O lume a cunoașterii
    Știri / Societate

    Scenariu alarmant după 20 de ani de cercetare în microplastice

    După două decenii de cercetări științifice, microplasticele au fost detectate la peste 1300 de specii acvatice și terestre, de la calotele polare până la Ecuator, şi din adâncurile mării până pe vârful Muntelui Everest.



    Microplasticele sunt particule de plastic solide, de dimensiuni egale sau mai mici de cinci milimetri și pot fi găsite în prezent nu numai în corpurile de apă, ci și pe suprafețele terestre și chiar în creierul uman. Credit imagine: Universitatea de Stat din Oregon, SUA


    Au fost numite pentru prima dată „microplastice” în 2004.

    Ele sunt ca particule solide de plastic de dimensiuni egale sau mai mici de cinci milimetri, compuse din polimeri, aditivi funcționali și alte substanțe chimice adăugate intenționat sau neintenționat.

    Într-o trecere în revistă a 20 de ani de cercetare, cercetătorii concluzionează că există dovezi puternice că microplasticele s-au acumulat pe scară largă în mediu, la nivel global.

    Efectele sale asupra oamenilor au fost, de asemenea, dovedite de știință.

    Microplasticele sunt prezente în alimentele și băuturile pe care oamenii le consumă, cum ar fi berea și mierea, de exemplu, precum și în aerul pe care îl respirăm.

    Există dovezi ale acumulării de microplastice în diferite țesuturi ale corpului uman și sunt tot mai multe dovezi că această acumulare poate provoca daune în același mod în care a fost deja demonstrat în experimentele pe animale.

    Cercetătorii au raportat pentru prima dată şi prezența microplasticelor în creierul uman.

    Au fost analizate creierele a 15 persoane decedate care locuiau în São Paulo, Brazilia, al cincilea cel mai populat oraș din lume și cel mai populat oraş din America Latină. În opt dintre ele au fost găsite deşeuri de plastic.

    Brazilia găzduiește şi una dintre cele mai mari inițiative globale de cartografiere și monitorizare a poluării cu microplastic pe mai mult de 1200 de plaje.

    Modelele predictive estimează că eliberarea de microplastice în mediu ar putea crește între 1,5 și 2,5 ori de acum până în 2040.

    Situația este atât de gravă încât, chiar dacă ar fi posibilă oprirea tuturor lansărilor noi, cantitatea de microplastice ar continua să crească din cauza fragmentării materialelor plastice mai mari aflate deja în mediu.

    29 SEPTEMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    A fi bărbat sau femeie influențează gravitatea accidentelor de circulație și rănile suferite de persoanele implicate în acestea.
    Cerectători de la Universităţile Glasgow şi Exeter au identificat în fotografii spion declasificate un zid lung de 60 km care merge de la Dunăre până la Marea Neagră, pe teritoriul României. Construcţia datează din secolul al doilea şi este cea mai estică fortificaţie pe frontiera Imperiului Roman.
    Luna plină din septembrie, numită şi Luna recoltei, este luna plină care cade cel mai aproape de echinocțiul de toamnă, care marchează începutul toamnei în emisfera nordică. În acest an, echinocțiul cade duminică (22 septembrie 2013), iar luna a ajuns la faza maximă în data de 19 septembrie, ora 15.12.
    Microsoft a dezvoltat Skype Translator, o aplicaţie pentru Skype care traduce conversaţiile de voce în alte limbi în timp aproape real.
    Oamenii de ştiinţă australieni au descoperit o formă toxică de mercur în atmosfera şi în gheaţa din marea din jurul Antarcticii.
    În fiecare an, sute de mii de turişti din toate colţurile lumii ajung la Observatorul Regal din Greenwich, Marea Britanie, să facă o fotografie călare pe Primul Meridian, celebra linie care împarte emisferele de Est şi de Vest ale Pământului.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact