Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    2. ஸீஹாஸனியவக்³கோ³

    2. Sīhāsaniyavaggo

    1. ஸீஹாஸனதா³யகத்தே²ரஅபதா³னங்

    1. Sīhāsanadāyakattheraapadānaṃ

    1.

    1.

    ‘‘நிப்³பு³தே லோகனாத²ம்ஹி, ஸித்³த⁴த்தே² த்³விபது³த்தமே 1;

    ‘‘Nibbute lokanāthamhi, siddhatthe dvipaduttame 2;

    வித்தா²ரிகே பாவசனே, பா³ஹுஜஞ்ஞம்ஹி ஸாஸனே.

    Vitthārike pāvacane, bāhujaññamhi sāsane.

    2.

    2.

    ‘‘பஸன்னசித்தோ ஸுமனோ, ஸீஹாஸனமகாஸஹங்;

    ‘‘Pasannacitto sumano, sīhāsanamakāsahaṃ;

    ஸீஹாஸனங் கரித்வான, பாத³பீட²மகாஸஹங்.

    Sīhāsanaṃ karitvāna, pādapīṭhamakāsahaṃ.

    3.

    3.

    ‘‘ஸீஹாஸனே ச வஸ்ஸந்தே, க⁴ரங் தத்த² அகாஸஹங்;

    ‘‘Sīhāsane ca vassante, gharaṃ tattha akāsahaṃ;

    தேன சித்தப்பஸாதே³ன, துஸிதங் உபபஜ்ஜஹங்.

    Tena cittappasādena, tusitaṃ upapajjahaṃ.

    4.

    4.

    ‘‘ஆயாமேன சதுப்³பீ³ஸ, யோஜனங் ஆஸி 3 தாவதே³;

    ‘‘Āyāmena catubbīsa, yojanaṃ āsi 4 tāvade;

    விமானங் ஸுகதங் மய்ஹங், வித்தா²ரேன சதுத்³த³ஸ.

    Vimānaṃ sukataṃ mayhaṃ, vitthārena catuddasa.

    5.

    5.

    ‘‘ஸதங் 5 கஞ்ஞாஸஹஸ்ஸானி, பரிவாரெந்தி மங் ஸதா³;

    ‘‘Sataṃ 6 kaññāsahassāni, parivārenti maṃ sadā;

    ஸொண்ணமயஞ்ச பல்லங்கங், ப்³யம்ஹே ஆஸி ஸுனிம்மிதங்.

    Soṇṇamayañca pallaṅkaṃ, byamhe āsi sunimmitaṃ.

    6.

    6.

    ‘‘ஹத்தி²யானங் அஸ்ஸயானங், தி³ப்³ப³யானங் உபட்டி²தங்;

    ‘‘Hatthiyānaṃ assayānaṃ, dibbayānaṃ upaṭṭhitaṃ;

    பாஸாதா³ ஸிவிகா சேவ, நிப்³ப³த்தந்தி யதி³ச்ச²கங்.

    Pāsādā sivikā ceva, nibbattanti yadicchakaṃ.

    7.

    7.

    ‘‘மணிமயா ச பல்லங்கா, அஞ்ஞே ஸாரமயா ப³ஹூ;

    ‘‘Maṇimayā ca pallaṅkā, aññe sāramayā bahū;

    நிப்³ப³த்தந்தி மமங் ஸப்³பே³, ஸீஹாஸனஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Nibbattanti mamaṃ sabbe, sīhāsanassidaṃ phalaṃ.

    8.

    8.

    ‘‘ஸொண்ணமயா ரூபிமயா, ப²லிகாவேளுரியாமயா;

    ‘‘Soṇṇamayā rūpimayā, phalikāveḷuriyāmayā;

    பாது³கா அபி⁴ரூஹாமி, பாத³பீட²ஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Pādukā abhirūhāmi, pādapīṭhassidaṃ phalaṃ.

    9.

    9.

    ‘‘சதுன்னவுதிதோ 7 கப்பே, யங் கம்மமகரிங் ததா³;

    ‘‘Catunnavutito 8 kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, புஞ்ஞகம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, puññakammassidaṃ phalaṃ.

    10.

    10.

    ‘‘தேஸத்ததிம்ஹிதோ கப்பே, இந்த³னாமா தயோ ஜனா;

    ‘‘Tesattatimhito kappe, indanāmā tayo janā;

    த்³வேஸத்ததிம்ஹிதோ கப்பே, தயோ ஸுமனநாமகா.

    Dvesattatimhito kappe, tayo sumananāmakā.

    11.

    11.

    ‘‘ஸமஸத்ததிதோ கப்பே, தயோ வருணனாமகா;

    ‘‘Samasattatito kappe, tayo varuṇanāmakā;

    ஸத்தரதனஸம்பன்னா, சதுதீ³பம்ஹி இஸ்ஸரா.

    Sattaratanasampannā, catudīpamhi issarā.

    12.

    12.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ, விமொக்கா²பி ச அட்டி²மே;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    ச²ளபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கதா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ஸீஹாஸனதா³யகோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sīhāsanadāyako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ஸீஹாஸனதா³யகத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் பட²மங்.

    Sīhāsanadāyakattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. தி³பது³த்தமே (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    2. dipaduttame (sī. syā.)
    3. யோஜனாஸிங்ஸு (ஸ்யா॰ க॰)
    4. yojanāsiṃsu (syā. ka.)
    5. ஸத்த (ஸ்யா॰)
    6. satta (syā.)
    7. சதுனவுதே இதோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    8. catunavute ito (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 1. ஸீஹாஸனதா³யகத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 1. Sīhāsanadāyakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact