Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    3. ஸீஹத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    3. Sīhattheragāthāvaṇṇanā

    ஸீஹப்பமத்தோ விஹராதி ஆயஸ்மதோ ஸீஹத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? ஸோ கிர புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ இதோ அட்டா²ரஸகப்பஸதமத்த²கே அத்த²த³ஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே சந்த³பா⁴கா³ய நதி³யா தீரே கின்னரயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா புப்ப²ப⁴க்கோ² புப்ப²னிவஸனோ ஹுத்வா விஹரந்தோ ஆகாஸேன க³ச்ச²ந்தங் அத்த²த³ஸ்ஸிங் ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னசித்தோ பூஜேதுகாமோ அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ அட்டா²ஸி. ப⁴க³வா தஸ்ஸ அஜ்ஜா²ஸயங் ஞத்வா ஆகாஸதோ ஓருய்ஹ அஞ்ஞதரஸ்மிங் ருக்க²மூலே பல்லங்கேன நிஸீதி³. கின்னரோ சந்த³னஸாரங் க⁴ங்ஸித்வா சந்த³னக³ந்தே⁴ன புப்பே²ஹி ச பூஜங் கத்வா வந்தி³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா பக்காமி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ மல்லராஜகுலே நிப்³ப³த்தி, தஸ்ஸ ஸீஹோதி நாமங் அஹோஸி. ஸோ ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸோ வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஸத்தா² தஸ்ஸ அஜ்ஜா²ஸயங் ஓலோகெத்வா த⁴ம்மங் கதே²ஸி. ஸோ த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா அரஞ்ஞே விஹரதி. தஸ்ஸ சித்தங் நானாரம்மணே விதா⁴வதி, ஏகக்³க³ங் ந ஹோதி, ஸகத்த²ங் நிப்பா²தே³துங் ந ஸக்கோதி. ஸத்தா² தங் தி³ஸ்வா ஆகாஸே ட²த்வா –

    Sīhappamatto viharāti āyasmato sīhattherassa gāthā. Kā uppatti? So kira purimabuddhesu katādhikāro ito aṭṭhārasakappasatamatthake atthadassissa bhagavato kāle candabhāgāya nadiyā tīre kinnarayoniyaṃ nibbattitvā pupphabhakkho pupphanivasano hutvā viharanto ākāsena gacchantaṃ atthadassiṃ bhagavantaṃ disvā pasannacitto pūjetukāmo añjaliṃ paggayha aṭṭhāsi. Bhagavā tassa ajjhāsayaṃ ñatvā ākāsato oruyha aññatarasmiṃ rukkhamūle pallaṅkena nisīdi. Kinnaro candanasāraṃ ghaṃsitvā candanagandhena pupphehi ca pūjaṃ katvā vanditvā padakkhiṇaṃ katvā pakkāmi. So tena puññakammena devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde mallarājakule nibbatti, tassa sīhoti nāmaṃ ahosi. So bhagavantaṃ disvā pasannamānaso vanditvā ekamantaṃ nisīdi. Satthā tassa ajjhāsayaṃ oloketvā dhammaṃ kathesi. So dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā kammaṭṭhānaṃ gahetvā araññe viharati. Tassa cittaṃ nānārammaṇe vidhāvati, ekaggaṃ na hoti, sakatthaṃ nipphādetuṃ na sakkoti. Satthā taṃ disvā ākāse ṭhatvā –

    83.

    83.

    ‘‘ஸீஹப்பமத்தோ விஹர, ரத்திந்தி³வமதந்தி³தோ;

    ‘‘Sīhappamatto vihara, rattindivamatandito;

    பா⁴வேஹி குஸலங் த⁴ம்மங், ஜஹ ஸீக⁴ங் ஸமுஸ்ஸய’’ந்தி. –

    Bhāvehi kusalaṃ dhammaṃ, jaha sīghaṃ samussaya’’nti. –

    கா³தா²ய ஓவதி³. ஸோ கா³தா²வஸானே விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.14.17-25) –

    Gāthāya ovadi. So gāthāvasāne vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.14.17-25) –

    ‘‘சந்த³பா⁴கா³னதீ³தீரே, அஹோஸிங் கின்னரோ ததா³;

    ‘‘Candabhāgānadītīre, ahosiṃ kinnaro tadā;

    புப்ப²ப⁴க்கோ² சஹங் ஆஸிங், புப்ப²னிவஸனோ ததா².

    Pupphabhakkho cahaṃ āsiṃ, pupphanivasano tathā.

    ‘‘அத்த²த³ஸ்ஸீ து ப⁴க³வா, லோகஜெட்டோ² நராஸபோ⁴;

    ‘‘Atthadassī tu bhagavā, lokajeṭṭho narāsabho;

    விபினக்³கே³ன நிய்யாஸி, ஹங்ஸராஜாவ அம்ப³ரே.

    Vipinaggena niyyāsi, haṃsarājāva ambare.

    ‘‘நமோ தே புரிஸாஜஞ்ஞ, சித்தங் தே ஸுவிஸோதி⁴தங்;

    ‘‘Namo te purisājañña, cittaṃ te suvisodhitaṃ;

    பஸன்னமுக²வண்ணோஸி, விப்பஸன்னமுகி²ந்த்³ரியோ.

    Pasannamukhavaṇṇosi, vippasannamukhindriyo.

    ‘‘ஓரோஹித்வான ஆகாஸா, பூ⁴ரிபஞ்ஞோ ஸுமேத⁴ஸோ;

    ‘‘Orohitvāna ākāsā, bhūripañño sumedhaso;

    ஸங்கா⁴டிங் பத்த²ரித்வான, பல்லங்கேன உபாவிஸி.

    Saṅghāṭiṃ pattharitvāna, pallaṅkena upāvisi.

    ‘‘விலீனங் சந்த³னாதா³ய, அக³மாஸிங் ஜினந்திகங்;

    ‘‘Vilīnaṃ candanādāya, agamāsiṃ jinantikaṃ;

    பஸன்னசித்தோ ஸுமனோ, பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அபி⁴ரோபயிங்.

    Pasannacitto sumano, buddhassa abhiropayiṃ.

    ‘‘அபி⁴வாதெ³த்வான ஸம்பு³த்³த⁴ங், லோகஜெட்ட²ங் நராஸப⁴ங்;

    ‘‘Abhivādetvāna sambuddhaṃ, lokajeṭṭhaṃ narāsabhaṃ;

    பாமோஜ்ஜங் ஜனயித்வான, பக்காமிங் உத்தராமுகோ².

    Pāmojjaṃ janayitvāna, pakkāmiṃ uttarāmukho.

    ‘‘அட்டா²ரஸே கப்பஸதே, சந்த³னங் யங் அபூஜயிங்;

    ‘‘Aṭṭhārase kappasate, candanaṃ yaṃ apūjayiṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ‘‘சதுத்³த³ஸே கப்பஸதே, இதோ ஆஸிங்ஸு தே தயோ;

    ‘‘Catuddase kappasate, ito āsiṃsu te tayo;

    ரோஹணீ நாம நாமேன, சக்கவத்தீ மஹப்³ப³லா.

    Rohaṇī nāma nāmena, cakkavattī mahabbalā.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    யா பன ப⁴க³வதா ஓவாத³வஸேன வுத்தா ‘‘ஸீஹப்பமத்தோ’’தி கா³தா², தத்த² ஸீஹாதி தஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ ஆலபனங். அப்பமத்தோ விஹராதி ஸதியா அவிப்பவாஸேன பமாத³விரஹிதோ ஸப்³பி³ரியாபதே²ஸு ஸதிஸம்பஜஞ்ஞயுத்தோ ஹுத்வா விஹராஹி. இதா³னி தங் அப்பமாத³விஹாரங் ஸஹ ப²லேன ஸங்கே²பதோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ரத்திந்தி³வ’’ந்திஆதி³ வுத்தங். தஸ்ஸத்தோ² – ரத்திபா⁴க³ங் தி³வஸபா⁴க³ஞ்ச ‘‘சங்கமேன நிஸஜ்ஜாய ஆவரணீயேஹி த⁴ம்மேஹி சித்தங் பரிஸோதே⁴தீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 4.239; அ॰ நி॰ 3.16; விப⁴॰ 519) வுத்தனயேன சதுஸம்மப்பதா⁴னவஸேன அதந்தி³தோ அகுஸீதோ ஆரத்³த⁴வீரியோ குஸலங் ஸமத²விபஸ்ஸனாத⁴ம்மஞ்ச லோகுத்தரத⁴ம்மஞ்ச பா⁴வேஹி உப்பாதே³ஹி வட்³டே⁴ஹி ச, ஏவங் பா⁴வெத்வா ச ஜஹ ஸீக⁴ங் ஸமுஸ்ஸயந்தி தவ ஸமுஸ்ஸயங் அத்தபா⁴வங் பட²மங் தாவ தப்படிப³த்³த⁴ச²ந்த³ராக³ப்பஹானேன ஸீக⁴ங் நசிரஸ்ஸேவ பஜஹ, ஏவங்பூ⁴தோ ச பச்சா² சரிமகசித்தனிரோதே⁴ன அனவஸேஸதோ ச பஜஹிஸ்ஸதீதி. அரஹத்தங் பன பத்வா தே²ரோ அஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தோ தமேவ கா³த²ங் பச்சுதா³ஹாஸீதி.

    Yā pana bhagavatā ovādavasena vuttā ‘‘sīhappamatto’’ti gāthā, tattha sīhāti tassa therassa ālapanaṃ. Appamatto viharāti satiyā avippavāsena pamādavirahito sabbiriyāpathesu satisampajaññayutto hutvā viharāhi. Idāni taṃ appamādavihāraṃ saha phalena saṅkhepato dassetuṃ ‘‘rattindiva’’ntiādi vuttaṃ. Tassattho – rattibhāgaṃ divasabhāgañca ‘‘caṅkamena nisajjāya āvaraṇīyehi dhammehi cittaṃ parisodhetī’’ti (saṃ. ni. 4.239; a. ni. 3.16; vibha. 519) vuttanayena catusammappadhānavasena atandito akusīto āraddhavīriyo kusalaṃ samathavipassanādhammañca lokuttaradhammañca bhāvehi uppādehi vaḍḍhehi ca, evaṃ bhāvetvā ca jaha sīghaṃ samussayanti tava samussayaṃ attabhāvaṃ paṭhamaṃ tāva tappaṭibaddhachandarāgappahānena sīghaṃ nacirasseva pajaha, evaṃbhūto ca pacchā carimakacittanirodhena anavasesato ca pajahissatīti. Arahattaṃ pana patvā thero aññaṃ byākaronto tameva gāthaṃ paccudāhāsīti.

    ஸீஹத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sīhattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 3. ஸீஹத்தே²ரகா³தா² • 3. Sīhattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact