Știri / Societate |
Severitatea accidentelor de circulatie si leziunile suferite, diferite in functie de sexul șoferului si al pasagerilor
A fi bărbat sau femeie influențează gravitatea accidentelor de circulație și rănile suferite de persoanele implicate în acestea.
Deși în general majoritatea studiilor au raportat că riscul de a muri sau de a suferi o rănire gravă în urma unui accident de circulație este mai mare la bărbați decât la femei, unii cercetători au observat că, în accidentele cu caracteristici similare, femeile sunt cele care prezintă un risc mai mare de vătămare gravă sau de spitalizare.
Un studiu efectuat la Universitatea din Granada, Spania, arată că, din punct de vedere statistic, riscul de deces sau rănire gravă în rândul pasagerilor este mai mic atunci când șoferul este de sex feminin.
Pe de altă parte, analiza arată că riscul de deces sau rănire gravă este mai mare la ocupanții de sex feminin.
Obiectivul studiului a fost de a clarifica asocierea dintre sexul șoferului și al pasagerilor vehiculului cu gravitatea rănilor suferite în accidente de circulație.
În acest scop, au fost studiate caracteristicile ocupanților (șofer și pasageri) celor 171.230 de autoturisme implicate în accidente de circulație în Spania între 2014 și 2020, incluse în Registrul Național al Victimelor Accidentelor Rutiere.
Pe baza acestor date, au fost analizate două direcții diferite.
În prima, a fost evaluată influența sexului șoferului asupra decesului sau rănilor grave ale pasagerilor vehicolului, în a doua a fost studiată asocierea dintre sexul ocupanților aceluiași vehicul și riscul acestora de a muri sau de a suferi răni grave în urma accidentului.
S-a ajuns la concluzia că, atunci când șoferul este de sex feminin, riscul de deces sau rănire gravă în rândul pasagerilor este cu 28% mai mic decât atunci când șoferul este bărbat.
Cu toate acestea, analiza datelor din cel de-al doilea studiu, care compară persoanele care ocupă același vehicul accidentat, arată că riscul de deces sau rănire gravă este cu 20% mai mare la ocupanții de sex feminin.
Întrucât studiul a luat în considerare poziția pasagerilor și dacă aceștia purtau sau nu centura de siguranță la momentul accidentului, acest rezultat ar putea fi atribuit și diferențelor biologice și de mărime corporală, care ar face femeile mai vulnerabile la accidente.