Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[330] 10. ஸீலவீமங்ஸஜாதகவண்ணனா
[330] 10. Sīlavīmaṃsajātakavaṇṇanā
ஸீலங் கிரேவ கல்யாணந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஸீலவீமங்ஸகப்³ராஹ்மணங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. த்³வேபி வத்தூ²னி ஹெட்டா² கதி²தானேவ. இத⁴ பன போ³தி⁴ஸத்தோ பா³ராணஸிரஞ்ஞோ புரோஹிதோ அஹோஸி. ஸோ அத்தனோ ஸீலங் வீமங்ஸந்தோ தீணி தி³வஸானி ஹேரஞ்ஞிகப²லகதோ கஹாபணங் க³ண்ஹி. தங் ‘‘சோரோ’’தி க³ஹெத்வா ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸேஸுங். ஸோ ரஞ்ஞோ ஸந்திகே டி²தோ –
Sīlaṃkireva kalyāṇanti idaṃ satthā jetavane viharanto sīlavīmaṃsakabrāhmaṇaṃ ārabbha kathesi. Dvepi vatthūni heṭṭhā kathitāneva. Idha pana bodhisatto bārāṇasirañño purohito ahosi. So attano sīlaṃ vīmaṃsanto tīṇi divasāni heraññikaphalakato kahāpaṇaṃ gaṇhi. Taṃ ‘‘coro’’ti gahetvā rañño dassesuṃ. So rañño santike ṭhito –
117.
117.
‘‘ஸீலங் கிரேவ கல்யாணங், ஸீலங் லோகே அனுத்தரங்;
‘‘Sīlaṃ kireva kalyāṇaṃ, sīlaṃ loke anuttaraṃ;
பஸ்ஸ கோ⁴ரவிஸோ நாகோ³, ஸீலவாதி ந ஹஞ்ஞதீ’’தி. –
Passa ghoraviso nāgo, sīlavāti na haññatī’’ti. –
இமாய பட²மகா³தா²ய ஸீலங் வண்ணெத்வா ராஜானங் பப்³ப³ஜ்ஜங் அனுஜானாபெத்வா பப்³ப³ஜிதுங் க³ச்ச²தி.
Imāya paṭhamagāthāya sīlaṃ vaṇṇetvā rājānaṃ pabbajjaṃ anujānāpetvā pabbajituṃ gacchati.
அதே²கஸ்மிங் தி³வஸே ஸூனாபணதோ ஸேனோ மங்ஸபேஸிங் க³ஹெத்வா ஆகாஸங் பக்க²ந்தி³. தமஞ்ஞே ஸகுணா பரிவாரெத்வா பாத³னக²துண்ட³காதீ³ஹி பஹரந்தி. ஸோ தங் து³க்க²ங் ஸஹிதுங் அஸக்கொந்தோ மங்ஸபேஸிங் ச²ட்³டே³ஸி, அபரோ க³ண்ஹி. ஸோபி ததே²வ விஹேடி²யமானோ ச²ட்³டே³ஸி, அத²ஞ்ஞோ க³ண்ஹி. ஏவங் யோ யோ க³ண்ஹி, தங் தங் ஸகுணா அனுப³ந்தி⁴ங்ஸு. யோ யோ ச²ட்³டே³ஸி, ஸோ ஸோ ஸுகி²தோ அஹோஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘இமே காமா நாம மங்ஸபேஸூபமா, ஏதே க³ண்ஹந்தானங்யேவ து³க்க²ங், விஸ்ஸஜ்ஜெந்தானங் ஸுக²’’ந்தி சிந்தெத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –
Athekasmiṃ divase sūnāpaṇato seno maṃsapesiṃ gahetvā ākāsaṃ pakkhandi. Tamaññe sakuṇā parivāretvā pādanakhatuṇḍakādīhi paharanti. So taṃ dukkhaṃ sahituṃ asakkonto maṃsapesiṃ chaḍḍesi, aparo gaṇhi. Sopi tatheva viheṭhiyamāno chaḍḍesi, athañño gaṇhi. Evaṃ yo yo gaṇhi, taṃ taṃ sakuṇā anubandhiṃsu. Yo yo chaḍḍesi, so so sukhito ahosi. Bodhisatto taṃ disvā ‘‘ime kāmā nāma maṃsapesūpamā, ete gaṇhantānaṃyeva dukkhaṃ, vissajjentānaṃ sukha’’nti cintetvā dutiyaṃ gāthamāha –
118.
118.
‘‘யாவதே³வஸ்ஸஹூ கிஞ்சி, தாவதே³வ அகா²தி³ஸுங்;
‘‘Yāvadevassahū kiñci, tāvadeva akhādisuṃ;
ஸங்க³ம்ம குலலா லோகே, ந ஹிங்ஸந்தி அகிஞ்சன’’ந்தி.
Saṅgamma kulalā loke, na hiṃsanti akiñcana’’nti.
தஸ்ஸத்தோ² – யாவதே³வ அஸ்ஸ ஸேனஸ்ஸ அஹு கிஞ்சி முகே²ன க³ஹிதங் மங்ஸக²ண்ட³ங், தாவதே³வ நங் இமஸ்மிங் லோகே குலலா ஸமாக³ந்த்வா அகா²தி³ங்ஸு. தஸ்மிங் பன விஸ்ஸட்டே² தமேனங் அகிஞ்சனங் நிப்பலிபோ³த⁴ங் பக்கி²ங் ஸேஸபக்கி²னோ ந ஹிங்ஸந்தீதி.
Tassattho – yāvadeva assa senassa ahu kiñci mukhena gahitaṃ maṃsakhaṇḍaṃ, tāvadeva naṃ imasmiṃ loke kulalā samāgantvā akhādiṃsu. Tasmiṃ pana vissaṭṭhe tamenaṃ akiñcanaṃ nippalibodhaṃ pakkhiṃ sesapakkhino na hiṃsantīti.
ஸோ நக³ரா நிக்க²மித்வா அந்தராமக்³கே³ ஏகஸ்மிங் கா³மே ஸாயங் ஏகஸ்ஸ கே³ஹே நிபஜ்ஜி. தத்த² பன பிங்க³லா நாம தா³ஸீ ‘‘அஸுகவேலாய ஆக³ச்செ²ய்யாஸீ’’தி ஏகேன புரிஸேன ஸத்³தி⁴ங் ஸங்கேதமகாஸி. ஸா ஸாமிகானங் பாதே³ தோ⁴வித்வா தேஸு நிபன்னேஸு தஸ்ஸாக³மனங் ஓலோகெந்தீ உம்மாரே நிஸீதி³த்வா ‘‘இதா³னி ஆக³மிஸ்ஸதி, இதா³னி ஆக³மிஸ்ஸதீ’’தி பட²மயாமம்பி மஜ்ஜி²மயாமம்பி வீதினாமேஸி. பச்சூஸஸமயே பன ‘‘ந ஸோ இதா³னி ஆக³மிஸ்ஸதீ’’தி சி²ன்னாஸா ஹுத்வா நிபஜ்ஜித்வா நித்³த³ங் ஓக்கமி. போ³தி⁴ஸத்தோ இத³ங் காரணங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் தா³ஸீ ‘ஸோ புரிஸோ ஆக³மிஸ்ஸதீ’தி ஆஸாய எத்தகங் காலங் நிஸின்னா, இதா³னிஸ்ஸ அனாக³மனபா⁴வங் ஞத்வா சி²ன்னாஸா ஹுத்வா ஸுக²ங் ஸுபதி. கிலேஸேஸு ஹி ஆஸா நாம து³க்க²ங், நிராஸபா⁴வோவ ஸுக²’’ந்தி சிந்தெத்வா ததியங் கா³த²மாஹ –
So nagarā nikkhamitvā antarāmagge ekasmiṃ gāme sāyaṃ ekassa gehe nipajji. Tattha pana piṅgalā nāma dāsī ‘‘asukavelāya āgaccheyyāsī’’ti ekena purisena saddhiṃ saṅketamakāsi. Sā sāmikānaṃ pāde dhovitvā tesu nipannesu tassāgamanaṃ olokentī ummāre nisīditvā ‘‘idāni āgamissati, idāni āgamissatī’’ti paṭhamayāmampi majjhimayāmampi vītināmesi. Paccūsasamaye pana ‘‘na so idāni āgamissatī’’ti chinnāsā hutvā nipajjitvā niddaṃ okkami. Bodhisatto idaṃ kāraṇaṃ disvā ‘‘ayaṃ dāsī ‘so puriso āgamissatī’ti āsāya ettakaṃ kālaṃ nisinnā, idānissa anāgamanabhāvaṃ ñatvā chinnāsā hutvā sukhaṃ supati. Kilesesu hi āsā nāma dukkhaṃ, nirāsabhāvova sukha’’nti cintetvā tatiyaṃ gāthamāha –
119.
119.
‘‘ஸுக²ங் நிராஸா ஸுபதி, ஆஸா ப²லவதீ ஸுகா²;
‘‘Sukhaṃ nirāsā supati, āsā phalavatī sukhā;
ஆஸங் நிராஸங் கத்வான, ஸுக²ங் ஸுபதி பிங்க³லா’’தி.
Āsaṃ nirāsaṃ katvāna, sukhaṃ supati piṅgalā’’ti.
தத்த² ப²லவதீதி யஸ்ஸா ஆஸாய ப²லங் லத்³த⁴ங் ஹோதி, ஸா தஸ்ஸ ப²லஸ்ஸ ஸுக²தாய ஸுகா² நாம. நிராஸங் கத்வானாதி அனாஸங் கத்வா சி²ந்தி³த்வா பஜஹித்வாதி அத்தோ². பிங்க³லாதி ஏஸா பிங்க³லதா³ஸீ இதா³னி ஸுக²ங் ஸுபதீதி.
Tattha phalavatīti yassā āsāya phalaṃ laddhaṃ hoti, sā tassa phalassa sukhatāya sukhā nāma. Nirāsaṃ katvānāti anāsaṃ katvā chinditvā pajahitvāti attho. Piṅgalāti esā piṅgaladāsī idāni sukhaṃ supatīti.
ஸோ புனதி³வஸே ததோ கா³மா அரஞ்ஞங் பவிஸந்தோ அரஞ்ஞே ஏகங் தாபஸங் ஜா²னங் அப்பெத்வா நிஸின்னங் தி³ஸ்வா ‘‘இத⁴லோகே ச பரலோகே ச ஜா²னஸுக²தோ உத்தரிதரங் ஸுக²ங் நாம நத்தீ²’’தி சிந்தெத்வா சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –
So punadivase tato gāmā araññaṃ pavisanto araññe ekaṃ tāpasaṃ jhānaṃ appetvā nisinnaṃ disvā ‘‘idhaloke ca paraloke ca jhānasukhato uttaritaraṃ sukhaṃ nāma natthī’’ti cintetvā catutthaṃ gāthamāha –
120.
120.
‘‘ந ஸமாதி⁴பரோ அத்தி², அஸ்மிங் லோகே பரம்ஹி ச;
‘‘Na samādhiparo atthi, asmiṃ loke paramhi ca;
ந பரங் நாபி அத்தானங், விஹிங்ஸதி ஸமாஹிதோ’’தி.
Na paraṃ nāpi attānaṃ, vihiṃsati samāhito’’ti.
தத்த² ந ஸமாதி⁴பரோதி ஸமாதி⁴தோ பரோ அஞ்ஞோ ஸுக²த⁴ம்மோ நாம நத்தீ²தி.
Tattha na samādhiparoti samādhito paro añño sukhadhammo nāma natthīti.
ஸோ அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞா உப்பாதெ³த்வா ப்³ரஹ்மலோகபராயணோ அஹோஸி.
So araññaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā jhānābhiññā uppādetvā brahmalokaparāyaṇo ahosi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ புரோஹிதோ அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā purohito ahameva ahosi’’nti.
ஸீலவீமங்ஸஜாதகவண்ணனா த³ஸமா.
Sīlavīmaṃsajātakavaṇṇanā dasamā.
குடிதூ³ஸகவக்³கோ³ ததியோ.
Kuṭidūsakavaggo tatiyo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 330. ஸீலவீமங்ஸஜாதகங் • 330. Sīlavīmaṃsajātakaṃ