Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā |
18. ஸித்³த⁴த்த²பு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா
18. Siddhatthabuddhavaṃsavaṇṇanā
த⁴ம்மத³ஸ்ஸிம்ஹி ப⁴க³வதி பரினிப்³பு³தே அந்தரஹிதே சஸ்ஸ ஸாஸனே தஸ்மிங் கப்பே அதீதே கப்பஸஹஸ்ஸே ச ஸத்தஸு கப்பஸதேஸு ச ச²ஸு கப்பேஸு ச அதிக்கந்தேஸு இதோ சதுனவுதிகப்பமத்த²கே ஏகஸ்மிங் கப்பே ஏகோவ லோகத்த²சரோ அதி⁴க³தபரமத்தோ² ஸித்³த⁴த்தோ² நாம ஸத்தா² லோகே பாதுரஹோஸி. தேன வுத்தங் –
Dhammadassimhi bhagavati parinibbute antarahite cassa sāsane tasmiṃ kappe atīte kappasahasse ca sattasu kappasatesu ca chasu kappesu ca atikkantesu ito catunavutikappamatthake ekasmiṃ kappe ekova lokatthacaro adhigataparamattho siddhattho nāma satthā loke pāturahosi. Tena vuttaṃ –
1.
1.
‘‘த⁴ம்மத³ஸ்ஸிஸ்ஸ அபரேன, ஸித்³த⁴த்தோ² லோகனாயகோ;
‘‘Dhammadassissa aparena, siddhattho lokanāyako;
நிஹனித்வா தமங் ஸப்³ப³ங், ஸூரியோ அப்³பு⁴க்³க³தோ யதா²’’தி.
Nihanitvā tamaṃ sabbaṃ, sūriyo abbhuggato yathā’’ti.
ஸித்³த⁴த்தோ² போ³தி⁴ஸத்தோபி பாரமியோ பூரெத்வா துஸிதப⁴வனே நிப்³ப³த்தித்வா ததோ சவித்வா வேபா⁴ரனக³ரே உதே³னஸ்ஸ நாம ரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா ஸுப²ஸ்ஸாய நாம தே³வியா குச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெத்வா த³ஸன்னங் மாஸானங் அச்சயேன வீரியுய்யானே மாதுகுச்சி²தோ நிக்க²மி. ஜாதே பன மஹாபுரிஸே ஸப்³பே³ஸங் ஆரத்³த⁴கம்மந்தா ச இச்சி²தா ச அத்தா² ஸித்³தி⁴மக³மங்ஸு. தஸ்மா பனஸ்ஸ ஞாதகா ‘‘ஸித்³த⁴த்தோ²’’தி நாமமகங்ஸு. ஸோ த³ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி அகா³ரமஜ்ஜே² வஸி. தஸ்ஸ கோகா-ஸுப்பல-பது³மனாமகா தயோ பாஸாதா³ அஹேஸுங். ஸோமனஸ்ஸாதே³விப்பமுகா²னி அட்ட²சத்தாலீஸ இத்தி²ஸஹஸ்ஸானி பச்சுபட்டி²தானி அஹேஸுங்.
Siddhattho bodhisattopi pāramiyo pūretvā tusitabhavane nibbattitvā tato cavitvā vebhāranagare udenassa nāma rañño aggamahesiyā suphassāya nāma deviyā kucchismiṃ paṭisandhiṃ gahetvā dasannaṃ māsānaṃ accayena vīriyuyyāne mātukucchito nikkhami. Jāte pana mahāpurise sabbesaṃ āraddhakammantā ca icchitā ca atthā siddhimagamaṃsu. Tasmā panassa ñātakā ‘‘siddhattho’’ti nāmamakaṃsu. So dasavassasahassāni agāramajjhe vasi. Tassa kokā-suppala-padumanāmakā tayo pāsādā ahesuṃ. Somanassādevippamukhāni aṭṭhacattālīsa itthisahassāni paccupaṭṭhitāni ahesuṃ.
ஸோ சத்தாரி நிமித்தானி தி³ஸ்வா ஸோமனஸ்ஸாதே³வியா புத்தே அனுபமகுமாரே உப்பன்னே ஆஸாள்ஹிபுண்ணமியங் ஸுவண்ணஸிவிகாய நிக்க²மித்வா வீரியுய்யானங் க³ந்த்வா பப்³ப³ஜி. தங் கோடிஸதஸஹஸ்ஸமனுஸ்ஸா அனுபப்³ப³ஜிங்ஸு. மஹாபுரிஸோ கிர தேஹி ஸத்³தி⁴ங் த³ஸ மாஸே பதா⁴னசரியங் சரித்வா விஸாக²புண்ணமாயங் அஸதி³ஸப்³ராஹ்மணகா³மே ஸுனெத்தாய நாம ப்³ராஹ்மணகஞ்ஞாய தி³ன்னங் மது⁴பாயாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா ப³த³ரவனே தி³வாவிஹாரங் வீதினாமெத்வா ஸாயன்ஹஸமயே வருணேன நாம யவபாலேன தி³ன்னா அட்ட² திணமுட்டி²யோ க³ஹெத்வா கணிகாரபோ³தி⁴ங் உபக³ந்த்வா சத்தாலீஸஹத்த²வித்த²தங் திணஸந்த²ரங் ஸந்த²ரித்வா பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பாபுணித்வா – ‘‘அனேகஜாதிஸங்ஸாரங்…பே॰… தண்ஹானங் க²யமஜ்ஜ²கா³’’தி உதா³னங் உதா³னெத்வா ஸத்தஸத்தாஹங் வீதினாமெத்வா அத்தனா ஸஹ பப்³ப³ஜிதானங் பி⁴க்கூ²னங் கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங் சதுஸச்சபடிவேத⁴ஸமத்த²தங் தி³ஸ்வா அனிலபதே²ன க³ந்த்வா க³யாமிக³தா³யே ஓதரித்வா தேஸங் த⁴ம்மசக்கங் பவத்தேஸி, ததா³ கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங் பட²மோ அபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –
So cattāri nimittāni disvā somanassādeviyā putte anupamakumāre uppanne āsāḷhipuṇṇamiyaṃ suvaṇṇasivikāya nikkhamitvā vīriyuyyānaṃ gantvā pabbaji. Taṃ koṭisatasahassamanussā anupabbajiṃsu. Mahāpuriso kira tehi saddhiṃ dasa māse padhānacariyaṃ caritvā visākhapuṇṇamāyaṃ asadisabrāhmaṇagāme sunettāya nāma brāhmaṇakaññāya dinnaṃ madhupāyāsaṃ paribhuñjitvā badaravane divāvihāraṃ vītināmetvā sāyanhasamaye varuṇena nāma yavapālena dinnā aṭṭha tiṇamuṭṭhiyo gahetvā kaṇikārabodhiṃ upagantvā cattālīsahatthavitthataṃ tiṇasantharaṃ santharitvā pallaṅkaṃ ābhujitvā sabbaññutaṃ pāpuṇitvā – ‘‘anekajātisaṃsāraṃ…pe… taṇhānaṃ khayamajjhagā’’ti udānaṃ udānetvā sattasattāhaṃ vītināmetvā attanā saha pabbajitānaṃ bhikkhūnaṃ koṭisatasahassānaṃ catusaccapaṭivedhasamatthataṃ disvā anilapathena gantvā gayāmigadāye otaritvā tesaṃ dhammacakkaṃ pavattesi, tadā koṭisatasahassānaṃ paṭhamo abhisamayo ahosi. Tena vuttaṃ –
2.
2.
‘‘ஸோபி பத்வான ஸம்போ³தி⁴ங், ஸந்தாரெந்தோ ஸதே³வகங்;
‘‘Sopi patvāna sambodhiṃ, santārento sadevakaṃ;
அபி⁴வஸ்ஸி த⁴ம்மமேகே⁴ன, நிப்³பா³பெந்தோ ஸதே³வகங்.
Abhivassi dhammameghena, nibbāpento sadevakaṃ.
3.
3.
‘‘தஸ்ஸாபி அதுலதேஜஸ்ஸ, அஹேஸுங் அபி⁴ஸமயா தயோ;
‘‘Tassāpi atulatejassa, ahesuṃ abhisamayā tayo;
கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், பட²மாபி⁴ஸமயோ அஹூ’’தி.
Koṭisatasahassānaṃ, paṭhamābhisamayo ahū’’ti.
தத்த² ஸதே³வகந்தி ஸதே³வகங் லோகங். த⁴ம்மமேகே⁴னாதி த⁴ம்மகதா²மேக⁴வஸ்ஸேன. புன பீ⁴மரத²னக³ரே பீ⁴மரதே²ன நாம ரஞ்ஞா நிமந்திதோ நக³ரமஜ்ஜே² கதே ஸந்தா²கா³ரே நிஸின்னோ கரவீகருதமஞ்ஜுனா ஸவனஸுகே²ன பரமமது⁴ரேன பண்டி³தஜனஹத³யங்க³மேன அமதாபி⁴ஸேகஸதி³ஸேன ப்³ரஹ்மஸ்ஸரேன த³ஸ தி³ஸா பரிபூரெந்தோ த⁴ம்மாமதது³ந்து³பி⁴மாஹனி, ததா³ நவுதிகோடீனங் து³தியோ அபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –
Tattha sadevakanti sadevakaṃ lokaṃ. Dhammameghenāti dhammakathāmeghavassena. Puna bhīmarathanagare bhīmarathena nāma raññā nimantito nagaramajjhe kate santhāgāre nisinno karavīkarutamañjunā savanasukhena paramamadhurena paṇḍitajanahadayaṅgamena amatābhisekasadisena brahmassarena dasa disā paripūrento dhammāmatadundubhimāhani, tadā navutikoṭīnaṃ dutiyo abhisamayo ahosi. Tena vuttaṃ –
4.
4.
‘‘புனாபரங் பீ⁴மரதே², யதா³ ஆஹனி து³ந்து³பி⁴ங்;
‘‘Punāparaṃ bhīmarathe, yadā āhani dundubhiṃ;
ததா³ நவுதிகோடீனங், து³தியாபி⁴ஸமயோ அஹூ’’தி.
Tadā navutikoṭīnaṃ, dutiyābhisamayo ahū’’ti.
யதா³ பன வேபா⁴ரனக³ரே ஞாதிஸமாக³மே பு³த்³த⁴வங்ஸங் தே³ஸெந்தோ நவுதிகோடீனங் த⁴ம்மசக்கு²ங் உப்பாதே³ஸி, ஸோ ததியோ அபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –
Yadā pana vebhāranagare ñātisamāgame buddhavaṃsaṃ desento navutikoṭīnaṃ dhammacakkhuṃ uppādesi, so tatiyo abhisamayo ahosi. Tena vuttaṃ –
5.
5.
‘‘யதா³ பு³த்³தோ⁴ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி, வேபா⁴ரே ஸோ புருத்தமே;
‘‘Yadā buddho dhammaṃ desesi, vebhāre so puruttame;
ததா³ நவுதிகோடீனங், ததியாபி⁴ஸமயோ அஹூ’’தி.
Tadā navutikoṭīnaṃ, tatiyābhisamayo ahū’’ti.
அமரருசிரத³ஸ்ஸனே அமரனக³ரே நாம ஸம்ப³லோ ச ஸுமித்தோ ச த்³வே பா⁴தரோ ரஜ்ஜங் காரேஸுங். அத² ஸித்³த⁴த்தோ² ஸத்தா² தேஸங் ராஜூனங் உபனிஸ்ஸயஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா க³க³னதலேன க³ந்த்வா அமரனக³ரமஜ்ஜே² ஓதரித்வா சக்காலங்கததலேஹி சரணேஹி பத²விதலங் மத்³த³ந்தோ விய பத³சேதியானி த³ஸ்ஸெத்வா அமருய்யானங் க³ந்த்வா பரமரமணீயே அத்தனோ கருணாஸீதலே ஸிலாதலே நிஸீதி³. ததோ த்³வேபி பா⁴திகராஜானோ த³ஸப³லஸ்ஸ பத³சேதியானி தி³ஸ்வா பதா³னி அனுக³ந்த்வா ஸித்³த⁴த்த²ங் அதி⁴க³தபரமத்த²ங் ஸத்தா²ரங் ஸப்³ப³லோகனேதாரங் ஸபரிவாரங் உபஸங்கமித்வா அபி⁴வாதெ³த்வா ப⁴க³வந்தங் பரிவாரெத்வா நிஸீதி³ங்ஸு. தேஸங் ப⁴க³வா அஜ்ஜா²ஸயானுரூபங் த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. தஸ்ஸ தே த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா ஸஞ்ஜாதஸத்³தா⁴ ஹுத்வா ஸப்³பே³வ பப்³ப³ஜித்வா அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு. தேஸங் கோடிஸதானங் கீ²ணாஸவானங் மஜ்ஜே² ப⁴க³வா பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸி, ஸோ பட²மோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. வேபா⁴ரனக³ரே ஞாதிஸமாக³மே பப்³ப³ஜிதானங் நவுதிகோடீனங் மஜ்ஜே² பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸி, ஸோ து³தியோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. ஸுத³ஸ்ஸனவிஹாரே ஸன்னிபதிதானங் அஸீதிகோடீனங் மஜ்ஜே² பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸி, ஸோ ததியோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –
Amararuciradassane amaranagare nāma sambalo ca sumitto ca dve bhātaro rajjaṃ kāresuṃ. Atha siddhattho satthā tesaṃ rājūnaṃ upanissayasampattiṃ disvā gaganatalena gantvā amaranagaramajjhe otaritvā cakkālaṅkatatalehi caraṇehi pathavitalaṃ maddanto viya padacetiyāni dassetvā amaruyyānaṃ gantvā paramaramaṇīye attano karuṇāsītale silātale nisīdi. Tato dvepi bhātikarājāno dasabalassa padacetiyāni disvā padāni anugantvā siddhatthaṃ adhigataparamatthaṃ satthāraṃ sabbalokanetāraṃ saparivāraṃ upasaṅkamitvā abhivādetvā bhagavantaṃ parivāretvā nisīdiṃsu. Tesaṃ bhagavā ajjhāsayānurūpaṃ dhammaṃ desesi. Tassa te dhammakathaṃ sutvā sañjātasaddhā hutvā sabbeva pabbajitvā arahattaṃ pāpuṇiṃsu. Tesaṃ koṭisatānaṃ khīṇāsavānaṃ majjhe bhagavā pātimokkhaṃ uddisi, so paṭhamo sannipāto ahosi. Vebhāranagare ñātisamāgame pabbajitānaṃ navutikoṭīnaṃ majjhe pātimokkhaṃ uddisi, so dutiyo sannipāto ahosi. Sudassanavihāre sannipatitānaṃ asītikoṭīnaṃ majjhe pātimokkhaṃ uddisi, so tatiyo sannipāto ahosi. Tena vuttaṃ –
6.
6.
‘‘ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், தஸ்மிம்பி த்³விபது³த்தமே;
‘‘Sannipātā tayo āsuṃ, tasmimpi dvipaduttame;
கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.
Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, santacittāna tādinaṃ.
7.
7.
‘‘கோடிஸதானங் நவுதீனங், அஸீதியாபி ச கோடினங்;
‘‘Koṭisatānaṃ navutīnaṃ, asītiyāpi ca koṭinaṃ;
ஏதே ஆஸுங் தயோ டா²னா, விமலானங் ஸமாக³மே’’தி.
Ete āsuṃ tayo ṭhānā, vimalānaṃ samāgame’’ti.
தத்த² நவுதீனங், அஸீதியாபி ச கோடினந்தி நவுதீனங் கோடீனங் அஸீதியாபி ச கோடீனங் ஸன்னிபாதா அஹேஸுந்தி அத்தோ². ஏதே ஆஸுங் தயோ டா²னாதி ஏதானி தீணி ஸன்னிபாதட்டா²னானி அஹேஸுந்தி அத்தோ². ‘‘டா²னானே தானி தீணி அஹேஸு’’ந்திபி பாடோ².
Tattha navutīnaṃ, asītiyāpi ca koṭinanti navutīnaṃ koṭīnaṃ asītiyāpi ca koṭīnaṃ sannipātā ahesunti attho. Ete āsuṃ tayo ṭhānāti etāni tīṇi sannipātaṭṭhānāni ahesunti attho. ‘‘Ṭhānāne tāni tīṇi ahesu’’ntipi pāṭho.
ததா³ அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தோ ஸுரஸேனநக³ரே மங்க³லோ நாம ப்³ராஹ்மணோ ஹுத்வா வேத³வேத³ங்கா³னங் பாரங் க³ந்த்வா அனேககோடிஸங்க²ங் த⁴னஸன்னிசயங் தீ³னானாதா²தீ³னங் பரிச்சஜித்வா விவேகாராமோ ஹுத்வா தாபஸபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞாயோ நிப்³ப³த்தெத்வா விஹரந்தோ – ‘‘ஸித்³த⁴த்தோ² நாம பு³த்³தோ⁴ லோகே உப்பன்னோ’’தி ஸுத்வா தங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா தஸ்ஸ த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா யாய ஜம்பு³யா அயங் ஜம்பு³தீ³போ பஞ்ஞாயதி, இத்³தி⁴யா தங் ஜம்பு³ங் உபஸங்கமித்வா ததோ ப²லங் ஆஹரித்வா நவுதிகோடிபி⁴க்கு²பரிவாரங் ஸித்³த⁴த்த²ங் ஸத்தா²ரங் ஸுரஸேனவிஹாரே நிஸீதா³பெத்வா ஜம்பு³ப²லேஹி ஸந்தப்பேஸி ஸம்பவாரேஸி . அத² ஸத்தா² தங் ப²லங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா – ‘‘இதோ சதுனவுதிகப்பமத்த²கே கோ³தமோ நாம பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ப்³யாகாஸி. தேன வுத்தங் –
Tadā amhākaṃ bodhisatto surasenanagare maṅgalo nāma brāhmaṇo hutvā vedavedaṅgānaṃ pāraṃ gantvā anekakoṭisaṅkhaṃ dhanasannicayaṃ dīnānāthādīnaṃ pariccajitvā vivekārāmo hutvā tāpasapabbajjaṃ pabbajitvā jhānābhiññāyo nibbattetvā viharanto – ‘‘siddhattho nāma buddho loke uppanno’’ti sutvā taṃ upasaṅkamitvā vanditvā tassa dhammakathaṃ sutvā yāya jambuyā ayaṃ jambudīpo paññāyati, iddhiyā taṃ jambuṃ upasaṅkamitvā tato phalaṃ āharitvā navutikoṭibhikkhuparivāraṃ siddhatthaṃ satthāraṃ surasenavihāre nisīdāpetvā jambuphalehi santappesi sampavāresi . Atha satthā taṃ phalaṃ paribhuñjitvā – ‘‘ito catunavutikappamatthake gotamo nāma buddho bhavissatī’’ti byākāsi. Tena vuttaṃ –
8.
8.
‘‘அஹங் தேன ஸமயேன, மங்க³லோ நாம தாபஸோ;
‘‘Ahaṃ tena samayena, maṅgalo nāma tāpaso;
உக்³க³தேஜோ து³ப்பஸஹோ, அபி⁴ஞ்ஞாப³லஸமாஹிதோ.
Uggatejo duppasaho, abhiññābalasamāhito.
9.
9.
‘‘ஜம்பு³தோ ப²லமானெத்வா, ஸித்³த⁴த்த²ஸ்ஸ அதா³ஸஹங்;
‘‘Jambuto phalamānetvā, siddhatthassa adāsahaṃ;
படிக்³க³ஹெத்வா ஸம்பு³த்³தோ⁴, இத³ங் வசனமப்³ரவி.
Paṭiggahetvā sambuddho, idaṃ vacanamabravi.
10.
10.
‘‘பஸ்ஸத² இமங் தாபஸங், ஜடிலங் உக்³க³தாபனங்;
‘‘Passatha imaṃ tāpasaṃ, jaṭilaṃ uggatāpanaṃ;
சதுனவுதிதோ கப்பே, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.
Catunavutito kappe, ayaṃ buddho bhavissati.
11.
11.
‘‘பதா⁴னங் பத³ஹித்வான…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்.
‘‘Padhānaṃ padahitvāna…pe… hessāma sammukhā imaṃ.
12.
12.
‘‘தஸ்ஸாபி வசனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸாத³யிங்;
‘‘Tassāpi vacanaṃ sutvā, bhiyyo cittaṃ pasādayiṃ;
உத்தரிங் வதமதி⁴ட்டா²ஸிங், த³ஸபாரமிபூரியா’’தி.
Uttariṃ vatamadhiṭṭhāsiṃ, dasapāramipūriyā’’ti.
தத்த² து³ப்பஸஹோதி து³ராஸதோ³. அயமேவ வா பாடோ². தஸ்ஸ பன ப⁴க³வதோ நக³ரங் வேபா⁴ரங் நாம அஹோஸி. உதே³னோ நாம ராஜா பிதா, ஜயஸேனோதிபி தஸ்ஸேவ நாமங், ஸுப²ஸ்ஸா நாம மாதா, ஸம்ப³லோ ச ஸுமித்தோ ச த்³வே அக்³க³ஸாவகா, ரேவதோ நாமுபட்டா²கோ, ஸீவலா ச ஸுராமா ச த்³வே அக்³க³ஸாவிகா, கணிகாரருக்கோ² போ³தி⁴, ஸரீரங் ஸட்டி²ஹத்து²ப்³பே³த⁴ங் அஹோஸி. வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸங் ஆயு, ஸோமனஸ்ஸா நாம அக்³க³மஹேஸீ அஹோஸி, அனுபமோ நாம புத்தோ, ஸுவண்ணஸிவிகாய நிக்க²மி. தேன வுத்தங் –
Tattha duppasahoti durāsado. Ayameva vā pāṭho. Tassa pana bhagavato nagaraṃ vebhāraṃ nāma ahosi. Udeno nāma rājā pitā, jayasenotipi tasseva nāmaṃ, suphassā nāma mātā, sambalo ca sumitto ca dve aggasāvakā, revato nāmupaṭṭhāko, sīvalā ca surāmā ca dve aggasāvikā, kaṇikārarukkho bodhi, sarīraṃ saṭṭhihatthubbedhaṃ ahosi. Vassasatasahassaṃ āyu, somanassā nāma aggamahesī ahosi, anupamo nāma putto, suvaṇṇasivikāya nikkhami. Tena vuttaṃ –
13.
13.
‘‘வேபா⁴ரங் நாம நக³ரங், உதே³னோ நாம க²த்தியோ;
‘‘Vebhāraṃ nāma nagaraṃ, udeno nāma khattiyo;
ஸுப²ஸ்ஸா நாம ஜனிகா, ஸித்³தி⁴த்த²ஸ்ஸ மஹேஸினோ.
Suphassā nāma janikā, siddhitthassa mahesino.
18.
18.
‘‘ஸம்ப³லோ ச ஸுமித்தோ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;
‘‘Sambalo ca sumitto ca, ahesuṃ aggasāvakā;
ரேவதோ நாமுபட்டா²கோ, ஸித்³த⁴த்த²ஸ்ஸ மஹேஸினோ.
Revato nāmupaṭṭhāko, siddhatthassa mahesino.
19.
19.
‘‘ஸீவலா ச ஸுராமா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;
‘‘Sīvalā ca surāmā ca, ahesuṃ aggasāvikā;
போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, கணிகாரோதி வுச்சதி.
Bodhi tassa bhagavato, kaṇikāroti vuccati.
21.
21.
‘‘ஸோ பு³த்³தோ⁴ ஸட்டி²ரதனங், அஹோஸி நப⁴முக்³க³தோ;
‘‘So buddho saṭṭhiratanaṃ, ahosi nabhamuggato;
கஞ்சனக்³கி⁴யஸங்காஸோ, த³ஸஸஹஸ்ஸீ விரோசதி.
Kañcanagghiyasaṅkāso, dasasahassī virocati.
22.
22.
‘‘ஸோபி பு³த்³தோ⁴ அஸமஸமோ, அதுலோ அப்படிபுக்³க³லோ;
‘‘Sopi buddho asamasamo, atulo appaṭipuggalo;
வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி, லோகே அட்டா²ஸி சக்கு²மா.
Vassasatasahassāni, loke aṭṭhāsi cakkhumā.
23.
23.
‘‘விபுலங் பப⁴ங் த³ஸ்ஸயித்வா, புப்பா²பெத்வான ஸாவகே;
‘‘Vipulaṃ pabhaṃ dassayitvā, pupphāpetvāna sāvake;
விலாஸெத்வா ஸமாபத்யா, நிப்³பு³தோ ஸோ ஸஸாவகோ’’தி.
Vilāsetvā samāpatyā, nibbuto so sasāvako’’ti.
தத்த² ஸட்டி²ரதனந்தி ஸட்டி²ரதனப்பமாணங் நப⁴ங் உக்³க³தோதி அத்தோ². கஞ்சனக்³கி⁴யஸங்காஸோதி நானாரதனவிசித்தகனகமயஅக்³கி⁴யஸதி³ஸத³ஸ்ஸனோதி அத்தோ². த³ஸஸஹஸ்ஸீ விரோசதீதி த³ஸஸஹஸ்ஸியங் விரோசதி. விபுலந்தி உளாரங் ஓபா⁴ஸங். புப்பா²பெத்வானாதி ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞாமக்³க³ப²லஸமாபத்திபுப்பே²ஹி புப்பி²தே பரமஸோப⁴க்³க³ப்பத்தே கத்வாதி அத்தோ². விலாஸெத்வாதி விலாஸயித்வா கீளித்வா. ஸமாபத்யாதி லோகியலோகுத்தராஹி ஸமாபத்தீஹி அபி⁴ஞ்ஞாஹி ச. நிப்³பு³தோதி அனுபாதா³பரினிப்³பா³னேன நிப்³பு³தோ.
Tattha saṭṭhiratananti saṭṭhiratanappamāṇaṃ nabhaṃ uggatoti attho. Kañcanagghiyasaṅkāsoti nānāratanavicittakanakamayaagghiyasadisadassanoti attho. Dasasahassī virocatīti dasasahassiyaṃ virocati. Vipulanti uḷāraṃ obhāsaṃ. Pupphāpetvānāti jhānābhiññāmaggaphalasamāpattipupphehi pupphite paramasobhaggappatte katvāti attho. Vilāsetvāti vilāsayitvā kīḷitvā. Samāpatyāti lokiyalokuttarāhi samāpattīhi abhiññāhi ca. Nibbutoti anupādāparinibbānena nibbuto.
ஸித்³த⁴த்தோ² கிர ஸத்தா² கஞ்சனவேளுனக³ரே அனோமுய்யானே பரினிப்³பா³யி. தத்தே²வஸ்ஸ ரதனமயங் சதுயோஜனுப்³பே³த⁴ங் சேதியமகங்ஸூதி. ஸேஸகா³தா²ஸு ஸப்³ப³த்த² பாகடமேவாதி.
Siddhattho kira satthā kañcanaveḷunagare anomuyyāne parinibbāyi. Tatthevassa ratanamayaṃ catuyojanubbedhaṃ cetiyamakaṃsūti. Sesagāthāsu sabbattha pākaṭamevāti.
ஸித்³த⁴த்த²பு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.
Siddhatthabuddhavaṃsavaṇṇanā niṭṭhitā.
நிட்டி²தோ ஸோளஸமோ பு³த்³த⁴வங்ஸோ.
Niṭṭhito soḷasamo buddhavaṃso.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi / 18. ஸித்³த⁴த்த²பு³த்³த⁴வங்ஸோ • 18. Siddhatthabuddhavaṃso