Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
ஸீஹஸேனாபதிவத்து²ஆதி³கதா²
Sīhasenāpativatthuādikathā
290. த⁴ம்மஸ்ஸ ச அனுத⁴ம்மங் ப்³யாகரொந்தீதி ப⁴க³வதா வுத்தகாரணஸ்ஸ அனுகாரணங் கதெ²ந்தி. ஸஹத⁴ம்மிகோ வாதா³னுவாதோ³தி அபரேஹி வுத்தகாரணேன ஸகாரணோ ஹுத்வா தும்ஹாகங் வாதோ³ விஞ்ஞுக³ரஹிதப்³ப³ங் காரணங் கோசி அப்பமத்தகோபி கிங் ந ஆக³ச்ச²தி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி ‘‘கிங் ஸப்³ப³காரேனாபி தும்ஹாகங் வாதே³ கா³ரய்ஹகாரணங் நத்தீ²’’தி. அனப்³ப⁴க்கா²துகாமாதி அபி⁴ப⁴வித்வா ந ஆசிக்கி²துகாமா.
290.Dhammassa ca anudhammaṃ byākarontīti bhagavatā vuttakāraṇassa anukāraṇaṃ kathenti. Sahadhammiko vādānuvādoti aparehi vuttakāraṇena sakāraṇo hutvā tumhākaṃ vādo viññugarahitabbaṃ kāraṇaṃ koci appamattakopi kiṃ na āgacchati. Idaṃ vuttaṃ hoti ‘‘kiṃ sabbakārenāpi tumhākaṃ vāde gārayhakāraṇaṃ natthī’’ti. Anabbhakkhātukāmāti abhibhavitvā na ācikkhitukāmā.
293. அனுவிச்சகாரந்தி அனுவிதி³த்வா சிந்தெத்வா துலயித்வா காதப்³ப³ங் கரோஹீதி வுத்தங் ஹோதி. ஞாதமனுஸ்ஸானந்தி லோகே பாகடானங். ஸாது⁴ ஹோதீதி ஸுந்த³ரங் ஹோதி. படாகங் பரிஹரெய்யுந்தி படாகங் உக்கி²பித்வா நக³ரே கோ⁴ஸந்தா ஆஹிண்டெ³ய்யுங். கஸ்மா? ‘‘ஏவங் நோ அம்ஹாகங் மஹந்தபா⁴வோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. ஓபானபூ⁴தந்தி படியத்தஉத³பானோ விய டி²தங். குலந்தி நிவேஸனங். தா³தப்³ப³ங் மஞ்ஞெய்யாஸீதி மா இமேஸங் தெ³ய்யத⁴ம்மங் உபச்சி²ந்தி³த்த², ஸம்பத்தானஞ்ஹி தா³தப்³ப³மேவாதி ஓவத³தி. ஓகாரோதி அவகாரோ லாமகபா⁴வோ. ஸாமுக்கங்ஸிகாதி அத்தனாயேவ உத்³த⁴ரித்வா க³ஹிதா; அஸாதா⁴ரணங் அஞ்ஞேஸந்தி அத்தோ². உத்³தி³ஸ்ஸ கதந்தி உத்³தி³ஸித்வா கதங்.
293.Anuviccakāranti anuviditvā cintetvā tulayitvā kātabbaṃ karohīti vuttaṃ hoti. Ñātamanussānanti loke pākaṭānaṃ. Sādhu hotīti sundaraṃ hoti. Paṭākaṃ parihareyyunti paṭākaṃ ukkhipitvā nagare ghosantā āhiṇḍeyyuṃ. Kasmā? ‘‘Evaṃ no amhākaṃ mahantabhāvo bhavissatī’’ti. Opānabhūtanti paṭiyattaudapāno viya ṭhitaṃ. Kulanti nivesanaṃ. Dātabbaṃ maññeyyāsīti mā imesaṃ deyyadhammaṃ upacchindittha, sampattānañhi dātabbamevāti ovadati. Okāroti avakāro lāmakabhāvo. Sāmukkaṃsikāti attanāyeva uddharitvā gahitā; asādhāraṇaṃ aññesanti attho. Uddissa katanti uddisitvā kataṃ.
294. படிச்சகம்மந்தி அத்தானங் படிச்ச கதந்தி அத்தோ². அத² வா படிச்சகம்மந்தி நிமித்தகம்மஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங், தங் படிச்சகம்மங் எத்த² அத்தீ²தி மங்ஸம்பி படிச்சகம்மந்தி வுத்தங். யோ ஹி ஏவரூபங் மங்ஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜதி, ஸோபி தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ தா³யாதோ³ ஹோதி, வத⁴கஸ்ஸ விய தஸ்ஸாபி பாணகா⁴தகம்மங் ஹோதீதி அதி⁴ப்பாயோ . ஜிரித³ந்திதி ஜிரந்தி அப்³பா⁴சிக்க²ந்தா ந ஜிரந்தி, அப்³ப⁴க்கா²னஸ்ஸ அந்தங் ந க³ச்ச²ந்தீதி அத்தோ². திகோடிபரிஸுத்³த⁴கதா² ஸங்க⁴பே⁴த³ஸிக்கா²பத³வண்ணனாயங் வுத்தா.
294.Paṭiccakammanti attānaṃ paṭicca katanti attho. Atha vā paṭiccakammanti nimittakammassetaṃ adhivacanaṃ, taṃ paṭiccakammaṃ ettha atthīti maṃsampi paṭiccakammanti vuttaṃ. Yo hi evarūpaṃ maṃsaṃ paribhuñjati, sopi tassa kammassa dāyādo hoti, vadhakassa viya tassāpi pāṇaghātakammaṃ hotīti adhippāyo . Jiridantiti jiranti abbhācikkhantā na jiranti, abbhakkhānassa antaṃ na gacchantīti attho. Tikoṭiparisuddhakathā saṅghabhedasikkhāpadavaṇṇanāyaṃ vuttā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 178. ஸீஹஸேனாபதிவத்து² • 178. Sīhasenāpativatthu
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஸீஹஸேனாபதிவத்து²கதா²வண்ணனா • Sīhasenāpativatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஸீஹஸேனாபதிவத்து²ஆதி³கதா²வண்ணனா • Sīhasenāpativatthuādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 178. ஸீஹஸேனாபதிவத்து²கதா² • 178. Sīhasenāpativatthukathā