Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[310] 10. ஸெய்யஜாதகவண்ணனா
[310] 10. Seyyajātakavaṇṇanā
ஸஸமுத்³த³பரியாயந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ உக்கண்டி²தபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ ஹி ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய சரந்தோ ஏகங் அபி⁴ரூபங் அலங்கதபடியத்தங் இத்தி²ங் தி³ஸ்வா உக்கண்டி²தோ ஸாஸனே நாபி⁴ரமி. அத² பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸுங். ஸோ ப⁴க³வதா ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² உக்கண்டி²தோஸீ’’தி புட்டோ² ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வத்வா ‘‘கோ தங் உக்கண்டா²பேஸீ’’தி வுத்தே தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. ஸத்தா² ‘‘கஸ்மா த்வங் ஏவரூபே நிய்யானிகஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா உக்கண்டி²தோஸி, புப்³பே³ பண்டி³தா புரோஹிதட்டா²னங் லப⁴ந்தாபி தங் படிக்கி²பித்வா பப்³ப³ஜிங்ஸூ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Sasamuddapariyāyanti idaṃ satthā jetavane viharanto ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. So hi sāvatthiyaṃ piṇḍāya caranto ekaṃ abhirūpaṃ alaṅkatapaṭiyattaṃ itthiṃ disvā ukkaṇṭhito sāsane nābhirami. Atha bhikkhū bhagavato ārocesuṃ. So bhagavatā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ukkaṇṭhitosī’’ti puṭṭho ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vatvā ‘‘ko taṃ ukkaṇṭhāpesī’’ti vutte tamatthaṃ ārocesi. Satthā ‘‘kasmā tvaṃ evarūpe niyyānikasāsane pabbajitvā ukkaṇṭhitosi, pubbe paṇḍitā purohitaṭṭhānaṃ labhantāpi taṃ paṭikkhipitvā pabbajiṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ புரோஹிதஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணியா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹித்வா ரஞ்ஞோ புத்தேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகதி³வஸே விஜாயி. ராஜா ‘‘அத்தி² நு கோ² கோசி மே புத்தேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகதி³வஸே ஜாதோ’’தி அமச்சே புச்சி². ‘‘அத்தி², மஹாராஜ, புரோஹிதஸ்ஸ புத்தோ’’தி. ராஜா தங் ஆஹராபெத்வா தா⁴தீனங் த³த்வா புத்தேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோவ படிஜக்³கா³பேஸி. உபி⁴ன்னங் ஆப⁴ரணானி சேவ பானபோ⁴ஜனாதீ³னி ச ஏகஸதி³ஸானேவ அஹேஸுங். தே வயப்பத்தா ஏகதோவ தக்கஸிலங் க³ந்த்வா ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா ஆக³மங்ஸு. ராஜா புத்தஸ்ஸ ஓபரஜ்ஜங் அதா³ஸி, மஹாயஸோ அஹோஸி. ததோ பட்டா²ய போ³தி⁴ஸத்தோ ராஜபுத்தேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோவ கா²த³தி பிவதி ஸயதி, அஞ்ஞமஞ்ஞங் விஸ்ஸாஸோ தி²ரோ அஹோஸி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto purohitassa brāhmaṇiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhitvā rañño puttena saddhiṃ ekadivase vijāyi. Rājā ‘‘atthi nu kho koci me puttena saddhiṃ ekadivase jāto’’ti amacce pucchi. ‘‘Atthi, mahārāja, purohitassa putto’’ti. Rājā taṃ āharāpetvā dhātīnaṃ datvā puttena saddhiṃ ekatova paṭijaggāpesi. Ubhinnaṃ ābharaṇāni ceva pānabhojanādīni ca ekasadisāneva ahesuṃ. Te vayappattā ekatova takkasilaṃ gantvā sabbasippāni uggaṇhitvā āgamaṃsu. Rājā puttassa oparajjaṃ adāsi, mahāyaso ahosi. Tato paṭṭhāya bodhisatto rājaputtena saddhiṃ ekatova khādati pivati sayati, aññamaññaṃ vissāso thiro ahosi.
அபரபா⁴கே³ ராஜபுத்தோ பிது அச்சயேன ரஜ்ஜே பதிட்டா²ய மஹாஸம்பத்திங் அனுப⁴வி. போ³தி⁴ஸத்தோ சிந்தேஸி ‘‘மய்ஹங் ஸஹாயோ ரஜ்ஜமனுஸாஸதி, ஸல்லக்கி²தக்க²ணேயேவ கோ² பன மய்ஹங் புரோஹிதட்டா²னங் த³ஸ்ஸதி, கிங் மே க⁴ராவாஸேன, பப்³ப³ஜித்வா விவேகமனுப்³ரூஹெஸ்ஸாமீ’’தி? ஸோ மாதாபிதரோ வந்தி³த்வா பப்³ப³ஜ்ஜங் அனுஜானாபெத்வா மஹாஸம்பத்திங் ச²ட்³டெ³த்வா ஏககோவ நிக்க²மித்வா ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா மனோரமே பூ⁴மிபா⁴கே³ பண்ணஸாலங் மாபெத்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச நிப்³ப³த்தெத்வா ஜா²னகீளங் கீளந்தோ விஹாஸி. ததா³ ராஜா தங் அனுஸ்ஸரித்வா ‘‘மய்ஹங் ஸஹாயோ ந பஞ்ஞாயதி, கஹங் ஸோ’’தி புச்சி². அமச்சா தஸ்ஸ பப்³ப³ஜிதபா⁴வங் ஆரோசெத்வா ‘‘ரமணீயே கிர வனஸண்டே³ வஸதீ’’தி ஆஹங்ஸு. ராஜா தஸ்ஸ வஸனோகாஸங் புச்சி²த்வா ஸெய்யங் நாம அமச்சங் ‘‘க³ச்ச² ஸஹாயங் மே க³ஹெத்வா ஏஹி, புரோஹிதட்டா²னமஸ்ஸ த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸுணித்வா பா³ராணஸிதோ நிக்க²மித்வா அனுபுப்³பே³ன பச்சந்தகா³மங் பத்வா தத்த² க²ந்தா⁴வாரங் ட²பெத்வா வனசரகேஹி ஸத்³தி⁴ங் போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ வஸனோகாஸங் க³ந்த்வா போ³தி⁴ஸத்தங் பண்ணஸாலத்³வாரே ஸுவண்ணபடிமங் விய நிஸின்னங் தி³ஸ்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³த்வா கதபடிஸந்தா²ரோ ‘‘ப⁴ந்தே, ராஜா துய்ஹங் புரோஹிதட்டா²னங் தா³துகாமோ, ஆக³மனங் தே இச்ச²தீ’’தி ஆஹ.
Aparabhāge rājaputto pitu accayena rajje patiṭṭhāya mahāsampattiṃ anubhavi. Bodhisatto cintesi ‘‘mayhaṃ sahāyo rajjamanusāsati, sallakkhitakkhaṇeyeva kho pana mayhaṃ purohitaṭṭhānaṃ dassati, kiṃ me gharāvāsena, pabbajitvā vivekamanubrūhessāmī’’ti? So mātāpitaro vanditvā pabbajjaṃ anujānāpetvā mahāsampattiṃ chaḍḍetvā ekakova nikkhamitvā himavantaṃ pavisitvā manorame bhūmibhāge paṇṇasālaṃ māpetvā isipabbajjaṃ pabbajitvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā jhānakīḷaṃ kīḷanto vihāsi. Tadā rājā taṃ anussaritvā ‘‘mayhaṃ sahāyo na paññāyati, kahaṃ so’’ti pucchi. Amaccā tassa pabbajitabhāvaṃ ārocetvā ‘‘ramaṇīye kira vanasaṇḍe vasatī’’ti āhaṃsu. Rājā tassa vasanokāsaṃ pucchitvā seyyaṃ nāma amaccaṃ ‘‘gaccha sahāyaṃ me gahetvā ehi, purohitaṭṭhānamassa dassāmī’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā bārāṇasito nikkhamitvā anupubbena paccantagāmaṃ patvā tattha khandhāvāraṃ ṭhapetvā vanacarakehi saddhiṃ bodhisattassa vasanokāsaṃ gantvā bodhisattaṃ paṇṇasāladvāre suvaṇṇapaṭimaṃ viya nisinnaṃ disvā vanditvā ekamantaṃ nisīditvā katapaṭisanthāro ‘‘bhante, rājā tuyhaṃ purohitaṭṭhānaṃ dātukāmo, āgamanaṃ te icchatī’’ti āha.
போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘திட்ட²து புரோஹிதட்டா²னங், அஹங் ஸகலங் காஸிகோஸலஜம்பு³தீ³பரஜ்ஜங் சக்கவத்திஸிரிமேவ வா லப⁴ந்தோபி ந க³ச்சி²ஸ்ஸாமி, ந ஹி பண்டி³தா ஸகிங் ஜஹிதகிலேஸே புன க³ண்ஹந்தி, ஸகிங் ஜஹிதஞ்ஹி நிட்டு²ப⁴கே²ளஸதி³ஸங் ஹோதீ’’தி வத்வா இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –
Bodhisatto ‘‘tiṭṭhatu purohitaṭṭhānaṃ, ahaṃ sakalaṃ kāsikosalajambudīparajjaṃ cakkavattisirimeva vā labhantopi na gacchissāmi, na hi paṇḍitā sakiṃ jahitakilese puna gaṇhanti, sakiṃ jahitañhi niṭṭhubhakheḷasadisaṃ hotī’’ti vatvā imā gāthā abhāsi –
37.
37.
‘‘ஸஸமுத்³த³பரியாயங், மஹிங் ஸாக³ரகுண்ட³லங்;
‘‘Sasamuddapariyāyaṃ, mahiṃ sāgarakuṇḍalaṃ;
ந இச்சே² ஸஹ நிந்தா³ய, ஏவங் ஸெய்ய விஜானஹி.
Na icche saha nindāya, evaṃ seyya vijānahi.
38.
38.
‘‘தி⁴ரத்து² தங் யஸலாப⁴ங், த⁴னலாப⁴ஞ்ச ப்³ராஹ்மண;
‘‘Dhiratthu taṃ yasalābhaṃ, dhanalābhañca brāhmaṇa;
யா வுத்தி வினிபாதேன, அத⁴ம்மசரணேன வா.
Yā vutti vinipātena, adhammacaraṇena vā.
39.
39.
‘‘அபி சே பத்தமாதா³ய, அனகா³ரோ பரிப்³ப³ஜே;
‘‘Api ce pattamādāya, anagāro paribbaje;
ஸாயேவ ஜீவிகா ஸெய்யோ, யா சாத⁴ம்மேன ஏஸனா.
Sāyeva jīvikā seyyo, yā cādhammena esanā.
40.
40.
‘‘அபி சே பத்தமாதா³ய, அனகா³ரோ பரிப்³ப³ஜே;
‘‘Api ce pattamādāya, anagāro paribbaje;
அஞ்ஞங் அஹிங்ஸயங் லோகே, அபி ரஜ்ஜேன தங் வர’’ந்தி.
Aññaṃ ahiṃsayaṃ loke, api rajjena taṃ vara’’nti.
தத்த² ஸஸமுத்³த³பரியாயந்தி பரியாயோ வுச்சதி பரிவாரோ, ஸமுத்³த³ங் பரிவாரெத்வா டி²தேன சக்கவாளபப்³ப³தேன ஸத்³தி⁴ங், ஸமுத்³த³ஸங்கா²தேன வா பரிவாரேன ஸத்³தி⁴ந்தி அத்தோ². ஸாக³ரகுண்ட³லந்தி ஸாக³ரமஜ்ஜே² தீ³பவஸேன டி²தத்தா தஸ்ஸ குண்ட³லபூ⁴தந்தி அத்தோ². நிந்தா³யாதி ஜா²னஸுக²ஸம்பன்னங் பப்³ப³ஜ்ஜங் ச²ட்³டெ³த்வா இஸ்ஸரியங் க³ண்ஹீதி இமாய நிந்தா³ய. ஸெய்யாதி தங் நாமேனாலபதி. விஜானஹீதி த⁴ம்மங் விஜானாஹி. யா வுத்தி வினிபாதேனாதி யா புரோஹிதட்டா²னவஸேன லத்³தா⁴ யஸலாப⁴த⁴னலாப⁴வுத்தி ஜா²னஸுக²தோ அத்தவினிபாதனஸங்கா²தேன வினிபாதேன இதோ க³ந்த்வா இஸ்ஸரியமத³மத்தஸ்ஸ அத⁴ம்மசரணேன வா ஹோதி, தங் வுத்திங் தி⁴ரத்து².
Tattha sasamuddapariyāyanti pariyāyo vuccati parivāro, samuddaṃ parivāretvā ṭhitena cakkavāḷapabbatena saddhiṃ, samuddasaṅkhātena vā parivārena saddhinti attho. Sāgarakuṇḍalanti sāgaramajjhe dīpavasena ṭhitattā tassa kuṇḍalabhūtanti attho. Nindāyāti jhānasukhasampannaṃ pabbajjaṃ chaḍḍetvā issariyaṃ gaṇhīti imāya nindāya. Seyyāti taṃ nāmenālapati. Vijānahīti dhammaṃ vijānāhi. Yā vutti vinipātenāti yā purohitaṭṭhānavasena laddhā yasalābhadhanalābhavutti jhānasukhato attavinipātanasaṅkhātena vinipātena ito gantvā issariyamadamattassa adhammacaraṇena vā hoti, taṃ vuttiṃ dhiratthu.
பத்தமாதா³யாதி பி⁴க்கா²பா⁴ஜனங் க³ஹெத்வா. அனகா³ரோதி அபி அஹங் அகா³ரவிரஹிதோ பரகுலேஸு சரெய்யங். ஸாயேவ ஜீவிகாதி ஸா ஏவ மே ஜீவிகா ஸெய்யோ வரதரா. யா சாத⁴ம்மேன ஏஸனாதி யா ச அத⁴ம்மேன ஏஸனா. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யா அத⁴ம்மேன ஏஸனா, ததோ ஏஸாவ ஜீவிகா ஸுந்த³ரதராதி. அஹிங்ஸயந்தி அவிஹேடெ²ந்தோ. அபி ரஜ்ஜேனாதி ஏவங் பரங் அவிஹேடெ²ந்தோ கபாலஹத்த²ஸ்ஸ மம ஜீவிககப்பனங் ரஜ்ஜேனாபி வரங் உத்தமந்தி.
Pattamādāyāti bhikkhābhājanaṃ gahetvā. Anagāroti api ahaṃ agāravirahito parakulesu careyyaṃ. Sāyeva jīvikāti sā eva me jīvikā seyyo varatarā. Yā cādhammena esanāti yā ca adhammena esanā. Idaṃ vuttaṃ hoti – yā adhammena esanā, tato esāva jīvikā sundaratarāti. Ahiṃsayanti aviheṭhento. Api rajjenāti evaṃ paraṃ aviheṭhento kapālahatthassa mama jīvikakappanaṃ rajjenāpi varaṃ uttamanti.
இதி ஸோ புனப்புனங் யாசந்தம்பி தங் படிக்கி²பி. ஸெய்யோபி தஸ்ஸ மனங் அலபி⁴த்வா தங் வந்தி³த்வா க³ந்த்வா தஸ்ஸ அனாக³மனபா⁴வங் ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி.
Iti so punappunaṃ yācantampi taṃ paṭikkhipi. Seyyopi tassa manaṃ alabhitvā taṃ vanditvā gantvā tassa anāgamanabhāvaṃ rañño ārocesi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி, அபரேபி ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி ஸச்சி²கரிங்ஸு.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi, aparepi bahū sotāpattiphalādīni sacchikariṃsu.
ததா³ ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, ஸெய்யோ ஸாரிபுத்தோ, புரோஹிதபுத்தோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.
Tadā rājā ānando ahosi, seyyo sāriputto, purohitaputto pana ahameva ahosinti.
ஸெய்யஜாதகவண்ணனா த³ஸமா.
Seyyajātakavaṇṇanā dasamā.
காலிங்க³வக்³கோ³ பட²மோ.
Kāliṅgavaggo paṭhamo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 310. ஸெய்யஜாதகங் • 310. Seyyajātakaṃ