News / Sănătate |
Secretele unui antibiotic natural
Existenta unor agenti antimicrobieni in diverse secretii ale organismelor multicelulare a fost descoperita acum mult timp. Dar nu s-a stiut cum produsi ai plantelor si animalelor distrug germenii daunatori.
O echipa internationala de cercetatori de la Institutul Max Planck pentru Chimie, Universitatea Göttingen, Universitatea Edinburg si Universitatea Tübingen, au studiat modul lor de actiune.
Organismele multicelulare lupta impotriva infectiilor bacteriene si fungice prin producerea unor proteine peptidice ce sunt de fapt antibiotice cu spectru larg.
Aceste proteine sunt sub forma de tub, prin care se secreta un fluid ce perforeaza membrana celulara a microbilor, astfel ca bacteriile nu pot dezvolta rezistenta. Exista probabil si alte mecanisme de actiune.
Atunci cand pielea este taiata, intepata, agentii antibiotici sunt secretati rapid si distrug germenii. Aceste peptide antimicrobiene sunt mult mai eficiente decat antibioticele traditionale.
Exista mai multe proteine peptidice produse de piele si glande, dar cercetatorii s-au oprit asupra uneia mai importanta, numita dermcidin (DCD).
Modul ei de actiune poate sta la baza dezvoltarii unei game noi de antibiotice peptidice. Ea este produsa in glandele sudoripare ca un precursor de proteina si secretata odata cu transpiratia, pe suprafata pielii.
Este activa impotriva unui spectru larg de bacterii, cum este bacilul tuberculozei, stafilococul auriu. Este activa in transpiratia sarata, usor acida, si nu este mult influentata de PH sau concentratiile de ioni, dar unul dintre ionii din transpiratie ce ajuta DCD in actiunea sa este ionul de zinc, Zn2+.
Studiul a fost publicat in Proceedings of the Natural Academy of Sciences.
GH. MANOIU | 19 MARTIE 2013