Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-உத்தரவினிச்ச²ய • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    ஸேகி²யகதா²

    Sekhiyakathā

    1870.

    1870.

    யோ அனாத³ரியேனேவ, புரதோ பச்ச²தோபி வா;

    Yo anādariyeneva, purato pacchatopi vā;

    ஓலம்பெ³த்வா நிவாஸெய்ய, தஸ்ஸ சாபத்தி து³க்கடங்.

    Olambetvā nivāseyya, tassa cāpatti dukkaṭaṃ.

    1871.

    1871.

    ஹத்தி²ஸொண்டா³தி³துல்யங் து, நிவாஸெந்தஸ்ஸ து³க்கடங்;

    Hatthisoṇḍāditulyaṃ tu, nivāsentassa dukkaṭaṃ;

    ஆபத்திபீ⁴ருனா நிச்சங், வத்த²ப்³ப³ங் பரிமண்ட³லங்.

    Āpattibhīrunā niccaṃ, vatthabbaṃ parimaṇḍalaṃ.

    1872.

    1872.

    ஜாணுமண்ட³லதோ ஹெட்டா², அட்ட²ங்கு³லப்பமாணகங்;

    Jāṇumaṇḍalato heṭṭhā, aṭṭhaṅgulappamāṇakaṃ;

    ஓதாரெத்வா நிவத்த²ப்³ப³ங், ததோ ஊனங் ந வட்டதி.

    Otāretvā nivatthabbaṃ, tato ūnaṃ na vaṭṭati.

    1873.

    1873.

    அஸஞ்சிச்சாஸதிஸ்ஸாபி, அஜானந்தஸ்ஸ கேவலங்;

    Asañciccāsatissāpi, ajānantassa kevalaṃ;

    அனாபத்தி கி³லானஸ்ஸா-பதா³ஸும்மத்தகாதி³னோ.

    Anāpatti gilānassā-padāsummattakādino.

    பரிமண்ட³லகதா².

    Parimaṇḍalakathā.

    1874.

    1874.

    உபோ⁴ கோணே ஸமங் கத்வா, ஸாத³ரங் பரிமண்ட³லங்;

    Ubho koṇe samaṃ katvā, sādaraṃ parimaṇḍalaṃ;

    கத்வா பாருபிதப்³பே³வங், அகரொந்தஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Katvā pārupitabbevaṃ, akarontassa dukkaṭaṃ.

    1875.

    1875.

    அவிஸேஸேன வுத்தங் து, இத³ங் ஸிக்கா²பத³த்³வயங்;

    Avisesena vuttaṃ tu, idaṃ sikkhāpadadvayaṃ;

    தஸ்மா க⁴ரே விஹாரே வா, கத்தப்³ப³ங் பரிமண்ட³லங்.

    Tasmā ghare vihāre vā, kattabbaṃ parimaṇḍalaṃ.

    து³தியங்.

    Dutiyaṃ.

    1876.

    1876.

    க³ண்டி²கங் படிமுஞ்சித்வா, கத்வா கோணே உபோ⁴ ஸமங்;

    Gaṇṭhikaṃ paṭimuñcitvā, katvā koṇe ubho samaṃ;

    சா²தெ³த்வா மணிப³ந்த⁴ஞ்ச, க³ந்தப்³ப³ங் கீ³வமேவ ச.

    Chādetvā maṇibandhañca, gantabbaṃ gīvameva ca.

    1877.

    1877.

    ததா² அகத்வா பி⁴க்கு²ஸ்ஸ, ஜத்தூனிபி உரம்பி ச;

    Tathā akatvā bhikkhussa, jattūnipi urampi ca;

    விவரித்வா யதா²காமங், க³ச்ச²தோ ஹோதி து³க்கடங்.

    Vivaritvā yathākāmaṃ, gacchato hoti dukkaṭaṃ.

    ததியங்.

    Tatiyaṃ.

    1878.

    1878.

    க³லவாடகதோ உத்³த⁴ங், ஸீஸஞ்ச மணிப³ந்த⁴தோ;

    Galavāṭakato uddhaṃ, sīsañca maṇibandhato;

    ஹத்தே² பிண்டி³கமங்ஸம்ஹா, ஹெட்டா² பாதே³ உபோ⁴பி ச.

    Hatthe piṇḍikamaṃsamhā, heṭṭhā pāde ubhopi ca.

    1879.

    1879.

    விவரித்வாவஸேஸஞ்ச , சா²தெ³த்வா சே நிஸீத³தி;

    Vivaritvāvasesañca , chādetvā ce nisīdati;

    ஹோதி ஸோ ஸுப்படிச்ச²ன்னோ, தோ³ஸோ வாஸூபக³ஸ்ஸ ந.

    Hoti so suppaṭicchanno, doso vāsūpagassa na.

    சதுத்த²ங்.

    Catutthaṃ.

    1880.

    1880.

    ஹத்த²ங் வா பன பாத³ங் வா, அசாலெந்தேன பி⁴க்கு²னா;

    Hatthaṃ vā pana pādaṃ vā, acālentena bhikkhunā;

    ஸுவினீதேன க³ந்தப்³ப³ங், ச²ட்டே² நத்தி² விஸேஸதா.

    Suvinītena gantabbaṃ, chaṭṭhe natthi visesatā.

    பஞ்சமச²ட்டா²னி.

    Pañcamachaṭṭhāni.

    1881.

    1881.

    ஸதீமதாவிகாரேன, யுக³மத்தஞ்ச பெக்கி²னா;

    Satīmatāvikārena, yugamattañca pekkhinā;

    ஸுஸங்வுதேன க³ந்தப்³ப³ங், பி⁴க்கு²னொக்கி²த்தசக்கு²னா.

    Susaṃvutena gantabbaṃ, bhikkhunokkhittacakkhunā.

    1882.

    1882.

    யத்த² கத்த²சி ஹி ட்டா²னே, ஏகஸ்மிங் அந்தரே க⁴ரே;

    Yattha katthaci hi ṭṭhāne, ekasmiṃ antare ghare;

    ட²த்வா பரிஸ்ஸயாபா⁴வங், ஓலோகேதும்பி வட்டதி.

    Ṭhatvā parissayābhāvaṃ, oloketumpi vaṭṭati.

    1883.

    1883.

    யோ அனாத³ரியங் கத்வா, ஓலோகெந்தோ தஹிங் தஹிங்;

    Yo anādariyaṃ katvā, olokento tahiṃ tahiṃ;

    ஸசெந்தரக⁴ரே யாதி, து³க்கடங் அட்ட²மங் ததா².

    Sacentaraghare yāti, dukkaṭaṃ aṭṭhamaṃ tathā.

    ஸத்தமட்ட²மானி.

    Sattamaṭṭhamāni.

    1884.

    1884.

    ஏகதோ உப⁴தோ வாபி, ஹுத்வா உக்கி²த்தசீவரோ;

    Ekato ubhato vāpi, hutvā ukkhittacīvaro;

    இந்த³கீ²லகதோ அந்தோ, க³ச்ச²தோ ஹோதி து³க்கடங்.

    Indakhīlakato anto, gacchato hoti dukkaṭaṃ.

    நவமங்.

    Navamaṃ.

    1885.

    1885.

    ததா² நிஸின்னகாலேபி, நீஹரந்தேன குண்டி³கங்;

    Tathā nisinnakālepi, nīharantena kuṇḍikaṃ;

    அனுக்கி²பித்வா தா³தப்³பா³, தோ³ஸோ வாஸூபக³ஸ்ஸ ந.

    Anukkhipitvā dātabbā, doso vāsūpagassa na.

    த³ஸமங்.

    Dasamaṃ.

    பட²மோ வக்³கோ³.

    Paṭhamo vaggo.

    1886.

    1886.

    ந வட்டதி ஹஸந்தேன, க³ந்துஞ்சேவ நிஸீதி³துங்;

    Na vaṭṭati hasantena, gantuñceva nisīdituṃ;

    வத்து²ஸ்மிங் ஹஸனீயஸ்மிங், ஸிதமத்தங் து வட்டதி.

    Vatthusmiṃ hasanīyasmiṃ, sitamattaṃ tu vaṭṭati.

    பட²மது³தியானி.

    Paṭhamadutiyāni.

    1887.

    1887.

    அப்பஸத்³தே³ன க³ந்தப்³ப³ங், சதுத்தே²பி அயங் நயோ;

    Appasaddena gantabbaṃ, catutthepi ayaṃ nayo;

    மஹாஸத்³த³ங் கரொந்தஸ்ஸ, உப⁴யத்தா²பி து³க்கடங்.

    Mahāsaddaṃ karontassa, ubhayatthāpi dukkaṭaṃ.

    ததியசதுத்தா²னி.

    Tatiyacatutthāni.

    1888.

    1888.

    காயப்பசாலகங் கத்வா, பா³ஹுஸீஸப்பசாலகங்;

    Kāyappacālakaṃ katvā, bāhusīsappacālakaṃ;

    க³ச்ச²தோ து³க்கடங் ஹோதி, ததே²வ ச நிஸீத³தோ.

    Gacchato dukkaṭaṃ hoti, tatheva ca nisīdato.

    1889.

    1889.

    காயங் பா³ஹுஞ்ச ஸீஸஞ்ச, பக்³க³ஹெத்வா உஜுங் பன;

    Kāyaṃ bāhuñca sīsañca, paggahetvā ujuṃ pana;

    க³ந்தப்³ப³மாஸிதப்³ப³ஞ்ச, ஸமேனிரியாபதே²ன து.

    Gantabbamāsitabbañca, sameniriyāpathena tu.

    1890.

    1890.

    நிஸீத³னேன யுத்தேஸு, தீஸு வாஸூபக³ஸ்ஸ ஹி;

    Nisīdanena yuttesu, tīsu vāsūpagassa hi;

    அனாபத்தீதி ஞாதப்³ப³ங், விஞ்ஞுனா வினயஞ்ஞுனா.

    Anāpattīti ñātabbaṃ, viññunā vinayaññunā.

    து³தியோ வக்³கோ³.

    Dutiyo vaggo.

    1891.

    1891.

    க²ம்ப⁴ங் கத்வா ஸஸீஸங் வா, பாருபித்வான க³ச்ச²தோ;

    Khambhaṃ katvā sasīsaṃ vā, pārupitvāna gacchato;

    து³க்கடங் முனினா வுத்தங், ததா² உக்குடிகாய வா.

    Dukkaṭaṃ muninā vuttaṃ, tathā ukkuṭikāya vā.

    1892.

    1892.

    ஹத்த²பல்லத்தி²காயாபி, து³ஸ்ஸபல்லத்தி²காய வா;

    Hatthapallatthikāyāpi, dussapallatthikāya vā;

    தஸ்ஸந்தரக⁴ரே ஹோதி, நிஸீத³ந்தஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Tassantaraghare hoti, nisīdantassa dukkaṭaṃ.

    1893.

    1893.

    து³தியே ச சதுத்தே² ச, ச²ட்டே² வாஸூபக³ஸ்ஸ து;

    Dutiye ca catutthe ca, chaṭṭhe vāsūpagassa tu;

    அனாபத்தீதி ஸாருப்பா, ச²ப்³பீ³ஸதி பகாஸிதா.

    Anāpattīti sāruppā, chabbīsati pakāsitā.

    ச²ட்ட²ங்.

    Chaṭṭhaṃ.

    1894.

    1894.

    ஸக்கச்சங் ஸதியுத்தேன, பி⁴க்கு²னா பத்தஸஞ்ஞினா;

    Sakkaccaṃ satiyuttena, bhikkhunā pattasaññinā;

    பிண்ட³பாதோ க³ஹேதப்³போ³, ஸமஸூபோவ விஞ்ஞுனா.

    Piṇḍapāto gahetabbo, samasūpova viññunā.

    1895.

    1895.

    ஸூபோ ப⁴த்தசதுப்³பா⁴கோ³, ‘‘ஸமஸூபோ’’தி வுச்சதி;

    Sūpo bhattacatubbhāgo, ‘‘samasūpo’’ti vuccati;

    முக்³க³மாஸகுலத்தா²னங், ஸூபோ ‘‘ஸூபோ’’தி வுச்சதி.

    Muggamāsakulatthānaṃ, sūpo ‘‘sūpo’’ti vuccati.

    1896.

    1896.

    அனாபத்தி அஸஞ்சிச்ச, கி³லானஸ்ஸ ரஸேரஸே;

    Anāpatti asañcicca, gilānassa raserase;

    ததே²வ ஞாதகாதீ³னங், அஞ்ஞத்தா²ய த⁴னேன வா.

    Tatheva ñātakādīnaṃ, aññatthāya dhanena vā.

    ஸத்தமட்ட²மனவமானி.

    Sattamaṭṭhamanavamāni.

    1897.

    1897.

    அந்தோலேகா²பமாணேன , பத்தஸ்ஸ முக²வட்டியா;

    Antolekhāpamāṇena , pattassa mukhavaṭṭiyā;

    பூரிதோவ க³ஹேதப்³போ³, அதி⁴ட்டா²னூபக³ஸ்ஸ து.

    Pūritova gahetabbo, adhiṭṭhānūpagassa tu.

    1898.

    1898.

    தத்த² தூ²பீகதங் கத்வா, க³ண்ஹதோ யாவகாலிகங்;

    Tattha thūpīkataṃ katvā, gaṇhato yāvakālikaṃ;

    யங் கிஞ்சி பன பி⁴க்கு²ஸ்ஸ, ஹோதி ஆபத்தி து³க்கடங்.

    Yaṃ kiñci pana bhikkhussa, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    1899.

    1899.

    அதி⁴ட்டா²னூபகே³ பத்தே, காலிகத்தயமேவ ச;

    Adhiṭṭhānūpage patte, kālikattayameva ca;

    ஸேஸே தூ²பீகதங் ஸப்³ப³ங், வட்டதேவ ந ஸங்ஸயோ.

    Sese thūpīkataṃ sabbaṃ, vaṭṭateva na saṃsayo.

    1900.

    1900.

    த்³வீஸு பத்தேஸு ப⁴த்தங் து, க³ஹெத்வா பத்தமேககங்;

    Dvīsu pattesu bhattaṃ tu, gahetvā pattamekakaṃ;

    பூரெத்வா யதி³ பேஸேதி, பி⁴க்கூ²னங் பன வட்டதி.

    Pūretvā yadi peseti, bhikkhūnaṃ pana vaṭṭati.

    1901.

    1901.

    பத்தே பக்கி²ப்பமானங் யங், உச்சு²க²ண்ட³ப²லாதி³கங்;

    Patte pakkhippamānaṃ yaṃ, ucchukhaṇḍaphalādikaṃ;

    ஓரோஹதி ஸசே ஹெட்டா², ந தங் தூ²பீகதங் ஸியா.

    Orohati sace heṭṭhā, na taṃ thūpīkataṃ siyā.

    1902.

    1902.

    புப்ப²தக்கோலகாதீ³னங், ட²பெத்வா சே வடங்ஸகங்;

    Pupphatakkolakādīnaṃ, ṭhapetvā ce vaṭaṃsakaṃ;

    தி³ன்னங் அயாவகாலித்தா, ந தங் தூ²பீகதங் ஸியா.

    Dinnaṃ ayāvakālittā, na taṃ thūpīkataṃ siyā.

    1903.

    1903.

    வடங்ஸகங் து பூவஸ்ஸ, ட²பெத்வா ஓத³னோபரி;

    Vaṭaṃsakaṃ tu pūvassa, ṭhapetvā odanopari;

    பிண்ட³பாதங் ஸசே தெ³ந்தி, இத³ங் தூ²பீகதங் ஸியா.

    Piṇḍapātaṃ sace denti, idaṃ thūpīkataṃ siyā.

    1904.

    1904.

    ப⁴த்தஸ்ஸூபரி பண்ணங் வா, தா²லகங் வாபி கிஞ்சிபி;

    Bhattassūpari paṇṇaṃ vā, thālakaṃ vāpi kiñcipi;

    ட²பெத்வா பரிபூரெத்வா, ஸசே க³ண்ஹாதி வட்டதி.

    Ṭhapetvā paripūretvā, sace gaṇhāti vaṭṭati.

    1905.

    1905.

    படிக்³க³ஹேதுமேவஸ்ஸ, தங் து ஸப்³ப³ங் ந வட்டதி;

    Paṭiggahetumevassa, taṃ tu sabbaṃ na vaṭṭati;

    க³ஹிதங் ஸுக³ஹிதங், பச்சா², பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங் யதா²ஸுக²ங்.

    Gahitaṃ sugahitaṃ, pacchā, bhuñjitabbaṃ yathāsukhaṃ.

    ததியோ வக்³கோ³.

    Tatiyo vaggo.

    1906.

    1906.

    பட²மங் து³தியங் வுத்த-நயங் து ததியே பன;

    Paṭhamaṃ dutiyaṃ vutta-nayaṃ tu tatiye pana;

    உபரோதி⁴மத³ஸ்ஸெத்வா, பொ⁴த்தப்³ப³ங் படிபாடியா.

    Uparodhimadassetvā, bhottabbaṃ paṭipāṭiyā.

    1907.

    1907.

    அஞ்ஞேஸங் அத்தனோ ப⁴த்தங், ஆகிரங் பன பா⁴ஜனே;

    Aññesaṃ attano bhattaṃ, ākiraṃ pana bhājane;

    நத்தோ²மஸதி சே தோ³ஸோ, ததா² உத்தரிப⁴ங்க³கங்.

    Natthomasati ce doso, tathā uttaribhaṅgakaṃ.

    ததியங்.

    Tatiyaṃ.

    1908.

    1908.

    சதுத்தே² யங் து வத்தப்³ப³ங், வுத்தங் புப்³பே³ அஸேஸதோ;

    Catutthe yaṃ tu vattabbaṃ, vuttaṃ pubbe asesato;

    பஞ்சமே மத்த²கங் தோ³ஸோ, மத்³தி³த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜதோ.

    Pañcame matthakaṃ doso, madditvā paribhuñjato.

    1909.

    1909.

    அனாபத்தி கி³லானஸ்ஸ, பரித்தேபி ச ஸேஸகே;

    Anāpatti gilānassa, parittepi ca sesake;

    ஏகதோ பன மத்³தி³த்வா, ஸங்கட்³டி⁴த்வான பு⁴ஞ்ஜதோ.

    Ekato pana madditvā, saṃkaḍḍhitvāna bhuñjato.

    சதுத்த²பஞ்சமானி.

    Catutthapañcamāni.

    1910.

    1910.

    யோ பி⁴ய்யோகம்யதாஹேது, ஸூபங் வா ப்³யஞ்ஜனம்பி வா;

    Yo bhiyyokamyatāhetu, sūpaṃ vā byañjanampi vā;

    படிச்சா²தெ³ய்ய ப⁴த்தேன, தஸ்ஸ சாபத்தி து³க்கடங்.

    Paṭicchādeyya bhattena, tassa cāpatti dukkaṭaṃ.

    ச²ட்ட²ங்.

    Chaṭṭhaṃ.

    1911.

    1911.

    விஞ்ஞத்தியங் து வத்தப்³ப³ங், அபுப்³ப³ங் நத்தி² கிஞ்சிபி;

    Viññattiyaṃ tu vattabbaṃ, apubbaṃ natthi kiñcipi;

    அட்ட²மே பன உஜ்ஜா²னே, கி³லானோபி ந முச்சதி.

    Aṭṭhame pana ujjhāne, gilānopi na muccati.

    1912.

    1912.

    ‘‘த³ஸ்ஸாமி தா³பெஸ்ஸாமீ’’தி, ஓலோகெந்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;

    ‘‘Dassāmi dāpessāmī’’ti, olokentassa bhikkhuno;

    அனாபத்தீதி ஞாதப்³ப³ங், ந ச உஜ்ஜா²னஸஞ்ஞினோ.

    Anāpattīti ñātabbaṃ, na ca ujjhānasaññino.

    அட்ட²மங்.

    Aṭṭhamaṃ.

    1913.

    1913.

    மஹந்தங் பன மோரண்ட³ங், குக்குடண்ட³ஞ்ச கு²த்³த³கங்;

    Mahantaṃ pana moraṇḍaṃ, kukkuṭaṇḍañca khuddakaṃ;

    தேஸங் மஜ்ஜ²ப்பமாணேன, கத்தப்³போ³ கப³ளோ பன.

    Tesaṃ majjhappamāṇena, kattabbo kabaḷo pana.

    1914.

    1914.

    க²ஜ்ஜகே பன ஸப்³ப³த்த², மூலகா²த³னியாதி³கே;

    Khajjake pana sabbattha, mūlakhādaniyādike;

    ப²லாப²லே அனாபத்தி, கி³லானும்மத்தகாதி³னோ.

    Phalāphale anāpatti, gilānummattakādino.

    நவமங்.

    Navamaṃ.

    1915.

    1915.

    அதீ³கோ⁴ பன காதப்³போ³, ஆலோபோ பரிமண்ட³லோ;

    Adīgho pana kātabbo, ālopo parimaṇḍalo;

    க²ஜ்ஜதுத்தரிப⁴ங்க³ஸ்மிங், அனாபத்தி ப²லாப²லே.

    Khajjatuttaribhaṅgasmiṃ, anāpatti phalāphale.

    த³ஸமங்.

    Dasamaṃ.

    சதுத்தோ² வக்³கோ³.

    Catuttho vaggo.

    1916.

    1916.

    அனாஹடே முக²த்³வாரங், அப்பத்தே கப³ளே பன;

    Anāhaṭe mukhadvāraṃ, appatte kabaḷe pana;

    அத்தனோ ச முக²த்³வாரங், விவரந்தஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Attano ca mukhadvāraṃ, vivarantassa dukkaṭaṃ.

    பட²மங்.

    Paṭhamaṃ.

    1917.

    1917.

    முகே² ச ஸகலங் ஹத்த²ங், பக்கி²பந்தஸ்ஸ து³க்கடங்;

    Mukhe ca sakalaṃ hatthaṃ, pakkhipantassa dukkaṭaṃ;

    முகே² ச கப³ளங் கத்வா, கதே²துங் ந ச வட்டதி.

    Mukhe ca kabaḷaṃ katvā, kathetuṃ na ca vaṭṭati.

    1918.

    1918.

    வசனங் யத்தகேனஸ்ஸ, பரிபுண்ணங் ந ஹோதி ஹி;

    Vacanaṃ yattakenassa, paripuṇṇaṃ na hoti hi;

    முக²ஸ்மிங்தத்தகே ஸந்தே, ப்³யாஹரந்தஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Mukhasmiṃtattake sante, byāharantassa dukkaṭaṃ.

    1919.

    1919.

    முகே² ஹரீதகாதீ³னி, பக்கி²பித்வா கதே²தி யோ;

    Mukhe harītakādīni, pakkhipitvā katheti yo;

    வசனங் பரிபுண்ணங் சே, கதே²துங் பன வட்டதி.

    Vacanaṃ paripuṇṇaṃ ce, kathetuṃ pana vaṭṭati.

    து³தியததியானி.

    Dutiyatatiyāni.

    1920.

    1920.

    யோ பிண்டு³க்கே²பகங் பி⁴க்கு², கப³ளச்சே²த³கம்பி வா;

    Yo piṇḍukkhepakaṃ bhikkhu, kabaḷacchedakampi vā;

    மக்கடோ விய க³ண்டே³ வா, கத்வா பு⁴ஞ்ஜெய்ய து³க்கடங்.

    Makkaṭo viya gaṇḍe vā, katvā bhuñjeyya dukkaṭaṃ.

    சதுத்த²பஞ்சமச²ட்டா²னி.

    Catutthapañcamachaṭṭhāni.

    1921.

    1921.

    நித்³து⁴னித்வான ஹத்த²ங் வா, ப⁴த்தங் ஸித்தா²வகாரகங்;

    Niddhunitvāna hatthaṃ vā, bhattaṃ sitthāvakārakaṃ;

    ஜிவ்ஹானிச்சா²ரகங் வாபி, ததா² ‘‘சபு சபூ’’தி வா.

    Jivhānicchārakaṃ vāpi, tathā ‘‘capu capū’’ti vā.

    1922.

    1922.

    அனாத³ரவஸேனேவ, பு⁴ஞ்ஜதோ ஹோதி து³க்கடங்;

    Anādaravaseneva, bhuñjato hoti dukkaṭaṃ;

    ஸத்தமே அட்ட²மே நத்தி², தோ³ஸோ கசவருஜ்ஜ²னே.

    Sattame aṭṭhame natthi, doso kacavarujjhane.

    ஸத்தமத³ஸமானி.

    Sattamadasamāni.

    பஞ்சமோ வக்³கோ³.

    Pañcamo vaggo.

    1923.

    1923.

    கத்வா ஏவங் ந பொ⁴த்தப்³ப³ங், ஸத்³த³ங் ‘‘ஸுரு ஸுரூ’’தி ச;

    Katvā evaṃ na bhottabbaṃ, saddaṃ ‘‘suru surū’’ti ca;

    ஹத்த²னில்லேஹகங் வாபி, ந ச வட்டதி பு⁴ஞ்ஜிதுங்.

    Hatthanillehakaṃ vāpi, na ca vaṭṭati bhuñjituṃ.

    1924.

    1924.

    பா²ணிதங் க⁴னயாகு³ங் வா, க³ஹெத்வா அங்கு³லீஹி தங்;

    Phāṇitaṃ ghanayāguṃ vā, gahetvā aṅgulīhi taṃ;

    முகே² அங்கு³லியோ பொ⁴த்துங், பவேஸெத்வாபி வட்டதி.

    Mukhe aṅguliyo bhottuṃ, pavesetvāpi vaṭṭati.

    1925.

    1925.

    ந பத்தோ லேஹிதப்³போ³வ, ஏகாயங்கு³லிகாய வா;

    Na patto lehitabbova, ekāyaṅgulikāya vā;

    ஏகஒட்டோ²பி ஜிவ்ஹாய, ந ச நில்லேஹிதப்³ப³கோ.

    Ekaoṭṭhopi jivhāya, na ca nillehitabbako.

    சதுத்த²ங்.

    Catutthaṃ.

    1926.

    1926.

    ஸாமிஸேன து ஹத்தே²ன, ந ச பானீயதா²லகங்;

    Sāmisena tu hatthena, na ca pānīyathālakaṃ;

    க³ஹேதப்³ப³ங், படிக்கி²த்தங், படிக்கூலவஸேன ஹி.

    Gahetabbaṃ, paṭikkhittaṃ, paṭikkūlavasena hi.

    1927.

    1927.

    புக்³க³லஸ்ஸ ச ஸங்க⁴ஸ்ஸ, க³ஹட்ட²ஸ்ஸத்தனோபி ச;

    Puggalassa ca saṅghassa, gahaṭṭhassattanopi ca;

    ஸந்தகோ பன ஸங்கோ² வா, ஸராவங் வாபி தா²லகங்.

    Santako pana saṅkho vā, sarāvaṃ vāpi thālakaṃ.

    1928.

    1928.

    தஸ்மா ந ச க³ஹேதப்³ப³ங், க³ண்ஹதோ ஹோதி து³க்கடங்;

    Tasmā na ca gahetabbaṃ, gaṇhato hoti dukkaṭaṃ;

    அனாமிஸேன ஹத்தே²ன, க³ஹணங் பன வட்டதி.

    Anāmisena hatthena, gahaṇaṃ pana vaṭṭati.

    பஞ்சமங்.

    Pañcamaṃ.

    1929.

    1929.

    உத்³த⁴ரித்வாபி பி⁴ந்தி³த்வா, க³ஹெத்வா வா படிக்³க³ஹே;

    Uddharitvāpi bhinditvā, gahetvā vā paṭiggahe;

    நீஹரித்வா அனாபத்தி, ச²ட்³டெ³ந்தஸ்ஸ க⁴ரா ப³ஹி.

    Nīharitvā anāpatti, chaḍḍentassa gharā bahi.

    ச²ட்ட²ங்.

    Chaṭṭhaṃ.

    1930.

    1930.

    ச²த்தங் யங் கிஞ்சி ஹத்தே²ன, ஸரீராவயவேன வா;

    Chattaṃ yaṃ kiñci hatthena, sarīrāvayavena vā;

    ஸசே தா⁴ரயமானஸ்ஸ, த⁴ம்மங் தே³ஸேதி து³க்கடங்.

    Sace dhārayamānassa, dhammaṃ deseti dukkaṭaṃ.

    ஸத்தமங்.

    Sattamaṃ.

    1931.

    1931.

    அயமேவ நயோ வுத்தோ, த³ண்ட³பாணிம்ஹி புக்³க³லே;

    Ayameva nayo vutto, daṇḍapāṇimhi puggale;

    சதுஹத்த²ப்பமாணோவ, த³ண்டோ³ மஜ்ஜி²மஹத்த²தோ.

    Catuhatthappamāṇova, daṇḍo majjhimahatthato.

    அட்ட²மங்.

    Aṭṭhamaṃ.

    1932.

    1932.

    ததே²வ ஸத்த²பாணிஸ்ஸ, த⁴ம்மங் தே³ஸேதி து³க்கடங்;

    Tatheva satthapāṇissa, dhammaṃ deseti dukkaṭaṃ;

    ஸத்த²பாணீ ந ஹோதாஸிங், ஸன்னய்ஹித்வா டி²தோ பன.

    Satthapāṇī na hotāsiṃ, sannayhitvā ṭhito pana.

    நவமங்.

    Navamaṃ.

    1933.

    1933.

    த⁴னுங் ஸரேன ஸத்³தி⁴ங் வா, த⁴னுங் வா ஸரமேவ வா;

    Dhanuṃ sarena saddhiṃ vā, dhanuṃ vā sarameva vā;

    ஸஜியங் நிஜியங் வாபி, க³ஹெத்வா த⁴னுத³ண்ட³கங்.

    Sajiyaṃ nijiyaṃ vāpi, gahetvā dhanudaṇḍakaṃ.

    1934.

    1934.

    டி²தஸ்ஸபி நிஸின்னஸ்ஸ, நிபன்னஸ்ஸாபி வா ததா²;

    Ṭhitassapi nisinnassa, nipannassāpi vā tathā;

    ஸசே தே³ஸேதி ஸத்³த⁴ம்மங், ஹோதி ஆபத்தி து³க்கடங்.

    Sace deseti saddhammaṃ, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    1935.

    1935.

    படிமுக்கம்பி கண்ட²ம்ஹி, த⁴னுங் ஹத்தே²ன யாவதா;

    Paṭimukkampi kaṇṭhamhi, dhanuṃ hatthena yāvatā;

    ந க³ண்ஹாதி நரோ தாவ, த⁴ம்மங் தே³ஸெய்ய வட்டதி.

    Na gaṇhāti naro tāva, dhammaṃ deseyya vaṭṭati.

    ச²ட்டோ² வக்³கோ³.

    Chaṭṭho vaggo.

    1936.

    1936.

    பாது³காருள்ஹகஸ்ஸாபி, த⁴ம்மங் தே³ஸேதி து³க்கடங்;

    Pādukāruḷhakassāpi, dhammaṃ deseti dukkaṭaṃ;

    அக்கமித்வா டி²தஸ்ஸாபி, படிமுக்கஸ்ஸ வா ததா².

    Akkamitvā ṭhitassāpi, paṭimukkassa vā tathā.

    பட²மங்.

    Paṭhamaṃ.

    1937.

    1937.

    உபாஹனக³தஸ்ஸாபி, அயமேவ வினிச்ச²யோ;

    Upāhanagatassāpi, ayameva vinicchayo;

    ஸப்³ப³த்த² அகி³லானஸ்ஸ, யானே வா ஸயனேபி வா.

    Sabbattha agilānassa, yāne vā sayanepi vā.

    1938.

    1938.

    நிபன்னஸ்ஸாகி³லானஸ்ஸ, கடஸாரே ச²மாய வா;

    Nipannassāgilānassa, kaṭasāre chamāya vā;

    பீடே² மஞ்சேபி வா உச்சே, நிஸின்னேன டி²தேன வா.

    Pīṭhe mañcepi vā ucce, nisinnena ṭhitena vā.

    1939.

    1939.

    ந ச வட்டதி தே³ஸேதுங், ட²த்வா வா உச்சபூ⁴மியங்;

    Na ca vaṭṭati desetuṃ, ṭhatvā vā uccabhūmiyaṃ;

    ஸயனேஸு க³தேனாபி, ஸயனேஸு க³தஸ்ஸ ச.

    Sayanesu gatenāpi, sayanesu gatassa ca.

    1940.

    1940.

    ஸமானே வாபி உச்சே வா, நிபன்னே நேவ வட்டதி;

    Samāne vāpi ucce vā, nipanne neva vaṭṭati;

    நிபன்னேன டி²தஸ்ஸாபி, நிபன்னஸ்ஸபி வட்டதி.

    Nipannena ṭhitassāpi, nipannassapi vaṭṭati.

    1941.

    1941.

    நிஸின்னேன நிஸின்னஸ்ஸ, டி²தஸ்ஸாபி ச வட்டதி;

    Nisinnena nisinnassa, ṭhitassāpi ca vaṭṭati;

    டி²தஸ்ஸேவ டி²தேனாபி, தே³ஸேதும்பி ததே²வ ச.

    Ṭhitasseva ṭhitenāpi, desetumpi tatheva ca.

    து³தியததியசதுத்தா²னி.

    Dutiyatatiyacatutthāni.

    1942.

    1942.

    பல்லத்தி²கா நிஸின்னஸ்ஸ, அகி³லானஸ்ஸ தே³ஹினோ;

    Pallatthikā nisinnassa, agilānassa dehino;

    ததா² வேடி²தஸீஸஸ்ஸ, த⁴ம்மங் தே³ஸேதி து³க்கடங்.

    Tathā veṭhitasīsassa, dhammaṃ deseti dukkaṭaṃ.

    1943.

    1943.

    கேஸந்தங் விவராபெத்வா, தே³ஸேதி யதி³ வட்டதி;

    Kesantaṃ vivarāpetvā, deseti yadi vaṭṭati;

    ஸஸீஸங் பாருதஸ்ஸாபி, அயமேவ வினிச்ச²யோ.

    Sasīsaṃ pārutassāpi, ayameva vinicchayo.

    பஞ்சமச²ட்ட²ஸத்தமானி.

    Pañcamachaṭṭhasattamāni.

    1944.

    1944.

    அட்ட²மே நவமே வாபி, த³ஸமே நத்தி² கிஞ்சிபி;

    Aṭṭhame navame vāpi, dasame natthi kiñcipi;

    ஸசேபி தே²ருபட்டா²னங், க³ந்த்வான த³ஹரங் டி²தங்.

    Sacepi therupaṭṭhānaṃ, gantvāna daharaṃ ṭhitaṃ.

    1945.

    1945.

    பஞ்ஹங் புச்ச²தி சே தே²ரோ, கதே²துங் ந ச வட்டதி;

    Pañhaṃ pucchati ce thero, kathetuṃ na ca vaṭṭati;

    தஸ்ஸ பஸ்ஸே பனஞ்ஞஸ்ஸ, கதே²தப்³ப³ங் விஜானதா.

    Tassa passe panaññassa, kathetabbaṃ vijānatā.

    அட்ட²மனவமத³ஸமானி.

    Aṭṭhamanavamadasamāni.

    ஸத்தமோ வக்³கோ³.

    Sattamo vaggo.

    1946.

    1946.

    க³ச்ச²தோ புரதோ பஞ்ஹங், ந வத்தப்³ப³ங் து பச்ச²தோ;

    Gacchato purato pañhaṃ, na vattabbaṃ tu pacchato;

    ‘‘பச்சி²மஸ்ஸ கதே²மீ’’தி, வத்தப்³ப³ங் வினயஞ்ஞுனா.

    ‘‘Pacchimassa kathemī’’ti, vattabbaṃ vinayaññunā.

    1947.

    1947.

    ஸத்³தி⁴ங் உக்³க³ஹிதங் த⁴ம்மங், ஸஜ்ஜா²யதி ஹி வட்டதி;

    Saddhiṃ uggahitaṃ dhammaṃ, sajjhāyati hi vaṭṭati;

    ஸமமேவ யுக³க்³கா³ஹங், கதே²துங் க³ச்ச²தோபி ச.

    Samameva yugaggāhaṃ, kathetuṃ gacchatopi ca.

    பட²மங்.

    Paṭhamaṃ.

    1948.

    1948.

    ஏகேகஸ்ஸாபி சக்கஸ்ஸ, பதே²னாபி ச க³ச்ச²தோ;

    Ekekassāpi cakkassa, pathenāpi ca gacchato;

    உப்பதே²ன ஸமங் வாபி, க³ச்ச²ந்தஸ்ஸேவ வட்டதி.

    Uppathena samaṃ vāpi, gacchantasseva vaṭṭati.

    து³தியங்.

    Dutiyaṃ.

    1949.

    1949.

    ததியே நத்தி² வத்தப்³ப³ங், சதுத்தே² ஹரிதே பன;

    Tatiye natthi vattabbaṃ, catutthe harite pana;

    உச்சாராதி³சதுக்கங் து, கரோதோ து³க்கடங் ஸியா.

    Uccārādicatukkaṃ tu, karoto dukkaṭaṃ siyā.

    1950.

    1950.

    ஜீவருக்க²ஸ்ஸ யங் மூலங், தி³ஸ்ஸமானங் து க³ச்ச²தி;

    Jīvarukkhassa yaṃ mūlaṃ, dissamānaṃ tu gacchati;

    ஸாகா² வா பூ⁴மிலக்³கா³ தங், ஸப்³ப³ங் ஹரிதமேவ ஹி.

    Sākhā vā bhūmilaggā taṃ, sabbaṃ haritameva hi.

    1951.

    1951.

    ஸசே அஹரிதங் டா²னங், பெக்க²ந்தஸ்ஸேவ பி⁴க்கு²னோ;

    Sace aharitaṃ ṭhānaṃ, pekkhantasseva bhikkhuno;

    வச்சங் நிக்க²மதேவஸ்ஸ, ஸஹஸா பன வட்டதி.

    Vaccaṃ nikkhamatevassa, sahasā pana vaṭṭati.

    1952.

    1952.

    பலாலண்டு³பகே வாபி, கோ³மயே வாபி கிஸ்மிசி;

    Palālaṇḍupake vāpi, gomaye vāpi kismici;

    கத்தப்³ப³ங், ஹரிதங் பச்சா², தமொத்த²ரதி வட்டதி.

    Kattabbaṃ, haritaṃ pacchā, tamottharati vaṭṭati.

    1953.

    1953.

    கதோ அஹரிதே டா²னே, ஹரிதங் ஏதி வட்டதி;

    Kato aharite ṭhāne, haritaṃ eti vaṭṭati;

    ஸிங்கா⁴ணிகா க³தா எத்த², கே²ளேனேவ ச ஸங்க³ஹங்.

    Siṅghāṇikā gatā ettha, kheḷeneva ca saṅgahaṃ.

    சதுத்த²ங்.

    Catutthaṃ.

    1954.

    1954.

    வச்சகுடிஸமுத்³தா³தி³-உத³கேஸுபி பி⁴க்கு²னோ;

    Vaccakuṭisamuddādi-udakesupi bhikkhuno;

    தேஸங் அபரிபோ⁴க³த்தா, கரோதோ நத்தி² து³க்கடங்.

    Tesaṃ aparibhogattā, karoto natthi dukkaṭaṃ.

    1955.

    1955.

    தே³வே பன ச வஸ்ஸந்தே, உத³கோகே⁴ ஸமந்ததோ;

    Deve pana ca vassante, udakoghe samantato;

    அஜலங் அலப⁴ந்தேன, ஜலே காதும்பி வட்டதி.

    Ajalaṃ alabhantena, jale kātumpi vaṭṭati.

    பஞ்சமங்.

    Pañcamaṃ.

    அட்ட²மோ வக்³கோ³.

    Aṭṭhamo vaggo.

    1956.

    1956.

    ஸமுட்டா²னாத³யோ ஞெய்யா, ஸேகி²யானங் பனெத்த² ஹி;

    Samuṭṭhānādayo ñeyyā, sekhiyānaṃ panettha hi;

    உஜ்ஜக்³கி⁴காதி³சத்தாரி, கப³ளேன முகே²ன ச.

    Ujjagghikādicattāri, kabaḷena mukhena ca.

    1957.

    1957.

    ச²மானீசாஸனட்டா²ன-பச்சா² உப்பத²வா த³ஸ;

    Chamānīcāsanaṭṭhāna-pacchā uppathavā dasa;

    ஸமுட்டா²னாத³யோ துல்யா, வுத்தா ஸமனுபா⁴ஸனே.

    Samuṭṭhānādayo tulyā, vuttā samanubhāsane.

    1958.

    1958.

    ச²த்தங் த³ண்டா³வுத⁴ங் ஸத்த²ங், பாது³காருள்ஹுபாஹனா;

    Chattaṃ daṇḍāvudhaṃ satthaṃ, pādukāruḷhupāhanā;

    யானங் ஸயனபல்லத்த²-வேடி²தோகு³ண்டி²தானி ச.

    Yānaṃ sayanapallattha-veṭhitoguṇṭhitāni ca.

    1959.

    1959.

    த⁴ம்மதே³ஸனாதுல்யாவ, ஸமுட்டா²னாதி³னா பன;

    Dhammadesanātulyāva, samuṭṭhānādinā pana;

    ஸூபோத³னேன விஞ்ஞத்தி, தெ²ய்யஸத்த²ஸமங் மதங்.

    Sūpodanena viññatti, theyyasatthasamaṃ mataṃ.

    1960.

    1960.

    அவஸேஸா திபஞ்ஞாஸ, ஸமானா பட²மேன து;

    Avasesā tipaññāsa, samānā paṭhamena tu;

    ஸேகி²யேஸுபி ஸப்³பே³ஸு, அனாபத்தாபதா³ஸுபி.

    Sekhiyesupi sabbesu, anāpattāpadāsupi.

    1961.

    1961.

    உஜ்ஜா²னஸஞ்ஞிகே தூ²பீ-கதே ஸூபபடிச்ச²தே³;

    Ujjhānasaññike thūpī-kate sūpapaṭicchade;

    தீஸு ஸிக்கா²பதெ³ஸ்வேவ, கி³லானோ ந பனாக³தோ.

    Tīsu sikkhāpadesveva, gilāno na panāgato.

    ஸேகி²யகதா².

    Sekhiyakathā.

    1962.

    1962.

    இமங் விதி³த்வா வினயே வினிச்ச²யங்;

    Imaṃ viditvā vinaye vinicchayaṃ;

    விஸாரதோ³ ஹோதி, வினீதமானஸோ;

    Visārado hoti, vinītamānaso;

    பரேஹி ஸோ ஹோதி ச து³ப்பத⁴ங்ஸியோ;

    Parehi so hoti ca duppadhaṃsiyo;

    ததோ ஹி ஸிக்கே² ஸததங் ஸமாஹிதோ.

    Tato hi sikkhe satataṃ samāhito.

    1963.

    1963.

    இமங் பரமஸங்கரங் ஸங்கரங்;

    Imaṃ paramasaṃkaraṃ saṃkaraṃ;

    அவேச்ச ஸவனாமதங் நாமதங்;

    Avecca savanāmataṃ nāmataṃ;

    படுத்தமதி⁴கே ஹிதே கே ஹி தே;

    Paṭuttamadhike hite ke hi te;

    ந யந்தி கலிஸாஸனே ஸாஸனே.

    Na yanti kalisāsane sāsane.

    இதி வினயவினிச்ச²யே

    Iti vinayavinicchaye

    பி⁴க்கு²விப⁴ங்க³கதா² நிட்டி²தா.

    Bhikkhuvibhaṅgakathā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact