O lume a cunoașterii
    Știri / Tehnologie

    Senzori imperceptibili imprimați direct pe pielea umană

    Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au dezvoltat o metodă pentru a realiza senzori adaptabili și ecologici, care pot fi imprimați direct și imperceptibil pe o gamă largă de suprafețe biologice, fie că este un deget sau o petală de floare.



    Metoda se inspiră din mătasea de păianjen. Foto: freestocks/Unsplash


    Metoda se inspiră din mătasea de păianjen, care se lipește pe o serie de suprafețe.

    Fibrele, de cel puțin 50 de ori mai mici decât un păr uman, sunt atât de ușoare încât cercetătorii le-au imprimat direct pe capul pufos al semințelor de păpădie, fără a prăbuși structura.

    Atunci când sunt imprimați pe pielea umană, senzorii de fibre se conformează pielii și expun porii transpirației, astfel încât purtătorul să nu detecteze prezența acestora.

    Testele fibrelor imprimate pe un deget uman sugerează că ar putea fi folosite pentru monitorizarea continuă a sănătății.

    Deși pielea umană este remarcabil de sensibilă, mărirea acestei sensibilități cu senzori electronici ar putea schimba fundamental modul în care interacționăm cu lumea din jurul nostru.

    De exemplu, senzorii imprimați direct pe piele ar putea fi folosiți pentru monitorizarea continuă a sănătății, pentru înțelegerea senzațiilor pielii sau ar putea îmbunătăți senzația de „realitate” în jocuri sau aplicații de realitate virtuală.

    Senzorii dezvoltați la Universitatea din Cambridge pot fi fabricați oriunde și folosesc o mică parte din energia necesară senzorilor obișnuiți.

    Fibrele bioelectronice, care sunt reparabile, pot fi pur și simplu spălate când au ajuns la sfârșitul duratei de viață utilă și generează mai puțin de un miligram de deșeuri.

    Prin comparație, o singură încărcătură tipică de rufe produce între 600 și 1500 de miligrame de deșeuri de fibre.

    20 IUNIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un proiect internațional dezvoltat de cercetători de la Universitatea din Granada, Rheinisch-Westfaelische Technische Hochschule (Aachen, Germania) și Universitatea Simon Fraser (Burnaby, Canada), a demonstrat pentru prima dată posibilitatea utilizării telurului bidimensional pentru dezvoltarea de aplicații electronice de înaltă frecvență menite să permită conexiuni wireless pentru viitoarele sisteme de comunicații 5G/6G.
    Cunoștințele clinice și abilitățile de raționament ale GPT-4 se apropie de nivelul oftalmologilor specialiști, a constatat un studiu efectuat de Universitatea din Cambridge, Marea Britanie.
    O echipă de cercetători de la Laboratorul Național Oak Ridge al Departamentului de Energie din Statle Unitea a folosit o nouă variantă a unei metode vechi pentru a detecta materiale în cele mai mici cantități înregistrate până acum.
    Ouăle crude și produsele din ouă pot transporta Salmonella și pot provoca boli și focare de origine alimentară și chiar deces, în anumite circumstanțe. O soluție simplă la agenții patogeni de origine alimentară din ouă ar fi pasteurizarea tuturor ouălor crude înainte de a fi consumate.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Tehnică din Delft, Olanda, au dezvoltat o memorie reinscriptibilă care stochează informaţii în poziţiile individuale ale atomilor de clor pe suprafaţă de cupru.
    NASA a trimis cu un balon, un fel de farfurie zburătoare în atmosfera superioară pentru a testa tehnologii care într-o zi ar putea fi folosite pentru a pune sarcini grele şi oameni pe Marte.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact