Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    ஸீஹஸேனாபதிவத்து²கதா²வண்ணனா

    Sīhasenāpativatthukathāvaṇṇanā

    290. அபி⁴ஞ்ஞாதாதி (அ॰ நி॰ அட்ட²॰ 3.8.12) ஞாதா பஞ்ஞாதா பாகடா. ஸந்தா²கா³ரேதி மஹாஜனஸ்ஸ ஸந்த²ம்ப⁴னாகா³ரே விஸ்ஸமனத்தா²ய கதே அகா³ரே. ஸா கிர ஸந்தா²கா³ரஸாலா நக³ரமஜ்ஜே² அஹோஸி, சதூஸு த்³வாரேஸு டி²தானங் பஞ்ஞாயதி, சதூஹி தி³ஸாஹி ஆக³தமனுஸ்ஸா பட²மங் தத்த² விஸ்ஸமித்வா பச்சா² அத்தனோ அத்தனோ பா²ஸுகட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தி. ராஜகுலானங் ரஜ்ஜகிச்சஸந்த²ரணத்த²ங் கதங் அகா³ரந்திபி வத³ந்தியேவ. தத்த² ஹி நிஸீதி³த்வா லிச்ச²வீராஜானோ ரஜ்ஜகிச்சங் ஸந்த²ரந்தி கரொந்தி விசாரெந்தி. ஸன்னிஸின்னாதி தேஸங் நிஸீத³னத்த²ங்யேவ பஞ்ஞத்தேஸு மஹாரஹபச்சத்த²ரணேஸு ஸமுஸ்ஸிதஸேதச்ச²த்தேஸு ஆஸனேஸு ஸன்னிஸின்னா. அனேகபரியாயேன பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வண்ணங் பா⁴ஸந்தீதி ராஜகுலகிச்சஞ்சேவ லோகத்த²கிரியஞ்ச விசாரெத்வா அனேகேஹி காரணேஹி பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வண்ணங் பா⁴ஸந்தி. பண்டி³தா ஹி தே ராஜானோ ஸத்³தா⁴ஸம்பன்னா ஸோதாபன்னாபி ஸகதா³கா³மினோபி அனாகா³மினோபி அரியஸாவகா, தே ஸப்³பே³பி லோகியஜடங் பி⁴ந்தி³த்வா பு³த்³தா⁴தீ³னங் திண்ணங் ரதனானங் வண்ணங் பா⁴ஸந்தி.

    290.Abhiññātāti (a. ni. aṭṭha. 3.8.12) ñātā paññātā pākaṭā. Santhāgāreti mahājanassa santhambhanāgāre vissamanatthāya kate agāre. Sā kira santhāgārasālā nagaramajjhe ahosi, catūsu dvāresu ṭhitānaṃ paññāyati, catūhi disāhi āgatamanussā paṭhamaṃ tattha vissamitvā pacchā attano attano phāsukaṭṭhānaṃ gacchanti. Rājakulānaṃ rajjakiccasantharaṇatthaṃ kataṃ agārantipi vadantiyeva. Tattha hi nisīditvā licchavīrājāno rajjakiccaṃ santharanti karonti vicārenti. Sannisinnāti tesaṃ nisīdanatthaṃyeva paññattesu mahārahapaccattharaṇesu samussitasetacchattesu āsanesu sannisinnā. Anekapariyāyena buddhassa vaṇṇaṃ bhāsantīti rājakulakiccañceva lokatthakiriyañca vicāretvā anekehi kāraṇehi buddhassa vaṇṇaṃ bhāsanti. Paṇḍitā hi te rājāno saddhāsampannā sotāpannāpi sakadāgāminopi anāgāminopi ariyasāvakā, te sabbepi lokiyajaṭaṃ bhinditvā buddhādīnaṃ tiṇṇaṃ ratanānaṃ vaṇṇaṃ bhāsanti.

    தத்த² திவிதோ⁴ பு³த்³த⁴வண்ணோ நாம சரியவண்ணோ ஸரீரவண்ணோ கு³ணவண்ணோதி. தத்ரிமே ராஜானோ சரியாய வண்ணங் ஆரபி⁴ங்ஸு – ‘‘து³க்கரங் வத கதங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன கப்பஸதஸஹஸ்ஸாதி⁴கானி சத்தாரி அஸங்க்²யெய்யானி த³ஸ பாரமியோ த³ஸ உபபாரமியோ த³ஸ பரமத்த²பாரமியோதி ஸமதிங்ஸ பாரமியோ பூரெந்தேன ஞாதத்த²சரியங் லோகத்த²சரியங் பு³த்³த⁴த்த²சரியங் மத்த²கங் பாபெத்வா பஞ்ச மஹாபரிச்சாகே³ பரிச்சஜந்தேனா’’தி அட்³ட⁴ச்ச²க்கேஹி ஜாதகஸதேஹி பு³த்³த⁴வண்ணங் கதெ²ந்தா துஸிதப⁴வனங் பாபெத்வா ட²பயிங்ஸு. த⁴ம்மஸ்ஸ வண்ணங் பா⁴ஸந்தா பனேதே ‘‘ப⁴க³வதா த⁴ம்மோ தே³ஸிதோ, நிகாயதோ பஞ்ச நிகாயா ஹொந்தி, பிடகதோ தீணி பிடகானி, அங்க³தோ நவ அங்கா³னி, க²ந்த⁴தோ சதுராஸீதித⁴ம்மக்க²ந்த⁴ஸஹஸ்ஸானீ’’தி கொட்டா²ஸவஸேன த⁴ம்மகு³ணங் கத²யிங்ஸு. ஸங்க⁴ஸ்ஸ வண்ணங் பா⁴ஸந்தா ‘‘ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தா⁴ குலபுத்தா போ⁴க³க்க²ந்த⁴ஞ்சேவ ஞாதிபரிவட்டஞ்ச பஹாய ஸேதச்ச²த்தஉபரஜ்ஜஸேனாபதிஸெட்டி²ப⁴ண்டா³கா³ரிகட்டா²னந்தராதீ³னி அக³ணயித்வா நிக்க²ம்ம ஸத்து² வரஸாஸனே பப்³ப³ஜந்தி, ஸேதச்ச²த்தங் பஹாய பப்³ப³ஜிதானங் ப⁴த்³தி³யமஹாராஜமஹாகப்பினபுக்குஸாதிஆதி³ராஜபப்³ப³ஜிதானங்யேவ பு³த்³த⁴காலே அஸீதி ஸஹஸ்ஸானி அஹேஸுங், அனேககோடித⁴னங் பஹாய பப்³ப³ஜிதானங் பன யஸகுலபுத்தஸோணஸெட்டி²புத்தரட்ட²பாலபுத்தாதீ³னங் பரிச்சே²தோ³ நத்தி², ஏவரூபா ச ஏவரூபா ச குலபுத்தா ஸத்து² ஸாஸனே பப்³ப³ஜந்தீ’’தி பப்³ப³ஜ்ஜாஸங்கே²பவஸேன ஸங்க⁴கு³ணங் கத²யிங்ஸு.

    Tattha tividho buddhavaṇṇo nāma cariyavaṇṇo sarīravaṇṇo guṇavaṇṇoti. Tatrime rājāno cariyāya vaṇṇaṃ ārabhiṃsu – ‘‘dukkaraṃ vata kataṃ sammāsambuddhena kappasatasahassādhikāni cattāri asaṅkhyeyyāni dasa pāramiyo dasa upapāramiyo dasa paramatthapāramiyoti samatiṃsa pāramiyo pūrentena ñātatthacariyaṃ lokatthacariyaṃ buddhatthacariyaṃ matthakaṃ pāpetvā pañca mahāpariccāge pariccajantenā’’ti aḍḍhacchakkehi jātakasatehi buddhavaṇṇaṃ kathentā tusitabhavanaṃ pāpetvā ṭhapayiṃsu. Dhammassa vaṇṇaṃ bhāsantā panete ‘‘bhagavatā dhammo desito, nikāyato pañca nikāyā honti, piṭakato tīṇi piṭakāni, aṅgato nava aṅgāni, khandhato caturāsītidhammakkhandhasahassānī’’ti koṭṭhāsavasena dhammaguṇaṃ kathayiṃsu. Saṅghassa vaṇṇaṃ bhāsantā ‘‘satthu dhammadesanaṃ sutvā paṭiladdhasaddhā kulaputtā bhogakkhandhañceva ñātiparivaṭṭañca pahāya setacchattauparajjasenāpatiseṭṭhibhaṇḍāgārikaṭṭhānantarādīni agaṇayitvā nikkhamma satthu varasāsane pabbajanti, setacchattaṃ pahāya pabbajitānaṃ bhaddiyamahārājamahākappinapukkusātiādirājapabbajitānaṃyeva buddhakāle asīti sahassāni ahesuṃ, anekakoṭidhanaṃ pahāya pabbajitānaṃ pana yasakulaputtasoṇaseṭṭhiputtaraṭṭhapālaputtādīnaṃ paricchedo natthi, evarūpā ca evarūpā ca kulaputtā satthu sāsane pabbajantī’’ti pabbajjāsaṅkhepavasena saṅghaguṇaṃ kathayiṃsu.

    ஸீஹோ ஸேனாபதீதி ஏவங்னாமகோ ஸேனாய அதி⁴பதி. வேஸாலியஞ்ஹி ஸத்த ஸஹஸ்ஸானி ஸத்த ஸதானி ஸத்த ச ராஜானோ, தே ஸப்³பே³பி ஸன்னிபதித்வா ஸப்³பே³ஸங் மனங் க³ஹெத்வா ‘‘ரட்ட²ங் விசாரேதுங் ஸமத்த²ங் ஏகங் விசினதா²’’தி விசினந்தா ஸீஹராஜகுமாரங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் ஸக்கி²ஸ்ஸதீ’’தி ஸன்னிட்டா²னங் கத்வா தஸ்ஸ ரத்தமணிவண்ணகம்ப³லபரியோனத்³த⁴ங் ஸேனாபதிச்ச²த்தங் அத³ங்ஸு. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘ஸீஹோ ஸேனாபதீ’’தி. நிக³ண்ட²ஸாவகோதி நிக³ண்ட²ஸ்ஸ நாடபுத்தஸ்ஸ பச்சயதா³யகோ உபட்டா²கோ. ஜம்பு³தீ³பதலஸ்மிஞ்ஹி தயோ ஜனா நிக³ண்டா²னங் அக்³கு³பட்டா²கா – நாளந்தா³யங் உபாலி க³ஹபதி, கபிலபுரே வப்போ ஸக்கோ, வேஸாலியங் அயங் ஸீஹோ ஸேனாபதீதி. நிஸின்னோ ஹோதீதி ஸேஸராஜூனம்பி பரிஸாய அந்தரே ஆஸனானி பஞ்ஞாபயிங்ஸு, ஸீஹஸ்ஸ பன மஜ்ஜே² டா²னேதி தஸ்மிங் பஞ்ஞத்தே மஹாரஹே ராஜாஸனே நிஸின்னோ ஹோதி. நிஸ்ஸங்ஸயந்தி நிப்³பி³சிகிச்ச²ங் அத்³தா⁴ ஏகங்ஸேன. ந ஹேதே யஸ்ஸ வா தஸ்ஸ வா அப்பேஸக்க²ஸ்ஸ ஏவங் அனேகஸதேஹி காரணேஹி வண்ணங் பா⁴ஸந்தி.

    Sīho senāpatīti evaṃnāmako senāya adhipati. Vesāliyañhi satta sahassāni satta satāni satta ca rājāno, te sabbepi sannipatitvā sabbesaṃ manaṃ gahetvā ‘‘raṭṭhaṃ vicāretuṃ samatthaṃ ekaṃ vicinathā’’ti vicinantā sīharājakumāraṃ disvā ‘‘ayaṃ sakkhissatī’’ti sanniṭṭhānaṃ katvā tassa rattamaṇivaṇṇakambalapariyonaddhaṃ senāpaticchattaṃ adaṃsu. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘sīho senāpatī’’ti. Nigaṇṭhasāvakoti nigaṇṭhassa nāṭaputtassa paccayadāyako upaṭṭhāko. Jambudīpatalasmiñhi tayo janā nigaṇṭhānaṃ aggupaṭṭhākā – nāḷandāyaṃ upāli gahapati, kapilapure vappo sakko, vesāliyaṃ ayaṃ sīho senāpatīti. Nisinno hotīti sesarājūnampi parisāya antare āsanāni paññāpayiṃsu, sīhassa pana majjhe ṭhāneti tasmiṃ paññatte mahārahe rājāsane nisinno hoti. Nissaṃsayanti nibbicikicchaṃ addhā ekaṃsena. Na hete yassa vā tassa vā appesakkhassa evaṃ anekasatehi kāraṇehi vaṇṇaṃ bhāsanti.

    யேன நிக³ண்டோ² நாடபுத்தோ தேனுபஸங்கமீதி நிக³ண்டோ² கிர நாடபுத்தோ ‘‘ஸசாயங் ஸீஹோ கஸ்ஸசிதே³வ ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ வண்ணங் கதெ²ந்தஸ்ஸ ஸுத்வா ஸமணங் கோ³தமங் த³ஸ்ஸனாய உபஸங்கமிஸ்ஸதி, மய்ஹங் பரிஹானி ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெத்வா பட²மதரங்யேவ ஸீஹங் ஸேனாபதிங் ஏதத³வோச ‘‘ஸேனாபதி இமஸ்மிங் லோகே ‘அஹங் பு³த்³தோ⁴ அஹங் பு³த்³தோ⁴’தி ப³ஹூ வத³ந்தி, ஸசே த்வங் கஞ்சி த³ஸ்ஸனாய உபஸங்கமிதுகாமோ அஹோஸி, மங் புச்செ²ய்யாஸி, அஹங் தே யுத்தட்டா²னஞ்ஞேவ பேஸெஸ்ஸாமி, அயுத்தட்டா²னதோ நிவாரெஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ தங் கத²ங் அனுஸ்ஸரித்வா ‘‘ஸசே மங் பேஸெஸ்ஸதி, க³மிஸ்ஸாமி. நோ சே, ந க³மிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா யேன நிக³ண்டோ² நாடபுத்தோ தேனுபஸங்கமி.

    Yena nigaṇṭho nāṭaputto tenupasaṅkamīti nigaṇṭho kira nāṭaputto ‘‘sacāyaṃ sīho kassacideva samaṇassa gotamassa vaṇṇaṃ kathentassa sutvā samaṇaṃ gotamaṃ dassanāya upasaṅkamissati, mayhaṃ parihāni bhavissatī’’ti cintetvā paṭhamataraṃyeva sīhaṃ senāpatiṃ etadavoca ‘‘senāpati imasmiṃ loke ‘ahaṃ buddho ahaṃ buddho’ti bahū vadanti, sace tvaṃ kañci dassanāya upasaṅkamitukāmo ahosi, maṃ puccheyyāsi, ahaṃ te yuttaṭṭhānaññeva pesessāmi, ayuttaṭṭhānato nivāressāmī’’ti. So taṃ kathaṃ anussaritvā ‘‘sace maṃ pesessati, gamissāmi. No ce, na gamissāmī’’ti cintetvā yena nigaṇṭho nāṭaputto tenupasaṅkami.

    அத²ஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா நிக³ண்டோ² மஹாபப்³ப³தேன விய ப³லவஸோகேன ஒத்த²டோ ‘‘யத்த² தா³னிஸ்ஸாஹங் க³மனங் ந இச்சா²மி, தத்தே²வ க³ந்துகாமோ ஜாதோ, ஹதோஹமஸ்மீ’’தி அனத்தமனோ ஹுத்வா ‘‘படிபா³ஹனுபாயமஸ்ஸ கரிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘கிங் பன த்வ’’ந்திஆதி³மாஹ. ஏவங் வத³ந்தோ சரந்தங் கோ³ணங் துண்டே³ பஹரந்தோ விய ஜலமானங் பதீ³பங் நிப்³பா³பெந்தோ விய ப⁴த்தப⁴ரிதங் பத்தங் நிகுஜ்ஜந்தோ விய ச ஸீஹஸ்ஸ உப்பன்னங் பீதிங் வினாஸேஸி. க³மிகாபி⁴ஸங்கா²ரோதி ஹத்தி²யானாதீ³னங் யோஜாபனக³ந்த⁴மாலாதி³க்³க³ஹணவஸேன பவத்தோ பயோகோ³. ஸோ படிப்பஸ்ஸம்பீ⁴தி ஸோ வூபஸந்தோ.

    Athassa vacanaṃ sutvā nigaṇṭho mahāpabbatena viya balavasokena otthaṭo ‘‘yattha dānissāhaṃ gamanaṃ na icchāmi, tattheva gantukāmo jāto, hatohamasmī’’ti anattamano hutvā ‘‘paṭibāhanupāyamassa karissāmī’’ti cintetvā ‘‘kiṃ pana tva’’ntiādimāha. Evaṃ vadanto carantaṃ goṇaṃ tuṇḍe paharanto viya jalamānaṃ padīpaṃ nibbāpento viya bhattabharitaṃ pattaṃ nikujjanto viya ca sīhassa uppannaṃ pītiṃ vināsesi. Gamikābhisaṅkhāroti hatthiyānādīnaṃ yojāpanagandhamālādiggahaṇavasena pavatto payogo. So paṭippassambhīti so vūpasanto.

    து³தியம்பி கோ²தி து³தியவாரம்பி. இமஸ்மிஞ்ச வாரே பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வண்ணங் பா⁴ஸந்தா துஸிதப⁴வனதோ பட்டா²ய யாவ மஹாபோ³தி⁴பல்லங்கா த³ஸப³லஸ்ஸ ஹெட்டா² பாத³தலேஹி உபரி கேஸக்³கே³ஹி பரிச்சி²ந்தி³த்வா த்³வத்திங்ஸமஹாபுரிஸலக்க²ணஅஸீதிஅனுப்³யஞ்ஜனப்³யாமப்பபா⁴வஸேன ஸரீரவண்ணங் கத²யிங்ஸு. த⁴ம்மஸ்ஸ வண்ணங் பா⁴ஸந்தா ‘‘ஏகபதே³பி ஏகப்³யஞ்ஜனேபி அவக்க²லிதங் நாம நத்தீ²’’தி ஸுகதி²தவஸேனேவ த⁴ம்மகு³ணங் கத²யிங்ஸு. ஸங்க⁴ஸ்ஸ வண்ணங் பா⁴ஸந்தா ‘‘ஏவரூபங் யஸஸிரிவிப⁴வங் பஹாய ஸத்து² ஸாஸனே பப்³ப³ஜிதா ந கோஸஜ்ஜபகதிகா ஹொந்தி, தேரஸஸு பன து⁴தகு³ணேஸு பரிபூரகாரினோ ஹுத்வா ஸத்தஸு அனுபஸ்ஸனாஸு கம்மங் கரொந்தி, அட்ட²திங்ஸ ஆரம்மணவிப⁴த்தியோ வளஞ்ஜெந்தீ’’தி படிபதா³வஸேன ஸங்க⁴கு³ணே கத²யிங்ஸு.

    Dutiyampi khoti dutiyavārampi. Imasmiñca vāre buddhassa vaṇṇaṃ bhāsantā tusitabhavanato paṭṭhāya yāva mahābodhipallaṅkā dasabalassa heṭṭhā pādatalehi upari kesaggehi paricchinditvā dvattiṃsamahāpurisalakkhaṇaasītianubyañjanabyāmappabhāvasena sarīravaṇṇaṃ kathayiṃsu. Dhammassa vaṇṇaṃ bhāsantā ‘‘ekapadepi ekabyañjanepi avakkhalitaṃ nāma natthī’’ti sukathitavaseneva dhammaguṇaṃ kathayiṃsu. Saṅghassa vaṇṇaṃ bhāsantā ‘‘evarūpaṃ yasasirivibhavaṃ pahāya satthu sāsane pabbajitā na kosajjapakatikā honti, terasasu pana dhutaguṇesu paripūrakārino hutvā sattasu anupassanāsu kammaṃ karonti, aṭṭhatiṃsa ārammaṇavibhattiyo vaḷañjentī’’ti paṭipadāvasena saṅghaguṇe kathayiṃsu.

    ததியவாரே பன பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வண்ணங் பா⁴ஸமானா ‘‘இதிபி ஸோ ப⁴க³வா’’தி ஸுத்தந்தபரியாயேனேவ பு³த்³த⁴கு³ணே கத²யிங்ஸு, ‘‘ஸ்வாக்கா²தோ ப⁴க³வதா த⁴ம்மோ’’திஆதி³னா ஸுத்தந்தபரியாயேனேவ த⁴ம்மகு³ணே, ‘‘ஸுப்படிபன்னோ ப⁴க³வதோ ஸாவகஸங்கோ⁴’’திஆதி³னா ஸுத்தந்தபரியாயேனேவ ஸங்க⁴கு³ணே ச கத²யிங்ஸு. ததோ ஸீஹோ சிந்தேஸி ‘‘இமேஸங் லிச்ச²வீராஜகுலானங் ததியதி³வஸதோ பட்டா²ய பு³த்³த⁴த⁴ம்மஸங்க⁴கு³ணே கதெ²ந்தானங் முக²ங் நப்பஹோதி, அத்³தா⁴ அனோமகு³ணஸமன்னாக³தோ ஸோ ப⁴க³வா, இமங் தா³னி உப்பன்னங் பீதிங் அவிஜஹித்வாவ அஹங் அஜ்ஜ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி. அத²ஸ்ஸ ‘‘கிஞ்ஹி மே கரிஸ்ஸந்தி நிக³ண்டா²’’தி விதக்கோ உத³பாதி³. தத்த² கிஞ்ஹி மே கரிஸ்ஸந்தீதி கிங் நாம மய்ஹங் நிக³ண்டா² கரிஸ்ஸந்தி. அபலோகிதா வா அனபலோகிதா வாதி ஆபுச்சி²தா வா அனாபுச்சி²தா வா. ந ஹி மே தே ஆபுச்சி²தா யானவாஹனஸம்பத்திஇஸ்ஸரியயஸவிஸேஸங் த³ஸ்ஸந்தி, நாபி அனாபுச்சி²தா மாரெஸ்ஸந்தி, அப²லங் ஏதேஸங் ஆபுச்ச²னந்தி அதி⁴ப்பாயோ.

    Tatiyavāre pana buddhassa vaṇṇaṃ bhāsamānā ‘‘itipi so bhagavā’’ti suttantapariyāyeneva buddhaguṇe kathayiṃsu, ‘‘svākkhāto bhagavatā dhammo’’tiādinā suttantapariyāyeneva dhammaguṇe, ‘‘suppaṭipanno bhagavato sāvakasaṅgho’’tiādinā suttantapariyāyeneva saṅghaguṇe ca kathayiṃsu. Tato sīho cintesi ‘‘imesaṃ licchavīrājakulānaṃ tatiyadivasato paṭṭhāya buddhadhammasaṅghaguṇe kathentānaṃ mukhaṃ nappahoti, addhā anomaguṇasamannāgato so bhagavā, imaṃ dāni uppannaṃ pītiṃ avijahitvāva ahaṃ ajja sammāsambuddhaṃ passissāmī’’ti. Athassa ‘‘kiñhi me karissanti nigaṇṭhā’’ti vitakko udapādi. Tattha kiñhi me karissantīti kiṃ nāma mayhaṃ nigaṇṭhā karissanti. Apalokitā vā anapalokitā vāti āpucchitā vā anāpucchitā vā. Na hi me te āpucchitā yānavāhanasampattiissariyayasavisesaṃ dassanti, nāpi anāpucchitā māressanti, aphalaṃ etesaṃ āpucchananti adhippāyo.

    தி³வா தி³வஸ்ஸாதி தி³வஸ்ஸ தி³வா மஜ்ஜ²ன்ஹிகே அதிக்கந்தமத்தே. வேஸாலியா நிய்யாஸீதி யதா² ஹி கி³ம்ஹகாலே தே³வே வுட்டே² உத³கங் ஸந்த³மானங் நதி³ங் ஓதரித்வா தோ²கமேவ க³ந்த்வா திட்ட²தி நப்பவத்ததி, ஏவங் ஸீஹஸ்ஸ பட²மதி³வஸே ‘‘த³ஸப³லங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி உப்பன்னாய பீதியா நிக³ண்டே²ன படிபா³ஹிதகாலோ, யதா² து³தியதி³வஸே தே³வே வுட்டே² உத³கங் ஸந்த³மானங் நதி³ங் ஓதரித்வா தோ²கங் க³ந்த்வா வாலிகாபுஞ்ஜங் பஹரித்வா அப்பவத்தங் ஹோதி, ஏவங் ஸீஹஸ்ஸ து³தியதி³வஸே ‘‘த³ஸப³லங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி உப்பன்னாய பீதியா நிக³ண்டே²ன படிபா³ஹிதகாலோ, யதா² ததியதி³வஸே தே³வே வுட்டே² உத³கங் ஸந்த³மானங் நதி³ங் ஓதரித்வா புராணபண்ணஸுக்க²த³ண்ட³கனளகசவராதீ³னி பரிகட்³ட⁴ந்தங் வாலிகாபுஞ்ஜங் பி⁴ந்தி³த்வா ஸமுத்³த³னின்னமேவ ஹோதி, ஏவங் ஸீஹோ ததியதி³வஸே திண்ணங் வத்தூ²னங் கு³ணகத²ங் ஸுத்வா உப்பன்னே பீதிபாமோஜ்ஜே ‘‘அப²லா நிக³ண்டா², நிப்ப²லா நிக³ண்டா², கிங் மே இமே கரிஸ்ஸந்தி, க³மிஸ்ஸாமஹங் ஸத்து² ஸந்திக’’ந்தி க³மனங் அபி⁴னீஹரித்வா வேஸாலியா நிய்யாஸி. நிய்யந்தோ ச ‘‘சிரஸ்ஸாஹங் த³ஸப³லஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்துகாமோ ஜாதோ, ந கோ² பன மே யுத்தங் அஞ்ஞாதகவேஸேன க³ந்து’’ந்தி ‘‘யே கேசி த³ஸப³லஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்துகாமோ, ஸப்³பே³ நிக்க²மந்தூ’’தி கோ⁴ஸனங் காரெத்வா பஞ்ச ரத²ஸதானி யோஜாபெத்வா உத்தமரதே² டி²தோ தேஹி சேவ பஞ்சஹி ரத²ஸதேஹி மஹதியா ச பரிஸாய பரிவுதோ க³ந்த⁴புப்ப²சுண்ணவாஸாதீ³னி கா³ஹாபெத்வா நிய்யாஸி.

    Divā divassāti divassa divā majjhanhike atikkantamatte. Vesāliyā niyyāsīti yathā hi gimhakāle deve vuṭṭhe udakaṃ sandamānaṃ nadiṃ otaritvā thokameva gantvā tiṭṭhati nappavattati, evaṃ sīhassa paṭhamadivase ‘‘dasabalaṃ passissāmī’’ti uppannāya pītiyā nigaṇṭhena paṭibāhitakālo, yathā dutiyadivase deve vuṭṭhe udakaṃ sandamānaṃ nadiṃ otaritvā thokaṃ gantvā vālikāpuñjaṃ paharitvā appavattaṃ hoti, evaṃ sīhassa dutiyadivase ‘‘dasabalaṃ passissāmī’’ti uppannāya pītiyā nigaṇṭhena paṭibāhitakālo, yathā tatiyadivase deve vuṭṭhe udakaṃ sandamānaṃ nadiṃ otaritvā purāṇapaṇṇasukkhadaṇḍakanaḷakacavarādīni parikaḍḍhantaṃ vālikāpuñjaṃ bhinditvā samuddaninnameva hoti, evaṃ sīho tatiyadivase tiṇṇaṃ vatthūnaṃ guṇakathaṃ sutvā uppanne pītipāmojje ‘‘aphalā nigaṇṭhā, nipphalā nigaṇṭhā, kiṃ me ime karissanti, gamissāmahaṃ satthu santika’’nti gamanaṃ abhinīharitvā vesāliyā niyyāsi. Niyyanto ca ‘‘cirassāhaṃ dasabalassa santikaṃ gantukāmo jāto, na kho pana me yuttaṃ aññātakavesena gantu’’nti ‘‘ye keci dasabalassa santikaṃ gantukāmo, sabbe nikkhamantū’’ti ghosanaṃ kāretvā pañca rathasatāni yojāpetvā uttamarathe ṭhito tehi ceva pañcahi rathasatehi mahatiyā ca parisāya parivuto gandhapupphacuṇṇavāsādīni gāhāpetvā niyyāsi.

    யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமீதி ஆராமங் பவிஸந்தோ தூ³ரதோவ அஸீதிஅனுப்³யஞ்ஜனப்³யாமப்பபா⁴த்³வத்திங்ஸமஹாபுரிஸலக்க²ணானி ச²ப்³ப³ண்ணா க⁴னபு³த்³த⁴ரஸ்மியோ தி³ஸ்வா ‘‘ஏவரூபங் நாம புரிஸங் ஏவங் ஆஸன்னே வஸந்தங் எத்தகங் காலங் நாத்³த³ஸங், வஞ்சிதோ வதம்ஹி, அலாபா⁴ வத மே’’தி சிந்தெத்வா மஹானிதி⁴ங் தி³ஸ்வா த³லித்³த³புரிஸோ விய ஸஞ்ஜாதபீதிபாமோஜ்ஜோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி. த⁴ம்மஸ்ஸ சானுத⁴ம்மங் ப்³யாகரொந்தீதி போ⁴தா கோ³தமேன வுத்தகாரணஸ்ஸ அனுகாரணங் கதெ²ந்தி. காரணவசனோ ஹெத்த² த⁴ம்ம-ஸத்³தோ³ ‘‘ஹேதும்ஹி ஞாணங் த⁴ம்மபடிஸம்பி⁴தா³’’திஆதீ³ஸு (விப⁴॰ 720) விய. காரணந்தி செத்த² ததா²பவத்தஸ்ஸ ஸத்³த³ஸ்ஸ அத்தோ² அதி⁴ப்பேதோ தஸ்ஸ பவத்திஹேதுபா⁴வதோ. அத்த²ப்பயுத்தோ ஹி ஸத்³த³ப்பயோகோ³. அனுகாரணந்தி ச ஸோ ஏவங் பரேஹி ததா² வுச்சமானோ. ஸஹத⁴ம்மிகோ வாதா³னுவாதோ³தி பரேஹி வுத்தகாரணேன ஸகாரணோ ஹுத்வா தும்ஹாகங் வாதோ³ வா ததோ பரங் தஸ்ஸ அனுவாதோ³ வா கோசி அப்பமத்தகோபி விஞ்ஞூஹி க³ரஹிதப்³ப³ங் டா²னங் காரணங் ந ஆக³ச்ச²தி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – கிங் ஸப்³பா³காரேனபி தவ வாதே³ கா³ரய்ஹகாரணங் நத்தீ²தி. அனப்³ப⁴க்கா²துகாமாதி ந அபூ⁴தேன வத்துகாமா.

    Yena bhagavā tenupasaṅkamīti ārāmaṃ pavisanto dūratova asītianubyañjanabyāmappabhādvattiṃsamahāpurisalakkhaṇāni chabbaṇṇā ghanabuddharasmiyo disvā ‘‘evarūpaṃ nāma purisaṃ evaṃ āsanne vasantaṃ ettakaṃ kālaṃ nāddasaṃ, vañcito vatamhi, alābhā vata me’’ti cintetvā mahānidhiṃ disvā daliddapuriso viya sañjātapītipāmojjo yena bhagavā tenupasaṅkami. Dhammassa cānudhammaṃ byākarontīti bhotā gotamena vuttakāraṇassa anukāraṇaṃ kathenti. Kāraṇavacano hettha dhamma-saddo ‘‘hetumhi ñāṇaṃ dhammapaṭisambhidā’’tiādīsu (vibha. 720) viya. Kāraṇanti cettha tathāpavattassa saddassa attho adhippeto tassa pavattihetubhāvato. Atthappayutto hi saddappayogo. Anukāraṇanti ca so evaṃ parehi tathā vuccamāno. Sahadhammiko vādānuvādoti parehi vuttakāraṇena sakāraṇo hutvā tumhākaṃ vādo vā tato paraṃ tassa anuvādo vā koci appamattakopi viññūhi garahitabbaṃ ṭhānaṃ kāraṇaṃ na āgacchati. Idaṃ vuttaṃ hoti – kiṃ sabbākārenapi tava vāde gārayhakāraṇaṃ natthīti. Anabbhakkhātukāmāti na abhūtena vattukāmā.

    291-292. அத்தி² ஸீஹ பரியாயோதிஆதீ³னங் அத்தோ² வேரஞ்ஜகண்டே³ ஆக³தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³. பரமேன அஸ்ஸாஸேனாதி சதுமக்³க³சதுப²லஸங்கா²தேன உத்தமஅஸ்ஸாஸேன. அஸ்ஸாஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸேதீதி அஸ்ஸாஸனத்தா²ய ஸந்த²ம்ப⁴னத்தா²ய த⁴ம்மங் தே³ஸேதி. இதி ப⁴க³வா அட்ட²ஹங்கே³ஹி ஸீஹஸேனாபதிஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸேதி.

    291-292.Atthi sīha pariyāyotiādīnaṃ attho verañjakaṇḍe āgatanayeneva veditabbo. Paramena assāsenāti catumaggacatuphalasaṅkhātena uttamaassāsena. Assāsāya dhammaṃ desetīti assāsanatthāya santhambhanatthāya dhammaṃ deseti. Iti bhagavā aṭṭhahaṅgehi sīhasenāpatissa dhammaṃ deseti.

    293. அனுவிச்சகாரந்தி அனுவிதி³த்வா சிந்தெத்வா துலயித்வா காதப்³ப³ங் கரோஹீதி வுத்த ஹோதி. ஸாது⁴ ஹோதீதி ஸுந்த³ரோ ஹோதி. தும்ஹாதி³ஸஸ்மிஞ்ஹி மங் தி³ஸ்வா மங் ஸரணங் க³ச்ச²ந்தே நிக³ண்ட²ங் தி³ஸ்வா நிக³ண்ட²ங் ஸரணங் க³ச்ச²ந்தே ‘‘கிங் அயங் ஸீஹோ தி³ட்ட²தி³ட்ட²மேவ ஸரணங் க³ச்ச²தீ’’தி க³ரஹா உப்பஜ்ஜதி, தஸ்மா அனுவிச்சகாரோ தும்ஹாதி³ஸானங் ஸாதூ⁴தி த³ஸ்ஸேதி. படாகங் பரிஹரெய்யுந்தி தே கிர ஏவரூபங் ஸாவகங் லபி⁴த்வா ‘‘அஸுகோ நாம ராஜா வா ராஜமஹாமத்தோ வா ஸெட்டி² வா அம்ஹாகங் ஸரணங் க³தோ ஸாவகோ ஜாதோ’’தி படாகங் உக்கி²பித்வா நக³ரே கோ⁴ஸெந்தா ஆஹிண்ட³ந்தி. கஸ்மா? ‘‘ஏவங் நோ மஹந்தபா⁴வோ ஆவி ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ச, ஸசே பனஸ்ஸ ‘‘கிமஹங் ஏதே ஸரணங் க³தோ’’தி விப்படிஸாரோ உப்பஜ்ஜெய்ய, தம்பி ஸோ ‘‘ஏதேஸங் மே ஸரணக³தபா⁴வங் ப³ஹூ ஜானந்தி, து³க்கரங் தா³னி படினிவத்திது’’ந்தி வினோதெ³த்வா ந படிக்கமிஸ்ஸதீதி ச. தேனாஹ ‘‘படாகங் பரிஹரெய்யு’’ந்தி. ஓபானபூ⁴தந்தி படியத்தஉத³பானோ விய டி²தங். குலந்தி தவ நிவேஸனங். தா³தப்³ப³ங் மஞ்ஞெய்யாஸீதி புப்³பே³பி த³ஸபி வீஸதிபி ஸட்டி²பி ஜனே ஆக³தே தி³ஸ்வா நத்தீ²தி அவத்வா தே³ஸி, இதா³னி மங் ஸரணங் க³தகாரணமத்தேனேவ மா இமேஸங் தெ³ய்யத⁴ம்மங் உபச்சி²ந்தி³த்த², ஸம்பத்தானஞ்ஹி தா³தப்³ப³மேவாதி ஓவத³தி. ஸுதங் மே தங் ப⁴ந்தேதி குதோ ஸுதங்? நிக³ண்டா²னங் ஸந்திகா. தே கிர குலக⁴ரேஸு ஏவங் பகாஸெந்தி ‘‘மயங் யஸ்ஸ கஸ்ஸசி ஸம்பத்தஸ்ஸ தா³தப்³ப³ந்தி வதா³ம, ஸமணோ பன கோ³தமோ ‘மய்ஹமேவ தா³னங் தா³தப்³ப³ங்…பே॰… ந அஞ்ஞேஸங் ஸாவகானங் தி³ன்னங் மஹப்ப²ல’ந்தி ஏவங் வத³தீ’’தி. தங் ஸந்தா⁴ய அயங் ‘‘ஸுதங் மே த’’ந்திஆதி³மாஹ.

    293.Anuviccakāranti anuviditvā cintetvā tulayitvā kātabbaṃ karohīti vutta hoti. Sādhu hotīti sundaro hoti. Tumhādisasmiñhi maṃ disvā maṃ saraṇaṃ gacchante nigaṇṭhaṃ disvā nigaṇṭhaṃ saraṇaṃ gacchante ‘‘kiṃ ayaṃ sīho diṭṭhadiṭṭhameva saraṇaṃ gacchatī’’ti garahā uppajjati, tasmā anuviccakāro tumhādisānaṃ sādhūti dasseti. Paṭākaṃ parihareyyunti te kira evarūpaṃ sāvakaṃ labhitvā ‘‘asuko nāma rājā vā rājamahāmatto vā seṭṭhi vā amhākaṃ saraṇaṃ gato sāvako jāto’’ti paṭākaṃ ukkhipitvā nagare ghosentā āhiṇḍanti. Kasmā? ‘‘Evaṃ no mahantabhāvo āvi bhavissatī’’ti ca, sace panassa ‘‘kimahaṃ ete saraṇaṃ gato’’ti vippaṭisāro uppajjeyya, tampi so ‘‘etesaṃ me saraṇagatabhāvaṃ bahū jānanti, dukkaraṃ dāni paṭinivattitu’’nti vinodetvā na paṭikkamissatīti ca. Tenāha ‘‘paṭākaṃ parihareyyu’’nti. Opānabhūtanti paṭiyattaudapāno viya ṭhitaṃ. Kulanti tava nivesanaṃ. Dātabbaṃ maññeyyāsīti pubbepi dasapi vīsatipi saṭṭhipi jane āgate disvā natthīti avatvā desi, idāni maṃ saraṇaṃ gatakāraṇamatteneva mā imesaṃ deyyadhammaṃ upacchindittha, sampattānañhi dātabbamevāti ovadati. Sutaṃ me taṃ bhanteti kuto sutaṃ? Nigaṇṭhānaṃ santikā. Te kira kulagharesu evaṃ pakāsenti ‘‘mayaṃ yassa kassaci sampattassa dātabbanti vadāma, samaṇo pana gotamo ‘mayhameva dānaṃ dātabbaṃ…pe… na aññesaṃ sāvakānaṃ dinnaṃ mahapphala’nti evaṃ vadatī’’ti. Taṃ sandhāya ayaṃ ‘‘sutaṃ me ta’’ntiādimāha.

    294. பவத்தமங்ஸந்தி பகதியா பவத்தங் கப்பியமங்ஸங், மூலங் க³ஹெத்வா அந்தராபணே பரியேஸாஹீதி அதி⁴ப்பாயோ. ஸம்ப³ஹுலா நிக³ண்டா²தி பஞ்சஸதமத்தா நிக³ண்டா². தூ²லங் பஸுந்தி தூ²லங் மஹாஸரீரங் கோ³கண்ணமஹிங்ஸஸூகரஸங்கா²தங் பஸுங். உத்³தி³ஸ்ஸகதந்தி அத்தானங் உத்³தி³ஸித்வா கதங், மாரிதந்தி அத்தோ². படிச்சகம்மந்தி எத்த² கம்ம-ஸத்³தோ³ கம்மஸாத⁴னோ அதீதகாலிகோதி ஆஹ ‘‘அத்தானங் படிச்ச கத’’ந்தி. நிமித்தகம்மஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங் ‘‘படிச்ச கம்மங் பு²ஸதீ’’திஆதீ³ஸு (ஜா॰ 1.4.75) விய. நிமித்தகம்மஸ்ஸாதி நிமித்தபா⁴வேன லத்³த⁴ப்³ப³கம்மஸ்ஸ, ந கரணகாராபனவஸேன. படிச்சகம்மங் எத்த² அத்தீ²தி மங்ஸங் படிச்சகம்மங் யதா² ‘‘பு³த்³த⁴ங் ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி பு³த்³தோ⁴’’தி. அத² வா படிச்ச கம்மங் பு²ஸதீதி பாட²ஸேஸோ த³ட்ட²ப்³போ³, ஸ்வாயங் ஏதங் மங்ஸங் படிச்ச தங் பாணவத⁴ககம்மங் பு²ஸதீதி அத்தோ². தஞ்ஹி அகுஸலங் உபட்³ட⁴ங் தா³யகஸ்ஸ, உபட்³ட⁴ங் படிக்³கா³ஹகஸ்ஸ ஹோதீதி நேஸங் லத்³தி⁴. உபகண்ணகேதி கண்ணமூலே. அலந்தி படிக்கே²பவசனங், ஹோது கிங் இமினாதி அத்தோ². ந ச பன தேதி ஏதே ஆயஸ்மந்தா தீ³க⁴ரத்தங் அவண்ணகாமா ஹுத்வா அவண்ணங் பா⁴ஸந்தாபி அப்³பா⁴சிக்க²ந்தா ந ஜிரித³ந்தி, அப்³ப⁴க்கா²னஸ்ஸ அந்தங் ந க³ச்ச²ந்தீதி அத்தோ². அத² வா லஜ்ஜனத்தே² இத³ங் ஜிரித³ந்தீதி பத³ங் த³ட்ட²ப்³ப³ங், ந லஜ்ஜந்தீதி அத்தோ².

    294.Pavattamaṃsanti pakatiyā pavattaṃ kappiyamaṃsaṃ, mūlaṃ gahetvā antarāpaṇe pariyesāhīti adhippāyo. Sambahulā nigaṇṭhāti pañcasatamattā nigaṇṭhā. Thūlaṃ pasunti thūlaṃ mahāsarīraṃ gokaṇṇamahiṃsasūkarasaṅkhātaṃ pasuṃ. Uddissakatanti attānaṃ uddisitvā kataṃ, māritanti attho. Paṭiccakammanti ettha kamma-saddo kammasādhano atītakālikoti āha ‘‘attānaṃ paṭicca kata’’nti. Nimittakammassetaṃ adhivacanaṃ ‘‘paṭicca kammaṃ phusatī’’tiādīsu (jā. 1.4.75) viya. Nimittakammassāti nimittabhāvena laddhabbakammassa, na karaṇakārāpanavasena. Paṭiccakammaṃ ettha atthīti maṃsaṃ paṭiccakammaṃ yathā ‘‘buddhaṃ etassa atthīti buddho’’ti. Atha vā paṭicca kammaṃ phusatīti pāṭhaseso daṭṭhabbo, svāyaṃ etaṃ maṃsaṃ paṭicca taṃ pāṇavadhakakammaṃ phusatīti attho. Tañhi akusalaṃ upaḍḍhaṃ dāyakassa, upaḍḍhaṃ paṭiggāhakassa hotīti nesaṃ laddhi. Upakaṇṇaketi kaṇṇamūle. Alanti paṭikkhepavacanaṃ, hotu kiṃ imināti attho. Na ca pana teti ete āyasmantā dīgharattaṃ avaṇṇakāmā hutvā avaṇṇaṃ bhāsantāpi abbhācikkhantā na jiridanti, abbhakkhānassa antaṃ na gacchantīti attho. Atha vā lajjanatthe idaṃ jiridantīti padaṃ daṭṭhabbaṃ, na lajjantīti attho.

    ஸீஹஸேனாபதிவத்து²கதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sīhasenāpativatthukathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 178. ஸீஹஸேனாபதிவத்து² • 178. Sīhasenāpativatthu

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ஸீஹஸேனாபதிவத்து²ஆதி³கதா² • Sīhasenāpativatthuādikathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஸீஹஸேனாபதிவத்து²ஆதி³கதா²வண்ணனா • Sīhasenāpativatthuādikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 178. ஸீஹஸேனாபதிவத்து²கதா² • 178. Sīhasenāpativatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact