Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    5. பஞ்சமபண்ணாஸகங்

    5. Pañcamapaṇṇāsakaṃ

    (21) 1. ஸப்புரிஸவக்³கோ³

    (21) 1. Sappurisavaggo

    1-10. ஸிக்கா²பத³ஸுத்தாதி³வண்ணனா

    1-10. Sikkhāpadasuttādivaṇṇanā

    201-210. பஞ்சமஸ்ஸ பட²மே அஸப்புரிஸோதி லாமகபுரிஸோ. பாணங் அதிபாதேதீதி பாணாதிபாதீ. அதி³ன்னங் ஆதி³யதீதி அதி³ன்னாதா³யீ. காமேஸு மிச்சா² சரதீதி காமேஸுமிச்சா²சாரீ. முஸா வத³தீதி முஸாவாதீ³. ஸுராமேரயமஜ்ஜபமாதே³ திட்ட²தீதி ஸுராமேரயமஜ்ஜபமாத³ட்டா²யீ. பாணாதிபாதே ஸமாத³பேதீதி யதா² பாணங் அதிபாதேதி, ததா² நங் தத்த² க³ஹணங் க³ண்ஹாபேதி. ஸேஸேஸுபி ஏஸேவ நயோ. அயங் வுச்சதீதி அயங் ஏவரூபோ புக்³க³லோ யஸ்மா ஸயங்கதேன ச து³ஸ்ஸீல்யேன ஸமன்னாக³தோ, யஞ்ச ஸமாத³பிதேன கதங், ததோ உபட்³ட⁴ஸ்ஸ தா³யாதோ³, தஸ்மா ‘‘அஸப்புரிஸேன அஸப்புரிஸதரோ’’தி வுச்சதி. ஸப்புரிஸோதி உத்தமபுரிஸோ. ஸப்புரிஸேன ஸப்புரிஸதரோதி அத்தனா ச கதேன ஸுஸீல்யேன ஸமன்னாக³தத்தா யஞ்ச ஸமாத³பிதோ கரோதி, ததோ உபட்³ட⁴ஸ்ஸ தா³யாத³த்தா உத்தமபுரிஸேன உத்தமபுரிஸதரோ. எத்த² ச பரேன கதங் து³ஸ்ஸீல்யங் ஸுஸீல்யங் வா ஆணத்தியா அத்தனா ச வசிப்பயோகே³ன கதந்தி ஆணாபனவஸேன பஸுதபாபஸ்ஸ புஞ்ஞஸ்ஸ வா தா³யாதோ³ ‘‘ததோ உபட்³ட⁴ஸ்ஸ தா³யாதோ³’’தி வுத்தோ. து³தியாதீ³னி உத்தானத்தா²னேவ.

    201-210. Pañcamassa paṭhame asappurisoti lāmakapuriso. Pāṇaṃ atipātetīti pāṇātipātī. Adinnaṃ ādiyatīti adinnādāyī. Kāmesu micchā caratīti kāmesumicchācārī. Musā vadatīti musāvādī. Surāmerayamajjapamāde tiṭṭhatīti surāmerayamajjapamādaṭṭhāyī. Pāṇātipāte samādapetīti yathā pāṇaṃ atipāteti, tathā naṃ tattha gahaṇaṃ gaṇhāpeti. Sesesupi eseva nayo. Ayaṃ vuccatīti ayaṃ evarūpo puggalo yasmā sayaṃkatena ca dussīlyena samannāgato, yañca samādapitena kataṃ, tato upaḍḍhassa dāyādo, tasmā ‘‘asappurisena asappurisataro’’ti vuccati. Sappurisoti uttamapuriso. Sappurisena sappurisataroti attanā ca katena susīlyena samannāgatattā yañca samādapito karoti, tato upaḍḍhassa dāyādattā uttamapurisena uttamapurisataro. Ettha ca parena kataṃ dussīlyaṃ susīlyaṃ vā āṇattiyā attanā ca vacippayogena katanti āṇāpanavasena pasutapāpassa puññassa vā dāyādo ‘‘tato upaḍḍhassa dāyādo’’ti vutto. Dutiyādīni uttānatthāneva.

    ஸிக்கா²பத³ஸுத்தாதி³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sikkhāpadasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.

    ஸப்புரிஸவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sappurisavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.

    211-220. து³தியோ பரிஸாவக்³கோ³ உத்தானத்தோ²யேவ.

    211-220. Dutiyo parisāvaggo uttānatthoyeva.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya
    1. ஸிக்கா²பத³ஸுத்தங் • 1. Sikkhāpadasuttaṃ
    2. அஸ்ஸத்³த⁴ஸுத்தங் • 2. Assaddhasuttaṃ
    3. ஸத்தகம்மஸுத்தங் • 3. Sattakammasuttaṃ
    4. த³ஸகம்மஸுத்தங் • 4. Dasakammasuttaṃ
    5. அட்ட²ங்கி³கஸுத்தங் • 5. Aṭṭhaṅgikasuttaṃ
    6. த³ஸமக்³க³ஸுத்தங் • 6. Dasamaggasuttaṃ
    7. பட²மபாபத⁴ம்மஸுத்தங் • 7. Paṭhamapāpadhammasuttaṃ
    8. து³தியபாபத⁴ம்மஸுத்தங் • 8. Dutiyapāpadhammasuttaṃ
    9. ததியபாபத⁴ம்மஸுத்தங் • 9. Tatiyapāpadhammasuttaṃ
    10. சதுத்த²பாபத⁴ம்மஸுத்தங் • 10. Catutthapāpadhammasuttaṃ
    1. பரிஸாஸுத்தங் • 1. Parisāsuttaṃ
    2. தி³ட்டி²ஸுத்தங் • 2. Diṭṭhisuttaṃ
    3. அகதஞ்ஞுதாஸுத்தங் • 3. Akataññutāsuttaṃ
    4. பாணாதிபாதீஸுத்தங் • 4. Pāṇātipātīsuttaṃ
    5. பட²மமக்³க³ஸுத்தங் • 5. Paṭhamamaggasuttaṃ
    6. து³தியமக்³க³ஸுத்தங் • 6. Dutiyamaggasuttaṃ
    7. பட²மவோஹாரபத²ஸுத்தங் • 7. Paṭhamavohārapathasuttaṃ
    8. து³தியவோஹாரபத²ஸுத்தங் • 8. Dutiyavohārapathasuttaṃ
    9. அஹிரிகஸுத்தங் • 9. Ahirikasuttaṃ
    10. து³ஸ்ஸீலஸுத்தங் • 10. Dussīlasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact