Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā

    ஸித்³த⁴த்தோ² பு³த்³தோ⁴

    Siddhattho buddho

    தஸ்ஸ அபரபா⁴கே³ இதோ சதுனவுதிகப்பமத்த²கே ஏகஸ்மிங் கப்பே ஏகோவ ஸித்³த⁴த்தோ² நாம ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ உத³பாதி³. தஸ்ஸாபி தயோ ஸாவகஸன்னிபாதா. பட²மஸன்னிபாதே கோடிஸதங் பி⁴க்கூ² அஹேஸுங், து³தியே நவுதிகோடியோ, ததியே அஸீதிகோடியோ. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ உக்³க³தேஜோ அபி⁴ஞ்ஞாப³லஸம்பன்னோ மங்க³லோ நாம தாபஸோ ஹுத்வா மஹாஜம்பு³ப²லங் ஆஹரித்வா ததா²க³தஸ்ஸ அதா³ஸி. ஸத்தா² தங் ப²லங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா ‘‘சதுனவுதிகப்பமத்த²கே பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ப்³யாகாஸி. தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ நக³ரங் வேபா⁴ரங் நாம அஹோஸி, பிதா ஜயஸேனோ நாம ராஜா, மாதா ஸுப²ஸ்ஸா நாம தே³வீ, ஸம்ப³லோ ச ஸுமித்தோ ச த்³வே அக்³க³ஸாவகா, ரேவதோ நாமுபட்டா²கோ, ஸீவலா ச ஸுராமா ச த்³வே அக்³க³ஸாவிகா , கணிகாரருக்கோ² போ³தி⁴, ஸரீரங் ஸட்டி²ஹத்து²ப்³பே³த⁴ங் அஹோஸி, வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸங் ஆயூதி.

    Tassa aparabhāge ito catunavutikappamatthake ekasmiṃ kappe ekova siddhattho nāma sammāsambuddho udapādi. Tassāpi tayo sāvakasannipātā. Paṭhamasannipāte koṭisataṃ bhikkhū ahesuṃ, dutiye navutikoṭiyo, tatiye asītikoṭiyo. Tadā bodhisatto uggatejo abhiññābalasampanno maṅgalo nāma tāpaso hutvā mahājambuphalaṃ āharitvā tathāgatassa adāsi. Satthā taṃ phalaṃ paribhuñjitvā ‘‘catunavutikappamatthake buddho bhavissatī’’ti byākāsi. Tassa bhagavato nagaraṃ vebhāraṃ nāma ahosi, pitā jayaseno nāma rājā, mātā suphassā nāma devī, sambalo ca sumitto ca dve aggasāvakā, revato nāmupaṭṭhāko, sīvalā ca surāmā ca dve aggasāvikā , kaṇikārarukkho bodhi, sarīraṃ saṭṭhihatthubbedhaṃ ahosi, vassasatasahassaṃ āyūti.

    ‘‘த⁴ம்மத³ஸ்ஸிஸ்ஸ அபரேன, ஸித்³த⁴த்தோ² லோகனாயகோ;

    ‘‘Dhammadassissa aparena, siddhattho lokanāyako;

    நிஹனித்வா தமங் ஸப்³ப³ங், ஸூரியோ அப்³பு⁴க்³க³தோ யதா²’’தி. (பு³॰ வங்॰ 18.1);

    Nihanitvā tamaṃ sabbaṃ, sūriyo abbhuggato yathā’’ti. (bu. vaṃ. 18.1);





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact