Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
3. ஸீஹஸுத்தவண்ணனா
3. Sīhasuttavaṇṇanā
33. ததியே ஸீஹோதி பரிஸ்ஸயஸஹனதோ படிபக்க²ஹனநதோ ச ‘‘ஸீஹோ’’தி லத்³த⁴னாமோ மிகா³தி⁴பதி. சத்தாரோதி ஸமானேபி ஸீஹஜாதிபா⁴வே வண்ணவிஸேஸாதி³ஸித்³தே⁴ன விஸேஸேன சத்தாரோ ஸீஹா. தே இதா³னி நாமதோ வண்ணதோ ஆஹாரதோ த³ஸ்ஸெத்வா இதா⁴தி⁴ப்பேதஸீஹங் நானப்பகாரதோ விபா⁴வேதுங் ‘‘திணஸீஹோ’’திஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். திணப⁴க்கோ² ஸீஹோ திணஸீஹோ புரிமபதே³ உத்தரபத³லோபேன யதா² ‘‘ஸாகபத்தி²வோ’’தி (பாணினி 2.1.60). காளவண்ணதாய காளஸீஹோ. ததா² பண்டு³ஸீஹோ. தேனாஹ ‘‘காளகா³விஸதி³ஸோ, பண்டு³பலாஸவண்ணகா³விஸதி³ஸோ’’தி ச. ரத்தகம்ப³லஸ்ஸ விய கேஸரோ கேஸரகலோமோ ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி கேஸரீ. லாகா²பரிகம்மகதேஹி விய பாத³பரியந்தேஹீதி ச யோஜனா.
33. Tatiye sīhoti parissayasahanato paṭipakkhahananato ca ‘‘sīho’’ti laddhanāmo migādhipati. Cattāroti samānepi sīhajātibhāve vaṇṇavisesādisiddhena visesena cattāro sīhā. Te idāni nāmato vaṇṇato āhārato dassetvā idhādhippetasīhaṃ nānappakārato vibhāvetuṃ ‘‘tiṇasīho’’tiādi āraddhaṃ. Tiṇabhakkho sīho tiṇasīho purimapade uttarapadalopena yathā ‘‘sākapatthivo’’ti (pāṇini 2.1.60). Kāḷavaṇṇatāya kāḷasīho. Tathā paṇḍusīho. Tenāha ‘‘kāḷagāvisadiso, paṇḍupalāsavaṇṇagāvisadiso’’ti ca. Rattakambalassa viya kesaro kesarakalomo etassa atthīti kesarī. Lākhāparikammakatehi viya pādapariyantehīti ca yojanā.
கம்மானுபா⁴வஸித்³த⁴அதி⁴பச்சமஹேஸக்க²தாஹி ஸப்³ப³மிக³க³ணஸ்ஸ ராஜா. ஸுவண்ணகு³ஹதோ வாதிஆதி³ ‘‘ஸீஹஸ்ஸ விஹாரோ கிரியா ஏவங் ஹோதீ’’தி கத்வா வுத்தங்.
Kammānubhāvasiddhaadhipaccamahesakkhatāhi sabbamigagaṇassa rājā. Suvaṇṇaguhato vātiādi ‘‘sīhassa vihāro kiriyā evaṃ hotī’’ti katvā vuttaṃ.
ஸமங் பதிட்டா²பெத்வாதி ஸப்³ப³பா⁴கே³ஹி ஸமமேவ பூ⁴மியங் பதிட்டா²பெத்வா. ஆகட்³டி⁴த்வாதி புரதோ ஆகட்³டி⁴த்வா. அபி⁴ஹரித்வாதி அபி⁴முக²ங் ஹரித்வா. ஸங்கா⁴தந்தி வினாஸங். வீஸதியட்டி²கங் டா²னங் உஸப⁴ங்.
Samaṃ patiṭṭhāpetvāti sabbabhāgehi samameva bhūmiyaṃ patiṭṭhāpetvā. Ākaḍḍhitvāti purato ākaḍḍhitvā. Abhiharitvāti abhimukhaṃ haritvā. Saṅghātanti vināsaṃ. Vīsatiyaṭṭhikaṃ ṭhānaṃ usabhaṃ.
ஸமஸீஹோதி ஸமஜாதிகோ ஸமப்பபா⁴வோ ச ஸீஹோ. ஸமானொஸ்மீதி தே³ஸனாமத்தங், ஸமப்பபா⁴வதாய ஏவ ந பா⁴யதி. ஸக்காயதி³ட்டி²ப³லவதாயாதி ‘‘கே அஞ்ஞே அம்ஹேஹி உத்தரிதரா, அத² கோ² மயமேவ மஹாப³லா’’தி ஏவங் ப³லாதிமானநிமித்தாய அஹங்காரஹேதுபூ⁴தாய ஸக்காயதி³ட்டி²யா ப³லவபா⁴வேன. ஸக்காயதி³ட்டி²யா பஹீனத்தாதி நிரஹங்காரத்தா அத்தஸினேஹஸ்ஸ ஸுட்டு² ஸமுக்³கா⁴தத்தா ந பா⁴யதி.
Samasīhoti samajātiko samappabhāvo ca sīho. Samānosmīti desanāmattaṃ, samappabhāvatāya eva na bhāyati. Sakkāyadiṭṭhibalavatāyāti ‘‘ke aññe amhehi uttaritarā, atha kho mayameva mahābalā’’ti evaṃ balātimānanimittāya ahaṃkārahetubhūtāya sakkāyadiṭṭhiyā balavabhāvena. Sakkāyadiṭṭhiyā pahīnattāti nirahaṃkārattā attasinehassa suṭṭhu samugghātattā na bhāyati.
ததா² ததா²தி ஸீஹஸதி³ஸதாதி³னா தேன தேன பகாரேன அத்தானங் கதே²ஸீதி வத்வா தமத்த²ங் விவரித்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸீஹோதி கோ²’’திஆதி³ வுத்தங்.
Tathātathāti sīhasadisatādinā tena tena pakārena attānaṃ kathesīti vatvā tamatthaṃ vivaritvā dassetuṃ ‘‘sīhoti kho’’tiādi vuttaṃ.
கதமஹாபி⁴னீஹாரஸ்ஸ லோகனாத²ஸ்ஸ போ³தி⁴யா நியதபா⁴வப்பத்தியா ஏகந்தபா⁴வீ பு³த்³த⁴பா⁴வோதி கத்வா ‘‘தீஸு பாஸாதே³ஸு நிவாஸகாலோ , மக³த⁴ரஞ்ஞோ படிஞ்ஞாதா³னகாலோ, பாயாஸஸ்ஸ பரிபு⁴த்தகாலோ’’திஆதி³னா அபி⁴ஸம்போ³தி⁴தோ புரிமாவத்தா²பி ஸீஹஸதி³ஸா கத்வா த³ஸ்ஸிதா. பா⁴வினி பூ⁴தூபசாரோபி ஹி லோகவோஹாரோ. விஜ்ஜாபா⁴வஸாமஞ்ஞதோ த்³விவிஜ்ஜங் இதரவிஜ்ஜம்பி ஏகஜ்ஜ²ங் க³ஹெத்வா படிச்சஸமுப்பாத³ஸம்மஸனதோ தங் புரேதரஸித்³த⁴ங் விய கத்வா ஆஹ ‘‘திஸ்ஸோ விஜ்ஜா ஸோதெ⁴த்வா’’தி. அனுலோமபடிலோமதோ பவத்தஞாணஸ்ஸ வஸேன ‘‘யமகஞாணமந்த²னேனா’’தி வுத்தங்.
Katamahābhinīhārassa lokanāthassa bodhiyā niyatabhāvappattiyā ekantabhāvī buddhabhāvoti katvā ‘‘tīsu pāsādesu nivāsakālo , magadharañño paṭiññādānakālo, pāyāsassa paribhuttakālo’’tiādinā abhisambodhito purimāvatthāpi sīhasadisā katvā dassitā. Bhāvini bhūtūpacāropi hi lokavohāro. Vijjābhāvasāmaññato dvivijjaṃ itaravijjampi ekajjhaṃ gahetvā paṭiccasamuppādasammasanato taṃ puretarasiddhaṃ viya katvā āha ‘‘tisso vijjā sodhetvā’’ti. Anulomapaṭilomato pavattañāṇassa vasena ‘‘yamakañāṇamanthanenā’’ti vuttaṃ.
தத்த² விஹரந்தஸ்ஸாதி அஜபாலனிக்³ரோத⁴மூலே விஹரந்தஸ்ஸ. ஏகாத³ஸமே தி³வஸேதி ஸத்தஸத்தாஹதோ பரங் ஏகாத³ஸமே தி³வஸே. அசலபல்லங்கேதி இஸிபதனே த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனத்த²ங் நிஸின்னபல்லங்கே. தம்பி ஹி கேனசி அப்படிவத்தியங் த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனத்த²ங் நிஸஜ்ஜாதி கத்வா வஜிராஸனங் விய அசலபல்லங்கங் வுச்சதி. இமஸ்மிஞ்ச பன பதே³தி ‘‘த்³வேமே, பி⁴க்க²வே, அந்தா’’திஆதி³னயப்பவத்தே ச இமஸ்மிங் ஸத்³த⁴ம்மகொட்டா²ஸே. த⁴ம்மகோ⁴ஸோ…பே॰… த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துங் படிச்சா²தே³ஸி ‘‘ஸப்³ப³த்த² டி²தா ஸுணந்தூ’’தி அதி⁴ட்டா²னேன. ஸோளஸஹாகாரேஹீதி து³க்க²பரிஞ்ஞா, ஸமுத³யப்பஹானங், நிரோத⁴ஸச்சி²கிரியா, மக்³க³பா⁴வனாதி ஏகேகஸ்மிங் மக்³கே³ சத்தாரி சத்தாரி கத்வா ஸோளஸஹி ஆகாரேஹி.
Tattha viharantassāti ajapālanigrodhamūle viharantassa. Ekādasame divaseti sattasattāhato paraṃ ekādasame divase. Acalapallaṅketi isipatane dhammacakkappavattanatthaṃ nisinnapallaṅke. Tampi hi kenaci appaṭivattiyaṃ dhammacakkappavattanatthaṃ nisajjāti katvā vajirāsanaṃ viya acalapallaṅkaṃ vuccati. Imasmiñca pana padeti ‘‘dveme, bhikkhave, antā’’tiādinayappavatte ca imasmiṃ saddhammakoṭṭhāse. Dhammaghoso…pe… dasasahassilokadhātuṃ paṭicchādesi ‘‘sabbattha ṭhitā suṇantū’’ti adhiṭṭhānena. Soḷasahākārehīti dukkhapariññā, samudayappahānaṃ, nirodhasacchikiriyā, maggabhāvanāti ekekasmiṃ magge cattāri cattāri katvā soḷasahi ākārehi.
பட²மேன நயேன அபி⁴ஸம்போ³தி⁴தோ புரிமதராவத்தா²பி அவஸ்ஸங்பா⁴விதாய க³ஹெத்வா ஸீஹஸதி³ஸதங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி அபி⁴ஸம்பு³த்³தா⁴வத்தா²ஸு ஏவ ஸீஹஸதி³ஸதங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அபரோ நயோ’’திஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். அட்ட²ஹி காரணேஹீதி ‘‘ததா² ஆக³தோதி ததா²க³தோ, ததா² க³தோதி ததா²க³தோ, தத²லக்க²ணங் ஆக³தோதி ததா²க³தோ, தத²த⁴ம்மே யாதா²வதோ அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴தி ததா²க³தோ, தத²த³ஸ்ஸிதாய ததா²க³தோ, தத²வாதி³தாய ததா²க³தோ, ததா²காரிதாய ததா²க³தோ, அபி⁴ப⁴வனட்டே²ன ததா²க³தோ’’தி (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.7; ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.12; ஸங்॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.3.78; அ॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.1.170; உதா³॰ அட்ட²॰ 18; இதிவு॰ அட்ட²॰ 38; தே²ரகா³॰ அட்ட²॰ 1.3; பு³॰ வங்॰ அட்ட²॰ 1.2 நிதா³னகதா²; மஹானி॰ அட்ட²॰ 14; படி॰ ம॰ 1.37) ஏவங் வுத்தேஹி அட்ட²ஹி ததா²க³தஸாத⁴கேஹி காரணேஹி. யதி³பி ப⁴க³வா போ³தி⁴பல்லங்கே நிஸின்னமத்தேவ அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ந ஜாதோ, ததா²பி தாய நிஸஜ்ஜாய நிஸின்னோவ பனுஜ்ஜ ஸப்³ப³ங் பரிஸ்ஸயங் அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஜாதோ. ததா² ஹி தங் ‘‘அபராஜிதபல்லங்க’’ந்தி வுச்சதி, தஸ்மா ‘‘யாவ போ³தி⁴பல்லங்கா வா’’தி வத்வா தேன அபரிதுஸ்ஸந்தோ ‘‘யாவ அரஹத்தமக்³க³ஞாணா வா’’தி ஆஹ.
Paṭhamena nayena abhisambodhito purimatarāvatthāpi avassaṃbhāvitāya gahetvā sīhasadisataṃ dassetvā idāni abhisambuddhāvatthāsu eva sīhasadisataṃ dassetuṃ ‘‘aparo nayo’’tiādi āraddhaṃ. Aṭṭhahi kāraṇehīti ‘‘tathā āgatoti tathāgato, tathā gatoti tathāgato, tathalakkhaṇaṃ āgatoti tathāgato, tathadhamme yāthāvato abhisambuddhoti tathāgato, tathadassitāya tathāgato, tathavāditāya tathāgato, tathākāritāya tathāgato, abhibhavanaṭṭhena tathāgato’’ti (dī. ni. aṭṭha. 1.7; ma. ni. aṭṭha. 1.12; saṃ. ni. aṭṭha. 2.3.78; a. ni. aṭṭha. 1.1.170; udā. aṭṭha. 18; itivu. aṭṭha. 38; theragā. aṭṭha. 1.3; bu. vaṃ. aṭṭha. 1.2 nidānakathā; mahāni. aṭṭha. 14; paṭi. ma. 1.37) evaṃ vuttehi aṭṭhahi tathāgatasādhakehi kāraṇehi. Yadipi bhagavā bodhipallaṅke nisinnamatteva abhisambuddho na jāto, tathāpi tāya nisajjāya nisinnova panujja sabbaṃ parissayaṃ abhisambuddho jāto. Tathā hi taṃ ‘‘aparājitapallaṅka’’nti vuccati, tasmā ‘‘yāva bodhipallaṅkā vā’’ti vatvā tena aparitussanto ‘‘yāva arahattamaggañāṇā vā’’ti āha.
இதி ஸக்காயோதி எத்த² இதிஸத்³தோ³ நித³ஸ்ஸனத்தோ². தேன ஸக்காயோ ஸரூபதோ பரிமாணதோ பரிச்சே²த³தோ ச த³ஸ்ஸிதோதி ஆஹ ‘‘அயங் ஸக்காயோ’’திஆதி³. ‘‘அயங் ஸக்காயோ’’தி இமினா பஞ்சுபாதா³னக்க²ந்தா⁴ ஸரூபதோ த³ஸ்ஸிதா. ‘‘எத்தகோ ஸக்காயோ’’தி இமினா தே பரிமாணதோ த³ஸ்ஸிதா. தஸ்ஸ ச பரிமாணஸ்ஸ ஏகந்திகபா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தேன ‘‘ந இதோ பி⁴ய்யோ ஸக்காயோ அத்தீ²’’தி வுத்தங். ஸபா⁴வதோதி ஸலக்க²ணதோ. ஸரஸதோதி ஸகிச்சதோ. பரியந்ததோதி பரிமாணபரியந்ததோ. பரிச்சே²த³தோதி யத்தகே டா²னே தஸ்ஸ பவத்திதஸ்ஸ பரிச்சி²ந்த³னதோ. பரிவடுமதோதி பரியோஸானப்பவத்திதோ. ஸப்³பே³பி பஞ்சுபாதா³னக்க²ந்தா⁴ த³ஸ்ஸிதா ஹொந்தி யதா²வுத்தேன விபா⁴கே³ன. அயங் ஸக்காயஸ்ஸ ஸமுத³யோ நாமாதி அயங் ஆஹாராதி³ஸக்காயஸ்ஸ ஸமுத³யோ நாம. தேனாஹ ‘‘எத்தாவதா’’திஆதி³. அத்த²ங்க³மோதி நிரோதோ⁴. ‘‘ஆஹாரஸமுத³யா ஆஹாரனிரோதா⁴’’தி ச அஸாதா⁴ரணமேவ தங் க³ஹெத்வா ஸேஸேஸு ஆதி³-ஸத்³தே³ன ஸங்க³ண்ஹாதி.
Itisakkāyoti ettha itisaddo nidassanattho. Tena sakkāyo sarūpato parimāṇato paricchedato ca dassitoti āha ‘‘ayaṃ sakkāyo’’tiādi. ‘‘Ayaṃ sakkāyo’’ti iminā pañcupādānakkhandhā sarūpato dassitā. ‘‘Ettako sakkāyo’’ti iminā te parimāṇato dassitā. Tassa ca parimāṇassa ekantikabhāvaṃ dassentena ‘‘na ito bhiyyo sakkāyo atthī’’ti vuttaṃ. Sabhāvatoti salakkhaṇato. Sarasatoti sakiccato. Pariyantatoti parimāṇapariyantato. Paricchedatoti yattake ṭhāne tassa pavattitassa paricchindanato. Parivaṭumatoti pariyosānappavattito. Sabbepi pañcupādānakkhandhā dassitā honti yathāvuttena vibhāgena. Ayaṃ sakkāyassa samudayo nāmāti ayaṃ āhārādisakkāyassa samudayo nāma. Tenāha ‘‘ettāvatā’’tiādi. Atthaṅgamoti nirodho. ‘‘Āhārasamudayā āhāranirodhā’’ti ca asādhāraṇameva taṃ gahetvā sesesu ādi-saddena saṅgaṇhāti.
பண்ணாஸலக்க²ணபடிமண்டி³தந்தி பண்ணாஸஉத³யவயலக்க²ணவிபூ⁴ஸிதங் ஸமுத³யத்த²ங்க³மக்³க³ஹணதோ. கீ²ணாஸவத்தாதி அனவஸேஸங் ஸாவஸேஸஞ்ச ஆஸவானங் பரிக்கீ²ணத்தா. அனாகா³மீனம்பி ஹி ப⁴யங் சித்துத்ராஸஞ்ச ந ஹோதீதி. ஞாணஸங்வேகோ³ ப⁴யதுபட்டா²னபஞ்ஞா. இதராஸங் பன தே³வதானந்தி அகீ²ணாஸவதே³வே ஸந்தா⁴ய வத³தி. போ⁴தி த⁴ம்மாலபனமத்தந்தி ஸபா⁴வகத²னமத்தங்.
Paṇṇāsalakkhaṇapaṭimaṇḍitanti paṇṇāsaudayavayalakkhaṇavibhūsitaṃ samudayatthaṅgamaggahaṇato. Khīṇāsavattāti anavasesaṃ sāvasesañca āsavānaṃ parikkhīṇattā. Anāgāmīnampi hi bhayaṃ cittutrāsañca na hotīti. Ñāṇasaṃvego bhayatupaṭṭhānapaññā. Itarāsaṃ pana devatānanti akhīṇāsavadeve sandhāya vadati. Bhoti dhammālapanamattanti sabhāvakathanamattaṃ.
சக்கந்தி ஸத்து² ஆணாசக்கங். தங் பன த⁴ம்மதோ ஆக³தந்தி த⁴ம்மசக்கங். தத்த² அரியஸாவகானங் படிவேத⁴த⁴ம்மதோ ஆக³தந்தி த⁴ம்மசக்கங். இதரேஸங் தே³ஸனாத⁴ம்மதோ ஆக³தந்தி த⁴ம்மசக்கங். து³விதே⁴பி ஞாணங் பதா⁴னந்தி ஞாணஸீஸேன வுத்தங் ‘‘படிவேத⁴ஞாணம்பி தே³ஸனாஞாணம்பீ’’தி. இதா³னி தங் ஞாணங் ஸரூபதோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘படிவேத⁴ஞாணங் நாமா’’திஆதி³ வுத்தங். யஸ்மா தஸ்ஸ ஞாணஸ்ஸ படிவித்³த⁴த்தா ப⁴க³வா தானி ஸட்டி² நயஸஹஸ்ஸானி வேனெய்யானங் த³ஸ்ஸேதுங் ஸமத்தோ² அஹோஸி, தஸ்மா தானி ஸட்டி² நயஸஹஸ்ஸானி தேன ஞாணேன ஸத்³தி⁴ங்யேவ ஸித்³தா⁴னீதி கத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸட்டி²யா ச நயஸஹஸ்ஸேஹி படிவிஜ்ஜீ²’’தி ஆஹ. திபரிவட்டந்தி ‘‘இத³ங் து³க்க²’’ந்தி ச ‘‘பரிஞ்ஞெய்ய’’ந்தி ச ‘‘பரிஞ்ஞாத’’ந்தி ச ஏவங் திபரிவட்டங், தங்யேவ த்³வாத³ஸாகாரங். தந்தி தே³ஸனாஞாணங். ஏஸ ப⁴க³வா. அப்படிபுக்³க³லோதி படினிதி⁴பூ⁴தபுக்³க³லரஹிதோ. ஏகஸதி³ஸஸ்ஸாதி நிப்³பி³காரஸ்ஸ.
Cakkanti satthu āṇācakkaṃ. Taṃ pana dhammato āgatanti dhammacakkaṃ. Tattha ariyasāvakānaṃ paṭivedhadhammato āgatanti dhammacakkaṃ. Itaresaṃ desanādhammato āgatanti dhammacakkaṃ. Duvidhepi ñāṇaṃ padhānanti ñāṇasīsena vuttaṃ ‘‘paṭivedhañāṇampi desanāñāṇampī’’ti. Idāni taṃ ñāṇaṃ sarūpato dassetuṃ ‘‘paṭivedhañāṇaṃ nāmā’’tiādi vuttaṃ. Yasmā tassa ñāṇassa paṭividdhattā bhagavā tāni saṭṭhi nayasahassāni veneyyānaṃ dassetuṃ samattho ahosi, tasmā tāni saṭṭhi nayasahassāni tena ñāṇena saddhiṃyeva siddhānīti katvā dassento ‘‘saṭṭhiyā ca nayasahassehi paṭivijjhī’’ti āha. Tiparivaṭṭanti ‘‘idaṃ dukkha’’nti ca ‘‘pariññeyya’’nti ca ‘‘pariññāta’’nti ca evaṃ tiparivaṭṭaṃ, taṃyeva dvādasākāraṃ. Tanti desanāñāṇaṃ. Esa bhagavā. Appaṭipuggaloti paṭinidhibhūtapuggalarahito. Ekasadisassāti nibbikārassa.
ஸீஹஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Sīhasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 3. ஸீஹஸுத்தங் • 3. Sīhasuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 3. ஸீஹஸுத்தவண்ணனா • 3. Sīhasuttavaṇṇanā