Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā |
7. ஸீலங்அசேதஸிகந்திகதா²வண்ணனா
7. Sīlaṃacetasikantikathāvaṇṇanā
590-594. டி²தேன அவினட்டே²ன. உபசயேனாதி ஸீலபூ⁴தேன கம்மூபசயேன. ‘‘தா³னங் அசேதஸிக’’ந்தி கதா²யங் வுத்தனயேனாதி யதா² ‘‘ந வத்தப்³ப³ங் சேதஸிகோ த⁴ம்மோ தா³னந்தி? ஆமந்தா. தா³னங் அனிட்ட²ப²லந்தி…பே॰… தேன ஹி சேதஸிகோ த⁴ம்மோ தா³ன’’ந்தி பாளி பவத்தா, ஏவங் தத³னுஸாரேன ‘‘ந வத்தப்³ப³ங் சேதஸிகங் ஸீலந்தி? ஆமந்தா. ஸீலங் அனிட்ட²ப²ல’’ந்திஆதி³னா ஸீலஸ்ஸ சேதஸிகபா⁴வஸாத⁴கானி ஸுத்தபதா³னி ச ஆனெத்வா தத³த்த²த³ஸ்ஸனவஸேன அசேதஸிகோ ரூபாதி³த⁴ம்மோ ஆயதிங் விபாகங் தே³தி. யதி³ ஸோ ஸீலங் ப⁴வெய்ய, வினா ஸங்வரஸமாதா³னேன வினா விரதியா ஸீலவா நாம ஸியா. யஸ்மா பன ஸமாதா³னசேதனா விரதி ஸங்வரோ ஸீலங், தஸ்மா ‘‘ஸீலங் இட்ட²ப²லங் கந்தப²ல’’ந்திஆதி³னா யோஜனா காதப்³பா³தி இமமத்த²ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘வுத்தனயேனா’’தி, வுத்தனயானுஸாரேனாதி அத்தோ². யஸ்மா பன பாளியங் யதா² ‘‘ஸீலங் அசேதஸிக’’ந்தி கதா² ஆக³தா, ததா² ‘‘தா³னங் அசேதஸிக’’ந்தி விஸுங் ஆக³தா கதா² நத்தி², தஸ்மா ‘‘ஸா பன கதா² மக்³கி³தப்³பா³’’தி வுத்தங்.
590-594. Ṭhitena avinaṭṭhena. Upacayenāti sīlabhūtena kammūpacayena. ‘‘Dānaṃ acetasika’’nti kathāyaṃ vuttanayenāti yathā ‘‘na vattabbaṃ cetasiko dhammo dānanti? Āmantā. Dānaṃ aniṭṭhaphalanti…pe… tena hi cetasiko dhammo dāna’’nti pāḷi pavattā, evaṃ tadanusārena ‘‘na vattabbaṃ cetasikaṃ sīlanti? Āmantā. Sīlaṃ aniṭṭhaphala’’ntiādinā sīlassa cetasikabhāvasādhakāni suttapadāni ca ānetvā tadatthadassanavasena acetasiko rūpādidhammo āyatiṃ vipākaṃ deti. Yadi so sīlaṃ bhaveyya, vinā saṃvarasamādānena vinā viratiyā sīlavā nāma siyā. Yasmā pana samādānacetanā virati saṃvaro sīlaṃ, tasmā ‘‘sīlaṃ iṭṭhaphalaṃ kantaphala’’ntiādinā yojanā kātabbāti imamatthaṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘vuttanayenā’’ti, vuttanayānusārenāti attho. Yasmā pana pāḷiyaṃ yathā ‘‘sīlaṃ acetasika’’nti kathā āgatā, tathā ‘‘dānaṃ acetasika’’nti visuṃ āgatā kathā natthi, tasmā ‘‘sā pana kathā maggitabbā’’ti vuttaṃ.
ஸீலங்அசேதஸிகந்திகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Sīlaṃacetasikantikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi / (101) 7. ஸீலங் அசேதஸிகந்திகதா² • (101) 7. Sīlaṃ acetasikantikathā
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 7. ஸீலங் அசேதஸிகந்திகதா²வண்ணனா • 7. Sīlaṃ acetasikantikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 7. ஸீலங்அசேதஸிகந்திகதா²வண்ணனா • 7. Sīlaṃacetasikantikathāvaṇṇanā