Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[86] 6. ஸீலவீமங்ஸகஜாதகவண்ணனா
[86] 6. Sīlavīmaṃsakajātakavaṇṇanā
ஸீலங் கிரேவ கல்யாணந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் ஸீலவீமங்ஸகங் ப்³ராஹ்மணங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர கோஸலராஜானங் நிஸ்ஸாய ஜீவதி திஸரணங் க³தோ அக²ண்ட³பஞ்சஸீலோ திண்ணங் வேதா³னங் பாரகூ³. ராஜா ‘‘அயங் ஸீலவா’’தி தஸ்ஸ அதிரேகஸம்மானங் கரோதி. ஸோ சிந்தேஸி ‘‘அயங் ராஜா மய்ஹங் அஞ்ஞேஹி ப்³ராஹ்மணேஹி அதிரேகஸம்மானங் கரோதி, அதிவிய மங் க³ருங் கத்வா பஸ்ஸதி, கிங் நு கோ² ஏஸ மம ஜாதிகொ³த்தகுலப்பதே³ஸஸிப்பஸம்பத்திங் நிஸ்ஸாய இமங் ஸம்மானங் கரோதி, உதா³ஹு ஸீலஸம்பத்திங், வீமங்ஸிஸ்ஸாமி தாவா’’தி. ஸோ ஏகதி³வஸங் ராஜூபட்டா²னங் க³ந்த்வா க⁴ரங் ஆக³ச்ச²ந்தோ ஏகஸ்ஸ ஹேரஞ்ஞிகஸ்ஸ ப²லகதோ அனாபுச்சி²த்வா ஏகங் கஹாபணங் க³ஹெத்வா அக³மாஸி, ஹேரஞ்ஞிகோ ப்³ராஹ்மணே க³ருபா⁴வேன கிஞ்சி அவத்வா நிஸீதி³. புனதி³வஸே த்³வே கஹாபணே க³ண்ஹி, ஹேரஞ்ஞிகோ ததே²வ அதி⁴வாஸேஸி. ததியதி³வஸே கஹாபணமுட்டி²ங் அக்³க³ஹேஸி, அத² நங் ஹேரஞ்ஞிகோ ‘‘அஜ்ஜ தே ததியோ தி³வஸோ ராஜகுடும்ப³ங் விலும்பந்தஸ்ஸா’’தி ‘‘ராஜகுடும்ப³விலும்பகசோரோ மே க³ஹிதோ’’தி திக்க²த்துங் விரவி. அத² நங் மனுஸ்ஸா இதோ சிதோ ச ஆக³ந்த்வா ‘‘சிரங்தா³னி த்வங் ஸீலவா விய விசரீ’’தி த்³வே தயோ பஹாரே த³த்வா ப³ந்தி⁴த்வா ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸேஸுங்.
Sīlaṃkireva kalyāṇanti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ sīlavīmaṃsakaṃ brāhmaṇaṃ ārabbha kathesi. So kira kosalarājānaṃ nissāya jīvati tisaraṇaṃ gato akhaṇḍapañcasīlo tiṇṇaṃ vedānaṃ pāragū. Rājā ‘‘ayaṃ sīlavā’’ti tassa atirekasammānaṃ karoti. So cintesi ‘‘ayaṃ rājā mayhaṃ aññehi brāhmaṇehi atirekasammānaṃ karoti, ativiya maṃ garuṃ katvā passati, kiṃ nu kho esa mama jātigottakulappadesasippasampattiṃ nissāya imaṃ sammānaṃ karoti, udāhu sīlasampattiṃ, vīmaṃsissāmi tāvā’’ti. So ekadivasaṃ rājūpaṭṭhānaṃ gantvā gharaṃ āgacchanto ekassa heraññikassa phalakato anāpucchitvā ekaṃ kahāpaṇaṃ gahetvā agamāsi, heraññiko brāhmaṇe garubhāvena kiñci avatvā nisīdi. Punadivase dve kahāpaṇe gaṇhi, heraññiko tatheva adhivāsesi. Tatiyadivase kahāpaṇamuṭṭhiṃ aggahesi, atha naṃ heraññiko ‘‘ajja te tatiyo divaso rājakuṭumbaṃ vilumpantassā’’ti ‘‘rājakuṭumbavilumpakacoro me gahito’’ti tikkhattuṃ viravi. Atha naṃ manussā ito cito ca āgantvā ‘‘ciraṃdāni tvaṃ sīlavā viya vicarī’’ti dve tayo pahāre datvā bandhitvā rañño dassesuṃ.
ராஜா விப்படிஸாரீ ஹுத்வா ‘‘கஸ்மா, ப்³ராஹ்மண, ஏவரூபங் து³ஸ்ஸீலகம்மங் கரோஸீ’’தி வத்வா ‘‘க³ச்ச²த², தஸ்ஸ ராஜாணங் கரோதா²’’தி ஆஹ. ப்³ராஹ்மணோ ‘‘நாஹங், மஹாராஜ, சோரோ’’தி ஆஹ. அத² ‘‘கஸ்மா ராஜகுடும்பி³கஸ்ஸ ப²லகதோ கஹாபணே க³ண்ஹீ’’தி? ‘‘ஏதங் மயா தயி மம அதிஸம்மானங் கரொந்தே ‘கிங் நு கோ² ராஜா மம ஜாதிஆதீ³னி நிஸ்ஸாய அதிஸம்மானங் கரோதி, உதா³ஹு ஸீலங் நிஸ்ஸாயா’தி வீமங்ஸனத்தா²ய கதங், இதா³னி பன மயா ஏகங்ஸேன ஞாதங். யதா² ஸீலமேவ நிஸ்ஸாய தயா மம ஸம்மானோ கதோ, ந ஜாதிஆதீ³னி. ததா² ஹி மே இதா³னி ராஜாணங் காரேஸி, ஸ்வாஹங் இமினா காரணேன ‘இமஸ்மிங் லோகே ஸீலமேவ உத்தமங் ஸீலங் பமுக²’ந்தி ஸன்னிட்டா²னங் க³தோ. இமஸ்ஸ பனாஹங் ஸீலஸ்ஸ அனுச்ச²விகங் கரொந்தோ கே³ஹே டி²தோ கிலேஸே பரிபு⁴ஞ்ஜந்தோ ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமி காதுங், அஜ்ஜேவ ஜேதவனங் க³ந்த்வா ஸத்து² ஸந்திகே பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமி, பப்³ப³ஜ்ஜங் மே தே³த², தே³வா’’தி வத்வா ராஜானங் அனுஜானாபெத்வா ஜேதவனாபி⁴முகோ² பாயாஸி.
Rājā vippaṭisārī hutvā ‘‘kasmā, brāhmaṇa, evarūpaṃ dussīlakammaṃ karosī’’ti vatvā ‘‘gacchatha, tassa rājāṇaṃ karothā’’ti āha. Brāhmaṇo ‘‘nāhaṃ, mahārāja, coro’’ti āha. Atha ‘‘kasmā rājakuṭumbikassa phalakato kahāpaṇe gaṇhī’’ti? ‘‘Etaṃ mayā tayi mama atisammānaṃ karonte ‘kiṃ nu kho rājā mama jātiādīni nissāya atisammānaṃ karoti, udāhu sīlaṃ nissāyā’ti vīmaṃsanatthāya kataṃ, idāni pana mayā ekaṃsena ñātaṃ. Yathā sīlameva nissāya tayā mama sammāno kato, na jātiādīni. Tathā hi me idāni rājāṇaṃ kāresi, svāhaṃ iminā kāraṇena ‘imasmiṃ loke sīlameva uttamaṃ sīlaṃ pamukha’nti sanniṭṭhānaṃ gato. Imassa panāhaṃ sīlassa anucchavikaṃ karonto gehe ṭhito kilese paribhuñjanto na sakkhissāmi kātuṃ, ajjeva jetavanaṃ gantvā satthu santike pabbajissāmi, pabbajjaṃ me detha, devā’’ti vatvā rājānaṃ anujānāpetvā jetavanābhimukho pāyāsi.
அத² நங் ஞாதிஸுஹஜ்ஜப³ந்த⁴வா ஸன்னிபதித்வா நிவாரேதுங் அஸக்கொந்தா நிவத்திங்ஸு. ஸோ ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசித்வா பப்³ப³ஜ்ஜஞ்ச உபஸம்பத³ஞ்ச லபி⁴த்வா அவிஸ்ஸட்ட²கம்மட்டா²னோ விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் பத்வா ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா ‘‘ப⁴ந்தே, மய்ஹங் பப்³ப³ஜ்ஜா மத்த²கங் பத்தா’’தி அஞ்ஞங் ப்³யாகாஸி. தஸ்ஸ தங் அஞ்ஞப்³யாகரணங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ பாகடங் ஜாதங். அதே²கதி³வஸங் த⁴ம்மஸபா⁴யங் ஸன்னிபதிதா பி⁴க்கூ² ‘‘ஆவுஸோ, அஸுகோ நாம ரஞ்ஞோ உபட்டா²கப்³ராஹ்மணோ அத்தனோ ஸீலங் வீமங்ஸித்வா ராஜானங் ஆபுச்சி²த்வா பப்³ப³ஜித்வா அரஹத்தே பதிட்டி²தோ’’தி தஸ்ஸ கு³ணங் கத²யமானா நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னி அயமேவ ப்³ராஹ்மணோ அத்தனோ ஸீலங் வீமங்ஸித்வா பப்³ப³ஜித்வா அத்தனோ பதிட்ட²ங் அகாஸி, புப்³பே³பி பண்டி³தா அத்தனோ ஸீலங் வீமங்ஸித்வா பப்³ப³ஜித்வா அத்தனோ பதிட்ட²ங் கரிங்ஸூ’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Atha naṃ ñātisuhajjabandhavā sannipatitvā nivāretuṃ asakkontā nivattiṃsu. So satthu santikaṃ gantvā pabbajjaṃ yācitvā pabbajjañca upasampadañca labhitvā avissaṭṭhakammaṭṭhāno vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ patvā satthāraṃ upasaṅkamitvā ‘‘bhante, mayhaṃ pabbajjā matthakaṃ pattā’’ti aññaṃ byākāsi. Tassa taṃ aññabyākaraṇaṃ bhikkhusaṅghe pākaṭaṃ jātaṃ. Athekadivasaṃ dhammasabhāyaṃ sannipatitā bhikkhū ‘‘āvuso, asuko nāma rañño upaṭṭhākabrāhmaṇo attano sīlaṃ vīmaṃsitvā rājānaṃ āpucchitvā pabbajitvā arahatte patiṭṭhito’’ti tassa guṇaṃ kathayamānā nisīdiṃsu. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāni ayameva brāhmaṇo attano sīlaṃ vīmaṃsitvā pabbajitvā attano patiṭṭhaṃ akāsi, pubbepi paṇḍitā attano sīlaṃ vīmaṃsitvā pabbajitvā attano patiṭṭhaṃ kariṃsū’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ புரோஹிதோ அஹோஸி தா³னாதி⁴முத்தோ ஸீலஜ்ஜா²ஸயோ அக²ண்ட³பஞ்சஸீலோ. ராஜா ஸேஸப்³ராஹ்மணேஹி அதிரேகங் தஸ்ஸ ஸம்மானங் கரோதீதி ஸப்³ப³ங் புரிமஸதி³ஸமேவ. போ³தி⁴ஸத்தே பன ப³ந்தி⁴த்வா ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் நீயமானே அஹிதுண்டி³கா அந்தரவீதி²யங் ஸப்பங் கீளாபெந்தா நங்கு³ட்டே² க³ண்ஹந்தி, கீ³வாய க³ண்ஹந்தி, க³லே வேடெ²ந்தி. போ³தி⁴ஸத்தோ தே தி³ஸ்வா ‘‘மா, தாதா, ஏவங் ஸப்பங் நங்கு³ட்டே² க³ண்ஹத², மா கீ³வாய க³ண்ஹத², மா க³லே வேடே²த². அயஞ்ஹி வோ ட³ங்ஸித்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபெய்யா’’தி ஆஹ. அஹிதுண்டி³கா ‘‘அயங், ப்³ராஹ்மண, ஸப்போ ஸீலவா ஆசாரஸம்பன்னோ தாதி³ஸோ து³ஸ்ஸீலோ ந ஹோதி, த்வங் பன அத்தனோ து³ஸ்ஸீலதாய அனாசாரேன ராஜகுடும்ப³விலும்பகசோரோதி ப³ந்தி⁴த்வா நீயஸீ’’தி ஆஹங்ஸு.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa purohito ahosi dānādhimutto sīlajjhāsayo akhaṇḍapañcasīlo. Rājā sesabrāhmaṇehi atirekaṃ tassa sammānaṃ karotīti sabbaṃ purimasadisameva. Bodhisatte pana bandhitvā rañño santikaṃ nīyamāne ahituṇḍikā antaravīthiyaṃ sappaṃ kīḷāpentā naṅguṭṭhe gaṇhanti, gīvāya gaṇhanti, gale veṭhenti. Bodhisatto te disvā ‘‘mā, tātā, evaṃ sappaṃ naṅguṭṭhe gaṇhatha, mā gīvāya gaṇhatha, mā gale veṭhetha. Ayañhi vo ḍaṃsitvā jīvitakkhayaṃ pāpeyyā’’ti āha. Ahituṇḍikā ‘‘ayaṃ, brāhmaṇa, sappo sīlavā ācārasampanno tādiso dussīlo na hoti, tvaṃ pana attano dussīlatāya anācārena rājakuṭumbavilumpakacoroti bandhitvā nīyasī’’ti āhaṃsu.
ஸோ சிந்தேஸி ‘‘ஸப்பாபி தாவ அட³ங்ஸந்தா அவிஹேடெ²ந்தா ‘ஸீலவந்தோ’தி நாமங் லப⁴ந்தி, கிமங்க³ங் பன மனுஸ்ஸபூ⁴தா. ஸீலமேவ இமஸ்மிங் லோகே உத்தமங், நத்தி² ததோ உத்தரிதர’’ந்தி. அத² நங் நெத்வா ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸேஸுங். ராஜா ‘‘கிங் இத³ங், தாதா’’தி புச்சி². ‘‘ராஜகுடும்ப³விலும்பகோ சோரோ, தே³வா’’தி. ‘‘தேன ஹிஸ்ஸ ராஜாணங் கரோதா²’’தி. ப்³ராஹ்மணோ ‘‘நாஹங், மஹாராஜ, சோரோ’’தி ஆஹ. ‘‘அத² கஸ்மா கஹாபணே அக்³க³ஹேஸீ’’தி ச வுத்தே புரிமனயேனேவ ஸப்³ப³ங் ஆரோசெந்தோ ‘‘ஸ்வாஹங் இமினா காரணேன ‘இமஸ்மிங் லோகே ஸீலமேவ உத்தமங், ஸீலங் பாமொக்க²’ந்தி ஸன்னிட்டா²னங் க³தோ’’தி வத்வா ‘‘திட்ட²து தாவ இத³ங், ஆஸீவிஸோபி தாவ அட³ங்ஸந்தோ அவிஹேடெ²ந்தோ ‘ஸீலவா’தி வத்தப்³ப³தங் லப⁴தி. இமினாபி காரணேன ஸீலமேவ உத்தமங், ஸீலங் பவர’’ந்தி ஸீலங் வண்ணெந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –
So cintesi ‘‘sappāpi tāva aḍaṃsantā aviheṭhentā ‘sīlavanto’ti nāmaṃ labhanti, kimaṅgaṃ pana manussabhūtā. Sīlameva imasmiṃ loke uttamaṃ, natthi tato uttaritara’’nti. Atha naṃ netvā rañño dassesuṃ. Rājā ‘‘kiṃ idaṃ, tātā’’ti pucchi. ‘‘Rājakuṭumbavilumpako coro, devā’’ti. ‘‘Tena hissa rājāṇaṃ karothā’’ti. Brāhmaṇo ‘‘nāhaṃ, mahārāja, coro’’ti āha. ‘‘Atha kasmā kahāpaṇe aggahesī’’ti ca vutte purimanayeneva sabbaṃ ārocento ‘‘svāhaṃ iminā kāraṇena ‘imasmiṃ loke sīlameva uttamaṃ, sīlaṃ pāmokkha’nti sanniṭṭhānaṃ gato’’ti vatvā ‘‘tiṭṭhatu tāva idaṃ, āsīvisopi tāva aḍaṃsanto aviheṭhento ‘sīlavā’ti vattabbataṃ labhati. Imināpi kāraṇena sīlameva uttamaṃ, sīlaṃ pavara’’nti sīlaṃ vaṇṇento imaṃ gāthamāha –
86.
86.
‘‘ஸீலங் கிரேவ கல்யாணங், ஸீலங் லோகே அனுத்தரங்;
‘‘Sīlaṃ kireva kalyāṇaṃ, sīlaṃ loke anuttaraṃ;
பஸ்ஸ கோ⁴ரவிஸோ நாகோ³, ஸீலவாதி ந ஹஞ்ஞதீ’’தி.
Passa ghoraviso nāgo, sīlavāti na haññatī’’ti.
தத்த² ஸீலங் கிரேவாதி காயவாசாசித்தேஹி அவீதிக்கமஸங்கா²தங் ஆசாரஸீலமேவ. கிராதி அனுஸ்ஸவவஸேன வத³தி. கல்யாணந்தி ஸுந்த³ரதரங். அனுத்தரந்தி ஜெட்ட²கங் ஸப்³ப³கு³ணதா³யகங். பஸ்ஸாதி அத்தனா தி³ட்ட²காரணங் அபி⁴முக²ங் கரொந்தோ கதே²தி. ஸீலவாதி ந ஹஞ்ஞதீதி கோ⁴ரவிஸோபி ஸமானோ அட³ங்ஸனஅவிஹேட²னமத்தகேன ஸீலவாதி பஸங்ஸங் லப⁴தி, ந ஹஞ்ஞதி ந விஹஞ்ஞதீதி. இமினாபி காரணேன ஸீலமேவ உத்தமந்தி.
Tattha sīlaṃ kirevāti kāyavācācittehi avītikkamasaṅkhātaṃ ācārasīlameva. Kirāti anussavavasena vadati. Kalyāṇanti sundarataraṃ. Anuttaranti jeṭṭhakaṃ sabbaguṇadāyakaṃ. Passāti attanā diṭṭhakāraṇaṃ abhimukhaṃ karonto katheti. Sīlavāti na haññatīti ghoravisopi samāno aḍaṃsanaaviheṭhanamattakena sīlavāti pasaṃsaṃ labhati, na haññati na vihaññatīti. Imināpi kāraṇena sīlameva uttamanti.
ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தோ இமாய கா³தா²ய ரஞ்ஞோ த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா காமே பஹாய இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞா அட்ட² ஸமாபத்தியோ நிப்³ப³த்தெத்வா ப்³ரஹ்மலோகபராயணோ அஹோஸி.
Evaṃ bodhisatto imāya gāthāya rañño dhammaṃ desetvā kāme pahāya isipabbajjaṃ pabbajitvā himavantaṃ pavisitvā pañcābhiññā aṭṭha samāpattiyo nibbattetvā brahmalokaparāyaṇo ahosi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, ராஜபரிஸா பு³த்³த⁴பரிஸா, புரோஹிதோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā ānando ahosi, rājaparisā buddhaparisā, purohito pana ahameva ahosi’’nti.
ஸீலவீமங்ஸகஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².
Sīlavīmaṃsakajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 86. ஸீலவீமங்ஸகஜாதகங் • 86. Sīlavīmaṃsakajātakaṃ