Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[190] 10. ஸீலானிஸங்ஸஜாதகவண்ணனா
[190] 10. Sīlānisaṃsajātakavaṇṇanā
பஸ்ஸ ஸத்³தா⁴ய ஸீலஸ்ஸாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் ஸத்³த⁴ங் உபாஸகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர ஸத்³தோ⁴ பஸன்னோ அரியஸாவகோ ஏகதி³வஸங் ஜேதவனங் க³ச்ச²ந்தோ ஸாயங் அசிரவதினதீ³தீரங் க³ந்த்வா நாவிகே நாவங் தீரே ட²பெத்வா த⁴ம்மஸ்ஸவனத்தா²ய க³தே தித்தே² நாவங் அதி³ஸ்வா பு³த்³தா⁴ரம்மணங் பீதிங் க³ஹெத்வா நதி³ங் ஓதரி, பாதா³ உத³கம்ஹி ந ஓஸீதி³ங்ஸு. ஸோ பத²வீதலே க³ச்ச²ந்தோ விய வேமஜ்ஜ²ங் க³தகாலே வீசிங் பஸ்ஸி. அத²ஸ்ஸ பு³த்³தா⁴ரம்மணா பீதி மந்தா³ ஜாதா, பாதா³ ஓஸீதி³துங் ஆரபி⁴ங்ஸு, ஸோ புன பு³த்³தா⁴ரம்மணங் பீதிங் த³ள்ஹங் கத்வா உத³கபிட்டே²னேவ க³ந்த்வா ஜேதவனங் பவிஸித்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஸத்தா² தேன ஸத்³தி⁴ங் படிஸந்தா²ரங் கத்வா ‘‘உபாஸக, கச்சி மக்³க³ங் ஆக³ச்ச²ந்தோ அப்பகிலமதே²ன ஆக³தோஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, பு³த்³தா⁴ரம்மணங் பீதிங் க³ஹெத்வா உத³கபிட்டே² பதிட்ட²ங் லபி⁴த்வா பத²விங் மத்³த³ந்தோ விய ஆக³தொம்ஹீ’’தி வுத்தே ‘‘ந கோ² பன, உபாஸக, த்வஞ்ஞேவ பு³த்³த⁴கு³ணே அனுஸ்ஸரித்வா பதிட்ட²ங் லத்³தோ⁴, புப்³பே³பி உபாஸகா ஸமுத்³த³மஜ்ஜே² நாவாய பி⁴ன்னாய பு³த்³த⁴கு³ணே அனுஸ்ஸரந்தா பதிட்ட²ங் லபி⁴ங்ஸூ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Passasaddhāya sīlassāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ saddhaṃ upāsakaṃ ārabbha kathesi. So kira saddho pasanno ariyasāvako ekadivasaṃ jetavanaṃ gacchanto sāyaṃ aciravatinadītīraṃ gantvā nāvike nāvaṃ tīre ṭhapetvā dhammassavanatthāya gate titthe nāvaṃ adisvā buddhārammaṇaṃ pītiṃ gahetvā nadiṃ otari, pādā udakamhi na osīdiṃsu. So pathavītale gacchanto viya vemajjhaṃ gatakāle vīciṃ passi. Athassa buddhārammaṇā pīti mandā jātā, pādā osīdituṃ ārabhiṃsu, so puna buddhārammaṇaṃ pītiṃ daḷhaṃ katvā udakapiṭṭheneva gantvā jetavanaṃ pavisitvā satthāraṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdi. Satthā tena saddhiṃ paṭisanthāraṃ katvā ‘‘upāsaka, kacci maggaṃ āgacchanto appakilamathena āgatosī’’ti pucchitvā ‘‘bhante, buddhārammaṇaṃ pītiṃ gahetvā udakapiṭṭhe patiṭṭhaṃ labhitvā pathaviṃ maddanto viya āgatomhī’’ti vutte ‘‘na kho pana, upāsaka, tvaññeva buddhaguṇe anussaritvā patiṭṭhaṃ laddho, pubbepi upāsakā samuddamajjhe nāvāya bhinnāya buddhaguṇe anussarantā patiṭṭhaṃ labhiṃsū’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
அதீதே கஸ்ஸபஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴காலே ஸோதாபன்னோ அரியஸாவகோ ஏகேன ந்ஹாபிதகுடும்பி³கேன ஸத்³தி⁴ங் நாவங் அபி⁴ருஹி, தஸ்ஸ ந்ஹாபிதஸ்ஸ ப⁴ரியா ‘‘அய்ய, இமஸ்ஸ ஸுக²து³க்க²ங் தவ பா⁴ரோ’’தி ந்ஹாபிதங் தஸ்ஸ உபாஸகஸ்ஸ ஹத்தே² நிக்கி²பி. அத² ஸா நாவா ஸத்தமே தி³வஸே ஸமுத்³த³மஜ்ஜே² பி⁴ன்னா, தேபி த்³வே ஜனா ஏகஸ்மிங் ப²லகே நிபன்னா ஏகங் தீ³பகங் பாபுணிங்ஸு. தத்த² ஸோ ந்ஹாபிதோ ஸகுணே மாரெத்வா பசித்வா கா²த³ந்தோ உபாஸகஸ்ஸபி தே³தி. உபாஸகோ ‘‘அலங் மய்ஹ’’ந்தி ந கா²த³தி. ஸோ சிந்தேஸி – ‘‘இமஸ்மிங் டா²னே அம்ஹாகங் ட²பெத்வா தீணி ஸரணானி அஞ்ஞா பதிட்டா² நத்தீ²’’தி. ஸோ திண்ணங் ரதனானங் கு³ணே அனுஸ்ஸரி. அத²ஸ்ஸானுஸரந்தஸ்ஸ தஸ்மிங் தீ³பகே நிப்³ப³த்தோ நாக³ராஜா அத்தனோ ஸரீரங் மஹானாவங் கத்வா மாபேஸி, ஸமுத்³த³தே³வதா நியாமகோ அஹோஸி, நாவா ஸத்தஹி ரதனேஹி பூரயித்த², தயோ கூபகா இந்த³னீலமணிமயா அஹேஸுங், ஸுவண்ணமயோ லங்காரோ, ரஜதமயானி யொத்தானி, ஸுவண்ணமயானி யட்டி²பி²யானி.
Atīte kassapasammāsambuddhakāle sotāpanno ariyasāvako ekena nhāpitakuṭumbikena saddhiṃ nāvaṃ abhiruhi, tassa nhāpitassa bhariyā ‘‘ayya, imassa sukhadukkhaṃ tava bhāro’’ti nhāpitaṃ tassa upāsakassa hatthe nikkhipi. Atha sā nāvā sattame divase samuddamajjhe bhinnā, tepi dve janā ekasmiṃ phalake nipannā ekaṃ dīpakaṃ pāpuṇiṃsu. Tattha so nhāpito sakuṇe māretvā pacitvā khādanto upāsakassapi deti. Upāsako ‘‘alaṃ mayha’’nti na khādati. So cintesi – ‘‘imasmiṃ ṭhāne amhākaṃ ṭhapetvā tīṇi saraṇāni aññā patiṭṭhā natthī’’ti. So tiṇṇaṃ ratanānaṃ guṇe anussari. Athassānusarantassa tasmiṃ dīpake nibbatto nāgarājā attano sarīraṃ mahānāvaṃ katvā māpesi, samuddadevatā niyāmako ahosi, nāvā sattahi ratanehi pūrayittha, tayo kūpakā indanīlamaṇimayā ahesuṃ, suvaṇṇamayo laṅkāro, rajatamayāni yottāni, suvaṇṇamayāni yaṭṭhiphiyāni.
ஸமுத்³த³தே³வதா நாவாய ட²த்வா ‘‘அத்தி² ஜம்பு³தீ³பக³மிகா’’தி கோ⁴ஸேஸி. உபாஸகோ ‘‘மயங் க³மிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹ. தேன ஹி ஏஹி, நாவங் அபி⁴ருஹாதி. ஸோ நாவங் அபி⁴ருஹித்வா ந்ஹாபிதங் பக்கோஸி, ஸமுத்³த³தே³வதா – ‘‘துய்ஹஞ்ஞேவ லப்³ப⁴தி, ந ஏதஸ்ஸா’’தி ஆஹ. ‘‘கிங்காரணா’’தி? ‘‘ஏதஸ்ஸ ஸீலகு³ணாசாரோ நத்தி², தங் காரணங். அஹஞ்ஹி துய்ஹங் நாவங் ஆஹரிங், ந ஏதஸ்ஸா’’தி. ‘‘ஹோது, அஹங் அத்தனா தி³ன்னதா³னேன ரக்கி²தஸீலேன பா⁴விதபா⁴வனாய ஏதஸ்ஸ பத்திங் த³ம்மீ’’தி. ந்ஹாபிதோ ‘‘அனுமோதா³மி, ஸாமீ’’தி ஆஹ. தே³வதா ‘‘இதா³னி க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி தம்பி ஆரோபெத்வா உபோ⁴பி ஜனே ஸமுத்³தா³ நிக்கா²மெத்வா நதி³யா பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா அத்தனோ ஆனுபா⁴வேன த்³வின்னம்பி தேஸங் கே³ஹே த⁴னங் பதிட்ட²பெத்வா ‘‘பண்டி³தேஹேவ ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸக்³கோ³ நாம காதப்³போ³. ஸசே ஹி இமஸ்ஸ ந்ஹாபிதஸ்ஸ இமினா உபாஸகேன ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸக்³கோ³ நாப⁴விஸ்ஸ, ஸமுத்³த³மஜ்ஜே²யேவ நஸ்ஸிஸ்ஸா’’தி பண்டி³தஸங்ஸக்³க³கு³ணங் கத²யமானா இமா கா³தா² அவோச –
Samuddadevatā nāvāya ṭhatvā ‘‘atthi jambudīpagamikā’’ti ghosesi. Upāsako ‘‘mayaṃ gamissāmā’’ti āha. Tena hi ehi, nāvaṃ abhiruhāti. So nāvaṃ abhiruhitvā nhāpitaṃ pakkosi, samuddadevatā – ‘‘tuyhaññeva labbhati, na etassā’’ti āha. ‘‘Kiṃkāraṇā’’ti? ‘‘Etassa sīlaguṇācāro natthi, taṃ kāraṇaṃ. Ahañhi tuyhaṃ nāvaṃ āhariṃ, na etassā’’ti. ‘‘Hotu, ahaṃ attanā dinnadānena rakkhitasīlena bhāvitabhāvanāya etassa pattiṃ dammī’’ti. Nhāpito ‘‘anumodāmi, sāmī’’ti āha. Devatā ‘‘idāni gaṇhissāmī’’ti tampi āropetvā ubhopi jane samuddā nikkhāmetvā nadiyā bārāṇasiṃ gantvā attano ānubhāvena dvinnampi tesaṃ gehe dhanaṃ patiṭṭhapetvā ‘‘paṇḍiteheva saddhiṃ saṃsaggo nāma kātabbo. Sace hi imassa nhāpitassa iminā upāsakena saddhiṃ saṃsaggo nābhavissa, samuddamajjheyeva nassissā’’ti paṇḍitasaṃsaggaguṇaṃ kathayamānā imā gāthā avoca –
79.
79.
‘‘பஸ்ஸ ஸத்³தா⁴ய ஸீலஸ்ஸ, சாக³ஸ்ஸ ச அயங் ப²லங்;
‘‘Passa saddhāya sīlassa, cāgassa ca ayaṃ phalaṃ;
நாகோ³ நாவாய வண்ணேன, ஸத்³த⁴ங் வஹதுபாஸகங்.
Nāgo nāvāya vaṇṇena, saddhaṃ vahatupāsakaṃ.
80.
80.
‘‘ஸப்³பி⁴ரேவ ஸமாஸேத², ஸப்³பி⁴ குப்³பே³த² ஸந்த²வங்;
‘‘Sabbhireva samāsetha, sabbhi kubbetha santhavaṃ;
ஸதஞ்ஹி ஸன்னிவாஸேன, ஸொத்தி²ங் க³ச்ச²தி ந்ஹாபிதோ’’தி.
Satañhi sannivāsena, sotthiṃ gacchati nhāpito’’ti.
தத்த² பஸ்ஸாதி கஞ்சி அனியமெத்வா பஸ்ஸதா²தி ஆலபதி. ஸத்³தா⁴யாதி லோகியலோகுத்தராய ஸத்³தா⁴ய. ஸீலேபி ஏஸேவ நயோ. சாக³ஸ்ஸாதி தெ³ய்யத⁴ம்மபரிச்சாக³ஸ்ஸ சேவ கிலேஸபரிச்சாக³ஸ்ஸ ச. அயங் ப²லந்தி இத³ங் ப²லங், கு³ணங் ஆனிஸங்ஸந்தி அத்தோ². அத² வா சாக³ஸ்ஸ ச ப²லங் பஸ்ஸ, அயங் நாகோ³ நாவாய வண்ணேனாதி ஏவம்பெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. நாவாய வண்ணேனாதி நாவாய ஸண்டா²னேன. ஸத்³த⁴ந்தி தீஸு ரதனேஸு பதிட்டி²தஸத்³த⁴ங். ஸப்³பி⁴ரேவாதி பண்டி³தேஹியேவ . ஸமாஸேதா²தி ஏகதோ ஆவஸெய்ய, உபவஸெய்யாதி அத்தோ². குப்³பே³தா²தி கரெய்ய. ஸந்த²வந்தி மித்தஸந்த²வங். தண்ஹாஸந்த²வோ பன கேனசிபி ஸத்³தி⁴ங் ந காதப்³போ³. ந்ஹாபிதோதி ந்ஹாபிதகுடும்பி³கோ. ‘‘நஹாபிதோ’’திபி பாடோ².
Tattha passāti kañci aniyametvā passathāti ālapati. Saddhāyāti lokiyalokuttarāya saddhāya. Sīlepi eseva nayo. Cāgassāti deyyadhammapariccāgassa ceva kilesapariccāgassa ca. Ayaṃ phalanti idaṃ phalaṃ, guṇaṃ ānisaṃsanti attho. Atha vā cāgassa ca phalaṃ passa, ayaṃ nāgo nāvāya vaṇṇenāti evampettha attho daṭṭhabbo. Nāvāya vaṇṇenāti nāvāya saṇṭhānena. Saddhanti tīsu ratanesu patiṭṭhitasaddhaṃ. Sabbhirevāti paṇḍitehiyeva . Samāsethāti ekato āvaseyya, upavaseyyāti attho. Kubbethāti kareyya. Santhavanti mittasanthavaṃ. Taṇhāsanthavo pana kenacipi saddhiṃ na kātabbo. Nhāpitoti nhāpitakuṭumbiko. ‘‘Nahāpito’’tipi pāṭho.
ஏவங் ஸமுத்³த³தே³வதா ஆகாஸே ட²த்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ஓவதி³த்வா நாக³ராஜானங் க³ண்ஹித்வா அத்தனோ விமானமேவ அக³மாஸி.
Evaṃ samuddadevatā ākāse ṭhatvā dhammaṃ desetvā ovaditvā nāgarājānaṃ gaṇhitvā attano vimānameva agamāsi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ஸச்சபரியோஸானே உபாஸகோ ஸகதா³கா³மிப²லே பதிட்ட²ஹி. ‘‘ததா³ ஸோதாபன்னஉபாஸகோ பரினிப்³பா³யி, நாக³ராஜா ஸாரிபுத்தோ அஹோஸி, ஸமுத்³த³தே³வதா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi – saccapariyosāne upāsako sakadāgāmiphale patiṭṭhahi. ‘‘Tadā sotāpannaupāsako parinibbāyi, nāgarājā sāriputto ahosi, samuddadevatā pana ahameva ahosi’’nti.
ஸீலானிஸங்ஸஜாதகவண்ணனா த³ஸமா.
Sīlānisaṃsajātakavaṇṇanā dasamā.
அஸதி³ஸவக்³கோ³ சதுத்தோ².
Asadisavaggo catuttho.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
அஸதி³ஸஞ்ச ஸங்கா³மங், வாலோத³கங் கி³ரித³த்தங்;
Asadisañca saṅgāmaṃ, vālodakaṃ giridattaṃ;
நபி⁴ரதி த³தி⁴வாஹங், சதுமட்ட²ங் ஸீஹகொட்ட²ங்;
Nabhirati dadhivāhaṃ, catumaṭṭhaṃ sīhakoṭṭhaṃ;
ஸீஹசம்மங் ஸீலானிஸங்ஸங்.
Sīhacammaṃ sīlānisaṃsaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 190. ஸீலானிஸங்ஸஜாதகங் • 190. Sīlānisaṃsajātakaṃ