Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā

    6. ஸேரிணீபேதிவத்து²வண்ணனா

    6. Seriṇīpetivatthuvaṇṇanā

    நக்³கா³ து³ப்³ப³ண்ணரூபாஸீதி இத³ங் ஸத்த²ரி ஜேதவனே விஹரந்தே ஸேரிணீபேதிங் ஆரப்³ப⁴ வுத்தங். குருரட்டே² கிர ஹத்தி²னிபுரே ஸேரிணீ நாம ஏகா ரூபூபஜீவினீ அஹோஸி. தத்த² ச உபோஸத²கரணத்தா²ய ததோ ததோ பி⁴க்கூ² ஸன்னிபதிங்ஸு. புன மஹாபி⁴க்கு²ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. தங் தி³ஸ்வா மனுஸ்ஸா திலதண்டு³லாதி³ங் ஸப்பினவனீதமது⁴ஆதி³ஞ்ச ப³ஹுங் தா³னூபகரணங் ஸஜ்ஜெத்வா மஹாதா³னங் பவத்தேஸுங். தேன ச ஸமயேன ஸா க³ணிகா அஸ்ஸத்³தா⁴ அப்பஸன்னா மச்சே²ரமலபரியுட்டி²தசித்தா தேஹி மனுஸ்ஸேஹி ‘‘ஏஹி தாவ இத³ங் தா³னங் அனுமோதா³ஹீ’’தி உஸ்ஸாஹிதாபி ‘‘கிங் தேன முண்ட³கானங் ஸமணானங் தி³ன்னேனா’’தி அப்பஸாத³மேவ நேஸங் ஸம்பவேதே³ஸி, குதோ அப்பமத்தகஸ்ஸ பரிச்சாகோ³.

    Naggā dubbaṇṇarūpāsīti idaṃ satthari jetavane viharante seriṇīpetiṃ ārabbha vuttaṃ. Kururaṭṭhe kira hatthinipure seriṇī nāma ekā rūpūpajīvinī ahosi. Tattha ca uposathakaraṇatthāya tato tato bhikkhū sannipatiṃsu. Puna mahābhikkhusannipāto ahosi. Taṃ disvā manussā tilataṇḍulādiṃ sappinavanītamadhuādiñca bahuṃ dānūpakaraṇaṃ sajjetvā mahādānaṃ pavattesuṃ. Tena ca samayena sā gaṇikā assaddhā appasannā maccheramalapariyuṭṭhitacittā tehi manussehi ‘‘ehi tāva idaṃ dānaṃ anumodāhī’’ti ussāhitāpi ‘‘kiṃ tena muṇḍakānaṃ samaṇānaṃ dinnenā’’ti appasādameva nesaṃ sampavedesi, kuto appamattakassa pariccāgo.

    ஸா அபரேன ஸமயேன காலங் கத்வா அஞ்ஞதரஸ்ஸ பச்சந்தனக³ரஸ்ஸ பரிகா²பிட்டே² பேதீ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. அத² ஹத்தி²னிபுரவாஸீ அஞ்ஞதரோ உபாஸகோ வணிஜ்ஜாய தங் நக³ரங் க³ந்த்வா ரத்தியா பச்சூஸஸமயே பரிகா²பிட்ட²ங் க³தோ தாதி³ஸேன பயோஜனேன. ஸா தத்த² தங் தி³ஸ்வா ஸஞ்ஜானித்வா நக்³கா³ அட்டி²த்தசமத்தாவஸேஸஸரீரா அதிவிய பீ³ப⁴ச்ச²த³ஸ்ஸனா அவிதூ³ரே ட²த்வா அத்தானங் த³ஸ்ஸேஸி. ஸோ தங் தி³ஸ்வா –

    Sā aparena samayena kālaṃ katvā aññatarassa paccantanagarassa parikhāpiṭṭhe petī hutvā nibbatti. Atha hatthinipuravāsī aññataro upāsako vaṇijjāya taṃ nagaraṃ gantvā rattiyā paccūsasamaye parikhāpiṭṭhaṃ gato tādisena payojanena. Sā tattha taṃ disvā sañjānitvā naggā aṭṭhittacamattāvasesasarīrā ativiya bībhacchadassanā avidūre ṭhatvā attānaṃ dassesi. So taṃ disvā –

    464.

    464.

    ‘‘நக்³கா³ து³ப்³ப³ண்ணரூபாஸி, கிஸா த⁴மனிஸந்த²தா;

    ‘‘Naggā dubbaṇṇarūpāsi, kisā dhamanisanthatā;

    உப்பா²ஸுலிகே கிஸிகே, கா நு த்வங் இத⁴ திட்ட²ஸீ’’தி. –

    Upphāsulike kisike, kā nu tvaṃ idha tiṭṭhasī’’ti. –

    கா³தா²ய புச்சி². ஸாபிஸ்ஸ –

    Gāthāya pucchi. Sāpissa –

    465.

    465.

    ‘‘அஹங் ப⁴த³ந்தே பேதீம்ஹி, து³க்³க³தா யமலோகிகா;

    ‘‘Ahaṃ bhadante petīmhi, duggatā yamalokikā;

    பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தா’’தி. –

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gatā’’ti. –

    கா³தா²ய அத்தானங் பகாஸேஸி. புன தேன –

    Gāthāya attānaṃ pakāsesi. Puna tena –

    466.

    466.

    ‘‘கிங் நு காயேன வாசாய, மனஸா து³க்கடங் கதங்;

    ‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkaṭaṃ kataṃ;

    கிஸ்ஸகம்மவிபாகேன, பேதலோகங் இதோ க³தா’’தி. –

    Kissakammavipākena, petalokaṃ ito gatā’’ti. –

    கா³தா²ய கதகம்மங் புச்சி²தா –

    Gāthāya katakammaṃ pucchitā –

    467.

    467.

    ‘‘அனாவடேஸு தித்தே²ஸு, விசினிங் அட்³ட⁴மாஸகங்;

    ‘‘Anāvaṭesu titthesu, viciniṃ aḍḍhamāsakaṃ;

    ஸந்தேஸு தெ³ய்யத⁴ம்மேஸு, தீ³பங் நாகாஸிமத்தனோ.

    Santesu deyyadhammesu, dīpaṃ nākāsimattano.

    468.

    468.

    ‘‘நதி³ங் உபேமி தஸிதா, ரித்தகா பரிவத்ததி;

    ‘‘Nadiṃ upemi tasitā, rittakā parivattati;

    சா²யங் உபேமி உண்ஹேஸு, ஆதபோ பரிவத்ததி.

    Chāyaṃ upemi uṇhesu, ātapo parivattati.

    469.

    469.

    ‘‘அக்³கி³வண்ணோ ச மே வாதோ, ட³ஹந்தோ உபவாயதி;

    ‘‘Aggivaṇṇo ca me vāto, ḍahanto upavāyati;

    ஏதஞ்ச ப⁴ந்தே அரஹாமி, அஞ்ஞஞ்ச பாபகங் ததோ.

    Etañca bhante arahāmi, aññañca pāpakaṃ tato.

    470.

    470.

    ‘‘க³ந்த்வான ஹத்தி²னிங் புரங், வஜ்ஜேஸி மய்ஹ மாதரங்;

    ‘‘Gantvāna hatthiniṃ puraṃ, vajjesi mayha mātaraṃ;

    ‘தீ⁴தா ச தே மயா தி³ட்டா², து³க்³க³தா யமலோகிகா;

    ‘Dhītā ca te mayā diṭṭhā, duggatā yamalokikā;

    பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தா’.

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gatā’.

    471.

    471.

    ‘‘அத்தி² மே எத்த² நிக்கி²த்தங், அனக்கா²தஞ்ச தங் மயா;

    ‘‘Atthi me ettha nikkhittaṃ, anakkhātañca taṃ mayā;

    சத்தாரி ஸதஸஹஸ்ஸானி, பல்லங்கஸ்ஸ ச ஹெட்ட²தோ.

    Cattāri satasahassāni, pallaṅkassa ca heṭṭhato.

    472.

    472.

    ‘‘ததோ மே தா³னங் த³த³து, தஸ்ஸா ச ஹோது ஜீவிகா;

    ‘‘Tato me dānaṃ dadatu, tassā ca hotu jīvikā;

    தா³னங் த³த்வா ச மே மாதா, த³க்கி²ணங் அனுதி³ச்ச²து;

    Dānaṃ datvā ca me mātā, dakkhiṇaṃ anudicchatu;

    ததா³ஹங் ஸுகி²தா ஹெஸ்ஸங், ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னீ’’தி. –

    Tadāhaṃ sukhitā hessaṃ, sabbakāmasamiddhinī’’ti. –

    இமாஹி ச²ஹி கா³தா²ஹி அத்தனா கதகம்மஞ்சேவ புன தேன அத்தனோ காதப்³ப³ங் அத்த²ஞ்ச ஆசிக்கி².

    Imāhi chahi gāthāhi attanā katakammañceva puna tena attano kātabbaṃ atthañca ācikkhi.

    467. தத்த² அனாவடேஸு தித்தே²ஸூதி கேனசி அனிவாரிதேஸு நதீ³தளாகாதீ³னங் தித்த²பதே³ஸேஸு, யத்த² மனுஸ்ஸா ந்ஹாயந்தி, உத³ககிச்சங் கரொந்தி, தாதி³ஸேஸு டா²னேஸு. விசினிங் அட்³ட⁴மாஸகந்தி ‘‘மனுஸ்ஸேஹி ட²பெத்வா விஸ்ஸரிதங் அபினாமெத்த² கிஞ்சி லபெ⁴ய்ய’’ந்தி லோபா⁴பி⁴பூ⁴தா அட்³ட⁴மாஸகமத்தம்பி விசினிங் க³வேஸிங். அத² வா அனாவடேஸு தித்தே²ஸூதி உபஸங்கமனேன கேனசி அனிவாரிதேஸு ஸத்தானங் பயோகா³ஸயஸுத்³தி⁴யா காரணபா⁴வேன தித்த²பூ⁴தேஸு ஸமணப்³ராஹ்மணேஸு விஜ்ஜமானேஸு. விசினிங் அட்³ட⁴மாஸகந்தி மச்சே²ரமலபரியுட்டி²தசித்தா கஸ்ஸசி கிஞ்சி அதெ³ந்தீ அட்³ட⁴மாஸகம்பி விஸேஸேன சினிங், ந ஸஞ்சினிங் புஞ்ஞங். தேனாஹ ‘‘ஸந்தேஸு தெ³ய்யத⁴ம்மேஸு, தீ³பங் நாகாஸிமத்தனோ’’தி.

    467. Tattha anāvaṭesu titthesūti kenaci anivāritesu nadītaḷākādīnaṃ titthapadesesu, yattha manussā nhāyanti, udakakiccaṃ karonti, tādisesu ṭhānesu. Viciniṃ aḍḍhamāsakanti ‘‘manussehi ṭhapetvā vissaritaṃ apināmettha kiñci labheyya’’nti lobhābhibhūtā aḍḍhamāsakamattampi viciniṃ gavesiṃ. Atha vā anāvaṭesu titthesūti upasaṅkamanena kenaci anivāritesu sattānaṃ payogāsayasuddhiyā kāraṇabhāvena titthabhūtesu samaṇabrāhmaṇesu vijjamānesu. Viciniṃ aḍḍhamāsakanti maccheramalapariyuṭṭhitacittā kassaci kiñci adentī aḍḍhamāsakampi visesena ciniṃ, na sañciniṃ puññaṃ. Tenāha ‘‘santesu deyyadhammesu, dīpaṃ nākāsimattano’’ti.

    468. தஸிதாதி பிபாஸிதா. ரித்தகாதி காகபெய்யா ஸந்த³மானாபி நதீ³ மம பாபகம்மேன உத³கேன ரித்தா துச்சா² வாலிகமத்தா ஹுத்வா பரிவத்ததி. உண்ஹேஸூதி உண்ஹஸமயேஸு. ஆதபோ பரிவத்ததீதி சா²யாட்டா²னங் மயி உபக³தாய ஆதபோ ஸம்பஜ்ஜதி.

    468.Tasitāti pipāsitā. Rittakāti kākapeyyā sandamānāpi nadī mama pāpakammena udakena rittā tucchā vālikamattā hutvā parivattati. Uṇhesūti uṇhasamayesu. Ātapo parivattatīti chāyāṭṭhānaṃ mayi upagatāya ātapo sampajjati.

    469-70. அக்³கி³வண்ணோதி ஸம்ப²ஸ்ஸேன அக்³கி³ஸதி³ஸோ. தேன வுத்தங் ‘‘ட³ஹந்தோ உபவாயதீ’’தி. ஏதஞ்ச, ப⁴ந்தே, அரஹாமீதி, ப⁴ந்தேதி தங் உபாஸகங் க³ருகாரேன வத³தி. ப⁴ந்தே, ஏதஞ்ச யதா²வுத்தங் பிபாஸாதி³து³க்க²ங், அஞ்ஞஞ்ச ததோ பாபகங் தா³ருணங் து³க்க²ங் அனுப⁴விதுங் அரஹாமி தஜ்ஜஸ்ஸ பாபஸ்ஸ கதத்தாதி அதி⁴ப்பாயோ. வஜ்ஜேஸீதி வதெ³ய்யாஸி.

    469-70.Aggivaṇṇoti samphassena aggisadiso. Tena vuttaṃ ‘‘ḍahanto upavāyatī’’ti. Etañca, bhante, arahāmīti, bhanteti taṃ upāsakaṃ garukārena vadati. Bhante, etañca yathāvuttaṃ pipāsādidukkhaṃ, aññañca tato pāpakaṃ dāruṇaṃ dukkhaṃ anubhavituṃ arahāmi tajjassa pāpassa katattāti adhippāyo. Vajjesīti vadeyyāsi.

    471-72. எத்த² நிக்கி²த்தங், அனக்கா²தந்தி ‘‘எத்தகங் எத்த² நிக்கி²த்த’’ந்தி அனாசிக்கி²தங். இதா³னி தஸ்ஸ பரிமாணங் ட²பிதட்டா²னஞ்ச த³ஸ்ஸெந்தீ ‘‘சத்தாரி ஸதஸஹஸ்ஸானி, பல்லங்கஸ்ஸ ச ஹெட்ட²தோ’’தி ஆஹ. தத்த² பல்லங்கஸ்ஸாதி புப்³பே³ அத்தனோ ஸயனபல்லங்கஸ்ஸ. ததோதி நிஹிதத⁴னதோ ஏகதே³ஸங் க³ஹெத்வா மமங் உத்³தி³ஸ்ஸ தா³னங் தே³து. தஸ்ஸாதி மய்ஹங் மாதுயா.

    471-72.Ettha nikkhittaṃ, anakkhātanti ‘‘ettakaṃ ettha nikkhitta’’nti anācikkhitaṃ. Idāni tassa parimāṇaṃ ṭhapitaṭṭhānañca dassentī ‘‘cattāri satasahassāni, pallaṅkassa ca heṭṭhato’’ti āha. Tattha pallaṅkassāti pubbe attano sayanapallaṅkassa. Tatoti nihitadhanato ekadesaṃ gahetvā mamaṃ uddissa dānaṃ detu. Tassāti mayhaṃ mātuyā.

    ஏவங் தாய பேதியா வுத்தே ஸோ உபாஸகோ தஸ்ஸா வசனங் ஸம்படிச்சி²த்வா தத்த² அத்தனோ கரணீயங் தீரெத்வா ஹத்தி²னிபுரங் க³ந்த்வா தஸ்ஸா மாதுயா தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. தமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் –

    Evaṃ tāya petiyā vutte so upāsako tassā vacanaṃ sampaṭicchitvā tattha attano karaṇīyaṃ tīretvā hatthinipuraṃ gantvā tassā mātuyā tamatthaṃ ārocesi. Tamatthaṃ dassetuṃ –

    473.

    473.

    ஸாதூ⁴தி ஸோ படிஸ்ஸுத்வா, க³ந்த்வான ஹத்தி²னிங் புரங்;

    Sādhūti so paṭissutvā, gantvāna hatthiniṃ puraṃ;

    அவோச தஸ்ஸா மாதரங் –

    Avoca tassā mātaraṃ –

    ‘‘தீ⁴தா ச தே மயா தி³ட்டா², து³க்³க³தா யமலோகிகா;

    ‘‘Dhītā ca te mayā diṭṭhā, duggatā yamalokikā;

    பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தா.

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gatā.

    474.

    474.

    ‘‘ஸா மங் தத்த² ஸமாத³பேஸி, வஜ்ஜேஸி மய்ஹ மாதரங்;

    ‘‘Sā maṃ tattha samādapesi, vajjesi mayha mātaraṃ;

    ‘தீ⁴தா ச தே மயா தி³ட்டா², து³க்³க³தா யமலோகிகா;

    ‘Dhītā ca te mayā diṭṭhā, duggatā yamalokikā;

    பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தா.

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gatā.

    475.

    475.

    ‘‘‘அத்தி² ச மே எத்த² நிக்கி²த்தங், அனக்கா²தஞ்ச தங் மயா;

    ‘‘‘Atthi ca me ettha nikkhittaṃ, anakkhātañca taṃ mayā;

    சத்தாரி ஸதஸஹஸ்ஸானி, பல்லங்கஸ்ஸ ச ஹெட்ட²தோ.

    Cattāri satasahassāni, pallaṅkassa ca heṭṭhato.

    476.

    476.

    ‘‘‘ததோ மே தா³னங் த³த³து, தஸ்ஸா ச ஹோது ஜீவிகா;

    ‘‘‘Tato me dānaṃ dadatu, tassā ca hotu jīvikā;

    தா³னங் த³த்வா ச மே மாதா, த³க்கி²ணங் அனுதி³ச்ச²து;

    Dānaṃ datvā ca me mātā, dakkhiṇaṃ anudicchatu;

    ததா³ஹங் ஸுகி²தா ஹெஸ்ஸங், ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னீ’.

    Tadāhaṃ sukhitā hessaṃ, sabbakāmasamiddhinī’.

    477.

    477.

    ‘‘ததோ ஹி ஸா தா³னமதா³, தஸ்ஸா த³க்கி²ணமாதி³ஸீ;

    ‘‘Tato hi sā dānamadā, tassā dakkhiṇamādisī;

    பேதீ ச ஸுகி²தா ஆஸி, தஸ்ஸா சாஸி ஸுஜீவிகா’’தி. –

    Petī ca sukhitā āsi, tassā cāsi sujīvikā’’ti. –

    ஸங்கீ³திகாரா ஆஹங்ஸு. தா ஸுவிஞ்ஞெய்யாவ.

    Saṅgītikārā āhaṃsu. Tā suviññeyyāva.

    தங் ஸுத்வா தஸ்ஸா மாதா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³னங் த³த்வா தஸ்ஸா ஆதி³ஸி. தேன ஸா படிலத்³தூ⁴பகரணஸம்பத்தியங் டி²தா மாது அத்தானங் த³ஸ்ஸெத்வா தங் காரணங் ஆசிக்கி², மாதா பி⁴க்கூ²னங் ஆரோசேஸி, பி⁴க்கூ² தங் பவத்திங் ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸுங். ப⁴க³வா தமத்த²ங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா ஸம்பத்தபரிஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸா தே³ஸனா மஹாஜனஸ்ஸ ஸாத்தி²கா அஹோஸீதி.

    Taṃ sutvā tassā mātā bhikkhusaṅghassa dānaṃ datvā tassā ādisi. Tena sā paṭiladdhūpakaraṇasampattiyaṃ ṭhitā mātu attānaṃ dassetvā taṃ kāraṇaṃ ācikkhi, mātā bhikkhūnaṃ ārocesi, bhikkhū taṃ pavattiṃ bhagavato ārocesuṃ. Bhagavā tamatthaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattaparisāya dhammaṃ desesi. Sā desanā mahājanassa sātthikā ahosīti.

    ஸேரிணீபேதிவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Seriṇīpetivatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 6. ஸேரிணீபேதவத்து² • 6. Seriṇīpetavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact