்டிதோ கம்பிதோ. ஏதமத்த²ந்தி ஏதங் காரணங். யேன மே காரணேன க³ச்ச²தோ ப⁴ரியாய மரணங், அக³ச்ச²தோ அத்தனோ மரணங் ஹோதி, ஏதங் மே காரணங் ஆசிக்கா²ஹீதி அத்தோ².
Tattha vajatoti gehaṃ gacchantassa. Agacchatoti agacchantassa. Yakkhoti antarāmagge ekā rukkhadevatā evamāhāti vadati. Sā kira devatā ‘‘pasibbake te brāhmaṇa, kaṇhasappo’’ti anācikkhantī bodhisattassa ñāṇānubhāvappakāsanatthaṃ nācikkhi. Etena dukkhenāti gacchato bhariyāya maraṇadukkhena, agacchato attano maraṇadukkhena, tenasmi pavedhito ghaṭṭito kampito. Etamatthanti etaṃ kāraṇaṃ. Yena me kāraṇena gacchato bhariyāya maraṇaṃ, agacchato attano maraṇaṃ hoti, etaṃ me kāraṇaṃ ācikkhāhīti attho.
மஹாஸத்தோ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ஸமுத்³த³மத்த²கே ஜாலங் கி²பந்தோ விய ஞாணஜாலங் பத்த²ரித்வா ‘‘இமேஸங் ஸத்தானங் ப³ஹூனி மரணகாரணானி. ஸமுத்³தே³ நிமுக்³கா³பி மரந்தி, தத்த² வாளமச்சே²ஹி க³ஹிதாபி, க³ங்கா³ய பதிதாபி, தத்த² ஸுஸுமாரேஹி க³ஹிதாபி, ருக்க²தோ பதிதாபி, கண்டகேன வித்³தா⁴பி, நானப்பகாரேஹி ஆவுதே⁴ஹி பஹடாபி, விஸங் கா²தி³த்வாபி, உப்³ப³ந்தி⁴த்வாபி, பபாதே பதிதாபி, அதிஸீதாதீ³ஹி வா நானப்பகாரேஹி வா ரோகே³ஹி உபத்³து³தாபி மரந்தியேவ, ஏவங் ப³ஹூஸு மரணகாரணேஸு கதரேன நு கோ² காரணேன அஜ்ஜேஸ ப்³ராஹ்மணோ அந்தராமக்³கே³ வஸந்தோ ஸயங் மரிஸ்ஸதி, கே³ஹமஸ்ஸ வஜதோ ப⁴ரியா மரிஸ்ஸதீ’’தி சிந்தேஸி. சிந்தெந்தோ ஏவ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ க²ந்தே⁴ பஸிப்³ப³கங் தி³ஸ்வா ‘‘இமஸ்மிங் பஸிப்³ப³கே ஏகேன ஸப்பேன பவிட்டே²ன ப⁴விதப்³ப³ங், பவிஸந்தோ ச பனேஸோ இமஸ்மிங் ப்³ராஹ்மணே பாதராஸஸமயே ஸத்துங் கா²தி³த்வா பஸிப்³ப³கமுக²ங் அப³ந்தி⁴த்வா பானீயங் பாதுங் க³தே ஸத்துக³ந்தே⁴ன ஸப்போ பவிட்டோ² ப⁴விஸ்ஸதி. ப்³ராஹ்மணோபி பானீயங் பிவித்வா ஆக³தோ ஸப்பஸ்ஸ பவிட்ட²பா⁴வங் அஜானித்வா பஸிப்³ப³கங் ப³ந்தி⁴த்வா ஆதா³ய பக்கந்தோ ப⁴விஸ்ஸதி, ஸசாயங் அந்தராமக்³கே³ வஸந்தோ ஸாயங் வஸனட்டா²னே ‘‘ஸத்துங் கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி பஸிப்³ப³கங் முஞ்சித்வா ஹத்த²ங் பவேஸெஸ்ஸதி , அத² நங் ஸப்போ ஹத்தே² ட³ங்ஸித்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபெஸ்ஸதி, இத³மஸ்ஸ அந்தராமக்³கே³ வஸந்தஸ்ஸ மரணகாரணங். ஸசே பன கே³ஹங் க³ச்செ²ய்ய, பஸிப்³ப³கோ ப⁴ரியாய ஹத்த²க³தோ ப⁴விஸ்ஸதி, ஸா ‘அந்தோப⁴ண்ட³ங் ஓலோகெஸ்ஸாமீ’’தி பஸிப்³ப³கங் முஞ்சித்வா ஹத்த²ங் பவேஸெஸ்ஸதி, அத² நங் ஸப்போ ட³ங்ஸித்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபெஸ்ஸதி, இத³மஸ்ஸ அஜ்ஜ கே³ஹங் க³தஸ்ஸ ப⁴ரியாய மரணகாரண’’ந்தி உபாயகோஸல்லஞாணேனேவ அஞ்ஞாஸி.
Mahāsatto brāhmaṇassa vacanaṃ sutvā samuddamatthake jālaṃ khipanto viya ñāṇajālaṃ pattharitvā ‘‘imesaṃ sattānaṃ bahūni maraṇakāraṇāni. Samudde nimuggāpi maranti, tattha vāḷamacchehi gahitāpi, gaṅgāya patitāpi, tattha susumārehi gahitāpi, rukkhato patitāpi, kaṇṭakena viddhāpi, nānappakārehi āvudhehi pahaṭāpi, visaṃ khāditvāpi, ubbandhitvāpi, papāte patitāpi, atisītādīhi vā nānappakārehi vā rogehi upaddutāpi marantiyeva, evaṃ bahūsu maraṇakāraṇesu katarena nu kho kāraṇena ajjesa brāhmaṇo antarāmagge vasanto sayaṃ marissati, gehamassa vajato bhariyā marissatī’’ti cintesi. Cintento eva brāhmaṇassa khandhe pasibbakaṃ disvā ‘‘imasmiṃ pasibbake ekena sappena paviṭṭhena bhavitabbaṃ, pavisanto ca paneso imasmiṃ brāhmaṇe pātarāsasamaye sattuṃ khāditvā pasibbakamukhaṃ abandhitvā pānīyaṃ pātuṃ gate sattugandhena sappo paviṭṭho bhavissati. Brāhmaṇopi pānīyaṃ pivitvā āgato sappassa paviṭṭhabhāvaṃ ajānitvā pasibbakaṃ bandhitvā ādāya pakkanto bhavissati, sacāyaṃ antarāmagge vasanto sāyaṃ vasanaṭṭhāne ‘‘sattuṃ khādissāmī’’ti pasibbakaṃ muñcitvā hatthaṃ pavesessati , atha naṃ sappo hatthe ḍaṃsitvā jīvitakkhayaṃ pāpessati, idamassa antarāmagge vasantassa maraṇakāraṇaṃ. Sace pana gehaṃ gaccheyya, pasibbako bhariyāya hatthagato bhavissati, sā ‘antobhaṇḍaṃ olokessāmī’’ti pasibbakaṃ muñcitvā hatthaṃ pavesessati, atha naṃ sappo ḍaṃsitvā jīvitakkhayaṃ pāpessati, idamassa ajja gehaṃ gatassa bhariyāya maraṇakāraṇa’’nti upāyakosallañāṇeneva aññāsi.
அத²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி ‘‘இமினா கண்ஹஸப்பேன ஸூரேன நிப்³ப⁴யேன ப⁴விதப்³ப³ங். அயஞ்ஹி ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ மஹாபா²ஸுகங் பஹரந்தோபி பஸிப்³ப³கே அத்தனோ சலனங் வா ப²ந்த³னங் வா ந த³ஸ்ஸேதி, ஏவரூபாய பரிஸாய மஜ்ஜே²பி அத்தனோ அத்தி²பா⁴வங் ந த³ஸ்ஸேதி, தஸ்மா இமினா கண்ஹஸப்பேன ஸூரேன நிப்³ப⁴யேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி. இத³ம்பி ஸோ உபாயகோஸல்லஞாணேனேவ தி³ப்³ப³சக்கு²னா பஸ்ஸந்தோ விய அஞ்ஞாஸி. ஏவங் ஸராஜிகாய பரிஸாய மஜ்ஜே² ஸப்பங் பஸிப்³ப³கங் பவிஸந்தங் தி³ஸ்வா டி²தபுரிஸோ விய மஹாஸத்தோ உபாயகோஸல்லஞாணேனேவ பரிச்சி²ந்தி³த்வா ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ பஞ்ஹங் கதெ²ந்தோ ததியங் கா³த²மாஹ –
Athassa etadahosi ‘‘iminā kaṇhasappena sūrena nibbhayena bhavitabbaṃ. Ayañhi brāhmaṇassa mahāphāsukaṃ paharantopi pasibbake attano calanaṃ vā phandanaṃ vā na dasseti, evarūpāya parisāya majjhepi attano atthibhāvaṃ na dasseti, tasmā iminā kaṇhasappena sūrena nibbhayena bhavitabba’’nti. Idampi so upāyakosallañāṇeneva dibbacakkhunā passanto viya aññāsi. Evaṃ sarājikāya parisāya majjhe sappaṃ pasibbakaṃ pavisantaṃ disvā ṭhitapuriso viya mahāsatto upāyakosallañāṇeneva paricchinditvā brāhmaṇassa pañhaṃ kathento tatiyaṃ gāthamāha –
48.
48.
‘‘ப³ஹூனி டா²னானி விசிந்தயித்வா, யமெத்த² வக்கா²மி ததே³வ ஸச்சங்;
‘‘Bahūni ṭhānāni vicintayitvā, yamettha vakkhāmi tadeva saccaṃ;
மஞ்ஞாமி தே ப்³ராஹ்மண ஸத்துப⁴ஸ்தங், அஜானதோ கண்ஹஸப்போ பவிட்டோ²’’தி.
Maññāmi te brāhmaṇa sattubhastaṃ, ajānato kaṇhasappo paviṭṭho’’ti.
தத்த² ப³ஹூனி டா²னானீதி ப³ஹூனி காரணானி. விசிந்தயித்வாதி படிவிஜ்ஜி²த்வா சிந்தாவஸேன பவத்தபடிவேதோ⁴ ஹுத்வா. யமெத்த² வக்கா²மீதி யங் தே அஹங் ஏதேஸு காரணேஸு ஏதங் காரணங் வக்கா²மி. ததே³வ ஸச்சந்தி ததே³வ தத²ங் தி³ப்³ப³சக்கு²னா தி³ஸ்வா கதி²தஸதி³ஸங் ப⁴விஸ்ஸதீதி தீ³பேதி. மஞ்ஞாமீதி ஸல்லக்கே²மி. ஸத்துப⁴ஸ்தந்தி ஸத்துபஸிப்³ப³கங். அஜானதோதி அஜானந்தஸ்ஸேவ ஏகோ கண்ஹஸப்போ பவிட்டோ²தி மஞ்ஞாமீதி.
Tattha bahūni ṭhānānīti bahūni kāraṇāni. Vicintayitvāti paṭivijjhitvā cintāvasena pavattapaṭivedho hutvā. Yamettha vakkhāmīti yaṃ te ahaṃ etesu kāraṇesu etaṃ kāraṇaṃ vakkhāmi. Tadeva saccanti tadeva tathaṃ dibbacakkhunā disvā kathitasadisaṃ bhavissatīti dīpeti. Maññāmīti sallakkhemi. Sattubhastanti sattupasibbakaṃ. Ajānatoti ajānantasseva eko kaṇhasappo paviṭṭhoti maññāmīti.
ஏவஞ்ச பன வத்வா ‘‘அத்தி² தே ப்³ராஹ்மண, ஏதஸ்மிங் பஸிப்³ப³கே ஸத்தூ’’தி புச்சி². ‘‘அத்தி², பண்டி³தா’’தி. ‘‘அஜ்ஜ பாதராஸவேலாய ஸத்துங் கா²தீ³’’தி? ‘‘ஆம, பண்டி³தா’’தி. ‘‘கத்த² நிஸீதி³த்வா’’தி? ‘‘அரஞ்ஞே ருக்க²மூலஸ்மிங், பண்டி³தா’’தி. ‘‘ஸத்துங் கா²தி³த்வா பானீயங் பாதுங் க³ச்ச²ந்தோ பஸிப்³ப³கமுக²ங் ப³ந்தி⁴, ந ப³ந்தீ⁴’’தி? ‘‘ந ப³ந்தி⁴ங், பண்டி³தா’’தி. ‘‘பானீயங் பிவித்வா ஆக³தோ பஸிப்³ப³கங் ஓலோகெத்வா ப³ந்தீ⁴’’தி. ‘‘அனோலோகெத்வாவ ப³ந்தி⁴ங், பண்டி³தா’’தி. ‘‘ப்³ராஹ்மண, தவ பானீயங் பாதுங் க³தகாலே அஜானந்தஸ்ஸேவ தே ஸத்துக³ந்தே⁴ன பஸிப்³ப³கங் ஸப்போ பவிட்டோ²தி மஞ்ஞாமி, ஏவமெத்த² ஆக³தோ த்வங், தஸ்மா பஸிப்³ப³கங் ஓதாரெத்வா பரிஸமஜ்ஜே² ட²பெத்வா பஸிப்³ப³கமுக²ங் மோசெத்வா படிக்கம்ம டி²தோ ஏகங் த³ண்ட³கங் க³ஹெத்வா பஸிப்³ப³கங் தாவ பஹர, ததோ பத்த²டப²ணங் ஸுஸூதிஸத்³த³ங் கத்வா நிக்க²மந்தங் கண்ஹஸப்பங் தி³ஸ்வா நிக்கங்கோ² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –
Evañca pana vatvā ‘‘atthi te brāhmaṇa, etasmiṃ pasibbake sattū’’ti pucchi. ‘‘Atthi, paṇḍitā’’ti. ‘‘Ajja pātarāsavelāya sattuṃ khādī’’ti? ‘‘Āma, paṇḍitā’’ti. ‘‘Kattha nisīditvā’’ti? ‘‘Araññe rukkhamūlasmiṃ, paṇḍitā’’ti. ‘‘Sattuṃ khāditvā pānīyaṃ pātuṃ gacchanto pasibbakamukhaṃ bandhi, na bandhī’’ti? ‘‘Na bandhiṃ, paṇḍitā’’ti. ‘‘Pānīyaṃ pivitvā āgato pasibbakaṃ oloketvā bandhī’’ti. ‘‘Anoloketvāva bandhiṃ, paṇḍitā’’ti. ‘‘Brāhmaṇa, tava pānīyaṃ pātuṃ gatakāle ajānantasseva te sattugandhena pasibbakaṃ sappo paviṭṭhoti maññāmi, evamettha āgato tvaṃ, tasmā pasibbakaṃ otāretvā parisamajjhe ṭhapetvā pasibbakamukhaṃ mocetvā paṭikkamma ṭhito ekaṃ daṇḍakaṃ gahetvā pasibbakaṃ tāva pahara, tato patthaṭaphaṇaṃ susūtisaddaṃ katvā nikkhamantaṃ kaṇhasappaṃ disvā nikkaṅkho bhavissatī’’ti catutthaṃ gāthamāha –
49.
49.
‘‘ஆதா³ய த³ண்ட³ங் பரிஸும்ப⁴ ப⁴ஸ்தங், பஸ்ஸேளமூக³ங் உரக³ங் து³ஜிவ்ஹங்;
‘‘Ādāya daṇḍaṃ parisumbha bhastaṃ, passeḷamūgaṃ uragaṃ dujivhaṃ;
சி²ந்த³ஜ்ஜ கங்க²ங் விசிகிச்சி²தானி, பு⁴ஜங்க³மங் பஸ்ஸ பமுஞ்ச ப⁴ஸ்த’’ந்தி.
Chindajja kaṅkhaṃ vicikicchitāni, bhujaṅgamaṃ passa pamuñca bhasta’’nti.
தத்த² பரிஸும்பா⁴தி பஹர. பஸ்ஸேளமூக³ந்தி ஏளங் பக்³க⁴ரந்தேன முகே²ன ஏளமூக³ங் பஸிப்³ப³கதோ நிக்க²மந்தங் து³ஜிவ்ஹங் உரக³ங் பஸ்ஸ. ச²ந்த³ஜ்ஜ கங்க²ங் விசிகிச்சி²தானீதி ‘‘அத்தி² நு கோ² மே பஸிப்³ப³கே ஸப்போ, உதா³ஹு நத்தீ²’’தி கங்க²மேவ புனப்புனங் உப்பஜ்ஜமானானி விசிகிச்சி²தானி ச அஜ்ஜ சி²ந்த³, மய்ஹங் ஸத்³த³ஹ, அவிதத²ஞ்ஹி மே வெய்யாகரணங், இதா³னேவ நிக்க²மந்தங் பு⁴ஜங்க³மங் பஸ்ஸ பமுஞ்ச ப⁴ஸ்தந்தி.
Tattha parisumbhāti pahara. Passeḷamūganti eḷaṃ paggharantena mukhena eḷamūgaṃ pasibbakato nikkhamantaṃ dujivhaṃ uragaṃ passa. Chandajja kaṅkhaṃ vicikicchitānīti ‘‘atthi nu kho me pasibbake sappo, udāhu natthī’’ti kaṅkhameva punappunaṃ uppajjamānāni vicikicchitāni ca ajja chinda, mayhaṃ saddaha, avitathañhi me veyyākaraṇaṃ, idāneva nikkhamantaṃ bhujaṅgamaṃ passa pamuñca bhastanti.
ப்³ராஹ்மணோ மஹாஸத்தஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா ஸங்விக்³கோ³ ப⁴யப்பத்தோ ததா² அகாஸி. ஸப்போபி ஸத்துப⁴ஸ்தே த³ண்டே³ன பஹடே பஸிப்³ப³கமுகா² நிக்க²மித்வா மஹாஜனங் ஓலோகெந்தோ அட்டா²ஸி. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² பஞ்சமங் கா³த²மாஹ –
Brāhmaṇo mahāsattassa kathaṃ sutvā saṃviggo bhayappatto tathā akāsi. Sappopi sattubhaste daṇḍena pahaṭe pasibbakamukhā nikkhamitvā mahājanaṃ olokento aṭṭhāsi. Tamatthaṃ pakāsento satthā pañcamaṃ gāthamāha –
50.
50.
‘‘ஸங்விக்³க³ரூபோ பரிஸாய மஜ்ஜே², ஸோ ப்³ராஹ்மணோ ஸத்துப⁴ஸ்தங் பமுஞ்சி;
‘‘Saṃviggarūpo parisāya majjhe, so brāhmaṇo sattubhastaṃ pamuñci;
அத² நிக்க²மி உரகோ³ உக்³க³தேஜோ, ஆஸீவிஸோ ஸப்போ ப²ணங் கரித்வா’’தி.
Atha nikkhami urago uggatejo, āsīviso sappo phaṇaṃ karitvā’’ti.
ஸப்பஸ்ஸ ப²ணங் கத்வா நிக்க²ந்தகாலே ‘‘மஹாஸத்தஸ்ஸ ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³த⁴ஸ்ஸேவ ப்³யாகரணங் அஹோஸீ’’தி மஹாஜனோ சேலுக்கே²பஸஹஸ்ஸானி பவத்தேஸி, அங்கு³லிபோ²டனஸஹஸ்ஸானி பரிப்³ப⁴மிங்ஸு, க⁴னமேக⁴வஸ்ஸங் விய ஸத்தரதனவஸ்ஸங் வஸ்ஸி, ஸாது⁴காரஸஹஸ்ஸானி பவத்திங்ஸு, மஹாபத²வீபி⁴ஜ்ஜனஸத்³தோ³ விய அஹோஸி. இத³ங் பன பு³த்³த⁴லீளாய ஏவரூபஸ்ஸ பஞ்ஹஸ்ஸ கத²னங் நாம நேவ ஜாதியா ப³லங், ந கொ³த்தகுலப்பதே³ஸானங் ப³லங், கஸ்ஸ பனேதங் ப³லந்தி? பஞ்ஞாய ப³லங். பஞ்ஞவா ஹி புக்³க³லோ விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரியமக்³க³த்³வாரங் விவரித்வா அமதமஹானிப்³பா³னங் பவிஸதி, ஸாவகபாரமிம்பி பச்சேகபோ³தி⁴ம்பி ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ம்பி படிவிஜ்ஜ²தி. அமதமஹானிப்³பா³னஸம்பாபகேஸு ஹி த⁴ம்மேஸு பஞ்ஞாவ ஸெட்டா², அவஸேஸா தஸ்ஸா பரிவாரா ஹொந்தி. தேனேதங் வுத்தங் –
Sappassa phaṇaṃ katvā nikkhantakāle ‘‘mahāsattassa sabbaññubuddhasseva byākaraṇaṃ ahosī’’ti mahājano celukkhepasahassāni pavattesi, aṅguliphoṭanasahassāni paribbhamiṃsu, ghanameghavassaṃ viya sattaratanavassaṃ vassi, sādhukārasahassāni pavattiṃsu, mahāpathavībhijjanasaddo viya ahosi. Idaṃ pana buddhalīḷāya evarūpassa pañhassa kathanaṃ nāma neva jātiyā balaṃ, na gottakulappadesānaṃ balaṃ, kassa panetaṃ balanti? Paññāya balaṃ. Paññavā hi puggalo vipassanaṃ vaḍḍhetvā ariyamaggadvāraṃ vivaritvā amatamahānibbānaṃ pavisati, sāvakapāramimpi paccekabodhimpi sammāsambodhimpi paṭivijjhati. Amatamahānibbānasampāpakesu hi dhammesu paññāva seṭṭhā, avasesā tassā parivārā honti. Tenetaṃ vuttaṃ –
‘‘பஞ்ஞா ஹி ஸெட்டா² குஸலா வத³ந்தி, நக்க²த்தராஜாரிவ தாரகானங்;
‘‘Paññā hi seṭṭhā kusalā vadanti, nakkhattarājāriva tārakānaṃ;
ஸீலங் ஸிரீ சாபி ஸதஞ்ச த⁴ம்மோ, அன்வாயிகா பஞ்ஞவதோ ப⁴வந்தீ’’தி. (ஜா॰ 2.17.81);
Sīlaṃ sirī cāpi satañca dhammo, anvāyikā paññavato bhavantī’’ti. (jā. 2.17.81);
ஏவங் கதி²தே ச பன மஹாஸத்தேன பஞ்ஹே ஏகோ அஹிதுண்டி³கோ ஸப்பஸ்ஸ முக²ப³ந்த⁴னங் கத்வா ஸப்பங் க³ஹெத்வா அரஞ்ஞே விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. ப்³ராஹ்மணோ ராஜானங் உபஸங்கமித்வா ஜயாபெத்வா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ ரஞ்ஞோ து²திங் கரொந்தோ உபட்³ட⁴கா³த²மாஹ –
Evaṃ kathite ca pana mahāsattena pañhe eko ahituṇḍiko sappassa mukhabandhanaṃ katvā sappaṃ gahetvā araññe vissajjesi. Brāhmaṇo rājānaṃ upasaṅkamitvā jayāpetvā añjaliṃ paggayha rañño thutiṃ karonto upaḍḍhagāthamāha –
51.
51.
‘‘ஸுலத்³த⁴லாபா⁴ ஜனகஸ்ஸ ரஞ்ஞோ;
‘‘Suladdhalābhā janakassa rañño;
யோ பஸ்ஸதீ ஸேனகங் ஸாது⁴பஞ்ஞ’’ந்தி.
Yo passatī senakaṃ sādhupañña’’nti.
தஸ்ஸத்தோ² – யோ ஸாது⁴பஞ்ஞங் உத்தமபஞ்ஞங் ஸேனகபண்டி³தங் அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா இச்சி²திச்சி²தக்க²ணே பியசக்கூ²ஹி பஸ்ஸிதுங் லப⁴தி, தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ஜனகஸ்ஸ ஏதே இச்சி²திச்சி²தக்க²ணே த³ஸ்ஸனலாபா⁴ ஸுலத்³த⁴லாபா⁴ வத, ஏதேன லத்³தே⁴ஸு ஸப்³ப³லாபே⁴ஸு ஏதேவ லாபா⁴ ஸுலத்³த⁴லாபா⁴ நாமாதி.
Tassattho – yo sādhupaññaṃ uttamapaññaṃ senakapaṇḍitaṃ akkhīni ummīletvā icchiticchitakkhaṇe piyacakkhūhi passituṃ labhati, tassa rañño janakassa ete icchiticchitakkhaṇe dassanalābhā suladdhalābhā vata, etena laddhesu sabbalābhesu eteva lābhā suladdhalābhā nāmāti.
ப்³ராஹ்மணோபி ரஞ்ஞோ து²திங் கத்வா புன பஸிப்³ப³கதோ ஸத்த கஹாபணஸதானி க³ஹெத்வா மஹாஸத்தஸ்ஸ து²திங் கத்வா துட்டி²தா³யங் தா³துகாமோ தி³யட்³ட⁴கா³த²மாஹ –
Brāhmaṇopi rañño thutiṃ katvā puna pasibbakato satta kahāpaṇasatāni gahetvā mahāsattassa thutiṃ katvā tuṭṭhidāyaṃ dātukāmo diyaḍḍhagāthamāha –
‘‘விவட்டச²த்³தோ³ நுஸி ஸப்³ப³த³ஸ்ஸீ, ஞாணங் நு தே ப்³ராஹ்மண பி⁴ங்ஸரூபங்.
‘‘Vivaṭṭachaddo nusi sabbadassī, ñāṇaṃ nu te brāhmaṇa bhiṃsarūpaṃ.
52.
52.
‘‘இமானி மே ஸத்தஸதானி அத்தி², க³ண்ஹாஹி ஸப்³பா³னி த³தா³மி துய்ஹங்;
‘‘Imāni me sattasatāni atthi, gaṇhāhi sabbāni dadāmi tuyhaṃ;
தயா ஹி மே ஜீவிதமஜ்ஜ லத்³த⁴ங், அதோ²பி ப⁴ரியாய மகாஸி ஸொத்தி²’’ந்தி.
Tayā hi me jīvitamajja laddhaṃ, athopi bhariyāya makāsi sotthi’’nti.
தத்த² விவட்டச²த்³தோ³ நுஸி ஸப்³ப³த³ஸ்ஸீதி கிங் நு கோ² த்வங் ஸப்³பே³ஸு த⁴ம்மாகாரேஸு விவட்டச²த³னோ விவட்டனெய்யத⁴ம்மோ ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³தோ⁴தி து²திவஸேன புச்ச²தி. ஞாணங் நு தே ப்³ராஹ்மண பி⁴ங்ஸரூபந்தி உதா³ஹு அஸப்³ப³ஞ்ஞுஸ்ஸபி ஸதோ தவ ஞாணங் அதிவிய பி⁴ங்ஸரூபங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் விய ப³லவந்தி. தயா ஹி மேதி தயா ஹி தி³ன்னத்தா அஜ்ஜ மயா ஜீவிதங் லத்³த⁴ங். அதோ²பி ப⁴ரியாய மகாஸி ஸொத்தி²ந்தி அதோ²பி மே ப⁴ரியாய த்வமேவ ஸொத்தி²ங் அகாஸி.
Tattha vivaṭṭachaddo nusi sabbadassīti kiṃ nu kho tvaṃ sabbesu dhammākāresu vivaṭṭachadano vivaṭṭaneyyadhammo sabbaññubuddhoti thutivasena pucchati. Ñāṇaṃ nu te brāhmaṇa bhiṃsarūpanti udāhu asabbaññussapi sato tava ñāṇaṃ ativiya bhiṃsarūpaṃ sabbaññutaññāṇaṃ viya balavanti. Tayā hi meti tayā hi dinnattā ajja mayā jīvitaṃ laddhaṃ. Athopi bhariyāya makāsi sotthinti athopi me bhariyāya tvameva sotthiṃ akāsi.
இதி ஸோ வத்வா ‘‘ஸசேபி ஸதஸஹஸ்ஸங் ப⁴வெய்ய, த³தெ³ய்யமேவாஹங், எத்தகமேவ மே த⁴னங், இமானி மே ஸத்த ஸதானி க³ண்ஹா’’தி புனப்புனங் போ³தி⁴ஸத்தங் யாசி. தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ அட்ட²மங் கா³த²மாஹ –
Iti so vatvā ‘‘sacepi satasahassaṃ bhaveyya, dadeyyamevāhaṃ, ettakameva me dhanaṃ, imāni me satta satāni gaṇhā’’ti punappunaṃ bodhisattaṃ yāci. Taṃ sutvā bodhisatto aṭṭhamaṃ gāthamāha –
53.
53.
‘‘ந பண்டி³தா வேதனமாதி³யந்தி, சித்ராஹி கா³தா²ஹி ஸுபா⁴ஸிதாஹி;
‘‘Na paṇḍitā vetanamādiyanti, citrāhi gāthāhi subhāsitāhi;
இதோபி தே ப்³ரஹ்மே த³த³ந்து வித்தங், ஆதா³ய த்வங் க³ச்ச² ஸகங் நிகேத’’ந்தி.
Itopi te brahme dadantu vittaṃ, ādāya tvaṃ gaccha sakaṃ niketa’’nti.
தத்த² வேதனந்தி வெத்தனங், அயமேவ வா பாடோ². இதோபி தே ப்³ரஹ்மேதி ப்³ராஹ்மண, இதோ மம பாத³மூலதோபி துய்ஹங் த⁴னங் த³த³ந்து. வித்தங் ஆதா³ய த்வங் க³ச்சா²தி இதோ அஞ்ஞானி தீணி ஸதானி க³ஹெத்வா ஸஹஸ்ஸப⁴ண்டி³கங் ஆதா³ய ஸகனிவேஸனங் க³ச்ச².
Tattha vetananti vettanaṃ, ayameva vā pāṭho. Itopi te brahmeti brāhmaṇa, ito mama pādamūlatopi tuyhaṃ dhanaṃ dadantu. Vittaṃ ādāya tvaṃ gacchāti ito aññāni tīṇi satāni gahetvā sahassabhaṇḍikaṃ ādāya sakanivesanaṃ gaccha.
ஏவஞ்ச பன வத்வா மஹாஸத்தோ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஸஹஸ்ஸங் பூராபெந்தோ கஹாபணே தா³பெத்வா ‘‘ப்³ராஹ்மண, கேன த்வங் த⁴னபி⁴க்கா²ய பேஸிதோ’’தி புச்சி². ‘‘ப⁴ரியாய மே பண்டி³தா’’தி. ‘‘ப⁴ரியா பன தே மஹல்லிகா, த³ஹரா’’தி. ‘‘த³ஹரா, பண்டி³தா’’தி. ‘‘தேன ஹி ஸா அஞ்ஞேன ஸத்³தி⁴ங் அனாசாரங் கரொந்தீ ‘நிப்³ப⁴யா ஹுத்வா கரிஸ்ஸாமீ’தி தங் பேஸேஸி, ஸசே இமே கஹாபணே க⁴ரங் நெஸ்ஸஸி, ஸா தே து³க்கே²ன லத்³த⁴கஹாபணே அத்தனோ ஜாரஸ்ஸ த³ஸ்ஸதி, தஸ்மா த்வங் உஜுகமேவ கே³ஹங் அக³ந்த்வா ப³ஹிகா³மே ருக்க²மூலே வா யத்த² கத்த²சி வா கஹாபணே ட²பெத்வா பவிஸெய்யாஸீ’’தி வத்வா தங் உய்யோஜேஸி. ஸோ கா³மஸமீபங் க³ந்த்வா ஏகஸ்மிங் ருக்க²மூலே கஹாபணே ட²பெத்வா ஸாயங் கே³ஹங் அக³மாஸி. ப⁴ரியாபிஸ்ஸ தஸ்மிங் க²ணே ஜாரேன ஸத்³தி⁴ங் நிஸின்னா அஹோஸி. ப்³ராஹ்மணோ த்³வாரே ட²த்வா ‘‘போ⁴தீ’’தி ஆஹ. ஸா தஸ்ஸ ஸத்³த³ங் ஸல்லக்கெ²த்வா தீ³பங் நிப்³பா³பெத்வா த்³வாரங் விவரித்வா ப்³ராஹ்மணே அந்தோ பவிட்டே² இதரங் நீஹரித்வா த்³வாரமூலே ட²பெத்வா கே³ஹங் பவிஸித்வா பஸிப்³ப³கே கிஞ்சி அதி³ஸ்வா ‘‘ப்³ராஹ்மண, கிங் தே பி⁴க்க²ங் சரித்வா லத்³த⁴’’ந்தி புச்சி². ‘‘ஸஹஸ்ஸங் மே லத்³த⁴’’ந்தி. ‘‘கஹங் பன த’’ந்தி. ‘‘அஸுகட்டா²னே நாம ட²பிதங், பாதோவ ஆஹரிஸ்ஸாமி, மா சிந்தயீ’’தி. ஸா க³ந்த்வா ஜாரஸ்ஸ ஆசிக்கி². ஸோ நிக்க²மித்வா அத்தனா ட²பிதங் விய க³ண்ஹி.
Evañca pana vatvā mahāsatto brāhmaṇassa sahassaṃ pūrāpento kahāpaṇe dāpetvā ‘‘brāhmaṇa, kena tvaṃ dhanabhikkhāya pesito’’ti pucchi. ‘‘Bhariyāya me paṇḍitā’’ti. ‘‘Bhariyā pana te mahallikā, daharā’’ti. ‘‘Daharā, paṇḍitā’’ti. ‘‘Tena hi sā aññena saddhiṃ anācāraṃ karontī ‘nibbhayā hutvā karissāmī’ti taṃ pesesi, sace ime kahāpaṇe gharaṃ nessasi, sā te dukkhena laddhakahāpaṇe attano jārassa dassati, tasmā tvaṃ ujukameva gehaṃ agantvā bahigāme rukkhamūle vā yattha katthaci vā kahāpaṇe ṭhapetvā paviseyyāsī’’ti vatvā taṃ uyyojesi. So gāmasamīpaṃ gantvā ekasmiṃ rukkhamūle kahāpaṇe ṭhapetvā sāyaṃ gehaṃ agamāsi. Bhariyāpissa tasmiṃ khaṇe jārena saddhiṃ nisinnā ahosi. Brāhmaṇo dvāre ṭhatvā ‘‘bhotī’’ti āha. Sā tassa saddaṃ sallakkhetvā dīpaṃ nibbāpetvā dvāraṃ vivaritvā brāhmaṇe anto paviṭṭhe itaraṃ nīharitvā dvāramūle ṭhapetvā gehaṃ pavisitvā pasibbake kiñci adisvā ‘‘brāhmaṇa, kiṃ te bhikkhaṃ caritvā laddha’’nti pucchi. ‘‘Sahassaṃ me laddha’’nti. ‘‘Kahaṃ pana ta’’nti. ‘‘Asukaṭṭhāne nāma ṭhapitaṃ, pātova āharissāmi, mā cintayī’’ti. Sā gantvā jārassa ācikkhi. So nikkhamitvā attanā ṭhapitaṃ viya gaṇhi.
ப்³ராஹ்மணோ புனதி³வஸே க³ந்த்வா கஹாபணே அபஸ்ஸந்தோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘கிங், ப்³ராஹ்மணா’’தி வுத்தே ‘‘கஹாபணே ந பஸ்ஸாமி, பண்டி³தா’’தி ஆஹ. ‘‘ப⁴ரியாய தே ஆசிக்கீ²’’தி? ‘‘ஆம, பண்டி³தா’’தி. மஹாஸத்தோ தாய ஜாரஸ்ஸ ஆசிக்கி²தபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘அத்தி² பன தே ப்³ராஹ்மண, ப⁴ரியாய குலூபகப்³ராஹ்மணோ’’தி புச்சி². ‘‘அத்தி², பண்டி³தா’’தி. ‘‘துய்ஹம்பி அத்தீ²’’தி? ‘‘ஆம, பண்டி³தா’’தி. அத²ஸ்ஸ மஹாஸத்தோ ஸத்தன்னங் தி³வஸானங் பரிப்³ப³யங் தா³பெத்வா ‘‘க³ச்ச² பட²மதி³வஸே தவ ஸத்த, ப⁴ரியாய தே ஸத்தாதி சுத்³த³ஸ ப்³ராஹ்மணே நிமந்தெத்வா போ⁴ஜேத², புனதி³வஸதோ பட்டா²ய ஏகேகங் ஹாபெத்வா ஸத்தமே தி³வஸே தவ ஏகங், ப⁴ரியாய தே ஏகந்தி த்³வே ப்³ராஹ்மணே நிமந்தெத்வா ப⁴ரியாய தே ஸத்த தி³வஸே நிமந்திதப்³ராஹ்மணஸ்ஸ நிப³த்³த⁴ங் ஆக³மனபா⁴வங் ஞத்வா மய்ஹங் ஆரோசேஹீ’’தி ஆஹ. ப்³ராஹ்மணோ ததா² கத்வா ‘‘ஸல்லக்கி²தோ மே பண்டி³த, நிப³த்³த⁴ங் பு⁴ஞ்ஜனகப்³ராஹ்மணோ’’தி மஹாஸத்தஸ்ஸ ஆரோசேஸி.
Brāhmaṇo punadivase gantvā kahāpaṇe apassanto bodhisattassa santikaṃ gantvā ‘‘kiṃ, brāhmaṇā’’ti vutte ‘‘kahāpaṇe na passāmi, paṇḍitā’’ti āha. ‘‘Bhariyāya te ācikkhī’’ti? ‘‘Āma, paṇḍitā’’ti. Mahāsatto tāya jārassa ācikkhitabhāvaṃ ñatvā ‘‘atthi pana te brāhmaṇa, bhariyāya kulūpakabrāhmaṇo’’ti pucchi. ‘‘Atthi, paṇḍitā’’ti. ‘‘Tuyhampi atthī’’ti? ‘‘Āma, paṇḍitā’’ti. Athassa mahāsatto sattannaṃ divasānaṃ paribbayaṃ dāpetvā ‘‘gaccha paṭhamadivase tava satta, bhariyāya te sattāti cuddasa brāhmaṇe nimantetvā bhojetha, punadivasato paṭṭhāya ekekaṃ hāpetvā sattame divase tava ekaṃ, bhariyāya te ekanti dve brāhmaṇe nimantetvā bhariyāya te satta divase nimantitabrāhmaṇassa nibaddhaṃ āgamanabhāvaṃ ñatvā mayhaṃ ārocehī’’ti āha. Brāhmaṇo tathā katvā ‘‘sallakkhito me paṇḍita, nibaddhaṃ bhuñjanakabrāhmaṇo’’ti mahāsattassa ārocesi.