Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    10. ஸேரீஸகவிமானவத்து²

    10. Serīsakavimānavatthu

    1228.

    1228.

    1 ஸுணோத² யக்க²ஸ்ஸ ச வாணிஜான ச, ஸமாக³மோ யத்த² ததா³ அஹோஸி;

    2 Suṇotha yakkhassa ca vāṇijāna ca, samāgamo yattha tadā ahosi;

    யதா² கத²ங் இதரிதரேன சாபி, ஸுபா⁴ஸிதங் தஞ்ச ஸுணாத² ஸப்³பே³.

    Yathā kathaṃ itaritarena cāpi, subhāsitaṃ tañca suṇātha sabbe.

    1229.

    1229.

    ‘‘யோ ஸோ அஹு ராஜா பாயாஸி நாம 3, பு⁴ம்மானங் ஸஹப்³யக³தோ யஸஸ்ஸீ;

    ‘‘Yo so ahu rājā pāyāsi nāma 4, bhummānaṃ sahabyagato yasassī;

    ஸோ மோத³மானோவ ஸகே விமானே, அமானுஸோ மானுஸே அஜ்ஜ²பா⁴ஸீதி.

    So modamānova sake vimāne, amānuso mānuse ajjhabhāsīti.

    1230.

    1230.

    ‘‘வங்கே அரஞ்ஞே அமனுஸ்ஸட்டா²னே, கந்தாரே அப்போத³கே அப்பப⁴க்கே²;

    ‘‘Vaṅke araññe amanussaṭṭhāne, kantāre appodake appabhakkhe;

    ஸுது³க்³க³மே வண்ணுபத²ஸ்ஸ மஜ்ஜே², வங்கங் ப⁴யா 5 நட்ட²மனா மனுஸ்ஸா.

    Suduggame vaṇṇupathassa majjhe, vaṅkaṃ bhayā 6 naṭṭhamanā manussā.

    1231.

    1231.

    ‘‘நயித⁴ ப²லா மூலமயா ச ஸந்தி, உபாதா³னங் நத்தி² குதோத⁴ ப⁴க்கோ²;

    ‘‘Nayidha phalā mūlamayā ca santi, upādānaṃ natthi kutodha bhakkho;

    அஞ்ஞத்ர பங்ஸூஹி ச வாலுகாஹி ச, ததாஹி உண்ஹாஹி ச தா³ருணாஹி ச.

    Aññatra paṃsūhi ca vālukāhi ca, tatāhi uṇhāhi ca dāruṇāhi ca.

    1232.

    1232.

    ‘‘உஜ்ஜங்க³லங் தத்தமிவங் கபாலங், அனாயஸங் பரலோகேன துல்யங்;

    ‘‘Ujjaṅgalaṃ tattamivaṃ kapālaṃ, anāyasaṃ paralokena tulyaṃ;

    லுத்³தா³னமாவாஸமித³ங் புராணங், பூ⁴மிப்பதே³ஸோ அபி⁴ஸத்தரூபோ.

    Luddānamāvāsamidaṃ purāṇaṃ, bhūmippadeso abhisattarūpo.

    1233.

    1233.

    ‘‘அத² தும்ஹே கேன 7 வண்ணேன, கிமாஸமானா இமங் பதே³ஸங் ஹி;

    ‘‘Atha tumhe kena 8 vaṇṇena, kimāsamānā imaṃ padesaṃ hi;

    அனுபவிட்டா² ஸஹஸா ஸமேச்ச, லோபா⁴ ப⁴யா அத² வா ஸம்பமூள்ஹா’’தி.

    Anupaviṭṭhā sahasā samecca, lobhā bhayā atha vā sampamūḷhā’’ti.

    1234.

    1234.

    ‘‘மக³தே⁴ஸு அங்கே³ஸு ச ஸத்த²வாஹா, ஆரோபயித்வா பணியங் புது²த்தங்;

    ‘‘Magadhesu aṅgesu ca satthavāhā, āropayitvā paṇiyaṃ puthuttaṃ;

    தே யாமஸே ஸிந்து⁴ஸோவீரபூ⁴மிங், த⁴னத்தி²கா உத்³த³யங் பத்த²யானா.

    Te yāmase sindhusovīrabhūmiṃ, dhanatthikā uddayaṃ patthayānā.

    1235.

    1235.

    ‘‘தி³வா பிபாஸங் நதி⁴வாஸயந்தா, யொக்³கா³னுகம்பஞ்ச ஸமெக்க²மானா,

    ‘‘Divā pipāsaṃ nadhivāsayantā, yoggānukampañca samekkhamānā,

    ஏதேன வேகே³ன ஆயாம ஸப்³பே³ 9, ரத்திங் மக்³க³ங் படிபன்னா விகாலே.

    Etena vegena āyāma sabbe 10, rattiṃ maggaṃ paṭipannā vikāle.

    1236.

    1236.

    ‘‘தே து³ப்பயாதா அபரத்³த⁴மக்³கா³, அந்தா⁴குலா விப்பனட்டா² அரஞ்ஞே;

    ‘‘Te duppayātā aparaddhamaggā, andhākulā vippanaṭṭhā araññe;

    ஸுது³க்³க³மே வண்ணுபத²ஸ்ஸ மஜ்ஜே², தி³ஸங் ந ஜானாம பமூள்ஹசித்தா.

    Suduggame vaṇṇupathassa majjhe, disaṃ na jānāma pamūḷhacittā.

    1237.

    1237.

    ‘‘இத³ஞ்ச தி³ஸ்வான அதி³ட்ட²புப்³ப³ங், விமானஸெட்ட²ஞ்ச தவஞ்ச யக்க²;

    ‘‘Idañca disvāna adiṭṭhapubbaṃ, vimānaseṭṭhañca tavañca yakkha;

    ததுத்தரிங் ஜீவிதமாஸமானா, தி³ஸ்வா பதீதா ஸுமனா உத³க்³கா³’’தி.

    Tatuttariṃ jīvitamāsamānā, disvā patītā sumanā udaggā’’ti.

    1238.

    1238.

    ‘‘பாரங் ஸமுத்³த³ஸ்ஸ இமஞ்ச வண்ணுங் 11, வெத்தாசரங் 12 ஸங்குபத²ஞ்ச மக்³க³ங்;

    ‘‘Pāraṃ samuddassa imañca vaṇṇuṃ 13, vettācaraṃ 14 saṅkupathañca maggaṃ;

    நதி³யோ பன பப்³ப³தானஞ்ச து³க்³கா³, புது²த்³தி³ஸா க³ச்ச²த² போ⁴க³ஹேது.

    Nadiyo pana pabbatānañca duggā, puthuddisā gacchatha bhogahetu.

    1239.

    1239.

    ‘‘பக்க²ந்தி³யான விஜிதங் பரேஸங், வேரஜ்ஜகே மானுஸே பெக்க²மானா;

    ‘‘Pakkhandiyāna vijitaṃ paresaṃ, verajjake mānuse pekkhamānā;

    யங் வோ ஸுதங் வா அத² வாபி தி³ட்ட²ங், அச்சே²ரகங் தங் வோ ஸுணோம தாதா’’தி.

    Yaṃ vo sutaṃ vā atha vāpi diṭṭhaṃ, accherakaṃ taṃ vo suṇoma tātā’’ti.

    1240.

    1240.

    ‘‘இதோபி அச்சே²ரதரங் குமார, ந தோ ஸுதங் வா அத² வாபி தி³ட்ட²ங்;

    ‘‘Itopi accherataraṃ kumāra, na to sutaṃ vā atha vāpi diṭṭhaṃ;

    அதீதமானுஸ்ஸகமேவ ஸப்³ப³ங், தி³ஸ்வான தப்பாம அனோமவண்ணங்.

    Atītamānussakameva sabbaṃ, disvāna tappāma anomavaṇṇaṃ.

    1241.

    1241.

    ‘‘வேஹாயஸங் பொக்க²ரஞ்ஞோ ஸவந்தி, பஹூதமல்யா 15 ப³ஹுபுண்ட³ரீகா;

    ‘‘Vehāyasaṃ pokkharañño savanti, pahūtamalyā 16 bahupuṇḍarīkā;

    து³மா சிமே 17 நிச்சப²லூபபன்னா, அதீவ க³ந்தா⁴ ஸுரபி⁴ங் பவாயந்தி.

    Dumā cime 18 niccaphalūpapannā, atīva gandhā surabhiṃ pavāyanti.

    1242.

    1242.

    ‘‘வேளூரியத²ம்பா⁴ ஸதமுஸ்ஸிதாஸே, ஸிலாபவாளஸ்ஸ ச ஆயதங்ஸா;

    ‘‘Veḷūriyathambhā satamussitāse, silāpavāḷassa ca āyataṃsā;

    மஸாரக³ல்லா ஸஹலோஹிதங்கா³, த²ம்பா⁴ இமே ஜோதிரஸாமயாஸே.

    Masāragallā sahalohitaṅgā, thambhā ime jotirasāmayāse.

    1243.

    1243.

    ‘‘ஸஹஸ்ஸத²ம்ப⁴ங் அதுலானுபா⁴வங், தேஸூபரி ஸாது⁴மித³ங் விமானங்;

    ‘‘Sahassathambhaṃ atulānubhāvaṃ, tesūpari sādhumidaṃ vimānaṃ;

    ரதனந்தரங் கஞ்சனவேதி³மிஸ்ஸங், தபனீயபட்டேஹி ச ஸாது⁴ச²ன்னங்.

    Ratanantaraṃ kañcanavedimissaṃ, tapanīyapaṭṭehi ca sādhuchannaṃ.

    1244.

    1244.

    ‘‘ஜம்போ³னது³த்தத்தமித³ங் ஸுமட்டோ², பாஸாத³ஸோபாணப²லூபபன்னோ;

    ‘‘Jambonaduttattamidaṃ sumaṭṭho, pāsādasopāṇaphalūpapanno;

    த³ள்ஹோ ச வக்³கு³ ச ஸுஸங்க³தோ ச 19, அதீவ நிஜ்ஜா²னக²மோ மனுஞ்ஞோ.

    Daḷho ca vaggu ca susaṅgato ca 20, atīva nijjhānakhamo manuñño.

    1245.

    1245.

    ‘‘ரதனந்தரஸ்மிங் ப³ஹுஅன்னபானங், பரிவாரிதோ அச்ச²ராஸங்க³ணேன;

    ‘‘Ratanantarasmiṃ bahuannapānaṃ, parivārito accharāsaṅgaṇena;

    முரஜஆலம்ப³ரதூரியகு⁴ட்டோ², அபி⁴வந்தி³தோஸி து²திவந்த³னாய.

    Murajaālambaratūriyaghuṭṭho, abhivanditosi thutivandanāya.

    1246.

    1246.

    ‘‘ஸோ மோத³ஸி நாரிக³ணப்பபோ³த⁴னோ, விமானபாஸாத³வரே மனோரமே;

    ‘‘So modasi nārigaṇappabodhano, vimānapāsādavare manorame;

    அசிந்தியோ ஸப்³ப³கு³ணூபபன்னோ, ராஜா யதா² வெஸ்ஸவணோ நளின்யா 21.

    Acintiyo sabbaguṇūpapanno, rājā yathā vessavaṇo naḷinyā 22.

    1247.

    1247.

    ‘‘தே³வோ நு ஆஸி உத³வாஸி யக்கோ², உதா³ஹு தே³விந்தோ³ மனுஸ்ஸபூ⁴தோ;

    ‘‘Devo nu āsi udavāsi yakkho, udāhu devindo manussabhūto;

    புச்ச²ந்தி தங் வாணிஜா ஸத்த²வாஹா, ஆசிக்க² கோ நாம துவங்ஸி யக்கோ²’’தி.

    Pucchanti taṃ vāṇijā satthavāhā, ācikkha ko nāma tuvaṃsi yakkho’’ti.

    1248.

    1248.

    ‘‘ஸேரீஸகோ 23 நாம அஹம்ஹி யக்கோ², கந்தாரியோ வண்ணுபத²ம்ஹி கு³த்தோ;

    ‘‘Serīsako 24 nāma ahamhi yakkho, kantāriyo vaṇṇupathamhi gutto;

    இமங் பதே³ஸங் அபி⁴பாலயாமி, வசனகரோ வெஸ்ஸவணஸ்ஸ ரஞ்ஞோ’’தி.

    Imaṃ padesaṃ abhipālayāmi, vacanakaro vessavaṇassa rañño’’ti.

    1249.

    1249.

    ‘‘அதி⁴ச்சலத்³த⁴ங் பரிணாமஜங் தே, ஸயங் கதங் உதா³ஹு தே³வேஹி தி³ன்னங்;

    ‘‘Adhiccaladdhaṃ pariṇāmajaṃ te, sayaṃ kataṃ udāhu devehi dinnaṃ;

    புச்ச²ந்தி தங் வாணிஜா ஸத்த²வாஹா, கத²ங் தயா லத்³த⁴மித³ங் மனுஞ்ஞ’’ந்தி.

    Pucchanti taṃ vāṇijā satthavāhā, kathaṃ tayā laddhamidaṃ manuñña’’nti.

    1250.

    1250.

    ‘‘நாதி⁴ச்சலத்³த⁴ங் ந பரிணாமஜங் மே, ந ஸயங் கதங் ந ஹி தே³வேஹி தி³ன்னங்;

    ‘‘Nādhiccaladdhaṃ na pariṇāmajaṃ me, na sayaṃ kataṃ na hi devehi dinnaṃ;

    ஸகேஹி கம்மேஹி அபாபகேஹி, புஞ்ஞேஹி மே லத்³த⁴மித³ங் மனுஞ்ஞ’’ந்தி.

    Sakehi kammehi apāpakehi, puññehi me laddhamidaṃ manuñña’’nti.

    1251.

    1251.

    ‘‘கிங் தே வதங் கிங் பன ப்³ரஹ்மசரியங், கிஸ்ஸ ஸுசிண்ணஸ்ஸ அயங் விபாகோ;

    ‘‘Kiṃ te vataṃ kiṃ pana brahmacariyaṃ, kissa suciṇṇassa ayaṃ vipāko;

    புச்ச²ந்தி தங் வாணிஜா ஸத்த²வாஹா, கத²ங் தயா லத்³த⁴மித³ங் விமான’’ந்தி.

    Pucchanti taṃ vāṇijā satthavāhā, kathaṃ tayā laddhamidaṃ vimāna’’nti.

    1252.

    1252.

    ‘‘மமங் பாயாஸீதி அஹு ஸமஞ்ஞா, ரஜ்ஜங் யதா³ காரயிங் கோஸலானங்;

    ‘‘Mamaṃ pāyāsīti ahu samaññā, rajjaṃ yadā kārayiṃ kosalānaṃ;

    நத்தி²கதி³ட்டி² கத³ரியோ பாபத⁴ம்மோ, உச்சே²த³வாதீ³ ச ததா³ அஹோஸிங்.

    Natthikadiṭṭhi kadariyo pāpadhammo, ucchedavādī ca tadā ahosiṃ.

    1253.

    1253.

    ‘‘ஸமணோ ச கோ² ஆஸி குமாரகஸ்ஸபோ, ப³ஹுஸ்ஸுதோ சித்தகதீ² உளாரோ;

    ‘‘Samaṇo ca kho āsi kumārakassapo, bahussuto cittakathī uḷāro;

    ஸோ மே ததா³ த⁴ம்மகத²ங் அபா⁴ஸி 25, தி³ட்டி²விஸூகானி வினோத³யீ மே.

    So me tadā dhammakathaṃ abhāsi 26, diṭṭhivisūkāni vinodayī me.

    1254.

    1254.

    ‘‘தாஹங் தஸ்ஸ 27 த⁴ம்மகத²ங் ஸுணித்வா, உபாஸகத்தங் படிவேத³யிஸ்ஸங்;

    ‘‘Tāhaṃ tassa 28 dhammakathaṃ suṇitvā, upāsakattaṃ paṭivedayissaṃ;

    பாணாதிபாதா விரதோ அஹோஸிங், லோகே அதி³ன்னங் பரிவஜ்ஜயிஸ்ஸங்;

    Pāṇātipātā virato ahosiṃ, loke adinnaṃ parivajjayissaṃ;

    அமஜ்ஜபோ நோ ச முஸா அபா⁴ணிங், ஸகேன தா³ரேன ச அஹோஸி துட்டோ².

    Amajjapo no ca musā abhāṇiṃ, sakena dārena ca ahosi tuṭṭho.

    1255.

    1255.

    ‘‘தங் மே வதங் தங் பன ப்³ரஹ்மசரியங், தஸ்ஸ ஸுசிண்ணஸ்ஸ அயங் விபாகோ;

    ‘‘Taṃ me vataṃ taṃ pana brahmacariyaṃ, tassa suciṇṇassa ayaṃ vipāko;

    தேஹேவ கம்மேஹி அபாபகேஹி, புஞ்ஞேஹி மே லத்³த⁴மித³ங் விமான’’ந்தி.

    Teheva kammehi apāpakehi, puññehi me laddhamidaṃ vimāna’’nti.

    1256.

    1256.

    ‘‘ஸச்சங் கிராஹங்ஸு நரா ஸபஞ்ஞா, அனஞ்ஞதா² வசனங் பண்டி³தானங்;

    ‘‘Saccaṃ kirāhaṃsu narā sapaññā, anaññathā vacanaṃ paṇḍitānaṃ;

    யஹிங் யஹிங் க³ச்ச²தி புஞ்ஞகம்மோ, தஹிங் தஹிங் மோத³தி காமகாமீ.

    Yahiṃ yahiṃ gacchati puññakammo, tahiṃ tahiṃ modati kāmakāmī.

    1257.

    1257.

    ‘‘யஹிங் யஹிங் ஸோகபரித்³த³வோ ச, வதோ⁴ ச ப³ந்தோ⁴ ச பரிக்கிலேஸோ;

    ‘‘Yahiṃ yahiṃ sokapariddavo ca, vadho ca bandho ca parikkileso;

    தஹிங் தஹிங் க³ச்ச²தி பாபகம்மோ, ந முச்சதி து³க்³க³தியா கதா³சீ’’தி.

    Tahiṃ tahiṃ gacchati pāpakammo, na muccati duggatiyā kadācī’’ti.

    1258.

    1258.

    ‘‘ஸம்மூள்ஹரூபோவ ஜனோ அஹோஸி, அஸ்மிங் முஹுத்தே கலலீகதோவ;

    ‘‘Sammūḷharūpova jano ahosi, asmiṃ muhutte kalalīkatova;

    ஜனஸ்ஸிமஸ்ஸ துய்ஹஞ்ச குமார, அப்பச்சயோ கேன நு கோ² அஹோஸீ’’தி.

    Janassimassa tuyhañca kumāra, appaccayo kena nu kho ahosī’’ti.

    1259.

    1259.

    ‘‘இமே ச ஸிரீஸவனா 29 தாதா, தி³ப்³பா³ 30 க³ந்தா⁴ ஸுரபீ⁴ 31 ஸம்பவந்தி 32;

    ‘‘Ime ca sirīsavanā 33 tātā, dibbā 34 gandhā surabhī 35 sampavanti 36;

    தே ஸம்பவாயந்தி இமங் விமானங், தி³வா ச ரத்தோ ச தமங் நிஹந்த்வா.

    Te sampavāyanti imaṃ vimānaṃ, divā ca ratto ca tamaṃ nihantvā.

    1260.

    1260.

    ‘‘இமேஸஞ்ச கோ² வஸ்ஸஸதச்சயேன, ஸிபாடிகா ப²லதி ஏகமேகா;

    ‘‘Imesañca kho vassasataccayena, sipāṭikā phalati ekamekā;

    மானுஸ்ஸகங் வஸ்ஸஸதங் அதீதங், யத³க்³கே³ காயம்ஹி இதூ⁴பபன்னோ.

    Mānussakaṃ vassasataṃ atītaṃ, yadagge kāyamhi idhūpapanno.

    1261.

    1261.

    ‘‘தி³ஸ்வானஹங் வஸ்ஸஸதானி பஞ்ச, அஸ்மிங் விமானே ட²த்வான தாதா;

    ‘‘Disvānahaṃ vassasatāni pañca, asmiṃ vimāne ṭhatvāna tātā;

    ஆயுக்க²யா புஞ்ஞக்க²யா சவிஸ்ஸங், தேனேவ ஸோகேன பமுச்சி²தொஸ்மீ’’தி 37.

    Āyukkhayā puññakkhayā cavissaṃ, teneva sokena pamucchitosmī’’ti 38.

    1262.

    1262.

    ‘‘கத²ங் நு ஸோசெய்ய ததா²விதோ⁴ ஸோ, லத்³தா⁴ விமானங் அதுலங் சிராய;

    ‘‘Kathaṃ nu soceyya tathāvidho so, laddhā vimānaṃ atulaṃ cirāya;

    யே சாபி கோ² இத்தரமுபபன்னா, தே நூன ஸோசெய்யுங் பரித்தபுஞ்ஞா’’தி.

    Ye cāpi kho ittaramupapannā, te nūna soceyyuṃ parittapuññā’’ti.

    1263.

    1263.

    ‘‘அனுச்ச²விங் ஓவதி³யஞ்ச மே தங், யங் மங் தும்ஹே பெய்யவாசங் வதே³த²;

    ‘‘Anucchaviṃ ovadiyañca me taṃ, yaṃ maṃ tumhe peyyavācaṃ vadetha;

    தும்ஹே ச கோ² தாதா மயானுகு³த்தா, யேனிச்ச²கங் தேன பலேத² ஸொத்தி²’’ந்தி.

    Tumhe ca kho tātā mayānuguttā, yenicchakaṃ tena paletha sotthi’’nti.

    1264.

    1264.

    ‘‘க³ந்த்வா மயங் ஸிந்து⁴ஸோவீரபூ⁴மிங், த⁴னத்தி²கா உத்³த³யங் பத்த²யானா;

    ‘‘Gantvā mayaṃ sindhusovīrabhūmiṃ, dhanatthikā uddayaṃ patthayānā;

    யதா²பயோகா³ பரிபுண்ணசாகா³, காஹாம ஸேரீஸமஹங் உளார’’ந்தி.

    Yathāpayogā paripuṇṇacāgā, kāhāma serīsamahaṃ uḷāra’’nti.

    1265.

    1265.

    ‘‘மா சேவ ஸேரீஸமஹங் அகத்த², ஸப்³ப³ஞ்ச வோ ப⁴விஸ்ஸதி யங் வதே³த²;

    ‘‘Mā ceva serīsamahaṃ akattha, sabbañca vo bhavissati yaṃ vadetha;

    பாபானி கம்மானி விவஜ்ஜயாத², த⁴ம்மானுயோக³ஞ்ச அதி⁴ட்ட²ஹாத².

    Pāpāni kammāni vivajjayātha, dhammānuyogañca adhiṭṭhahātha.

    1266.

    1266.

    ‘‘உபாஸகோ அத்தி² இமம்ஹி ஸங்கே⁴, ப³ஹுஸ்ஸுதோ ஸீலவதூபபன்னோ;

    ‘‘Upāsako atthi imamhi saṅghe, bahussuto sīlavatūpapanno;

    ஸத்³தோ⁴ ச சாகீ³ ச ஸுபேஸலோ ச, விசக்க²ணோ ஸந்துஸிதோ முதீமா.

    Saddho ca cāgī ca supesalo ca, vicakkhaṇo santusito mutīmā.

    1267.

    1267.

    ‘‘ஸஞ்ஜானமானோ ந முஸா ப⁴ணெய்ய, பரூபகா⁴தாய ந சேதயெய்ய;

    ‘‘Sañjānamāno na musā bhaṇeyya, parūpaghātāya na cetayeyya;

    வேபூ⁴திகங் பேஸுணங் நோ கரெய்ய, ஸண்ஹஞ்ச வாசங் ஸகி²லங் ப⁴ணெய்ய.

    Vebhūtikaṃ pesuṇaṃ no kareyya, saṇhañca vācaṃ sakhilaṃ bhaṇeyya.

    1268.

    1268.

    ‘‘ஸகா³ரவோ ஸப்படிஸ்ஸோ வினீதோ, அபாபகோ அதி⁴ஸீலே விஸுத்³தோ⁴;

    ‘‘Sagāravo sappaṭisso vinīto, apāpako adhisīle visuddho;

    ஸோ மாதரங் பிதரஞ்சாபி ஜந்து, த⁴ம்மேன போஸேதி அரியவுத்தி.

    So mātaraṃ pitarañcāpi jantu, dhammena poseti ariyavutti.

    1269.

    1269.

    ‘‘மஞ்ஞே ஸோ மாதாபிதூனங் காரணா, போ⁴கா³னி பரியேஸதி ந அத்தஹேது;

    ‘‘Maññe so mātāpitūnaṃ kāraṇā, bhogāni pariyesati na attahetu;

    மாதாபிதூனஞ்ச யோ 39 அச்சயேன, நெக்க²ம்மபோணோ சரிஸ்ஸதி ப்³ரஹ்மசரியங்.

    Mātāpitūnañca yo 40 accayena, nekkhammapoṇo carissati brahmacariyaṃ.

    1270.

    1270.

    ‘‘உஜூ அவங்கோ அஸடோ² அமாயோ, ந லேஸகப்பேன ச வோஹரெய்ய;

    ‘‘Ujū avaṅko asaṭho amāyo, na lesakappena ca vohareyya;

    ஸோ தாதி³ஸோ ஸுகதகம்மகாரீ, த⁴ம்மே டி²தோ கிந்தி லபே⁴த² து³க்க²ங்.

    So tādiso sukatakammakārī, dhamme ṭhito kinti labhetha dukkhaṃ.

    1271.

    1271.

    ‘‘தங் காரணா பாதுகதொம்ஹி அத்தனா, தஸ்மா த⁴ம்மங் பஸ்ஸத² வாணிஜாஸே;

    ‘‘Taṃ kāraṇā pātukatomhi attanā, tasmā dhammaṃ passatha vāṇijāse;

    அஞ்ஞத்ர தேனிஹ ப⁴ஸ்மீ 41 ப⁴வேத², அந்தா⁴குலா விப்பனட்டா² அரஞ்ஞே;

    Aññatra teniha bhasmī 42 bhavetha, andhākulā vippanaṭṭhā araññe;

    தங் கி²ப்பமானேன லஹுங் பரேன, ஸுகோ² ஹவே ஸப்புரிஸேன ஸங்க³மோ’’தி.

    Taṃ khippamānena lahuṃ parena, sukho have sappurisena saṅgamo’’ti.

    1272.

    1272.

    ‘‘கிங் நாம ஸோ கிஞ்ச கரோதி கம்மங்,

    ‘‘Kiṃ nāma so kiñca karoti kammaṃ,

    கிங் நாமதெ⁴ய்யங் கிங் பன தஸ்ஸ கொ³த்தங்;

    Kiṃ nāmadheyyaṃ kiṃ pana tassa gottaṃ;

    மயம்பி நங் த³ட்டு²காமம்ஹ யக்க², யஸ்ஸானுகம்பாய இதா⁴க³தோஸி;

    Mayampi naṃ daṭṭhukāmamha yakkha, yassānukampāya idhāgatosi;

    லாபா⁴ ஹி தஸ்ஸ, யஸ்ஸ துவங் பிஹேஸீ’’தி.

    Lābhā hi tassa, yassa tuvaṃ pihesī’’ti.

    1273.

    1273.

    ‘‘யோ கப்பகோ ஸம்ப⁴வனாமதெ⁴ய்யோ,

    ‘‘Yo kappako sambhavanāmadheyyo,

    உபாஸகோ கொச்ச²ப²லூபஜீவீ;

    Upāsako kocchaphalūpajīvī;

    ஜானாத² நங் தும்ஹாகங் பேஸியோ ஸோ,

    Jānātha naṃ tumhākaṃ pesiyo so,

    மா கோ² நங் ஹீளித்த² ஸுபேஸலோ ஸோ’’தி.

    Mā kho naṃ hīḷittha supesalo so’’ti.

    1274.

    1274.

    ‘‘ஜானாமஸே யங் த்வங் பவதே³ஸி 43 யக்க²,

    ‘‘Jānāmase yaṃ tvaṃ pavadesi 44 yakkha,

    ந கோ² நங் ஜானாம ஸ ஏதி³ஸோதி;

    Na kho naṃ jānāma sa edisoti;

    மயம்பி நங் பூஜயிஸ்ஸாம யக்க²,

    Mayampi naṃ pūjayissāma yakkha,

    ஸுத்வான துய்ஹங் வசனங் உளார’’ந்தி.

    Sutvāna tuyhaṃ vacanaṃ uḷāra’’nti.

    1275.

    1275.

    ‘‘யே கேசி இமஸ்மிங் ஸத்தே² மனுஸ்ஸா,

    ‘‘Ye keci imasmiṃ satthe manussā,

    த³ஹரா மஹந்தா அத²வாபி மஜ்ஜி²மா;

    Daharā mahantā athavāpi majjhimā;

    ஸப்³பே³வ தே ஆலம்ப³ந்து விமானங்,

    Sabbeva te ālambantu vimānaṃ,

    பஸ்ஸந்து புஞ்ஞானங் ப²லங் கத³ரியா’’தி.

    Passantu puññānaṃ phalaṃ kadariyā’’ti.

    1276.

    1276.

    தே தத்த² ஸப்³பே³வ ‘அஹங் புரே’தி,

    Te tattha sabbeva ‘ahaṃ pure’ti,

    தங் கப்பகங் தத்த² புரக்க²த்வா 45;

    Taṃ kappakaṃ tattha purakkhatvā 46;

    ஸப்³பே³வ தே ஆலம்பி³ங்ஸு விமானங்,

    Sabbeva te ālambiṃsu vimānaṃ,

    மஸக்கஸாரங் விய வாஸவஸ்ஸ.

    Masakkasāraṃ viya vāsavassa.

    1277.

    1277.

    தே தத்த² ஸப்³பே³வ ‘அஹங் புரே’தி, உபாஸகத்தங் படிவேத³யிங்ஸு;

    Te tattha sabbeva ‘ahaṃ pure’ti, upāsakattaṃ paṭivedayiṃsu;

    பாணாதிபாதா விரதா அஹேஸுங், லோகே அதி³ன்னங் பரிவஜ்ஜயிங்ஸு;

    Pāṇātipātā viratā ahesuṃ, loke adinnaṃ parivajjayiṃsu;

    அமஜ்ஜபா நோ ச முஸா ப⁴ணிங்ஸு, ஸகேன தா³ரேன ச அஹேஸுங் துட்டா².

    Amajjapā no ca musā bhaṇiṃsu, sakena dārena ca ahesuṃ tuṭṭhā.

    1278.

    1278.

    தே தத்த² ஸப்³பே³வ ‘அஹங் புரே’தி, உபாஸகத்தங் படிவேத³யித்வா;

    Te tattha sabbeva ‘ahaṃ pure’ti, upāsakattaṃ paṭivedayitvā;

    பக்காமி ஸத்தோ² அனுமோத³மானோ, யக்கி²த்³தி⁴யா அனுமதோ புனப்புனங்.

    Pakkāmi sattho anumodamāno, yakkhiddhiyā anumato punappunaṃ.

    1279.

    1279.

    ‘‘க³ந்த்வான தே ஸிந்து⁴ஸோவீரபூ⁴மிங், த⁴னத்தி²கா உத்³த³யங் 47 பத்த²யானா;

    ‘‘Gantvāna te sindhusovīrabhūmiṃ, dhanatthikā uddayaṃ 48 patthayānā;

    யதா²பயோகா³ பரிபுண்ணலாபா⁴, பச்சாக³முங் பாடலிபுத்தமக்க²தங்.

    Yathāpayogā paripuṇṇalābhā, paccāgamuṃ pāṭaliputtamakkhataṃ.

    1280.

    1280.

    ‘‘க³ந்த்வான தே ஸங்க⁴ரங் ஸொத்தி²வந்தோ,

    ‘‘Gantvāna te saṅgharaṃ sotthivanto,

    புத்தேஹி தா³ரேஹி ஸமங்கி³பூ⁴தா;

    Puttehi dārehi samaṅgibhūtā;

    ஆனந்தீ³ வித்தா 49 ஸுமனா பதீதா,

    Ānandī vittā 50 sumanā patītā,

    அகங்ஸு ஸேரீஸமஹங் உளாரங்;

    Akaṃsu serīsamahaṃ uḷāraṃ;

    ஸேரீஸகங் தே பரிவேணங் மாபயிங்ஸு.

    Serīsakaṃ te pariveṇaṃ māpayiṃsu.

    1281.

    1281.

    ஏதாதி³ஸா ஸப்புரிஸான ஸேவனா,

    Etādisā sappurisāna sevanā,

    மஹத்தி²கா த⁴ம்மகு³ணான ஸேவனா;

    Mahatthikā dhammaguṇāna sevanā;

    ஏகஸ்ஸ அத்தா²ய உபாஸகஸ்ஸ,

    Ekassa atthāya upāsakassa,

    ஸப்³பே³வ ஸத்தா ஸுகி²தா 51 அஹேஸுந்தி.

    Sabbeva sattā sukhitā 52 ahesunti.

    ஸேரீஸகவிமானங் த³ஸமங்.

    Serīsakavimānaṃ dasamaṃ.







    Footnotes:
    1. பே॰ வ॰ 604
    2. pe. va. 604
    3. நாமோ (ஸீ॰)
    4. nāmo (sī.)
    5. த⁴ங்கங்ப⁴யா (க॰)
    6. dhaṅkaṃbhayā (ka.)
    7. கேன நு (ஸ்யா॰ க॰)
    8. kena nu (syā. ka.)
    9. ஸப்³பே³ தே (க॰)
    10. sabbe te (ka.)
    11. வனங் (ஸ்யா॰), வண்ணங் (க॰)
    12. வெத்தங் பரங் (ஸ்யா॰), வெத்தாசாரங் (க॰)
    13. vanaṃ (syā.), vaṇṇaṃ (ka.)
    14. vettaṃ paraṃ (syā.), vettācāraṃ (ka.)
    15. பஹூதமால்யா (ஸ்யா॰)
    16. pahūtamālyā (syā.)
    17. து³மா ச தே (ஸ்யா॰ க॰)
    18. dumā ca te (syā. ka.)
    19. வக்³கு³ ஸுமுகோ² ஸுஸங்க³தோ (ஸீ॰)
    20. vaggu sumukho susaṅgato (sī.)
    21. நளிஞ்ஞங் (க॰)
    22. naḷiññaṃ (ka.)
    23. ஸேரிஸ்ஸகோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    24. serissako (sī. syā.)
    25. அகாஸி (ஸீ॰)
    26. akāsi (sī.)
    27. தாஹங் (க॰)
    28. tāhaṃ (ka.)
    29. இமே ஸிரீஸூபவனா ச (ஸீ॰), இமேபி ஸிரீஸவனா ச (பீ॰ க॰)
    30. தி³ப்³பா³ ச (பீ॰ க॰)
    31. ஸுரபி⁴ங் (ஸீ॰ க॰)
    32. ஸம்பவாயந்தி (க॰)
    33. ime sirīsūpavanā ca (sī.), imepi sirīsavanā ca (pī. ka.)
    34. dibbā ca (pī. ka.)
    35. surabhiṃ (sī. ka.)
    36. sampavāyanti (ka.)
    37. ஸமுச்சி²தொஸ்மீதி (பீ॰ க॰)
    38. samucchitosmīti (pī. ka.)
    39. ஸோ (?)
    40. so (?)
    41. ப⁴ஸ்மி (ஸ்யா॰), ப⁴ஸ்ம (க॰)
    42. bhasmi (syā.), bhasma (ka.)
    43. வதே³ஸி (ஸீ॰)
    44. vadesi (sī.)
    45. புரக்கி²பித்வா (ஸீ॰)
    46. purakkhipitvā (sī.)
    47. உத³ய (பீ॰ க॰)
    48. udaya (pī. ka.)
    49. ஆனந்த³சித்தா (ஸ்யா॰), ஆனந்தீ³சித்தா (க॰)
    50. ānandacittā (syā.), ānandīcittā (ka.)
    51. ஸுகி²னோ (பீ॰ க॰)
    52. sukhino (pī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 10. ஸேரீஸகவிமானவண்ணனா • 10. Serīsakavimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact