Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi

    18. ஸித்³த⁴த்த²பு³த்³த⁴வங்ஸோ

    18. Siddhatthabuddhavaṃso

    1.

    1.

    த⁴ம்மத³ஸ்ஸிஸ்ஸ அபரேன, ஸித்³த⁴த்தோ² நாம நாயகோ;

    Dhammadassissa aparena, siddhattho nāma nāyako;

    நிஹனித்வா தமங் ஸப்³ப³ங், ஸூரியோ அப்³பு⁴க்³க³தோ யதா².

    Nihanitvā tamaṃ sabbaṃ, sūriyo abbhuggato yathā.

    2.

    2.

    ஸோபி பத்வான ஸம்போ³தி⁴ங், ஸந்தாரெந்தோ ஸதே³வகங்;

    Sopi patvāna sambodhiṃ, santārento sadevakaṃ;

    அபி⁴வஸ்ஸி த⁴ம்மமேகே⁴ன, நிப்³பா³பெந்தோ ஸதே³வகங்.

    Abhivassi dhammameghena, nibbāpento sadevakaṃ.

    3.

    3.

    தஸ்ஸாபி அதுலதேஜஸ்ஸ, அஹேஸுங் அபி⁴ஸமயா தயோ;

    Tassāpi atulatejassa, ahesuṃ abhisamayā tayo;

    கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், பட²மாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Koṭisatasahassānaṃ, paṭhamābhisamayo ahu.

    4.

    4.

    புனாபரங் பீ⁴மரதே² 1, யதா³ ஆஹனி து³ந்து³பி⁴ங்;

    Punāparaṃ bhīmarathe 2, yadā āhani dundubhiṃ;

    ததா³ நவுதிகோடீனங், து³தியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Tadā navutikoṭīnaṃ, dutiyābhisamayo ahu.

    5.

    5.

    யதா³ பு³த்³தோ⁴ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி, வேபா⁴ரே ஸோ புருத்தமே;

    Yadā buddho dhammaṃ desesi, vebhāre so puruttame;

    ததா³ நவுதிகோடீனங், ததியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Tadā navutikoṭīnaṃ, tatiyābhisamayo ahu.

    6.

    6.

    ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், தஸ்மிம்பி த்³விபது³த்தமே;

    Sannipātā tayo āsuṃ, tasmimpi dvipaduttame;

    கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.

    Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, santacittāna tādinaṃ.

    7.

    7.

    கோடிஸதானங் நவுதீனங் 3, அஸீதியாபி ச கோடினங்;

    Koṭisatānaṃ navutīnaṃ 4, asītiyāpi ca koṭinaṃ;

    ஏதே ஆஸுங் தயோ டா²னா, விமலானங் ஸமாக³மே.

    Ete āsuṃ tayo ṭhānā, vimalānaṃ samāgame.

    8.

    8.

    அஹங் தேன ஸமயேன, மங்க³லோ நாம தாபஸோ;

    Ahaṃ tena samayena, maṅgalo nāma tāpaso;

    உக்³க³தேஜோ து³ப்பஸஹோ, அபி⁴ஞ்ஞாப³லஸமாஹிதோ.

    Uggatejo duppasaho, abhiññābalasamāhito.

    9.

    9.

    ஜம்பு³தோ ப²லமானெத்வா 5 ஸித்³த⁴த்த²ஸ்ஸ அதா³ஸஹங்;

    Jambuto phalamānetvā 6 siddhatthassa adāsahaṃ;

    படிக்³க³ஹெத்வா ஸம்பு³த்³தோ⁴, இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Paṭiggahetvā sambuddho, idaṃ vacanamabravi.

    10.

    10.

    ‘‘பஸ்ஸத² இமங் தாபஸங், ஜடிலங் உக்³க³தாபனங்;

    ‘‘Passatha imaṃ tāpasaṃ, jaṭilaṃ uggatāpanaṃ;

    சதுன்னவுதிதோ கப்பே, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Catunnavutito kappe, ayaṃ buddho bhavissati.

    11.

    11.

    ‘‘பதா⁴னங் பத³ஹித்வான…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்’’.

    ‘‘Padhānaṃ padahitvāna…pe… hessāma sammukhā imaṃ’’.

    12.

    12.

    தஸ்ஸாபி வசனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸாத³யிங்;

    Tassāpi vacanaṃ sutvā, bhiyyo cittaṃ pasādayiṃ;

    உத்தரிங் வதமதி⁴ட்டா²ஸிங், த³ஸபாரமிபூரியா.

    Uttariṃ vatamadhiṭṭhāsiṃ, dasapāramipūriyā.

    13.

    13.

    வேபா⁴ரங் நாம நக³ரங், உதே³னோ நாம க²த்தியோ;

    Vebhāraṃ nāma nagaraṃ, udeno nāma khattiyo;

    ஸுப²ஸ்ஸா நாம ஜனிகா, ஸித்³த⁴த்த²ஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Suphassā nāma janikā, siddhatthassa mahesino.

    14.

    14.

    த³ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி , அகா³ரங் அஜ்ஜ² ஸோ வஸி;

    Dasavassasahassāni , agāraṃ ajjha so vasi;

    கோகாஸுப்பலகோகனதா³, தயோ பாஸாத³முத்தமா.

    Kokāsuppalakokanadā, tayo pāsādamuttamā.

    15.

    15.

    திஸோளஸஸஹஸ்ஸானி, நாரியோ ஸமலங்கதா;

    Tisoḷasasahassāni, nāriyo samalaṅkatā;

    ஸோமனஸ்ஸா நாம ஸா நாரீ, அனுபமோ நாம அத்ரஜோ.

    Somanassā nāma sā nārī, anupamo nāma atrajo.

    16.

    16.

    நிமித்தே சதுரோ தி³ஸ்வா, ஸிவிகாயாபி⁴னிக்க²மி;

    Nimitte caturo disvā, sivikāyābhinikkhami;

    அனூனத³ஸமாஸானி, பதா⁴னங் பத³ஹீ ஜினோ.

    Anūnadasamāsāni, padhānaṃ padahī jino.

    17.

    17.

    ப்³ரஹ்முனா யாசிதோ ஸந்தோ, ஸித்³த⁴த்தோ² லோகனாயகோ;

    Brahmunā yācito santo, siddhattho lokanāyako;

    வத்தி சக்கங் மஹாவீரோ, மிக³தா³யே நருத்தமோ.

    Vatti cakkaṃ mahāvīro, migadāye naruttamo.

    18.

    18.

    ஸம்ப³லோ ச ஸுமித்தோ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;

    Sambalo ca sumitto ca, ahesuṃ aggasāvakā;

    ரேவதோ நாமுபட்டா²கோ, ஸித்³த⁴த்த²ஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Revato nāmupaṭṭhāko, siddhatthassa mahesino.

    19.

    19.

    ஸீவலா ச ஸுராமா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;

    Sīvalā ca surāmā ca, ahesuṃ aggasāvikā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, கணிகாரோதி வுச்சதி.

    Bodhi tassa bhagavato, kaṇikāroti vuccati.

    20.

    20.

    ஸுப்பியோ ச ஸமுத்³தோ³ ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்ட²கா;

    Suppiyo ca samuddo ca, ahesuṃ aggupaṭṭhakā;

    ரம்மா சேவ ஸுரம்மா ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்டி²கா.

    Rammā ceva surammā ca, ahesuṃ aggupaṭṭhikā.

    21.

    21.

    ஸோ பு³த்³தோ⁴ ஸட்டி²ரதனங், அஹோஸி நப⁴முக்³க³தோ;

    So buddho saṭṭhiratanaṃ, ahosi nabhamuggato;

    கஞ்சனக்³கி⁴யஸங்காஸோ, த³ஸஸஹஸ்ஸீ விரோசதி.

    Kañcanagghiyasaṅkāso, dasasahassī virocati.

    22.

    22.

    ஸோபி பு³த்³தோ⁴ அஸமஸமோ, அதுலோ அப்படிபுக்³க³லோ;

    Sopi buddho asamasamo, atulo appaṭipuggalo;

    வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி, லோகே அட்டா²ஸி சக்கு²மா.

    Vassasatasahassāni, loke aṭṭhāsi cakkhumā.

    23.

    23.

    விபுலங் பப⁴ங் த³ஸ்ஸயித்வா, புப்பா²பெத்வான ஸாவகே;

    Vipulaṃ pabhaṃ dassayitvā, pupphāpetvāna sāvake;

    விலாஸெத்வா ஸமாபத்யா, நிப்³பு³தோ ஸோ ஸஸாவகோ.

    Vilāsetvā samāpatyā, nibbuto so sasāvako.

    24.

    24.

    ஸித்³த⁴த்தோ² முனிவரோ பு³த்³தோ⁴, அனோமாராமம்ஹி நிப்³பு³தோ;

    Siddhattho munivaro buddho, anomārāmamhi nibbuto;

    தத்தே²வஸ்ஸ தூ²பவரோ, சதுயோஜனமுக்³க³தோதி.

    Tatthevassa thūpavaro, catuyojanamuggatoti.

    ஸித்³த⁴த்த²ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வங்ஸோ ஸோளஸமோ.

    Siddhatthassa bhagavato vaṃso soḷasamo.







    Footnotes:
    1. ஹிமரட்டே² (க॰)
    2. himaraṭṭhe (ka.)
    3. நவுதியா (ஸ்யா॰ கங்॰)
    4. navutiyā (syā. kaṃ.)
    5. ப²லமாஹத்வா (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    6. phalamāhatvā (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā / 18. ஸித்³த⁴த்த²பு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா • 18. Siddhatthabuddhavaṃsavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact