Știri / Tehnologie |
Senzori imperceptibili imprimați direct pe pielea umană
Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au dezvoltat o metodă pentru a realiza senzori adaptabili și ecologici, care pot fi imprimați direct și imperceptibil pe o gamă largă de suprafețe biologice, fie că este un deget sau o petală de floare.
Metoda se inspiră din mătasea de păianjen, care se lipește pe o serie de suprafețe.
Fibrele, de cel puțin 50 de ori mai mici decât un păr uman, sunt atât de ușoare încât cercetătorii le-au imprimat direct pe capul pufos al semințelor de păpădie, fără a prăbuși structura.
Atunci când sunt imprimați pe pielea umană, senzorii de fibre se conformează pielii și expun porii transpirației, astfel încât purtătorul să nu detecteze prezența acestora.
Testele fibrelor imprimate pe un deget uman sugerează că ar putea fi folosite pentru monitorizarea continuă a sănătății.
Deși pielea umană este remarcabil de sensibilă, mărirea acestei sensibilități cu senzori electronici ar putea schimba fundamental modul în care interacționăm cu lumea din jurul nostru.
De exemplu, senzorii imprimați direct pe piele ar putea fi folosiți pentru monitorizarea continuă a sănătății, pentru înțelegerea senzațiilor pielii sau ar putea îmbunătăți senzația de „realitate” în jocuri sau aplicații de realitate virtuală.
Senzorii dezvoltați la Universitatea din Cambridge pot fi fabricați oriunde și folosesc o mică parte din energia necesară senzorilor obișnuiți.
Fibrele bioelectronice, care sunt reparabile, pot fi pur și simplu spălate când au ajuns la sfârșitul duratei de viață utilă și generează mai puțin de un miligram de deșeuri.
Prin comparație, o singură încărcătură tipică de rufe produce între 600 și 1500 de miligrame de deșeuri de fibre.