Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    2. ஸேரீஸகபேதவத்து²

    2. Serīsakapetavatthu

    604.

    604.

    1 ஸுணோத² யக்க²ஸ்ஸ வாணிஜான ச, ஸமாக³மோ யத்த² ததா³ அஹோஸி;

    2 Suṇotha yakkhassa vāṇijāna ca, samāgamo yattha tadā ahosi;

    யதா² கத²ங் இதரிதரேன சாபி, ஸுபா⁴ஸிதங் தஞ்ச ஸுணாத² ஸப்³பே³.

    Yathā kathaṃ itaritarena cāpi, subhāsitaṃ tañca suṇātha sabbe.

    605.

    605.

    யோ ஸோ அஹு ராஜா பாயாஸி நாம 3, பு⁴ம்மானங் ஸஹப்³யக³தோ யஸஸ்ஸீ;

    Yo so ahu rājā pāyāsi nāma 4, bhummānaṃ sahabyagato yasassī;

    ஸோ மோத³மானோவ ஸகே விமானே, அமானுஸோ மானுஸே அஜ்ஜ²பா⁴ஸீதி.

    So modamānova sake vimāne, amānuso mānuse ajjhabhāsīti.

    606.

    606.

    ‘‘வங்கே அரஞ்ஞே அமனுஸ்ஸட்டா²னே, கந்தாரே அப்போத³கே அப்பப⁴க்கே²;

    ‘‘Vaṅke araññe amanussaṭṭhāne, kantāre appodake appabhakkhe;

    ஸுது³க்³க³மே வண்ணுபத²ஸ்ஸ மஜ்ஜே², வங்கங்ப⁴யா நட்ட²மனா மனுஸ்ஸா.

    Suduggame vaṇṇupathassa majjhe, vaṅkaṃbhayā naṭṭhamanā manussā.

    607.

    607.

    ‘‘நயித⁴ ப²லா மூலமயா ச ஸந்தி, உபாதா³னங் நத்தி² குதோத⁴ ப⁴க்கோ² 5;

    ‘‘Nayidha phalā mūlamayā ca santi, upādānaṃ natthi kutodha bhakkho 6;

    அஞ்ஞத்ர பங்ஸூஹி ச வாலுகாஹி ச, ததாஹி உண்ஹாஹி ச தா³ருணாஹி ச.

    Aññatra paṃsūhi ca vālukāhi ca, tatāhi uṇhāhi ca dāruṇāhi ca.

    608.

    608.

    ‘‘உஜ்ஜங்க³லங் தத்தமிவங் கபாலங், அனாயஸங் பரலோகேன துல்யங்;

    ‘‘Ujjaṅgalaṃ tattamivaṃ kapālaṃ, anāyasaṃ paralokena tulyaṃ;

    லுத்³தா³னமாவாஸமித³ங் புராணங், பூ⁴மிப்பதே³ஸோ அபி⁴ஸத்தரூபோ.

    Luddānamāvāsamidaṃ purāṇaṃ, bhūmippadeso abhisattarūpo.

    609.

    609.

    ‘‘‘அத² தும்ஹே கேன வண்ணேன, கிமாஸமானா இமங் பதே³ஸங் ஹி;

    ‘‘‘Atha tumhe kena vaṇṇena, kimāsamānā imaṃ padesaṃ hi;

    அனுபவிட்டா² ஸஹஸா ஸமச்ச, லோபா⁴ ப⁴யா அத² வா ஸம்பமூள்ஹா’’’தி.

    Anupaviṭṭhā sahasā samacca, lobhā bhayā atha vā sampamūḷhā’’’ti.

    610.

    610.

    ‘‘மக³தே⁴ஸு அங்கே³ஸு ச ஸத்த²வாஹா, ஆரோபயித்வா பணியங் புது²த்தங்;

    ‘‘Magadhesu aṅgesu ca satthavāhā, āropayitvā paṇiyaṃ puthuttaṃ;

    தே யாமஸே ஸிந்து⁴ஸோவீரபூ⁴மிங், த⁴னத்தி²கா உத்³த³யங் பத்த²யானா.

    Te yāmase sindhusovīrabhūmiṃ, dhanatthikā uddayaṃ patthayānā.

    611.

    611.

    ‘‘தி³வா பிபாஸங் நதி⁴வாஸயந்தா, யொக்³கா³னுகம்பஞ்ச ஸமெக்க²மானா;

    ‘‘Divā pipāsaṃ nadhivāsayantā, yoggānukampañca samekkhamānā;

    ஏதேன வேகே³ன ஆயாம ஸப்³பே³, ரத்திங் மக்³க³ங் படிபன்னா விகாலே.

    Etena vegena āyāma sabbe, rattiṃ maggaṃ paṭipannā vikāle.

    612.

    612.

    ‘‘தே து³ப்பயாதா அபரத்³த⁴மக்³கா³, அந்தா⁴குலா விப்பனட்டா² அரஞ்ஞே;

    ‘‘Te duppayātā aparaddhamaggā, andhākulā vippanaṭṭhā araññe;

    ஸுது³க்³க³மே வண்ணுபத²ஸ்ஸ மஜ்ஜே², தி³ஸங் ந ஜானாம பமூள்ஹசித்தா.

    Suduggame vaṇṇupathassa majjhe, disaṃ na jānāma pamūḷhacittā.

    613.

    613.

    ‘‘இத³ஞ்ச தி³ஸ்வான அதி³ட்ட²புப்³ப³ங், விமானஸெட்ட²ஞ்ச தவஞ்ச யக்க²;

    ‘‘Idañca disvāna adiṭṭhapubbaṃ, vimānaseṭṭhañca tavañca yakkha;

    ததுத்தரிங் ஜீவிதமாஸமானா, தி³ஸ்வா பதீதா ஸுமனா உத³க்³கா³’’தி.

    Tatuttariṃ jīvitamāsamānā, disvā patītā sumanā udaggā’’ti.

    614.

    614.

    ‘‘பாரங் ஸமுத்³த³ஸ்ஸ இமஞ்ச வண்ணுங், வெத்தாசரங் 7 ஸங்குபத²ஞ்ச மக்³க³ங்;

    ‘‘Pāraṃ samuddassa imañca vaṇṇuṃ, vettācaraṃ 8 saṅkupathañca maggaṃ;

    நதி³யோ பன பப்³ப³தானஞ்ச து³க்³கா³, புது²த்³தி³ஸா க³ச்ச²த² போ⁴க³ஹேது.

    Nadiyo pana pabbatānañca duggā, puthuddisā gacchatha bhogahetu.

    615.

    615.

    ‘‘பக்க²ந்தி³யான விஜிதங் பரேஸங், வேரஜ்ஜகே மானுஸே பெக்க²மானா;

    ‘‘Pakkhandiyāna vijitaṃ paresaṃ, verajjake mānuse pekkhamānā;

    யங் வோ ஸுதங் வா அத² வாபி தி³ட்ட²ங், அச்சே²ரகங் தங் வோ ஸுணோம தாதா’’தி.

    Yaṃ vo sutaṃ vā atha vāpi diṭṭhaṃ, accherakaṃ taṃ vo suṇoma tātā’’ti.

    616.

    616.

    ‘‘இதோபி அச்சே²ரதரங் குமார, ந நோ ஸுதங் வா அத² வாபி தி³ட்ட²ங்;

    ‘‘Itopi accherataraṃ kumāra, na no sutaṃ vā atha vāpi diṭṭhaṃ;

    அதீதமானுஸ்ஸகமேவ ஸப்³ப³ங், தி³ஸ்வா ந தப்பாம அனோமவண்ணங்.

    Atītamānussakameva sabbaṃ, disvā na tappāma anomavaṇṇaṃ.

    617.

    617.

    ‘‘வேஹாயஸங் பொக்க²ரஞ்ஞோ ஸவந்தி, பஹூதமல்யா 9 ப³ஹுபுண்ட³ரீகா;

    ‘‘Vehāyasaṃ pokkharañño savanti, pahūtamalyā 10 bahupuṇḍarīkā;

    து³மா சிமே நிச்சப²லூபபன்னா, அதீவ க³ந்தா⁴ ஸுரபி⁴ங் பவாயந்தி.

    Dumā cime niccaphalūpapannā, atīva gandhā surabhiṃ pavāyanti.

    618.

    618.

    ‘‘வேளூரியத²ம்பா⁴ ஸதமுஸ்ஸிதாஸே, ஸிலாபவாளஸ்ஸ ச ஆயதங்ஸா;

    ‘‘Veḷūriyathambhā satamussitāse, silāpavāḷassa ca āyataṃsā;

    மஸாரக³ல்லா ஸஹலோஹிதங்கா³, த²ம்பா⁴ இமே ஜோதிரஸாமயாஸே.

    Masāragallā sahalohitaṅgā, thambhā ime jotirasāmayāse.

    619.

    619.

    ‘‘ஸஹஸ்ஸத²ம்ப⁴ங் அதுலானுபா⁴வங், தேஸூபரி ஸாது⁴மித³ங் விமானங்;

    ‘‘Sahassathambhaṃ atulānubhāvaṃ, tesūpari sādhumidaṃ vimānaṃ;

    ரதனந்தரங் கஞ்சனவேதி³மிஸ்ஸங், தபனீயபட்டேஹி ச ஸாது⁴ச²ன்னங்.

    Ratanantaraṃ kañcanavedimissaṃ, tapanīyapaṭṭehi ca sādhuchannaṃ.

    620.

    620.

    ‘‘ஜம்போ³னது³த்தத்தமித³ங் ஸுமட்டோ², பாஸாத³ஸோபாணப²லூபபன்னோ;

    ‘‘Jambonaduttattamidaṃ sumaṭṭho, pāsādasopāṇaphalūpapanno;

    த³ள்ஹோ ச வக்³கு³ ச ஸுஸங்க³தோ ச 11, அதீவ நிஜ்ஜா²னக²மோ மனுஞ்ஞோ.

    Daḷho ca vaggu ca susaṅgato ca 12, atīva nijjhānakhamo manuñño.

    621.

    621.

    ‘‘ரதனந்தரஸ்மிங் ப³ஹுஅன்னபானங், பரிவாரிதோ அச்ச²ராஸங்க³ணேன;

    ‘‘Ratanantarasmiṃ bahuannapānaṃ, parivārito accharāsaṅgaṇena;

    முரஜஆலம்ப³ரதூரியகு⁴ட்டோ², அபி⁴வந்தி³தோஸி து²திவந்த³னாய.

    Murajaālambaratūriyaghuṭṭho, abhivanditosi thutivandanāya.

    622.

    622.

    ‘‘ஸோ மோத³ஸி நாரிக³ணப்பபோ³த⁴னோ, விமானபாஸாத³வரே மனோரமே;

    ‘‘So modasi nārigaṇappabodhano, vimānapāsādavare manorame;

    அசிந்தியோ ஸப்³ப³கு³ணூபபன்னோ, ராஜா யதா² வெஸ்ஸவணோ நளின்யா 13.

    Acintiyo sabbaguṇūpapanno, rājā yathā vessavaṇo naḷinyā 14.

    623.

    623.

    ‘‘தே³வோ நு ஆஸி உத³வாஸி யக்கோ², உதா³ஹு தே³விந்தோ³ மனுஸ்ஸபூ⁴தோ;

    ‘‘Devo nu āsi udavāsi yakkho, udāhu devindo manussabhūto;

    புச்ச²ந்தி தங் வாணிஜா ஸத்த²வாஹா, ஆசிக்க² கோ நாம துவங்ஸி யக்கோ²’’தி.

    Pucchanti taṃ vāṇijā satthavāhā, ācikkha ko nāma tuvaṃsi yakkho’’ti.

    624.

    624.

    ‘‘ஸேரீஸகோ நாம அஹம்ஹி யக்கோ², கந்தாரியோ வண்ணுபத²ம்ஹி கு³த்தோ;

    ‘‘Serīsako nāma ahamhi yakkho, kantāriyo vaṇṇupathamhi gutto;

    இமங் பதே³ஸங் அபி⁴பாலயாமி, வசனகரோ வெஸ்ஸவணஸ்ஸ ரஞ்ஞோ’’தி.

    Imaṃ padesaṃ abhipālayāmi, vacanakaro vessavaṇassa rañño’’ti.

    625.

    625.

    ‘‘அதி⁴ச்சலத்³த⁴ங் பரிணாமஜங் தே, ஸயங் கதங் உதா³ஹு தே³வேஹி தி³ன்னங்;

    ‘‘Adhiccaladdhaṃ pariṇāmajaṃ te, sayaṃ kataṃ udāhu devehi dinnaṃ;

    புச்ச²ந்தி தங் வாணிஜா ஸத்த²வாஹா, கத²ங் தயா லத்³த⁴மித³ங் மனுஞ்ஞ’’ந்தி.

    Pucchanti taṃ vāṇijā satthavāhā, kathaṃ tayā laddhamidaṃ manuñña’’nti.

    626.

    626.

    ‘‘நாதி⁴ச்சலத்³த⁴ங் ந பரிணாமஜங் மே, ந ஸயங் கதங் ந ஹி தே³வேஹி தி³ன்னங்;

    ‘‘Nādhiccaladdhaṃ na pariṇāmajaṃ me, na sayaṃ kataṃ na hi devehi dinnaṃ;

    ஸகேஹி கம்மேஹி அபாபகேஹி, புஞ்ஞேஹி மே லத்³த⁴மித³ங் மனுஞ்ஞ’’ந்தி.

    Sakehi kammehi apāpakehi, puññehi me laddhamidaṃ manuñña’’nti.

    627.

    627.

    ‘‘கிங் தே வதங் கிங் பன ப்³ரஹ்மசரியங், கிஸ்ஸ ஸுசிண்ணஸ்ஸ அயங் விபாகோ;

    ‘‘Kiṃ te vataṃ kiṃ pana brahmacariyaṃ, kissa suciṇṇassa ayaṃ vipāko;

    புச்ச²ந்தி தங் வாணிஜா ஸத்த²வாஹா, கத²ங் தயா லத்³த⁴மித³ங் விமான’’ந்தி.

    Pucchanti taṃ vāṇijā satthavāhā, kathaṃ tayā laddhamidaṃ vimāna’’nti.

    628.

    628.

    ‘‘மமங் பாயாஸீதி அஹு ஸமஞ்ஞா, ரஜ்ஜங் யதா³ காரயிங் கோஸலானங்;

    ‘‘Mamaṃ pāyāsīti ahu samaññā, rajjaṃ yadā kārayiṃ kosalānaṃ;

    நத்தி²கதி³ட்டி² கத³ரியோ பாபத⁴ம்மோ, உச்சே²த³வாதீ³ ச ததா³ அஹோஸிங்.

    Natthikadiṭṭhi kadariyo pāpadhammo, ucchedavādī ca tadā ahosiṃ.

    629.

    629.

    ‘‘ஸமணோ ச கோ² ஆஸி குமாரகஸ்ஸபோ, ப³ஹுஸ்ஸுதோ சித்தகதீ² உளாரோ;

    ‘‘Samaṇo ca kho āsi kumārakassapo, bahussuto cittakathī uḷāro;

    ஸோ மே ததா³ த⁴ம்மகத²ங் அபா⁴ஸி, தி³ட்டி²விஸூகானி வினோத³யீ மே.

    So me tadā dhammakathaṃ abhāsi, diṭṭhivisūkāni vinodayī me.

    630.

    630.

    ‘‘தாஹங் தஸ்ஸ த⁴ம்மகத²ங் ஸுணித்வா, உபாஸகத்தங் படிதே³வயிஸ்ஸங்;

    ‘‘Tāhaṃ tassa dhammakathaṃ suṇitvā, upāsakattaṃ paṭidevayissaṃ;

    பாணாதிபாதா விரதோ அஹோஸிங், லோகே அதி³ன்னங் பரிவஜ்ஜயிஸ்ஸங்;

    Pāṇātipātā virato ahosiṃ, loke adinnaṃ parivajjayissaṃ;

    அமஜ்ஜபோ நோ ச முஸா அபா⁴ணிங், ஸகேன தா³ரேன ச அஹோஸி துட்டோ².

    Amajjapo no ca musā abhāṇiṃ, sakena dārena ca ahosi tuṭṭho.

    631.

    631.

    ‘‘தங் மே வதங் தங் பன ப்³ரஹ்மசரியங், தஸ்ஸ ஸுசிண்ணஸ்ஸ அயங் விபாகோ;

    ‘‘Taṃ me vataṃ taṃ pana brahmacariyaṃ, tassa suciṇṇassa ayaṃ vipāko;

    தேஹேவ கம்மேஹி அபாபகேஹி, புஞ்ஞேஹி மே லத்³த⁴மித³ங் விமான’’ந்தி.

    Teheva kammehi apāpakehi, puññehi me laddhamidaṃ vimāna’’nti.

    632.

    632.

    ‘‘ஸச்சங் கிராஹங்ஸு நரா ஸபஞ்ஞா, அனஞ்ஞதா² வசனங் பண்டி³தானங்;

    ‘‘Saccaṃ kirāhaṃsu narā sapaññā, anaññathā vacanaṃ paṇḍitānaṃ;

    யஹிங் யஹிங் க³ச்ச²தி புஞ்ஞகம்மோ, தஹிங் தஹிங் மோத³தி காமகாமீ.

    Yahiṃ yahiṃ gacchati puññakammo, tahiṃ tahiṃ modati kāmakāmī.

    633.

    633.

    ‘‘யஹிங் யஹிங் ஸோகபரித்³த³வோ ச, வதோ⁴ ச ப³ந்தோ⁴ ச பரிக்கிலேஸோ;

    ‘‘Yahiṃ yahiṃ sokapariddavo ca, vadho ca bandho ca parikkileso;

    தஹிங் தஹிங் க³ச்ச²தி பாபகம்மோ, ந முச்சதி து³க்³க³தியா கதா³சீ’’தி.

    Tahiṃ tahiṃ gacchati pāpakammo, na muccati duggatiyā kadācī’’ti.

    634.

    634.

    ‘‘ஸம்மூள்ஹரூபோவ ஜனோ அஹோஸி, அஸ்மிங் முஹுத்தே கலலீகதோவ;

    ‘‘Sammūḷharūpova jano ahosi, asmiṃ muhutte kalalīkatova;

    ஜனஸ்ஸிமஸ்ஸ துய்ஹஞ்ச குமார, அப்பச்சயோ கேன நு கோ² அஹோஸீ’’தி.

    Janassimassa tuyhañca kumāra, appaccayo kena nu kho ahosī’’ti.

    635.

    635.

    ‘‘இமே ச ஸிரீஸவனா 15 தாதா, தி³ப்³பா³ க³ந்தா⁴ ஸுரபீ⁴ ஸம்பவந்தி;

    ‘‘Ime ca sirīsavanā 16 tātā, dibbā gandhā surabhī sampavanti;

    தே ஸம்பவாயந்தி இமங் விமானங், தி³வா ச ரத்தோ ச தமங் நிஹந்த்வா.

    Te sampavāyanti imaṃ vimānaṃ, divā ca ratto ca tamaṃ nihantvā.

    636.

    636.

    ‘‘இமேஸஞ்ச கோ² வஸ்ஸஸதச்சயேன, ஸிபாடிகா ப²லதி ஏகமேகா;

    ‘‘Imesañca kho vassasataccayena, sipāṭikā phalati ekamekā;

    மானுஸ்ஸகங் வஸ்ஸஸதங் அதீதங், யத³க்³கே³ காயம்ஹி இதூ⁴பபன்னோ.

    Mānussakaṃ vassasataṃ atītaṃ, yadagge kāyamhi idhūpapanno.

    637.

    637.

    ‘‘தி³ஸ்வானஹங் வஸ்ஸஸதானி பஞ்ச, அஸ்மிங் விமானே ட²த்வான தாதா;

    ‘‘Disvānahaṃ vassasatāni pañca, asmiṃ vimāne ṭhatvāna tātā;

    ஆயுக்க²யா புஞ்ஞக்க²யா சவிஸ்ஸங், தேனேவ ஸோகேன பமுச்சி²தொஸ்மீ’’தி.

    Āyukkhayā puññakkhayā cavissaṃ, teneva sokena pamucchitosmī’’ti.

    638.

    638.

    ‘‘கத²ங் நு ஸோசெய்ய ததா²விதோ⁴ ஸோ, லத்³தா⁴ விமானங் அதுலங் சிராய;

    ‘‘Kathaṃ nu soceyya tathāvidho so, laddhā vimānaṃ atulaṃ cirāya;

    யே சாபி கோ² இத்தரமுபபன்னா, தே நூன ஸோசெய்யுங் பரித்தபுஞ்ஞா’’தி.

    Ye cāpi kho ittaramupapannā, te nūna soceyyuṃ parittapuññā’’ti.

    639.

    639.

    ‘‘அனுச்ச²விங் ஓவதி³யஞ்ச மே தங், யங் மங் தும்ஹே பெய்யவாசங் வதே³த²;

    ‘‘Anucchaviṃ ovadiyañca me taṃ, yaṃ maṃ tumhe peyyavācaṃ vadetha;

    தும்ஹே ச கோ² தாதா மயானுகு³த்தா, யேனிச்ச²கங் தேன பலேத² ஸொத்தி²’’ந்தி.

    Tumhe ca kho tātā mayānuguttā, yenicchakaṃ tena paletha sotthi’’nti.

    640.

    640.

    ‘‘க³ந்த்வா மயங் ஸிந்து⁴ஸோவீரபூ⁴மிங், த⁴ன்னத்தி²கா உத்³த³யங் பத்த²யானா;

    ‘‘Gantvā mayaṃ sindhusovīrabhūmiṃ, dhannatthikā uddayaṃ patthayānā;

    யதா²பயோகா³ பரிபுண்ணசாகா³, காஹாம ஸேரீஸமஹங் உளார’’ந்தி.

    Yathāpayogā paripuṇṇacāgā, kāhāma serīsamahaṃ uḷāra’’nti.

    641.

    641.

    ‘‘மா சேவ ஸேரீஸமஹங் அகத்த², ஸப்³ப³ஞ்ச வோ ப⁴விஸ்ஸதி யங் வதே³த²;

    ‘‘Mā ceva serīsamahaṃ akattha, sabbañca vo bhavissati yaṃ vadetha;

    பாபானி கம்மானி விவஜ்ஜயாத², த⁴ம்மானுயோக³ஞ்ச அதி⁴ட்ட²ஹாத².

    Pāpāni kammāni vivajjayātha, dhammānuyogañca adhiṭṭhahātha.

    642.

    642.

    ‘‘உபாஸகோ அத்தி² இமம்ஹி ஸங்கே⁴, ப³ஹுஸ்ஸுதோ ஸீலவதூபபன்னோ;

    ‘‘Upāsako atthi imamhi saṅghe, bahussuto sīlavatūpapanno;

    ஸத்³தோ⁴ ச சாகீ³ ச ஸுபேஸலோ ச, விசக்க²ணோ ஸந்துஸிதோ முதீமா.

    Saddho ca cāgī ca supesalo ca, vicakkhaṇo santusito mutīmā.

    643.

    643.

    ‘‘ஸஞ்ஜானமானோ ந முஸா ப⁴ணெய்ய, பரூபகா⁴தாய ச சேதயெய்ய;

    ‘‘Sañjānamāno na musā bhaṇeyya, parūpaghātāya ca cetayeyya;

    வேபூ⁴திகங் பேஸுணங் நோ கரெய்ய, ஸண்ஹஞ்ச வாசங் ஸகி²லங் ப⁴ணெய்ய.

    Vebhūtikaṃ pesuṇaṃ no kareyya, saṇhañca vācaṃ sakhilaṃ bhaṇeyya.

    644.

    644.

    ‘‘ஸகா³ரவோ ஸப்படிஸ்ஸோ வினீதோ, அபாபகோ அதி⁴ஸீலே விஸுத்³தோ⁴;

    ‘‘Sagāravo sappaṭisso vinīto, apāpako adhisīle visuddho;

    ஸோ மாதரங் பிதரஞ்சாபி ஜந்து, த⁴ம்மேன போஸேதி அரியவுத்தி.

    So mātaraṃ pitarañcāpi jantu, dhammena poseti ariyavutti.

    645.

    645.

    ‘‘மஞ்ஞே ஸோ மாதாபிதூனங் காரணா, போ⁴கா³னி பரியேஸதி ந அத்தஹேது;

    ‘‘Maññe so mātāpitūnaṃ kāraṇā, bhogāni pariyesati na attahetu;

    மாதாபிதூனஞ்ச யோ அச்சயேன, நெக்க²ம்மபோணோ சரிஸ்ஸதி ப்³ரஹ்மசரியங்.

    Mātāpitūnañca yo accayena, nekkhammapoṇo carissati brahmacariyaṃ.

    646.

    646.

    ‘‘உஜூ அவங்கோ அஸடோ² அமாயோ, ந லேஸகப்பேன ச வோஹரெய்ய;

    ‘‘Ujū avaṅko asaṭho amāyo, na lesakappena ca vohareyya;

    ஸோ தாதி³ஸோ ஸுகதகம்மகாரீ, த⁴ம்மே டி²தோ கிந்தி லபே⁴த² து³க்க²ங்.

    So tādiso sukatakammakārī, dhamme ṭhito kinti labhetha dukkhaṃ.

    647.

    647.

    ‘‘தங் காரணா பாதுகதொம்ஹி அத்தனா, தஸ்மா த⁴ம்மங் பஸ்ஸத² வாணிஜாஸே;

    ‘‘Taṃ kāraṇā pātukatomhi attanā, tasmā dhammaṃ passatha vāṇijāse;

    அஞ்ஞத்ர தேனிஹ ப⁴ஸ்மீ 17 ப⁴வேத², அந்தா⁴குலா விப்பனட்டா² அரஞ்ஞே;

    Aññatra teniha bhasmī 18 bhavetha, andhākulā vippanaṭṭhā araññe;

    தங் கி²ப்பமானேன லஹுங் பரேன, ஸுகோ² ஹவே ஸப்புரிஸேன ஸங்க³மோ’’தி.

    Taṃ khippamānena lahuṃ parena, sukho have sappurisena saṅgamo’’ti.

    648.

    648.

    ‘‘கிங் நாம ஸோ கிஞ்ச கரோதி கம்மங், கிங் நாமதெ⁴ய்யங் கிங் பன தஸ்ஸ கொ³த்தங்;

    ‘‘Kiṃ nāma so kiñca karoti kammaṃ, kiṃ nāmadheyyaṃ kiṃ pana tassa gottaṃ;

    மயம்பி நங் த³ட்டு²காமம்ஹ யக்க², யஸ்ஸானுகம்பாய இதா⁴க³தோஸி;

    Mayampi naṃ daṭṭhukāmamha yakkha, yassānukampāya idhāgatosi;

    லாபா⁴ ஹி தஸ்ஸ யஸ்ஸ துவங் பிஹேஸீ’’தி.

    Lābhā hi tassa yassa tuvaṃ pihesī’’ti.

    649.

    649.

    ‘‘யோ கப்பகோ ஸம்ப⁴வனாமதெ⁴ய்யோ, உபாஸகோ கொச்ச²ப²லூபஜீவீ;

    ‘‘Yo kappako sambhavanāmadheyyo, upāsako kocchaphalūpajīvī;

    ஜானாத² நங் தும்ஹாகங் பேஸியோ ஸோ, மா கோ² நங் ஹீளித்த² ஸுபேஸலோ ஸோ’’தி.

    Jānātha naṃ tumhākaṃ pesiyo so, mā kho naṃ hīḷittha supesalo so’’ti.

    650.

    650.

    ‘‘ஜானாமஸே யங் த்வங் பவதே³ஸி யக்க², ந கோ² நங் ஜானாம ஸ ஏதி³ஸோதி;

    ‘‘Jānāmase yaṃ tvaṃ pavadesi yakkha, na kho naṃ jānāma sa edisoti;

    மயம்பி நங் பூஜயிஸ்ஸாம யக்க², ஸுத்வான துய்ஹங் வசனங் உளார’’ந்தி.

    Mayampi naṃ pūjayissāma yakkha, sutvāna tuyhaṃ vacanaṃ uḷāra’’nti.

    651.

    651.

    ‘‘யே கேசி இமஸ்மிங் ஸத்தே² மனுஸ்ஸா, த³ஹரா மஹந்தா அத²வாபி மஜ்ஜி²மா;

    ‘‘Ye keci imasmiṃ satthe manussā, daharā mahantā athavāpi majjhimā;

    ஸப்³பே³வ தே ஆலம்ப³ந்து விமானங், பஸ்ஸந்து புஞ்ஞானங் ப²லங் கத³ரியா’’தி.

    Sabbeva te ālambantu vimānaṃ, passantu puññānaṃ phalaṃ kadariyā’’ti.

    652.

    652.

    தே தத்த² ஸப்³பே³வ ‘அஹங் புரே’தி, தங் கப்பகங் தத்த² புரக்க²த்வா 19;

    Te tattha sabbeva ‘ahaṃ pure’ti, taṃ kappakaṃ tattha purakkhatvā 20;

    ஸப்³பே³வ தே ஆலம்பி³ங்ஸு விமானங், மஸக்கஸாரங் விய வாஸவஸ்ஸ.

    Sabbeva te ālambiṃsu vimānaṃ, masakkasāraṃ viya vāsavassa.

    653.

    653.

    தே தத்த² ஸப்³பே³வ ‘அஹங் புரே’தி, உபாஸகத்தங் படிவேத³யிங்ஸு;

    Te tattha sabbeva ‘ahaṃ pure’ti, upāsakattaṃ paṭivedayiṃsu;

    பாணாதிபாதா படிவிரதா அஹேஸுங், லோகே அதி³ன்னங் பரிவஜ்ஜயிங்ஸு;

    Pāṇātipātā paṭiviratā ahesuṃ, loke adinnaṃ parivajjayiṃsu;

    அமஜ்ஜபா நோ ச முஸா ப⁴ணிங்ஸு, ஸகேன தா³ரேன ச அஹேஸுங் துட்டா².

    Amajjapā no ca musā bhaṇiṃsu, sakena dārena ca ahesuṃ tuṭṭhā.

    654.

    654.

    தே தத்த² ஸப்³பே³வ ‘அஹங் புரே’தி, உபாஸகத்தங் படிவேத³யித்வா;

    Te tattha sabbeva ‘ahaṃ pure’ti, upāsakattaṃ paṭivedayitvā;

    பக்காமி ஸத்தோ² அனுமோத³மானோ, யக்கி²த்³தி⁴யா அனுமதோ புனப்புனங்.

    Pakkāmi sattho anumodamāno, yakkhiddhiyā anumato punappunaṃ.

    655.

    655.

    க³ந்த்வான தே ஸிந்து⁴ஸோவீரபூ⁴மிங், த⁴னத்தி²கா உத்³த³யங் 21 பத்த²யானா;

    Gantvāna te sindhusovīrabhūmiṃ, dhanatthikā uddayaṃ 22 patthayānā;

    யதா²பயோகா³ பரிபுண்ணலாபா⁴, பச்சாக³முங் பாடலிபுத்தமக்க²தங்.

    Yathāpayogā paripuṇṇalābhā, paccāgamuṃ pāṭaliputtamakkhataṃ.

    656.

    656.

    க³ந்த்வான தே ஸங்க⁴ரங் ஸொத்தி²வந்தோ, புத்தேஹி தா³ரேஹி ஸமங்கி³பூ⁴தா;

    Gantvāna te saṅgharaṃ sotthivanto, puttehi dārehi samaṅgibhūtā;

    ஆனந்தீ³ வித்தா ஸுமனா பதீதா, அகங்ஸு ஸேரீஸமஹங் உளாரங்;

    Ānandī vittā sumanā patītā, akaṃsu serīsamahaṃ uḷāraṃ;

    ஸேரீஸகங் தே பரிவேணங் மாபயிங்ஸு.

    Serīsakaṃ te pariveṇaṃ māpayiṃsu.

    657.

    657.

    ஏதாதி³ஸா ஸப்புரிஸான ஸேவனா, மஹத்தி²கா த⁴ம்மகு³ணான ஸேவனா;

    Etādisā sappurisāna sevanā, mahatthikā dhammaguṇāna sevanā;

    ஏகஸ்ஸ அத்தா²ய உபாஸகஸ்ஸ, ஸப்³பே³வ ஸத்தா ஸுகி²தா 23 அஹேஸுந்தி.

    Ekassa atthāya upāsakassa, sabbeva sattā sukhitā 24 ahesunti.

    ஸேரீஸகபேதவத்து² து³தியங்.

    Serīsakapetavatthu dutiyaṃ.

    பா⁴ணவாரங் ததியங் நிட்டி²தங்.

    Bhāṇavāraṃ tatiyaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. வி॰ வ॰ 1228
    2. vi. va. 1228
    3. நாமோ (ஸீ॰)
    4. nāmo (sī.)
    5. பி⁴க்கோ² (க॰)
    6. bhikkho (ka.)
    7. வெத்தங் பரங் (ஸ்யா॰), வெத்தாசாரங் (க॰)
    8. vettaṃ paraṃ (syā.), vettācāraṃ (ka.)
    9. பஹூதமால்யா (ஸ்யா॰)
    10. pahūtamālyā (syā.)
    11. வக்³கு³ ஸுமுகோ² ஸுஸங்க³தோ (ஸீ॰)
    12. vaggu sumukho susaṅgato (sī.)
    13. நளிஞ்ஞங் (க॰)
    14. naḷiññaṃ (ka.)
    15. இமே ஸிரீஸூபவனா ச (ஸீ॰), இமேபி ஸிரீஸவனா ச (பீ॰ க॰)
    16. ime sirīsūpavanā ca (sī.), imepi sirīsavanā ca (pī. ka.)
    17. ப⁴ஸ்மி (ஸ்யா॰), ப⁴ஸ்ம (க॰)
    18. bhasmi (syā.), bhasma (ka.)
    19. புரக்கி²பித்வா (ஸீ॰)
    20. purakkhipitvā (sī.)
    21. உத³ய (பீ॰ க॰)
    22. udaya (pī. ka.)
    23. ஸுகி²னோ (பீ॰ க॰)
    24. sukhino (pī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 2. ஸேரீஸகபேதவத்து²வண்ணனா • 2. Serīsakapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact