Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā |
7. ஸேலஸுத்தவண்ணனா
7. Selasuttavaṇṇanā
ஏவங் மே ஸுதந்தி ஸேலஸுத்தங். கா உப்பத்தி? அயமேவ யாஸ்ஸ நிதா³னே வுத்தா. அத்த²வண்ணனாக்கமேபி சஸ்ஸ புப்³ப³ஸதி³ஸங் புப்³பே³ வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். யங் பன அபுப்³ப³ங், தங் உத்தானத்தா²னி பதா³னி பரிஹரந்தா வண்ணயிஸ்ஸாம. அங்கு³த்தராபேஸூதி அங்கா³ ஏவ ஸோ ஜனபதோ³, க³ங்கா³ய பன யா உத்தரேன ஆபோ, தாஸங் அவிதூ³ரத்தா ‘‘உத்தராபோ’’திபி வுச்சதி. கதரக³ங்கா³ய உத்தரேன யா ஆபோதி? மஹாமஹீக³ங்கா³ய.
Evaṃme sutanti selasuttaṃ. Kā uppatti? Ayameva yāssa nidāne vuttā. Atthavaṇṇanākkamepi cassa pubbasadisaṃ pubbe vuttanayeneva veditabbaṃ. Yaṃ pana apubbaṃ, taṃ uttānatthāni padāni pariharantā vaṇṇayissāma. Aṅguttarāpesūti aṅgā eva so janapado, gaṅgāya pana yā uttarena āpo, tāsaṃ avidūrattā ‘‘uttarāpo’’tipi vuccati. Kataragaṅgāya uttarena yā āpoti? Mahāmahīgaṅgāya.
தத்ராயங் தஸ்ஸா நதி³யா ஆவிபா⁴வத்த²ங் ஆதி³தோ பபு⁴தி வண்ணனா – அயங் கிர ஜம்பு³தீ³போ த³ஸஸஹஸ்ஸயோஜனபரிமாணோ. தத்த² சதுஸஹஸ்ஸயோஜனபரிமாணோ பதே³ஸோ உத³கேன அஜ்ஜொ²த்த²டோ ‘‘ஸமுத்³தோ³’’தி ஸங்க²ங் க³தோ. திஸஹஸ்ஸயோஜனபமாணே மனுஸ்ஸா வஸந்தி. திஸஹஸ்ஸயோஜனபமாணே ஹிமவா பதிட்டி²தோ உப்³பே³தே⁴ன பஞ்சயோஜனஸதிகோ சதுராஸீதிஸஹஸ்ஸகூடேஹி படிமண்டி³தோ ஸமந்ததோ ஸந்த³மானபஞ்சஸதனதீ³விசித்தோ. யத்த² ஆயாமவித்தா²ரேன க³ம்பீ⁴ரதாய ச பஞ்ஞாஸபஞ்ஞாஸயோஜனா தி³யட்³ட⁴யோஜனஸதபரிமண்ட³லா பூரளாஸஸுத்தவண்ணனாயங் வுத்தா அனோதத்தாத³யோ ஸத்த மஹாஸரா பதிட்டி²தா.
Tatrāyaṃ tassā nadiyā āvibhāvatthaṃ ādito pabhuti vaṇṇanā – ayaṃ kira jambudīpo dasasahassayojanaparimāṇo. Tattha catusahassayojanaparimāṇo padeso udakena ajjhotthaṭo ‘‘samuddo’’ti saṅkhaṃ gato. Tisahassayojanapamāṇe manussā vasanti. Tisahassayojanapamāṇe himavā patiṭṭhito ubbedhena pañcayojanasatiko caturāsītisahassakūṭehi paṭimaṇḍito samantato sandamānapañcasatanadīvicitto. Yattha āyāmavitthārena gambhīratāya ca paññāsapaññāsayojanā diyaḍḍhayojanasataparimaṇḍalā pūraḷāsasuttavaṇṇanāyaṃ vuttā anotattādayo satta mahāsarā patiṭṭhitā.
தேஸு அனோதத்தோ ஸுத³ஸ்ஸனகூடங், சித்ரகூடங், காளகூடங், க³ந்த⁴மாத³னகூடங், கேலாஸகூடந்தி இமேஹி பஞ்சஹி பப்³ப³தேஹி பரிக்கி²த்தோ. தத்த² ஸுத³ஸ்ஸனகூடங் ஸுவண்ணமயங் த்³வியோஜனஸதுப்³பே³த⁴ங் அந்தோவங்கங் காகமுக²ஸண்டா²னங் தமேவ ஸரங் படிச்சா²தெ³த்வா டி²தங், சித்ரகூடங் ஸப்³ப³ரதனமயங், காளகூடங் அஞ்ஜனமயங், க³ந்த⁴மாத³னகூடங் ஸானுமயங் அப்³ப⁴ந்தரே முக்³க³வண்ணங் நானப்பகாரஓஸத⁴ஸஞ்ச²ன்னங் காளபக்கு²போஸத²தி³வஸே ஆதி³த்தமிவ அங்கா³ரங் ஜலந்தங் திட்ட²தி, கேலாஸகூடங் ரஜதமயங். ஸப்³பா³னி ஸுத³ஸ்ஸனேன ஸமானுப்³பே³த⁴ஸண்டா²னானி தமேவ ஸரங் படிச்சா²தெ³த்வா டி²தானி. ஸப்³பா³னி தே³வானுபா⁴வேன நாகா³னுபா⁴வேன ச வஸ்ஸந்தி, நதி³யோ ச தேஸு ஸந்த³ந்தி. தங் ஸப்³ப³ம்பி உத³கங் அனோதத்தமேவ பவிஸதி. சந்தி³மஸூரியா த³க்கி²ணேன வா உத்தரேன வா க³ச்ச²ந்தா பப்³ப³தந்தரேன தங் ஓபா⁴ஸெந்தி, உஜுங் க³ச்ச²ந்தா ந ஓபா⁴ஸெந்தி. தேனேவஸ்ஸ ‘‘அனோதத்த’’ந்தி ஸங்கா² உத³பாதி³.
Tesu anotatto sudassanakūṭaṃ, citrakūṭaṃ, kāḷakūṭaṃ, gandhamādanakūṭaṃ, kelāsakūṭanti imehi pañcahi pabbatehi parikkhitto. Tattha sudassanakūṭaṃ suvaṇṇamayaṃ dviyojanasatubbedhaṃ antovaṅkaṃ kākamukhasaṇṭhānaṃ tameva saraṃ paṭicchādetvā ṭhitaṃ, citrakūṭaṃ sabbaratanamayaṃ, kāḷakūṭaṃ añjanamayaṃ, gandhamādanakūṭaṃ sānumayaṃ abbhantare muggavaṇṇaṃ nānappakāraosadhasañchannaṃ kāḷapakkhuposathadivase ādittamiva aṅgāraṃ jalantaṃ tiṭṭhati, kelāsakūṭaṃ rajatamayaṃ. Sabbāni sudassanena samānubbedhasaṇṭhānāni tameva saraṃ paṭicchādetvā ṭhitāni. Sabbāni devānubhāvena nāgānubhāvena ca vassanti, nadiyo ca tesu sandanti. Taṃ sabbampi udakaṃ anotattameva pavisati. Candimasūriyā dakkhiṇena vā uttarena vā gacchantā pabbatantarena taṃ obhāsenti, ujuṃ gacchantā na obhāsenti. Tenevassa ‘‘anotatta’’nti saṅkhā udapādi.
தத்த² மனோஹரஸிலாதலானி நிம்மச்ச²கச்ச²பானி ப²லிகஸதி³ஸனிம்மலூத³கானி நஹானதித்தா²னி ஸுப்படியத்தானி ஹொந்தி, யேஸு பு³த்³த⁴பச்சேகபு³த்³த⁴கீ²ணாஸவா இஸிக³ணா ச ந்ஹாயந்தி, தே³வயக்கா²த³யோ ச உய்யானகீளிகங் கீளந்தி.
Tattha manoharasilātalāni nimmacchakacchapāni phalikasadisanimmalūdakāni nahānatitthāni suppaṭiyattāni honti, yesu buddhapaccekabuddhakhīṇāsavā isigaṇā ca nhāyanti, devayakkhādayo ca uyyānakīḷikaṃ kīḷanti.
சதூஸு சஸ்ஸ பஸ்ஸேஸு ஸீஹமுக²ங், ஹத்தி²முக²ங், அஸ்ஸமுக²ங், உஸப⁴முக²ந்தி சத்தாரி முகா²னி ஹொந்தி, யேஹி சதஸ்ஸோ நதி³யோ ஸந்த³ந்தி. ஸீஹமுகே²ன நிக்க²ந்தனதீ³தீரே ஸீஹா ப³ஹுதரா ஹொந்தி, ஹத்தி²முகா²தீ³ஹி ஹத்தி²அஸ்ஸஉஸபா⁴. புரத்தி²மதி³ஸதோ நிக்க²ந்தனதீ³ அனோதத்தங் திக்க²த்துங் பத³க்கி²ணங் கத்வா இதரா திஸ்ஸோ நதி³யோ அனுபக³ம்ம பாசீனஹிமவந்தேனேவ அமனுஸ்ஸபத²ங் க³ந்த்வா மஹாஸமுத்³த³ங் பவிஸதி. பச்சி²மதி³ஸதோ ச உத்தரதி³ஸதோ ச நிக்க²ந்தனதி³யோபி ததே²வ பத³க்கி²ணங் கத்வா பச்சி²மஹிமவந்தேனேவ உத்தரஹிமவந்தேனேவ ச அமனுஸ்ஸபத²ங் க³ந்த்வா மஹாஸமுத்³த³ங் பவிஸந்தி. த³க்கி²ணதி³ஸதோ நிக்க²ந்தனதீ³ பன தங் திக்க²த்துங் பத³க்கி²ணங் கத்வா த³க்கி²ணேன உஜுகங் பாஸாணபிட்டே²னேவ ஸட்டி²யோஜனானி க³ந்த்வா பப்³ப³தங் பஹரித்வா வுட்டா²ய பரிணாஹேன திகா³வுதபமாணா உத³கதா⁴ரா ஹுத்வா ஆகாஸேன ஸட்டி² யோஜனானி க³ந்த்வா தியக்³க³ளே நாம பாஸாணே பதிதா, பாஸாணோ உத³கதா⁴ராவேகே³ன பி⁴ன்னோ. தத்ர பஞ்ஞாஸயோஜனபமாணா தியக்³க³ளா நாம பொக்க²ரணீ ஜாதா. பொக்க²ரணியா கூலங் பி⁴ந்தி³த்வா பாஸாணங் பவிஸிய ஸட்டி² யோஜனானி க³தா. ததோ க⁴னபத²விங் பி⁴ந்தி³த்வா உமங்கே³ன ஸட்டி² யோஜனானி க³ந்த்வா விஞ்ஜ²ங் நாம திரச்சா²னபப்³ப³தங் பஹரித்வா ஹத்த²தலே பஞ்சங்கு³லிஸதி³ஸா பஞ்சதா⁴ரா ஹுத்வா பவத்ததி. ஸா திக்க²த்துங் அனோதத்தங் பத³க்கி²ணங் கத்வா க³தட்டா²னே ‘‘ஆவட்டக³ங்கா³’’தி வுச்சதி . உஜுகங் பாஸாணபிட்டே²ன ஸட்டி² யோஜனானி க³தட்டா²னே ‘‘கண்ஹக³ங்கா³’’தி வுச்சதி. ஆகாஸேன ஸட்டி² யோஜனானி க³தட்டா²னே ‘‘ஆகாஸக³ங்கா³’’தி வுச்சதி. தியக்³க³ளபாஸாணே பஞ்ஞாஸயோஜனோகாஸே ‘‘தியக்³க³ளபொக்க²ரணீ’’தி வுச்சதி. கூலங் பி⁴ந்தி³த்வா பாஸாணங் பவிஸிய ஸட்டி² யோஜனானி க³தட்டா²னே ‘‘ப³ஹலக³ங்கா³’’தி வுச்சதி. பத²விங் பி⁴ந்தி³த்வா உமங்கே³ன ஸட்டி² யோஜனானி க³தட்டா²னே ‘‘உமங்க³க³ங்கா³’’தி வுச்சதி. விஞ்ஜ²ங் நாம திரச்சா²னபப்³ப³தங் பஹரித்வா பஞ்சதா⁴ரா ஹுத்வா பவத்தட்டா²னே ‘‘க³ங்கா³, யமுனா, அசிரவதீ, ஸரபூ⁴, மஹீ’’தி பஞ்சதா⁴ வுச்சதி. ஏவமேதா பஞ்ச மஹாக³ங்கா³ ஹிமவதா ஸம்ப⁴வந்தி. தாஸு யா அயங் பஞ்சமீ மஹீ நாம, ஸா இத⁴ ‘‘மஹாமஹீக³ங்கா³’’தி அதி⁴ப்பேதா. தஸ்ஸா க³ங்கா³ய உத்தரேன யா ஆபோ, தாஸங் அவிதூ³ரத்தா ஸோ ஜனபதோ³ ‘‘அங்கு³த்தராபோ’’தி வேதி³தப்³போ³. தஸ்மிங் ஜனபதே³ அங்கு³த்தராபேஸு.
Catūsu cassa passesu sīhamukhaṃ, hatthimukhaṃ, assamukhaṃ, usabhamukhanti cattāri mukhāni honti, yehi catasso nadiyo sandanti. Sīhamukhena nikkhantanadītīre sīhā bahutarā honti, hatthimukhādīhi hatthiassausabhā. Puratthimadisato nikkhantanadī anotattaṃ tikkhattuṃ padakkhiṇaṃ katvā itarā tisso nadiyo anupagamma pācīnahimavanteneva amanussapathaṃ gantvā mahāsamuddaṃ pavisati. Pacchimadisato ca uttaradisato ca nikkhantanadiyopi tatheva padakkhiṇaṃ katvā pacchimahimavanteneva uttarahimavanteneva ca amanussapathaṃ gantvā mahāsamuddaṃ pavisanti. Dakkhiṇadisato nikkhantanadī pana taṃ tikkhattuṃ padakkhiṇaṃ katvā dakkhiṇena ujukaṃ pāsāṇapiṭṭheneva saṭṭhiyojanāni gantvā pabbataṃ paharitvā vuṭṭhāya pariṇāhena tigāvutapamāṇā udakadhārā hutvā ākāsena saṭṭhi yojanāni gantvā tiyaggaḷe nāma pāsāṇe patitā, pāsāṇo udakadhārāvegena bhinno. Tatra paññāsayojanapamāṇā tiyaggaḷā nāma pokkharaṇī jātā. Pokkharaṇiyā kūlaṃ bhinditvā pāsāṇaṃ pavisiya saṭṭhi yojanāni gatā. Tato ghanapathaviṃ bhinditvā umaṅgena saṭṭhi yojanāni gantvā viñjhaṃ nāma tiracchānapabbataṃ paharitvā hatthatale pañcaṅgulisadisā pañcadhārā hutvā pavattati. Sā tikkhattuṃ anotattaṃ padakkhiṇaṃ katvā gataṭṭhāne ‘‘āvaṭṭagaṅgā’’ti vuccati . Ujukaṃ pāsāṇapiṭṭhena saṭṭhi yojanāni gataṭṭhāne ‘‘kaṇhagaṅgā’’ti vuccati. Ākāsena saṭṭhi yojanāni gataṭṭhāne ‘‘ākāsagaṅgā’’ti vuccati. Tiyaggaḷapāsāṇe paññāsayojanokāse ‘‘tiyaggaḷapokkharaṇī’’ti vuccati. Kūlaṃ bhinditvā pāsāṇaṃ pavisiya saṭṭhi yojanāni gataṭṭhāne ‘‘bahalagaṅgā’’ti vuccati. Pathaviṃ bhinditvā umaṅgena saṭṭhi yojanāni gataṭṭhāne ‘‘umaṅgagaṅgā’’ti vuccati. Viñjhaṃ nāma tiracchānapabbataṃ paharitvā pañcadhārā hutvā pavattaṭṭhāne ‘‘gaṅgā, yamunā, aciravatī, sarabhū, mahī’’ti pañcadhā vuccati. Evametā pañca mahāgaṅgā himavatā sambhavanti. Tāsu yā ayaṃ pañcamī mahī nāma, sā idha ‘‘mahāmahīgaṅgā’’ti adhippetā. Tassā gaṅgāya uttarena yā āpo, tāsaṃ avidūrattā so janapado ‘‘aṅguttarāpo’’ti veditabbo. Tasmiṃ janapade aṅguttarāpesu.
சாரிகங் சரமானோதி அத்³தா⁴னக³மனங் குருமானோ . தத்த² ப⁴க³வதோ து³விதா⁴ சாரிகா துரிதசாரிகா, அதுரிதசாரிகா ச. தத்த² தூ³ரேபி ப⁴ப்³ப³புக்³க³லே தி³ஸ்வா ஸஹஸா க³மனங் துரிதசாரிகா. ஸா மஹாகஸ்ஸபபச்சுக்³க³மனாதீ³ஸு த³ட்ட²ப்³பா³. தங் பச்சுக்³க³ச்ச²ந்தோ ஹி ப⁴க³வா முஹுத்தேனேவ திகா³வுதங் அக³மாஸி, ஆளவகத³மனத்த²ங் திங்ஸயோஜனங், ததா² அங்கு³லிமாலஸ்ஸத்தா²ய. புக்குஸாதிஸ்ஸ பன பஞ்சத்தாலீஸயோஜனங், மஹாகப்பினஸ்ஸ வீஸயோஜனஸதங், த⁴னியஸ்ஸத்தா²ய ஸத்தயோஜனஸதங் அத்³தா⁴னங் அக³மாஸி. அயங் துரிதசாரிகா நாம. கா³மனிக³மனக³ரபடிபாடியா பன பிண்ட³பாதசரியாதீ³ஹி லோகங் அனுக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸ க³மனங் அதுரிதசாரிகா நாம. அயங் இத⁴ அதி⁴ப்பேதா. ஏவங் சாரிகங் சரமானோ. மஹதாதி ஸங்க்²யாமஹதா கு³ணமஹதா ச. பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴னாதி ஸமணக³ணேன. அட்³ட⁴தேளஸேஹீதி அட்³டே⁴ன தேளஸஹி, த்³வாத³ஸஹி ஸதேஹி பஞ்ஞாஸாய ச பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ந்தி வுத்தங் ஹோதி. யேன…பே॰… தத³வஸரீதி ஆபணப³ஹுலதாய ஸோ நிக³மோ ‘‘ஆபணோ’’ த்வேவ நாமங் லபி⁴. தஸ்மிங் கிர வீஸதிஆபணமுக²ஸஹஸ்ஸானி விப⁴த்தானி அஹேஸுங். யேன தி³ஸாபா⁴கே³ன மக்³கே³ன வா ஸோ அங்கு³த்தராபானங் ரட்ட²ஸ்ஸ நிக³மோ ஓஸரிதப்³போ³, தேன அவஸரி தத³வஸரி அக³மாஸி, தங் நிக³மங் அனுபாபுணீதி வுத்தங் ஹோதி.
Cārikaṃ caramānoti addhānagamanaṃ kurumāno . Tattha bhagavato duvidhā cārikā turitacārikā, aturitacārikā ca. Tattha dūrepi bhabbapuggale disvā sahasā gamanaṃ turitacārikā. Sā mahākassapapaccuggamanādīsu daṭṭhabbā. Taṃ paccuggacchanto hi bhagavā muhutteneva tigāvutaṃ agamāsi, āḷavakadamanatthaṃ tiṃsayojanaṃ, tathā aṅgulimālassatthāya. Pukkusātissa pana pañcattālīsayojanaṃ, mahākappinassa vīsayojanasataṃ, dhaniyassatthāya sattayojanasataṃ addhānaṃ agamāsi. Ayaṃ turitacārikā nāma. Gāmanigamanagarapaṭipāṭiyā pana piṇḍapātacariyādīhi lokaṃ anuggaṇhantassa gamanaṃ aturitacārikā nāma. Ayaṃ idha adhippetā. Evaṃ cārikaṃ caramāno. Mahatāti saṅkhyāmahatā guṇamahatā ca. Bhikkhusaṅghenāti samaṇagaṇena. Aḍḍhateḷasehīti aḍḍhena teḷasahi, dvādasahi satehi paññāsāya ca bhikkhūhi saddhinti vuttaṃ hoti. Yena…pe… tadavasarīti āpaṇabahulatāya so nigamo ‘‘āpaṇo’’ tveva nāmaṃ labhi. Tasmiṃ kira vīsatiāpaṇamukhasahassāni vibhattāni ahesuṃ. Yena disābhāgena maggena vā so aṅguttarāpānaṃ raṭṭhassa nigamo osaritabbo, tena avasari tadavasari agamāsi, taṃ nigamaṃ anupāpuṇīti vuttaṃ hoti.
கேணியோ ஜடிலோதி கேணியோதி நாமேன, ஜடிலோதி தாபஸோ. ஸோ கிர ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலோ, த⁴னரக்க²ணத்தா²ய பன தாபஸபப்³ப³ஜ்ஜங் ஸமாதா³ய ரஞ்ஞோ பண்ணாகாரங் த³த்வா பூ⁴மிபா⁴க³ங் க³ஹெத்வா தத்த² அஸ்ஸமங் காரெத்வா வஸதி குலஸஹஸ்ஸஸ்ஸ நிஸ்ஸயோ ஹுத்வா. அஸ்ஸமேபி சஸ்ஸ ஏகோ தாலருக்கோ² தி³வஸே தி³வஸே ஏகங் ஸுவண்ணப²லங் முஞ்சதீதி வத³ந்தி. ஸோ தி³வா காஸாயானி தா⁴ரேதி ஜடா ச ப³ந்த⁴தி, ரத்திங் யதா²ஸுக²ங் பஞ்சஹி காமகு³ணேஹி ஸமப்பிதோ ஸமங்கீ³பூ⁴தோ பரிசாரேதி. ஸக்யபுத்தோதி உச்சாகுலபரிதீ³பனங். ஸக்யகுலா பப்³ப³ஜிதோதி ஸத்³தா⁴ய பப்³ப³ஜிதபா⁴வபரிதீ³பனங், கேனசி பாரிஜுஞ்ஞேன அனபி⁴பூ⁴தோ அபரிக்கீ²ணங்யேவ தங் குலங் பஹாய ஸத்³தா⁴ய பப்³ப³ஜிதோதி வுத்தங் ஹோதி. தங் கோ² பனாதி இத்த²ம்பூ⁴தாக்²யானத்தே² உபயோக³வசனங், தஸ்ஸ கோ² பன போ⁴தோ கோ³தமஸ்ஸாதி அத்தோ². கல்யாணோதி கல்யாணகு³ணஸமன்னாக³தோ, ஸெட்டோ²தி வுத்தங் ஹோதி. கித்திஸத்³தோ³தி கித்தியேவ து²திகோ⁴ஸோ வா.
Keṇiyo jaṭiloti keṇiyoti nāmena, jaṭiloti tāpaso. So kira brāhmaṇamahāsālo, dhanarakkhaṇatthāya pana tāpasapabbajjaṃ samādāya rañño paṇṇākāraṃ datvā bhūmibhāgaṃ gahetvā tattha assamaṃ kāretvā vasati kulasahassassa nissayo hutvā. Assamepi cassa eko tālarukkho divase divase ekaṃ suvaṇṇaphalaṃ muñcatīti vadanti. So divā kāsāyāni dhāreti jaṭā ca bandhati, rattiṃ yathāsukhaṃ pañcahi kāmaguṇehi samappito samaṅgībhūto paricāreti. Sakyaputtoti uccākulaparidīpanaṃ. Sakyakulā pabbajitoti saddhāya pabbajitabhāvaparidīpanaṃ, kenaci pārijuññena anabhibhūto aparikkhīṇaṃyeva taṃ kulaṃ pahāya saddhāya pabbajitoti vuttaṃ hoti. Taṃ kho panāti itthambhūtākhyānatthe upayogavacanaṃ, tassa kho pana bhoto gotamassāti attho. Kalyāṇoti kalyāṇaguṇasamannāgato, seṭṭhoti vuttaṃ hoti. Kittisaddoti kittiyeva thutighoso vā.
இதிபி ஸோ ப⁴க³வாதி ஆதி³ம்ஹி பன அயங் தாவ யோஜனா – ஸோ ப⁴க³வா இதிபி அரஹங், இதிபி ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴…பே॰… இதிபி ப⁴க³வாதி, இமினா ச இமினா ச காரணேனாதி வுத்தங் ஹோதி. தத்த² ஆரகத்தா, அரீனங் அரானஞ்ச ஹதத்தா பச்சயாதீ³னங் அரஹத்தா, பாபகரணே ரஹாபா⁴வாதி இமேஹி தாவ காரணேஹி ஸோ ப⁴க³வா அரஹந்தி வேதி³தப்³போ³. ஆரகா ஹி ஸோ ஸப்³ப³கிலேஸேஹி மக்³கே³ன ஸவாஸனானங் கிலேஸானங் வித்³த⁴ங்ஸிதத்தாதி ஆரகத்தா அரஹங். தே சானேன கிலேஸாரயோ மக்³கே³ன ஹதாதி அரீனங் ஹதத்தாபி அரஹங். யஞ்சேதங் அவிஜ்ஜாப⁴வதண்ஹாமயனாபி⁴, புஞ்ஞாதி³அபி⁴ஸங்கா²ரானங் ஜராமரணனேமி, ஆஸவஸமுத³யமயேன அக்கே²ன விஜ்ஜி²த்வா திப⁴வரதே² ஸமாயோஜிதங் அனாதி³காலபவத்தங் ஸங்ஸாரசக்கங். தஸ்ஸானேன போ³தி⁴மண்டே³ வீரியபாதே³ஹி ஸீலபத²வியங் பதிட்டா²ய ஸத்³தா⁴ஹத்தே²ன கம்மக்க²யகரஞாணப²ரஸுங் க³ஹெத்வா ஸப்³பே³ அரா ஹதாதி அரானங் ஹதத்தாதிபி அரஹங் . அக்³க³த³க்கி²ணெய்யத்தா ச சீவராதி³பச்சயே ஸக்காரக³ருகாராதீ³னி ச அரஹதீதி பச்சயாதீ³னங் அரஹத்தாபி அரஹங். யதா² ச லோகே கேசி பண்டி³தமானினோ பா³லா அஸிலோகப⁴யேன ரஹோ பாபங் கரொந்தி, ஏவங் நாயங் கதா³சி கரோதீதி பாபகரணே ரஹாபா⁴வதோபி அரஹங். ஹோதி செத்த² –
Itipi so bhagavāti ādimhi pana ayaṃ tāva yojanā – so bhagavā itipi arahaṃ, itipi sammāsambuddho…pe… itipi bhagavāti, iminā ca iminā ca kāraṇenāti vuttaṃ hoti. Tattha ārakattā, arīnaṃ arānañca hatattā paccayādīnaṃ arahattā, pāpakaraṇe rahābhāvāti imehi tāva kāraṇehi so bhagavā arahanti veditabbo. Ārakā hi so sabbakilesehi maggena savāsanānaṃ kilesānaṃ viddhaṃsitattāti ārakattā arahaṃ. Te cānena kilesārayo maggena hatāti arīnaṃ hatattāpi arahaṃ. Yañcetaṃ avijjābhavataṇhāmayanābhi, puññādiabhisaṅkhārānaṃ jarāmaraṇanemi, āsavasamudayamayena akkhena vijjhitvā tibhavarathe samāyojitaṃ anādikālapavattaṃ saṃsāracakkaṃ. Tassānena bodhimaṇḍe vīriyapādehi sīlapathaviyaṃ patiṭṭhāya saddhāhatthena kammakkhayakarañāṇapharasuṃ gahetvā sabbe arā hatāti arānaṃ hatattātipi arahaṃ . Aggadakkhiṇeyyattā ca cīvarādipaccaye sakkāragarukārādīni ca arahatīti paccayādīnaṃ arahattāpi arahaṃ. Yathā ca loke keci paṇḍitamānino bālā asilokabhayena raho pāpaṃ karonti, evaṃ nāyaṃ kadāci karotīti pāpakaraṇe rahābhāvatopi arahaṃ. Hoti cettha –
‘‘ஆரகத்தா ஹதத்தா ச, கிலேஸாரீன ஸோ முனி;
‘‘Ārakattā hatattā ca, kilesārīna so muni;
ஹதஸங்ஸாரசக்காரோ, பச்சயாதீ³ன சாரஹோ;
Hatasaṃsāracakkāro, paccayādīna cāraho;
ந ரஹோ கரோதி பாபானி, அரஹங் தேன பவுச்சதீ’’தி.
Na raho karoti pāpāni, arahaṃ tena pavuccatī’’ti.
ஸம்மா ஸாமஞ்ச ஸச்சானங் பு³த்³த⁴த்தா ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴. அதிஸயவிஸுத்³தா⁴ஹி விஜ்ஜாஹி அப்³பு⁴த்தமேன சரணேன ச ஸமன்னாக³தத்தா விஜ்ஜாசரணஸம்பன்னோ. ஸோப⁴னக³மனத்தா ஸுந்த³ரங் டா²னங் க³தத்தா ஸுட்டு² க³தத்தா ஸம்மா க³த³த்தா ச ஸுக³தோ. ஸப்³ப³தா²பி விதி³தலோகத்தா லோகவிதூ³. ஸோ ஹி ப⁴க³வா ஸபா⁴வதோ ஸமுத³யதோ நிரோத⁴தோ நிரோதூ⁴பாயதோதி ஸப்³ப³தா² க²ந்தா⁴யதனாதி³பே⁴த³ங் ஸங்கா²ரலோகங் அவேதி³, ‘‘ஏகோ லோகோ ஸப்³பே³ ஸத்தா ஆஹாரட்டி²திகா. த்³வே லோகா நாமஞ்ச ரூபஞ்ச. தயோ லோகா திஸ்ஸோ வேத³னா. சத்தாரோ லோகா சத்தாரோ ஆஹாரா. பஞ்ச லோகா பஞ்சுபாதா³னக்க²ந்தா⁴. ச² லோகா ச² அஜ்ஜ²த்திகானி ஆயதனானி. ஸத்த லோகா ஸத்த விஞ்ஞாணட்டி²தியோ. அட்ட² லோகா அட்ட² லோகத⁴ம்மா. நவ லோகா நவ ஸத்தாவாஸா. த³ஸ லோகா த³ஸாயதனானி. த்³வாத³ஸ லோகா த்³வாத³ஸாயதனானி. அட்டா²ரஸ லோகா அட்டா²ரஸ தா⁴துயோ’’தி (படி॰ ம॰ 1.112) ஏவங் ஸப்³ப³தா² ஸங்கா²ரலோகங் அவேதி³. ஸத்தானங் ஆஸயங் ஜானாதி, அனுஸயங் ஜானாதி, சரிதங் ஜானாதி, அதி⁴முத்திங் ஜானாதி, அப்பரஜக்கே² மஹாரஜக்கே² திக்கி²ந்த்³ரியே முதி³ந்த்³ரியே ஸ்வாகாரே த்³வாகாரே ஸுவிஞ்ஞாபயே து³விஞ்ஞாபயே ப⁴ப்³பே³ அப⁴ப்³பே³ ஸத்தே ஜானாதீதி ஸப்³ப³தா² ஸத்தலோகங் அவேதி³. ததா² ஏகங் சக்கவாளங் ஆயாமதோ வித்தா²ரதோ ச யோஜனானங் த்³வாத³ஸ ஸதஸஹஸ்ஸானி தீணி ஸஹஸ்ஸானி அட்³ட⁴பஞ்சமானி ச ஸதானி, பரிக்கே²பதோ ச²த்திங்ஸ ஸதஸஹஸ்ஸானி த³ஸ ஸஹஸ்ஸானி அட்³டு⁴ட்³டா⁴னி ச ஸதானி.
Sammā sāmañca saccānaṃ buddhattā sammāsambuddho. Atisayavisuddhāhi vijjāhi abbhuttamena caraṇena ca samannāgatattā vijjācaraṇasampanno. Sobhanagamanattā sundaraṃ ṭhānaṃ gatattā suṭṭhu gatattā sammā gadattā ca sugato. Sabbathāpi viditalokattā lokavidū. So hi bhagavā sabhāvato samudayato nirodhato nirodhūpāyatoti sabbathā khandhāyatanādibhedaṃ saṅkhāralokaṃ avedi, ‘‘eko loko sabbe sattā āhāraṭṭhitikā. Dve lokā nāmañca rūpañca. Tayo lokā tisso vedanā. Cattāro lokā cattāro āhārā. Pañca lokā pañcupādānakkhandhā. Cha lokā cha ajjhattikāni āyatanāni. Satta lokā satta viññāṇaṭṭhitiyo. Aṭṭha lokā aṭṭha lokadhammā. Nava lokā nava sattāvāsā. Dasa lokā dasāyatanāni. Dvādasa lokā dvādasāyatanāni. Aṭṭhārasa lokā aṭṭhārasa dhātuyo’’ti (paṭi. ma. 1.112) evaṃ sabbathā saṅkhāralokaṃ avedi. Sattānaṃ āsayaṃ jānāti, anusayaṃ jānāti, caritaṃ jānāti, adhimuttiṃ jānāti, apparajakkhe mahārajakkhe tikkhindriye mudindriye svākāre dvākāre suviññāpaye duviññāpaye bhabbe abhabbe satte jānātīti sabbathā sattalokaṃ avedi. Tathā ekaṃ cakkavāḷaṃ āyāmato vitthārato ca yojanānaṃ dvādasa satasahassāni tīṇi sahassāni aḍḍhapañcamāni ca satāni, parikkhepato chattiṃsa satasahassāni dasa sahassāni aḍḍhuḍḍhāni ca satāni.
தத்த² –
Tattha –
து³வே ஸதஸஹஸ்ஸானி, சத்தாரி நஹுதானி ச;
Duve satasahassāni, cattāri nahutāni ca;
எத்தகங் ப³ஹலத்தேன, ஸங்கா²தாயங் வஸுந்த⁴ரா.
Ettakaṃ bahalattena, saṅkhātāyaṃ vasundharā.
சத்தாரி ஸதஸஹஸ்ஸானி, அட்டே²வ நஹுதானி ச;
Cattāri satasahassāni, aṭṭheva nahutāni ca;
எத்தகங் ப³ஹலத்தேன, ஜலங் வாதே பதிட்டி²தங்.
Ettakaṃ bahalattena, jalaṃ vāte patiṭṭhitaṃ.
நவ ஸதஸஹஸ்ஸானி, மாலுதோ நப⁴முக்³க³தோ;
Nava satasahassāni, māluto nabhamuggato;
ஸட்டி² சேவ ஸஹஸ்ஸானி, ஏஸா லோகஸ்ஸ ஸண்டி²தி’’.
Saṭṭhi ceva sahassāni, esā lokassa saṇṭhiti’’.
ஏவங் ஸண்டி²தே செத்த² யோஜனானங் –
Evaṃ saṇṭhite cettha yojanānaṃ –
சதுராஸீதி ஸஹஸ்ஸானி, அஜ்ஜோ²கா³ள்ஹோ மஹண்ணவே;
Caturāsīti sahassāni, ajjhogāḷho mahaṇṇave;
அச்சுக்³க³தோ தாவதே³வ, ஸினேரு பப்³ப³துத்தமோ.
Accuggato tāvadeva, sineru pabbatuttamo.
ததோ உபட்³டு⁴பட்³டே⁴ன, பமாணேன யதா²க்கமங்;
Tato upaḍḍhupaḍḍhena, pamāṇena yathākkamaṃ;
அஜ்ஜோ²கா³ள்ஹுக்³க³தா தி³ப்³பா³, நானாரதனசித்திதா.
Ajjhogāḷhuggatā dibbā, nānāratanacittitā.
யுக³ந்த⁴ரோ ஈஸத⁴ரோ, கரவீகோ ஸுத³ஸ்ஸனோ;
Yugandharo īsadharo, karavīko sudassano;
நேமிந்த⁴ரோ வினதகோ, அஸ்ஸகண்ணோ கி³ரி ப்³ரஹா.
Nemindharo vinatako, assakaṇṇo giri brahā.
ஏதே ஸத்த மஹாஸேலா, ஸினேருஸ்ஸ ஸமந்ததோ;
Ete satta mahāselā, sinerussa samantato;
மஹாராஜானமாவாஸா, தே³வயக்க²னிஸேவிதா.
Mahārājānamāvāsā, devayakkhanisevitā.
யோஜனானங் ஸதானுச்சோ, ஹிமவா பஞ்ச பப்³ப³தோ;
Yojanānaṃ satānucco, himavā pañca pabbato;
யோஜனானங் ஸஹஸ்ஸானி, தீணி ஆயதவித்த²தோ.
Yojanānaṃ sahassāni, tīṇi āyatavitthato.
சதுராஸீதிஸஹஸ்ஸேஹி, கூடேஹி படிமண்டி³தோ;
Caturāsītisahassehi, kūṭehi paṭimaṇḍito;
திபஞ்சயோஜனக்க²ந்த⁴-பரிக்கே²பா நக³வ்ஹயா.
Tipañcayojanakkhandha-parikkhepā nagavhayā.
பஞ்ஞாஸயோஜனக்க²ந்த⁴-ஸாகா²யாமா ஸமந்ததோ;
Paññāsayojanakkhandha-sākhāyāmā samantato;
ஸத்தயோஜனவித்தி²ண்ணா, தாவதே³வ ச உக்³க³தா.
Sattayojanavitthiṇṇā, tāvadeva ca uggatā.
ஜம்பூ³ யஸ்ஸானுபா⁴வேன, ஜம்பு³தீ³போ பகாஸிதோ;
Jambū yassānubhāvena, jambudīpo pakāsito;
த்³வே அஸீதிஸஹஸ்ஸானி, அஜ்ஜோ²கா³ள்ஹோ மஹண்ணவே.
Dve asītisahassāni, ajjhogāḷho mahaṇṇave.
அச்சுக்³க³தோ தாவதே³வ, சக்கவாளஸிலுச்சயோ;
Accuggato tāvadeva, cakkavāḷasiluccayo;
பரிக்கி²பித்வா தங் ஸப்³ப³ங், சக்கவாளமயங் டி²தோ’’.
Parikkhipitvā taṃ sabbaṃ, cakkavāḷamayaṃ ṭhito’’.
தத்த² சந்த³மண்ட³லங் ஏகூனபஞ்ஞாஸயோஜனங், ஸூரியமண்ட³லங் பஞ்ஞாஸயோஜனங், தாவதிங்ஸப⁴வனங் த³ஸஸஹஸ்ஸயோஜனங், ததா² அஸுரப⁴வனங் அவீசிமஹானிரயோ ஜம்பு³தீ³போ ச. அபரகோ³யானங் ஸத்தஸஹஸ்ஸயோஜனங், ததா² புப்³ப³விதே³ஹோ, உத்தரகுரு அட்ட²ஸஹஸ்ஸயோஜனோ. ஏகமேகோ செத்த² மஹாதீ³போ பஞ்சஸதபஞ்சஸதபரித்ததீ³பபரிவாரோ. தங் ஸப்³ப³ம்பி ஏகங் சக்கவாளங் ஏகா லோகதா⁴து. சக்கவாளந்தரேஸு லோகந்தரிகனிரயா. ஏவங் அனந்தானி சக்கவாளானி அனந்தா லோகதா⁴துயோ, அனந்தேன பு³த்³த⁴ஞாணேன அஞ்ஞாஸீதி ஸப்³ப³தா² ஓகாஸலோகங் அவேதி³. ஏவங் ஸோ ப⁴க³வா ஸப்³ப³தா². விதி³தலோகத்தா லோகவிதூ³தி வேதி³தப்³போ³.
Tattha candamaṇḍalaṃ ekūnapaññāsayojanaṃ, sūriyamaṇḍalaṃ paññāsayojanaṃ, tāvatiṃsabhavanaṃ dasasahassayojanaṃ, tathā asurabhavanaṃ avīcimahānirayo jambudīpo ca. Aparagoyānaṃ sattasahassayojanaṃ, tathā pubbavideho, uttarakuru aṭṭhasahassayojano. Ekameko cettha mahādīpo pañcasatapañcasataparittadīpaparivāro. Taṃ sabbampi ekaṃ cakkavāḷaṃ ekā lokadhātu. Cakkavāḷantaresu lokantarikanirayā. Evaṃ anantāni cakkavāḷāni anantā lokadhātuyo, anantena buddhañāṇena aññāsīti sabbathā okāsalokaṃ avedi. Evaṃ so bhagavā sabbathā. Viditalokattā lokavidūti veditabbo.
அத்தனோ பன கு³ணேஹி விஸிட்ட²தரஸ்ஸ கஸ்ஸசி அபா⁴வா அனுத்தரோ. விசித்தேஹி வினயனூபாயேஹி புரிஸத³ம்மே ஸாரேதீதி புரிஸத³ம்மஸாரதி². தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸம்பராயிகபரமத்தே²ஹி யதா²ரஹங் அனுஸாஸதி நித்தா²ரேதி சாதி ஸத்தா². தே³வமனுஸ்ஸக்³க³ஹணங் உக்கட்ட²பரிச்சே²த³வஸேன ப⁴ப்³ப³புக்³க³லபரிக்³க³ஹவஸேன ச கதங், நாகா³தி³கேபி பன ஏஸ லோகியத்தே²ன அனுஸாஸதி. யத³த்தி² நெய்யங் நாம, ஸப்³ப³ஸ்ஸ பு³த்³த⁴த்தா விமொக்க²ந்திகஞாணவஸேன பு³த்³தோ⁴. யதோ பன ஸோ –
Attano pana guṇehi visiṭṭhatarassa kassaci abhāvā anuttaro. Vicittehi vinayanūpāyehi purisadamme sāretīti purisadammasārathi. Diṭṭhadhammikasamparāyikaparamatthehi yathārahaṃ anusāsati nitthāreti cāti satthā. Devamanussaggahaṇaṃ ukkaṭṭhaparicchedavasena bhabbapuggalapariggahavasena ca kataṃ, nāgādikepi pana esa lokiyatthena anusāsati. Yadatthi neyyaṃ nāma, sabbassa buddhattā vimokkhantikañāṇavasena buddho. Yato pana so –
‘‘ப⁴க்³யவா ப⁴க்³க³வா யுத்தோ, ப⁴கே³ஹி ச விப⁴த்தவா;
‘‘Bhagyavā bhaggavā yutto, bhagehi ca vibhattavā;
ப⁴த்தவா வந்தக³மனோ, ப⁴வேஸு ப⁴க³வா ததோ’’தி.
Bhattavā vantagamano, bhavesu bhagavā tato’’ti.
அயமெத்த² ஸங்கே²போ, வித்தா²ரதோ பனேதானி பதா³னி விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ (விஸுத்³தி⁴॰ 1.124-125) வுத்தானி.
Ayamettha saṅkhepo, vitthārato panetāni padāni visuddhimagge (visuddhi. 1.124-125) vuttāni.
ஸோ இமங் லோகந்தி ஸோ ப⁴க³வா இமங் லோகங். இதா³னி வத்தப்³ப³ங் நித³ஸ்ஸேதி. ஸதே³வகந்திஆதீ³னி கஸிபா⁴ரத்³வாஜஆளவகஸுத்தேஸு வுத்தனயானேவ. ஸயந்தி ஸாமங் அபரனெய்யோ ஹுத்வா. அபி⁴ஞ்ஞாதி அபி⁴ஞ்ஞாய. ஸச்சி²கத்வாதி பச்சக்க²ங் கத்வா. பவேதே³தீதி போ³தே⁴தி ஞாபேதி பகாஸேதி. ஸோ த⁴ம்மங் தே³ஸேதி…பே॰… பரியோஸானகல்யாணந்தி ஸோ ப⁴க³வா ஸத்தேஸு காருஞ்ஞதங் படிச்ச அனுத்தரங் விவேகஸுக²ங் ஹித்வாபி த⁴ம்மங் தே³ஸேதி. தஞ்ச கோ² அப்பங் வா ப³ஹுங் வா தே³ஸெந்தோ ஆதி³கல்யாணாதி³ப்பகாரமேவ தே³ஸேதி. கத²ங்? ஏககா³தா²பி ஹி ஸமந்தப⁴த்³த³கத்தா த⁴ம்மஸ்ஸ பட²மபாதே³ன ஆதி³கல்யாணா, து³தியததியபாதே³ஹி மஜ்ஜே²கல்யாணா, பச்சி²மபாதே³ன பரியோஸானகல்யாணா. ஏகானுஸந்தி⁴கங் ஸுத்தங் நிதா³னேன ஆதி³கல்யாணங், நிக³மனேன பரியோஸானகல்யாணங், ஸேஸேன மஜ்ஜே²கல்யாணங். நானானுஸந்தி⁴கங் பட²மானுஸந்தி⁴னா ஆதி³கல்யாணங், பச்சி²மேன பரியோஸானகல்யாணங், ஸேஸேஹி மஜ்ஜே²கல்யாணங். ஸகலோபி ஸாஸனத⁴ம்மோ அத்தனோ அத்த²பூ⁴தேன ஸீலேன ஆதி³கல்யாணோ, ஸமத²விபஸ்ஸனாமக்³க³ப²லேஹி மஜ்ஜே²கல்யாணோ, நிப்³பா³னேன பரியோஸானகல்யாணோ. ஸீலஸமாதீ⁴ஹி வா ஆதி³கல்யாணோ, விபஸ்ஸனாமக்³கே³ஹி மஜ்ஜே²கல்யாணோ, ப²லனிப்³பா³னேஹி பரியோஸானகல்யாணோ. பு³த்³த⁴ஸுபோ³தி⁴தாய வா ஆதி³கல்யாணோ, த⁴ம்மஸுத⁴ம்மதாய மஜ்ஜே²கல்யாணோ, ஸங்க⁴ஸுப்படிபத்தியா பரியோஸானகல்யாணோ . தங் ஸுத்வா தத²த்தாய படிபன்னேன அதி⁴க³ந்தப்³பா³ய அபி⁴ஸம்போ³தி⁴யா வா ஆதி³கல்யாணோ, பச்சேகபோ³தி⁴யா மஜ்ஜே²கல்யாணோ, ஸாவகபோ³தி⁴யா பரியோஸானகல்யாணோ . ஸுய்யமானோ சேஸ நீவரணாதி³விக்க²ம்ப⁴னதோ ஸவனேனபி கல்யாணமேவ ஆவஹதீதி ஆதி³கல்யாணோ, படிபஜ்ஜமானோ ஸமத²விபஸ்ஸனாஸுகா²வஹனதோ படிபத்தியாபி கல்யாணமேவ ஆவஹதீதி மஜ்ஜே²கல்யாணோ, ததா² படிபன்னோ ச படிபத்திப²லே நிட்டி²தே தாதி³பா⁴வாவஹனதோ படிபத்திப²லேனபி கல்யாணமேவ ஆவஹதீதி பரியோஸானகல்யாணோ. நாத²ப்பப⁴வத்தா ச பப⁴வஸுத்³தி⁴யா ஆதி³கல்யாணோ, அத்த²ஸுத்³தி⁴யா மஜ்ஜே²கல்யாணோ, கிச்சஸுத்³தி⁴யா பரியோஸானகல்யாணோ. யதோ அப்பங் வா ப³ஹுங் வா தே³ஸெந்தோ ஆதி³கல்யாணாதி³ப்பகாரமேவ தே³ஸேதீதி வேதி³தப்³போ³.
So imaṃ lokanti so bhagavā imaṃ lokaṃ. Idāni vattabbaṃ nidasseti. Sadevakantiādīni kasibhāradvājaāḷavakasuttesu vuttanayāneva. Sayanti sāmaṃ aparaneyyo hutvā. Abhiññāti abhiññāya. Sacchikatvāti paccakkhaṃ katvā. Pavedetīti bodheti ñāpeti pakāseti. So dhammaṃ deseti…pe… pariyosānakalyāṇanti so bhagavā sattesu kāruññataṃ paṭicca anuttaraṃ vivekasukhaṃ hitvāpi dhammaṃ deseti. Tañca kho appaṃ vā bahuṃ vā desento ādikalyāṇādippakārameva deseti. Kathaṃ? Ekagāthāpi hi samantabhaddakattā dhammassa paṭhamapādena ādikalyāṇā, dutiyatatiyapādehi majjhekalyāṇā, pacchimapādena pariyosānakalyāṇā. Ekānusandhikaṃ suttaṃ nidānena ādikalyāṇaṃ, nigamanena pariyosānakalyāṇaṃ, sesena majjhekalyāṇaṃ. Nānānusandhikaṃ paṭhamānusandhinā ādikalyāṇaṃ, pacchimena pariyosānakalyāṇaṃ, sesehi majjhekalyāṇaṃ. Sakalopi sāsanadhammo attano atthabhūtena sīlena ādikalyāṇo, samathavipassanāmaggaphalehi majjhekalyāṇo, nibbānena pariyosānakalyāṇo. Sīlasamādhīhi vā ādikalyāṇo, vipassanāmaggehi majjhekalyāṇo, phalanibbānehi pariyosānakalyāṇo. Buddhasubodhitāya vā ādikalyāṇo, dhammasudhammatāya majjhekalyāṇo, saṅghasuppaṭipattiyā pariyosānakalyāṇo . Taṃ sutvā tathattāya paṭipannena adhigantabbāya abhisambodhiyā vā ādikalyāṇo, paccekabodhiyā majjhekalyāṇo, sāvakabodhiyā pariyosānakalyāṇo . Suyyamāno cesa nīvaraṇādivikkhambhanato savanenapi kalyāṇameva āvahatīti ādikalyāṇo, paṭipajjamāno samathavipassanāsukhāvahanato paṭipattiyāpi kalyāṇameva āvahatīti majjhekalyāṇo, tathā paṭipanno ca paṭipattiphale niṭṭhite tādibhāvāvahanato paṭipattiphalenapi kalyāṇameva āvahatīti pariyosānakalyāṇo. Nāthappabhavattā ca pabhavasuddhiyā ādikalyāṇo, atthasuddhiyā majjhekalyāṇo, kiccasuddhiyā pariyosānakalyāṇo. Yato appaṃ vā bahuṃ vā desento ādikalyāṇādippakārameva desetīti veditabbo.
ஸாத்த²ங் ஸப்³யஞ்ஜனந்தி ஏவமாதீ³ஸு பன யஸ்மா இமங் த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ ஸாஸனப்³ரஹ்மசரியங் மக்³க³ப்³ரஹ்மசரியஞ்ச பகாஸேதி, நானானயேஹி தீ³பேதி, தஞ்ச யதா²ஸம்ப⁴வங் அத்த²ஸம்பத்தியா ஸாத்த²ங், ப்³யஞ்ஜனஸம்பத்தியா ஸப்³யஞ்ஜனங். ஸங்காஸனபகாஸனவிவரணவிப⁴ஜனஉத்தானீகரணபஞ்ஞத்திஅத்த²பத³ஸமாயோக³தோ ஸாத்த²ங், அக்க²ரபத³ப்³யஞ்ஜனாகாரனிருத்தினித்³தே³ஸஸம்பத்தியா ஸப்³யஞ்ஜனங். அத்த²க³ம்பீ⁴ரதாபடிவேத⁴க³ம்பீ⁴ரதாஹி ஸாத்த²ங், த⁴ம்மக³ம்பீ⁴ரதாதே³ஸனாக³ம்பீ⁴ரதாஹி ஸப்³யஞ்ஜனங். அத்த²படிபா⁴னபடிஸம்பி⁴தா³விஸயதோ ஸாத்த²ங், த⁴ம்மனிருத்திபடிஸம்பி⁴தா³விஸயதோ ஸப்³யஞ்ஜனங். பண்டி³தவேத³னீயதோ ஸரிக்க²கஜனப்பஸாத³கந்தி ஸாத்த²ங், ஸத்³தெ⁴ய்யதோ லோகியஜனப்பஸாத³கந்தி ஸப்³யஞ்ஜனங். க³ம்பீ⁴ராதி⁴ப்பாயதோ ஸாத்த²ங், உத்தானபத³தோ ஸப்³யஞ்ஜனங். உபனேதப்³ப³ஸ்ஸாபா⁴வதோ ஸகலபரிபுண்ணபா⁴வேன கேவலபரிபுண்ணங், அபனேதப்³ப³ஸ்ஸ அபா⁴வதோ நித்³தோ³ஸபா⁴வேன பரிஸுத்³த⁴ங். ஸிக்க²த்தயபரிக்³க³ஹிதத்தா ப்³ரஹ்மபூ⁴தேஹி ஸெட்டே²ஹி சரிதப்³ப³தோ தேஸஞ்ச சரியபா⁴வதோ ப்³ரஹ்மசரியங். தஸ்மா ‘‘ஸாத்த²ங் ஸப்³யஞ்ஜனங்…பே॰… ப்³ரஹ்மசரியங் பகாஸேதீ’’தி வுச்சதி.
Sātthaṃ sabyañjananti evamādīsu pana yasmā imaṃ dhammaṃ desento sāsanabrahmacariyaṃ maggabrahmacariyañca pakāseti, nānānayehi dīpeti, tañca yathāsambhavaṃ atthasampattiyā sātthaṃ, byañjanasampattiyā sabyañjanaṃ. Saṅkāsanapakāsanavivaraṇavibhajanauttānīkaraṇapaññattiatthapadasamāyogato sātthaṃ, akkharapadabyañjanākāraniruttiniddesasampattiyā sabyañjanaṃ. Atthagambhīratāpaṭivedhagambhīratāhi sātthaṃ, dhammagambhīratādesanāgambhīratāhi sabyañjanaṃ. Atthapaṭibhānapaṭisambhidāvisayato sātthaṃ, dhammaniruttipaṭisambhidāvisayato sabyañjanaṃ. Paṇḍitavedanīyato sarikkhakajanappasādakanti sātthaṃ, saddheyyato lokiyajanappasādakanti sabyañjanaṃ. Gambhīrādhippāyato sātthaṃ, uttānapadato sabyañjanaṃ. Upanetabbassābhāvato sakalaparipuṇṇabhāvena kevalaparipuṇṇaṃ, apanetabbassa abhāvato niddosabhāvena parisuddhaṃ. Sikkhattayapariggahitattā brahmabhūtehi seṭṭhehi caritabbato tesañca cariyabhāvato brahmacariyaṃ. Tasmā ‘‘sātthaṃ sabyañjanaṃ…pe… brahmacariyaṃ pakāsetī’’ti vuccati.
அபிச யஸ்மா ஸனிதா³னங் ஸஉப்பத்திகஞ்ச தே³ஸெந்தோ ஆதி³கல்யாணங் தே³ஸேதி, வினெய்யானங் அனுரூபதோ அத்த²ஸ்ஸ அவிபரீததாய ஹேதுதா³ஹரணயோக³தோ ச மஜ்ஜே²கல்யாணங் , ஸோதூனங் ஸத்³தா⁴படிலாபே⁴ன நிக³மனேன ச பரியோஸானகல்யாணங். ஏவங் தே³ஸெந்தோ ச ப்³ரஹ்மசரியங் பகாஸேதி. தஞ்ச படிபத்தியா அதி⁴க³மப்³யத்திதோ ஸாத்த²ங், பரியத்தியா ஆக³மப்³யத்திதோ ஸப்³யஞ்ஜனங், ஸீலாதி³பஞ்சத⁴ம்மக்க²ந்த⁴யுத்ததோ கேவலபரிபுண்ணங், நிருபக்கிலேஸதோ நித்த²ரணத்தா²ய பவத்திதோ லோகாமிஸனிரபெக்க²தோ ச பரிஸுத்³த⁴ங், ஸெட்ட²ட்டே²ன ப்³ரஹ்மபூ⁴தானங் பு³த்³த⁴பச்சேகபு³த்³த⁴ஸாவகானங் சரியதோ ப்³ரஹ்மசரியந்தி வுச்சதி, தஸ்மாபி ‘‘ஸோ த⁴ம்மங் தே³ஸேதி…பே॰… ப்³ரஹ்மசரியங் பகாஸேதீ’’தி வுச்சதி.
Apica yasmā sanidānaṃ sauppattikañca desento ādikalyāṇaṃ deseti, vineyyānaṃ anurūpato atthassa aviparītatāya hetudāharaṇayogato ca majjhekalyāṇaṃ , sotūnaṃ saddhāpaṭilābhena nigamanena ca pariyosānakalyāṇaṃ. Evaṃ desento ca brahmacariyaṃ pakāseti. Tañca paṭipattiyā adhigamabyattito sātthaṃ, pariyattiyā āgamabyattito sabyañjanaṃ, sīlādipañcadhammakkhandhayuttato kevalaparipuṇṇaṃ, nirupakkilesato nittharaṇatthāya pavattito lokāmisanirapekkhato ca parisuddhaṃ, seṭṭhaṭṭhena brahmabhūtānaṃ buddhapaccekabuddhasāvakānaṃ cariyato brahmacariyanti vuccati, tasmāpi ‘‘so dhammaṃ deseti…pe… brahmacariyaṃ pakāsetī’’ti vuccati.
ஸாது⁴ கோ² பனாதி ஸுந்த³ரங் கோ² பன, அத்தா²வஹங் ஸுகா²வஹந்தி வுத்தங் ஹோதி. த⁴ம்மியா கதா²யாதி பானகானிஸங்ஸபடிஸங்யுத்தாய. அயஞ்ஹி கேணியோ ஸாயன்ஹஸமயே ப⁴க³வதோ ஆக³மனங் அஸ்ஸோஸி. ‘‘துச்ச²ஹத்தோ² ப⁴க³வந்தங் த³ஸ்ஸனாய க³ந்துங் லஜ்ஜமானோ விகாலபோ⁴ஜனா விரதானம்பி பானகங் கப்பதீ’’தி சிந்தெத்வா பஞ்சஹி காஜஸதேஹி ஸுஸங்க²தங் ப³த³ரபானங் கா³ஹாபெத்வா அக³மாஸி. யதா²ஹ பே⁴ஸஜ்ஜக்க²ந்த⁴கே ‘‘அத² கோ² கேணியஸ்ஸ ஜடிலஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி, கிங் நு கோ² அஹங் ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஹராபெய்ய’’ந்தி (மஹாவ॰ 300) ஸப்³ப³ங் வேதி³தப்³ப³ங். ததோ நங் ப⁴க³வா யதா² ஸெக்க²ஸுத்தே (ம॰ நி॰ 2.22 ஆத³யோ) ஸாகியே ஆவஸதா²னிஸங்ஸபடிஸங்யுத்தாய கதா²ய, கோ³ஸிங்க³ஸாலவனே (ம॰ நி॰ 1.325 ஆத³யோ) தயோ குலபுத்தே ஸாமக்³கி³ரஸானிஸங்ஸபடிஸங்யுத்தாய, ரத²வினீதே (ம॰ நி॰ 1.252 ஆத³யோ) ஜாதிபூ⁴மகே பி⁴க்கூ² த³ஸகதா²வத்து²படிஸங்யுத்தாய, ஏவங் தங்க²ணானுரூபாய பானகானிஸங்ஸபடிஸங்யுத்தாய கதா²ய பானகதா³னானிஸங்ஸங் ஸந்த³ஸ்ஸேஸி, ததா²ரூபானங் புஞ்ஞானங் புனபி கத்தப்³ப³தாய நியோஜெந்தோ ஸமாத³பேஸி, அப்³பு⁴ஸ்ஸாஹங் ஜனெந்தோ ஸமுத்தேஜேஸி, ஸந்தி³ட்டி²கஸம்பராயிகேன ப²லவிஸேஸேன பஹங்ஸெந்தோ ஸம்பஹங்ஸேஸி. தேனாஹ ‘‘த⁴ம்மியா கதா²ய…பே॰… ஸம்பஹங்ஸேஸீ’’தி. ஸோ பி⁴ய்யோஸோமத்தாய ப⁴க³வதி பஸன்னோ ப⁴க³வந்தங் நிமந்தேஸி, ப⁴க³வா சஸ்ஸ திக்க²த்துங் படிக்கி²பித்வா அதி⁴வாஸேஸி. தேனாஹ ‘‘அத² கோ² கேணியோ ஜடிலோ…பே॰… அதி⁴வாஸேஸி ப⁴க³வா துண்ஹீபா⁴வேனா’’தி.
Sādhu kho panāti sundaraṃ kho pana, atthāvahaṃ sukhāvahanti vuttaṃ hoti. Dhammiyā kathāyāti pānakānisaṃsapaṭisaṃyuttāya. Ayañhi keṇiyo sāyanhasamaye bhagavato āgamanaṃ assosi. ‘‘Tucchahattho bhagavantaṃ dassanāya gantuṃ lajjamāno vikālabhojanā viratānampi pānakaṃ kappatī’’ti cintetvā pañcahi kājasatehi susaṅkhataṃ badarapānaṃ gāhāpetvā agamāsi. Yathāha bhesajjakkhandhake ‘‘atha kho keṇiyassa jaṭilassa etadahosi, kiṃ nu kho ahaṃ samaṇassa gotamassa harāpeyya’’nti (mahāva. 300) sabbaṃ veditabbaṃ. Tato naṃ bhagavā yathā sekkhasutte (ma. ni. 2.22 ādayo) sākiye āvasathānisaṃsapaṭisaṃyuttāya kathāya, gosiṅgasālavane (ma. ni. 1.325 ādayo) tayo kulaputte sāmaggirasānisaṃsapaṭisaṃyuttāya, rathavinīte (ma. ni. 1.252 ādayo) jātibhūmake bhikkhū dasakathāvatthupaṭisaṃyuttāya, evaṃ taṅkhaṇānurūpāya pānakānisaṃsapaṭisaṃyuttāya kathāya pānakadānānisaṃsaṃ sandassesi, tathārūpānaṃ puññānaṃ punapi kattabbatāya niyojento samādapesi, abbhussāhaṃ janento samuttejesi, sandiṭṭhikasamparāyikena phalavisesena pahaṃsento sampahaṃsesi. Tenāha ‘‘dhammiyā kathāya…pe… sampahaṃsesī’’ti. So bhiyyosomattāya bhagavati pasanno bhagavantaṃ nimantesi, bhagavā cassa tikkhattuṃ paṭikkhipitvā adhivāsesi. Tenāha ‘‘atha kho keṇiyo jaṭilo…pe… adhivāsesi bhagavā tuṇhībhāvenā’’ti.
கிமத்த²ங் பன படிக்கி²பி ப⁴க³வாதி? புனப்புனங் யாசனாய சஸ்ஸ புஞ்ஞவுட்³டி⁴ ப⁴விஸ்ஸதி, ப³ஹுதரஞ்ச படியாதெ³ஸ்ஸதி, ததோ அட்³ட⁴தேலஸானங் பி⁴க்கு²ஸதானங் படியத்தங் அட்³ட⁴ஸோளஸன்னங் பாபுணிஸ்ஸதீதி. குதோ அபரானி தீணி ஸதானீதி சே? அப்படியத்தேயேவ ஹி ப⁴த்தே ஸேலோ ப்³ராஹ்மணோ தீஹி மாணவகஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸதி, தங் தி³ஸ்வா ப⁴க³வா ஏவமாஹாதி. மித்தாமச்சேதி மித்தே ச கம்மகரே ச. ஞாதிஸாலோஹிதேதி ஸமானலோஹிதே ஏகயோனிஸம்ப³ந்தே⁴ புத்ததீ⁴தாத³யோ அவஸேஸப³ந்த⁴வே ச. யேனாதி யஸ்மா. மேதி மய்ஹங். காயவெய்யாவடிகந்தி காயேன வெய்யாவச்சங். மண்ட³லமாளங் படியாதே³தீதி ஸேதவிதானமண்ட³பங் கரோதி.