Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    ஸிக்கா²பத³த³ண்ட³கம்மவத்து²கதா²வண்ணனா

    Sikkhāpadadaṇḍakammavatthukathāvaṇṇanā

    106. அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஸாமணேரானங் த³ஸ ஸிக்கா²பதா³னீதிஆதீ³ஸு ஸிக்கி²தப்³பா³னி பதா³னி ஸிக்கா²பதா³னி, ஸிக்கா²கொட்டா²ஸாதி அத்தோ². ஸிக்கா²ய வா பதா³னி ஸிக்கா²பதா³னி, அதி⁴ஸீலஅதி⁴சித்தஅதி⁴பஞ்ஞாஸிக்கா²ய அதி⁴க³முபாயாதி அத்தோ². அத்த²தோ பன காமாவசரகுஸலசித்தஸம்பயுத்தா விரதியோ, தங்ஸம்பயுத்தத⁴ம்மா பனெத்த² தக்³க³ஹணேனேவ க³ஹேதப்³பா³. ஸரஸேனேவ பதனஸபா⁴வஸ்ஸ அந்தரா ஏவ அதிபாதனங் அதிபாதோ, ஸணிகங் பதிதுங் அத³த்வா ஸீக⁴ங் பாதனந்தி அத்தோ². அதிக்கம்ம வா ஸத்தா²தீ³ஹி அபி⁴ப⁴வித்வா பாதனங் அதிபாதோ, பாணஸ்ஸ அதிபாதோ பாணாதிபாதோ, பாணவதோ⁴ பாணகா⁴தோதி வுத்தங் ஹோதி. பாணோதி செத்த² வோஹாரதோ ஸத்தோ, பரமத்த²தோ ஜீவிதிந்த்³ரியங். தஸ்மிங் பன பாணே பாணஸஞ்ஞினோ ஜீவிதிந்த்³ரியுபச்சே²த³கஉபக்கமஸமுட்டா²பிகா காயவசீத்³வாரானங் அஞ்ஞதரப்பவத்தா வத⁴கசேதனா பாணாதிபாதோ, ததோ பாணாதிபாதா.

    106.Anujānāmi, bhikkhave, sāmaṇerānaṃ dasa sikkhāpadānītiādīsu sikkhitabbāni padāni sikkhāpadāni, sikkhākoṭṭhāsāti attho. Sikkhāya vā padāni sikkhāpadāni, adhisīlaadhicittaadhipaññāsikkhāya adhigamupāyāti attho. Atthato pana kāmāvacarakusalacittasampayuttā viratiyo, taṃsampayuttadhammā panettha taggahaṇeneva gahetabbā. Saraseneva patanasabhāvassa antarā eva atipātanaṃ atipāto, saṇikaṃ patituṃ adatvā sīghaṃ pātananti attho. Atikkamma vā satthādīhi abhibhavitvā pātanaṃ atipāto, pāṇassa atipāto pāṇātipāto, pāṇavadho pāṇaghātoti vuttaṃ hoti. Pāṇoti cettha vohārato satto, paramatthato jīvitindriyaṃ. Tasmiṃ pana pāṇe pāṇasaññino jīvitindriyupacchedakaupakkamasamuṭṭhāpikā kāyavacīdvārānaṃ aññatarappavattā vadhakacetanā pāṇātipāto, tato pāṇātipātā.

    வேரமணீதி வேரஹேதுதாய வேரஸஞ்ஞிதங் பாணாதிபாதாதி³பாபத⁴ம்மங் மணதி, ‘‘மயி இத⁴ டி²தாய கத²மாக³ச்ச²ஸீ’’தி வா தஜ்ஜெந்தீ விய நீஹரதீதி வேரமணீ. விரமதி ஏதாயாதி வா விரமணீதி வத்தப்³பே³ நிருத்தினயேன ‘‘வேரமணீ’’தி வுத்தங். அத்த²தோ பன வேரமணீதி காமாவசரகுஸலசித்தஸம்பயுத்தா விரதியோ. ஸா ‘‘பாணாதிபாதாதி³ங் விரமந்தஸ்ஸ யா தஸ்மிங் ஸமயே பாணாதிபாதா ஆரதி விரதி படிவிரதி வேரமணீ அகிரியா அகரணங் அனஜ்ஜா²பத்தி வேலானதிக்கமோ ஸேதுகா⁴தோ’’தி ஏவமாதி³னா நயேன விப⁴ங்கே³ (விப⁴॰ 704) வுத்தா. காமஞ்சேஸா வேரமணீ நாம லோகுத்தராபி அத்தி², இத⁴ பன ஸமாதா³னவஸப்பவத்தா விரதி அதி⁴ப்பேதாதி லோகுத்தராய விரதியா ஸமாதா³னவஸேன பவத்திஅஸம்ப⁴வதோ காமாவசரகுஸலசித்தஸம்பயுத்தா விரதியோ க³ஹேதப்³பா³.

    Veramaṇīti verahetutāya verasaññitaṃ pāṇātipātādipāpadhammaṃ maṇati, ‘‘mayi idha ṭhitāya kathamāgacchasī’’ti vā tajjentī viya nīharatīti veramaṇī. Viramati etāyāti vā viramaṇīti vattabbe niruttinayena ‘‘veramaṇī’’ti vuttaṃ. Atthato pana veramaṇīti kāmāvacarakusalacittasampayuttā viratiyo. Sā ‘‘pāṇātipātādiṃ viramantassa yā tasmiṃ samaye pāṇātipātā ārati virati paṭivirati veramaṇī akiriyā akaraṇaṃ anajjhāpatti velānatikkamo setughāto’’ti evamādinā nayena vibhaṅge (vibha. 704) vuttā. Kāmañcesā veramaṇī nāma lokuttarāpi atthi, idha pana samādānavasappavattā virati adhippetāti lokuttarāya viratiyā samādānavasena pavattiasambhavato kāmāvacarakusalacittasampayuttā viratiyo gahetabbā.

    அதி³ன்னாதா³னா வேரமணீதிஆதீ³ஸு அதி³ன்னஸ்ஸ ஆதா³னங் அதி³ன்னாதா³னங், பரஸ்ஸஹரணங், தெ²ய்யங் சோரிகாதி வுத்தங் ஹோதி. தத்த² அதி³ன்னந்தி பரபரிக்³க³ஹிதங். யத்த² பரோ யதா²காமகாரிதங் ஆபஜ்ஜந்தோ அத³ண்டா³ரஹோ அனுபவஜ்ஜோ ச ஹோதி, தஸ்மிங் பன பரபரிக்³க³ஹிதே பரபரிக்³க³ஹிதஸஅஞனோ ததா³தா³யகஉபக்கமஸமுட்டா²பிகா தெ²ய்யசேதனா அதி³ன்னாதா³னங்.

    Adinnādānā veramaṇītiādīsu adinnassa ādānaṃ adinnādānaṃ, parassaharaṇaṃ, theyyaṃ corikāti vuttaṃ hoti. Tattha adinnanti parapariggahitaṃ. Yattha paro yathākāmakāritaṃ āpajjanto adaṇḍāraho anupavajjo ca hoti, tasmiṃ pana parapariggahite parapariggahitasaañano tadādāyakaupakkamasamuṭṭhāpikā theyyacetanā adinnādānaṃ.

    அப்³ரஹ்மசரியங் நாம அஸெட்ட²சரியங் த்³வயங்த்³வயஸமாபத்தி. ஸா ஹி ‘‘அப்பஸ்ஸாதா³ காமா ப³ஹுது³க்கா² ப³ஹுபாயாஸா, ஆதீ³னவோ எத்த² பி⁴ய்யோ’’திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 1.177; 2.42) ஹீளிதத்தா அஸெட்டா² அப்பஸத்தா² சரியாதி வா அஸெட்டா²னங் நிஹீனானங் இத்தி²புரிஸானங் சரியாதி வா அஸெட்ட²சரியங், அஸெட்ட²சரியத்தா அப்³ரஹ்மசரியந்தி ச வுச்சதி , அத்த²தோ பன அஸத்³த⁴ம்மஸேவனாதி⁴ப்பாயேன காயத்³வாரப்பவத்தா மக்³கே³னமக்³க³ப்படிபத்திஸமுட்டா²பிகா சேதனா அப்³ரஹ்மசரியங்.

    Abrahmacariyaṃ nāma aseṭṭhacariyaṃ dvayaṃdvayasamāpatti. Sā hi ‘‘appassādā kāmā bahudukkhā bahupāyāsā, ādīnavo ettha bhiyyo’’tiādinā (ma. ni. 1.177; 2.42) hīḷitattā aseṭṭhā appasatthā cariyāti vā aseṭṭhānaṃ nihīnānaṃ itthipurisānaṃ cariyāti vā aseṭṭhacariyaṃ, aseṭṭhacariyattā abrahmacariyanti ca vuccati , atthato pana asaddhammasevanādhippāyena kāyadvārappavattā maggenamaggappaṭipattisamuṭṭhāpikā cetanā abrahmacariyaṃ.

    முஸாதி அபூ⁴தங் அதச்ச²ங் வத்து², வாதோ³தி தஸ்ஸ பூ⁴ததோ தச்ச²தோ விஞ்ஞாபனங். லக்க²ணதோ பன அதத²ங் வத்து²ங் தத²தோ பரங் விஞ்ஞாபேதுகாமஸ்ஸ ததா²விஞ்ஞத்திஸமுட்டா²பிகா சேதனா முஸாவாதோ³ முஸா வதீ³யதி வுச்சதி ஏதாயாதி கத்வா.

    Musāti abhūtaṃ atacchaṃ vatthu, vādoti tassa bhūtato tacchato viññāpanaṃ. Lakkhaṇato pana atathaṃ vatthuṃ tathato paraṃ viññāpetukāmassa tathāviññattisamuṭṭhāpikā cetanā musāvādo musā vadīyati vuccati etāyāti katvā.

    ஸுராமேரயமஜ்ஜப்பமாத³ட்டா²னாதி எத்த² ஸுராதி பூவஸுரா பிட்ட²ஸுரா ஓத³னஸுரா கிண்ணபக்கி²த்தா ஸம்பா⁴ரஸங்யுத்தாதி பஞ்ச ஸுரா. மேரயந்தி புப்பா²ஸவோ ப²லாஸவோ மத்⁴வாஸவோ கு³ளாஸவோ ஸம்பா⁴ரஸங்யுத்தோதி பஞ்ச ஆஸவா. தத்த² பூவே பா⁴ஜனே பக்கி²பித்வா தஜ்ஜங் உத³கங் த³த்வா மத்³தி³த்வா கதா பூவஸுரா. ஏவங் ஸேஸஸுராபி. கிண்ணாதி பன தஸ்ஸா ஸுராய பீ³ஜங் வுச்சதி, யே ஸுராமோத³காதி வுச்சந்தி, தே பக்கி²பித்வா கதா கிண்ணபக்கி²த்தா. ஹரீதகீஸாஸபாதி³னானாஸம்பா⁴ரேஹி ஸங்யோஜிதா ஸம்பா⁴ரஸங்யுத்தா. மது⁴கதாலனாளிகேராதி³புப்ப²ரஸோ சிரபரிவாஸிதோ புப்பா²ஸவோ. பனஸாதி³ப²லரஸோ ப²லாஸவோ. முத்³தி³காரஸோ மத்⁴வாஸவோ. உச்சு²ரஸோ கு³ளாஸவோ. ஹரீதகஆமலககடுகப⁴ண்டா³தி³னானாஸம்பா⁴ரானங் ரஸோ சிரபரிவாஸிதோ ஸம்பா⁴ரஸங்யுத்தோ. தங் ஸப்³ப³ம்பி மத³கரணவஸேன மஜ்ஜங் பிவந்தங் மத³யதீதி கத்வா. பமாத³ட்டா²னந்தி பமாத³காரணங். யாய சேதனாய தங் மஜ்ஜங் பிவந்தி, தஸ்ஸா ஏதங் அதி⁴வசனங். ஸுராமேரயமஜ்ஜே பமாத³ட்டா²னங் ஸுராமேரயமஜ்ஜப்பமாத³ட்டா²னங், தஸ்மா ஸுராமேரயமஜ்ஜப்பமாத³ட்டா²னா.

    Surāmerayamajjappamādaṭṭhānāti ettha surāti pūvasurā piṭṭhasurā odanasurā kiṇṇapakkhittā sambhārasaṃyuttāti pañca surā. Merayanti pupphāsavo phalāsavo madhvāsavo guḷāsavo sambhārasaṃyuttoti pañca āsavā. Tattha pūve bhājane pakkhipitvā tajjaṃ udakaṃ datvā madditvā katā pūvasurā. Evaṃ sesasurāpi. Kiṇṇāti pana tassā surāya bījaṃ vuccati, ye surāmodakāti vuccanti, te pakkhipitvā katā kiṇṇapakkhittā. Harītakīsāsapādinānāsambhārehi saṃyojitā sambhārasaṃyuttā. Madhukatālanāḷikerādipuppharaso ciraparivāsito pupphāsavo. Panasādiphalaraso phalāsavo. Muddikāraso madhvāsavo. Ucchuraso guḷāsavo. Harītakaāmalakakaṭukabhaṇḍādinānāsambhārānaṃ raso ciraparivāsito sambhārasaṃyutto. Taṃ sabbampi madakaraṇavasena majjaṃ pivantaṃ madayatīti katvā. Pamādaṭṭhānanti pamādakāraṇaṃ. Yāya cetanāya taṃ majjaṃ pivanti, tassā etaṃ adhivacanaṃ. Surāmerayamajje pamādaṭṭhānaṃ surāmerayamajjappamādaṭṭhānaṃ, tasmā surāmerayamajjappamādaṭṭhānā.

    விகாலபோ⁴ஜனாதி அருணுக்³க³மனதோ பட்டா²ய யாவ மஜ்ஜ²ன்ஹிகா. அயங் பு³த்³தா⁴தீ³னங் அரியானங் ஆசிண்ணஸமாசிண்ணோ போ⁴ஜனஸ்ஸ காலோ நாம, தத³ஞ்ஞோ விகாலோ. பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ட்டே²ன போ⁴ஜனங், யாகு³ப⁴த்தாதி³ ஸப்³ப³ங் யாவகாலிகவத்து². யதா² ச ‘‘ரத்தூபரதோ’’தி (தீ³॰ 1.10, 194; ம॰ நி॰ 1.293; 3.14) எத்த² ரத்தியா போ⁴ஜனங் ரத்தீதி உத்தரபத³லோபேன வுச்சதி, ஏவமெத்த² போ⁴ஜனஜ்ஜோ²ஹரணங் போ⁴ஜனந்தி. விகாலே போ⁴ஜனங் விகாலபோ⁴ஜனங், ததோ விகாலபோ⁴ஜனா, விகாலே யாவகாலிகவத்து²ஸ்ஸ அஜ்ஜோ²ஹரணாதி அத்தோ². அத² வா ந எத்த² கம்மஸாத⁴னோ பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³த்த²வாசகோ போ⁴ஜனஸத்³தோ³, அத² கோ² பா⁴வஸாத⁴னோ அஜ்ஜோ²ஹரணத்த²வாசகோ க³ஹேதப்³போ³ , தஸ்மா விகாலே போ⁴ஜனங் அஜ்ஜோ²ஹரணங் விகாலபோ⁴ஜனங். கஸ்ஸ பன அஜ்ஜோ²ஹரணந்தி? யாமகாலிகாதீ³னங் அனுஞ்ஞாதத்தா விகாலபோ⁴ஜன-ஸத்³த³ஸ்ஸ வா யாவகாலிகஜ்ஜோ²ஹரணே நிருள்ஹத்தா யாவகாலிகஸ்ஸாதி விஞ்ஞாயதி, அத்த²தோ பன காயத்³வாரப்பவத்தா விகாலே யாவகாலிகஜ்ஜோ²ஹரணசேதனா ‘‘விகாலபோ⁴ஜன’’ந்தி வேதி³தப்³பா³.

    Vikālabhojanāti aruṇuggamanato paṭṭhāya yāva majjhanhikā. Ayaṃ buddhādīnaṃ ariyānaṃ āciṇṇasamāciṇṇo bhojanassa kālo nāma, tadañño vikālo. Bhuñjitabbaṭṭhena bhojanaṃ, yāgubhattādi sabbaṃ yāvakālikavatthu. Yathā ca ‘‘rattūparato’’ti (dī. 1.10, 194; ma. ni. 1.293; 3.14) ettha rattiyā bhojanaṃ rattīti uttarapadalopena vuccati, evamettha bhojanajjhoharaṇaṃ bhojananti. Vikāle bhojanaṃ vikālabhojanaṃ, tato vikālabhojanā, vikāle yāvakālikavatthussa ajjhoharaṇāti attho. Atha vā na ettha kammasādhano bhuñjitabbatthavācako bhojanasaddo, atha kho bhāvasādhano ajjhoharaṇatthavācako gahetabbo , tasmā vikāle bhojanaṃ ajjhoharaṇaṃ vikālabhojanaṃ. Kassa pana ajjhoharaṇanti? Yāmakālikādīnaṃ anuññātattā vikālabhojana-saddassa vā yāvakālikajjhoharaṇe niruḷhattā yāvakālikassāti viññāyati, atthato pana kāyadvārappavattā vikāle yāvakālikajjhoharaṇacetanā ‘‘vikālabhojana’’nti veditabbā.

    நச்சகீ³தவாதி³தவிஸூகத³ஸ்ஸனாதி எத்த² ஸாஸனஸ்ஸ அனநுலோமத்தா விஸூகங் படாணீபூ⁴தங் த³ஸ்ஸனந்தி விஸூகத³ஸ்ஸனங். நச்சாதீ³னஞ்ஹி த³ஸ்ஸனங் ஸச²ந்த³ராக³ப்பவத்திதோ ஸங்கே²பதோ ‘‘ஸப்³ப³பாபஸ்ஸ அகரண’’ந்திஆதி³னயப்பவத்தங் (தீ³॰ நி॰ 2.90; த⁴॰ ப॰ 183) ப⁴க³வதோ ஸாஸனங் ந அனுலோமேதி. நச்சஞ்ச கீ³தஞ்ச வாதி³தஞ்ச விஸூகத³ஸ்ஸனஞ்ச நச்சகீ³தவாதி³தவிஸூகத³ஸ்ஸனங். அத்தனா பயோஜியமானங் பரேஹி பயோஜாபியமானஞ்செத்த² நச்சங் நச்சபா⁴வஸாமஞ்ஞதோ பாளியங் ஏகேனேவ நச்ச-ஸத்³தே³ன க³ஹிதங், ததா² கீ³தவாதி³த-ஸத்³தே³ஹி கா³யனகா³யாபனவாத³னவாதா³பனானி, தஸ்மா அத்தனா நச்சனநச்சாபனாதி³வஸேன நச்சா ச கீ³தா ச வாதி³தா ச அந்தமஸோ மயூரனச்சாதி³வஸேனபி பவத்தானங் நச்சாதீ³னங் விஸூகபூ⁴தா த³ஸ்ஸனா ச வேரமணீதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. நச்சாதீ³னி அத்தனா பயோஜேதுங் வா பரேஹி பயோஜாபேதுங் வா பயுத்தானி பஸ்ஸிதுங் வா நேவ பி⁴க்கூ²னங் ந பி⁴க்கு²னீனங் வட்டதி. த³ஸ்ஸனேன செத்த² ஸவனம்பி ஸங்க³ஹிதங் விரூபேகஸேஸனயேன. யதா² ஸகங் விஸயஆலோசனஸபா⁴வதாய வா பஞ்சன்னங் விஞ்ஞாணானங் ஸவனகிரியாயபி த³ஸ்ஸனஸங்கே²பஸம்ப⁴வதோ ‘‘த³ஸ்ஸனா’’ இச்சேவ வுத்தங். தேனேவ வுத்தங் ‘‘பஞ்சஹி விஞ்ஞாணேஹி ந கஞ்சி த⁴ம்மங் படிவிஜானாதி அஞ்ஞத்ர அபி⁴னிபாதமத்தா’’தி. த³ஸ்ஸனகம்யதாய உபஸங்கமித்வா பஸ்ஸதோ ஏவ செத்த² வீதிக்கமோ ஹோதி, டி²தனிஸின்னஸயனோகாஸே பன ஆக³தங் க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ வா ஆபாத²க³தங் பஸ்ஸதோ ஸியா ஸங்கிலேஸோ, ந வீதிக்கமோ.

    Naccagītavāditavisūkadassanāti ettha sāsanassa ananulomattā visūkaṃ paṭāṇībhūtaṃ dassananti visūkadassanaṃ. Naccādīnañhi dassanaṃ sachandarāgappavattito saṅkhepato ‘‘sabbapāpassa akaraṇa’’ntiādinayappavattaṃ (dī. ni. 2.90; dha. pa. 183) bhagavato sāsanaṃ na anulometi. Naccañca gītañca vāditañca visūkadassanañca naccagītavāditavisūkadassanaṃ. Attanā payojiyamānaṃ parehi payojāpiyamānañcettha naccaṃ naccabhāvasāmaññato pāḷiyaṃ ekeneva nacca-saddena gahitaṃ, tathā gītavādita-saddehi gāyanagāyāpanavādanavādāpanāni, tasmā attanā naccananaccāpanādivasena naccā ca gītā ca vāditā ca antamaso mayūranaccādivasenapi pavattānaṃ naccādīnaṃ visūkabhūtā dassanā ca veramaṇīti evamettha attho daṭṭhabbo. Naccādīni attanā payojetuṃ vā parehi payojāpetuṃ vā payuttāni passituṃ vā neva bhikkhūnaṃ na bhikkhunīnaṃ vaṭṭati. Dassanena cettha savanampi saṅgahitaṃ virūpekasesanayena. Yathā sakaṃ visayaālocanasabhāvatāya vā pañcannaṃ viññāṇānaṃ savanakiriyāyapi dassanasaṅkhepasambhavato ‘‘dassanā’’ icceva vuttaṃ. Teneva vuttaṃ ‘‘pañcahi viññāṇehi na kañci dhammaṃ paṭivijānāti aññatra abhinipātamattā’’ti. Dassanakamyatāya upasaṅkamitvā passato eva cettha vītikkamo hoti, ṭhitanisinnasayanokāse pana āgataṃ gacchantassa vā āpāthagataṃ passato siyā saṃkileso, na vītikkamo.

    மாலாக³ந்த⁴விலேபனதா⁴ரணமண்ட³னவிபூ⁴ஸனட்டா²னாதி எத்த² மாலாதி யங் கிஞ்சி புப்ப²ங். கிஞ்சாபி ஹி மாலா-ஸத்³தோ³ லோகே ப³த்³த⁴மாலவாசகோ, ஸாஸனே பன ருள்ஹியா புப்பே²ஸுபி வுத்தோ, தஸ்மா யங் கிஞ்சி புப்ப²ங் ப³த்³த⁴மப³த்³த⁴ங் வா, தங் ஸப்³ப³ங் ‘‘மாலா’’தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். க³ந்த⁴ந்தி வாஸசுண்ணதூ⁴மாதி³கங் விலேபனதோ அஞ்ஞங் யங் கிஞ்சி க³ந்த⁴ஜாதங். விலேபனந்தி விலேபனத்த²ங் பிஸித்வா படியத்தங் யங் கிஞ்சி ச²விராக³கரணங். பிளந்த⁴னங் தா⁴ரணங், ஊனட்டா²னபூரணங் மண்ட³னங், க³ந்த⁴வஸேன ச²விராக³வஸேன ச ஸாதி³யனங் விபூ⁴ஸனங். தேனேவ தீ³க⁴னிகாயட்ட²கதா²யங் (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.10) மஜ்ஜி²மனிகாயட்ட²கதா²யஞ்ச (ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.293) ‘‘பிளந்த⁴ந்தோ தா⁴ரேதி நாம, ஊனட்டா²னங் பூரெந்தோ மண்டே³தி நாம, க³ந்த⁴வஸேன ச²விராக³வஸேன ச ஸாதி³யந்தோ விபூ⁴ஸேதி நாமா’’தி வுத்தங். பரமத்த²ஜோதிகாயங் பன கு²த்³த³கட்ட²கதா²யங் (கு²॰ பா॰ அட்ட²॰ 2.பச்சி²மபஞ்சஸிக்கா²பத³வண்ணனா) ‘‘மாலாதீ³ஸு தா⁴ரணாதீ³னி யதா²ஸங்க்²யங் யோஜேதப்³பா³னீ’’தி எத்தகமேவ வுத்தங். டா²னங் வுச்சதி காரணங், தஸ்மா யாய து³ஸ்ஸீல்யசேதனாய தானி மாலாதா⁴ரணாதீ³னி மஹாஜனோ கரோதி, ஸா தா⁴ரணமண்ட³னவிபூ⁴ஸனட்டா²னங்.

    Mālāgandhavilepanadhāraṇamaṇḍanavibhūsanaṭṭhānāti ettha mālāti yaṃ kiñci pupphaṃ. Kiñcāpi hi mālā-saddo loke baddhamālavācako, sāsane pana ruḷhiyā pupphesupi vutto, tasmā yaṃ kiñci pupphaṃ baddhamabaddhaṃ vā, taṃ sabbaṃ ‘‘mālā’’ti daṭṭhabbaṃ. Gandhanti vāsacuṇṇadhūmādikaṃ vilepanato aññaṃ yaṃ kiñci gandhajātaṃ. Vilepananti vilepanatthaṃ pisitvā paṭiyattaṃ yaṃ kiñci chavirāgakaraṇaṃ. Piḷandhanaṃ dhāraṇaṃ, ūnaṭṭhānapūraṇaṃ maṇḍanaṃ, gandhavasena chavirāgavasena ca sādiyanaṃ vibhūsanaṃ. Teneva dīghanikāyaṭṭhakathāyaṃ (dī. ni. aṭṭha. 1.10) majjhimanikāyaṭṭhakathāyañca (ma. ni. aṭṭha. 1.293) ‘‘piḷandhanto dhāreti nāma, ūnaṭṭhānaṃ pūrento maṇḍeti nāma, gandhavasena chavirāgavasena ca sādiyanto vibhūseti nāmā’’ti vuttaṃ. Paramatthajotikāyaṃ pana khuddakaṭṭhakathāyaṃ (khu. pā. aṭṭha. 2.pacchimapañcasikkhāpadavaṇṇanā) ‘‘mālādīsu dhāraṇādīni yathāsaṅkhyaṃ yojetabbānī’’ti ettakameva vuttaṃ. Ṭhānaṃ vuccati kāraṇaṃ, tasmā yāya dussīlyacetanāya tāni mālādhāraṇādīni mahājano karoti, sā dhāraṇamaṇḍanavibhūsanaṭṭhānaṃ.

    உச்சாஸயனமஹாஸயனாதி எத்த² உச்சாதி உச்ச-ஸத்³தே³ன ஸமானத்த²ங் ஏகங் ஸத்³த³ந்தரங். ஸேதி எத்தா²தி ஸயனங், உச்சாஸயனஞ்ச மஹாஸயனஞ்ச உச்சாஸயனமஹாஸயனங். உச்சாஸயனங் வுச்சதி பமாணாதிக்கந்தங் மஞ்சாதி³. மஹாஸயனங் அகப்பியத்த²ரணேஹி அத்த²தங் ஆஸந்தா³தி³. ஆஸனஞ்செத்த² ஸயனேனேவ ஸங்க³ஹிதந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். யஸ்மா பன ஆதா⁴ரே படிக்கி²த்தே ததா³தா⁴ரா கிரியா படிக்கி²த்தாவ ஹோதி, தஸ்மா ‘‘உச்சாஸயனமஹாஸயனா’’ இச்சேவ வுத்தங், அத்த²தோ பன தது³பபோ⁴க³பூ⁴தனிஸஜ்ஜானிபஜ்ஜனேஹி விரதி த³ஸ்ஸிதாதி த³ட்ட²ப்³பா³. அத² வா உச்சாஸயனமஹாஸயனஸயனாதி ஏதஸ்மிங் அத்தே² ஏகஸேஸனயேன அயங் நித்³தே³ஸோ கதோ யதா² ‘‘நாமரூபபச்சயா ஸளாயதன’’ந்தி, ஆஸனகிரியாபுப்³ப³கத்தா ஸயனகிரியாய ஸயனக்³க³ஹணேனேவ ஆஸனம்பி க³ஹிதந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.

    Uccāsayanamahāsayanāti ettha uccāti ucca-saddena samānatthaṃ ekaṃ saddantaraṃ. Seti etthāti sayanaṃ, uccāsayanañca mahāsayanañca uccāsayanamahāsayanaṃ. Uccāsayanaṃ vuccati pamāṇātikkantaṃ mañcādi. Mahāsayanaṃ akappiyattharaṇehi atthataṃ āsandādi. Āsanañcettha sayaneneva saṅgahitanti daṭṭhabbaṃ. Yasmā pana ādhāre paṭikkhitte tadādhārā kiriyā paṭikkhittāva hoti, tasmā ‘‘uccāsayanamahāsayanā’’ icceva vuttaṃ, atthato pana tadupabhogabhūtanisajjānipajjanehi virati dassitāti daṭṭhabbā. Atha vā uccāsayanamahāsayanasayanāti etasmiṃ atthe ekasesanayena ayaṃ niddeso kato yathā ‘‘nāmarūpapaccayā saḷāyatana’’nti, āsanakiriyāpubbakattā sayanakiriyāya sayanaggahaṇeneva āsanampi gahitanti veditabbaṃ.

    ஜாதரூபரஜதபடிக்³க³ஹணாதி எத்த² ஜாதரூபந்தி ஸுவண்ணங். ரஜதந்தி கஹாபணோ லோஹமாஸகோ ஜதுமாஸகோ தா³ருமாஸகோதி யே வோஹாரங் க³ச்ச²ந்தி, தஸ்ஸ உப⁴யஸ்ஸபி படிக்³க³ஹணங் ஜாதரூபரஜதபடிக்³க³ஹணங். திவித⁴ஞ்செத்த² படிக்³க³ஹணங் காயேன வாசாய மனஸாதி. தத்த² காயேன படிக்³க³ஹணங் உக்³க³ண்ஹனங், வாசாய படிக்³க³ஹணங் உக்³க³ஹாபனங், மனஸா படிக்³க³ஹணங் ஸாதி³யனங். திவித⁴ம்பி படிக்³க³ஹணங் ஸாமஞ்ஞனித்³தே³ஸேன ஏகஸேஸனயேன வா க³ஹெத்வா ‘‘படிக்³க³ஹணா’’தி வுத்தங், தஸ்மா நேவ உக்³க³ஹேதுங் ந உக்³க³ஹாபேதுங் ந உபனிக்கி²த்தங் வா ஸாதி³துங் வட்டதி. இமானி பன த³ஸ ஸிக்கா²பதா³னி க³ஹட்டா²னம்பி ஸாதா⁴ரணானி. வுத்தஞ்ஹேதங் விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ (விஸுத்³தி⁴॰ 13) ‘‘உபாஸகஉபாஸிகானங் நிச்சஸீலவஸேன பஞ்ச ஸிக்கா²பதா³னி, ஸதி வா உஸ்ஸாஹே த³ஸ, உபோஸத²ங்க³வஸேன அட்டா²தி இத³ங் க³ஹட்ட²ஸீல’’ந்தி. எத்த² ஹி த³ஸாதி ஸாமணேரேஹி ரக்கி²தப்³ப³ஸீலமாஹ க⁴டிகாராதீ³னங் விய. பரமத்த²ஜோதிகாயங் பன கு²த்³த³கட்ட²கதா²யங் (கு²॰ பா॰ அட்ட²॰ 2.ஸாதா⁴ரணவிஸேஸவவத்தா²ன) ‘‘ஆதி³தோ த்³வே சதுத்த²பஞ்சமானி உபாஸகானங் ஸாமணேரானஞ்ச ஸாதா⁴ரணானி நிச்சஸீலவஸேன, உபோஸத²ஸீலவஸேன பன உபாஸகானங் ஸத்தமட்ட²மங் சேகங் அங்க³ங் கத்வா ஸப்³ப³பச்சி²மவஜ்ஜானி ஸப்³பா³னிபி ஸாமணேரேஹி ஸாதா⁴ரணானி, பச்சி²மங் பன ஸாமணேரானமேவ விஸேஸபூ⁴த’’ந்தி வுத்தங், தங் ‘‘ஸதி வா உஸ்ஸாஹே த³ஸா’’தி இமினா ந ஸமேதி. நாஸனவத்தூ²தி லிங்க³னாஸனாய வத்து², அதி⁴ட்டா²னங் காரணந்தி வுத்தங் ஹோதி.

    Jātarūparajatapaṭiggahaṇāti ettha jātarūpanti suvaṇṇaṃ. Rajatanti kahāpaṇo lohamāsako jatumāsako dārumāsakoti ye vohāraṃ gacchanti, tassa ubhayassapi paṭiggahaṇaṃ jātarūparajatapaṭiggahaṇaṃ. Tividhañcettha paṭiggahaṇaṃ kāyena vācāya manasāti. Tattha kāyena paṭiggahaṇaṃ uggaṇhanaṃ, vācāya paṭiggahaṇaṃ uggahāpanaṃ, manasā paṭiggahaṇaṃ sādiyanaṃ. Tividhampi paṭiggahaṇaṃ sāmaññaniddesena ekasesanayena vā gahetvā ‘‘paṭiggahaṇā’’ti vuttaṃ, tasmā neva uggahetuṃ na uggahāpetuṃ na upanikkhittaṃ vā sādituṃ vaṭṭati. Imāni pana dasa sikkhāpadāni gahaṭṭhānampi sādhāraṇāni. Vuttañhetaṃ visuddhimagge (visuddhi. 13) ‘‘upāsakaupāsikānaṃ niccasīlavasena pañca sikkhāpadāni, sati vā ussāhe dasa, uposathaṅgavasena aṭṭhāti idaṃ gahaṭṭhasīla’’nti. Ettha hi dasāti sāmaṇerehi rakkhitabbasīlamāha ghaṭikārādīnaṃ viya. Paramatthajotikāyaṃ pana khuddakaṭṭhakathāyaṃ (khu. pā. aṭṭha. 2.sādhāraṇavisesavavatthāna) ‘‘ādito dve catutthapañcamāni upāsakānaṃ sāmaṇerānañca sādhāraṇāni niccasīlavasena, uposathasīlavasena pana upāsakānaṃ sattamaṭṭhamaṃ cekaṃ aṅgaṃ katvā sabbapacchimavajjāni sabbānipi sāmaṇerehi sādhāraṇāni, pacchimaṃ pana sāmaṇerānameva visesabhūta’’nti vuttaṃ, taṃ ‘‘sati vā ussāhe dasā’’ti iminā na sameti. Nāsanavatthūti liṅganāsanāya vatthu, adhiṭṭhānaṃ kāraṇanti vuttaṃ hoti.

    107. கிந்தீதி கேன நு கோ² உபாயேன. ‘‘அத்தனோ பரிவேணந்தி இத³ங் புக்³க³லிகங் ஸந்தா⁴ய வுத்த’’ந்தி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங். அயமெத்த² க³ண்டி²பத³காரானங் அதி⁴ப்பாயோ – ‘‘வஸ்ஸக்³கே³ன பத்தஸேனாஸன’’ந்தி இமினா தஸ்ஸ வஸ்ஸக்³கே³ன பத்தங் ஸங்கி⁴கஸேனாஸனங் வுத்தங், ‘‘அத்தனோ பரிவேண’’ந்தி இமினாபி தஸ்ஸேவ புக்³க³லிகஸேனாஸனங் வுத்தந்தி. அயங் பனெத்த² அம்ஹாகங் க²ந்தி – ‘‘யத்த² வா வஸதீ’’தி இமினா ஸங்கி⁴கங் வா ஹோது புக்³க³லிகங் வா, தஸ்ஸ நிப³த்³த⁴வஸனகஸேனாஸனங் வுத்தங். ‘‘யத்த² வா படிக்கமதீ’’தி இமினா பன யங் ஆசரியஸ்ஸ உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ வா வஸனட்டா²னங் உபட்டா²னாதி³னிமித்தங் நிப³த்³த⁴ங் பவிஸதி, தங் ஆசரியுபஜ்ஜா²யானங் வஸனட்டா²னங் வுத்தங். தஸ்மா தது³ப⁴யங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘உப⁴யேனபி அத்தனோ பரிவேணஞ்ச வஸ்ஸக்³கே³ன பத்தஸேனாஸனஞ்ச வுத்த’’ந்தி ஆஹ. தத்த² அத்தனோ பரிவேணந்தி இமினா ஆசரியுபஜ்ஜா²யானங் வஸனட்டா²னங் த³ஸ்ஸிதங், வஸ்ஸக்³கே³ன பத்தஸேனாஸனந்தி இமினா பன தஸ்ஸ வஸனட்டா²னங். தது³ப⁴யம்பி ஸங்கி⁴கங் வா ஹோது புக்³க³லிகங் வா, ஆவரணங் காதப்³ப³மேவாதி. முக²த்³வாரிகந்தி முக²த்³வாரேன பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். த³ண்ட³கம்மங் கத்வாதி த³ண்ட³கம்மங் யோஜெத்வா. த³ண்டெ³ந்தி வினெந்தி ஏதேனாதி த³ண்டோ³, ஸோயேவ காதப்³ப³த்தா கம்மந்தி த³ண்ட³கம்மங், ஆவரணாதி³.

    107.Kintīti kena nu kho upāyena. ‘‘Attano pariveṇanti idaṃ puggalikaṃ sandhāya vutta’’nti gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Ayamettha gaṇṭhipadakārānaṃ adhippāyo – ‘‘vassaggena pattasenāsana’’nti iminā tassa vassaggena pattaṃ saṅghikasenāsanaṃ vuttaṃ, ‘‘attano pariveṇa’’nti imināpi tasseva puggalikasenāsanaṃ vuttanti. Ayaṃ panettha amhākaṃ khanti – ‘‘yattha vā vasatī’’ti iminā saṅghikaṃ vā hotu puggalikaṃ vā, tassa nibaddhavasanakasenāsanaṃ vuttaṃ. ‘‘Yattha vā paṭikkamatī’’ti iminā pana yaṃ ācariyassa upajjhāyassa vā vasanaṭṭhānaṃ upaṭṭhānādinimittaṃ nibaddhaṃ pavisati, taṃ ācariyupajjhāyānaṃ vasanaṭṭhānaṃ vuttaṃ. Tasmā tadubhayaṃ dassetuṃ ‘‘ubhayenapi attano pariveṇañca vassaggena pattasenāsanañca vutta’’nti āha. Tattha attano pariveṇanti iminā ācariyupajjhāyānaṃ vasanaṭṭhānaṃ dassitaṃ, vassaggena pattasenāsananti iminā pana tassa vasanaṭṭhānaṃ. Tadubhayampi saṅghikaṃ vā hotu puggalikaṃ vā, āvaraṇaṃ kātabbamevāti. Mukhadvārikanti mukhadvārena bhuñjitabbaṃ. Daṇḍakammaṃ katvāti daṇḍakammaṃ yojetvā. Daṇḍenti vinenti etenāti daṇḍo, soyeva kātabbattā kammanti daṇḍakammaṃ, āvaraṇādi.

    ஸிக்கா²பத³த³ண்ட³கம்மவத்து²கதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sikkhāpadadaṇḍakammavatthukathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi
    42. ஸிக்கா²பத³கதா² • 42. Sikkhāpadakathā
    43. த³ண்ட³கம்மவத்து² • 43. Daṇḍakammavatthu

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ஸிக்கா²பத³த³ண்ட³கம்மவத்து²கதா² • Sikkhāpadadaṇḍakammavatthukathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ஸிக்கா²பத³த³ண்ட³கம்மவத்து²கதா²வண்ணனா • Sikkhāpadadaṇḍakammavatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஸிக்கா²பத³த³ண்ட³கம்மவத்து²கதா²வண்ணனா • Sikkhāpadadaṇḍakammavatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 42. ஸிக்கா²பத³த³ண்ட³கம்மவத்து²கதா² • 42. Sikkhāpadadaṇḍakammavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact