Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[189] 9. ஸீஹசம்மஜாதகவண்ணனா
[189] 9. Sīhacammajātakavaṇṇanā
நேதங் ஸீஹஸ்ஸ நதி³தந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ கோகாலிகஞ்ஞேவ ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ இமஸ்மிங் காலே ஸரப⁴ஞ்ஞங் ப⁴ணிதுகாமோ அஹோஸி. ஸத்தா² தங் பவத்திங் ஸுத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Netaṃ sīhassa naditanti idaṃ satthā jetavane viharanto kokālikaññeva ārabbha kathesi. So imasmiṃ kāle sarabhaññaṃ bhaṇitukāmo ahosi. Satthā taṃ pavattiṃ sutvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ கஸ்ஸககுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ கஸிகம்மேன ஜீவிகங் கப்பேஸி. தஸ்மிங் காலே ஏகோ வாணிஜோ க³த்³ரப⁴பா⁴ரகேன வோஹாரங் கரொந்தோ விசரதி. ஸோ க³தக³தட்டா²னே க³த்³ரப⁴ஸ்ஸ பிட்டி²தோ ப⁴ண்டி³கங் ஓதாரெத்வா க³த்³ரப⁴ங் ஸீஹசம்மேன பாருபித்வா ஸாலியவகெ²த்தேஸு விஸ்ஸஜ்ஜேதி. கெ²த்தரக்க²கா தங் தி³ஸ்வா ‘‘ஸீஹோ’’தி ஸஞ்ஞாய உபஸங்கமிதுங் ந ஸக்கொந்தி. அதே²கதி³வஸங் ஸோ வாணிஜோ ஏகஸ்மிங் கா³மத்³வாரே நிவாஸங் க³ஹெத்வா பாதராஸங் பசாபெந்தோ ததோ க³த்³ரப⁴ங் ஸீஹசம்மங் பாருபித்வா யவகெ²த்தே விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. கெ²த்தரக்க²கா ‘‘ஸீஹோ’’தி ஸஞ்ஞாய தங் உபஸங்கமிதுங் அஸக்கொந்தா கே³ஹங் க³ந்த்வா ஆரோசேஸுங். ஸகலகா³மவாஸினோ ஆவுதா⁴னி க³ஹெத்வா ஸங்கே² த⁴மெந்தா பே⁴ரியோ வாதெ³ந்தா கெ²த்தஸமீபங் க³ந்த்வா உன்னதி³ங்ஸு, க³த்³ரபோ⁴ மரணப⁴யபீ⁴தோ க³த்³ரப⁴ரவங் ரவி. அத²ஸ்ஸ க³த்³ரப⁴பா⁴வங் ஞத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kassakakule nibbattitvā vayappatto kasikammena jīvikaṃ kappesi. Tasmiṃ kāle eko vāṇijo gadrabhabhārakena vohāraṃ karonto vicarati. So gatagataṭṭhāne gadrabhassa piṭṭhito bhaṇḍikaṃ otāretvā gadrabhaṃ sīhacammena pārupitvā sāliyavakhettesu vissajjeti. Khettarakkhakā taṃ disvā ‘‘sīho’’ti saññāya upasaṅkamituṃ na sakkonti. Athekadivasaṃ so vāṇijo ekasmiṃ gāmadvāre nivāsaṃ gahetvā pātarāsaṃ pacāpento tato gadrabhaṃ sīhacammaṃ pārupitvā yavakhette vissajjesi. Khettarakkhakā ‘‘sīho’’ti saññāya taṃ upasaṅkamituṃ asakkontā gehaṃ gantvā ārocesuṃ. Sakalagāmavāsino āvudhāni gahetvā saṅkhe dhamentā bheriyo vādentā khettasamīpaṃ gantvā unnadiṃsu, gadrabho maraṇabhayabhīto gadrabharavaṃ ravi. Athassa gadrabhabhāvaṃ ñatvā bodhisatto paṭhamaṃ gāthamāha –
77.
77.
‘‘நேதங் ஸீஹஸ்ஸ நதி³தங், ந ப்³யக்³க⁴ஸ்ஸ ந தீ³பினோ;
‘‘Netaṃ sīhassa naditaṃ, na byagghassa na dīpino;
பாருதோ ஸீஹசம்மேன, ஜம்மோ நத³தி க³த்³ரபோ⁴’’தி.
Pāruto sīhacammena, jammo nadati gadrabho’’ti.
தத்த² ஜம்மோதி லாமகோ. கா³மவாஸினோபி தஸ்ஸ க³த்³ரப⁴பா⁴வங் ஞத்வா தங் அட்டீ²னி ப⁴ஞ்ஜந்தா போதெ²த்வா ஸீஹசம்மங் ஆதா³ய அக³மங்ஸு.
Tattha jammoti lāmako. Gāmavāsinopi tassa gadrabhabhāvaṃ ñatvā taṃ aṭṭhīni bhañjantā pothetvā sīhacammaṃ ādāya agamaṃsu.
அத² ஸோ வாணிஜோ ஆக³ந்த்வா தங் ப்³யஸனபா⁴வப்பத்தங் க³த்³ரப⁴ங் தி³ஸ்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –
Atha so vāṇijo āgantvā taṃ byasanabhāvappattaṃ gadrabhaṃ disvā dutiyaṃ gāthamāha –
78.
78.
‘‘சிரம்பி கோ² தங் கா²தெ³ய்ய, க³த்³ரபோ⁴ ஹரிதங் யவங்;
‘‘Cirampi kho taṃ khādeyya, gadrabho haritaṃ yavaṃ;
பாருதோ ஸீஹசம்மேன, ரவமானோவ தூ³ஸயீ’’தி.
Pāruto sīhacammena, ravamānova dūsayī’’ti.
தத்த² தந்தி நிபாதமத்தங், அயங் க³த்³ரபோ⁴ அத்தனோ க³த்³ரப⁴பா⁴வங் அஜானாபெத்வா ஸீஹசம்மேன பாருதோ சிரம்பி காலங் ஹரிதங் யவங் கா²தெ³ய்யாதி அத்தோ². ரவமானோவ தூ³ஸயீதி அத்தனோ பன க³த்³ரப⁴ரவங் ரவமானோவேஸ அத்தானங் தூ³ஸயி, நத்தெ²த்த² ஸீஹசம்மஸ்ஸ தோ³ஸோதி. தஸ்மிங் ஏவங் கதெ²ந்தேயேவ க³த்³ரபோ⁴ தத்தே²வ நிபன்னோ மரி, வாணிஜோபி தங் பஹாய பக்காமி.
Tattha tanti nipātamattaṃ, ayaṃ gadrabho attano gadrabhabhāvaṃ ajānāpetvā sīhacammena pāruto cirampi kālaṃ haritaṃ yavaṃ khādeyyāti attho. Ravamānova dūsayīti attano pana gadrabharavaṃ ravamānovesa attānaṃ dūsayi, natthettha sīhacammassa dosoti. Tasmiṃ evaṃ kathenteyeva gadrabho tattheva nipanno mari, vāṇijopi taṃ pahāya pakkāmi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ வாணிஜோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, க³த்³ரபோ⁴ கோகாலிகோ, பண்டி³தகஸ்ஸகோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā vāṇijo devadatto ahosi, gadrabho kokāliko, paṇḍitakassako pana ahameva ahosi’’nti.
ஸீஹசம்மஜாதகவண்ணனா நவமா.
Sīhacammajātakavaṇṇanā navamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 189. ஸீஹசம்மஜாதகங் • 189. Sīhacammajātakaṃ