Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[217] 7. ஸெக்³கு³ஜாதகவண்ணனா
[217] 7. Seggujātakavaṇṇanā
ஸப்³போ³ லோகோதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் பண்ணிகஉபாஸகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² ஏககனிபாதே வித்தா²ரிதமேவ. இதா⁴பி ஸத்தா² தங் ‘‘கிங், உபாஸக, சிரஸ்ஸங் ஆக³தோஸீ’’தி புச்சி². பண்ணிகஉபாஸகோ ‘‘தீ⁴தா மே, ப⁴ந்தே, நிச்சங் பஹங்ஸிதமுகீ², தமஹங் வீமங்ஸித்வா ஏகஸ்ஸ குலதா³ரகஸ்ஸ அதா³ஸிங், தத்த² இதிகத்தப்³ப³தாய தும்ஹாகங் த³ஸ்ஸனாய ஆக³ந்துங் ஓகாஸங் ந லபி⁴’’ந்தி ஆஹ. அத² நங் ஸத்தா² ‘‘ந கோ², உபாஸக, இதா³னேவேஸா ஸீலவதீ, புப்³பே³பி ஸீலவதீ, த்வஞ்ச ந இதா³னேவேதங் வீமங்ஸஸி, புப்³பே³பி வீமங்ஸியேவா’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Sabbo lokoti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ paṇṇikaupāsakaṃ ārabbha kathesi. Vatthu ekakanipāte vitthāritameva. Idhāpi satthā taṃ ‘‘kiṃ, upāsaka, cirassaṃ āgatosī’’ti pucchi. Paṇṇikaupāsako ‘‘dhītā me, bhante, niccaṃ pahaṃsitamukhī, tamahaṃ vīmaṃsitvā ekassa kuladārakassa adāsiṃ, tattha itikattabbatāya tumhākaṃ dassanāya āgantuṃ okāsaṃ na labhi’’nti āha. Atha naṃ satthā ‘‘na kho, upāsaka, idānevesā sīlavatī, pubbepi sīlavatī, tvañca na idānevetaṃ vīmaṃsasi, pubbepi vīmaṃsiyevā’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ருக்க²தே³வதா அஹோஸி. ததா³ அயமேவ பண்ணிகஉபாஸகோ ‘‘தீ⁴தரங் வீமங்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி அரஞ்ஞங் நெத்வா கிலேஸவஸேன இச்ச²ந்தோ விய ஹத்தே² க³ண்ஹி. அத² நங் பரிதே³வமானங் பட²மகா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto rukkhadevatā ahosi. Tadā ayameva paṇṇikaupāsako ‘‘dhītaraṃ vīmaṃsissāmī’’ti araññaṃ netvā kilesavasena icchanto viya hatthe gaṇhi. Atha naṃ paridevamānaṃ paṭhamagāthāya ajjhabhāsi –
133.
133.
‘‘ஸப்³போ³ லோகோ அத்தமனோ அஹோஸி, அகோவிதா³ கா³மத⁴ம்மஸ்ஸ ஸெக்³கு³;
‘‘Sabbo loko attamano ahosi, akovidā gāmadhammassa seggu;
கோமாரி கோ நாம தவஜ்ஜ த⁴ம்மோ, யங் த்வங் க³ஹிதா பவனே பரோத³ஸீ’’தி.
Komāri ko nāma tavajja dhammo, yaṃ tvaṃ gahitā pavane parodasī’’ti.
தத்த² ஸப்³போ³ லோகோ அத்தமனோ அஹோஸீதி, அம்ம, ஸகலோபி ஸத்தலோகோ ஏதிஸ்ஸா காமஸேவனாய அத்தமனோ ஜாதோ. அகோவிதா³ கா³மத⁴ம்மஸ்ஸ ஸெக்³கூ³தி ஸெக்³கூ³தி தஸ்ஸா நாமங். தேன த்வங் பன, அம்ம, ஸெக்³கு³ அகோவிதா³ கா³மத⁴ம்மஸ்ஸ, இமஸ்மிங் கா³மத⁴ம்மே வஸலத⁴ம்மே அகுஸலாஸீதி வுத்தங் ஹோதி. கோமாரி கோ நாம தவஜ்ஜ த⁴ம்மோதி, அம்ம, குமாரி கோ நாமேஸ தவ அஜ்ஜ ஸபா⁴வோ. யங் த்வங் க³ஹிதா பவனே பரோத³ஸீதி த்வங் மயா இமஸ்மிங் பவனே ஸந்த²வவஸேன ஹத்தே² க³ஹிதா பரோத³ஸி ந ஸம்படிச்ச²ஸி, கோ ஏஸ தவ ஸபா⁴வோ, கிங் குமாரிகாயேவ த்வந்தி புச்ச²தி.
Tattha sabbo loko attamano ahosīti, amma, sakalopi sattaloko etissā kāmasevanāya attamano jāto. Akovidā gāmadhammassa seggūti seggūti tassā nāmaṃ. Tena tvaṃ pana, amma, seggu akovidā gāmadhammassa, imasmiṃ gāmadhamme vasaladhamme akusalāsīti vuttaṃ hoti. Komāri ko nāma tavajja dhammoti, amma, kumāri ko nāmesa tava ajja sabhāvo. Yaṃ tvaṃ gahitā pavane parodasīti tvaṃ mayā imasmiṃ pavane santhavavasena hatthe gahitā parodasi na sampaṭicchasi, ko esa tava sabhāvo, kiṃ kumārikāyeva tvanti pucchati.
தங் ஸுத்வா குமாரிகா ‘‘ஆம, தாத, குமாரிகாயேவாஹங், நாஹங் மேது²னத⁴ம்மங் நாம ஜானாமீ’’தி வத்வா பரிதே³வமானா து³தியங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā kumārikā ‘‘āma, tāta, kumārikāyevāhaṃ, nāhaṃ methunadhammaṃ nāma jānāmī’’ti vatvā paridevamānā dutiyaṃ gāthamāha –
134.
134.
‘‘யோ து³க்க²பு²ட்டா²ய ப⁴வெய்ய தாணங், ஸோ மே பிதா து³ப்³பி⁴ வனே கரோதி;
‘‘Yo dukkhaphuṭṭhāya bhaveyya tāṇaṃ, so me pitā dubbhi vane karoti;
ஸா கஸ்ஸ கந்தா³மி வனஸ்ஸ மஜ்ஜே², யோ தாயிதா ஸோ ஸஹஸங் கரோதீ’’தி.
Sā kassa kandāmi vanassa majjhe, yo tāyitā so sahasaṃ karotī’’ti.
ஸா ஹெட்டா² கதி²தாயேவ. இதி ஸோ பண்ணிகோ ததா³ தீ⁴தரங் வீமங்ஸித்வா கே³ஹங் நெத்வா குலதா³ரகஸ்ஸ த³த்வா யதா²கம்மங் க³தோ.
Sā heṭṭhā kathitāyeva. Iti so paṇṇiko tadā dhītaraṃ vīmaṃsitvā gehaṃ netvā kuladārakassa datvā yathākammaṃ gato.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே பண்ணிகஉபாஸகோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ‘‘ததா³ தீ⁴தா தீ⁴தாயேவ, பிதா பிதாயேவ அஹோஸி, தஸ்ஸ காரணஸ்ஸ பச்சக்க²காரிகா ருக்க²தே³வதா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne paṇṇikaupāsako sotāpattiphale patiṭṭhahi. ‘‘Tadā dhītā dhītāyeva, pitā pitāyeva ahosi, tassa kāraṇassa paccakkhakārikā rukkhadevatā pana ahameva ahosi’’nti.
ஸெக்³கு³ஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.
Seggujātakavaṇṇanā sattamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 217. ஸெக்³கு³ஜாதகங் • 217. Seggujātakaṃ