Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi

    178. ஸீஹஸேனாபதிவத்து²கதா²

    178. Sīhasenāpativatthukathā

    290. த⁴ம்மஸ்ஸ ச அனுத⁴ம்மந்தி எத்த² த⁴ம்மஸத்³தோ³ காரணத்தோ²தி ஆஹ ‘‘காரணஸ்ஸ அனுகாரண’’ந்தி. ‘‘பரேஹீ’’தி பத³ங் ‘‘வுத்த’’இதி பதே³ கத்தா. ‘‘வுத்தகாரணேனா’’திபத³ங் ‘‘ஸகாரணோ’’திபதே³ கரணங். கோசி அப்பமத்தகோபி தும்ஹாகங் வாதோ³தி யோஜனா. ‘‘விஞ்ஞூஹீ’’தி பத³ங் ‘‘க³ரஹிதப்³ப³’’இதி பதே³ கத்தா. ‘‘க³ரஹிதப்³ப³காரண’’ந்தி பத³ங் ‘‘ந ஆக³ச்ச²தீ’’தி பதே³ கம்மங் . அனப்³ப⁴க்கா²துகாமாதி எத்த² அபி⁴த்யூபஸக்³கோ³ அபி⁴ப⁴வனத்தோ² ஆபுப்³போ³ கா²தா⁴து பகத²னத்தோ²தி ஆஹ ‘‘அபி⁴ப⁴வித்வா ந ஆசிக்கி²துகாமா’’தி.

    290.Dhammassa ca anudhammanti ettha dhammasaddo kāraṇatthoti āha ‘‘kāraṇassa anukāraṇa’’nti. ‘‘Parehī’’ti padaṃ ‘‘vutta’’iti pade kattā. ‘‘Vuttakāraṇenā’’tipadaṃ ‘‘sakāraṇo’’tipade karaṇaṃ. Koci appamattakopi tumhākaṃ vādoti yojanā. ‘‘Viññūhī’’ti padaṃ ‘‘garahitabba’’iti pade kattā. ‘‘Garahitabbakāraṇa’’nti padaṃ ‘‘na āgacchatī’’ti pade kammaṃ . Anabbhakkhātukāmāti ettha abhityūpasaggo abhibhavanattho āpubbo khādhātu pakathanatthoti āha ‘‘abhibhavitvā na ācikkhitukāmā’’ti.

    293. அனுவிச்சகாரந்தி எத்த² அனுவிச்சஸத்³தோ³ விசதா⁴து த்வாபச்சயந்தோதி ஆஹ ‘‘அனுவிசித்வா’’தி. ‘‘சிந்தெத்வா’’தி இமினா விசதா⁴துயா ஞாணத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘காதப்³ப³’’ந்தி இமினா காதப்³ப³ந்தி காரந்தி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. படாகந்தி த⁴ஜபடாகங். ‘‘ஆஹிண்டெ³ய்யு’’ந்தி இமினா பரியாயெய்யுந்தி எத்த² பரிபுப்³ப³ஆபுப்³ப³ யாதா⁴துயா க³த்யத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. பாளியங் ‘‘பரிஹரெய்யு’’ந்திபி பாடோ². ஆஹிண்டெ³ய்யுந்தி ஆஹிண்ட³ந்தி. முத்³த⁴ஜோ ததியக்க²ரோ . ஓபானபூ⁴தந்தி எத்த² ஓபானோ விய பூ⁴தோ ஓபானபூ⁴தோதி அத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘படியத்தஉத³பானோ விய டி²த’’ந்தி. ‘‘உத³பானோ’’தி இமினா ஓபானஸத்³தோ³ உத³பானத்தோ²தி த³ஸ்ஸேதி. உத³பானோ ஹி ஸப்³பே³ ஜனா ஓஸரித்வா பிவந்தி எத்தா²தி ஓபானோதி வுச்சதி. இமேஸந்தி நிக³ண்டா²னங். ஹீதி ஸச்சங், யஸ்மா வா. ஸம்பத்தானங் தா³னங் தா³தப்³ப³மேவ, தஸ்மா மா உபச்சி²ந்தி³த்தா²தி யோஜனா. உத்³தி³ஸ்ஸாதி த்வாபச்சயந்தஸத்³தோ³ ‘‘கத’’ந்தி உத்தரபதே³ன ஸமாஸோதி ஆஹ ‘‘உத்³தி³ஸித்வா கத’’ந்தி. ஏஸேவ நயோ ‘‘படிச்சகம்ம’’ந்தி எத்தா²பி.

    293.Anuviccakāranti ettha anuviccasaddo vicadhātu tvāpaccayantoti āha ‘‘anuvicitvā’’ti. ‘‘Cintetvā’’ti iminā vicadhātuyā ñāṇatthaṃ dasseti. ‘‘Kātabba’’nti iminā kātabbanti kāranti vacanatthaṃ dasseti. Paṭākanti dhajapaṭākaṃ. ‘‘Āhiṇḍeyyu’’nti iminā pariyāyeyyunti ettha paripubbaāpubba yādhātuyā gatyatthaṃ dasseti. Pāḷiyaṃ ‘‘parihareyyu’’ntipi pāṭho. Āhiṇḍeyyunti āhiṇḍanti. Muddhajo tatiyakkharo . Opānabhūtanti ettha opāno viya bhūto opānabhūtoti atthaṃ dassento āha ‘‘paṭiyattaudapāno viya ṭhita’’nti. ‘‘Udapāno’’ti iminā opānasaddo udapānatthoti dasseti. Udapāno hi sabbe janā osaritvā pivanti etthāti opānoti vuccati. Imesanti nigaṇṭhānaṃ. ti saccaṃ, yasmā vā. Sampattānaṃ dānaṃ dātabbameva, tasmā mā upacchinditthāti yojanā. Uddissāti tvāpaccayantasaddo ‘‘kata’’nti uttarapadena samāsoti āha ‘‘uddisitvā kata’’nti. Eseva nayo ‘‘paṭiccakamma’’nti etthāpi.

    294. படிச்சகம்மந்தி ஏதங் நாமங் நிமித்தகம்மஸ்ஸ அதி⁴வசனந்தி யோஜனா. யோதி யோ கோசி ஜனோ. வத⁴கஸ்ஸ பாணகா⁴தகம்மங் ஹோதி விய, தஸ்ஸாபி ஹோதீதி யோஜனா. ந ஜீரந்தீதி எத்த² ஜரதா⁴து க³த்யத்தோ²தி ஆஹ ‘‘ந க³ச்ச²ந்தீ’’தி.

    294. Paṭiccakammanti etaṃ nāmaṃ nimittakammassa adhivacananti yojanā. Yoti yo koci jano. Vadhakassa pāṇaghātakammaṃ hoti viya, tassāpi hotīti yojanā. Na jīrantīti ettha jaradhātu gatyatthoti āha ‘‘na gacchantī’’ti.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 178. ஸீஹஸேனாபதிவத்து² • 178. Sīhasenāpativatthu

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ஸீஹஸேனாபதிவத்து²ஆதி³கதா² • Sīhasenāpativatthuādikathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஸீஹஸேனாபதிவத்து²கதா²வண்ணனா • Sīhasenāpativatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஸீஹஸேனாபதிவத்து²ஆதி³கதா²வண்ணனா • Sīhasenāpativatthuādikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact