Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    ஸிக்கா²ஸாஜீவபத³பா⁴ஜனீயவண்ணனா

    Sikkhāsājīvapadabhājanīyavaṇṇanā

    ஸிக்கி²தப்³பா³தி ஆஸேவிதப்³பா³. உத்தமந்தி விஸிட்ட²ங். அதி⁴ஸீலாதீ³ஸு விஜ்ஜமானேஸு ஸீலாதீ³ஹிபி ப⁴விதப்³ப³ங். யதா² ஹி ஓமகதரப்பமாணங் ச²த்தங் வா த⁴ஜங் வா உபாதா³ய அதிரேகப்பமாணங் ‘‘அதிச²த்தங் அதித⁴ஜோ’’தி வுச்சதி, ஏவமிஹாபி ‘‘அனுக்கட்ட²ஸீலங் உபாதா³ய அதி⁴ஸீலேன ப⁴விதப்³ப³ங், ததா² அனுக்கட்ட²ங் சித்தங் பஞ்ஞஞ்ச உபாதா³ய அதி⁴சித்தேன அதி⁴பஞ்ஞாய ச ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி மனஸி கத்வா ஸீலாதி³ங் ஸரூபதோ விபா⁴வேதுகாமோ ‘‘கதமங் பனெத்த² ஸீல’’ந்திஆதி³மாஹ. அட்ட²ங்க³ஸீலங் த³ஸங்க³ஸீலெஸ்வேவ அந்தோக³த⁴த்தா விஸுங் அக்³க³ஹெத்வா ‘‘பஞ்சங்க³த³ஸங்க³ஸீல’’ந்தி எத்தகமேவ வுத்தங். பாதிமொக்க²ஸங்வரஸீலந்தி சாரித்தவாரித்தவஸேன து³வித⁴ங் வினயபிடகபரியாபன்னங் ஸிக்கா²பத³ஸீலங். தஞ்ஹி யோ நங் பாதி ரக்க²தி, தங் மொக்கே²தி மோசேதி ஆபாயிகாதீ³ஹி து³க்கே²ஹீதி பாதிமொக்க²ந்தி வுச்சதி. ஸங்வரணங் ஸங்வரோ , காயவாசாஹி அவீதிக்கமோ. பாதிமொக்க²மேவ ஸங்வரோ பாதிமொக்க²ஸங்வரோ. ஸோ ஏவ ஸீலனட்டே²ன ஸீலந்தி பாதிமொக்க²ஸங்வரஸீலங்.

    Sikkhitabbāti āsevitabbā. Uttamanti visiṭṭhaṃ. Adhisīlādīsu vijjamānesu sīlādīhipi bhavitabbaṃ. Yathā hi omakatarappamāṇaṃ chattaṃ vā dhajaṃ vā upādāya atirekappamāṇaṃ ‘‘atichattaṃ atidhajo’’ti vuccati, evamihāpi ‘‘anukkaṭṭhasīlaṃ upādāya adhisīlena bhavitabbaṃ, tathā anukkaṭṭhaṃ cittaṃ paññañca upādāya adhicittena adhipaññāya ca bhavitabba’’nti manasi katvā sīlādiṃ sarūpato vibhāvetukāmo ‘‘katamaṃ panettha sīla’’ntiādimāha. Aṭṭhaṅgasīlaṃ dasaṅgasīlesveva antogadhattā visuṃ aggahetvā ‘‘pañcaṅgadasaṅgasīla’’nti ettakameva vuttaṃ. Pātimokkhasaṃvarasīlanti cārittavārittavasena duvidhaṃ vinayapiṭakapariyāpannaṃ sikkhāpadasīlaṃ. Tañhi yo naṃ pāti rakkhati, taṃ mokkheti moceti āpāyikādīhi dukkhehīti pātimokkhanti vuccati. Saṃvaraṇaṃ saṃvaro , kāyavācāhi avītikkamo. Pātimokkhameva saṃvaro pātimokkhasaṃvaro. So eva sīlanaṭṭhena sīlanti pātimokkhasaṃvarasīlaṃ.

    அபரோ நயோ (உதா³॰ அட்ட²॰ 31; இதிவு॰ அட்ட²॰ 97) – கிலேஸானங் ப³லவபா⁴வதோ பாபகிரியாய ஸுகரபா⁴வதோ புஞ்ஞகிரியாய ச து³க்கரபா⁴வதோ ப³ஹுக்க²த்துங் அபாயேஸு பதனஸீலோதி பாதீ, புது²ஜ்ஜனோ. அனிச்சதாய வா ப⁴வாப⁴வாதீ³ஸு கம்மவேக³க்கி²த்தோ க⁴டியந்தங் விய அனவட்டா²னேன பரிப்³ப⁴மனதோ க³மனஸீலோதி பாதீ, மரணவஸேன வா தம்ஹி தம்ஹி ஸத்தனிகாயே அத்தபா⁴வஸ்ஸ பதனஸீலோதி பாதீ, ஸத்தஸந்தானோ, சித்தமேவ வா. தங் பாதினங் ஸங்ஸாரது³க்க²தோ மொக்கே²தீதி பாதிமொக்க²ங். சித்தஸ்ஸ ஹி விமொக்கே²ன ஸத்தோ விமுத்தோதி வுச்சதி. வுத்தஞ்ஹி ‘‘சித்தவோதா³னா விஸுஜ்ஜ²ந்தீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 3.100), ‘‘அனுபாதா³ய ஆஸவேஹி சித்தங் விமுத்த’’ந்தி (மஹாவ॰ 28) ச.

    Aparo nayo (udā. aṭṭha. 31; itivu. aṭṭha. 97) – kilesānaṃ balavabhāvato pāpakiriyāya sukarabhāvato puññakiriyāya ca dukkarabhāvato bahukkhattuṃ apāyesu patanasīloti pātī, puthujjano. Aniccatāya vā bhavābhavādīsu kammavegakkhitto ghaṭiyantaṃ viya anavaṭṭhānena paribbhamanato gamanasīloti pātī, maraṇavasena vā tamhi tamhi sattanikāye attabhāvassa patanasīloti pātī, sattasantāno, cittameva vā. Taṃ pātinaṃ saṃsāradukkhato mokkhetīti pātimokkhaṃ. Cittassa hi vimokkhena satto vimuttoti vuccati. Vuttañhi ‘‘cittavodānā visujjhantī’’ti (saṃ. ni. 3.100), ‘‘anupādāya āsavehi cittaṃ vimutta’’nti (mahāva. 28) ca.

    அத² வா அவிஜ்ஜாதி³னா ஹேதுனா ஸங்ஸாரே பததி க³ச்ச²தி பவத்ததீதி பாதி. ‘‘அவிஜ்ஜானீவரணானங் ஸத்தானங் தண்ஹாஸங்யோஜனானங் ஸந்தா⁴வதங் ஸங்ஸரத’’ந்தி (ஸங்॰ நி॰ 2.124) ஹி வுத்தங். தஸ்ஸ பாதினோ ஸத்தஸ்ஸ தண்ஹாதி³ஸங்கிலேஸத்தயதோ மொக்கோ² ஏதேனாதி பாதிமொக்கோ². ‘‘கண்டே²காளோ’’திஆதீ³னங் வியஸ்ஸ ஸமாஸஸித்³தி⁴ வேதி³தப்³பா³.

    Atha vā avijjādinā hetunā saṃsāre patati gacchati pavattatīti pāti. ‘‘Avijjānīvaraṇānaṃ sattānaṃ taṇhāsaṃyojanānaṃ sandhāvataṃ saṃsarata’’nti (saṃ. ni. 2.124) hi vuttaṃ. Tassa pātino sattassa taṇhādisaṃkilesattayato mokkho etenāti pātimokkho. ‘‘Kaṇṭhekāḷo’’tiādīnaṃ viyassa samāsasiddhi veditabbā.

    அத² வா பாதேதி வினிபாதேதி து³க்கே²ஹீதி பாதி, சித்தங். வுத்தஞ்ஹி ‘‘சித்தேன நீயதி லோகோ, சித்தேன பரிகஸ்ஸதீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 1.62). தஸ்ஸ பாதினோ மொக்கோ² ஏதேனாதி பாதிமொக்கோ². பததி வா ஏதேன அபாயது³க்கே² ஸங்ஸாரது³க்கே² சாதி பாதி, தண்ஹாஸங்கிலேஸோ. வுத்தஞ்ஹி ‘‘தண்ஹா ஜனேதி புரிஸங் (ஸங்॰ நி॰ 1.55-57), தண்ஹாது³தியோ புரிஸோ’’தி (அ॰ நி॰ 4.9; இதிவு॰ 15, 105) ச ஆதி³. ததோ பாதிதோ மொக்கோ²தி பாதிமொக்கோ².

    Atha vā pāteti vinipāteti dukkhehīti pāti, cittaṃ. Vuttañhi ‘‘cittena nīyati loko, cittena parikassatī’’ti (saṃ. ni. 1.62). Tassa pātino mokkho etenāti pātimokkho. Patati vā etena apāyadukkhe saṃsāradukkhe cāti pāti, taṇhāsaṃkileso. Vuttañhi ‘‘taṇhā janeti purisaṃ (saṃ. ni. 1.55-57), taṇhādutiyo puriso’’ti (a. ni. 4.9; itivu. 15, 105) ca ādi. Tato pātito mokkhoti pātimokkho.

    அத² வா பததி எத்தா²தி பாதி, ச² அஜ்ஜ²த்திகபா³ஹிரானி ஆயதனானி. வுத்தஞ்ஹி ‘‘ச²ஸு லோகோ ஸமுப்பன்னோ, ச²ஸு குப்³ப³தி ஸந்த²வ’’ந்தி (ஸங்॰ நி॰ 1.70; ஸு॰ நி॰ 171). ததோ ச²அஜ்ஜ²த்திகபா³ஹிராயதனஸங்கா²ததோ பாதிதோ மொக்கோ²தி பாதிமொக்கோ².

    Atha vā patati etthāti pāti, cha ajjhattikabāhirāni āyatanāni. Vuttañhi ‘‘chasu loko samuppanno, chasu kubbati santhava’’nti (saṃ. ni. 1.70; su. ni. 171). Tato chaajjhattikabāhirāyatanasaṅkhātato pātito mokkhoti pātimokkho.

    அத² வா பாதோ வினிபாதோ அஸ்ஸ அத்தீ²தி பாதீ, ஸங்ஸாரோ. ததோ மொக்கோ²தி பாதிமொக்கோ².

    Atha vā pāto vinipāto assa atthīti pātī, saṃsāro. Tato mokkhoti pātimokkho.

    அத² வா ஸப்³ப³லோகாதி⁴பதிபா⁴வதோ த⁴ம்மிஸ்ஸரோ ப⁴க³வா பதீதி வுச்சதி, முச்சதி ஏதேனாதி மொக்கோ², பதினோ மொக்கோ² தேன பஞ்ஞத்தத்தாதி பதிமொக்கோ², பதிமொக்கோ² ஏவ பாதிமொக்கோ². ஸப்³ப³கு³ணானங் வா மூலபா⁴வதோ உத்தமட்டே²ன பதி ச ஸோ யதா²வுத்தேன அத்தே²ன மொக்கோ² சாதி பதிமொக்கோ², பதிமொக்கோ² ஏவ பாதிமொக்கோ². ததா² ஹி வுத்தங் ‘‘பாதிமொக்க²ந்தி முக²மேதங் பமுக²மேத’’ந்தி (மஹாவ॰ 135) வித்தா²ரோ.

    Atha vā sabbalokādhipatibhāvato dhammissaro bhagavā patīti vuccati, muccati etenāti mokkho, patino mokkho tena paññattattāti patimokkho, patimokkho eva pātimokkho. Sabbaguṇānaṃ vā mūlabhāvato uttamaṭṭhena pati ca so yathāvuttena atthena mokkho cāti patimokkho, patimokkho eva pātimokkho. Tathā hi vuttaṃ ‘‘pātimokkhanti mukhametaṃ pamukhameta’’nti (mahāva. 135) vitthāro.

    அத² வா ப-இதி பகாரே, அதீதி அச்சந்தத்தே² நிபாதோ, தஸ்மா பகாரேஹி அச்சந்தங் மொக்கே²தீதி பாதிமொக்கோ². இத³ஞ்ஹி ஸீலங் ஸயங் தத³ங்க³வஸேன ஸமாதி⁴ஸஹிதங் பஞ்ஞாஸஹிதஞ்ச விக்க²ம்ப⁴னவஸேன ஸமுச்சே²த³வஸேன ச அச்சந்தங் மொக்கே²தி மோசேதீதி பாதிமொக்கோ².

    Atha vā pa-iti pakāre, atīti accantatthe nipāto, tasmā pakārehi accantaṃ mokkhetīti pātimokkho. Idañhi sīlaṃ sayaṃ tadaṅgavasena samādhisahitaṃ paññāsahitañca vikkhambhanavasena samucchedavasena ca accantaṃ mokkheti mocetīti pātimokkho.

    பதி பதி மொக்கோ²தி வா பதிமொக்கோ², தம்ஹா தம்ஹா வீதிக்கமதோ³ஸதோ பச்சேகங் மொக்கே²தீதி அத்தோ², பதிமொக்கோ² ஏவ பாதிமொக்கோ². மொக்கோ² வா நிப்³பா³னங், தஸ்ஸ மொக்க²ஸ்ஸ படிபி³ம்ப³பூ⁴தோதி பதிமொக்கோ². ஸீலஸங்வரோ ஹி ஸூரியஸ்ஸ அருணுக்³க³மனங் விய நிப்³பா³னஸ்ஸ உத³யபூ⁴தோ தப்படிபா⁴கோ³ ச யதா²ரஹங் கிலேஸனிப்³பா³பனதோ, பதிமொக்கோ²யேவ பாதிமொக்கோ². பதிவத்ததி மொக்கா²பி⁴முக²ந்தி வா பதிமொக்க²ங், பதிமொக்க²மேவ பாதிமொக்க²ந்தி ஏவங் தாவெத்த² பாதிமொக்க²ஸத்³த³ஸ்ஸ அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    Pati pati mokkhoti vā patimokkho, tamhā tamhā vītikkamadosato paccekaṃ mokkhetīti attho, patimokkho eva pātimokkho. Mokkho vā nibbānaṃ, tassa mokkhassa paṭibimbabhūtoti patimokkho. Sīlasaṃvaro hi sūriyassa aruṇuggamanaṃ viya nibbānassa udayabhūto tappaṭibhāgo ca yathārahaṃ kilesanibbāpanato, patimokkhoyeva pātimokkho. Pativattati mokkhābhimukhanti vā patimokkhaṃ, patimokkhameva pātimokkhanti evaṃ tāvettha pātimokkhasaddassa attho veditabbo.

    ஸங்வரதி பித³ஹதி ஏதேனாதி ஸங்வரோ, பாதிமொக்க²மேவ ஸங்வரோ பாதிமொக்க²ஸங்வரோ. ஸோ ஏவ ஸீலங் பாதிமொக்க²ஸங்வரஸீலங், அத்த²தோ பன ததோ ததோ வீதிக்கமிதப்³ப³தோ விரதியோ சேவ சேதனா ச.

    Saṃvarati pidahati etenāti saṃvaro, pātimokkhameva saṃvaro pātimokkhasaṃvaro. So eva sīlaṃ pātimokkhasaṃvarasīlaṃ, atthato pana tato tato vītikkamitabbato viratiyo ceva cetanā ca.

    அதி⁴ஸீலந்தி வுச்சதீதி அனவஸேஸதோ காயிகவாசஸிகஸங்வரபா⁴வதோ ச மக்³க³ஸீலஸ்ஸ பத³ட்டா²னபா⁴வதோ ச பாதிமொக்க²ஸங்வரஸீலங் அதி⁴கங் விஸிட்ட²ங் ஸீலங் அதி⁴ஸீலந்தி வுச்சதி. பஜ்ஜோதானந்தி ஆலோகானங். நனு ச பச்சேகபு³த்³தா⁴பி த⁴ம்மதாவஸேன பாதிமொக்க²ஸங்வரஸீலேன ஸமன்னாக³தாவ ஹொந்தி, ஏவங் ஸதி கஸ்மா ‘‘பு³த்³து⁴ப்பாதே³யேவ பவத்ததி, ந வினா பு³த்³து⁴ப்பாதா³’’தி நியமெத்வா வுத்தந்தி ஆஹ – ‘‘ந ஹி தங் பஞ்ஞத்திங் உத்³த⁴ரித்வா’’திஆதி³. கிஞ்சாபி பச்சேகபு³த்³தா⁴ பாதிமொக்க²ஸங்வரஸம்பன்னாக³தா ஹொந்தி, ந பன தேஸங் வஸேன வித்தா²ரிதங் ஹுத்வா பவத்ததீதி அதி⁴ப்பாயோ. ‘‘இமஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் இமஸ்மிங் வீதிக்கமே இத³ங் நாம ஹோதீ’’தி பஞ்ஞபனங் அஞ்ஞேஸங் அவிஸயோ, பு³த்³தா⁴னங்யேவ ஏஸ விஸயோ, பு³த்³தா⁴னங் ப³லந்தி ஆஹ – ‘‘பு³த்³தா⁴யேவ பனா’’திஆதி³. லோகியஸீலஸ்ஸ அதி⁴ஸீலபா⁴வோ பரியாயேனாதி நிப்பரியாயமேவ தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பாதிமொக்க²ஸங்வரதோபி ச மக்³க³ப²லஸம்பயுத்தமேவ ஸீலங் அதி⁴ஸீல’’ந்தி வுத்தங். ந ஹி தங் ஸமாபன்னோ பி⁴க்கூ²தி க³ஹட்டே²ஸு ஸோதாபன்னானங் ஸதா³ரவீதிக்கமஸம்ப⁴வதோ வுத்தங். ததா² ஹி தே ஸபுத்ததா³ரா அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸந்தி.

    Adhisīlanti vuccatīti anavasesato kāyikavācasikasaṃvarabhāvato ca maggasīlassa padaṭṭhānabhāvato ca pātimokkhasaṃvarasīlaṃ adhikaṃ visiṭṭhaṃ sīlaṃ adhisīlanti vuccati. Pajjotānanti ālokānaṃ. Nanu ca paccekabuddhāpi dhammatāvasena pātimokkhasaṃvarasīlena samannāgatāva honti, evaṃ sati kasmā ‘‘buddhuppādeyeva pavattati, na vinā buddhuppādā’’ti niyametvā vuttanti āha – ‘‘na hi taṃ paññattiṃ uddharitvā’’tiādi. Kiñcāpi paccekabuddhā pātimokkhasaṃvarasampannāgatā honti, na pana tesaṃ vasena vitthāritaṃ hutvā pavattatīti adhippāyo. ‘‘Imasmiṃ vatthusmiṃ imasmiṃ vītikkame idaṃ nāma hotī’’ti paññapanaṃ aññesaṃ avisayo, buddhānaṃyeva esa visayo, buddhānaṃ balanti āha – ‘‘buddhāyeva panā’’tiādi. Lokiyasīlassa adhisīlabhāvo pariyāyenāti nippariyāyameva taṃ dassetuṃ ‘‘pātimokkhasaṃvaratopi ca maggaphalasampayuttameva sīlaṃ adhisīla’’nti vuttaṃ. Na hi taṃ samāpanno bhikkhūti gahaṭṭhesu sotāpannānaṃ sadāravītikkamasambhavato vuttaṃ. Tathā hi te saputtadārā agāraṃ ajjhāvasanti.

    ஸமாதா³பனங் ஸமாதா³னஞ்சாதி அஞ்ஞேஸங் ஸமாதா³பனங் ஸயங் ஸமாதா³னஞ்ச. அதி⁴சித்தந்தி வுச்சதீதி மக்³க³ஸமாதி⁴ஸ்ஸ அதி⁴ட்டா²னபா⁴வதோ அதி⁴சித்தந்தி வுச்சதி. ந வினா பு³த்³து⁴ப்பாதா³தி கிஞ்சாபி பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் விபஸ்ஸனாபாத³கங் அட்ட²ஸமாபத்திசித்தங் ஹோதியேவ, ந பன தே தத்த² அஞ்ஞே ஸமாதா³பேதுங் ஸக்கொந்தீதி ந தேஸங் வஸேன வித்தா²ரிதங் ஹுத்வா பவத்ததீதி அதி⁴ப்பாயோ. விபஸ்ஸனாபஞ்ஞாயபி அதி⁴பஞ்ஞதாஸாத⁴னே ‘‘ந வினா பு³த்³து⁴ப்பாதா³’’தி வசனங் இமினாவ அதி⁴ப்பாயேன வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். லோகியசித்தஸ்ஸ அதி⁴சித்ததா பரியாயேனாதி நிப்பரியாயமேவ தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ததோபி ச மக்³க³ப²லசித்தமேவ அதி⁴சித்த’’ந்தி ஆஹ. தங் பன இத⁴ அனதி⁴ப்பேதந்தி இமினா அட்ட²கதா²வசனேன லோகியசித்தஸ்ஸ வஸேன அதி⁴சித்தஸிக்கா²பி இத⁴ அதி⁴ப்பேதாதி விஞ்ஞாயதி. ந ஹி தங் ஸமாபன்னோ பி⁴க்கு² மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவதீதி ச இமினா லோகியஅதி⁴சித்தங் ஸமாபன்னோ மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவதீதி ஆபன்னங். அதி⁴பஞ்ஞானித்³தே³ஸே ச ‘‘ததோபி ச மக்³க³ப²லபஞ்ஞாவ அதி⁴பஞ்ஞா’’தி வத்வா ‘‘ஸா பன இத⁴ அனதி⁴ப்பேதா. ந ஹி தங் ஸமாபன்னோ பி⁴க்கு² மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவதீ’’தி வுத்தத்தா லோகியபஞ்ஞாவஸேன அதி⁴பஞ்ஞாஸிக்கா²யபி இதா⁴தி⁴ப்பேதபா⁴வோ தங் ஸமாபன்னஸ்ஸ மேது²னத⁴ம்மபடிஸேவனஞ்ச அட்ட²கதா²யங் அனுஞ்ஞாதந்தி விஞ்ஞாயதி. இத³ஞ்ச ஸப்³ப³ங் ‘‘தத்ர யாயங் அதி⁴ஸீலஸிக்கா², அயங் இமஸ்மிங் அத்தே² அதி⁴ப்பேதா ஸிக்கா²’’தி இமாய பாளியா ந ஸமேதி. அயஞ்ஹி பாளி அதி⁴ஸீலஸிக்கா²வ இத⁴ அதி⁴ப்பேதா, ந இதராதி தீ³பேதி, தஸ்மா பாளியா அட்ட²கதா²ய ச ஏவமதி⁴ப்பாயோ வேதி³தப்³போ³ – லோகியஅதி⁴சித்தஅதி⁴பஞ்ஞாஸமாபன்னஸ்ஸ ததா²ரூபபச்சயங் படிச்ச ‘‘மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவிஸ்ஸாமீ’’தி சித்தே உப்பன்னே ததோ அதி⁴சித்ததோ அதி⁴பஞ்ஞதோ ச பரிஹானி ஸம்ப⁴வதீதி தங் த்³வயங் ஸமாபன்னேன ந ஸக்கா மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவிதுந்தி பாளியங் அதி⁴ஸீலஸிக்கா²வ வுத்தா. அதி⁴ஸீலஸிக்க²ஞ்ஹி யாவ வீதிக்கமங் ந கரோதி, தாவ ஸமாபன்னோவ ஹோதி. ந ஹி சித்துப்பாத³மத்தேன பாதிமொக்க²ஸங்வரஸீலங் பி⁴ன்னங் நாம ஹோதீதி. அட்ட²கதா²யங் பன லோகியஅதி⁴சித்ததோ அதி⁴பஞ்ஞதோ ச பரிஹாயித்வாபி பி⁴க்கு²னோ மேது²னத⁴ம்மபடிஸேவனங் கதா³சி ப⁴வெய்யாதி தங் த்³வயங் அப்படிக்கி²பித்வா மக்³க³ப²லத⁴ம்மானங் அகுப்பஸபா⁴வத்தா தங் ஸமாபன்னஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ததோ பரிஹாயித்வா மேது²னத⁴ம்மபடிஸேவனங் நாம ந கதா³சி ஸம்ப⁴வதீதி லோகுத்தராதி⁴சித்தஅதி⁴பஞ்ஞானங்யேவ படிக்கே²போ கதோதி வேதி³தப்³போ³.

    Samādāpanaṃsamādānañcāti aññesaṃ samādāpanaṃ sayaṃ samādānañca. Adhicittanti vuccatīti maggasamādhissa adhiṭṭhānabhāvato adhicittanti vuccati. Na vinā buddhuppādāti kiñcāpi paccekabuddhānaṃ vipassanāpādakaṃ aṭṭhasamāpatticittaṃ hotiyeva, na pana te tattha aññe samādāpetuṃ sakkontīti na tesaṃ vasena vitthāritaṃ hutvā pavattatīti adhippāyo. Vipassanāpaññāyapi adhipaññatāsādhane ‘‘na vinā buddhuppādā’’ti vacanaṃ imināva adhippāyena vuttanti veditabbaṃ. Lokiyacittassa adhicittatā pariyāyenāti nippariyāyameva taṃ dassetuṃ ‘‘tatopi ca maggaphalacittameva adhicitta’’nti āha. Taṃ pana idha anadhippetanti iminā aṭṭhakathāvacanena lokiyacittassa vasena adhicittasikkhāpi idha adhippetāti viññāyati. Na hi taṃ samāpanno bhikkhu methunaṃ dhammaṃ paṭisevatīti ca iminā lokiyaadhicittaṃ samāpanno methunaṃ dhammaṃ paṭisevatīti āpannaṃ. Adhipaññāniddese ca ‘‘tatopi ca maggaphalapaññāva adhipaññā’’ti vatvā ‘‘sā pana idha anadhippetā. Na hi taṃ samāpanno bhikkhu methunaṃ dhammaṃ paṭisevatī’’ti vuttattā lokiyapaññāvasena adhipaññāsikkhāyapi idhādhippetabhāvo taṃ samāpannassa methunadhammapaṭisevanañca aṭṭhakathāyaṃ anuññātanti viññāyati. Idañca sabbaṃ ‘‘tatra yāyaṃ adhisīlasikkhā, ayaṃ imasmiṃ atthe adhippetā sikkhā’’ti imāya pāḷiyā na sameti. Ayañhi pāḷi adhisīlasikkhāva idha adhippetā, na itarāti dīpeti, tasmā pāḷiyā aṭṭhakathāya ca evamadhippāyo veditabbo – lokiyaadhicittaadhipaññāsamāpannassa tathārūpapaccayaṃ paṭicca ‘‘methunaṃ dhammaṃ paṭisevissāmī’’ti citte uppanne tato adhicittato adhipaññato ca parihāni sambhavatīti taṃ dvayaṃ samāpannena na sakkā methunaṃ dhammaṃ paṭisevitunti pāḷiyaṃ adhisīlasikkhāva vuttā. Adhisīlasikkhañhi yāva vītikkamaṃ na karoti, tāva samāpannova hoti. Na hi cittuppādamattena pātimokkhasaṃvarasīlaṃ bhinnaṃ nāma hotīti. Aṭṭhakathāyaṃ pana lokiyaadhicittato adhipaññato ca parihāyitvāpi bhikkhuno methunadhammapaṭisevanaṃ kadāci bhaveyyāti taṃ dvayaṃ appaṭikkhipitvā maggaphaladhammānaṃ akuppasabhāvattā taṃ samāpannassa bhikkhuno tato parihāyitvā methunadhammapaṭisevanaṃ nāma na kadāci sambhavatīti lokuttarādhicittaadhipaññānaṃyeva paṭikkhepo katoti veditabbo.

    அத்தி² தி³ன்னங் அத்தி² யிட்ட²ந்திஆதி³னயப்பவத்தந்தி இமினா –

    Atthi dinnaṃ atthi yiṭṭhantiādinayappavattanti iminā –

    ‘‘தத்த² கதமங் கம்மஸ்ஸகதஞ்ஞாணங்? ‘அத்தி² தி³ன்னங், அத்தி² யிட்ட²ங், அத்தி² ஹுதங், அத்தி² ஸுகதது³க்கடானங் கம்மானங் ப²லங் விபாகோ, அத்தி² அயங் லோகோ, அத்தி² பரோ லோகோ, அத்தி² மாதா, அத்தி² பிதா, அத்தி² ஸத்தா ஓபபாதிகா, அத்தி² லோகே ஸமணப்³ராஹ்மணா ஸம்மக்³க³தா ஸம்மா படிபன்னா, யே இமஞ்ச லோகங் பரஞ்ச லோகங் ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா பவேதெ³ந்தீ’தி யா ஏவரூபா பஞ்ஞா பஜானநா…பே॰… அமோஹோ த⁴ம்மவிசயோ ஸம்மாதி³ட்டி², இத³ங் வுச்சதி கம்மஸ்ஸகதஞ்ஞாணங். ட²பெத்வா ஸச்சானுலோமிகங் ஞாணங் ஸப்³பா³பி ஸாஸவா குஸலா பஞ்ஞா கம்மஸ்ஸகதஞ்ஞாண’’ந்தி (விப⁴॰ 793) –

    ‘‘Tattha katamaṃ kammassakataññāṇaṃ? ‘Atthi dinnaṃ, atthi yiṭṭhaṃ, atthi hutaṃ, atthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko, atthi ayaṃ loko, atthi paro loko, atthi mātā, atthi pitā, atthi sattā opapātikā, atthi loke samaṇabrāhmaṇā sammaggatā sammā paṭipannā, ye imañca lokaṃ parañca lokaṃ sayaṃ abhiññā sacchikatvā pavedentī’ti yā evarūpā paññā pajānanā…pe… amoho dhammavicayo sammādiṭṭhi, idaṃ vuccati kammassakataññāṇaṃ. Ṭhapetvā saccānulomikaṃ ñāṇaṃ sabbāpi sāsavā kusalā paññā kammassakataññāṇa’’nti (vibha. 793) –

    இமங் விப⁴ங்க³பாளிங் ஸங்க³ண்ஹாதி.

    Imaṃ vibhaṅgapāḷiṃ saṅgaṇhāti.

    தத்த² (விப⁴॰ அட்ட²॰ 793) அத்தி² தி³ன்னந்திஆதீ³ஸு தி³ன்னபச்சயா ப²லங் அத்தீ²தி இமினா உபாயேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. தி³ன்னந்தி ச தெ³ய்யத⁴ம்மஸீஸேன தா³னங் வுத்தங். யிட்ட²ந்தி மஹாயாகோ³, ஸப்³ப³ஸாதா⁴ரணங் மஹாதா³னந்தி அத்தோ². ஹுதந்தி பஹோனகஸக்காரோ அதி⁴ப்பேதோ. அத்தி² மாதா, அத்தி² பிதாதி மாதாபிதூஸு ஸம்மாபடிபத்திமிச்சா²படிபத்திஆதீ³னங் ப²லஸம்ப⁴வோ வுத்தோ. இத³ங் வுச்சதீதி யங் ஞாணங் ‘‘இத³ங் கம்மங் ஸகங், இத³ங் நோ ஸக’’ந்தி ஜானாதி, இத³ங் கம்மஸ்ஸகதஞ்ஞாணங் நாம வுச்சதீதி அத்தோ². தத்த² திவித⁴ங் காயது³ச்சரிதங் சதுப்³பி³த⁴ங் வசீது³ச்சரிதங் திவித⁴ங் மனோது³ச்சரிதந்தி இத³ங் ந ஸககம்மங் நாம, தீஸு த்³வாரேஸு த³ஸவித⁴ம்பி ஸுசரிதங் ஸககம்மங் நாம. அத்தனோ வாபி ஹோது பரஸ்ஸ வா, ஸப்³ப³ம்பி அகுஸலங் ந ஸககம்மங் நாம. கஸ்மா? அத்த²ப⁴ஞ்ஜனதோ அனத்த²ஜனநதோ ச. அத்தனோ வா ஹோது பரஸ்ஸ வா, ஸப்³ப³ம்பி குஸலங் ஸககம்மங் நாம. கஸ்மா? அனத்த²ப⁴ஞ்ஜனதோ அத்த²ஜனநதோ ச. ஏவங் ஜானநஸமத்தே² இமஸ்மிங் கம்மஸ்ஸகதஞ்ஞாணே ட²த்வா ப³ஹுங் தா³னங் த³த்வா ஸீலங் பூரெத்வா உபோஸத²ங் ஸமாதி³யித்வா ஸுகே²ன ஸுக²ங் ஸம்பத்தியா ஸம்பத்திங் அனுப⁴வித்வா நிப்³பா³னங் பத்தானங் ஸத்தானங் க³ணனபரிச்சே²தோ³ நத்தி². ட²பெத்வா ஸச்சானுலோமிகங் ஞாணந்தி மக்³க³ஸச்சஸ்ஸ பரமத்த²ஸச்சஸ்ஸ ச அனுலோமனதோ ஸச்சானுலோமிகந்தி லத்³த⁴னாமங் விபஸ்ஸனாஞாணங் ட²பெத்வா அவஸேஸா ஸப்³பா³பி ஸாஸவா குஸலா பஞ்ஞா கம்மஸ்ஸகதஞ்ஞாணமேவாதி அத்தோ².

    Tattha (vibha. aṭṭha. 793) atthi dinnantiādīsu dinnapaccayā phalaṃ atthīti iminā upāyena attho veditabbo. Dinnanti ca deyyadhammasīsena dānaṃ vuttaṃ. Yiṭṭhanti mahāyāgo, sabbasādhāraṇaṃ mahādānanti attho. Hutanti pahonakasakkāro adhippeto. Atthi mātā, atthi pitāti mātāpitūsu sammāpaṭipattimicchāpaṭipattiādīnaṃ phalasambhavo vutto. Idaṃ vuccatīti yaṃ ñāṇaṃ ‘‘idaṃ kammaṃ sakaṃ, idaṃ no saka’’nti jānāti, idaṃ kammassakataññāṇaṃ nāma vuccatīti attho. Tattha tividhaṃ kāyaduccaritaṃ catubbidhaṃ vacīduccaritaṃ tividhaṃ manoduccaritanti idaṃ na sakakammaṃ nāma, tīsu dvāresu dasavidhampi sucaritaṃ sakakammaṃ nāma. Attano vāpi hotu parassa vā, sabbampi akusalaṃ na sakakammaṃ nāma. Kasmā? Atthabhañjanato anatthajananato ca. Attano vā hotu parassa vā, sabbampi kusalaṃ sakakammaṃ nāma. Kasmā? Anatthabhañjanato atthajananato ca. Evaṃ jānanasamatthe imasmiṃ kammassakataññāṇe ṭhatvā bahuṃ dānaṃ datvā sīlaṃ pūretvā uposathaṃ samādiyitvā sukhena sukhaṃ sampattiyā sampattiṃ anubhavitvā nibbānaṃ pattānaṃ sattānaṃ gaṇanaparicchedo natthi. Ṭhapetvā saccānulomikaṃ ñāṇanti maggasaccassa paramatthasaccassa ca anulomanato saccānulomikanti laddhanāmaṃ vipassanāñāṇaṃ ṭhapetvā avasesā sabbāpi sāsavā kusalā paññā kammassakataññāṇamevāti attho.

    திலக்க²ணாகாரபரிச்சே²த³கந்தி அனிச்சாதி³லக்க²ணத்தயஸ்ஸ ஹுத்வா அபா⁴வாதி³ஆகாரபஅச்சி²ந்த³னகங். அதி⁴பஞ்ஞாதி வுச்சதீதி மக்³க³பஞ்ஞாய அதி⁴ட்டா²னபா⁴வதோ விபஸ்ஸனாஞாணங் அதி⁴பஞ்ஞாதி வுச்சதி.

    Tilakkhaṇākāraparicchedakanti aniccādilakkhaṇattayassa hutvā abhāvādiākārapaacchindanakaṃ. Adhipaññāti vuccatīti maggapaññāya adhiṭṭhānabhāvato vipassanāñāṇaṃ adhipaññāti vuccati.

    ‘‘கல்யாணகாரீ கல்யாணங், பாபகாரீ ச பாபகங்;

    ‘‘Kalyāṇakārī kalyāṇaṃ, pāpakārī ca pāpakaṃ;

    அனுபோ⁴தி த்³வயமேதங், அனுப³ந்த⁴தி காரக’’ந்தி. (ஸங்॰ நி॰ 1.256);

    Anubhoti dvayametaṃ, anubandhati kāraka’’nti. (saṃ. ni. 1.256);

    ஏவங் அதீதே அனாக³தே ச வட்டமூலகது³க்க²ஸல்லக்க²ணவஸேன ஸங்வேக³வத்து²தாய விமுத்திஆகங்கா²ய பச்சயபூ⁴தா கம்மஸ்ஸகதபஞ்ஞா அதி⁴பஞ்ஞாதிபி வத³ந்தி. லோகியபஞ்ஞாய அதி⁴பஞ்ஞாபா⁴வோ பரியாயேனாதி நிப்பரியாயமேவ தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ததோபி ச மக்³க³ப²லபஞ்ஞாவ அதி⁴பஞ்ஞா’’தி வுத்தங்.

    Evaṃ atīte anāgate ca vaṭṭamūlakadukkhasallakkhaṇavasena saṃvegavatthutāya vimuttiākaṅkhāya paccayabhūtā kammassakatapaññā adhipaññātipi vadanti. Lokiyapaññāya adhipaññābhāvo pariyāyenāti nippariyāyameva taṃ dassetuṃ ‘‘tatopi ca maggaphalapaññāva adhipaññā’’ti vuttaṃ.

    ஸஹ ஆஜீவந்தி எத்தா²தி ஸாஜீவோதி ஸப்³ப³ஸிக்கா²பத³ங் வுத்தந்தி ஆஹ – ‘‘ஸப்³ப³ம்பி…பே॰… தஸ்மா ஸாஜீவந்தி வுச்சதீ’’தி. தத்த² ஸிக்கா²பத³ந்தி ‘‘நாமகாயோ பத³காயோ நிருத்திகாயோ ப்³யஞ்ஜனகாயோ’’தி வுத்தங் ப⁴க³வதோ வசனஸங்கா²தங் ஸிக்கா²பத³ங். ஸபா⁴க³வுத்தினோதி ஸமானவுத்திகா, ஸதி³ஸப்பவத்திகாதி அத்தோ². தஸ்மிங் ஸிக்க²தீதி எத்த² ஆதெ⁴ய்யாபெக்க²த்தா அதி⁴கரணஸ்ஸ கிமாதெ⁴ய்யமபெக்கி²த்வா ‘‘தஸ்மி’’ந்தி அதி⁴கரணங் நித்³தி³ட்ட²ந்தி ஆஹ – ‘‘தங் ஸிக்கா²பத³ங் சித்தஸ்ஸ அதி⁴கரணங் கத்வா’’தி, தங் ஸாஜீவஸங்கா²தங் ஸிக்கா²பத³ங் ‘‘யதா²ஸிக்கா²பத³ங் நு கோ² ஸிக்கா²மி, ந ஸிக்கா²மீ’’தி ஏவங் பவத்திவஸேன ஸிக்கா²பத³விஸயத்தா ததா³தெ⁴ய்யபூ⁴தஸ்ஸ சித்தஸ்ஸ அதி⁴கரணங் கத்வாதி அத்தோ². நனு ச ‘‘ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோ’’தி இமஸ்ஸ பத³பா⁴ஜனங் கரொந்தேன ‘‘யங் ஸிக்க²ங் ஸாஜீவஞ்ச ஸமாபன்னோ, தது³ப⁴யங் த³ஸ்ஸெத்வா தேஸு ஸிக்க²தி, தேன வுச்சதி ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோ’’தி வத்தப்³ப³ங் ஸியா, ஏவமவத்வா ‘‘தஸ்மிங் ஸிக்க²தி, தேன வுச்சதி ஸாஜீவஸமாபன்னோ’’தி எத்தகமேவ கஸ்மா வுத்தந்தி அந்தோலீனசோத³னங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘ந கேவலஞ்சாயமேதஸ்மி’’ந்திஆதி³.

    Saha ājīvanti etthāti sājīvoti sabbasikkhāpadaṃ vuttanti āha – ‘‘sabbampi…pe… tasmā sājīvanti vuccatī’’ti. Tattha sikkhāpadanti ‘‘nāmakāyo padakāyo niruttikāyo byañjanakāyo’’ti vuttaṃ bhagavato vacanasaṅkhātaṃ sikkhāpadaṃ. Sabhāgavuttinoti samānavuttikā, sadisappavattikāti attho. Tasmiṃ sikkhatīti ettha ādheyyāpekkhattā adhikaraṇassa kimādheyyamapekkhitvā ‘‘tasmi’’nti adhikaraṇaṃ niddiṭṭhanti āha – ‘‘taṃ sikkhāpadaṃ cittassa adhikaraṇaṃ katvā’’ti, taṃ sājīvasaṅkhātaṃ sikkhāpadaṃ ‘‘yathāsikkhāpadaṃ nu kho sikkhāmi, na sikkhāmī’’ti evaṃ pavattivasena sikkhāpadavisayattā tadādheyyabhūtassa cittassa adhikaraṇaṃ katvāti attho. Nanu ca ‘‘sikkhāsājīvasamāpanno’’ti imassa padabhājanaṃ karontena ‘‘yaṃ sikkhaṃ sājīvañca samāpanno, tadubhayaṃ dassetvā tesu sikkhati, tena vuccati sikkhāsājīvasamāpanno’’ti vattabbaṃ siyā, evamavatvā ‘‘tasmiṃ sikkhati, tena vuccati sājīvasamāpanno’’ti ettakameva kasmā vuttanti antolīnacodanaṃ sandhāyāha ‘‘na kevalañcāyametasmi’’ntiādi.

    தஸ்ஸா ச ஸிக்கா²யாதி தஸ்ஸா அதி⁴ஸீலஸங்கா²தாய ஸிக்கா²ய. ஸிக்க²ங் பரிபூரெந்தோதி

    Tassā ca sikkhāyāti tassā adhisīlasaṅkhātāya sikkhāya. Sikkhaṃ paripūrentoti

    ஸீலஸங்வரங் பரிபூரெந்தோ, வாரித்தஸீலவஸேன விரதிஸம்பயுத்தங் சேதனங் சாரித்தஸீலவஸேன விரதிவிப்பயுத்தங் சேதனஞ்ச அத்தனி பவத்தெந்தோதி அத்தோ². தஸ்மிஞ்ச ஸிக்கா²பதே³ அவீதிக்கமந்தோ ஸிக்க²தீதி ‘‘நாமகாயோ பத³காயோ நிருத்திகாயோ ப்³யஞ்ஜனகாயோ’’தி ஏவங் வுத்தங் ப⁴க³வதோ வசனஸங்கா²தங் ஸிக்கா²பத³ங் அவீதிக்கமந்தோ ஹுத்வா தஸ்மிங் யதா²வுத்தஸிக்கா²பதே³ ஸிக்க²தீதி அத்தோ². ஸீலஸங்வரபூரணங் ஸாஜீவானதிக்கமனஞ்சாதி இத³மேவ ச த்³வயங் இத⁴ ஸிக்க²னங் நாமாதி அதி⁴ப்பாயோ. தத்த² ஸாஜீவானதிக்கமோ ஸிக்கா²பாரிபூரியா பச்சயோ. ஸாஜீவானதிக்கமதோ ஹி யாவ மக்³கா³ ஸிக்கா²பாரிபூரீ ஹோதி. அபிசெத்த² ‘‘ஸிக்க²ங் பரிபூரெந்தோ ஸிக்க²தீ’’தி இமினா விரதிசேதனாஸங்கா²தஸ்ஸ ஸீலஸங்வரஸ்ஸ விஸேஸதோ ஸந்தானே பவத்தனகாலோவ க³ஹிதோ, ‘‘அவீதிக்கமந்தோ ஸிக்க²தீ’’தி இமினா பன அப்பவத்தனகாலோபி. ஸிக்க²ஞ்ஹி பரிபூரணவஸேன அத்தனி பவத்தெந்தோபி நித்³தா³தி³வஸேன அப்பவத்தெந்தோபி வீதிக்கமாபா⁴வா ‘‘அவீதிக்கமந்தோ ஸிக்க²தீ’’தி வுச்சதீதி.

    Sīlasaṃvaraṃ paripūrento, vārittasīlavasena viratisampayuttaṃ cetanaṃ cārittasīlavasena virativippayuttaṃ cetanañca attani pavattentoti attho. Tasmiñca sikkhāpade avītikkamanto sikkhatīti ‘‘nāmakāyo padakāyo niruttikāyo byañjanakāyo’’ti evaṃ vuttaṃ bhagavato vacanasaṅkhātaṃ sikkhāpadaṃ avītikkamanto hutvā tasmiṃ yathāvuttasikkhāpade sikkhatīti attho. Sīlasaṃvarapūraṇaṃ sājīvānatikkamanañcāti idameva ca dvayaṃ idha sikkhanaṃ nāmāti adhippāyo. Tattha sājīvānatikkamo sikkhāpāripūriyā paccayo. Sājīvānatikkamato hi yāva maggā sikkhāpāripūrī hoti. Apicettha ‘‘sikkhaṃ paripūrento sikkhatī’’ti iminā viraticetanāsaṅkhātassa sīlasaṃvarassa visesato santāne pavattanakālova gahito, ‘‘avītikkamanto sikkhatī’’ti iminā pana appavattanakālopi. Sikkhañhi paripūraṇavasena attani pavattentopi niddādivasena appavattentopi vītikkamābhāvā ‘‘avītikkamanto sikkhatī’’ti vuccatīti.

    ஸிக்கா²ஸாஜீவபத³பா⁴ஜனீயவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sikkhāsājīvapadabhājanīyavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact