Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [377] 2. ஸேதகேதுஜாதகவண்ணனா

    [377] 2. Setaketujātakavaṇṇanā

    மா தாத குஜ்ஜி² ந ஹி ஸாது⁴ கோதோ⁴தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ குஹகபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி, பச்சுப்பன்னவத்து² உத்³தா³லஜாதகே (ஜா॰ 1.14.62 ஆத³யோ) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி.

    Mā tāta kujjhi na hi sādhu kodhoti idaṃ satthā jetavane viharanto kuhakabhikkhuṃ ārabbha kathesi, paccuppannavatthu uddālajātake (jā. 1.14.62 ādayo) āvi bhavissati.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ பா³ராணஸியங் தி³ஸாபாமொக்கோ² ஆசரியோ ஹுத்வா பஞ்சஸதே மாணவே மந்தே வாசேஸி. தேஸங் ஜெட்ட²கோ ஸேதகேது நாம உதி³ச்சப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தமாணவோ, தஸ்ஸ ஜாதிங் நிஸ்ஸாய மஹந்தோ மானோ அஹோஸி. ஸோ ஏகதி³வஸங் அஞ்ஞேஹி மாணவேஹி ஸத்³தி⁴ங் நக³ரா நிக்க²மந்தோ நக³ரங் பவிஸந்தங் ஏகங் சண்டா³லங் தி³ஸ்வா ‘‘கோஸி த்வ’’ந்தி புச்சி²த்வா ‘‘சண்டா³லோஹமஸ்மீ’’தி வுத்தே தஸ்ஸ ஸரீரங் பஹரித்வா ஆக³தவாதஸ்ஸ அத்தனோ ஸரீரே பு²ஸனப⁴யேன ‘‘நஸ்ஸ, சண்டா³ல, காளகண்ணீ, அதோ⁴வாதங் யாஹீ’’தி வத்வா வேகே³ன தஸ்ஸ உபரிவாதங் அக³மாஸி. சண்டா³லோ ஸீக⁴தரங் க³ந்த்வா தஸ்ஸ உபரிவாதே அட்டா²ஸி. அத² நங் ஸோ ‘‘நஸ்ஸ காளகண்ணீ’’தி ஸுட்டு²தரங் அக்கோஸி பரிபா⁴ஸி. தங் ஸுத்வா சண்டா³லோ ‘‘த்வங் கோஸீ’’தி புச்சி². ‘‘ப்³ராஹ்மணமாணவோஹமஸ்மீ’’தி . ‘‘ப்³ராஹ்மணோ ஹோது, மயா பன புட்ட²பஞ்ஹங் கதே²துங் ஸக்கி²ஸ்ஸஸீ’’தி. ‘‘ஆம, ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஸசே ந ஸக்கோஸி, பாத³ந்தரேன தங் க³மேமீ’’தி. ஸோ அத்தானங் தக்கெத்வா ‘‘க³மேஹீ’’தி ஆஹ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto bārāṇasiyaṃ disāpāmokkho ācariyo hutvā pañcasate māṇave mante vācesi. Tesaṃ jeṭṭhako setaketu nāma udiccabrāhmaṇakule nibbattamāṇavo, tassa jātiṃ nissāya mahanto māno ahosi. So ekadivasaṃ aññehi māṇavehi saddhiṃ nagarā nikkhamanto nagaraṃ pavisantaṃ ekaṃ caṇḍālaṃ disvā ‘‘kosi tva’’nti pucchitvā ‘‘caṇḍālohamasmī’’ti vutte tassa sarīraṃ paharitvā āgatavātassa attano sarīre phusanabhayena ‘‘nassa, caṇḍāla, kāḷakaṇṇī, adhovātaṃ yāhī’’ti vatvā vegena tassa uparivātaṃ agamāsi. Caṇḍālo sīghataraṃ gantvā tassa uparivāte aṭṭhāsi. Atha naṃ so ‘‘nassa kāḷakaṇṇī’’ti suṭṭhutaraṃ akkosi paribhāsi. Taṃ sutvā caṇḍālo ‘‘tvaṃ kosī’’ti pucchi. ‘‘Brāhmaṇamāṇavohamasmī’’ti . ‘‘Brāhmaṇo hotu, mayā pana puṭṭhapañhaṃ kathetuṃ sakkhissasī’’ti. ‘‘Āma, sakkhissāmī’’ti. ‘‘Sace na sakkosi, pādantarena taṃ gamemī’’ti. So attānaṃ takketvā ‘‘gamehī’’ti āha.

    சண்டா³லபுத்தோ தஸ்ஸ கத²ங் பரிஸங் கா³ஹாபெத்வா ‘‘மாணவ, தி³ஸா நாம கதரா’’தி பஞ்ஹங் புச்சி². ‘‘தி³ஸா நாம புரத்தி²மாத³யோ சதஸ்ஸோ தி³ஸா’’தி. சண்டா³லோ ‘‘நாஹங் தங் ஏதங் தி³ஸங் புச்சா²மி, த்வங் எத்தகம்பி அஜானந்தோ மம ஸரீரே பஹடவாதங் ஜிகு³ச்ச²ஸீ’’தி தங் க²ந்த⁴ட்டி²கே க³ஹெத்வா ஓனமெத்வா அத்தனோ பாத³ந்தரேன க³மேஸி. மாணவா தங் பவத்திங் ஆசரியஸ்ஸ ஆசிக்கி²ங்ஸு. தங் ஸுத்வா ஆசரியோ ‘‘ஸச்சங் கிர, தாத, ஸேதகேது சண்டா³லேனாஸி பாத³ந்தரேன க³மிதோ’’தி? ‘‘ஆம, ஆசரிய, ஸோ மங் சண்டா³லதா³ஸிபுத்தோ தி³ஸாமத்தம்பி ந ஜானாஸீ’’தி அத்தனோ பாத³ந்தரேன க³மேஸி, இதா³னி தி³ஸ்வா கத்தப்³ப³ங் அஸ்ஸ ஜானிஸ்ஸாமீதி குத்³தோ⁴ சண்டா³லபுத்தங் அக்கோஸி பரிபா⁴ஸி. அத² நங் ஆசரியோ ‘தாத, ஸேதகேது மா தஸ்ஸ குஜ்ஜி², பண்டி³தோ சண்டா³லதா³ஸிபுத்தோ , ந ஸோ தங் ஏதங் தி³ஸங் புச்ச²தி, அஞ்ஞங் தி³ஸங் புச்சி², தயா பன தி³ட்ட²ஸுதவிஞ்ஞாததோ அதி³ட்டா²ஸுதாவிஞ்ஞாதமேவ ப³ஹுதர’’ந்தி ஓவத³ந்தோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Caṇḍālaputto tassa kathaṃ parisaṃ gāhāpetvā ‘‘māṇava, disā nāma katarā’’ti pañhaṃ pucchi. ‘‘Disā nāma puratthimādayo catasso disā’’ti. Caṇḍālo ‘‘nāhaṃ taṃ etaṃ disaṃ pucchāmi, tvaṃ ettakampi ajānanto mama sarīre pahaṭavātaṃ jigucchasī’’ti taṃ khandhaṭṭhike gahetvā onametvā attano pādantarena gamesi. Māṇavā taṃ pavattiṃ ācariyassa ācikkhiṃsu. Taṃ sutvā ācariyo ‘‘saccaṃ kira, tāta, setaketu caṇḍālenāsi pādantarena gamito’’ti? ‘‘Āma, ācariya, so maṃ caṇḍāladāsiputto disāmattampi na jānāsī’’ti attano pādantarena gamesi, idāni disvā kattabbaṃ assa jānissāmīti kuddho caṇḍālaputtaṃ akkosi paribhāsi. Atha naṃ ācariyo ‘tāta, setaketu mā tassa kujjhi, paṇḍito caṇḍāladāsiputto , na so taṃ etaṃ disaṃ pucchati, aññaṃ disaṃ pucchi, tayā pana diṭṭhasutaviññātato adiṭṭhāsutāviññātameva bahutara’’nti ovadanto dve gāthā abhāsi –

    8.

    8.

    ‘‘மா தாத குஜ்ஜி² ந ஹி ஸாது⁴ கோதோ⁴, ப³ஹும்பி தே அதி³ட்ட²மஸ்ஸுதஞ்ச;

    ‘‘Mā tāta kujjhi na hi sādhu kodho, bahumpi te adiṭṭhamassutañca;

    மாதா பிதா தி³ஸதா ஸேதகேது, ஆசரியமாஹு தி³ஸதங் பஸத்தா².

    Mātā pitā disatā setaketu, ācariyamāhu disataṃ pasatthā.

    9.

    9.

    ‘‘அகா³ரினோ அன்னத³பானவத்த²தா³, அவ்ஹாயிகா தம்பி தி³ஸங் வத³ந்தி;

    ‘‘Agārino annadapānavatthadā, avhāyikā tampi disaṃ vadanti;

    ஏஸா தி³ஸா பரமா ஸேதகேது, யங் பத்வா து³க்கீ² ஸுகி²னோ ப⁴வந்தீ’’தி.

    Esā disā paramā setaketu, yaṃ patvā dukkhī sukhino bhavantī’’ti.

    தத்த² ந ஹி ஸாது⁴ கோதோ⁴தி கோதோ⁴ நாம உப்பஜ்ஜமானோ ஸுபா⁴ஸிதது³ப்³பா⁴ஸிதங் அத்தா²னத்த²ங் ஹிதாஹிதங் ஜானிதுங் ந தே³தீதி ந ஸாது⁴ ந லத்³த⁴கோ. ப³ஹும்பி தே அதி³ட்ட²ந்தி தயா சக்கு²னா அதி³ட்ட²ங் ஸோதேன ச அஸ்ஸுதமேவ ப³ஹுதரங். தி³ஸதாதி தி³ஸா. மாதாபிதரோ புத்தானங் புரிமதரங் உப்பன்னத்தா புரத்தி²மதி³ஸா நாம ஜாதாதி வத³தி. ஆசரியமாஹு தி³ஸதங் பஸத்தா²தி ஆசரியா பன த³க்கி²ணெய்யத்தா தி³ஸதங் பஸத்தா² த³க்கி²ணா தி³ஸாதி பு³த்³தா⁴த³யோ அரியா ஆஹு கதெ²ந்தி தீ³பெந்தி.

    Tattha na hi sādhu kodhoti kodho nāma uppajjamāno subhāsitadubbhāsitaṃ atthānatthaṃ hitāhitaṃ jānituṃ na detīti na sādhu na laddhako. Bahumpi te adiṭṭhanti tayā cakkhunā adiṭṭhaṃ sotena ca assutameva bahutaraṃ. Disatāti disā. Mātāpitaro puttānaṃ purimataraṃ uppannattā puratthimadisā nāma jātāti vadati. Ācariyamāhu disataṃ pasatthāti ācariyā pana dakkhiṇeyyattā disataṃ pasatthā dakkhiṇā disāti buddhādayo ariyā āhu kathenti dīpenti.

    அகா³ரினோதி க³ஹட்டா². அன்னத³பானவத்த²தா³தி அன்னதா³, பானதா³, வத்த²தா³ ச. அவ்ஹாயிகாதி ‘‘ஏத² தெ³ய்யத⁴ம்மங் படிக்³க³ண்ஹதா²’’தி பக்கோஸனகா. தம்பி தி³ஸங் வத³ந்தீதி தம்பி பு³த்³தா⁴த³யோ அரியா ஏகங் தி³ஸங் வத³ந்தி. இமினா சதுபச்சயதா³யகா க³ஹட்டா² பச்சயே அபதி³ஸித்வா த⁴ம்மிகஸமணப்³ராஹ்மணேஹி உபக³ந்தப்³ப³த்தா ஏகா தி³ஸா நாமாதி தீ³பேதி. அபரோ நயோ – யே ஏதே அகா³ரினோ அன்னபானவத்த²தா³, தேஸங் ச²காமஸக்³க³ஸம்பத்திதா³யகட்டே²ன உபரூபரி அவ்ஹாயனதோ யே அவ்ஹாயிகா த⁴ம்மிகஸமணப்³ராஹ்மணா, தம்பி தி³ஸங் வத³ந்தி, பு³த்³தா⁴த³யோ அரியா உபரிமதி³ஸங் நாம வத³ந்தீதி தீ³பேதி. வுத்தம்பி சேதங் –

    Agārinoti gahaṭṭhā. Annadapānavatthadāti annadā, pānadā, vatthadā ca. Avhāyikāti ‘‘etha deyyadhammaṃ paṭiggaṇhathā’’ti pakkosanakā. Tampi disaṃ vadantīti tampi buddhādayo ariyā ekaṃ disaṃ vadanti. Iminā catupaccayadāyakā gahaṭṭhā paccaye apadisitvā dhammikasamaṇabrāhmaṇehi upagantabbattā ekā disā nāmāti dīpeti. Aparo nayo – ye ete agārino annapānavatthadā, tesaṃ chakāmasaggasampattidāyakaṭṭhena uparūpari avhāyanato ye avhāyikā dhammikasamaṇabrāhmaṇā, tampi disaṃ vadanti, buddhādayo ariyā uparimadisaṃ nāma vadantīti dīpeti. Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘மாதா பிதா தி³ஸா புப்³பா³, ஆசரியா த³க்கி²ணா தி³ஸா;

    ‘‘Mātā pitā disā pubbā, ācariyā dakkhiṇā disā;

    புத்ததா³ரா தி³ஸா பச்சா², மித்தாமச்சா ச உத்தரா.

    Puttadārā disā pacchā, mittāmaccā ca uttarā.

    ‘‘தா³ஸகம்மகரா ஹெட்டா², உத்³த⁴ங் ஸமணப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Dāsakammakarā heṭṭhā, uddhaṃ samaṇabrāhmaṇā;

    ஏதா தி³ஸா நமஸ்ஸெய்ய, அலமத்தோ குலே கி³ஹீ’’தி. (தீ³॰ நி॰ 3.273);

    Etā disā namasseyya, alamatto kule gihī’’ti. (dī. ni. 3.273);

    ஏஸா தி³ஸாதி இத³ங் பன நிப்³பா³னங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஜாதிஆதி³னா ஹி நானப்பகாரேன து³க்கே²ன து³க்கி²தா ஸத்தா யங் பத்வா நித்³து³க்கா² ஸுகி²னோ ப⁴வந்தி, ஏஸா ஏவ ச ஸத்தேஹி அக³தபுப்³பா³ தி³ஸா நாம. தேனேவ ச நிப்³பா³னங் ‘‘பரமா’’தி ஆஹ. வுத்தம்பி சேதங் –

    Esā disāti idaṃ pana nibbānaṃ sandhāya vuttaṃ. Jātiādinā hi nānappakārena dukkhena dukkhitā sattā yaṃ patvā niddukkhā sukhino bhavanti, esā eva ca sattehi agatapubbā disā nāma. Teneva ca nibbānaṃ ‘‘paramā’’ti āha. Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘ஸமதித்திகங் அனவஸேஸகங், தேலபத்தங் யதா² பரிஹரெய்ய;

    ‘‘Samatittikaṃ anavasesakaṃ, telapattaṃ yathā parihareyya;

    ஏவங் ஸசித்தமனுரக்கே², பத்த²யானோ தி³ஸங் அக³தபுப்³ப³’’ந்தி. (ஜா॰ 1.1.96);

    Evaṃ sacittamanurakkhe, patthayāno disaṃ agatapubba’’nti. (jā. 1.1.96);

    ஏவங் மஹாஸத்தோ மாணவஸ்ஸ தி³ஸா கதே²ஸி. ஸோ பன ‘‘சண்டா³லேனம்ஹி பாத³ந்தரேன க³மிதோ’’தி தஸ்மிங் டா²னே அவஸித்வா தக்கஸிலங் க³ந்த்வா தி³ஸாபாமொக்கா²சரியஸ்ஸ ஸந்திகே ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா ஆசரியேன அனுஞ்ஞாதோ தக்கஸிலதோ நிக்க²மித்வா ஸப்³ப³ஸமயஸிப்பங் ஸிக்க²ந்தோ விசரி. ஸோ ஏகங் பச்சந்தகா³மங் பத்வா தங் நிஸ்ஸாய வஸந்தே பஞ்சஸதே தாபஸே தி³ஸ்வா தேஸங் ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா யங் தே ஜானந்தி ஸிப்பமந்தசரணங், தங் உக்³க³ண்ஹித்வா க³ணஸத்தா² ஹுத்வா தேஹி பரிவாரிதோ பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா புனதி³வஸே பி⁴க்க²ங் சரந்தோ ராஜங்க³ணங் அக³மாஸி. ராஜா தாபஸானங் இரியாபதே² பஸீதி³த்வா அந்தோனிவேஸனே போ⁴ஜெத்வா தே அத்தனோ உய்யானே வஸாபேஸி. ஸோ ஏகதி³வஸங் தாபஸே பரிவிஸித்வா ‘‘அஜ்ஜ ஸாயன்ஹே உய்யானங் க³ந்த்வா அய்யே வந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ.

    Evaṃ mahāsatto māṇavassa disā kathesi. So pana ‘‘caṇḍālenamhi pādantarena gamito’’ti tasmiṃ ṭhāne avasitvā takkasilaṃ gantvā disāpāmokkhācariyassa santike sabbasippāni uggaṇhitvā ācariyena anuññāto takkasilato nikkhamitvā sabbasamayasippaṃ sikkhanto vicari. So ekaṃ paccantagāmaṃ patvā taṃ nissāya vasante pañcasate tāpase disvā tesaṃ santike pabbajitvā yaṃ te jānanti sippamantacaraṇaṃ, taṃ uggaṇhitvā gaṇasatthā hutvā tehi parivārito bārāṇasiṃ gantvā punadivase bhikkhaṃ caranto rājaṅgaṇaṃ agamāsi. Rājā tāpasānaṃ iriyāpathe pasīditvā antonivesane bhojetvā te attano uyyāne vasāpesi. So ekadivasaṃ tāpase parivisitvā ‘‘ajja sāyanhe uyyānaṃ gantvā ayye vandissāmī’’ti āha.

    ஸேதகேது உய்யானங் க³ந்த்வா தாபஸே ஸன்னிபாதெத்வா ‘‘மாரிஸா, அஜ்ஜ ராஜா ஆக³மிஸ்ஸதி, ராஜானோ ச நாம ஸகிங் ஆராதெ⁴த்வா யாவதாயுகங் ஸுக²ங் ஜீவிதுங் ஸக்கா, அஜ்ஜ ஏகச்சே வக்³கு³லிவதங் சரத², ஏகச்சே கண்டகஸெய்யங் கப்பேத², ஏகச்சே பஞ்சாதபங் தப்பேத², ஏகச்சே உக்குடிகப்பதா⁴னமனுயுஞ்ஜத², ஏகச்சே உத³கோரோஹணகம்மங் கரோத², ஏகச்சே மந்தே ஸஜ்ஜா²யதா²’’தி விசாரெத்வா ஸயங் பக்கஸாலத்³வாரே அபஸ்ஸயபீட²கே நிஸீதி³த்வா பஞ்சவண்ணரங்க³ஸமுஜ்ஜலவாஸனங் ஏகங் பொத்த²கங் விசித்ரவண்ணே ஆதா⁴ரகே ட²பெத்வா ஸுஸிக்கி²தேஹி சதூஹி பஞ்சஹி மாணவேஹி புச்சி²தே புச்சி²தே பஞ்ஹே கதே²ஸி. தஸ்மிங் க²ணே ராஜா ஆக³ந்த்வா தே மிச்சா²தபங் கரொந்தே தி³ஸ்வா துட்டோ² ஸேதகேதுங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னோ புரோஹிதேன ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ ததியங் கா³த²மாஹ –

    Setaketu uyyānaṃ gantvā tāpase sannipātetvā ‘‘mārisā, ajja rājā āgamissati, rājāno ca nāma sakiṃ ārādhetvā yāvatāyukaṃ sukhaṃ jīvituṃ sakkā, ajja ekacce vaggulivataṃ caratha, ekacce kaṇṭakaseyyaṃ kappetha, ekacce pañcātapaṃ tappetha, ekacce ukkuṭikappadhānamanuyuñjatha, ekacce udakorohaṇakammaṃ karotha, ekacce mante sajjhāyathā’’ti vicāretvā sayaṃ pakkasāladvāre apassayapīṭhake nisīditvā pañcavaṇṇaraṅgasamujjalavāsanaṃ ekaṃ potthakaṃ vicitravaṇṇe ādhārake ṭhapetvā susikkhitehi catūhi pañcahi māṇavehi pucchite pucchite pañhe kathesi. Tasmiṃ khaṇe rājā āgantvā te micchātapaṃ karonte disvā tuṭṭho setaketuṃ upasaṅkamitvā vanditvā ekamantaṃ nisinno purohitena saddhiṃ sallapanto tatiyaṃ gāthamāha –

    10.

    10.

    ‘‘க²ராஜினா ஜடிலா பங்கத³ந்தா, து³ம்மக்க²ரூபா யேமே ஜப்பந்தி மந்தே;

    ‘‘Kharājinā jaṭilā paṅkadantā, dummakkharūpā yeme jappanti mante;

    கச்சி நு தே மானுஸகே பயோகே³, இத³ங் விதூ³ பரிமுத்தா அபாயா’’தி.

    Kacci nu te mānusake payoge, idaṃ vidū parimuttā apāyā’’ti.

    தத்த² க²ராஜினாதி ஸகு²ரேஹி அஜினசம்மேஹி ஸமன்னாக³தா. பங்கத³ந்தாதி த³ந்தகட்ட²ஸ்ஸ அகா²த³னேன மலக்³க³ஹிதத³ந்தா. து³ம்மக்க²ரூபாதி அனஞ்ஜிதாமண்டி³தலூக²னிவாஸனபாருபனா மாலாக³ந்த⁴விலேபனவஜ்ஜிதா , கிலிட்ட²ரூபாதி வுத்தங் ஹோதி. யேமே ஜப்பந்தீதி யே இமே மந்தே ஸஜ்ஜா²யந்தி. மானுஸகே பயோகே³தி மனுஸ்ஸேஹி கத்தப்³ப³பயோகே³ டி²தா. இத³ங் விதூ³ பரிமுத்தா அபாயாதி இமஸ்மிங் பயோகே³ ட²த்வா இமங் லோகங் விதி³த்வா பாகடங் கத்வா ‘‘கச்சி ஏதே இஸயோ சதூஹி அபாயேஹி முத்தா’’தி புச்ச²தி.

    Tattha kharājināti sakhurehi ajinacammehi samannāgatā. Paṅkadantāti dantakaṭṭhassa akhādanena malaggahitadantā. Dummakkharūpāti anañjitāmaṇḍitalūkhanivāsanapārupanā mālāgandhavilepanavajjitā , kiliṭṭharūpāti vuttaṃ hoti. Yeme jappantīti ye ime mante sajjhāyanti. Mānusake payogeti manussehi kattabbapayoge ṭhitā. Idaṃ vidū parimuttā apāyāti imasmiṃ payoge ṭhatvā imaṃ lokaṃ viditvā pākaṭaṃ katvā ‘‘kacci ete isayo catūhi apāyehi muttā’’ti pucchati.

    தங் ஸுத்வா புரோஹிதோ சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā purohito catutthaṃ gāthamāha –

    11.

    11.

    ‘‘பாபானி கம்மானி கரித்வ ராஜ, ப³ஹுஸ்ஸுதோ சே ந சரெய்ய த⁴ம்மங்;

    ‘‘Pāpāni kammāni karitva rāja, bahussuto ce na careyya dhammaṃ;

    ஸஹஸ்ஸவேதோ³பி ந தங் படிச்ச, து³க்கா² பமுஞ்சே சரணங் அபத்வா’’தி.

    Sahassavedopi na taṃ paṭicca, dukkhā pamuñce caraṇaṃ apatvā’’ti.

    தத்த² கரித்வாதி கத்வா. சரணந்தி ஸஹ ஸீலேன அட்ட² ஸமாபத்தியோ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி. மஹாராஜ, ‘‘அஹங் ப³ஹுஸ்ஸுதொம்ஹீ’’தி ஸஹஸ்ஸவேதோ³பி சே திவித⁴ங் ஸுசரிதத⁴ம்மங் ந சரெய்ய, பாபானேவ கரெய்ய, ஸோ தானி பாபானி கம்மானி கத்வா தங் பா³ஹுஸச்சங் படிச்ச ஸீலஸமாபத்திஸங்கா²தங் சரணங் அப்பத்வா து³க்கா² ந பமுஞ்சே, அபாயது³க்க²தோ ந முச்சதேவாதி.

    Tattha karitvāti katvā. Caraṇanti saha sīlena aṭṭha samāpattiyo. Idaṃ vuttaṃ hoti. Mahārāja, ‘‘ahaṃ bahussutomhī’’ti sahassavedopi ce tividhaṃ sucaritadhammaṃ na careyya, pāpāneva kareyya, so tāni pāpāni kammāni katvā taṃ bāhusaccaṃ paṭicca sīlasamāpattisaṅkhātaṃ caraṇaṃ appatvā dukkhā na pamuñce, apāyadukkhato na muccatevāti.

    தங் ஸுத்வா ராஜா தாபஸேஸு பஸாத³ங் ஹரி. ததோ ஸேதகேது சிந்தேஸி ‘‘இமஸ்ஸ ரஞ்ஞோ தாபஸேஸு பஸாதோ³ உத³பாதி³, தங் பனேஸ புரோஹிதோ வாஸியா பஹரித்வா விய சி²ந்தி³, மயா ஏதேன ஸத்³தி⁴ங் கதே²துங் வட்டதீ’’தி. ஸோ தேன ஸத்³தி⁴ங் கதெ²ந்தோ பஞ்சமங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā rājā tāpasesu pasādaṃ hari. Tato setaketu cintesi ‘‘imassa rañño tāpasesu pasādo udapādi, taṃ panesa purohito vāsiyā paharitvā viya chindi, mayā etena saddhiṃ kathetuṃ vaṭṭatī’’ti. So tena saddhiṃ kathento pañcamaṃ gāthamāha –

    12.

    12.

    ‘‘ஸஹஸ்ஸவேதோ³பி ந தங் படிச்ச, து³க்கா² பமுஞ்சே சரணங் அபத்வா;

    ‘‘Sahassavedopi na taṃ paṭicca, dukkhā pamuñce caraṇaṃ apatvā;

    மஞ்ஞாமி வேதா³ அப²லா ப⁴வந்தி, ஸஸங்யமங் சரணமேவ ஸச்ச’’ந்தி.

    Maññāmi vedā aphalā bhavanti, sasaṃyamaṃ caraṇameva sacca’’nti.

    தஸ்ஸத்தோ² – ஸசே ஸஹஸ்ஸவேதோ³பி தங் பா³ஹுஸச்சங் படிச்ச சரணங் அப்பத்வா அத்தானங் து³க்கா² ந பமுஞ்சே, ஏவங் ஸந்தே அஹங் மஞ்ஞாமி ‘‘தயோ வேதா³ அப²லா ஹொந்தி, ஸஸீலங் ஸமாபத்திசரணமேவ ஸச்சங் ஹோதீ’’தி.

    Tassattho – sace sahassavedopi taṃ bāhusaccaṃ paṭicca caraṇaṃ appatvā attānaṃ dukkhā na pamuñce, evaṃ sante ahaṃ maññāmi ‘‘tayo vedā aphalā honti, sasīlaṃ samāpatticaraṇameva saccaṃ hotī’’ti.

    தங் ஸுத்வா புரோஹிதோ ச²ட்ட²ங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā purohito chaṭṭhaṃ gāthamāha –

    13.

    13.

    ‘‘ந ஹேவ வேதா³ அப²லா ப⁴வந்தி, ஸஸங்யமங் சரணமேவ ஸச்சங்;

    ‘‘Na heva vedā aphalā bhavanti, sasaṃyamaṃ caraṇameva saccaṃ;

    கித்திஞ்ஹி பப்போதி அதி⁴ச்ச வேதே³, ஸந்திங் புணேதி சரணேன த³ந்தோ’’தி.

    Kittiñhi pappoti adhicca vede, santiṃ puṇeti caraṇena danto’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – தயோ வேதா³ அப²லா ந ப⁴வந்தி, ஸஸங்யமங் சரணமேவ ஸச்சங் ஸெய்யங் உத்தமங் பவரங் ந ஹேவ ஹோதி. கிங்காரணா? கித்திஞ்ஹி பப்போதி அதி⁴ச்ச வேதே³தி தயோ வேதே³ அதி⁴ச்ச தி³ட்ட²த⁴ம்மே கித்திமத்தங் யஸமத்தங் லாப⁴மத்தங் லப⁴தி, இதோ பரங் அஞ்ஞங் நத்தி², தஸ்மா ந தே அப²லா. ஸந்திங் புணேதி சரணேன த³ந்தோதி ஸீலே பதிட்டா²ய ஸமாபத்தியோ நிப்³ப³த்தெத்வா ஸமாபத்திபத³ட்டா²னங் விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴ந்தோ அச்சந்தங் ஸந்தங் நிப்³பா³னங் நாம தங் ஏதி பாபுணாதி.

    Tassattho – tayo vedā aphalā na bhavanti, sasaṃyamaṃ caraṇameva saccaṃ seyyaṃ uttamaṃ pavaraṃ na heva hoti. Kiṃkāraṇā? Kittiñhi pappoti adhicca vedeti tayo vede adhicca diṭṭhadhamme kittimattaṃ yasamattaṃ lābhamattaṃ labhati, ito paraṃ aññaṃ natthi, tasmā na te aphalā. Santiṃ puṇeti caraṇena dantoti sīle patiṭṭhāya samāpattiyo nibbattetvā samāpattipadaṭṭhānaṃ vipassanaṃ vaḍḍhento accantaṃ santaṃ nibbānaṃ nāma taṃ eti pāpuṇāti.

    இதி புரோஹிதோ ஸேதகேதுனோ வாத³ங் பி⁴ந்தி³த்வா தே ஸப்³பே³ கி³ஹீ காரெத்வா ப²லகாவுதா⁴னி கா³ஹாபெத்வா மஹந்ததரகே கத்வா ரஞ்ஞோ உபட்டா²கே காரேஸி. அயங் கிர மஹந்ததரகானங் வங்ஸோ.

    Iti purohito setaketuno vādaṃ bhinditvā te sabbe gihī kāretvā phalakāvudhāni gāhāpetvā mahantatarake katvā rañño upaṭṭhāke kāresi. Ayaṃ kira mahantatarakānaṃ vaṃso.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸேதகேது குஹகபி⁴க்கு² அஹோஸி, சண்டா³லோ ஸாரிபுத்தோ, ராஜா ஆனந்தோ³, புரோஹிதோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā setaketu kuhakabhikkhu ahosi, caṇḍālo sāriputto, rājā ānando, purohito pana ahameva ahosi’’nti.

    ஸேதகேதுஜாதகவண்ணனா து³தியா.

    Setaketujātakavaṇṇanā dutiyā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 377. ஸேதகேதுஜாதகங் • 377. Setaketujātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact