Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
3. ஸேரிவவாணிஜஜாதகவண்ணனா
3. Serivavāṇijajātakavaṇṇanā
இத⁴ சே நங் விராதே⁴ஸீதி இமம்பி த⁴ம்மதே³ஸனங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தோ ஏகங் ஒஸ்ஸட்ட²வீரியமேவ பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஞ்ஹி புரிமனயேனேவ பி⁴க்கூ²ஹி ஆனீதங் தி³ஸ்வா ஸத்தா² ஆஹ – ‘‘த்வங் பி⁴க்கு², ஏவரூபே மக்³க³ப²லதா³யகே ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா வீரியங் ஒஸ்ஸஜந்தோ ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகாய கஞ்சனபாதியா பரிஹீனோ ஸேரிவவாணிஜோ விய சிரங் ஸோசிஸ்ஸஸீ’’தி. பி⁴க்கூ² தஸ்ஸத்த²ஸ்ஸ ஆவிபா⁴வத்த²ங் ப⁴க³வந்தங் யாசிங்ஸு, ப⁴க³வா ப⁴வந்தரேன படிச்ச²ன்னகாரணங் பாகடமகாஸி.
Idha ce naṃ virādhesīti imampi dhammadesanaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharanto ekaṃ ossaṭṭhavīriyameva bhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tañhi purimanayeneva bhikkhūhi ānītaṃ disvā satthā āha – ‘‘tvaṃ bhikkhu, evarūpe maggaphaladāyake sāsane pabbajitvā vīriyaṃ ossajanto satasahassagghanikāya kañcanapātiyā parihīno serivavāṇijo viya ciraṃ socissasī’’ti. Bhikkhū tassatthassa āvibhāvatthaṃ bhagavantaṃ yāciṃsu, bhagavā bhavantarena paṭicchannakāraṇaṃ pākaṭamakāsi.
அதீதே இதோ பஞ்சமே கப்பே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸேரிவரட்டே² கச்ச²புடவாணிஜோ அஹோஸி. ஸோ ஸேரிவனாமகேன ஏகேன லோலகச்ச²புடவாணிஜேன ஸத்³தி⁴ங் வோஹாரத்தா²ய க³ச்ச²ந்தோ நீலவாஹங் நாம நதி³ங் உத்தரித்வா அரிட்ட²புரங் நாம நக³ரங் பவிஸந்தோ நக³ரவீதி²யோ பா⁴ஜெத்வா அத்தனோ பத்தவீதி²யா ப⁴ண்ட³ங் விக்கிணந்தோ விசரி. இதரோபி அத்தனோ பத்தவீதி²ங் க³ண்ஹி. தஸ்மிஞ்ச நக³ரே ஏகங் ஸெட்டி²குலங் பரிஜிண்ணங் அஹோஸி, ஸப்³பே³ புத்தபா⁴திகா ச த⁴னஞ்ச பரிக்க²யங் அக³மங்ஸு, ஏகா தா³ரிகா அய்யிகாய ஸத்³தி⁴ங் அவஸேஸா அஹோஸி, தா த்³வேபி பரேஸங் ப⁴திங் கத்வா ஜீவந்தி. கே³ஹே பன தாஸங் மஹாஸெட்டி²னா பரிபு⁴த்தபுப்³பா³ ஸுவண்ணபாதி பா⁴ஜனந்தரே நிக்கி²த்தா தீ³க⁴ரத்தங் அவலஞ்ஜியமானா மலக்³க³ஹிதா அஹோஸி, தா தஸ்ஸா ஸுவண்ணபாதிபா⁴வம்பி ந ஜானந்தி. ஸோ லோலவாணிஜோ தஸ்மிங் ஸமயே ‘‘மணிகே க³ண்ஹத², மணிகே க³ண்ஹதா²’’தி விசரந்தோ தங் க⁴ரத்³வாரங் பாபுணி. ஸா குமாரிகா தங் தி³ஸ்வா அய்யிகங் ஆஹ ‘‘அம்ம மய்ஹங் ஏகங் பிளந்த⁴னங் க³ண்ஹா’’தி. அம்ம மயங் து³க்³க³தா, கிங் த³த்வா க³ண்ஹிஸ்ஸாமாதி. அயங் நோ பாதி அத்தி², நோ ச அம்ஹாகங் உபகாரா, இமங் த³த்வா க³ண்ஹாதி. ஸா வாணிஜங் பக்கோஸாபெத்வா ஆஸனே நிஸீதா³பெத்வா தங் பாதிங் த³த்வா ‘‘அய்ய, இமங் க³ஹெத்வா தவ ப⁴கி³னியா கிஞ்சிதே³வ தே³ஹீ’’தி ஆஹ. வாணிஜோ பாதிங் ஹத்தே²ன க³ஹெத்வாவ ‘‘ஸுவண்ணபாதி ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி பரிவத்தெத்வா பாதிபிட்டி²யங் ஸூசியா லேக²ங் கட்³டி⁴த்வா ஸுவண்ணபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘இமாஸங் கிஞ்சி அத³த்வாவ இமங் பாதிங் ஹரிஸ்ஸாமீ’’தி ‘‘அயங் கிங் அக்³க⁴தி, அட்³ட⁴மாஸகோபிஸ்ஸா மூலங் ந ஹோதீ’’தி பூ⁴மியங் கி²பித்வா உட்டா²யாஸனா பக்காமி. ஏகேன பவிஸித்வா நிக்க²ந்தவீதி²ங் இதரோ பவிஸிதுங் லப⁴தீதி போ³தி⁴ஸத்தோ தங் வீதி²ங் பவிஸித்வா ‘‘மணிகே க³ண்ஹத², மணிகே க³ண்ஹதா²’’தி விசரந்தோ தமேவ க⁴ரத்³வாரங் பாபுணி.
Atīte ito pañcame kappe bodhisatto serivaraṭṭhe kacchapuṭavāṇijo ahosi. So serivanāmakena ekena lolakacchapuṭavāṇijena saddhiṃ vohāratthāya gacchanto nīlavāhaṃ nāma nadiṃ uttaritvā ariṭṭhapuraṃ nāma nagaraṃ pavisanto nagaravīthiyo bhājetvā attano pattavīthiyā bhaṇḍaṃ vikkiṇanto vicari. Itaropi attano pattavīthiṃ gaṇhi. Tasmiñca nagare ekaṃ seṭṭhikulaṃ parijiṇṇaṃ ahosi, sabbe puttabhātikā ca dhanañca parikkhayaṃ agamaṃsu, ekā dārikā ayyikāya saddhiṃ avasesā ahosi, tā dvepi paresaṃ bhatiṃ katvā jīvanti. Gehe pana tāsaṃ mahāseṭṭhinā paribhuttapubbā suvaṇṇapāti bhājanantare nikkhittā dīgharattaṃ avalañjiyamānā malaggahitā ahosi, tā tassā suvaṇṇapātibhāvampi na jānanti. So lolavāṇijo tasmiṃ samaye ‘‘maṇike gaṇhatha, maṇike gaṇhathā’’ti vicaranto taṃ gharadvāraṃ pāpuṇi. Sā kumārikā taṃ disvā ayyikaṃ āha ‘‘amma mayhaṃ ekaṃ piḷandhanaṃ gaṇhā’’ti. Amma mayaṃ duggatā, kiṃ datvā gaṇhissāmāti. Ayaṃ no pāti atthi, no ca amhākaṃ upakārā, imaṃ datvā gaṇhāti. Sā vāṇijaṃ pakkosāpetvā āsane nisīdāpetvā taṃ pātiṃ datvā ‘‘ayya, imaṃ gahetvā tava bhaginiyā kiñcideva dehī’’ti āha. Vāṇijo pātiṃ hatthena gahetvāva ‘‘suvaṇṇapāti bhavissatī’’ti parivattetvā pātipiṭṭhiyaṃ sūciyā lekhaṃ kaḍḍhitvā suvaṇṇabhāvaṃ ñatvā ‘‘imāsaṃ kiñci adatvāva imaṃ pātiṃ harissāmī’’ti ‘‘ayaṃ kiṃ agghati, aḍḍhamāsakopissā mūlaṃ na hotī’’ti bhūmiyaṃ khipitvā uṭṭhāyāsanā pakkāmi. Ekena pavisitvā nikkhantavīthiṃ itaro pavisituṃ labhatīti bodhisatto taṃ vīthiṃ pavisitvā ‘‘maṇike gaṇhatha, maṇike gaṇhathā’’ti vicaranto tameva gharadvāraṃ pāpuṇi.
புன ஸா குமாரிகா ததே²வ அய்யிகங் ஆஹ. அத² நங் அய்யிகா ‘‘அம்ம, பட²மங் ஆக³தவாணிஜோ பாதிங் பூ⁴மியங் கி²பித்வா க³தோ, இதா³னி கிங் த³த்வா க³ண்ஹிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹ. அம்ம, ஸோ வாணிஜோ ப²ருஸவாசோ, அயங் பன பியத³ஸ்ஸனோ முது³ஸல்லாபோ, அப்பேவ நாம நங் க³ண்ஹெய்யாதி. அம்ம, தேன ஹி பக்கோஸாஹீதி. ஸா தங் பக்கோஸி. அத²ஸ்ஸ கே³ஹங் பவிஸித்வா நிஸின்னஸ்ஸ தங் பாதிங் அத³ங்ஸு. ஸோ தஸ்ஸா ஸுவண்ணபாதிபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘அம்ம, அயங் பாதி ஸதஸஹஸ்ஸங் அக்³க⁴தி, ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னகப⁴ண்ட³ங் மய்ஹங் ஹத்தே² நத்தீ²’’தி ஆஹ. அய்ய, பட²மங் ஆக³தவாணிஜோ ‘‘அயங் அட்³ட⁴மாஸகம்பி ந அக்³க⁴தீ’’தி வத்வா பூ⁴மியங் கி²பித்வா க³தோ, அயங் பன தவ புஞ்ஞேன ஸுவண்ணபாதி ஜாதா ப⁴விஸ்ஸதி, மயங் இமங் துய்ஹங் தே³ம, கிஞ்சிதே³வ நோ த³த்வா இமங் க³ஹெத்வா யாஹீதி. போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்மிங் க²ணே ஹத்த²க³தானி பஞ்ச கஹாபணஸதானி பஞ்சஸதக்³க⁴னகஞ்ச ப⁴ண்ட³ங் ஸப்³ப³ங் த³த்வா ‘‘மய்ஹங் இமங் துலஞ்ச பஸிப்³ப³கஞ்ச அட்ட² ச கஹாபணே தே³தா²’’தி எத்தகங் யாசித்வா ஆதா³ய பக்காமி. ஸோ ஸீக⁴மேவ நதீ³தீரங் க³ந்த்வா நாவிகஸ்ஸ அட்ட² கஹாபணே த³த்வா நாவங் அபி⁴ருஹி.
Puna sā kumārikā tatheva ayyikaṃ āha. Atha naṃ ayyikā ‘‘amma, paṭhamaṃ āgatavāṇijo pātiṃ bhūmiyaṃ khipitvā gato, idāni kiṃ datvā gaṇhissāmā’’ti āha. Amma, so vāṇijo pharusavāco, ayaṃ pana piyadassano mudusallāpo, appeva nāma naṃ gaṇheyyāti. Amma, tena hi pakkosāhīti. Sā taṃ pakkosi. Athassa gehaṃ pavisitvā nisinnassa taṃ pātiṃ adaṃsu. So tassā suvaṇṇapātibhāvaṃ ñatvā ‘‘amma, ayaṃ pāti satasahassaṃ agghati, satasahassagghanakabhaṇḍaṃ mayhaṃ hatthe natthī’’ti āha. Ayya, paṭhamaṃ āgatavāṇijo ‘‘ayaṃ aḍḍhamāsakampi na agghatī’’ti vatvā bhūmiyaṃ khipitvā gato, ayaṃ pana tava puññena suvaṇṇapāti jātā bhavissati, mayaṃ imaṃ tuyhaṃ dema, kiñcideva no datvā imaṃ gahetvā yāhīti. Bodhisatto tasmiṃ khaṇe hatthagatāni pañca kahāpaṇasatāni pañcasatagghanakañca bhaṇḍaṃ sabbaṃ datvā ‘‘mayhaṃ imaṃ tulañca pasibbakañca aṭṭha ca kahāpaṇe dethā’’ti ettakaṃ yācitvā ādāya pakkāmi. So sīghameva nadītīraṃ gantvā nāvikassa aṭṭha kahāpaṇe datvā nāvaṃ abhiruhi.
ததோ லோலவாணிஜோபி புன தங் கே³ஹங் க³ந்த்வா ‘‘ஆஹரத² தங் பாதிங், தும்ஹாகங் கிஞ்சிதே³வ த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ஸா தங் பரிபா⁴ஸித்வா ‘‘த்வங் அம்ஹாகங் ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகங் ஸுவண்ணபாதிங் அட்³ட⁴மாஸக்³க⁴னிகம்பி ந அகாஸி, துய்ஹங் பன ஸாமிகஸதி³ஸோ ஏகோ த⁴ம்மிகோ வாணிஜோ அம்ஹாகங் ஸஹஸ்ஸங் த³த்வா தங் ஆதா³ய க³தோ’’தி ஆஹ. தங் ஸுத்வாவ ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகாய ஸுவண்ணபாதியா பரிஹீனொம்ஹி, மஹாஜானிகரோ வத மே அய’’ந்தி ஸஞ்ஜாதப³லவஸோகோ ஸதிங் பச்சுபட்டா²பேதுங் அஸக்கொந்தோ விஸஞ்ஞீ ஹுத்வா அத்தனோ ஹத்த²க³தே கஹாபணே சேவ ப⁴ண்டி³கஞ்ச க⁴ரத்³வாரேயேவ விகிரித்வா நிவாஸனபாருபனங் பஹாய துலாத³ண்ட³ங் முக்³க³ரங் கத்வா ஆதா³ய போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ அனுபத³ங் பக்கந்தோ நதீ³தீரங் க³ந்த்வா போ³தி⁴ஸத்தங் க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘அம்போ⁴, நாவிக, நாவங் நிவத்தேஹீ’’தி ஆஹ. போ³தி⁴ஸத்தோ பன ‘‘தாத, மா நிவத்தயீ’’தி படிஸேதே⁴ஸி. இதரஸ்ஸபி போ³தி⁴ஸத்தங் க³ச்ச²ந்தங் பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ ப³லவஸோகோ உத³பாதி³, ஹத³யங் உண்ஹங் அஹோஸி, முக²தோ லோஹிதங் உக்³க³ஞ்சி², வாபிகத்³த³மோ விய ஹத³யங் ப²லி. ஸோ போ³தி⁴ஸத்தே ஆகா⁴தங் ப³ந்தி⁴த்வா தத்தே²வ ஜீவிதக்க²யங் பாபுணி . இத³ங் பட²மங் தே³வத³த்தஸ்ஸ போ³தி⁴ஸத்தே ஆகா⁴தப³ந்த⁴னங். போ³தி⁴ஸத்தோ தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா யதா²கம்மங் க³தோ.
Tato lolavāṇijopi puna taṃ gehaṃ gantvā ‘‘āharatha taṃ pātiṃ, tumhākaṃ kiñcideva dassāmī’’ti āha. Sā taṃ paribhāsitvā ‘‘tvaṃ amhākaṃ satasahassagghanikaṃ suvaṇṇapātiṃ aḍḍhamāsagghanikampi na akāsi, tuyhaṃ pana sāmikasadiso eko dhammiko vāṇijo amhākaṃ sahassaṃ datvā taṃ ādāya gato’’ti āha. Taṃ sutvāva ‘‘satasahassagghanikāya suvaṇṇapātiyā parihīnomhi, mahājānikaro vata me aya’’nti sañjātabalavasoko satiṃ paccupaṭṭhāpetuṃ asakkonto visaññī hutvā attano hatthagate kahāpaṇe ceva bhaṇḍikañca gharadvāreyeva vikiritvā nivāsanapārupanaṃ pahāya tulādaṇḍaṃ muggaraṃ katvā ādāya bodhisattassa anupadaṃ pakkanto nadītīraṃ gantvā bodhisattaṃ gacchantaṃ disvā ‘‘ambho, nāvika, nāvaṃ nivattehī’’ti āha. Bodhisatto pana ‘‘tāta, mā nivattayī’’ti paṭisedhesi. Itarassapi bodhisattaṃ gacchantaṃ passantasseva balavasoko udapādi, hadayaṃ uṇhaṃ ahosi, mukhato lohitaṃ uggañchi, vāpikaddamo viya hadayaṃ phali. So bodhisatte āghātaṃ bandhitvā tattheva jīvitakkhayaṃ pāpuṇi . Idaṃ paṭhamaṃ devadattassa bodhisatte āghātabandhanaṃ. Bodhisatto dānādīni puññāni katvā yathākammaṃ gato.
ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் கதெ²த்வா அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴வ இமங் கா³த²ங் கதே²ஸி –
Sammāsambuddho imaṃ dhammadesanaṃ kathetvā abhisambuddhova imaṃ gāthaṃ kathesi –
3.
3.
‘‘இத⁴ சே நங் விராதே⁴ஸி, ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ நியாமதங்;
‘‘Idha ce naṃ virādhesi, saddhammassa niyāmataṃ;
சிரங் த்வங் அனுதப்பேஸி, ஸேரிவாயங்வ வாணிஜோ’’தி.
Ciraṃ tvaṃ anutappesi, serivāyaṃva vāṇijo’’ti.
தத்த² இத⁴ சே நங் விராதே⁴ஸி, ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ நியாமதந்தி இமஸ்மிங் ஸாஸனே ஏதங் ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ நியாமதாஸங்கா²தங் ஸோதாபத்திமக்³க³ங் விராதே⁴ஸி. யதி³ விராதே⁴ஸி, வீரியங் ஒஸ்ஸஜந்தோ நாதி⁴க³ச்ச²ஸி ந படிலப⁴ஸீதி அத்தோ². சிரங் த்வங் அனுதப்பேஸீதி ஏவங் ஸந்தே த்வங் தீ³க⁴மத்³தா⁴னங் ஸோசந்தோ பரிதே³வந்தோ அனுதபெஸ்ஸஸி, அத² வா ஒஸ்ஸட்ட²வீரியதாய அரியமக்³க³ஸ்ஸ விராதி⁴தத்தா தீ³க⁴ரத்தங் நிரயாதீ³ஸு உப்பன்னோ நானப்பகாரானி து³க்கா²னி அனுப⁴வந்தோ அனுதப்பிஸ்ஸஸி கிலமிஸ்ஸஸீதி அயமெத்த² அத்தோ². கத²ங்? ஸேரிவாயங்வ வாணிஜோதி ‘‘ஸேரிவா’’தி ஏவங்னாமகோ அயங் வாணிஜோ யதா². இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா² புப்³பே³ ஸேரிவனாமகோ வாணிஜோ ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகங் ஸுவண்ணபாதிங் லபி⁴த்வா தஸ்ஸா க³ஹணத்தா²ய வீரியங் அகத்வா ததோ பரிஹீனோ அனுதப்பி, ஏவமேவ த்வம்பி இமஸ்மிங் ஸாஸனே படியத்தஸுவண்ணபாதிஸதி³ஸங் அரியமக்³க³ங் ஒஸ்ஸட்ட²வீரியதாய அனதி⁴க³ச்ச²ந்தோ ததோ பரிஹீனோ தீ³க⁴ரத்தங் அனுதப்பிஸ்ஸஸி. ஸசே பன வீரியங் ந ஒஸ்ஸஜிஸ்ஸஸி, பண்டி³தவாணிஜோ ஸுவண்ணபாதிங் விய மம ஸாஸனே நவவித⁴ம்பி லோகுத்தரத⁴ம்மங் படிலபி⁴ஸ்ஸஸீதி.
Tattha idha ce naṃ virādhesi, saddhammassa niyāmatanti imasmiṃ sāsane etaṃ saddhammassa niyāmatāsaṅkhātaṃ sotāpattimaggaṃ virādhesi. Yadi virādhesi, vīriyaṃ ossajanto nādhigacchasi na paṭilabhasīti attho. Ciraṃ tvaṃ anutappesīti evaṃ sante tvaṃ dīghamaddhānaṃ socanto paridevanto anutapessasi, atha vā ossaṭṭhavīriyatāya ariyamaggassa virādhitattā dīgharattaṃ nirayādīsu uppanno nānappakārāni dukkhāni anubhavanto anutappissasi kilamissasīti ayamettha attho. Kathaṃ? Serivāyaṃva vāṇijoti ‘‘serivā’’ti evaṃnāmako ayaṃ vāṇijo yathā. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā pubbe serivanāmako vāṇijo satasahassagghanikaṃ suvaṇṇapātiṃ labhitvā tassā gahaṇatthāya vīriyaṃ akatvā tato parihīno anutappi, evameva tvampi imasmiṃ sāsane paṭiyattasuvaṇṇapātisadisaṃ ariyamaggaṃ ossaṭṭhavīriyatāya anadhigacchanto tato parihīno dīgharattaṃ anutappissasi. Sace pana vīriyaṃ na ossajissasi, paṇḍitavāṇijo suvaṇṇapātiṃ viya mama sāsane navavidhampi lokuttaradhammaṃ paṭilabhissasīti.
ஏவமஸ்ஸ ஸத்தா² அரஹத்தேன கூடங் க³ண்ஹந்தோ இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் த³ஸ்ஸெத்வா சத்தாரி ஸச்சானி பகாஸேஸி, ஸச்சபரியோஸானே ஒஸ்ஸட்ட²வீரியோ பி⁴க்கு² அக்³க³ப²லே அரஹத்தே பதிட்டா²ஸி.
Evamassa satthā arahattena kūṭaṃ gaṇhanto imaṃ dhammadesanaṃ dassetvā cattāri saccāni pakāsesi, saccapariyosāne ossaṭṭhavīriyo bhikkhu aggaphale arahatte patiṭṭhāsi.
ஸத்தா²பி த்³வே வத்தூ²னி கதெ²த்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னெத்வா த³ஸ்ஸேஸி – ‘‘ததா³ பா³லவாணிஜோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, பண்டி³தவாணிஜோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி தே³ஸனங் நிட்டா²பேஸி.
Satthāpi dve vatthūni kathetvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānetvā dassesi – ‘‘tadā bālavāṇijo devadatto ahosi, paṇḍitavāṇijo pana ahameva ahosi’’nti desanaṃ niṭṭhāpesi.
ஸேரிவவாணிஜஜாதகவண்ணனா ததியா.
Serivavāṇijajātakavaṇṇanā tatiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 3. ஸேரிவவாணிஜஜாதகங் • 3. Serivavāṇijajātakaṃ