Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    6. ஸேரிணீபேதவத்து²

    6. Seriṇīpetavatthu

    464.

    464.

    ‘‘நக்³கா³ து³ப்³ப³ண்ணரூபாஸி, கிஸா த⁴மனிஸந்த²தா;

    ‘‘Naggā dubbaṇṇarūpāsi, kisā dhamanisanthatā;

    உப்பா²ஸுலிகே கிஸிகே, கா நு த்வங் இத⁴ திட்ட²ஸீ’’தி.

    Upphāsulike kisike, kā nu tvaṃ idha tiṭṭhasī’’ti.

    465.

    465.

    ‘‘அஹங் ப⁴த³ந்தே பேதீம்ஹி, து³க்³க³தா யமலோகிகா;

    ‘‘Ahaṃ bhadante petīmhi, duggatā yamalokikā;

    பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தா’’தி.

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gatā’’ti.

    466.

    466.

    ‘‘கிங் நு காயேன வாசாய, மனஸா குக்கடங் கதங்;

    ‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā kukkaṭaṃ kataṃ;

    கிஸ்ஸ கம்மவிபாகேன, பேதலோகங் இதோ க³தா’’தி.

    Kissa kammavipākena, petalokaṃ ito gatā’’ti.

    467.

    467.

    ‘‘அனாவடேஸு தித்தே²ஸு, விசினிங் அட்³ட⁴மாஸகங்;

    ‘‘Anāvaṭesu titthesu, viciniṃ aḍḍhamāsakaṃ;

    ஸந்தேஸு தெ³ய்யத⁴ம்மேஸு, தீ³பங் நாகாஸிமத்தனோ.

    Santesu deyyadhammesu, dīpaṃ nākāsimattano.

    468.

    468.

    ‘‘நதி³ங் உபேமி தஸிதா, ரித்தகா பரிவத்ததி;

    ‘‘Nadiṃ upemi tasitā, rittakā parivattati;

    சா²யங் உபேமி உண்ஹேஸு, ஆதபோ பரிவத்ததி.

    Chāyaṃ upemi uṇhesu, ātapo parivattati.

    469.

    469.

    ‘‘அக்³கி³வண்ணோ ச மே வாதோ, ட³ஹந்தோ உபவாயதி;

    ‘‘Aggivaṇṇo ca me vāto, ḍahanto upavāyati;

    ஏதஞ்ச ப⁴ந்தே அரஹாமி, அஞ்ஞஞ்ச பாபகங் ததோ.

    Etañca bhante arahāmi, aññañca pāpakaṃ tato.

    470.

    470.

    ‘‘க³ந்த்வான ஹத்தி²னிங் புரங், வஜ்ஜேஸி மய்ஹ மாதரங்;

    ‘‘Gantvāna hatthiniṃ puraṃ, vajjesi mayha mātaraṃ;

    ‘தீ⁴தா ச தே மயா தி³ட்டா², து³க்³க³தா யமலோகிகா;

    ‘Dhītā ca te mayā diṭṭhā, duggatā yamalokikā;

    பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தா’.

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gatā’.

    471.

    471.

    ‘‘அத்தி² மே எத்த² நிக்கி²த்தங், அனக்கா²தஞ்ச தங் மயா;

    ‘‘Atthi me ettha nikkhittaṃ, anakkhātañca taṃ mayā;

    சத்தாரிஸதஸஹஸ்ஸானி, பல்லங்கஸ்ஸ ச ஹெட்ட²தோ.

    Cattārisatasahassāni, pallaṅkassa ca heṭṭhato.

    472.

    472.

    ‘‘ததோ மே தா³னங் த³த³து, தஸ்ஸா ச ஹோது ஜீவிகா;

    ‘‘Tato me dānaṃ dadatu, tassā ca hotu jīvikā;

    தா³னங் த³த்வா ச மே மாதா, த³க்கி²ணங் அனுதி³ச்ச²து 1;

    Dānaṃ datvā ca me mātā, dakkhiṇaṃ anudicchatu 2;

    ததா³ஹங் ஸுகி²தா ஹெஸ்ஸங், ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னீ’’தி.

    Tadāhaṃ sukhitā hessaṃ, sabbakāmasamiddhinī’’ti.

    473.

    473.

    ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸோ படிஸ்ஸுத்வா, க³ந்த்வான ஹத்தி²னிங் புரங்;

    ‘‘Sādhū’’ti so paṭissutvā, gantvāna hatthiniṃ puraṃ;

    அவோச தஸ்ஸா மாதரங் –

    Avoca tassā mātaraṃ –

    ‘தீ⁴தா ச தே மயா தி³ட்டா², து³க்³க³தா யமலோகிகா;

    ‘Dhītā ca te mayā diṭṭhā, duggatā yamalokikā;

    பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தா’.

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gatā’.

    474.

    474.

    ‘‘ஸா மங் தத்த² ஸமாத³பேஸி, ( ) 3 வஜ்ஜேஸி மய்ஹ மாதரங்;

    ‘‘Sā maṃ tattha samādapesi, ( ) 4 vajjesi mayha mātaraṃ;

    ‘தீ⁴தா ச தே மயா தி³ட்டா², து³க்³க³தா யமலோகிகா;

    ‘Dhītā ca te mayā diṭṭhā, duggatā yamalokikā;

    பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தா’.

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gatā’.

    475.

    475.

    ‘‘அத்தி² ச மே எத்த² நிக்கி²த்தங், அனக்கா²தஞ்ச தங் மயா;

    ‘‘Atthi ca me ettha nikkhittaṃ, anakkhātañca taṃ mayā;

    சத்தாரிஸதஸஹஸ்ஸானி, பல்லங்கஸ்ஸ ச ஹெட்ட²தோ.

    Cattārisatasahassāni, pallaṅkassa ca heṭṭhato.

    476.

    476.

    ‘‘ததோ மே தா³னங் த³த³து, தஸ்ஸா ச ஹோது ஜீவிகா;

    ‘‘Tato me dānaṃ dadatu, tassā ca hotu jīvikā;

    தா³னங் த³த்வா ச மே மாதா, த³க்கி²ணங் அனுதி³ச்ச²து ( ) 5;

    Dānaṃ datvā ca me mātā, dakkhiṇaṃ anudicchatu ( ) 6;

    ‘ததா³ ஸா ஸுகி²தா ஹெஸ்ஸங், ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னீ’’’தி.

    ‘Tadā sā sukhitā hessaṃ, sabbakāmasamiddhinī’’’ti.

    477.

    477.

    ததோ ஹி ஸா தா³னமதா³, தஸ்ஸா த³க்கி²ணமாதி³ஸீ;

    Tato hi sā dānamadā, tassā dakkhiṇamādisī;

    பேதீ ச ஸுகி²தா ஆஸி, தஸ்ஸா சாஸி ஸுஜீவிகாதி.

    Petī ca sukhitā āsi, tassā cāsi sujīvikāti.

    ஸேரிணீபேதவத்து² ச²ட்ட²ங்.

    Seriṇīpetavatthu chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. அனுதி³ஸ்ஸது (ஸீ॰ பீ॰), அன்வாதி³ஸ்ஸது (ஸ்யா॰)
    2. anudissatu (sī. pī.), anvādissatu (syā.)
    3. (க³ந்த்வான ஹத்தி²னிங் புரங்) (ஸ்யா॰ க॰)
    4. (gantvāna hatthiniṃ puraṃ) (syā. ka.)
    5. (ததோ துவங் தா³னங் தே³ஹி, தஸ்ஸா த³க்கி²ணமாதி³ஸீ) (க॰)
    6. (tato tuvaṃ dānaṃ dehi, tassā dakkhiṇamādisī) (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 6. ஸேரிணீபேதிவத்து²வண்ணனா • 6. Seriṇīpetivatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact