Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [282] 2. ஸெய்யஜாதகவண்ணனா

    [282] 2. Seyyajātakavaṇṇanā

    ஸெய்யங்ஸோ ஸெய்யஸோ ஹோதீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் கோஸலரஞ்ஞோ அமச்சங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர ரஞ்ஞோ ப³ஹூபகாரோ ஸப்³ப³கிச்சனிப்பா²த³கோ அஹோஸி. ராஜா ‘‘ப³ஹூபகாரோ மே அய’’ந்தி தஸ்ஸ மஹந்தங் யஸங் அதா³ஸி. தங் அஸஹமானா அஞ்ஞே ரஞ்ஞோ பேஸுஞ்ஞங் உபஸங்ஹரித்வா தங் பரிபி⁴ந்தி³ங்ஸு. ராஜா தேஸங் வசனங் ஸத்³த³ஹித்வா தோ³ஸங் அனுபபரிக்கி²த்வாவ தங் ஸீலவந்தங் நித்³தோ³ஸங் ஸங்க²லிகப³ந்த⁴னேன ப³ந்தா⁴பெத்வா ப³ந்த⁴னாகா³ரே பக்கி²பாபேஸி. ஸோ தத்த² ஏககோ வஸந்தோ ஸீலஸம்பத்திங் நிஸ்ஸாய சித்தேகக்³க³தங் லபி⁴த்வா ஏகக்³க³சித்தோ ஸங்கா²ரே ஸம்மஸித்வா ஸோதாபத்திப²லங் பாபுணி. அத²ஸ்ஸ ராஜா அபரபா⁴கே³ நித்³தோ³ஸபா⁴வங் ஞத்வா ஸங்க²லிகப³ந்த⁴னங் பி⁴ந்தா³பெத்வா புரிமயஸதோ மஹந்ததரங் யஸங் அதா³ஸி. ஸோ ‘‘ஸத்தா²ரங் வந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி ப³ஹூனி மாலாக³ந்தா⁴தீ³னி ஆதா³ய விஹாரங் க³ந்த்வா ததா²க³தங் பூஜெத்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஸத்தா² தேன ஸத்³தி⁴ங் படிஸந்தா²ரங் கரொந்தோ ‘‘அனத்தோ² கிர தே உப்பன்னோதி அஸ்ஸும்ஹா’’தி ஆஹ. ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, உப்பன்னோ, அஹங் பன தேன அனத்தே²ன அத்த²ங் அகாஸிங், ப³ந்த⁴னாகா³ரே நிஸீதி³த்வா ஸோதாபத்திப²லங் நிப்³ப³த்தேஸி’’ந்தி. ஸத்தா² ‘‘ந கோ², உபாஸக, த்வஞ்ஞேவ அனத்தே²ன அத்த²ங் ஆஹரி, போராணகபண்டி³தாபி அத்தனோ அனத்தே²ன அத்த²ங் ஆஹரிங் ஸுயேவா’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Seyyaṃsoseyyaso hotīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ kosalarañño amaccaṃ ārabbha kathesi. So kira rañño bahūpakāro sabbakiccanipphādako ahosi. Rājā ‘‘bahūpakāro me aya’’nti tassa mahantaṃ yasaṃ adāsi. Taṃ asahamānā aññe rañño pesuññaṃ upasaṃharitvā taṃ paribhindiṃsu. Rājā tesaṃ vacanaṃ saddahitvā dosaṃ anupaparikkhitvāva taṃ sīlavantaṃ niddosaṃ saṅkhalikabandhanena bandhāpetvā bandhanāgāre pakkhipāpesi. So tattha ekako vasanto sīlasampattiṃ nissāya cittekaggataṃ labhitvā ekaggacitto saṅkhāre sammasitvā sotāpattiphalaṃ pāpuṇi. Athassa rājā aparabhāge niddosabhāvaṃ ñatvā saṅkhalikabandhanaṃ bhindāpetvā purimayasato mahantataraṃ yasaṃ adāsi. So ‘‘satthāraṃ vandissāmī’’ti bahūni mālāgandhādīni ādāya vihāraṃ gantvā tathāgataṃ pūjetvā vanditvā ekamantaṃ nisīdi. Satthā tena saddhiṃ paṭisanthāraṃ karonto ‘‘anattho kira te uppannoti assumhā’’ti āha. ‘‘Āma, bhante, uppanno, ahaṃ pana tena anatthena atthaṃ akāsiṃ, bandhanāgāre nisīditvā sotāpattiphalaṃ nibbattesi’’nti. Satthā ‘‘na kho, upāsaka, tvaññeva anatthena atthaṃ āhari, porāṇakapaṇḍitāpi attano anatthena atthaṃ āhariṃ suyevā’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா பிது அச்சயேன ரஜ்ஜே பதிட்டா²ய த³ஸ ராஜத⁴ம்மே அகோபெத்வா தா³னங் தே³தி, பஞ்ச ஸீலானி ரக்க²தி , உபோஸத²கம்மங் கரோதி. அத²ஸ்ஸேகோ அமச்சோ அந்தேபுரே பது³ஸ்ஸி. பாத³மூலிகாத³யோ ஞத்வா ‘‘அஸுகஅமச்சோ அந்தேபுரே பது³ட்டோ²’’தி ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங். ராஜா பரிக்³க³ண்ஹந்தோ யதா²ஸபா⁴வதோ ஞத்வா பக்கோஸாபெத்வா ‘‘மா மங் இதோ பட்டா²ய உபட்டா²ஹீ’’தி நிப்³பி³ஸயங் அகாஸி. ஸோ க³ந்த்வா அஞ்ஞதரங் ஸாமந்தராஜானங் உபட்ட²ஹீதி ஸப்³ப³ங் வத்து² ஹெட்டா² மஹாஸீலவஜாதகே (ஜா॰ 1.1.51) கதி²தஸதி³ஸமேவ. இதா⁴பி ஸோ ராஜா திக்க²த்துங் வீமங்ஸித்வா தஸ்ஸ அமச்சஸ்ஸ வசனங் ஸத்³த³ஹித்வா ‘‘பா³ராணஸிரஜ்ஜங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி மஹந்தேன பரிவாரேன ரஜ்ஜஸீமங் பாபுணி. பா³ராணஸிரஞ்ஞோ ஸத்தஸதமத்தா மஹாயோதா⁴ தங் பவத்திங் ஸுத்வா ‘‘தே³வ, அஸுகோ நாம கிர ராஜா பா³ராணஸிரஜ்ஜங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’தி ஜனபத³ங் பி⁴ந்த³ந்தோ ஆக³ச்ச²தி, எத்தே²வ நங் க³ந்த்வா க³ண்ஹிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹங்ஸு. ‘‘மய்ஹங் பரவிஹிங்ஸாய லத்³தே⁴ன ரஜ்ஜேன கிச்சங் நத்தி², மா கிஞ்சி கரித்தா²’’தி?

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa aggamahesiyā kucchimhi nibbattitvā vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā pitu accayena rajje patiṭṭhāya dasa rājadhamme akopetvā dānaṃ deti, pañca sīlāni rakkhati , uposathakammaṃ karoti. Athasseko amacco antepure padussi. Pādamūlikādayo ñatvā ‘‘asukaamacco antepure paduṭṭho’’ti rañño ārocesuṃ. Rājā pariggaṇhanto yathāsabhāvato ñatvā pakkosāpetvā ‘‘mā maṃ ito paṭṭhāya upaṭṭhāhī’’ti nibbisayaṃ akāsi. So gantvā aññataraṃ sāmantarājānaṃ upaṭṭhahīti sabbaṃ vatthu heṭṭhā mahāsīlavajātake (jā. 1.1.51) kathitasadisameva. Idhāpi so rājā tikkhattuṃ vīmaṃsitvā tassa amaccassa vacanaṃ saddahitvā ‘‘bārāṇasirajjaṃ gaṇhissāmī’’ti mahantena parivārena rajjasīmaṃ pāpuṇi. Bārāṇasirañño sattasatamattā mahāyodhā taṃ pavattiṃ sutvā ‘‘deva, asuko nāma kira rājā bārāṇasirajjaṃ gaṇhissāmī’ti janapadaṃ bhindanto āgacchati, ettheva naṃ gantvā gaṇhissāmā’’ti āhaṃsu. ‘‘Mayhaṃ paravihiṃsāya laddhena rajjena kiccaṃ natthi, mā kiñci karitthā’’ti?

    சோரராஜா ஆக³ந்த்வா நக³ரங் பரிக்கி²பி, புன அமச்சா ராஜானங் உபஸங்கமித்வா ‘‘தே³வ, மா ஏவங் கரித்த², க³ண்ஹிஸ்ஸாம ந’’ந்தி ஆஹங்ஸு. ராஜா ‘‘ந லப்³பா⁴ கிஞ்சி காதுங், நக³ரத்³வாரானி விவரதா²’’தி வத்வா ஸயங் அமச்சக³ணபரிவுதோ மஹாதலே ராஜபல்லங்கே நிஸீதி³. சோரராஜா சதூஸு த்³வாரேஸு மனுஸ்ஸே போதெ²ந்தோ நக³ரங் பவிஸித்வா பாஸாத³ங் அபி⁴ருய்ஹ அமச்சபரிவுதங் ராஜானங் கா³ஹாபெத்வா ஸங்க²லிகாஹி ப³ந்தா⁴பெத்வா ப³ந்த⁴னாகா³ரே பக்கி²பாபேஸி. ராஜா ப³ந்த⁴னாகா³ரே நிஸின்னோவ சோரராஜானங் மெத்தாயந்தோ மெத்தஜ்ஜா²னங் உப்பாதே³ஸி. தஸ்ஸ மெத்தானுபா⁴வேன சோரரஞ்ஞோ காயே டா³ஹோ உப்பஜ்ஜி, ஸகலஸரீரங் யமகஉக்காஹி ஜா²பியமானங் விய ஜாதங். ஸோ மஹாது³க்கா²பி⁴துன்னோ ‘‘கிங் நு கோ² காரண’’ந்தி புச்சி². ‘‘தும்ஹே ஸீலவந்தங் ராஜானங் ப³ந்த⁴னாகா³ரே பக்கி²பேத², தேன வோ இத³ங் து³க்க²ங் உப்பன்னங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. ஸோ க³ந்த்வா போ³தி⁴ஸத்தங் க²மாபெத்வா ‘‘தும்ஹாகங் ரஜ்ஜங் தும்ஹாகமேவ ஹோதூ’’தி ரஜ்ஜங் தஸ்ஸேவ நிய்யாதெ³த்வா ‘‘இதோ பட்டா²ய தும்ஹாகங் பச்சத்தி²கோ மே பா⁴ரோ ஹோதூ’’தி வத்வா பது³ட்டா²மச்சஸ்ஸ ராஜாணங் காரெத்வா அத்தனோ நக³ரமேவ க³தோ.

    Corarājā āgantvā nagaraṃ parikkhipi, puna amaccā rājānaṃ upasaṅkamitvā ‘‘deva, mā evaṃ karittha, gaṇhissāma na’’nti āhaṃsu. Rājā ‘‘na labbhā kiñci kātuṃ, nagaradvārāni vivarathā’’ti vatvā sayaṃ amaccagaṇaparivuto mahātale rājapallaṅke nisīdi. Corarājā catūsu dvāresu manusse pothento nagaraṃ pavisitvā pāsādaṃ abhiruyha amaccaparivutaṃ rājānaṃ gāhāpetvā saṅkhalikāhi bandhāpetvā bandhanāgāre pakkhipāpesi. Rājā bandhanāgāre nisinnova corarājānaṃ mettāyanto mettajjhānaṃ uppādesi. Tassa mettānubhāvena corarañño kāye ḍāho uppajji, sakalasarīraṃ yamakaukkāhi jhāpiyamānaṃ viya jātaṃ. So mahādukkhābhitunno ‘‘kiṃ nu kho kāraṇa’’nti pucchi. ‘‘Tumhe sīlavantaṃ rājānaṃ bandhanāgāre pakkhipetha, tena vo idaṃ dukkhaṃ uppannaṃ bhavissatī’’ti. So gantvā bodhisattaṃ khamāpetvā ‘‘tumhākaṃ rajjaṃ tumhākameva hotū’’ti rajjaṃ tasseva niyyādetvā ‘‘ito paṭṭhāya tumhākaṃ paccatthiko me bhāro hotū’’ti vatvā paduṭṭhāmaccassa rājāṇaṃ kāretvā attano nagarameva gato.

    போ³தி⁴ஸத்தோ அலங்கதமஹாதலே ஸமுஸ்ஸிதஸேதச்ச²த்தே ராஜபல்லங்கே நிஸின்னோ அமச்சேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ புரிமா த்³வேகா³தா² அவோச –

    Bodhisatto alaṅkatamahātale samussitasetacchatte rājapallaṅke nisinno amaccehi saddhiṃ sallapanto purimā dvegāthā avoca –

    94.

    94.

    ‘‘ஸெய்யங்ஸோ ஸெய்யஸோ ஹோதி, யோ ஸெய்யமுபஸேவதி;

    ‘‘Seyyaṃso seyyaso hoti, yo seyyamupasevati;

    ஏகேன ஸந்தி⁴ங் கத்வான, ஸதங் வஜ்ஜே² அமோசயிங்.

    Ekena sandhiṃ katvāna, sataṃ vajjhe amocayiṃ.

    95.

    95.

    ‘‘தஸ்மா ஸப்³பே³ன லோகேன, ஸந்தி⁴ங் கத்வான ஏகதோ;

    ‘‘Tasmā sabbena lokena, sandhiṃ katvāna ekato;

    பேச்ச ஸக்³க³ங் நிக³ச்செ²ய்ய, இத³ங் ஸுணாத² காஸியா’’தி.

    Pecca saggaṃ nigaccheyya, idaṃ suṇātha kāsiyā’’ti.

    தத்த² ஸெய்யங்ஸோ ஸெய்யஸோ ஹோதி, யோ ஸெய்யமுபஸேவதீதி அனவஜ்ஜஉத்தமத⁴ம்மஸங்கா²தோ ஸெய்யோ அங்ஸோ கொட்டா²ஸோ அஸ்ஸாதி ஸெய்யங்ஸோ, குஸலத⁴ம்மனிஸ்ஸிதபுக்³க³லோ. யோ புனப்புனங் தங் ஸெய்யங் குஸலத⁴ம்மபா⁴வனங் குஸலாபி⁴ரதங் வா உத்தமபுக்³க³லமுபஸேவதி, ஸோ ஸெய்யஸோ ஹோதி பாஸங்ஸதரோ சேவ உத்தரிதரோ ச ஹோதி. ஏகேன ஸந்தி⁴ங் கத்வான, ஸதங் வஜ்ஜே² அமோசயிந்தி தத³மினாபி சேதங் வேதி³தப்³ப³ங் – அஹஞ்ஹி ஸெய்யங் மெத்தாபா⁴வனங் உபஸேவந்தோ தாய மெத்தாபா⁴வனாய ஏகேன சோரரஞ்ஞா ஸந்தி⁴ங் ஸந்த²வங் கத்வா மெத்தாபா⁴வனங் பா⁴வெத்வா தும்ஹே ஸதஜனே வஜ்ஜே² அமோசயிங்.

    Tattha seyyaṃso seyyaso hoti, yo seyyamupasevatīti anavajjauttamadhammasaṅkhāto seyyo aṃso koṭṭhāso assāti seyyaṃso, kusaladhammanissitapuggalo. Yo punappunaṃ taṃ seyyaṃ kusaladhammabhāvanaṃ kusalābhirataṃ vā uttamapuggalamupasevati, so seyyaso hoti pāsaṃsataro ceva uttaritaro ca hoti. Ekena sandhiṃ katvāna, sataṃ vajjhe amocayinti tadamināpi cetaṃ veditabbaṃ – ahañhi seyyaṃ mettābhāvanaṃ upasevanto tāya mettābhāvanāya ekena coraraññā sandhiṃ santhavaṃ katvā mettābhāvanaṃ bhāvetvā tumhe satajane vajjhe amocayiṃ.

    து³தியகா³தா²ய அத்தோ² – யஸ்மா அஹங் ஏகேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ மெத்தாபா⁴வனாய ஸந்தி⁴ங் கத்வா தும்ஹே வஜ்ஜ²ப்பத்தே ஸதஜனே மோசயிங், தஸ்மா வேதி³தப்³ப³மேவேதங், தஸ்மா ஸப்³பே³ன லோகேன ஸத்³தி⁴ங் மெத்தாபா⁴வனாய ஸந்தி⁴ங் கத்வா ஏகதோ புக்³க³லோ பேச்ச பரலோகே ஸக்³க³ங் நிக³ச்செ²ய்ய. மெத்தாய ஹி உபசாரங் காமாவசரே படிஸந்தி⁴ங் தே³தி, அப்பனா ப்³ரஹ்மலோகே. இத³ங் மம வசனங் ஸப்³பே³பி தும்ஹே காஸிரட்ட²வாஸினோ ஸுணாதா²தி.

    Dutiyagāthāya attho – yasmā ahaṃ ekena saddhiṃ ekato mettābhāvanāya sandhiṃ katvā tumhe vajjhappatte satajane mocayiṃ, tasmā veditabbamevetaṃ, tasmā sabbena lokena saddhiṃ mettābhāvanāya sandhiṃ katvā ekato puggalo pecca paraloke saggaṃ nigaccheyya. Mettāya hi upacāraṃ kāmāvacare paṭisandhiṃ deti, appanā brahmaloke. Idaṃ mama vacanaṃ sabbepi tumhe kāsiraṭṭhavāsino suṇāthāti.

    ஏவங் மஹாஸத்தோ மஹாஜனஸ்ஸ மெத்தாபா⁴வனாய கு³ணங் வண்ணெத்வா த்³வாத³ஸயோஜனிகே பா³ராணஸினக³ரே ஸேதச்ச²த்தங் பஹாய ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜி. ஸத்தா² ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா ததியங் கா³த²மாஹ –

    Evaṃ mahāsatto mahājanassa mettābhāvanāya guṇaṃ vaṇṇetvā dvādasayojanike bārāṇasinagare setacchattaṃ pahāya himavantaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbaji. Satthā sammāsambuddho hutvā tatiyaṃ gāthamāha –

    96.

    96.

    ‘‘இத³ங் வத்வா மஹாராஜா, கங்ஸோ பா³ராணஸிக்³க³ஹோ;

    ‘‘Idaṃ vatvā mahārājā, kaṃso bārāṇasiggaho;

    த⁴னுங் கண்ட³ஞ்ச நிக்கி²ப்ப, ஸங்யமங் அஜ்ஜு²பாக³மீ’’தி.

    Dhanuṃ kaṇḍañca nikkhippa, saṃyamaṃ ajjhupāgamī’’ti.

    தத்த² மஹந்தோ ராஜாதி மஹாராஜா. கங்ஸோதி தஸ்ஸ நாமங். பா³ராணஸிங் க³ஹெத்வா அஜ்ஜா²வஸனதோ பா³ராணஸிக்³க³ஹோ. ஸோ ராஜா இத³ங் வசனங் வத்வா த⁴னுஞ்ச ஸரஸங்கா²தங் கண்ட³ஞ்ச நிக்கி²ப்ப ஓஹாய ச²ட்³டெ³த்வா ஸீலஸங்யமங் உபக³தோ பப்³ப³ஜிதோ, பப்³ப³ஜித்வா ச பன ஜா²னங் உப்பாதெ³த்வா அபரிஹீனஜ்ஜா²னோ ப்³ரஹ்மலோகே உப்பன்னோதி.

    Tattha mahanto rājāti mahārājā. Kaṃsoti tassa nāmaṃ. Bārāṇasiṃ gahetvā ajjhāvasanato bārāṇasiggaho. So rājā idaṃ vacanaṃ vatvā dhanuñca sarasaṅkhātaṃ kaṇḍañca nikkhippa ohāya chaḍḍetvā sīlasaṃyamaṃ upagato pabbajito, pabbajitvā ca pana jhānaṃ uppādetvā aparihīnajjhāno brahmaloke uppannoti.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ சோரராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, பா³ராணஸிராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā corarājā ānando ahosi, bārāṇasirājā pana ahameva ahosi’’nti.

    ஸெய்யஜாதகவண்ணனா து³தியா.

    Seyyajātakavaṇṇanā dutiyā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 282. ஸெய்யஜாதகங் • 282. Seyyajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact