Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    12. த்³வாத³ஸகனிபாதோ

    12. Dvādasakanipāto

    1. ஸீலவத்தே²ரகா³தா²

    1. Sīlavattheragāthā

    608.

    608.

    ‘‘ஸீலமேவித⁴ ஸிக்கே²த², அஸ்மிங் லோகே ஸுஸிக்கி²தங்;

    ‘‘Sīlamevidha sikkhetha, asmiṃ loke susikkhitaṃ;

    ஸீலங் ஹி ஸப்³ப³ஸம்பத்திங், உபனாமேதி ஸேவிதங்.

    Sīlaṃ hi sabbasampattiṃ, upanāmeti sevitaṃ.

    609.

    609.

    ‘‘ஸீலங் ரக்கெ²ய்ய மேதா⁴வீ, பத்த²யானோ தயோ ஸுகே²;

    ‘‘Sīlaṃ rakkheyya medhāvī, patthayāno tayo sukhe;

    பஸங்ஸங் வித்திலாப⁴ஞ்ச, பேச்ச ஸக்³கே³ பமோத³னங் 1.

    Pasaṃsaṃ vittilābhañca, pecca sagge pamodanaṃ 2.

    610.

    610.

    ‘‘ஸீலவா ஹி ப³ஹூ மித்தே, ஸஞ்ஞமேனாதி⁴க³ச்ச²தி;

    ‘‘Sīlavā hi bahū mitte, saññamenādhigacchati;

    து³ஸ்ஸீலோ பன மித்தேஹி, த⁴ங்ஸதே பாபமாசரங்.

    Dussīlo pana mittehi, dhaṃsate pāpamācaraṃ.

    611.

    611.

    ‘‘அவண்ணஞ்ச அகித்திஞ்ச, து³ஸ்ஸீலோ லப⁴தே நரோ;

    ‘‘Avaṇṇañca akittiñca, dussīlo labhate naro;

    வண்ணங் கித்திங் பஸங்ஸஞ்ச, ஸதா³ லப⁴தி ஸீலவா.

    Vaṇṇaṃ kittiṃ pasaṃsañca, sadā labhati sīlavā.

    612.

    612.

    ‘‘ஆதி³ ஸீலங் பதிட்டா² ச, கல்யாணானஞ்ச மாதுகங்;

    ‘‘Ādi sīlaṃ patiṭṭhā ca, kalyāṇānañca mātukaṃ;

    பமுக²ங் ஸப்³ப³த⁴ம்மானங், தஸ்மா ஸீலங் விஸோத⁴யே.

    Pamukhaṃ sabbadhammānaṃ, tasmā sīlaṃ visodhaye.

    613.

    613.

    ‘‘வேலா ச ஸங்வரங் ஸீலங் 3, சித்தஸ்ஸ அபி⁴ஹாஸனங்;

    ‘‘Velā ca saṃvaraṃ sīlaṃ 4, cittassa abhihāsanaṃ;

    தித்த²ஞ்ச ஸப்³ப³பு³த்³தா⁴னங், தஸ்மா ஸீலங் விஸோத⁴யே.

    Titthañca sabbabuddhānaṃ, tasmā sīlaṃ visodhaye.

    614.

    614.

    ‘‘ஸீலங் ப³லங் அப்படிமங், ஸீலங் ஆவுத⁴முத்தமங்;

    ‘‘Sīlaṃ balaṃ appaṭimaṃ, sīlaṃ āvudhamuttamaṃ;

    ஸீலமாப⁴ரணங் ஸெட்ட²ங், ஸீலங் கவசமப்³பு⁴தங்.

    Sīlamābharaṇaṃ seṭṭhaṃ, sīlaṃ kavacamabbhutaṃ.

    615.

    615.

    ‘‘ஸீலங் ஸேது மஹேஸக்கோ², ஸீலங் க³ந்தோ⁴ அனுத்தரோ;

    ‘‘Sīlaṃ setu mahesakkho, sīlaṃ gandho anuttaro;

    ஸீலங் விலேபனங் ஸெட்ட²ங், யேன வாதி தி³ஸோதி³ஸங்.

    Sīlaṃ vilepanaṃ seṭṭhaṃ, yena vāti disodisaṃ.

    616.

    616.

    ‘‘ஸீலங் ஸம்ப³லமேவக்³க³ங், ஸீலங் பாதெ²ய்யமுத்தமங்;

    ‘‘Sīlaṃ sambalamevaggaṃ, sīlaṃ pātheyyamuttamaṃ;

    ஸீலங் ஸெட்டோ² அதிவாஹோ, யேன யாதி தி³ஸோதி³ஸங்.

    Sīlaṃ seṭṭho ativāho, yena yāti disodisaṃ.

    617.

    617.

    ‘‘இதே⁴வ நிந்த³ங் லப⁴தி, பேச்சாபாயே ச து³ம்மனோ;

    ‘‘Idheva nindaṃ labhati, peccāpāye ca dummano;

    ஸப்³ப³த்த² து³ம்மனோ பா³லோ, ஸீலேஸு அஸமாஹிதோ.

    Sabbattha dummano bālo, sīlesu asamāhito.

    618.

    618.

    ‘‘இதே⁴வ கித்திங் லப⁴தி, பேச்ச ஸக்³கே³ ச ஸும்மனோ;

    ‘‘Idheva kittiṃ labhati, pecca sagge ca summano;

    ஸப்³ப³த்த² ஸுமனோ தீ⁴ரோ, ஸீலேஸு ஸுஸமாஹிதோ.

    Sabbattha sumano dhīro, sīlesu susamāhito.

    619.

    619.

    ‘‘ஸீலமேவ இத⁴ அக்³க³ங், பஞ்ஞவா பன உத்தமோ;

    ‘‘Sīlameva idha aggaṃ, paññavā pana uttamo;

    மனுஸ்ஸேஸு ச தே³வேஸு, ஸீலபஞ்ஞாணதோ ஜய’’ந்தி.

    Manussesu ca devesu, sīlapaññāṇato jaya’’nti.

    … ஸீலவோ தே²ரோ….

    … Sīlavo thero….







    Footnotes:
    1. பேச்ச ஸக்³கே³ ச மோத³னங் (ஸீ॰ பீ॰)
    2. pecca sagge ca modanaṃ (sī. pī.)
    3. ஸங்வரோ ஸீலங் (ஸீ॰), ஸங்வரஸீலங் (ஸீ॰ அட்ட²॰)
    4. saṃvaro sīlaṃ (sī.), saṃvarasīlaṃ (sī. aṭṭha.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 1. ஸீலவத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 1. Sīlavattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact