Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கு²த்³த³கபாட²-அட்ட²கதா² • Khuddakapāṭha-aṭṭhakathā |
2. ஸிக்கா²பத³வண்ணனா
2. Sikkhāpadavaṇṇanā
ஸிக்கா²பத³பாட²மாதிகா
Sikkhāpadapāṭhamātikā
ஏவங் ஸரணக³மனேஹி ஸாஸனோதாரங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸாஸனங் ஓதிண்ணேன உபாஸகேன வா பப்³ப³ஜிதேன வா யேஸு ஸிக்கா²பதே³ஸு பட²மங் ஸிக்கி²தப்³ப³ங், தானி த³ஸ்ஸேதுங் நிக்கி²த்தஸ்ஸ ஸிக்கா²பத³பாட²ஸ்ஸ இதா³னி வண்ணனத்த²ங் அயங் மாதிகா –
Evaṃ saraṇagamanehi sāsanotāraṃ dassetvā sāsanaṃ otiṇṇena upāsakena vā pabbajitena vā yesu sikkhāpadesu paṭhamaṃ sikkhitabbaṃ, tāni dassetuṃ nikkhittassa sikkhāpadapāṭhassa idāni vaṇṇanatthaṃ ayaṃ mātikā –
‘‘யேன யத்த² யதா³ யஸ்மா, வுத்தானேதானி தங் நயங்;
‘‘Yena yattha yadā yasmā, vuttānetāni taṃ nayaṃ;
வத்வா கத்வா வவத்தா²னங், ஸாதா⁴ரணவிஸேஸதோ.
Vatvā katvā vavatthānaṃ, sādhāraṇavisesato.
‘‘பகதியா ச யங் வஜ்ஜங், வஜ்ஜங் பண்ணத்தியா ச யங்;
‘‘Pakatiyā ca yaṃ vajjaṃ, vajjaṃ paṇṇattiyā ca yaṃ;
வவத்த²பெத்வா தங் கத்வா, பதா³னங் ப்³யஞ்ஜனத்த²தோ.
Vavatthapetvā taṃ katvā, padānaṃ byañjanatthato.
‘‘ஸாதா⁴ரணானங் ஸப்³பே³ஸங், ஸாதா⁴ரணவிபா⁴வனங்;
‘‘Sādhāraṇānaṃ sabbesaṃ, sādhāraṇavibhāvanaṃ;
அத² பஞ்சஸு புப்³பே³ஸு, விஸேஸத்த²ப்பகாஸதோ.
Atha pañcasu pubbesu, visesatthappakāsato.
‘‘பாணாதிபாதபபு⁴தி-ஹேகதானானதாதி³தோ;
‘‘Pāṇātipātapabhuti-hekatānānatādito;
ஆரம்மணாதா³னபே⁴தா³, மஹாஸாவஜ்ஜதோ ததா².
Ārammaṇādānabhedā, mahāsāvajjato tathā.
‘‘பயோக³ங்க³ஸமுட்டா²னா, வேத³னாமூலகம்மதோ;
‘‘Payogaṅgasamuṭṭhānā, vedanāmūlakammato;
விரமதோ ச ப²லதோ, விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.
Viramato ca phalato, viññātabbo vinicchayo.
‘‘யோஜேதப்³ப³ங் ததோ யுத்தங், பச்சி²மெஸ்வபி பஞ்சஸு;
‘‘Yojetabbaṃ tato yuttaṃ, pacchimesvapi pañcasu;
ஆவேணிகஞ்ச வத்தப்³ப³ங், ஞெய்யா ஹீனாதி³தாபி சா’’தி.
Āveṇikañca vattabbaṃ, ñeyyā hīnāditāpi cā’’ti.
தத்த² ஏதானி பாணாதிபாதாவேரமணீதிஆதீ³னி த³ஸ ஸிக்கா²பதா³னி ப⁴க³வதா ஏவ வுத்தானி, ந ஸாவகாதீ³ஹி. தானி ச ஸாவத்தி²யங் வுத்தானி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே ஆயஸ்மந்தங் ராஹுலங் பப்³பா³ஜெத்வா கபிலவத்து²தோ ஸாவத்தி²ங் அனுப்பத்தேன ஸாமணேரானங் ஸிக்கா²பத³வவத்தா²பனத்த²ங். வுத்தங் ஹேதங் –
Tattha etāni pāṇātipātāveramaṇītiādīni dasa sikkhāpadāni bhagavatā eva vuttāni, na sāvakādīhi. Tāni ca sāvatthiyaṃ vuttāni jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme āyasmantaṃ rāhulaṃ pabbājetvā kapilavatthuto sāvatthiṃ anuppattena sāmaṇerānaṃ sikkhāpadavavatthāpanatthaṃ. Vuttaṃ hetaṃ –
‘‘அத² கோ² ப⁴க³வா கபிலவத்து²ஸ்மிங் யதா²பி⁴ரந்தங் விஹரித்வா யேன ஸாவத்தி² தேன சாரிகங் பக்காமி. அனுபுப்³பே³ன சாரிகங் சரமானோ யேன ஸாவத்தி² தத³வஸரி. தத்ர ஸுத³ங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன …பே॰… அத² கோ² ஸாமணேரானங் ஏதத³ஹோஸி – ‘கதி நு கோ² அம்ஹாகங் ஸிக்கா²பதா³னி, கத்த² ச அம்ஹேஹி ஸிக்கி²தப்³ப³’’’ந்தி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங் – ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஸாமணேரானங் த³ஸ ஸிக்கா²பதா³னி, தேஸு ச ஸாமணேரேஹி ஸிக்கி²துங் , பாணாதிபாதாவேரமணீ…பே॰… ஜாதரூபரஜதபடிக்³க³ஹணா வேரமணீ’’தி (மஹாவ॰ 105).
‘‘Atha kho bhagavā kapilavatthusmiṃ yathābhirantaṃ viharitvā yena sāvatthi tena cārikaṃ pakkāmi. Anupubbena cārikaṃ caramāno yena sāvatthi tadavasari. Tatra sudaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena …pe… atha kho sāmaṇerānaṃ etadahosi – ‘kati nu kho amhākaṃ sikkhāpadāni, kattha ca amhehi sikkhitabba’’’nti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ – ‘‘anujānāmi, bhikkhave, sāmaṇerānaṃ dasa sikkhāpadāni, tesu ca sāmaṇerehi sikkhituṃ , pāṇātipātāveramaṇī…pe… jātarūparajatapaṭiggahaṇā veramaṇī’’ti (mahāva. 105).
தானேதானி ‘‘ஸமாதா³ய ஸிக்க²தி ஸிக்கா²பதே³ஸூ’’தி (தீ³॰ நி॰ 1.193; ம॰ நி॰ 2.24; விப⁴॰ 508) ஸுத்தானுஸாரேன ஸரணக³மனேஸு ச த³ஸ்ஸிதபாடா²னுஸாரேன ‘‘பாணாதிபாதா வேரமணிஸிக்கா²பத³ங் ஸமாதி³யாமீ’’தி ஏவங் வாசனாமக்³க³ங் ஆரோபிதானீதி வேதி³தப்³பா³னி. ஏவங் தாவ ‘‘யேன யத்த² யதா³ யஸ்மா, வுத்தானேதானி தங் நயங் வத்வா’’தி ஸோ நயோ த³ட்ட²ப்³போ³.
Tānetāni ‘‘samādāya sikkhati sikkhāpadesū’’ti (dī. ni. 1.193; ma. ni. 2.24; vibha. 508) suttānusārena saraṇagamanesu ca dassitapāṭhānusārena ‘‘pāṇātipātā veramaṇisikkhāpadaṃ samādiyāmī’’ti evaṃ vācanāmaggaṃ āropitānīti veditabbāni. Evaṃ tāva ‘‘yena yattha yadā yasmā, vuttānetāni taṃ nayaṃ vatvā’’ti so nayo daṭṭhabbo.
ஸாதா⁴ரணவிஸேஸவவத்தா²னங்
Sādhāraṇavisesavavatthānaṃ
எத்த² ச ஆதி³தோ த்³வே சதுத்த²பஞ்சமானி உபாஸகானங் ஸாமணேரானஞ்ச ஸாதா⁴ரணானி நிச்சஸீலவஸேன. உபோஸத²ஸீலவஸேன பன உபாஸகானங் ஸத்தமட்ட²மங் சேகங் அங்க³ங் கத்வா ஸப்³ப³பச்சி²மவஜ்ஜானி ஸப்³பா³னிபி ஸாமணேரேஹி ஸாதா⁴ரணானி, பச்சி²மங் பன ஸாமணேரானமேவ விஸேஸபூ⁴தந்தி ஏவங் ஸாதா⁴ரணவிஸேஸதோ வவத்தா²னங் காதப்³ப³ங். புரிமானி செத்த² பஞ்ச ஏகந்தஅகுஸலசித்தஸமுட்டா²னத்தா பாணாதிபாதாதீ³னங் பகதிவஜ்ஜதோ வேரமணியா, ஸேஸானி பண்ணத்திவஜ்ஜதோதி ஏவங் பகதியா ச யங் வஜ்ஜங், வஜ்ஜங் பண்ணத்தியா ச யங், தங் வவத்த²பேதப்³ப³ங்.
Ettha ca ādito dve catutthapañcamāni upāsakānaṃ sāmaṇerānañca sādhāraṇāni niccasīlavasena. Uposathasīlavasena pana upāsakānaṃ sattamaṭṭhamaṃ cekaṃ aṅgaṃ katvā sabbapacchimavajjāni sabbānipi sāmaṇerehi sādhāraṇāni, pacchimaṃ pana sāmaṇerānameva visesabhūtanti evaṃ sādhāraṇavisesato vavatthānaṃ kātabbaṃ. Purimāni cettha pañca ekantaakusalacittasamuṭṭhānattā pāṇātipātādīnaṃ pakativajjato veramaṇiyā, sesāni paṇṇattivajjatoti evaṃ pakatiyā ca yaṃ vajjaṃ, vajjaṃ paṇṇattiyā ca yaṃ, taṃ vavatthapetabbaṃ.
ஸாதா⁴ரணவிபா⁴வனா
Sādhāraṇavibhāvanā
யஸ்மா செத்த² ‘‘வேரமணிஸிக்கா²பத³ங் ஸமாதி³யாமீ’’தி ஏதானி ஸப்³ப³ஸாதா⁴ரணானி பதா³னி, தஸ்மா ஏதேஸங் பதா³னங் ப்³யஞ்ஜனதோ ச அத்த²தோ ச அயங் ஸாதா⁴ரணவிபா⁴வனா வேதி³தப்³பா³ –
Yasmā cettha ‘‘veramaṇisikkhāpadaṃ samādiyāmī’’ti etāni sabbasādhāraṇāni padāni, tasmā etesaṃ padānaṃ byañjanato ca atthato ca ayaṃ sādhāraṇavibhāvanā veditabbā –
தத்த² ப்³யஞ்ஜனதோ தாவ வேரங் மணதீதி வேரமணீ, வேரங் பஜஹதி, வினோதே³தி, ப்³யந்தீகரோதி, அனபா⁴வங் க³மேதீதி அத்தோ². விரமதி வா ஏதாய கரணபூ⁴தாய வேரம்ஹா புக்³க³லோதி, விகாரஸ்ஸ வேகாரங் கத்வா வேரமணீ. தேனேவ செத்த² ‘‘வேரமணிஸிக்கா²பத³ங் விரமணிஸிக்கா²பத³’’ந்தி த்³விதா⁴ ஸஜ்ஜா²யங் கரொந்தி. ஸிக்கி²தப்³பா³தி ஸிக்கா², பஜ்ஜதே அனேனாதி பத³ங். ஸிக்கா²ய பத³ங் ஸிக்கா²பத³ங், ஸிக்கா²ய அதி⁴க³மூபாயோதி அத்தோ². அத² வா மூலங் நிஸ்ஸயோ பதிட்டா²தி வுத்தங் ஹோதி. வேரமணீ ஏவ ஸிக்கா²பத³ங் வேரமணிஸிக்கா²பத³ங், விரமணிஸிக்கா²பத³ங் வா து³தியேன நயேன. ஸம்மா ஆதி³யாமி ஸமாதி³யாமி, அவீதிக்கமனாதி⁴ப்பாயேன அக²ண்ட³காரிதாய அச்சி²த்³த³காரிதாய அஸப³லகாரிதாய ச ஆதி³யாமீதி வுத்தங் ஹோதி.
Tattha byañjanato tāva veraṃ maṇatīti veramaṇī, veraṃ pajahati, vinodeti, byantīkaroti, anabhāvaṃ gametīti attho. Viramati vā etāya karaṇabhūtāya veramhā puggaloti, vikārassa vekāraṃ katvā veramaṇī. Teneva cettha ‘‘veramaṇisikkhāpadaṃ viramaṇisikkhāpada’’nti dvidhā sajjhāyaṃ karonti. Sikkhitabbāti sikkhā, pajjate anenāti padaṃ. Sikkhāya padaṃ sikkhāpadaṃ, sikkhāya adhigamūpāyoti attho. Atha vā mūlaṃ nissayo patiṭṭhāti vuttaṃ hoti. Veramaṇī eva sikkhāpadaṃ veramaṇisikkhāpadaṃ, viramaṇisikkhāpadaṃ vā dutiyena nayena. Sammā ādiyāmi samādiyāmi, avītikkamanādhippāyena akhaṇḍakāritāya acchiddakāritāya asabalakāritāya ca ādiyāmīti vuttaṃ hoti.
அத்த²தோ பன வேரமணீதி காமாவசரகுஸலசித்தஸம்பயுத்தா விரதி, ஸா பாணாதிபாதா விரமந்தஸ்ஸ ‘‘யா தஸ்மிங் ஸமயே பாணாதிபாதா ஆரதி விரதி படிவிரதி வேரமணீ அகிரியா அகரணங் அனஜ்ஜா²பத்தி வேலாஅனதிக்கமோ ஸேதுகா⁴தோ’’தி ஏவமாதி³னா (விப⁴॰ 704) நயேன விப⁴ங்கே³ வுத்தா. காமஞ்சேஸா வேரமணீ நாம லோகுத்தராபி அத்தி², இத⁴ பன ஸமாதி³யாமீதி வுத்தத்தா ஸமாதா³னவஸேன பவத்தாரஹா, தஸ்மா ஸா ந ஹோதீதி காமாவசரகுஸலசித்தஸம்பயுத்தா விரதீதி வுத்தா.
Atthato pana veramaṇīti kāmāvacarakusalacittasampayuttā virati, sā pāṇātipātā viramantassa ‘‘yā tasmiṃ samaye pāṇātipātā ārati virati paṭivirati veramaṇī akiriyā akaraṇaṃ anajjhāpatti velāanatikkamo setughāto’’ti evamādinā (vibha. 704) nayena vibhaṅge vuttā. Kāmañcesā veramaṇī nāma lokuttarāpi atthi, idha pana samādiyāmīti vuttattā samādānavasena pavattārahā, tasmā sā na hotīti kāmāvacarakusalacittasampayuttā viratīti vuttā.
ஸிக்கா²தி திஸ்ஸோ ஸிக்கா² அதி⁴ஸீலஸிக்கா², அதி⁴சித்தஸிக்கா², அதி⁴பஞ்ஞாஸிக்கா²தி. இமஸ்மிங் பனத்தே² ஸம்பத்தவிரதிஸீலங் லோகிகா விபஸ்ஸனா ரூபாரூபஜா²னானி அரியமக்³கோ³ ச ஸிக்கா²தி அதி⁴ப்பேதா. யதா²ஹ –
Sikkhāti tisso sikkhā adhisīlasikkhā, adhicittasikkhā, adhipaññāsikkhāti. Imasmiṃ panatthe sampattaviratisīlaṃ lokikā vipassanā rūpārūpajhānāni ariyamaggo ca sikkhāti adhippetā. Yathāha –
‘‘கதமே த⁴ம்மா ஸிக்கா²? யஸ்மிங் ஸமயே காமாவசரங் குஸலங் சித்தங் உப்பன்னங் ஹோதி, ஸோமனஸ்ஸஸஹக³தங் ஞாணஸம்பயுத்தங்…பே॰… தஸ்மிங் ஸமயே ப²ஸ்ஸோ ஹோதி…பே॰… அவிக்கே²போ ஹோதி, இமே த⁴ம்மா ஸிக்கா².
‘‘Katame dhammā sikkhā? Yasmiṃ samaye kāmāvacaraṃ kusalaṃ cittaṃ uppannaṃ hoti, somanassasahagataṃ ñāṇasampayuttaṃ…pe… tasmiṃ samaye phasso hoti…pe… avikkhepo hoti, ime dhammā sikkhā.
‘‘கதமே த⁴ம்மா ஸிக்கா²? யஸ்மிங் ஸமயே ரூபூபபத்தியா மக்³க³ங் பா⁴வேதி விவிச்சேவ காமேஹி விவிச்ச அகுஸலேஹி த⁴ம்மேஹி…பே॰… பட²மங் ஜா²னங்…பே॰… பஞ்சமங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி…பே॰… அவிக்கே²போ ஹோதி, இமே த⁴ம்மா ஸிக்கா².
‘‘Katame dhammā sikkhā? Yasmiṃ samaye rūpūpapattiyā maggaṃ bhāveti vivicceva kāmehi vivicca akusalehi dhammehi…pe… paṭhamaṃ jhānaṃ…pe… pañcamaṃ jhānaṃ upasampajja viharati…pe… avikkhepo hoti, ime dhammā sikkhā.
‘‘கதமே த⁴ம்மா ஸிக்கா²? யஸ்மிங் ஸமயே அரூபபத்தியா…பே॰… நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸஹக³தங்…பே॰… அவிக்கே²போ ஹோதி, இமே த⁴ம்மா ஸிக்கா².
‘‘Katame dhammā sikkhā? Yasmiṃ samaye arūpapattiyā…pe… nevasaññānāsaññāyatanasahagataṃ…pe… avikkhepo hoti, ime dhammā sikkhā.
‘‘கதமே த⁴ம்மா ஸிக்கா²? யஸ்மிங் ஸமயே லோகுத்தரங் ஜா²னங் பா⁴வேதி நிய்யானிகங்…பே॰… அவிக்கே²போ ஹோதி, இமே த⁴ம்மா ஸிக்கா²’’தி (விப⁴॰ 712-713).
‘‘Katame dhammā sikkhā? Yasmiṃ samaye lokuttaraṃ jhānaṃ bhāveti niyyānikaṃ…pe… avikkhepo hoti, ime dhammā sikkhā’’ti (vibha. 712-713).
ஏதாஸு ஸிக்கா²ஸு யாய காயசி ஸிக்கா²ய பத³ங் அதி⁴க³மூபாயோ, அத² வா மூலங் நிஸ்ஸயோ பதிட்டா²தி ஸிக்கா²பத³ங். வுத்தஞ்ஹேதங் – ‘‘ஸீலங் நிஸ்ஸாய ஸீலே பதிட்டா²ய ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கே³ பா⁴வெந்தோ ப³ஹுலீகரொந்தோ’’தி ஏவமாதி³ (ஸங்॰ நி॰ 5.182). ஏவமெத்த² ஸாதா⁴ரணானங் பதா³னங் ஸாதா⁴ரணா ப்³யஞ்ஜனதோ அத்த²தோ ச விபா⁴வனா காதப்³பா³.
Etāsu sikkhāsu yāya kāyaci sikkhāya padaṃ adhigamūpāyo, atha vā mūlaṃ nissayo patiṭṭhāti sikkhāpadaṃ. Vuttañhetaṃ – ‘‘sīlaṃ nissāya sīle patiṭṭhāya satta bojjhaṅge bhāvento bahulīkaronto’’ti evamādi (saṃ. ni. 5.182). Evamettha sādhāraṇānaṃ padānaṃ sādhāraṇā byañjanato atthato ca vibhāvanā kātabbā.
புரிமபஞ்சஸிக்கா²பத³வண்ணனா
Purimapañcasikkhāpadavaṇṇanā
இதா³னி யங் வுத்தங் – ‘‘அத² பஞ்சஸு புப்³பே³ஸு, விஸேஸத்த²ப்பகாஸதோ…பே॰… விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ’’தி , தத்தே²தங் வுச்சதி – பாணாதிபாதோதி எத்த² தாவ பாணோதி ஜீவிதிந்த்³ரியப்படிப³த்³தா⁴ க²ந்த⁴ஸந்ததி, தங் வா உபாதா³ய பஞ்ஞத்தோ ஸத்தோ. தஸ்மிங் பன பாணே பாணஸஞ்ஞினோ தஸ்ஸ பாணஸ்ஸ ஜீவிதிந்த்³ரியுபச்சே²த³கஉபக்கமஸமுட்டா²பிகா காயவசீத்³வாரானங் அஞ்ஞதரத்³வாரப்பவத்தா வத⁴கசேதனா பாணாதிபாதோ. அதி³ன்னாதா³னந்தி எத்த² அதி³ன்னந்தி பரபரிக்³க³ஹிதங், யத்த² பரோ யதா²காமகாரிதங் ஆபஜ்ஜந்தோ அத³ண்டா³ரஹோ அனுபவஜ்ஜோ ச ஹோதி, தஸ்மிங் பரபரிக்³க³ஹிதே பரபரிக்³க³ஹிதஸஞ்ஞினோ ததா³தா³யகஉபக்கமஸமுட்டா²பிகா காயவசீத்³வாரானங் அஞ்ஞதரத்³வாரப்பவத்தா ஏவ தெ²ய்யசேதனா அதி³ன்னாதா³னங். அப்³ரஹ்மசரியந்தி அஸெட்ட²சரியங், த்³வயங்த்³வயஸமாபத்திமேது²னப்படிஸேவனா காயத்³வாரப்பவத்தா அஸத்³த⁴ம்மப்படிஸேவனட்டா²னவீதிக்கமசேதனா அப்³ரஹ்மசரியங் . முஸாவாதோ³தி எத்த² முஸாதி விஸங்வாத³னபுரெக்கா²ரஸ்ஸ அத்த²ப⁴ஞ்ஜனகோ வசீபயோகோ³ காயபயோகோ³ வா, விஸங்வாத³னாதி⁴ப்பாயேன பனஸ்ஸ பரவிஸங்வாத³ககாயவசீபயோக³ஸமுட்டா²பிகா காயவசீத்³வாரானமேவ அஞ்ஞதரத்³வாரப்பவத்தா மிச்சா²சேதனா முஸாவாதோ³. ஸுராமேரயமஜ்ஜபமாத³ட்டா²னந்தி எத்த² பன ஸுராதி பஞ்ச ஸுரா – பிட்ட²ஸுரா, பூவஸுரா, ஓத³னஸுரா, கிண்ணபக்கி²த்தா, ஸம்பா⁴ரஸங்யுத்தா சாதி. மேரயம்பி புப்பா²ஸவோ, ப²லாஸவோ, கு³ளாஸவோ, மத்⁴வாஸவோ, ஸம்பா⁴ரஸங்யுத்தோ சாதி பஞ்சவித⁴ங். மஜ்ஜந்தி தது³ப⁴யமேவ மத³னியட்டே²ன மஜ்ஜங், யங் வா பனஞ்ஞம்பி கிஞ்சி அத்தி² மத³னியங், யேன பீதேன மத்தோ ஹோதி பமத்தோ, இத³ங் வுச்சதி மஜ்ஜங். பமாத³ட்டா²னந்தி யாய சேதனாய தங் பிவதி அஜ்ஜோ²ஹரதி, ஸா சேதனா மத³ப்பமாத³ஹேதுதோ பமாத³ட்டா²னந்தி வுச்சதி, யதோ அஜ்ஜோ²ஹரணாதி⁴ப்பாயேன காயத்³வாரப்பவத்தா ஸுராமேரயமஜ்ஜானங் அஜ்ஜோ²ஹரணசேதனா ‘‘ஸுராமேரயமஜ்ஜபமாத³ட்டா²ன’’ந்தி வேதி³தப்³பா³. ஏவங் தாவெத்த² பாணாதிபாதப்பபு⁴தீஹி விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.
Idāni yaṃ vuttaṃ – ‘‘atha pañcasu pubbesu, visesatthappakāsato…pe… viññātabbo vinicchayo’’ti , tatthetaṃ vuccati – pāṇātipātoti ettha tāva pāṇoti jīvitindriyappaṭibaddhā khandhasantati, taṃ vā upādāya paññatto satto. Tasmiṃ pana pāṇe pāṇasaññino tassa pāṇassa jīvitindriyupacchedakaupakkamasamuṭṭhāpikā kāyavacīdvārānaṃ aññataradvārappavattā vadhakacetanā pāṇātipāto. Adinnādānanti ettha adinnanti parapariggahitaṃ, yattha paro yathākāmakāritaṃ āpajjanto adaṇḍāraho anupavajjo ca hoti, tasmiṃ parapariggahite parapariggahitasaññino tadādāyakaupakkamasamuṭṭhāpikā kāyavacīdvārānaṃ aññataradvārappavattā eva theyyacetanā adinnādānaṃ. Abrahmacariyanti aseṭṭhacariyaṃ, dvayaṃdvayasamāpattimethunappaṭisevanā kāyadvārappavattā asaddhammappaṭisevanaṭṭhānavītikkamacetanā abrahmacariyaṃ . Musāvādoti ettha musāti visaṃvādanapurekkhārassa atthabhañjanako vacīpayogo kāyapayogo vā, visaṃvādanādhippāyena panassa paravisaṃvādakakāyavacīpayogasamuṭṭhāpikā kāyavacīdvārānameva aññataradvārappavattā micchācetanā musāvādo. Surāmerayamajjapamādaṭṭhānanti ettha pana surāti pañca surā – piṭṭhasurā, pūvasurā, odanasurā, kiṇṇapakkhittā, sambhārasaṃyuttā cāti. Merayampi pupphāsavo, phalāsavo, guḷāsavo, madhvāsavo, sambhārasaṃyutto cāti pañcavidhaṃ. Majjanti tadubhayameva madaniyaṭṭhena majjaṃ, yaṃ vā panaññampi kiñci atthi madaniyaṃ, yena pītena matto hoti pamatto, idaṃ vuccati majjaṃ. Pamādaṭṭhānanti yāya cetanāya taṃ pivati ajjhoharati, sā cetanā madappamādahetuto pamādaṭṭhānanti vuccati, yato ajjhoharaṇādhippāyena kāyadvārappavattā surāmerayamajjānaṃ ajjhoharaṇacetanā ‘‘surāmerayamajjapamādaṭṭhāna’’nti veditabbā. Evaṃ tāvettha pāṇātipātappabhutīhi viññātabbo vinicchayo.
ஏகதானானதாதி³வினிச்ச²யங்
Ekatānānatādivinicchayaṃ
ஏகதானானதாதி³தோதி எத்த² ஆஹ – கிங் பன வஜ்ஜ²வத⁴கப்பயோக³சேதனாதீ³னங் ஏகதாய பாணாதிபாதஸ்ஸ அஞ்ஞஸ்ஸ வா அதி³ன்னாதா³னாதி³னோ ஏகத்தங், நானதாய நானத்தங் ஹோதி, உதா³ஹு நோதி. கஸ்மா பனேதங் வுச்சதி? யதி³ தாவ ஏகதாய ஏகத்தங், அத² யதா³ ஏகங் வஜ்ஜ²ங் ப³ஹூ வத⁴கா வதெ⁴ந்தி, ஏகோ வா வத⁴கோ ப³ஹுகே வஜ்ஜே² வதே⁴தி, ஏகேன வா ஸாஹத்தி²காதி³னா பயோகே³ன ப³ஹூ வஜ்ஜா² வதீ⁴யந்தி, ஏகா வா சேதனா ப³ஹூனங் வஜ்ஜா²னங் ஜீவிதிந்த்³ரியுபச்சே²த³கபயோக³ங் ஸமுட்டா²பேதி, ததா³ ஏகேன பாணாதிபாதேன ப⁴விதப்³ப³ங். யதி³ பன நானதாய நானத்தங். அத² யதா³ ஏகோ வத⁴கோ ஏகஸ்ஸத்தா²ய ஏகங் பயோக³ங் கரொந்தோ ப³ஹூ வஜ்ஜே² வதே⁴தி, ப³ஹூ வா வத⁴கா தே³வத³த்தயஞ்ஞத³த்தஸோமத³த்தாதீ³னங் ப³ஹூனமத்தா²ய ப³ஹூ பயோகே³ கரொந்தா ஏகமேவ தே³வத³த்தங் யஞ்ஞத³த்தங் ஸோமத³த்தங் வா வதெ⁴ந்தி, ப³ஹூஹி வா ஸாஹத்தி²காதீ³ஹி பயோகே³ஹி ஏகோ வஜ்ஜோ² வதீ⁴யதி. ப³ஹூ வா சேதனா ஏகஸ்ஸேவ வஜ்ஜ²ஸ்ஸ ஜீவிதிந்த்³ரியுபச்சே²த³கபயோக³ங் ஸமுட்டா²பெந்தி, ததா³ ப³ஹூஹி பாணாதிபாதேஹி ப⁴விதப்³ப³ங். உப⁴யம்பி சேதமயுத்தங். அத² நேவ ஏதேஸங் வஜ்ஜா²தீ³னங் ஏகதாய ஏகத்தங், நானதாய நானத்தங், அஞ்ஞதே²வ து ஏகத்தங் நானத்தஞ்ச ஹோதி, தங் வத்தப்³ப³ங் பாணாதிபாதஸ்ஸ, ஏவங் ஸேஸானம்பீதி.
Ekatānānatāditoti ettha āha – kiṃ pana vajjhavadhakappayogacetanādīnaṃ ekatāya pāṇātipātassa aññassa vā adinnādānādino ekattaṃ, nānatāya nānattaṃ hoti, udāhu noti. Kasmā panetaṃ vuccati? Yadi tāva ekatāya ekattaṃ, atha yadā ekaṃ vajjhaṃ bahū vadhakā vadhenti, eko vā vadhako bahuke vajjhe vadheti, ekena vā sāhatthikādinā payogena bahū vajjhā vadhīyanti, ekā vā cetanā bahūnaṃ vajjhānaṃ jīvitindriyupacchedakapayogaṃ samuṭṭhāpeti, tadā ekena pāṇātipātena bhavitabbaṃ. Yadi pana nānatāya nānattaṃ. Atha yadā eko vadhako ekassatthāya ekaṃ payogaṃ karonto bahū vajjhe vadheti, bahū vā vadhakā devadattayaññadattasomadattādīnaṃ bahūnamatthāya bahū payoge karontā ekameva devadattaṃ yaññadattaṃ somadattaṃ vā vadhenti, bahūhi vā sāhatthikādīhi payogehi eko vajjho vadhīyati. Bahū vā cetanā ekasseva vajjhassa jīvitindriyupacchedakapayogaṃ samuṭṭhāpenti, tadā bahūhi pāṇātipātehi bhavitabbaṃ. Ubhayampi cetamayuttaṃ. Atha neva etesaṃ vajjhādīnaṃ ekatāya ekattaṃ, nānatāya nānattaṃ, aññatheva tu ekattaṃ nānattañca hoti, taṃ vattabbaṃ pāṇātipātassa, evaṃ sesānampīti.
வுச்சதே – தத்த² தாவ பாணாதிபாதஸ்ஸ ந வஜ்ஜ²வத⁴காதீ³னங் பச்சேகமேகதாய ஏகதா, நானதாய நானதா, கிந்து வஜ்ஜ²வத⁴காதீ³னங் யுக³னந்த⁴மேகதாய ஏகதா, த்³வின்னம்பி து தேஸங், ததோ அஞ்ஞதரஸ்ஸ வா நானதாய நானதா. ததா² ஹி ப³ஹூஸு வத⁴கேஸு ப³ஹூஹி ஸரக்கே²பாதீ³ஹி ஏகேன வா ஓபாதக²ணனாதி³னா பயோகே³ன ப³ஹூ வஜ்ஜே² வதெ⁴ந்தேஸுபி ப³ஹூ பாணாதிபாதா ஹொந்தி. ஏகஸ்மிங் வத⁴கே ஏகேன, ப³ஹூஹி வா பயோகே³ஹி தப்பயோக³ஸமுட்டா²பிகாய ச ஏகாய, ப³ஹூஹி வா சேதனாஹி ப³ஹூ வஜ்ஜே² வதெ⁴ந்தேபி ப³ஹூ பாணாதிபாதா ஹொந்தி, ப³ஹூஸு ச வத⁴கேஸு யதா²வுத்தப்பகாரேஹி ப³ஹூஹி, ஏகேன வா பயோகே³ன ஏகங் வஜ்ஜ²ங் வதெ⁴ந்தேஸுபி ப³ஹூ பாணாதிபாதா ஹொந்தி. ஏஸ நயோ அதி³ன்னாதா³னாதீ³ஸுபீதி. ஏவமெத்த² ஏகதானானதாதி³தோபி விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.
Vuccate – tattha tāva pāṇātipātassa na vajjhavadhakādīnaṃ paccekamekatāya ekatā, nānatāya nānatā, kintu vajjhavadhakādīnaṃ yuganandhamekatāya ekatā, dvinnampi tu tesaṃ, tato aññatarassa vā nānatāya nānatā. Tathā hi bahūsu vadhakesu bahūhi sarakkhepādīhi ekena vā opātakhaṇanādinā payogena bahū vajjhe vadhentesupi bahū pāṇātipātā honti. Ekasmiṃ vadhake ekena, bahūhi vā payogehi tappayogasamuṭṭhāpikāya ca ekāya, bahūhi vā cetanāhi bahū vajjhe vadhentepi bahū pāṇātipātā honti, bahūsu ca vadhakesu yathāvuttappakārehi bahūhi, ekena vā payogena ekaṃ vajjhaṃ vadhentesupi bahū pāṇātipātā honti. Esa nayo adinnādānādīsupīti. Evamettha ekatānānatāditopi viññātabbo vinicchayo.
ஆரம்மணதோதி பாணாதிபாதோ செத்த² ஜீவிதிந்த்³ரியாரம்மணோ. அதி³ன்னாதா³னஅப்³ரஹ்மசரியஸுராமேரயமஜ்ஜபமாத³ட்டா²னானி ரூபத⁴ம்மேஸு ரூபாயதனாதி³அஞ்ஞதரஸங்கா²ராரம்மணானி. முஸாவாதோ³ யஸ்ஸ முஸா ப⁴ணதி, தமாரபி⁴த்வா பவத்தனதோ ஸத்தாரம்மணோ. அப்³ரஹ்மசரியம்பி ஸத்தாரம்மணந்தி ஏகே. அதி³ன்னாதா³னஞ்ச யதா³ ஸத்தோ ஹரிதப்³போ³ ஹோதி, ததா³ ஸத்தாரம்மணந்தி. அபி செத்த² ஸங்கா²ரவஸேனேவ ஸத்தாரம்மணங், ந பண்ணத்திவஸேனாதி. ஏவமெத்த² ஆரம்மணதோபி விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.
Ārammaṇatoti pāṇātipāto cettha jīvitindriyārammaṇo. Adinnādānaabrahmacariyasurāmerayamajjapamādaṭṭhānāni rūpadhammesu rūpāyatanādiaññatarasaṅkhārārammaṇāni. Musāvādo yassa musā bhaṇati, tamārabhitvā pavattanato sattārammaṇo. Abrahmacariyampi sattārammaṇanti eke. Adinnādānañca yadā satto haritabbo hoti, tadā sattārammaṇanti. Api cettha saṅkhāravaseneva sattārammaṇaṃ, na paṇṇattivasenāti. Evamettha ārammaṇatopi viññātabbo vinicchayo.
ஆதா³னதோதி பாணாதிபாதாவேரமணிஸிக்கா²பதா³தீ³னி சேதானி ஸாமணேரேன பி⁴க்கு²ஸந்திகே ஸமாதி³ன்னானேவ ஸமாதி³ன்னானி ஹொந்தி, உபாஸகேன பன அத்தனா ஸமாதி³யந்தேனாபி ஸமாதி³ன்னானி ஹொந்தி, பரஸ்ஸ ஸந்திகே ஸமாதி³யந்தேனாபி. ஏகஜ்ஜ²ங் ஸமாதி³ன்னானிபி ஸமாதி³ன்னானி ஹொந்தி, பச்சேகங் ஸமாதி³ன்னானிபி. கிந்து நானங் ஏகஜ்ஜ²ங் ஸமாதி³யதோ ஏகாயேவ விரதி, ஏகாவ சேதனா ஹோதி, கிச்சவஸேன பனேதாஸங் பஞ்சவித⁴த்தங் விஞ்ஞாயதி. பச்சேகங் ஸமாதி³யதோ பன பஞ்சேவ விரதியோ, பஞ்ச ச சேதனா ஹொந்தீதி வேதி³தப்³பா³. ஏவமெத்த² ஆதா³னதோபி விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.
Ādānatoti pāṇātipātāveramaṇisikkhāpadādīni cetāni sāmaṇerena bhikkhusantike samādinnāneva samādinnāni honti, upāsakena pana attanā samādiyantenāpi samādinnāni honti, parassa santike samādiyantenāpi. Ekajjhaṃ samādinnānipi samādinnāni honti, paccekaṃ samādinnānipi. Kintu nānaṃ ekajjhaṃ samādiyato ekāyeva virati, ekāva cetanā hoti, kiccavasena panetāsaṃ pañcavidhattaṃ viññāyati. Paccekaṃ samādiyato pana pañceva viratiyo, pañca ca cetanā hontīti veditabbā. Evamettha ādānatopi viññātabbo vinicchayo.
பே⁴த³தோதி ஸாமணேரானஞ்செத்த² ஏகஸ்மிங் பி⁴ன்னே ஸப்³பா³னிபி பி⁴ன்னானி ஹொந்தி. பாராஜிகட்டா²னியானி ஹி தானி தேஸங், யங் தங் வீதிக்கந்தங் ஹோதி, தேனேவ கம்மப³த்³தோ⁴. க³ஹட்டா²னங் பன ஏகஸ்மிங் பி⁴ன்னே ஏகமேவ பி⁴ன்னங் ஹோதி, யதோ தேஸங் தங்ஸமாதா³னேனேவ புன பஞ்சங்கி³கத்தங் ஸீலஸ்ஸ ஸம்பஜ்ஜதி. அபரே பனாஹு – ‘‘விஸுங் விஸுங் ஸமாதி³ன்னேஸு ஏகஸ்மிங் பி⁴ன்னே ஏகமேவ பி⁴ன்னங் ஹோதி, ‘பஞ்சங்க³ஸமன்னாக³தங் ஸீலங் ஸமாதி³யாமீ’தி ஏவங் பன ஏகதோ ஸமாதி³ன்னேஸு ஏகஸ்மிங் பி⁴ன்னே ஸேஸானிபி ஸப்³பா³னி பி⁴ன்னானி ஹொந்தி. கஸ்மா? ஸமாதி³ன்னஸ்ஸ அபி⁴ன்னத்தா, யங் தங் வீதிக்கந்தங், தேனேவ கம்மப³த்³தோ⁴’’தி. ஏவமெத்த² பே⁴த³தோபி விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.
Bhedatoti sāmaṇerānañcettha ekasmiṃ bhinne sabbānipi bhinnāni honti. Pārājikaṭṭhāniyāni hi tāni tesaṃ, yaṃ taṃ vītikkantaṃ hoti, teneva kammabaddho. Gahaṭṭhānaṃ pana ekasmiṃ bhinne ekameva bhinnaṃ hoti, yato tesaṃ taṃsamādāneneva puna pañcaṅgikattaṃ sīlassa sampajjati. Apare panāhu – ‘‘visuṃ visuṃ samādinnesu ekasmiṃ bhinne ekameva bhinnaṃ hoti, ‘pañcaṅgasamannāgataṃ sīlaṃ samādiyāmī’ti evaṃ pana ekato samādinnesu ekasmiṃ bhinne sesānipi sabbāni bhinnāni honti. Kasmā? Samādinnassa abhinnattā, yaṃ taṃ vītikkantaṃ, teneva kammabaddho’’ti. Evamettha bhedatopi viññātabbo vinicchayo.
மஹாஸாவஜ்ஜதோதி கு³ணவிரஹிதேஸு திரச்சா²னக³தாதீ³ஸு பாணேஸு கு²த்³த³கே பாணே பாணாதிபாதோ அப்பஸாவஜ்ஜோ, மஹாஸரீரே மஹாஸாவஜ்ஜோ. கஸ்மா? பயோக³மஹந்ததாய. பயோக³ஸமத்தேபி வத்து²மஹந்ததாய. கு³ணவந்தேஸு பன மனுஸ்ஸாதீ³ஸு அப்பகு³ணே பாணாதிபாதோ அப்பஸாவஜ்ஜோ, மஹாகு³ணே மஹாஸாவஜ்ஜோ . ஸரீரகு³ணானந்து ஸமபா⁴வே ஸதி கிலேஸானங் உபக்கமானஞ்ச முது³தாய அப்பஸாவஜ்ஜதா, திப்³ப³தாய மஹாஸாவஜ்ஜதா ச வேதி³தப்³பா³. ஏஸ நயோ ஸேஸேஸுபி. அபி செத்த² ஸுராமேரயமஜ்ஜபமாத³ட்டா²னமேவ மஹாஸாவஜ்ஜங், ந ததா² பாணாதிபாதாத³யோ. கஸ்மா? மனுஸ்ஸபூ⁴தஸ்ஸாபி உம்மத்தகபா⁴வஸங்வத்தனேன அரியத⁴ம்மந்தராயகரணதோதி. ஏவமெத்த² மஹாஸாவஜ்ஜதோபி விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.
Mahāsāvajjatoti guṇavirahitesu tiracchānagatādīsu pāṇesu khuddake pāṇe pāṇātipāto appasāvajjo, mahāsarīre mahāsāvajjo. Kasmā? Payogamahantatāya. Payogasamattepi vatthumahantatāya. Guṇavantesu pana manussādīsu appaguṇe pāṇātipāto appasāvajjo, mahāguṇe mahāsāvajjo . Sarīraguṇānantu samabhāve sati kilesānaṃ upakkamānañca mudutāya appasāvajjatā, tibbatāya mahāsāvajjatā ca veditabbā. Esa nayo sesesupi. Api cettha surāmerayamajjapamādaṭṭhānameva mahāsāvajjaṃ, na tathā pāṇātipātādayo. Kasmā? Manussabhūtassāpi ummattakabhāvasaṃvattanena ariyadhammantarāyakaraṇatoti. Evamettha mahāsāvajjatopi viññātabbo vinicchayo.
பயோக³தோதி எத்த² ச பாணாதிபாதஸ்ஸ ஸாஹத்தி²கோ, ஆணத்திகோ, நிஸ்ஸக்³கி³யோ, தா²வரோ, விஜ்ஜாமயோ, இத்³தி⁴மயோதி ச²ப்பயோகா³. தத்த² காயேன வா காயப்படிப³த்³தே⁴ன வா பஹரணங் ஸாஹத்தி²கோ பயோகோ³, ஸோ உத்³தி³ஸ்ஸானுத்³தி³ஸ்ஸபே⁴த³தோ து³விதோ⁴ ஹோதி. தத்த² உத்³தி³ஸ்ஸகே யங் உத்³தி³ஸ்ஸ பஹரதி, தஸ்ஸேவ மரணேன கம்முனா ப³ஜ்ஜ²தி. ‘‘யோ கோசி மரதூ’’தி ஏவங் அனுத்³தி³ஸ்ஸகே பஹாரபச்சயா யஸ்ஸ கஸ்ஸசி மரணேன. உப⁴யதா²பி ச பஹரிதமத்தே வா மரது, பச்சா² வா தேனேவ ரோகே³ன, பஹரிதக்க²ணே ஏவ கம்முனா ப³ஜ்ஜ²தி. மரணாதி⁴ப்பாயேன ச பஹாரங் த³த்வா தேன அமதஸ்ஸ புன அஞ்ஞேன சித்தேன பஹாரே தி³ன்னே பச்சா²பி யதி³ பட²மபஹாரேனேவ மரதி, ததா³ ஏவ கம்முனா ப³த்³தோ⁴ ஹோதி. அத² து³தியபஹாரேன, நத்தி² பாணாதிபாதோ. உப⁴யேஹி மதேபி பட²மபஹாரேனேவ கம்முனா ப³த்³தோ⁴, உப⁴யேஹிபி அமதே நேவத்தி² பாணாதிபாதோ. ஏஸ நயோ ப³ஹுகேஹிபி ஏகஸ்ஸ பஹாரே தி³ன்னே. தத்ராபி ஹி யஸ்ஸ பஹாரேன மரதி, தஸ்ஸேவ கம்மப³த்³தோ⁴ ஹோதி.
Payogatoti ettha ca pāṇātipātassa sāhatthiko, āṇattiko, nissaggiyo, thāvaro, vijjāmayo, iddhimayoti chappayogā. Tattha kāyena vā kāyappaṭibaddhena vā paharaṇaṃ sāhatthiko payogo, so uddissānuddissabhedato duvidho hoti. Tattha uddissake yaṃ uddissa paharati, tasseva maraṇena kammunā bajjhati. ‘‘Yo koci maratū’’ti evaṃ anuddissake pahārapaccayā yassa kassaci maraṇena. Ubhayathāpi ca paharitamatte vā maratu, pacchā vā teneva rogena, paharitakkhaṇe eva kammunā bajjhati. Maraṇādhippāyena ca pahāraṃ datvā tena amatassa puna aññena cittena pahāre dinne pacchāpi yadi paṭhamapahāreneva marati, tadā eva kammunā baddho hoti. Atha dutiyapahārena, natthi pāṇātipāto. Ubhayehi matepi paṭhamapahāreneva kammunā baddho, ubhayehipi amate nevatthi pāṇātipāto. Esa nayo bahukehipi ekassa pahāre dinne. Tatrāpi hi yassa pahārena marati, tasseva kammabaddho hoti.
அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பன ஆணாபனங் ஆணத்திகோ பயோகோ³. தத்த²பி ஸாஹத்தி²கே பயோகே³ வுத்தனயேனேவ கம்மப³த்³தோ⁴ அனுஸ்ஸரிதப்³போ³. ச²ப்³பி³தோ⁴ செத்த² நியமோ வேதி³தப்³போ³ –
Adhiṭṭhahitvā pana āṇāpanaṃ āṇattiko payogo. Tatthapi sāhatthike payoge vuttanayeneva kammabaddho anussaritabbo. Chabbidho cettha niyamo veditabbo –
‘‘வத்து² காலோ ச ஓகாஸோ, ஆவுத⁴ங் இரியாபதோ²;
‘‘Vatthu kālo ca okāso, āvudhaṃ iriyāpatho;
கிரியாவிஸேஸோதி இமே, ச² ஆணத்தினியாமகா’’தி. (பாசி॰ அட்ட²॰ 2.174);
Kiriyāvisesoti ime, cha āṇattiniyāmakā’’ti. (pāci. aṭṭha. 2.174);
தத்த² வத்தூ²தி மாரேதப்³போ³ பாணோ. காலோதி புப்³ப³ண்ஹஸாயன்ஹாதி³காலோ ச, யொப்³ப³னதா²வரியாதி³காலோ ச. ஓகாஸோதி கா³மோ வா நிக³மோ வா வனங் வா ரச்சா² வா ஸிங்கா⁴டகங் வாதி ஏவமாதி³. ஆவுத⁴ந்தி அஸி வா உஸு வா ஸத்தி வாதி ஏவமாதி³. இரியாபதோ²தி மாரேதப்³ப³ஸ்ஸ மாரகஸ்ஸ ச டா²னங் வா நிஸஜ்ஜா வாதி ஏவமாதி³.
Tattha vatthūti māretabbo pāṇo. Kāloti pubbaṇhasāyanhādikālo ca, yobbanathāvariyādikālo ca. Okāsoti gāmo vā nigamo vā vanaṃ vā racchā vā siṅghāṭakaṃ vāti evamādi. Āvudhanti asi vā usu vā satti vāti evamādi. Iriyāpathoti māretabbassa mārakassa ca ṭhānaṃ vā nisajjā vāti evamādi.
கிரியாவிஸேஸோதி விஜ்ஜ²னங் வா சே²த³னங் வா பே⁴த³னங் வா ஸங்க²முண்டி³கங் வாதி ஏவமாதி³. யதி³ ஹி வத்து²ங் விஸங்வாதெ³த்வா ‘‘யங் மாரேஹீ’’தி ஆணத்தோ, ததோ அஞ்ஞங் மாரேதி, ஆணாபகஸ்ஸ நத்தி² கம்மப³த்³தோ⁴. அத² வத்து²ங் அவிஸங்வாதெ³த்வா மாரேதி, ஆணாபகஸ்ஸ ஆணத்திக்க²ணே ஆணத்தஸ்ஸ மாரணக்க²ணேதி உப⁴யேஸம்பி கம்மப³த்³தோ⁴. ஏஸ நயோ காலாதீ³ஸுபி.
Kiriyāvisesoti vijjhanaṃ vā chedanaṃ vā bhedanaṃ vā saṅkhamuṇḍikaṃ vāti evamādi. Yadi hi vatthuṃ visaṃvādetvā ‘‘yaṃ mārehī’’ti āṇatto, tato aññaṃ māreti, āṇāpakassa natthi kammabaddho. Atha vatthuṃ avisaṃvādetvā māreti, āṇāpakassa āṇattikkhaṇe āṇattassa māraṇakkhaṇeti ubhayesampi kammabaddho. Esa nayo kālādīsupi.
மாரணத்த²ந்து காயேன வா காயப்படிப³த்³தே⁴ன வா பஹரணனிஸ்ஸஜ்ஜனங் நிஸ்ஸக்³கி³யோ பயோகோ³. ஸோபி உத்³தி³ஸ்ஸானுத்³தி³ஸ்ஸபே⁴த³தோ து³விதோ⁴ ஏவ, கம்மப³த்³தோ⁴ செத்த² புப்³பே³ வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³.
Māraṇatthantu kāyena vā kāyappaṭibaddhena vā paharaṇanissajjanaṃ nissaggiyo payogo. Sopi uddissānuddissabhedato duvidho eva, kammabaddho cettha pubbe vuttanayeneva veditabbo.
மாரணத்த²மேவ ஓபாதக²ணனங், அபஸ்ஸேனஉபனிக்கி²பனங், பே⁴ஸஜ்ஜவிஸயந்தாதி³ப்பயோஜனங் வா தா²வரோ பயோகோ³. ஸோபி உத்³தி³ஸ்ஸானுத்³தி³ஸ்ஸபே⁴த³தோ து³விதோ⁴, யதோ தத்த²பி புப்³பே³ வுத்தனயேனேவ கம்மப³த்³தோ⁴ வேதி³தப்³போ³. அயந்து விஸேஸோ – மூலட்டே²ன ஓபாதாதீ³ஸு பரேஸங் மூலேன வா முதா⁴ வா தி³ன்னேஸுபி யதி³ தப்பச்சயா கோசி மரதி, மூலட்ட²ஸ்ஸேவ கம்மப³த்³தோ⁴. யதி³பி ச தேன அஞ்ஞேன வா தத்த² ஓபாதே வினாஸெத்வா பூ⁴மிஸமே கதேபி பங்ஸுதோ⁴வகா வா பங்ஸுங் க³ண்ஹந்தா, மூலக²ணகா வா மூலானி க²ணந்தா ஆவாடங் கரொந்தி , தே³வே வா வஸ்ஸந்தே கத்³த³மோ ஜாயதி, தத்த² ச கோசி ஓதரித்வா வா லக்³கி³த்வா வா மரதி, மூலட்ட²ஸ்ஸேவ கம்மப³த்³தோ⁴. யதி³ பன யேன லத்³த⁴ங், ஸோ அஞ்ஞோ வா தங் வித்த²டதரங் க³ம்பீ⁴ரதரங் வா கரோதி, தப்பச்சயாவ கோசி மரதி, உப⁴யேஸம்பி கம்மப³த்³தோ⁴. யதா² து மூலானி மூலேஹி ஸங்ஸந்த³ந்தி, ததா² தத்ர த²லே கதே முச்சதி. ஏவங் அபஸ்ஸேனாதீ³ஸுபி யாவ தேஸங் பவத்தி, தாவ யதா²ஸம்ப⁴வங் கம்மப³த்³தோ⁴ வேதி³தப்³போ³.
Māraṇatthameva opātakhaṇanaṃ, apassenaupanikkhipanaṃ, bhesajjavisayantādippayojanaṃ vā thāvaro payogo. Sopi uddissānuddissabhedato duvidho, yato tatthapi pubbe vuttanayeneva kammabaddho veditabbo. Ayantu viseso – mūlaṭṭhena opātādīsu paresaṃ mūlena vā mudhā vā dinnesupi yadi tappaccayā koci marati, mūlaṭṭhasseva kammabaddho. Yadipi ca tena aññena vā tattha opāte vināsetvā bhūmisame katepi paṃsudhovakā vā paṃsuṃ gaṇhantā, mūlakhaṇakā vā mūlāni khaṇantā āvāṭaṃ karonti , deve vā vassante kaddamo jāyati, tattha ca koci otaritvā vā laggitvā vā marati, mūlaṭṭhasseva kammabaddho. Yadi pana yena laddhaṃ, so añño vā taṃ vitthaṭataraṃ gambhīrataraṃ vā karoti, tappaccayāva koci marati, ubhayesampi kammabaddho. Yathā tu mūlāni mūlehi saṃsandanti, tathā tatra thale kate muccati. Evaṃ apassenādīsupi yāva tesaṃ pavatti, tāva yathāsambhavaṃ kammabaddho veditabbo.
மாரணத்த²ங் பன விஜ்ஜாபரிஜப்பனங் விஜ்ஜாமயோ பயோகோ³. தா³டா²வுதா⁴தீ³னங் தா³டா²கோடனாதி³மிவ மாரணத்த²ங் கம்மவிபாகஜித்³தி⁴விகாரகரணங் இத்³தி⁴மயோ பயோகோ³தி. அதி³ன்னாதா³னஸ்ஸ து தெ²ய்யபஸய்ஹபடிச்ச²ன்னபரிகப்பகுஸாவஹாரவஸப்பவத்தா ஸாஹத்தி²காணத்திகாத³யோ பயோகா³, தேஸம்பி வுத்தானுஸாரேனேவ பபே⁴தோ³ வேதி³தப்³போ³. அப்³ரஹ்மசரியாதீ³னங் திண்ணம்பி ஸாஹத்தி²கோ ஏவ பயோகோ³ லப்³ப⁴தீதி. ஏவமெத்த² பயோக³தோபி விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.
Māraṇatthaṃ pana vijjāparijappanaṃ vijjāmayo payogo. Dāṭhāvudhādīnaṃ dāṭhākoṭanādimiva māraṇatthaṃ kammavipākajiddhivikārakaraṇaṃ iddhimayo payogoti. Adinnādānassa tu theyyapasayhapaṭicchannaparikappakusāvahāravasappavattā sāhatthikāṇattikādayo payogā, tesampi vuttānusāreneva pabhedo veditabbo. Abrahmacariyādīnaṃ tiṇṇampi sāhatthiko eva payogo labbhatīti. Evamettha payogatopi viññātabbo vinicchayo.
அங்க³தோதி எத்த² ச பாணாதிபாதஸ்ஸ பஞ்ச அங்கா³னி ப⁴வந்தி – பாணோ ச ஹோதி, பாணஸஞ்ஞீ ச, வத⁴கசித்தஞ்ச பச்சுபட்டி²தங் ஹோதி, வாயமதி, தேன ச மரதீதி. அதி³ன்னாதா³னஸ்ஸாபி பஞ்சேவ – பரபரிக்³க³ஹிதஞ்ச ஹோதி, பரபரிக்³க³ஹிதஸஞ்ஞீ ச, தெ²ய்யசித்தஞ்ச பச்சுபட்டி²தங் ஹோதி, வாயமதி, தேன ச ஆதா³தப்³ப³ங் ஆதா³னங் க³ச்ச²தீதி. அப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ பன சத்தாரி அங்கா³னி ப⁴வந்தி – அஜ்ஜா²சரியவத்து² ச ஹோதி, தத்த² ச ஸேவனசித்தங் பச்சுபட்டி²தங் ஹோதி, ஸேவனபச்சயா பயோக³ஞ்ச ஸமாபஜ்ஜதி, ஸாதி³யதி சாதி, ததா² பரேஸங் த்³வின்னம்பி. தத்த² முஸாவாத³ஸ்ஸ தாவ முஸா ச ஹோதி தங் வத்து², விஸங்வாத³னசித்தஞ்ச பச்சுபட்டி²தங் ஹோதி, தஜ்ஜோ ச வாயாமோ, பரவிஸங்வாத³னஞ்ச விஞ்ஞாபயமானா விஞ்ஞத்தி பவத்ததீதி சத்தாரி அங்கா³னி வேதி³தப்³பா³னி. ஸுராமேரயமஜ்ஜபமாத³ட்டா²னஸ்ஸ பன ஸுராதீ³னஞ்ச அஞ்ஞதரங் ஹோதி மத³னீயபாதுகம்யதாசித்தஞ்ச பச்சுபட்டி²தங் ஹோதி, தஜ்ஜஞ்ச வாயாமங் ஆபஜ்ஜதி, பீதே ச பவிஸதீதி இமானி சத்தாரி அங்கா³னீதி. ஏவமெத்த² அங்க³தோபி விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.
Aṅgatoti ettha ca pāṇātipātassa pañca aṅgāni bhavanti – pāṇo ca hoti, pāṇasaññī ca, vadhakacittañca paccupaṭṭhitaṃ hoti, vāyamati, tena ca maratīti. Adinnādānassāpi pañceva – parapariggahitañca hoti, parapariggahitasaññī ca, theyyacittañca paccupaṭṭhitaṃ hoti, vāyamati, tena ca ādātabbaṃ ādānaṃ gacchatīti. Abrahmacariyassa pana cattāri aṅgāni bhavanti – ajjhācariyavatthu ca hoti, tattha ca sevanacittaṃ paccupaṭṭhitaṃ hoti, sevanapaccayā payogañca samāpajjati, sādiyati cāti, tathā paresaṃ dvinnampi. Tattha musāvādassa tāva musā ca hoti taṃ vatthu, visaṃvādanacittañca paccupaṭṭhitaṃ hoti, tajjo ca vāyāmo, paravisaṃvādanañca viññāpayamānā viññatti pavattatīti cattāri aṅgāni veditabbāni. Surāmerayamajjapamādaṭṭhānassa pana surādīnañca aññataraṃ hoti madanīyapātukamyatācittañca paccupaṭṭhitaṃ hoti, tajjañca vāyāmaṃ āpajjati, pīte ca pavisatīti imāni cattāri aṅgānīti. Evamettha aṅgatopi viññātabbo vinicchayo.
ஸமுட்டா²னதோதி பாணாதிபாதஅதி³ன்னாதா³னமுஸாவாதா³ செத்த² காயசித்ததோ, வாசாசித்ததோ, காயவாசாசித்ததோ சாதி திஸமுட்டா²னா ஹொந்தி. அப்³ரஹ்மசரியங் காயசித்தவஸேன ஏகஸமுட்டா²னமேவ. ஸுராமேரயமஜ்ஜபமாத³ட்டா²னங் காயதோ ச, காயசித்ததோ சாதி த்³விஸமுட்டா²னந்தி. ஏவமெத்த² ஸமுட்டா²னதோபி விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.
Samuṭṭhānatoti pāṇātipātaadinnādānamusāvādā cettha kāyacittato, vācācittato, kāyavācācittato cāti tisamuṭṭhānā honti. Abrahmacariyaṃ kāyacittavasena ekasamuṭṭhānameva. Surāmerayamajjapamādaṭṭhānaṃ kāyato ca, kāyacittato cāti dvisamuṭṭhānanti. Evamettha samuṭṭhānatopi viññātabbo vinicchayo.
வேத³னாதோதி எத்த² ச பாணாதிபாதோ து³க்க²வேத³னாஸம்பயுத்தோவ. அதி³ன்னாதா³னங் தீஸு வேத³னாஸு அஞ்ஞதரவேத³னாஸம்பயுத்தங், ததா² முஸாவாதோ³. இதரானி த்³வே ஸுகா²ய வா அது³க்க²மஸுகா²ய வா வேத³னாய ஸம்பயுத்தானீதி. ஏவமெத்த² வேத³னாதோபி விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.
Vedanātoti ettha ca pāṇātipāto dukkhavedanāsampayuttova. Adinnādānaṃ tīsu vedanāsu aññataravedanāsampayuttaṃ, tathā musāvādo. Itarāni dve sukhāya vā adukkhamasukhāya vā vedanāya sampayuttānīti. Evamettha vedanātopi viññātabbo vinicchayo.
மூலதோதி பாணாதிபாதோ செத்த² தோ³ஸமோஹமூலோ. அதி³ன்னாதா³னமுஸாவாதா³ லோப⁴மோஹமூலா வா தோ³ஸமோஹமூலா வா. இதரானி த்³வே லோப⁴மோஹமூலானீதி. ஏவமெத்த² மூலதோபி விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.