Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    2. ஸேலத்தே²ரஅபதா³னங்

    2. Selattheraapadānaṃ

    208.

    208.

    ‘‘நக³ரே ஹங்ஸவதியா, வீதி²ஸாமீ அஹோஸஹங்;

    ‘‘Nagare haṃsavatiyā, vīthisāmī ahosahaṃ;

    மம ஞாதீ ஸமானெத்வா, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Mama ñātī samānetvā, idaṃ vacanamabraviṃ.

    209.

    209.

    ‘‘‘பு³த்³தோ⁴ லோகே ஸமுப்பன்னோ, புஞ்ஞக்கெ²த்தோ அனுத்தரோ 1;

    ‘‘‘Buddho loke samuppanno, puññakkhetto anuttaro 2;

    ஆஸி ஸோ 3 ஸப்³ப³லோகஸ்ஸ, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹோ.

    Āsi so 4 sabbalokassa, āhutīnaṃ paṭiggaho.

    210.

    210.

    ‘‘‘க²த்தியா நேக³மா சேவ, மஹாஸாலா ச ப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘‘Khattiyā negamā ceva, mahāsālā ca brāhmaṇā;

    பஸன்னசித்தா ஸுமனா, பூக³த⁴ம்மங் அகங்ஸு தே.

    Pasannacittā sumanā, pūgadhammaṃ akaṃsu te.

    211.

    211.

    ‘‘‘ஹத்தா²ரோஹா அனீகட்டா², ரதி²கா பத்திகாரகா;

    ‘‘‘Hatthārohā anīkaṭṭhā, rathikā pattikārakā;

    பஸன்னசித்தா ஸுமனா, பூக³த⁴ம்மங் அகங்ஸு தே.

    Pasannacittā sumanā, pūgadhammaṃ akaṃsu te.

    212.

    212.

    ‘‘‘உக்³கா³ ச ராஜபுத்தா ச, வேஸியானா ச ப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘‘Uggā ca rājaputtā ca, vesiyānā ca brāhmaṇā;

    பஸன்னசித்தா ஸுமனா, பூக³த⁴ம்மங் அகங்ஸு தே.

    Pasannacittā sumanā, pūgadhammaṃ akaṃsu te.

    213.

    213.

    ‘‘‘ஆளாரிகா கப்பகா 5 ச, ந்ஹாபகா மாலகாரகா;

    ‘‘‘Āḷārikā kappakā 6 ca, nhāpakā mālakārakā;

    பஸன்னசித்தா ஸுமனா, பூக³த⁴ம்மங் அகங்ஸு தே.

    Pasannacittā sumanā, pūgadhammaṃ akaṃsu te.

    214.

    214.

    ‘‘‘ரஜகா பேஸகாரா ச, சம்மகாரா ச ந்ஹாபிதா;

    ‘‘‘Rajakā pesakārā ca, cammakārā ca nhāpitā;

    பஸன்னசித்தா ஸுமனா, பூக³த⁴ம்மங் அகங்ஸு தே.

    Pasannacittā sumanā, pūgadhammaṃ akaṃsu te.

    215.

    215.

    ‘‘‘உஸுகாரா ப⁴மகாரா, சம்மகாரா ச தச்ச²கா;

    ‘‘‘Usukārā bhamakārā, cammakārā ca tacchakā;

    பஸன்னசித்தா ஸுமனா, பூக³த⁴ம்மங் அகங்ஸு தே.

    Pasannacittā sumanā, pūgadhammaṃ akaṃsu te.

    216.

    216.

    ‘‘‘கம்மாரா ஸொண்ணகாரா ச, திபுலோஹகரா ததா²;

    ‘‘‘Kammārā soṇṇakārā ca, tipulohakarā tathā;

    பஸன்னசித்தா ஸுமனா, பூக³த⁴ம்மங் அகங்ஸு தே.

    Pasannacittā sumanā, pūgadhammaṃ akaṃsu te.

    217.

    217.

    ‘‘‘ப⁴தகா சேடகா சேவ, தா³ஸகம்மகரா ப³ஹூ;

    ‘‘‘Bhatakā ceṭakā ceva, dāsakammakarā bahū;

    யதா²ஸகேன தா²மேன, பூக³த⁴ம்மங் அகங்ஸு தே.

    Yathāsakena thāmena, pūgadhammaṃ akaṃsu te.

    218.

    218.

    ‘‘‘உத³ஹாரா கட்ட²ஹாரா, கஸ்ஸகா திணஹாரகா;

    ‘‘‘Udahārā kaṭṭhahārā, kassakā tiṇahārakā;

    யதா²ஸகேன தா²மேன, பூக³த⁴ம்மங் அகங்ஸு தே.

    Yathāsakena thāmena, pūgadhammaṃ akaṃsu te.

    219.

    219.

    ‘‘‘புப்பி²கா மாலிகா சேவ, பண்ணிகா ப²லஹாரகா;

    ‘‘‘Pupphikā mālikā ceva, paṇṇikā phalahārakā;

    யதா²ஸகேன தா²மேன, பூக³த⁴ம்மங் அகங்ஸு தே.

    Yathāsakena thāmena, pūgadhammaṃ akaṃsu te.

    220.

    220.

    ‘‘‘க³ணிகா கும்ப⁴தா³ஸீ ச, பூவிகா 7 மச்சி²காபி ச;

    ‘‘‘Gaṇikā kumbhadāsī ca, pūvikā 8 macchikāpi ca;

    யதா²ஸகேன தா²மேன, பூக³த⁴ம்மங் அகங்ஸு தே.

    Yathāsakena thāmena, pūgadhammaṃ akaṃsu te.

    221.

    221.

    ‘‘‘ஏத² ஸப்³பே³ ஸமாக³ந்த்வா, க³ணங் ப³ந்தா⁴ம ஏகதோ;

    ‘‘‘Etha sabbe samāgantvā, gaṇaṃ bandhāma ekato;

    அதி⁴காரங் கரிஸ்ஸாம, புஞ்ஞக்கெ²த்தே அனுத்தரே’.

    Adhikāraṃ karissāma, puññakkhette anuttare’.

    222.

    222.

    ‘‘தே மே ஸுத்வான வசனங், க³ணங் ப³ந்தி⁴ங்ஸு தாவதே³;

    ‘‘Te me sutvāna vacanaṃ, gaṇaṃ bandhiṃsu tāvade;

    உபட்டா²னஸாலங் ஸுகதங், பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ காரயுங்.

    Upaṭṭhānasālaṃ sukataṃ, bhikkhusaṅghassa kārayuṃ.

    223.

    223.

    ‘‘நிட்டா²பெத்வான தங் ஸாலங், உத³க்³கோ³ துட்ட²மானஸோ;

    ‘‘Niṭṭhāpetvāna taṃ sālaṃ, udaggo tuṭṭhamānaso;

    பரேதோ தேஹி ஸப்³பே³ஹி, ஸம்பு³த்³த⁴முபஸங்கமிங்.

    Pareto tehi sabbehi, sambuddhamupasaṅkamiṃ.

    224.

    224.

    ‘‘உபஸங்கம்ம ஸம்பு³த்³த⁴ங், லோகனாத²ங் நராஸப⁴ங்;

    ‘‘Upasaṅkamma sambuddhaṃ, lokanāthaṃ narāsabhaṃ;

    வந்தி³த்வா ஸத்து²னோ பாதே³, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Vanditvā satthuno pāde, idaṃ vacanamabraviṃ.

    225.

    225.

    ‘‘‘இமே தீணி ஸதா வீர, புரிஸா ஏகதோ க³ணா;

    ‘‘‘Ime tīṇi satā vīra, purisā ekato gaṇā;

    உபட்டா²னஸாலங் ஸுகதங், நிய்யாதெ³ந்தி 9 துவங் 10 முனி’.

    Upaṭṭhānasālaṃ sukataṃ, niyyādenti 11 tuvaṃ 12 muni’.

    226.

    226.

    ‘‘பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ புரதோ, ஸம்படிச்ச²த்வ சக்கு²மா;

    ‘‘Bhikkhusaṅghassa purato, sampaṭicchatva cakkhumā;

    திண்ணங் ஸதானங் புரதோ, இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².

    Tiṇṇaṃ satānaṃ purato, imā gāthā abhāsatha.

    227.

    227.

    ‘‘‘திஸதாபி ச ஜெட்டோ² ச, அனுவத்திங்ஸு ஏகதோ;

    ‘‘‘Tisatāpi ca jeṭṭho ca, anuvattiṃsu ekato;

    ஸம்பத்திஞ்ஹி 13 கரித்வான, ஸப்³பே³ அனுப⁴விஸ்ஸத².

    Sampattiñhi 14 karitvāna, sabbe anubhavissatha.

    228.

    228.

    ‘‘‘பச்சி²மே ப⁴வே ஸம்பத்தே, ஸீதிபா⁴வமனுத்தரங்;

    ‘‘‘Pacchime bhave sampatte, sītibhāvamanuttaraṃ;

    அஜரங் அமதங் ஸந்தங், நிப்³பா³னங் ப²ஸ்ஸயிஸ்ஸத²’.

    Ajaraṃ amataṃ santaṃ, nibbānaṃ phassayissatha’.

    229.

    229.

    ‘‘ஏவங் பு³த்³தோ⁴ வியாகாஸி, ஸப்³ப³ஞ்ஞூ ஸமணுத்தரோ;

    ‘‘Evaṃ buddho viyākāsi, sabbaññū samaṇuttaro;

    பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா, ஸோமனஸ்ஸங் பவேத³யிங்.

    Buddhassa vacanaṃ sutvā, somanassaṃ pavedayiṃ.

    230.

    230.

    ‘‘திங்ஸ கப்பஸஹஸ்ஸானி, தே³வலோகே ரமிங் அஹங்;

    ‘‘Tiṃsa kappasahassāni, devaloke ramiṃ ahaṃ;

    தே³வாதி⁴போ பஞ்சஸதங், தே³வரஜ்ஜமகாரயிங்.

    Devādhipo pañcasataṃ, devarajjamakārayiṃ.

    231.

    231.

    ‘‘ஸஹஸ்ஸக்க²த்துங் ராஜா ச, சக்கவத்தீ அஹோஸஹங்;

    ‘‘Sahassakkhattuṃ rājā ca, cakkavattī ahosahaṃ;

    தே³வரஜ்ஜங் கரொந்தஸ்ஸ, மஹாதே³வா அவந்தி³ஸுங்.

    Devarajjaṃ karontassa, mahādevā avandisuṃ.

    232.

    232.

    ‘‘இத⁴ மானுஸகே ரஜ்ஜங் 15, பரிஸா ஹொந்தி ப³ந்த⁴வா;

    ‘‘Idha mānusake rajjaṃ 16, parisā honti bandhavā;

    பச்சி²மே ப⁴வே ஸம்பத்தே, வாஸெட்டோ² நாம ப்³ராஹ்மணோ.

    Pacchime bhave sampatte, vāseṭṭho nāma brāhmaṇo.

    233.

    233.

    ‘‘அஸீதிகோடி நிசயோ, தஸ்ஸ புத்தோ அஹோஸஹங்;

    ‘‘Asītikoṭi nicayo, tassa putto ahosahaṃ;

    ஸேலோ இதி மம நாமங், ச²ளங்கே³ பாரமிங் க³தோ.

    Selo iti mama nāmaṃ, chaḷaṅge pāramiṃ gato.

    234.

    234.

    ‘‘ஜங்கா⁴விஹாரங் விசரங், ஸஸிஸ்ஸேஹி புரக்க²தோ;

    ‘‘Jaṅghāvihāraṃ vicaraṃ, sasissehi purakkhato;

    ஜடாபா⁴ரிகப⁴ரிதங், கேணியங் நாம தாபஸங்.

    Jaṭābhārikabharitaṃ, keṇiyaṃ nāma tāpasaṃ.

    235.

    235.

    ‘‘படியத்தாஹுதிங் தி³ஸ்வா, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்;

    ‘‘Paṭiyattāhutiṃ disvā, idaṃ vacanamabraviṃ;

    ‘ஆவாஹோ வா விவாஹோ வா, ராஜா வா தே நிமந்திதோ’.

    ‘Āvāho vā vivāho vā, rājā vā te nimantito’.

    236.

    236.

    ‘‘ஆஹுதிங் 17 யிட்டு²காமோஹங், ப்³ராஹ்மணே தே³வஸம்மதே;

    ‘‘Āhutiṃ 18 yiṭṭhukāmohaṃ, brāhmaṇe devasammate;

    ந நிமந்தேமி ராஜானங், ஆஹுதீ மே ந விஜ்ஜதி.

    Na nimantemi rājānaṃ, āhutī me na vijjati.

    237.

    237.

    ‘‘ந சத்தி² மய்ஹமாவாஹோ, விவாஹோ மே ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Na catthi mayhamāvāho, vivāho me na vijjati;

    ஸக்யானங் நந்தி³ஜனநோ, ஸெட்டோ² லோகே ஸதே³வகே.

    Sakyānaṃ nandijanano, seṭṭho loke sadevake.

    238.

    238.

    ‘‘ஸப்³ப³லோகஹிதத்தா²ய, ஸப்³ப³ஸத்தஸுகா²வஹோ;

    ‘‘Sabbalokahitatthāya, sabbasattasukhāvaho;

    ஸோ மே நிமந்திதோ அஜ்ஜ, தஸ்ஸேதங் படியாத³னங்.

    So me nimantito ajja, tassetaṃ paṭiyādanaṃ.

    239.

    239.

    ‘‘திம்ப³ரூஸகவண்ணாபோ⁴ , அப்பமெய்யோ அனூபமோ;

    ‘‘Timbarūsakavaṇṇābho , appameyyo anūpamo;

    ரூபேனாஸதி³ஸோ பு³த்³தோ⁴, ஸ்வாதனாய நிமந்திதோ.

    Rūpenāsadiso buddho, svātanāya nimantito.

    240.

    240.

    ‘‘உக்காமுக²பஹட்டோ²வ, க²தி³ரங்கா³ரஸன்னிபோ⁴;

    ‘‘Ukkāmukhapahaṭṭhova, khadiraṅgārasannibho;

    விஜ்ஜூபமோ மஹாவீரோ, ஸோ மே பு³த்³தோ⁴ நிமந்திதோ.

    Vijjūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.

    241.

    241.

    ‘‘பப்³ப³தக்³கே³ யதா² அச்சி, புண்ணமாயேவ சந்தி³மா;

    ‘‘Pabbatagge yathā acci, puṇṇamāyeva candimā;

    நளக்³கி³வண்ணஸங்காஸோ, ஸோ மே பு³த்³தோ⁴ நிமந்திதோ.

    Naḷaggivaṇṇasaṅkāso, so me buddho nimantito.

    242.

    242.

    ‘‘அஸம்பீ⁴தோ ப⁴யாதீதோ, ப⁴வந்தகரணோ முனி;

    ‘‘Asambhīto bhayātīto, bhavantakaraṇo muni;

    ஸீஹூபமோ மஹாவீரோ, ஸோ மே பு³த்³தோ⁴ நிமந்திதோ.

    Sīhūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.

    243.

    243.

    ‘‘குஸலோ பு³த்³த⁴த⁴ம்மேஹி, அபஸய்ஹோ பரேஹி ஸோ;

    ‘‘Kusalo buddhadhammehi, apasayho parehi so;

    நாகூ³பமோ மஹாவீரோ, ஸோ மே பு³த்³தோ⁴ நிமந்திதோ.

    Nāgūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.

    244.

    244.

    ‘‘ஸத்³த⁴ம்மாசாரகுஸலோ , பு³த்³த⁴னாகோ³ அஸாதி³ஸோ;

    ‘‘Saddhammācārakusalo , buddhanāgo asādiso;

    உஸபூ⁴பமோ மஹாவீரோ, ஸோ மே பு³த்³தோ⁴ நிமந்திதோ.

    Usabhūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.

    245.

    245.

    ‘‘அனந்தவண்ணோ அமிதயஸோ, விசித்தஸப்³ப³லக்க²ணோ;

    ‘‘Anantavaṇṇo amitayaso, vicittasabbalakkhaṇo;

    ஸக்கூபமோ மஹாவீரோ, ஸோ மே பு³த்³தோ⁴ நிமந்திதோ.

    Sakkūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.

    246.

    246.

    ‘‘வஸீ க³ணீ பதாபீ ச, தேஜஸ்ஸீ ச து³ராஸதோ³;

    ‘‘Vasī gaṇī patāpī ca, tejassī ca durāsado;

    ப்³ரஹ்மூபமோ மஹாவீரோ, ஸோ மே பு³த்³தோ⁴ நிமந்திதோ.

    Brahmūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.

    247.

    247.

    ‘‘பத்தத⁴ம்மோ த³ஸப³லோ, ப³லாதிப³லபாரகோ³;

    ‘‘Pattadhammo dasabalo, balātibalapārago;

    த⁴ரணூபமோ மஹாவீரோ, ஸோ மே பு³த்³தோ⁴ நிமந்திதோ.

    Dharaṇūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.

    248.

    248.

    ‘‘ஸீலவீசிஸமாகிண்ணோ, த⁴ம்மவிஞ்ஞாணகோ²பி⁴தோ;

    ‘‘Sīlavīcisamākiṇṇo, dhammaviññāṇakhobhito;

    உத³தூ⁴பமோ மஹாவீரோ, ஸோ மே பு³த்³தோ⁴ நிமந்திதோ.

    Udadhūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.

    249.

    249.

    ‘‘து³ராஸதோ³ து³ப்பஸஹோ, அசலோ உக்³க³தோ ப்³ரஹா;

    ‘‘Durāsado duppasaho, acalo uggato brahā;

    நேரூபமோ மஹாவீரோ, ஸோ மே பு³த்³தோ⁴ நிமந்திதோ.

    Nerūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.

    250.

    250.

    ‘‘அனந்தஞாணோ அஸமஸமோ, அதுலோ அக்³க³தங் க³தோ;

    ‘‘Anantañāṇo asamasamo, atulo aggataṃ gato;

    க³க³னூபமோ மஹாவீரோ, ஸோ மே பு³த்³தோ⁴ நிமந்திதோ.

    Gaganūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.

    பன்னரஸமங் பா⁴ணவாரங்.

    Pannarasamaṃ bhāṇavāraṃ.

    251.

    251.

    ‘‘பதிட்டா² ப⁴யபீ⁴தானங், தாணோ ஸரணகா³மினங்;

    ‘‘Patiṭṭhā bhayabhītānaṃ, tāṇo saraṇagāminaṃ;

    அஸ்ஸாஸகோ மஹாவீரோ, ஸோ மே பு³த்³தோ⁴ நிமந்திதோ.

    Assāsako mahāvīro, so me buddho nimantito.

    252.

    252.

    ‘‘ஆஸயோ பு³த்³தி⁴மந்தானங், புஞ்ஞக்கெ²த்தங் ஸுகே²ஸினங்;

    ‘‘Āsayo buddhimantānaṃ, puññakkhettaṃ sukhesinaṃ;

    ரதனாகரோ மஹாவீரோ, ஸோ மே பு³த்³தோ⁴ நிமந்திதோ.

    Ratanākaro mahāvīro, so me buddho nimantito.

    253.

    253.

    ‘‘அஸ்ஸாஸகோ வேத³கரோ, ஸாமஞ்ஞப²லதா³யகோ;

    ‘‘Assāsako vedakaro, sāmaññaphaladāyako;

    மேகூ⁴பமோ மஹாவீரோ, ஸோ மே பு³த்³தோ⁴ நிமந்திதோ.

    Meghūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.

    254.

    254.

    ‘‘லோகசக்கு² மஹாதேஜோ, ஸப்³ப³தமவினோத³னோ;

    ‘‘Lokacakkhu mahātejo, sabbatamavinodano;

    ஸூரியூபமோ மஹாவீரோ, ஸோ மே பு³த்³தோ⁴ நிமந்திதோ.

    Sūriyūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.

    255.

    255.

    ‘‘ஆரம்மணவிமுத்தீஸு, ஸபா⁴வத³ஸ்ஸனோ முனி;

    ‘‘Ārammaṇavimuttīsu, sabhāvadassano muni;

    சந்தூ³பமோ மஹாவீரோ, ஸோ மே பு³த்³தோ⁴ நிமந்திதோ.

    Candūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.

    256.

    256.

    ‘‘பு³த்³தோ⁴ ஸமுஸ்ஸிதோ லோகே, லக்க²ணேஹி அலங்கதோ;

    ‘‘Buddho samussito loke, lakkhaṇehi alaṅkato;

    அப்பமெய்யோ மஹாவீரோ, ஸோ மே பு³த்³தோ⁴ நிமந்திதோ.

    Appameyyo mahāvīro, so me buddho nimantito.

    257.

    257.

    ‘‘யஸ்ஸ ஞாணங் அப்பமெய்யங், ஸீலங் யஸ்ஸ அனூபமங்;

    ‘‘Yassa ñāṇaṃ appameyyaṃ, sīlaṃ yassa anūpamaṃ;

    விமுத்தி அஸதி³ஸா யஸ்ஸ, ஸோ மே பு³த்³தோ⁴ நிமந்திதோ.

    Vimutti asadisā yassa, so me buddho nimantito.

    258.

    258.

    ‘‘யஸ்ஸ தீ⁴தி அஸதி³ஸா, தா²மோ யஸ்ஸ அசிந்தியோ;

    ‘‘Yassa dhīti asadisā, thāmo yassa acintiyo;

    யஸ்ஸ பரக்கமோ ஜெட்டோ², ஸோ மே பு³த்³தோ⁴ நிமந்திதோ.

    Yassa parakkamo jeṭṭho, so me buddho nimantito.

    259.

    259.

    ‘‘ராகோ³ தோ³ஸோ ச மோஹோ ச, விஸா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;

    ‘‘Rāgo doso ca moho ca, visā sabbe samūhatā;

    அக³தூ³பமோ மஹாவீரோ, ஸோ மே பு³த்³தோ⁴ நிமந்திதோ.

    Agadūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.

    260.

    260.

    ‘‘க்லேஸப்³யாதி⁴ப³ஹுது³க்க² ஸப்³ப³தமவினோத³னோ 19;

    ‘‘Klesabyādhibahudukkha sabbatamavinodano 20;

    வேஜ்ஜூபமோ மஹாவீரோ, ஸோ மே பு³த்³தோ⁴ நிமந்திதோ.

    Vejjūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.

    261.

    261.

    ‘‘பு³த்³தோ⁴தி போ⁴ யங் வதே³ஸி, கோ⁴ஸோபேஸோ ஸுது³ல்லபோ⁴;

    ‘‘Buddhoti bho yaṃ vadesi, ghosopeso sudullabho;

    பு³த்³தோ⁴ பு³த்³தோ⁴தி ஸுத்வான, பீதி மே உத³பஜ்ஜத².

    Buddho buddhoti sutvāna, pīti me udapajjatha.

    262.

    262.

    ‘‘அப்³ப⁴ந்தரங் அக³ண்ஹந்தங், பீதி மே ப³ஹி நிச்ச²ரே;

    ‘‘Abbhantaraṃ agaṇhantaṃ, pīti me bahi nicchare;

    ஸோஹங் பீதிமனோ ஸந்தோ, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Sohaṃ pītimano santo, idaṃ vacanamabraviṃ.

    263.

    263.

    ‘‘‘கஹங் நு கோ² ஸோ ப⁴க³வா, லோகஜெட்டோ² நராஸபோ⁴;

    ‘‘‘Kahaṃ nu kho so bhagavā, lokajeṭṭho narāsabho;

    தத்த² க³ந்த்வா நமஸ்ஸிஸ்ஸங், ஸாமஞ்ஞப²லதா³யகங்’.

    Tattha gantvā namassissaṃ, sāmaññaphaladāyakaṃ’.

    264.

    264.

    ‘‘‘பக்³க³ய்ஹ த³க்கி²ணங் பா³ஹுங், வேத³ஜாதோ கதஞ்ஜலீ;

    ‘‘‘Paggayha dakkhiṇaṃ bāhuṃ, vedajāto katañjalī;

    ஆசிக்கி² மே த⁴ம்மராஜங், ஸோகஸல்லவினோத³னங்.

    Ācikkhi me dhammarājaṃ, sokasallavinodanaṃ.

    265.

    265.

    ‘‘‘உதெ³ந்தங்வ மஹாமேக⁴ங், நீலங் அஞ்ஜனஸன்னிப⁴ங்;

    ‘‘‘Udentaṃva mahāmeghaṃ, nīlaṃ añjanasannibhaṃ;

    ஸாக³ரங் விய தி³ஸ்ஸந்தங், பஸ்ஸஸேதங் மஹாவனங்.

    Sāgaraṃ viya dissantaṃ, passasetaṃ mahāvanaṃ.

    266.

    266.

    ‘‘‘எத்த² ஸோ வஸதே பு³த்³தோ⁴, அத³ந்தத³மகோ முனி;

    ‘‘‘Ettha so vasate buddho, adantadamako muni;

    வினயந்தோ ச வேனெய்யே, போ³தெ⁴ந்தோ போ³தி⁴பக்கி²யே.

    Vinayanto ca veneyye, bodhento bodhipakkhiye.

    267.

    267.

    ‘‘‘பிபாஸிதோவ உத³கங், போ⁴ஜனங்வ ஜிக⁴ச்சி²தோ;

    ‘‘‘Pipāsitova udakaṃ, bhojanaṃva jighacchito;

    கா³வீ யதா² வச்ச²கி³த்³தா⁴, ஏவாஹங் விசினிங் ஜினங்.

    Gāvī yathā vacchagiddhā, evāhaṃ viciniṃ jinaṃ.

    268.

    268.

    ‘‘‘ஆசாரஉபசாரஞ்ஞூ, த⁴ம்மானுச்ச²விஸங்வரங்;

    ‘‘‘Ācāraupacāraññū, dhammānucchavisaṃvaraṃ;

    ஸிக்கா²பேமி ஸகே ஸிஸ்ஸே, க³ச்ச²ந்தே ஜினஸந்திகங்.

    Sikkhāpemi sake sisse, gacchante jinasantikaṃ.

    269.

    269.

    ‘‘‘து³ராஸதா³ ப⁴க³வந்தோ, ஸீஹாவ ஏகசாரினோ;

    ‘‘‘Durāsadā bhagavanto, sīhāva ekacārino;

    பதே³ பத³ங் நிக்கி²பந்தா, ஆக³ச்செ²ய்யாத² மாணவா.

    Pade padaṃ nikkhipantā, āgaccheyyātha māṇavā.

    270.

    270.

    ‘‘‘ஆஸீவிஸோ யதா² கோ⁴ரோ, மிக³ராஜாவ கேஸரீ;

    ‘‘‘Āsīviso yathā ghoro, migarājāva kesarī;

    மத்தோவ குஞ்ஜரோ த³ந்தீ, ஏவங் பு³த்³தா⁴ து³ராஸதா³.

    Mattova kuñjaro dantī, evaṃ buddhā durāsadā.

    271.

    271.

    ‘‘‘உக்காஸிதஞ்ச கி²பிதங், அஜ்ஜு²பெக்கி²ய மாணவா;

    ‘‘‘Ukkāsitañca khipitaṃ, ajjhupekkhiya māṇavā;

    பதே³ பத³ங் நிக்கி²பந்தா, உபேத² பு³த்³த⁴ஸந்திகங்.

    Pade padaṃ nikkhipantā, upetha buddhasantikaṃ.

    272.

    272.

    ‘‘‘படிஸல்லானக³ருகா, அப்பஸத்³தா³ து³ராஸதா³;

    ‘‘‘Paṭisallānagarukā, appasaddā durāsadā;

    து³ரூபஸங்கமா பு³த்³தா⁴, க³ரூ ஹொந்தி ஸதே³வகே.

    Durūpasaṅkamā buddhā, garū honti sadevake.

    273.

    273.

    ‘‘‘யதா³ஹங் பஞ்ஹங் புச்சா²மி, படிஸம்மோத³யாமி வா;

    ‘‘‘Yadāhaṃ pañhaṃ pucchāmi, paṭisammodayāmi vā;

    அப்பஸத்³தா³ ததா³ ஹோத², முனிபூ⁴தாவ திட்ட²த².

    Appasaddā tadā hotha, munibhūtāva tiṭṭhatha.

    274.

    274.

    ‘‘‘யங் ஸோ தே³ஸேதி ஸம்பு³த்³தோ⁴ 21, கே²மங் நிப்³பா³னபத்தியா;

    ‘‘‘Yaṃ so deseti sambuddho 22, khemaṃ nibbānapattiyā;

    தமேவத்த²ங் நிஸாமேத², ஸத்³த⁴ம்மஸவனங் ஸுக²ங்’.

    Tamevatthaṃ nisāmetha, saddhammasavanaṃ sukhaṃ’.

    275.

    275.

    ‘‘உபஸங்கம்ம ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஸம்மோதி³ங் முனினா அஹங்;

    ‘‘Upasaṅkamma sambuddhaṃ, sammodiṃ muninā ahaṃ;

    தங் கத²ங் வீதிஸாரெத்வா, லக்க²ணே உபதா⁴ரயிங்.

    Taṃ kathaṃ vītisāretvā, lakkhaṇe upadhārayiṃ.

    276.

    276.

    ‘‘லக்க²ணே த்³வே ச கங்கா²மி, பஸ்ஸாமி திங்ஸலக்க²ணே;

    ‘‘Lakkhaṇe dve ca kaṅkhāmi, passāmi tiṃsalakkhaṇe;

    கோஸோஹிதவத்த²கு³ய்ஹங், இத்³தி⁴யா த³ஸ்ஸயீ முனி.

    Kosohitavatthaguyhaṃ, iddhiyā dassayī muni.

    277.

    277.

    ‘‘ஜிவ்ஹங் நின்னாமயித்வான, கண்ணஸோதே ச நாஸிகே;

    ‘‘Jivhaṃ ninnāmayitvāna, kaṇṇasote ca nāsike;

    படிமஸி நலாடந்தங், கேவலங் சா²த³யீ ஜினோ.

    Paṭimasi nalāṭantaṃ, kevalaṃ chādayī jino.

    278.

    278.

    ‘‘தஸ்ஸாஹங் லக்க²ணே தி³ஸ்வா, பரிபுண்ணே ஸப்³யஞ்ஜனே;

    ‘‘Tassāhaṃ lakkhaṇe disvā, paripuṇṇe sabyañjane;

    பு³த்³தோ⁴தி நிட்ட²ங் க³ந்த்வான, ஸஹ ஸிஸ்ஸேஹி பப்³ப³ஜிங்.

    Buddhoti niṭṭhaṃ gantvāna, saha sissehi pabbajiṃ.

    279.

    279.

    ‘‘ஸதேஹி தீஹி ஸஹிதோ, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்;

    ‘‘Satehi tīhi sahito, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    அத்³த⁴மாஸே அஸம்பத்தே, ஸப்³பே³ பத்தாம்ஹ நிப்³பு³திங்.

    Addhamāse asampatte, sabbe pattāmha nibbutiṃ.

    280.

    280.

    ‘‘ஏகதோ கம்மங் கத்வான, புஞ்ஞக்கெ²த்தே அனுத்தரே;

    ‘‘Ekato kammaṃ katvāna, puññakkhette anuttare;

    ஏகதோ ஸங்ஸரித்வான, ஏகதோ வினிவத்தயுங்.

    Ekato saṃsaritvāna, ekato vinivattayuṃ.

    281.

    281.

    ‘‘கோ³பானஸியோ த³த்வான, பூக³த⁴ம்மே வஸிங் அஹங்;

    ‘‘Gopānasiyo datvāna, pūgadhamme vasiṃ ahaṃ;

    தேன கம்மேன ஸுகதேன, அட்ட² ஹேதூ லபா⁴மஹங்.

    Tena kammena sukatena, aṭṭha hetū labhāmahaṃ.

    282.

    282.

    ‘‘தி³ஸாஸு பூஜிதோ ஹோமி, போ⁴கா³ ச அமிதா மம;

    ‘‘Disāsu pūjito homi, bhogā ca amitā mama;

    பதிட்டா² ஹோமி ஸப்³பே³ஸங், தாஸோ மம ந விஜ்ஜதி.

    Patiṭṭhā homi sabbesaṃ, tāso mama na vijjati.

    283.

    283.

    ‘‘ப்³யாத⁴யோ மே ந விஜ்ஜந்தி, தீ³கா⁴யுங் பாலயாமி ச;

    ‘‘Byādhayo me na vijjanti, dīghāyuṃ pālayāmi ca;

    ஸுகு²மச்ச²விகோ ஹோமி, ஆவாஸே பத்தி²தே வஸே 23.

    Sukhumacchaviko homi, āvāse patthite vase 24.

    284.

    284.

    ‘‘அட்ட² கோ³பானஸீ த³த்வா, பூக³த⁴ம்மே வஸிங் அஹங்;

    ‘‘Aṭṭha gopānasī datvā, pūgadhamme vasiṃ ahaṃ;

    படிஸம்பி⁴தா³ரஹத்தஞ்ச, ஏதங் மே அபரட்ட²மங்.

    Paṭisambhidārahattañca, etaṃ me aparaṭṭhamaṃ.

    285.

    285.

    ‘‘ஸப்³ப³வோஸிதவோஸானோ, கதகிச்சோ அனாஸவோ;

    ‘‘Sabbavositavosāno, katakicco anāsavo;

    அட்ட²கோ³பானஸீ நாம, தவ புத்தோ மஹாமுனி.

    Aṭṭhagopānasī nāma, tava putto mahāmuni.

    286.

    286.

    ‘‘பஞ்ச த²ம்பா⁴னி த³த்வான, பூக³த⁴ம்மே வஸிங் அஹங்;

    ‘‘Pañca thambhāni datvāna, pūgadhamme vasiṃ ahaṃ;

    தேன கம்மேன ஸுகதேன, பஞ்ச ஹேதூ லபா⁴மஹங்.

    Tena kammena sukatena, pañca hetū labhāmahaṃ.

    287.

    287.

    ‘‘அசலோ ஹோமி மெத்தாய, அனூனங்கோ³ ப⁴வாமஹங்;

    ‘‘Acalo homi mettāya, anūnaṅgo bhavāmahaṃ;

    ஆதெ³ய்யவசனோ ஹோமி, ந த⁴ங்ஸேமி யதா² அஹங்.

    Ādeyyavacano homi, na dhaṃsemi yathā ahaṃ.

    288.

    288.

    ‘‘அப⁴ந்தங் ஹோதி மே சித்தங், அகி²லோ ஹோமி கஸ்ஸசி;

    ‘‘Abhantaṃ hoti me cittaṃ, akhilo homi kassaci;

    தேன கம்மேன ஸுகதேன, விமலோ ஹோமி ஸாஸனே.

    Tena kammena sukatena, vimalo homi sāsane.

    289.

    289.

    ‘‘ஸகா³ரவோ ஸப்பதிஸ்ஸோ, கதகிச்சோ அனாஸவோ;

    ‘‘Sagāravo sappatisso, katakicco anāsavo;

    ஸாவகோ தே மஹாவீர, பி⁴க்கு² தங் வந்த³தே முனி.

    Sāvako te mahāvīra, bhikkhu taṃ vandate muni.

    290.

    290.

    ‘‘கத்வா ஸுகதபல்லங்கங், ஸாலாயங் பஞ்ஞபேஸஹங்;

    ‘‘Katvā sukatapallaṅkaṃ, sālāyaṃ paññapesahaṃ;

    தேன கம்மேன ஸுகதேன, பஞ்ச ஹேதூ லபா⁴மஹங்.

    Tena kammena sukatena, pañca hetū labhāmahaṃ.

    291.

    291.

    ‘‘உச்சே குலே பஜாயித்வா, மஹாபோ⁴கோ³ ப⁴வாமஹங்;

    ‘‘Ucce kule pajāyitvā, mahābhogo bhavāmahaṃ;

    ஸப்³ப³ஸம்பத்திகோ ஹோமி, மச்சே²ரங் மே ந விஜ்ஜதி.

    Sabbasampattiko homi, maccheraṃ me na vijjati.

    292.

    292.

    ‘‘க³மனே பத்தி²தே மய்ஹங், பல்லங்கோ உபதிட்ட²தி;

    ‘‘Gamane patthite mayhaṃ, pallaṅko upatiṭṭhati;

    ஸஹ பல்லங்கஸெட்டே²ன, க³ச்சா²மி மம பத்தி²தங்.

    Saha pallaṅkaseṭṭhena, gacchāmi mama patthitaṃ.

    293.

    293.

    ‘‘தேன பல்லங்கதா³னேன, தமங் ஸப்³ப³ங் வினோத³யிங்;

    ‘‘Tena pallaṅkadānena, tamaṃ sabbaṃ vinodayiṃ;

    ஸப்³பா³பி⁴ஞ்ஞாப³லப்பத்தோ, தே²ரோ 25 வந்த³தி தங் முனி.

    Sabbābhiññābalappatto, thero 26 vandati taṃ muni.

    294.

    294.

    ‘‘பரகிச்சத்தகிச்சானி, ஸப்³ப³கிச்சானி ஸாத⁴யிங்;

    ‘‘Parakiccattakiccāni, sabbakiccāni sādhayiṃ;

    தேன கம்மேன ஸுகதேன, பாவிஸிங் அப⁴யங் புரங்.

    Tena kammena sukatena, pāvisiṃ abhayaṃ puraṃ.

    295.

    295.

    ‘‘பரினிட்டி²தஸாலம்ஹி, பரிபோ⁴க³மதா³ஸஹங்;

    ‘‘Pariniṭṭhitasālamhi, paribhogamadāsahaṃ;

    தேன கம்மேன ஸுகதேன, ஸெட்ட²த்தங் அஜ்ஜு²பாக³தோ.

    Tena kammena sukatena, seṭṭhattaṃ ajjhupāgato.

    296.

    296.

    ‘‘யே கேசி த³மகா லோகே, ஹத்தி²அஸ்ஸே த³மெந்தி யே;

    ‘‘Ye keci damakā loke, hatthiasse damenti ye;

    கரித்வா காரணா நானா, தா³ருணேன த³மெந்தி தே.

    Karitvā kāraṇā nānā, dāruṇena damenti te.

    297.

    297.

    ‘‘ந ஹேவங் த்வங் மஹாவீர, த³மேஸி நரனாரியோ;

    ‘‘Na hevaṃ tvaṃ mahāvīra, damesi naranāriyo;

    அத³ண்டே³ன அஸத்தே²ன, த³மேஸி உத்தமே த³மே.

    Adaṇḍena asatthena, damesi uttame dame.

    298.

    298.

    ‘‘தா³னஸ்ஸ வண்ணே கித்தெந்தோ, தே³ஸனாகுஸலோ முனி;

    ‘‘Dānassa vaṇṇe kittento, desanākusalo muni;

    ஏகபஞ்ஹங் கதெ²ந்தோவ, போ³தே⁴ஸி திஸதே முனி.

    Ekapañhaṃ kathentova, bodhesi tisate muni.

    299.

    299.

    ‘‘த³ந்தா மயங் ஸாரதி²னா, ஸுவிமுத்தா அனாஸவா;

    ‘‘Dantā mayaṃ sārathinā, suvimuttā anāsavā;

    ஸப்³பா³பி⁴ஞ்ஞாப³லபத்தா, நிப்³பு³தா உபதி⁴க்க²யே.

    Sabbābhiññābalapattā, nibbutā upadhikkhaye.

    300.

    300.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் தா³னமத³தி³ங் ததா³;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ dānamadadiṃ tadā;

    அதிக்கந்தா ப⁴யா ஸப்³பே³, ஸாலாதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Atikkantā bhayā sabbe, sālādānassidaṃ phalaṃ.

    301.

    301.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    302.

    302.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    303.

    303.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ஸேலோ ஸபரிஸோ ப⁴க³வதோ ஸந்திகே இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā selo sapariso bhagavato santike imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ஸேலத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் து³தியங்.

    Selattherassāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. புஞ்ஞக்கெ²த்தங் அனுத்தரங் (ஸீ॰)
    2. puññakkhettaṃ anuttaraṃ (sī.)
    3. ஆஸீஸோ (ஸீ॰), ஆதா⁴ரோ (பீ॰)
    4. āsīso (sī.), ādhāro (pī.)
    5. ஆளாரிகா ச ஸூதா³ (ஸ்யா॰)
    6. āḷārikā ca sūdā (syā.)
    7. ஸூபிகா (க॰)
    8. sūpikā (ka.)
    9. நிய்யாதெந்தி (ஸீ॰)
    10. தவங் (ஸீ॰), தவ (ஸ்யா॰)
    11. niyyātenti (sī.)
    12. tavaṃ (sī.), tava (syā.)
    13. ஸம்பத்தீஹி (ஸ்யா॰ க॰)
    14. sampattīhi (syā. ka.)
    15. ரஜ்ஜே (ஸீ॰)
    16. rajje (sī.)
    17. நாஹுதிங் (?)
    18. nāhutiṃ (?)
    19. வினோத³கோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    20. vinodako (sī. syā.)
    21. ஸத்³த⁴ம்மங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    22. saddhammaṃ (sī. syā.)
    23. ஆவாஸே பத்தே வஸ்ஸே (ஸ்யா॰), ஆவாஸேவ டி²தே வஸே (க॰)
    24. āvāse patte vasse (syā.), āvāseva ṭhite vase (ka.)
    25. ஸேலோ (?)
    26. selo (?)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact