Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-உத்தரவினிச்ச²ய • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    ஸேத³மோசனகதா²

    Sedamocanakathā

    679.

    679.

    இதோ பரங் பவக்கா²மி, பி⁴க்கூ²னங் ஸுணதங் புன;

    Ito paraṃ pavakkhāmi, bhikkhūnaṃ suṇataṃ puna;

    ஸேத³மோசனகா³தா²யோ, படுபா⁴வகரா வரா.

    Sedamocanagāthāyo, paṭubhāvakarā varā.

    680.

    680.

    உப்³ப⁴க்க²கங் விவஜ்ஜெத்வா, அதோ⁴னாபி⁴ங் விவஜ்ஜிய;

    Ubbhakkhakaṃ vivajjetvā, adhonābhiṃ vivajjiya;

    படிச்ச மேது²னங் த⁴ம்மங், கத²ங் பாராஜிகோ ஸியா?

    Paṭicca methunaṃ dhammaṃ, kathaṃ pārājiko siyā?

    681.

    681.

    கப³ந்த⁴ஸத்தகாயஸ்ஸ, உரே ஹோதி முக²ங் ஸசே;

    Kabandhasattakāyassa, ure hoti mukhaṃ sace;

    முகே²ன மேது²னங் த⁴ம்மங், கத்வா பாராஜிகோ ப⁴வே.

    Mukhena methunaṃ dhammaṃ, katvā pārājiko bhave.

    682.

    682.

    ஸுஞ்ஞே நிஸ்ஸத்தகே தீ³பே, ஏகோ பி⁴க்கு² ஸசே வஸே;

    Suññe nissattake dīpe, eko bhikkhu sace vase;

    மேது²னபச்சயா தஸ்ஸ, கத²ங் பாராஜிகோ ஸியா?

    Methunapaccayā tassa, kathaṃ pārājiko siyā?

    683.

    683.

    லம்பீ³ வா முது³பிட்டீ² வா, வச்சமக்³கே³ முகே²பி வா;

    Lambī vā mudupiṭṭhī vā, vaccamagge mukhepi vā;

    அங்க³ஜாதங் பவேஸெந்தோ, ஸகே பாராஜிகோ ப⁴வே.

    Aṅgajātaṃ pavesento, sake pārājiko bhave.

    684.

    684.

    ஸயங் நாதி³யதே கிஞ்சி, பரஞ்ச ந ஸமாத³பே;

    Sayaṃ nādiyate kiñci, parañca na samādape;

    ஸங்விதா⁴னஞ்ச நேவத்தி², கத²ங் பாராஜிகோ ஸியா?

    Saṃvidhānañca nevatthi, kathaṃ pārājiko siyā?

    685.

    685.

    ஸுங்ககா⁴தே அதிக்கந்தே, நாதி³யந்தோ பரஸ்ஸ து;

    Suṅkaghāte atikkante, nādiyanto parassa tu;

    ஆணத்திஞ்ச வினாயேவ, ஹோதி பாராஜிகோ யதி.

    Āṇattiñca vināyeva, hoti pārājiko yati.

    686.

    686.

    ஹரந்தோ க³ருகங் ப⁴ண்ட³ங், தெ²ய்யசித்தேன புக்³க³லோ;

    Haranto garukaṃ bhaṇḍaṃ, theyyacittena puggalo;

    பரஸ்ஸ து பரிக்கா²ரங், ந ச பாராஜிகோ கத²ங்?

    Parassa tu parikkhāraṃ, na ca pārājiko kathaṃ?

    687.

    687.

    திரச்சா²னக³தானங் து, புக்³க³லோ க³ருப⁴ண்ட³கங்;

    Tiracchānagatānaṃ tu, puggalo garubhaṇḍakaṃ;

    க³ண்ஹந்தோ தெ²ய்யசித்தேன, ந ச பாராஜிகோ ஸியா.

    Gaṇhanto theyyacittena, na ca pārājiko siyā.

    688.

    688.

    அத்தனோ ஸந்தகங் த³த்வா, பி⁴க்கு² பாராஜிகோ கத²ங்?

    Attano santakaṃ datvā, bhikkhu pārājiko kathaṃ?

    ‘‘மரதூ’’தி அஸப்பாய-போ⁴ஜனங் தே³தி சே சுதோ.

    ‘‘Maratū’’ti asappāya-bhojanaṃ deti ce cuto.

    689.

    689.

    பிதரி பிதுஸஞ்ஞீ ச, மாதுஸஞ்ஞீ ச மாதரி;

    Pitari pitusaññī ca, mātusaññī ca mātari;

    ஹந்த்வானந்தரியங் கம்மங், ந பு²ஸெய்ய கத²ங் நரோ?

    Hantvānantariyaṃ kammaṃ, na phuseyya kathaṃ naro?

    690.

    690.

    திரச்சா²னக³தா மாதா, திரச்சா²னக³தோ பிதா;

    Tiracchānagatā mātā, tiracchānagato pitā;

    தஸ்மானந்தரியங் நத்தி², மாரிதேஸு உபோ⁴ஸுபி.

    Tasmānantariyaṃ natthi, māritesu ubhosupi.

    691.

    691.

    அனாதி³யந்தோ க³ருகங், பரஞ்ச ந ஸமாத³பே;

    Anādiyanto garukaṃ, parañca na samādape;

    க³ச்ச²ங் டி²தோ நிஸின்னோ வா, கத²ங் பாராஜிகோ ப⁴ண?

    Gacchaṃ ṭhito nisinno vā, kathaṃ pārājiko bhaṇa?

    692.

    692.

    மனுஸ்ஸுத்தரிகே த⁴ம்மே, கத்வான கதிகங் ததோ;

    Manussuttarike dhamme, katvāna katikaṃ tato;

    ஸம்பா⁴வனாதி⁴ப்பாயோ ஸோ, அதிக்கமதி சே சுதோ.

    Sambhāvanādhippāyo so, atikkamati ce cuto.

    693.

    693.

    ஸங்கா⁴தி³ஸேஸா சத்தாரோ, ப⁴வெய்யுங் ஏகவத்து²கா;

    Saṅghādisesā cattāro, bhaveyyuṃ ekavatthukā;

    கத²ங்? கதே²ஹி மே புட்டோ², வினயே சே விஸாரதோ³.

    Kathaṃ? Kathehi me puṭṭho, vinaye ce visārado.

    694.

    694.

    ஸஞ்சரித்தஞ்ச து³ட்டு²ல்லங், ஸங்ஸக்³க³ங் அத்தகாமதங்;

    Sañcarittañca duṭṭhullaṃ, saṃsaggaṃ attakāmataṃ;

    இத்தி²யா படிபஜ்ஜந்தோ, பு²ஸெய்ய சதுரோ இமே.

    Itthiyā paṭipajjanto, phuseyya caturo ime.

    695.

    695.

    ஸங்கா⁴தி³ஸேஸமாபன்னோ, சா²தெ³த்வா ஸுசிரங் பன;

    Saṅghādisesamāpanno, chādetvā suciraṃ pana;

    அசரித்வா யதா²வுத்தங், வத்தங் ஸோ வுட்டி²தோ கத²ங்?

    Acaritvā yathāvuttaṃ, vattaṃ so vuṭṭhito kathaṃ?

    696.

    696.

    ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி²மாபன்னோ , பி⁴க்கு²பா⁴வே டி²தோ பன;

    Sukkavissaṭṭhimāpanno , bhikkhubhāve ṭhito pana;

    பரிவத்தே து லிங்க³ஸ்மிங், நத்தி² ஸங்கா⁴தி³ஸேஸதா.

    Parivatte tu liṅgasmiṃ, natthi saṅghādisesatā.

    697.

    697.

    குத்³தோ⁴ ஆராத⁴கோ ஹோதி;

    Kuddho ārādhako hoti;

    குத்³தோ⁴ ஹோதி ச நிந்தி³தோ;

    Kuddho hoti ca nindito;

    அத² கோ நாம ஸோ த⁴ம்மோ;

    Atha ko nāma so dhammo;

    யேன குத்³தோ⁴ பஸங்ஸிதோ?

    Yena kuddho pasaṃsito?

    698.

    698.

    வண்ணஸ்மிங் ப⁴ஞ்ஞமானே யோ, தித்தி²யானங் து குஜ்ஜ²தி;

    Vaṇṇasmiṃ bhaññamāne yo, titthiyānaṃ tu kujjhati;

    ஆராத⁴கோ, ஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ, யதி³ குஜ்ஜ²தி நிந்தி³தோ.

    Ārādhako, sambuddhassa, yadi kujjhati nindito.

    699.

    699.

    அத்த²ங்க³தே து ஸூரியே, போ⁴ஜனங் பி⁴க்கு² பு⁴ஞ்ஜதி;

    Atthaṅgate tu sūriye, bhojanaṃ bhikkhu bhuñjati;

    ந கி²த்தசித்தோனும்மத்தோ, நிராபத்தி கத²ங் ப⁴வே?

    Na khittacittonummatto, nirāpatti kathaṃ bhave?

    700.

    700.

    யோ ச ரோமந்த²யித்வான, ரத்திங் க⁴ஸதி போ⁴ஜனங்;

    Yo ca romanthayitvāna, rattiṃ ghasati bhojanaṃ;

    நத்தி² தஸ்ஸ பனாபத்தி, விகாலபோ⁴ஜனேன ஹி.

    Natthi tassa panāpatti, vikālabhojanena hi.

    701.

    701.

    அத்த²ங்க³தே ச ஸூரியே, க³ஹெத்வா பி⁴க்கு² போ⁴ஜனங்;

    Atthaṅgate ca sūriye, gahetvā bhikkhu bhojanaṃ;

    ஸசே பு⁴ஞ்ஜெய்ய ஆபத்தி, அனாபத்தி கத²ங் ப⁴வே?

    Sace bhuñjeyya āpatti, anāpatti kathaṃ bhave?

    702.

    702.

    விகாலுத்தரகுருங் க³ந்த்வா, தத்த² லத்³தா⁴ன போ⁴ஜனங்;

    Vikāluttarakuruṃ gantvā, tattha laddhāna bhojanaṃ;

    ஆக³ந்த்வா இத⁴ காலேன, நத்தி² ஆபத்தி பு⁴ஞ்ஜதோ.

    Āgantvā idha kālena, natthi āpatti bhuñjato.

    703.

    703.

    கா³மே வா யதி³ வாரஞ்ஞே, யங் பரேஸங் மமாயிதங்;

    Gāme vā yadi vāraññe, yaṃ paresaṃ mamāyitaṃ;

    ந ஹரந்தோவ தங் தெ²ய்யா, கத²ங் பாராஜிகோ ஸியா?

    Na harantova taṃ theyyā, kathaṃ pārājiko siyā?

    704.

    704.

    தெ²ய்யஸங்வாஸகோ நாம, லிங்க³ஸங்வாஸதே²னகோ;

    Theyyasaṃvāsako nāma, liṅgasaṃvāsathenako;

    பரப⁴ண்ட³ங் அக³ண்ஹந்தோ, ஹோதி ஏஸ பராஜிதோ.

    Parabhaṇḍaṃ agaṇhanto, hoti esa parājito.

    705.

    705.

    நாரீ ரூபவதீ பா³லா, பி⁴க்கு² ரத்தேன சேதஸா;

    Nārī rūpavatī bālā, bhikkhu rattena cetasā;

    மேது²னங் தாய கத்வாபி, ஸோ ந பாராஜிகோ கத²ங்?

    Methunaṃ tāya katvāpi, so na pārājiko kathaṃ?

    706.

    706.

    பி⁴க்கு² ரூபவதிங் நாரிங், ஸுபினந்தேன பஸ்ஸதி;

    Bhikkhu rūpavatiṃ nāriṃ, supinantena passati;

    தாய மேது²னஸங்யோகே³, கதேபி ந வினஸ்ஸதி.

    Tāya methunasaṃyoge, katepi na vinassati.

    707.

    707.

    ஏகிஸ்ஸா த்³வே ஸியுங் புத்தா, ஜாதா இத⁴ பனித்தி²யா;

    Ekissā dve siyuṃ puttā, jātā idha panitthiyā;

    த்³வின்னங் மாதா பிதா ஸாவ, கத²ங் ஹோதி ப⁴ணாஹி மே?

    Dvinnaṃ mātā pitā sāva, kathaṃ hoti bhaṇāhi me?

    708.

    708.

    உப⁴தொப்³யஞ்ஜனா இத்தீ², க³ப்³ப⁴ங் க³ண்ஹாதி அத்தனா;

    Ubhatobyañjanā itthī, gabbhaṃ gaṇhāti attanā;

    க³ண்ஹாபேதி பரங் க³ப்³ப⁴ங், தஸ்மா மாதா பிதா ச ஸா.

    Gaṇhāpeti paraṃ gabbhaṃ, tasmā mātā pitā ca sā.

    709.

    709.

    புரிஸேன ஸஹாகா³ரே, ரஹோ வஸதி பி⁴க்கு²னீ;

    Purisena sahāgāre, raho vasati bhikkhunī;

    பராமஸதி தஸ்ஸங்க³ங், அனாபத்தி கத²ங் ஸியா?

    Parāmasati tassaṅgaṃ, anāpatti kathaṃ siyā?

    710.

    710.

    ஸஹாகா³ரிகஸெய்யஞ்ச, ஸப்³ப³ஞ்ச படிஜக்³க³னங்;

    Sahāgārikaseyyañca, sabbañca paṭijagganaṃ;

    தா³ரகஸ்ஸ ச மாதா ஹி, காதுங் லப⁴தி பி⁴க்கு²னீ.

    Dārakassa ca mātā hi, kātuṃ labhati bhikkhunī.

    711.

    711.

    கோ ச பி⁴க்கூ²ஹி ஸிக்கா²ஸு, அஸாதா⁴ரணதங் க³தோ;

    Ko ca bhikkhūhi sikkhāsu, asādhāraṇataṃ gato;

    ந பாரிவாஸிகோ ப்³ரூஹி, ந உக்கி²த்தாதி³கோபி ச?

    Na pārivāsiko brūhi, na ukkhittādikopi ca?

    712.

    712.

    க³ஹேதுங் கு²ரப⁴ண்ட³ங் து, ஸசே ந்ஹாபிதபுப்³ப³கோ;

    Gahetuṃ khurabhaṇḍaṃ tu, sace nhāpitapubbako;

    ந ஸோ லப⁴தி அஞ்ஞேஸங், கப்பதீதி ச நித்³தி³ஸே.

    Na so labhati aññesaṃ, kappatīti ca niddise.

    713.

    713.

    கதே²தி குஸலங் த⁴ம்மங், பரமங் அத்த²ஸங்ஹிதங்;

    Katheti kusalaṃ dhammaṃ, paramaṃ atthasaṃhitaṃ;

    கதமோ புக்³க³லோ ப்³ரூஹி, ந மதோ ந ச ஜீவதி?

    Katamo puggalo brūhi, na mato na ca jīvati?

    714.

    714.

    கதே²தி குஸலங் த⁴ம்மங், பரமங் அத்த²ஸங்ஹிதங்;

    Katheti kusalaṃ dhammaṃ, paramaṃ atthasaṃhitaṃ;

    ஹோதி நிம்மிதபு³த்³தோ⁴ ஸோ, ந மதோ ந ச ஜீவதி.

    Hoti nimmitabuddho so, na mato na ca jīvati.

    715.

    715.

    ஸங்யாசிகங் கரொந்தஸ்ஸ, குடிங் தே³ஸிதவத்து²கங்;

    Saṃyācikaṃ karontassa, kuṭiṃ desitavatthukaṃ;

    பமாணிகமனாரம்ப⁴ங், ஆபத்தி ஸபரிக்கமங்.

    Pamāṇikamanārambhaṃ, āpatti saparikkamaṃ.

    716.

    716.

    நரோ கரோதி சே குடிங், ஸ ஸப்³ப³மத்திகாமயங்;

    Naro karoti ce kuṭiṃ, sa sabbamattikāmayaṃ;

    ந முச்சதேவ வஜ்ஜதோ, ஜினேன வுத்ததோ ததோ.

    Na muccateva vajjato, jinena vuttato tato.

    717.

    717.

    ஸங்யாசிகாய பி⁴க்கு²ஸ்ஸ, அனாபத்தி கத²ங் ஸியா;

    Saṃyācikāya bhikkhussa, anāpatti kathaṃ siyā;

    ஸப்³ப³லக்க²ணஹீனங் து, கரொந்தஸ்ஸ குடிங் பன?

    Sabbalakkhaṇahīnaṃ tu, karontassa kuṭiṃ pana?

    718.

    718.

    ஸங்யாசிகங் கரொந்தஸ்ஸ, திணச்ச²த³னகங் குடிங்;

    Saṃyācikaṃ karontassa, tiṇacchadanakaṃ kuṭiṃ;

    பி⁴க்கு²னோ ஜினசந்தே³ன, அனாபத்தி பகாஸிதா.

    Bhikkhuno jinacandena, anāpatti pakāsitā.

    719.

    719.

    ந காயிகங் கஞ்சி பயோக³மாசரே;

    Na kāyikaṃ kañci payogamācare;

    ந கிஞ்சி வாசாய பரங் ப⁴ணெய்ய;

    Na kiñci vācāya paraṃ bhaṇeyya;

    பு²ஸே க³ருங் அந்திமவத்து²ஹேதுகங்;

    Phuse garuṃ antimavatthuhetukaṃ;

    விஸாரதோ³ சே வினயே ப⁴ணாஹி த்வங்?

    Visārado ce vinaye bhaṇāhi tvaṃ?

    720.

    720.

    பரஸ்ஸா பன யா வஜ்ஜங், படிச்சா²தே³தி பி⁴க்கு²னீ;

    Parassā pana yā vajjaṃ, paṭicchādeti bhikkhunī;

    அயங் பாராஜிகாபத்திங், தன்னிமித்தங் க³ருங் பு²ஸே.

    Ayaṃ pārājikāpattiṃ, tannimittaṃ garuṃ phuse.

    721.

    721.

    ந காயிகங் கிஞ்சிபி பாபமாசரே;

    Na kāyikaṃ kiñcipi pāpamācare;

    ந கிஞ்சி வாசாய சரெய்ய பாபகங்;

    Na kiñci vācāya careyya pāpakaṃ;

    ஸுனாஸிதோயேவ ச நாஸிதோ ஸியா;

    Sunāsitoyeva ca nāsito siyā;

    கத²ங் துவங் ப்³ரூஹி மயாஸி புச்சி²தோ?

    Kathaṃ tuvaṃ brūhi mayāsi pucchito?

    722.

    722.

    அப⁴ப்³பா³ பன யே வுத்தா, புக்³க³லா பண்ட³காத³யோ;

    Abhabbā pana ye vuttā, puggalā paṇḍakādayo;

    ஏகாத³ஸ முனிந்தே³ன, நாஸிதா தே ஸுனாஸிதா.

    Ekādasa munindena, nāsitā te sunāsitā.

    723.

    723.

    அனுக்³கி³ரங் கி³ரங் கிஞ்சி, ஸுப⁴ங் வா யதி³ வாஸுப⁴ங்;

    Anuggiraṃ giraṃ kiñci, subhaṃ vā yadi vāsubhaṃ;

    பு²ஸே வாசஸிகங் வஜ்ஜங், கத²ங் மே புச்சி²தோ ப⁴ண?

    Phuse vācasikaṃ vajjaṃ, kathaṃ me pucchito bhaṇa?

    724.

    724.

    ஸந்திமேவ பனாபத்திங், பி⁴க்கு² நாவிகரெய்ய யோ;

    Santimeva panāpattiṃ, bhikkhu nāvikareyya yo;

    ஸம்பஜானமுஸாவாதே³, து³க்கடங் தஸ்ஸ வண்ணிதங்.

    Sampajānamusāvāde, dukkaṭaṃ tassa vaṇṇitaṃ.

    725.

    725.

    ஏகதோஉபஸம்பன்னா, உபோ⁴ தாஸங் து ஹத்த²தோ;

    Ekatoupasampannā, ubho tāsaṃ tu hatthato;

    சீவரங் க³ண்ஹதோ ஹொந்தி, நானாஆபத்தியோ கத²ங்?

    Cīvaraṃ gaṇhato honti, nānāāpattiyo kathaṃ?

    726.

    726.

    ஏகதோஉபஸம்பன்னா , பி⁴க்கூ²னங் து வஸேன யா;

    Ekatoupasampannā , bhikkhūnaṃ tu vasena yā;

    சீவரங் ஹத்த²தோ தஸ்ஸா, பாசித்தி படிக³ண்ஹதோ.

    Cīvaraṃ hatthato tassā, pācitti paṭigaṇhato.

    727.

    727.

    ஏகதோஉபஸம்பன்னா, பி⁴க்கு²னீனங் வஸேன யா;

    Ekatoupasampannā, bhikkhunīnaṃ vasena yā;

    சீவரங் ஹத்த²தோ தஸ்ஸா, து³க்கடங் படிக³ண்ஹதோ.

    Cīvaraṃ hatthato tassā, dukkaṭaṃ paṭigaṇhato.

    728.

    728.

    ஸங்விதா⁴ய ச சத்தாரோ, க³ருங் தே²னிங்ஸு ப⁴ண்ட³கங்;

    Saṃvidhāya ca cattāro, garuṃ theniṃsu bhaṇḍakaṃ;

    தே²ரோ து²ல்லச்சயங் தேஸு, பத்தோ, ஸேஸா பராஜயங்.

    Thero thullaccayaṃ tesu, patto, sesā parājayaṃ.

    729.

    729.

    கத²ங் ? ச²மாஸகங் ப⁴ண்ட³ங், தத்த² ஸாஹத்தி²கா தயோ;

    Kathaṃ ? Chamāsakaṃ bhaṇḍaṃ, tattha sāhatthikā tayo;

    ஹடா தே²ரேன மாஸா து, தயோ ஆணத்தியாபி ச.

    Haṭā therena māsā tu, tayo āṇattiyāpi ca.

    730.

    730.

    தீஹி ஸாஹத்தி²கோகேகோ;

    Tīhi sāhatthikokeko;

    பஞ்ச ஆணத்தியா ஹடா;

    Pañca āṇattiyā haṭā;

    தஸ்மா து²ல்லச்சயங் தே²ரோ;

    Tasmā thullaccayaṃ thero;

    பத்தோ, ஸேஸா பராஜயங்.

    Patto, sesā parājayaṃ.

    731.

    731.

    ப³ஹித்³தா⁴ கே³ஹதோ பி⁴க்கு², இத்தீ² க³ப்³ப⁴ந்தரங் க³தா;

    Bahiddhā gehato bhikkhu, itthī gabbhantaraṃ gatā;

    சி²த்³த³ங் கே³ஹஸ்ஸ நோ அத்தி², மேது²னபச்சயா சுதோ.

    Chiddaṃ gehassa no atthi, methunapaccayā cuto.

    732.

    732.

    அந்தோது³ஸ்ஸகுடிட்டே²ன, மாதுகா³மேன மேது²னங்;

    Antodussakuṭiṭṭhena, mātugāmena methunaṃ;

    ஸந்த²தாதி³வஸேனேவ, கத்வா ஹோதி பராஜிதோ.

    Santhatādivaseneva, katvā hoti parājito.

    733.

    733.

    ஸப்பிஆதி³ங் து பே⁴ஸஜ்ஜங், க³ஹெத்வா ஸாமமேவ தங்;

    Sappiādiṃ tu bhesajjaṃ, gahetvā sāmameva taṃ;

    அவீதிவத்தே ஸத்தாஹே, கத²ங் ஆபத்தி ஸேவதோ?

    Avītivatte sattāhe, kathaṃ āpatti sevato?

    734.

    734.

    பரிவத்திதலிங்க³ஸ்ஸ, பி⁴க்கு²னோ இதராய வா;

    Parivattitaliṅgassa, bhikkhuno itarāya vā;

    அவீதிவத்தே ஸத்தாஹே, ஹோதி ஆபத்தி ஸேவதோ.

    Avītivatte sattāhe, hoti āpatti sevato.

    735.

    735.

    நிஸ்ஸக்³கி³யேன பாசித்தி, ஸுத்³த⁴பாசித்தியம்பி ச;

    Nissaggiyena pācitti, suddhapācittiyampi ca;

    ஏகதோவ கத²ங் பி⁴க்கு², ஆபஜ்ஜெய்ய ப⁴ணாஹி மே?

    Ekatova kathaṃ bhikkhu, āpajjeyya bhaṇāhi me?

    736.

    736.

    ஸங்கே⁴ பரிணதங் லாப⁴ங், அத்தனோ ச பரஸ்ஸ ச;

    Saṅghe pariṇataṃ lābhaṃ, attano ca parassa ca;

    ஏகதோ பரிணாமெந்தோ, பயோகே³ன த்³வயங் பு²ஸே.

    Ekato pariṇāmento, payogena dvayaṃ phuse.

    737.

    737.

    பி⁴க்கூ² ஸமாக³ம்ம ஸமக்³க³ஸஞ்ஞா;

    Bhikkhū samāgamma samaggasaññā;

    ஸப்³பே³ கரெய்யுங் பன ஸங்க⁴கம்மங்;

    Sabbe kareyyuṃ pana saṅghakammaṃ;

    பி⁴க்கு²ட்டி²தோ த்³வாத³ஸயோஜனஸ்மிங்;

    Bhikkhuṭṭhito dvādasayojanasmiṃ;

    கத²ங் கதங் குப்பதி வக்³க³ஹேது?

    Kathaṃ kataṃ kuppati vaggahetu?

    738.

    738.

    அத்தி² ஸசே பன பி⁴க்கு² நிஸின்னோ;

    Atthi sace pana bhikkhu nisinno;

    த்³வாத³ஸயோஜனிகே நக³ரே து;

    Dvādasayojanike nagare tu;

    தத்த² கதங் பன கம்மமகம்மங்;

    Tattha kataṃ pana kammamakammaṃ;

    நத்தி² விஹாரக³தா யதி³ ஸீமா.

    Natthi vihāragatā yadi sīmā.

    739.

    739.

    ஸங்கா⁴டி பாருதா காயே, நிவத்தொ²ந்தரவாஸகோ;

    Saṅghāṭi pārutā kāye, nivatthontaravāsako;

    நிஸ்ஸக்³கி³யானி ஸப்³பா³னி, கத²ங் ஹொந்தி கதே²ஹி மே?

    Nissaggiyāni sabbāni, kathaṃ honti kathehi me?

    740.

    740.

    கண்ணங் க³ஹெத்வா தத்தே²வ, கத்³த³மங் யதி³ தோ⁴வதி;

    Kaṇṇaṃ gahetvā tattheva, kaddamaṃ yadi dhovati;

    பி⁴க்கு²னீ காயங்கா³னேவ, தானி நிஸ்ஸக்³கி³யானி ஹி.

    Bhikkhunī kāyaṅgāneva, tāni nissaggiyāni hi.

    741.

    741.

    புரிஸங் அபிதரங் ஹந்த்வா, இத்தி²ங் ஹந்த்வா அமாதரங்;

    Purisaṃ apitaraṃ hantvā, itthiṃ hantvā amātaraṃ;

    ஆனந்தரியகங் கம்மங், ஆபஜ்ஜதி கத²ங் நரோ?

    Ānantariyakaṃ kammaṃ, āpajjati kathaṃ naro?

    742.

    742.

    பரிவத்தே து லிங்க³ஸ்மிங், பிதரங் இத்தி²தங் க³தங்;

    Parivatte tu liṅgasmiṃ, pitaraṃ itthitaṃ gataṃ;

    மாதரங் புரிஸத்தங் து, க³தங் ஹந்த்வா க³ருங் பு²ஸே.

    Mātaraṃ purisattaṃ tu, gataṃ hantvā garuṃ phuse.

    743.

    743.

    மாதரங் பன மாரெத்வா, மாரெத்வா பிதரம்பி ச;

    Mātaraṃ pana māretvā, māretvā pitarampi ca;

    ஆனந்தரியகங் கம்மங், நாபஜ்ஜெய்ய கத²ங் நரோ?

    Ānantariyakaṃ kammaṃ, nāpajjeyya kathaṃ naro?

    744.

    744.

    திரச்சா²னக³தா மாதா, திரச்சா²னக³தோ பிதா;

    Tiracchānagatā mātā, tiracchānagato pitā;

    மாதரங் பிதரங் ஹந்த்வா, நானந்தரியகங் பு²ஸே.

    Mātaraṃ pitaraṃ hantvā, nānantariyakaṃ phuse.

    745.

    745.

    சோதெ³த்வா ஸம்முகீ²பூ⁴தங், ஸங்கோ⁴ கம்மங் கரெய்ய சே;

    Codetvā sammukhībhūtaṃ, saṅgho kammaṃ kareyya ce;

    கத²ங் கம்மங் அகம்மங் தங், ஸங்கோ⁴ ஸாபத்திகோ ஸியா?

    Kathaṃ kammaṃ akammaṃ taṃ, saṅgho sāpattiko siyā?

    746.

    746.

    வுத்தங் து பண்ட³காதீ³னங், ஸந்தா⁴ய உபஸம்பத³ங்;

    Vuttaṃ tu paṇḍakādīnaṃ, sandhāya upasampadaṃ;

    அனாபத்திஸ்ஸ கம்மங் து, ஸந்தா⁴யாதி குருந்தி³யங்.

    Anāpattissa kammaṃ tu, sandhāyāti kurundiyaṃ.

    747.

    747.

    கப்பபி³ந்து³கதங் ரத்தங், சீவரங் து அதி⁴ட்டி²தங்;

    Kappabindukataṃ rattaṃ, cīvaraṃ tu adhiṭṭhitaṃ;

    கத²மஸ்ஸ ஸியாபத்தி, ஸேவமானஸ்ஸ து³க்கடங்?

    Kathamassa siyāpatti, sevamānassa dukkaṭaṃ?

    748.

    748.

    ஸகங் அனிஸ்ஸஜித்வான, யோ நிஸ்ஸக்³கி³யசீவரங்;

    Sakaṃ anissajitvāna, yo nissaggiyacīvaraṃ;

    பரிபு⁴ஞ்ஜதி தஸ்ஸாய-மாபத்தி பரிதீ³பிதா.

    Paribhuñjati tassāya-māpatti paridīpitā.

    749.

    749.

    பஞ்ச பாசித்தியானேவ, நானாவத்து²கதானி ஹி;

    Pañca pācittiyāneva, nānāvatthukatāni hi;

    அபுப்³ப³ங் அசரிமங் ஏக-க்க²ணே ஆபஜ்ஜதே கத²ங்?

    Apubbaṃ acarimaṃ eka-kkhaṇe āpajjate kathaṃ?

    750.

    750.

    பே⁴ஸஜ்ஜானி ஹி பஞ்சேவ, க³ஹெத்வா பா⁴ஜனே விஸுங்;

    Bhesajjāni hi pañceva, gahetvā bhājane visuṃ;

    ட²பிதேஸு ச ஸத்தாஹா-திக்கமே ஹொந்தி பஞ்சபி.

    Ṭhapitesu ca sattāhā-tikkame honti pañcapi.

    751.

    751.

    ந ரத்தசித்தோ ந ச தெ²ய்யசித்தோ;

    Na rattacitto na ca theyyacitto;

    ந சாபி சித்தங் மரணாய தஸ்ஸ;

    Na cāpi cittaṃ maraṇāya tassa;

    தெ³ந்தஸ்ஸ பாராஜிகமாஹ ஸத்தா²;

    Dentassa pārājikamāha satthā;

    து²ல்லச்சயங் தங் படிக³ண்ஹதோபி.

    Thullaccayaṃ taṃ paṭigaṇhatopi.

    752.

    752.

    ஸலாகங் ஸங்க⁴பே⁴தா³ய, பதெ³ந்தஸ்ஸ பராஜயோ;

    Salākaṃ saṅghabhedāya, padentassa parājayo;

    ஹோதி து²ல்லச்சயங் தஸ்ஸ, ஸலாகங் படிக³ண்ஹதோ.

    Hoti thullaccayaṃ tassa, salākaṃ paṭigaṇhato.

    753.

    753.

    ஏகத்த² நிக்கி²பித்வான, சீவரங் அத்³த⁴யோஜனே;

    Ekattha nikkhipitvāna, cīvaraṃ addhayojane;

    அருணங் உட்டா²பெந்தஸ்ஸ, அனாபத்தி கத²ங் ஸியா?

    Aruṇaṃ uṭṭhāpentassa, anāpatti kathaṃ siyā?

    754.

    754.

    ஸுப்பதிட்டி²தனிக்³ரோத⁴-ஸதி³ஸே ருக்க²மூலகே;

    Suppatiṭṭhitanigrodha-sadise rukkhamūlake;

    அனாபத்தி ஹி ஸோ ருக்கோ², ஹோதி ஏககுலஸ்ஸ சே.

    Anāpatti hi so rukkho, hoti ekakulassa ce.

    755.

    755.

    கத²ங் ஆபத்தியோ நானா-;

    Kathaṃ āpattiyo nānā-;

    வத்து²காயோ ஹி காயிகா;

    Vatthukāyo hi kāyikā;

    அபுப்³ப³ங் அசரிமங் ஏக-;

    Apubbaṃ acarimaṃ eka-;

    க்க²ணே ஸம்ப³ஹுலா பு²ஸே?

    Kkhaṇe sambahulā phuse?

    756.

    756.

    நானித்தீ²னங் து கேஸே வா, தாஸங் அங்கு³லியோபி வா;

    Nānitthīnaṃ tu kese vā, tāsaṃ aṅguliyopi vā;

    ஏகதோ க³ஹணே தஸ்ஸ, ஹொந்தி ஸம்ப³ஹுலா பன.

    Ekato gahaṇe tassa, honti sambahulā pana.

    757.

    757.

    கத²ங் வாசஸிகா நானா-வத்து²காயோ ந காயிகா;

    Kathaṃ vācasikā nānā-vatthukāyo na kāyikā;

    அபுப்³ப³ங் அசரிமங் ஏக-க்க²ணே ஆபத்தியோ பு²ஸே?

    Apubbaṃ acarimaṃ eka-kkhaṇe āpattiyo phuse?

    758.

    758.

    து³ட்டு²ல்லங் யோ வத³தி ச வாசங்;

    Duṭṭhullaṃ yo vadati ca vācaṃ;

    ‘‘ஸப்³பா³ தும்ஹே ஸிக²ரணியோ’’தி;

    ‘‘Sabbā tumhe sikharaṇiyo’’ti;

    வுத்தா தோ³ஸா வினயனஸத்தே²;

    Vuttā dosā vinayanasatthe;

    தஸ்ஸித்தீ²னங் க³ணனவஸேன.

    Tassitthīnaṃ gaṇanavasena.

    759.

    759.

    இத்தி²யா புரிஸேனாபி, பண்ட³கேன நிமித்தகே;

    Itthiyā purisenāpi, paṇḍakena nimittake;

    மேது²னங் ந ச ஸேவந்தோ, மேது²னப்பச்சயா சுதோ?

    Methunaṃ na ca sevanto, methunappaccayā cuto?

    760.

    760.

    மேது²னே புப்³ப³பா⁴க³ங் து, காயஸங்ஸக்³க³தங் க³தா;

    Methune pubbabhāgaṃ tu, kāyasaṃsaggataṃ gatā;

    மேது²னப்பச்சயா சே²ஜ்ஜங், ஆபன்னா அட்ட²வத்து²கங்.

    Methunappaccayā chejjaṃ, āpannā aṭṭhavatthukaṃ.

    761.

    761.

    மாதரங் சீவரங் யாசே, ஸங்கே⁴ பரிணதங் ந ச;

    Mātaraṃ cīvaraṃ yāce, saṅghe pariṇataṃ na ca;

    கேனஸ்ஸ ஹோதி ஆபத்தி, அனாபத்தி ச ஞாதகே?

    Kenassa hoti āpatti, anāpatti ca ñātake?

    762.

    762.

    வஸ்ஸஸாடிகலாப⁴த்த²ங் , ஸமயே பிட்டி²ஸஞ்ஞிதே;

    Vassasāṭikalābhatthaṃ , samaye piṭṭhisaññite;

    ஸியாபத்தி ஸதுப்பாத³ங், கரோதோ மாதரம்பி ச.

    Siyāpatti satuppādaṃ, karoto mātarampi ca.

    763.

    763.

    ஸங்கா⁴தி³ஸேஸமாபத்திங், பாசித்திங் து³க்கடங் கத²ங்;

    Saṅghādisesamāpattiṃ, pācittiṃ dukkaṭaṃ kathaṃ;

    பாடிதே³ஸனியங் து²ல்ல-ச்சயங் ஏகக்க²ணே பு²ஸே?

    Pāṭidesaniyaṃ thulla-ccayaṃ ekakkhaṇe phuse?

    764.

    764.

    அவஸ்ஸுதாவஸ்ஸுதஹத்த²தோ ஹி;

    Avassutāvassutahatthato hi;

    பிண்ட³ங் க³ஹெத்வா லஸுணங் பணீதங்;

    Piṇḍaṃ gahetvā lasuṇaṃ paṇītaṃ;

    மனுஸ்ஸமங்ஸஞ்ச அகப்பமஞ்ஞங்;

    Manussamaṃsañca akappamaññaṃ;

    ஸப்³பே³கதோ கா²த³தி, ஹொந்தி தஸ்ஸா.

    Sabbekato khādati, honti tassā.

    765.

    765.

    ஏகோ உபஜ்ஜா²யகபுக்³க³லேகோ;

    Eko upajjhāyakapuggaleko;

    ஆசரியகோ த்³வேபி ச புண்ணவஸ்ஸா;

    Ācariyako dvepi ca puṇṇavassā;

    ஏகாவ தேஸங் பன கம்மவாசா;

    Ekāva tesaṃ pana kammavācā;

    ஏகஸ்ஸ கம்மங் து ந ரூஹதே கிங்?

    Ekassa kammaṃ tu na rūhate kiṃ?

    766.

    766.

    கேஸக்³க³மத்தம்பி மஹித்³தி⁴கேஸு;

    Kesaggamattampi mahiddhikesu;

    ஆகாஸகோ³ ஹோதி ஸசே பனேகோ;

    Ākāsago hoti sace paneko;

    கதம்பி தங் ரூஹதி நேவ கம்மங்;

    Katampi taṃ rūhati neva kammaṃ;

    ஆகாஸக³ஸ்ஸேவ, ந பூ⁴மிக³ஸ்ஸ.

    Ākāsagasseva, na bhūmigassa.

    767.

    767.

    ஸங்கே⁴னபி ஹி ஆகாஸே, டி²தேன பன இத்³தி⁴யா;

    Saṅghenapi hi ākāse, ṭhitena pana iddhiyā;

    பூ⁴மிக³ஸ்ஸ ந காதப்³ப³ங், கரோதி யதி³ குப்பதி.

    Bhūmigassa na kātabbaṃ, karoti yadi kuppati.

    768.

    768.

    ந ச கப்பகதங் வத்த²ங், ந ச ரத்தங் அகப்பியங்;

    Na ca kappakataṃ vatthaṃ, na ca rattaṃ akappiyaṃ;

    நிவத்த²ஸ்ஸ பனாபத்தி, அனாபத்தி கத²ங் ஸியா?

    Nivatthassa panāpatti, anāpatti kathaṃ siyā?

    769.

    769.

    அச்சி²ன்னசீவரஸ்ஸெத்த², பி⁴க்கு²ஸ்ஸ பன கிஞ்சிபி;

    Acchinnacīvarassettha, bhikkhussa pana kiñcipi;

    ந சஸ்ஸாகப்பியங் நாம, சீவரங் பன விஜ்ஜதி.

    Na cassākappiyaṃ nāma, cīvaraṃ pana vijjati.

    770.

    770.

    ந குதோபி ச க³ண்ஹதி கிஞ்சி ஹவே;

    Na kutopi ca gaṇhati kiñci have;

    ந து தே³தி ச கிஞ்சிபி போ⁴ஜனதோ;

    Na tu deti ca kiñcipi bhojanato;

    க³ருகங் பன வஜ்ஜமுபேதி கத²ங்;

    Garukaṃ pana vajjamupeti kathaṃ;

    வத³ மே வினயே குஸலோஸி யதி³?

    Vada me vinaye kusalosi yadi?

    771.

    771.

    ஆதா³ய யங் கிஞ்சி அவஸ்ஸுதம்ஹா;

    Ādāya yaṃ kiñci avassutamhā;

    உய்யோஜிதா பு⁴ஞ்ஜதி போ⁴ஜனஞ்சே;

    Uyyojitā bhuñjati bhojanañce;

    உய்யோஜிதா யா பன யாய தஸ்ஸா;

    Uyyojitā yā pana yāya tassā;

    ஸங்கா⁴தி³ஸேஸங் கத²யந்தி தீ⁴ரா.

    Saṅghādisesaṃ kathayanti dhīrā.

    772.

    772.

    கஸ்ஸசி கிஞ்சி ந தே³தி ஸஹத்தா²;

    Kassaci kiñci na deti sahatthā;

    நேவ ச க³ண்ஹதி கிஞ்சி குதோசி;

    Neva ca gaṇhati kiñci kutoci;

    வஜ்ஜமுபேதி லஹுங், ந க³ருங் து;

    Vajjamupeti lahuṃ, na garuṃ tu;

    ப்³ரூஹி கத²ங் யதி³ பு³ஜ்ஜ²ஸி ஸாது⁴?

    Brūhi kathaṃ yadi bujjhasi sādhu?

    773.

    773.

    த³ந்தபோனோத³கானங் து, க³ஹணே பன பி⁴க்கு²னீ;

    Dantaponodakānaṃ tu, gahaṇe pana bhikkhunī;

    உய்யோஜெந்தீ லஹுங் வஜ்ஜங், ஆபஜ்ஜதி நிஸேவிதே.

    Uyyojentī lahuṃ vajjaṃ, āpajjati nisevite.

    774.

    774.

    ஆபஜ்ஜதி பனாபத்திங், க³ருகங் ஸாவஸேஸகங்;

    Āpajjati panāpattiṃ, garukaṃ sāvasesakaṃ;

    சா²தே³தி, ந பு²ஸே வஜ்ஜங், கத²ங் ஜானாஸி மே வத³?

    Chādeti, na phuse vajjaṃ, kathaṃ jānāsi me vada?

    775.

    775.

    ஸங்கா⁴தி³ஸேஸமாபத்திங், ஆபஜ்ஜித்வா அனாத³ரோ;

    Saṅghādisesamāpattiṃ, āpajjitvā anādaro;

    சா²தெ³ந்தோபி தமாபத்திங், நாஞ்ஞங் உக்கி²த்தகோ பு²ஸே.

    Chādentopi tamāpattiṃ, nāññaṃ ukkhittako phuse.

    776.

    776.

    ஸப்பாணப்பாணஜங் நேவ, ஜங்க³மங் ந விஹங்க³மங்;

    Sappāṇappāṇajaṃ neva, jaṅgamaṃ na vihaṅgamaṃ;

    த்³விஜங் கந்தமகந்தஞ்ச, ஸசே ஜானாஸி மே வத³?

    Dvijaṃ kantamakantañca, sace jānāsi me vada?

    777.

    777.

    ஸப்பாணப்பாணஜோ வுத்தோ;

    Sappāṇappāṇajo vutto;

    சித்தஜோ உதுஜோபி ச;

    Cittajo utujopi ca;

    த்³வீஹேவ பன ஜாதத்தா;

    Dvīheva pana jātattā;

    மதோ ஸத்³தோ³ த்³விஜோதி ஹி.

    Mato saddo dvijoti hi.

    778.

    778.

    வினயே அனயூபரமே பரமே;

    Vinaye anayūparame parame;

    ஸுஜனஸ்ஸ ஸுகா²னயனே நயனே;

    Sujanassa sukhānayane nayane;

    படு ஹோதி பதா⁴னரதோ ந ரதோ;

    Paṭu hoti padhānarato na rato;

    இத⁴ யோ பன ஸாரமதே ரமதே.

    Idha yo pana sāramate ramate.

    ஸேத³மோசனகா³தா²யோ ஸமத்தா.

    Sedamocanagāthāyo samattā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact