Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [290] 10. ஸீலவீமங்ஸகஜாதகவண்ணனா

    [290] 10. Sīlavīmaṃsakajātakavaṇṇanā

    ஸீலங் கிரேவ கல்யாணந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் ஸீலவீமங்ஸகப்³ராஹ்மணங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² பன பச்சுப்பன்னம்பி அதீதம்பி ஹெட்டா² ஏககனிபாதே ஸீலவீமங்ஸகஜாதகே (ஜா॰ 1.1.86) வித்தா²ரிதமேவ. இத⁴ பன பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே தஸ்ஸ புரோஹிதோ ஸீலஸம்பன்னோ ‘‘அத்தனோ ஸீலங் வீமங்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி ஹேரஞ்ஞிகப²லகதோ த்³வே தி³வஸே ஏகேகங் கஹாபணங் க³ண்ஹி. அத² நங் ததியதி³வஸே ‘‘சோரோ’’தி க³ஹெத்வா ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் நயிங்ஸு. ஸோ அந்தராமக்³கே³ அஹிதுண்டி³கே ஸப்பங் கீளாபெந்தே அத்³த³ஸ. அத² நங் ராஜா தி³ஸ்வா ‘‘கஸ்மா ஏவரூபங் அகாஸீ’’தி புச்சி² . ப்³ராஹ்மணோ ‘‘அத்தனோ ஸீலங் வீமங்ஸிதுகாமதாயா’’தி வத்வா இமா கா³தா² அவோச –

    Sīlaṃkireva kalyāṇanti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ sīlavīmaṃsakabrāhmaṇaṃ ārabbha kathesi. Vatthu pana paccuppannampi atītampi heṭṭhā ekakanipāte sīlavīmaṃsakajātake (jā. 1.1.86) vitthāritameva. Idha pana bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente tassa purohito sīlasampanno ‘‘attano sīlaṃ vīmaṃsissāmī’’ti heraññikaphalakato dve divase ekekaṃ kahāpaṇaṃ gaṇhi. Atha naṃ tatiyadivase ‘‘coro’’ti gahetvā rañño santikaṃ nayiṃsu. So antarāmagge ahituṇḍike sappaṃ kīḷāpente addasa. Atha naṃ rājā disvā ‘‘kasmā evarūpaṃ akāsī’’ti pucchi . Brāhmaṇo ‘‘attano sīlaṃ vīmaṃsitukāmatāyā’’ti vatvā imā gāthā avoca –

    118.

    118.

    ‘‘ஸீலங் கிரேவ கல்யாணங், ஸீலங் லோகே அனுத்தரங்;

    ‘‘Sīlaṃ kireva kalyāṇaṃ, sīlaṃ loke anuttaraṃ;

    பஸ்ஸ கோ⁴ரவிஸோ நாகோ³, ஸீலவாதி ந ஹஞ்ஞதி.

    Passa ghoraviso nāgo, sīlavāti na haññati.

    119.

    119.

    ‘‘ஸோஹங் ஸீலங் ஸமாதி³ஸ்ஸங், லோகே அனுமதங் ஸிவங்;

    ‘‘Sohaṃ sīlaṃ samādissaṃ, loke anumataṃ sivaṃ;

    அரியவுத்திஸமாசாரோ, யேன வுச்சதி ஸீலவா.

    Ariyavuttisamācāro, yena vuccati sīlavā.

    120.

    120.

    ‘‘ஞாதீனஞ்ச பியோ ஹோதி, மித்தேஸு ச விரோசதி;

    ‘‘Ñātīnañca piyo hoti, mittesu ca virocati;

    காயஸ்ஸ பே⁴தா³ ஸுக³திங், உபபஜ்ஜதி ஸீலவா’’தி.

    Kāyassa bhedā sugatiṃ, upapajjati sīlavā’’ti.

    தத்த² ஸீலந்தி ஆசாரோ. கிராதி அனுஸ்ஸவத்தே² நிபாதோ. கல்யாணந்தி ஸோப⁴னங், ‘‘ஸீலங் கிரேவ கல்யாண’’ந்தி ஏவங் பண்டி³தா வத³ந்தீதி அத்தோ². பஸ்ஸாதி அத்தானமேவ வத³தி. ந ஹஞ்ஞதீதி பரம்பி ந விஹேடே²தி, பரேஹிபி ந விஹேடீ²யதி. ஸமாதி³ஸ்ஸந்தி ஸமாதி³யிஸ்ஸாமி. அனுமதங் ஸிவந்தி ‘‘கே²மங் நிப்³ப⁴ய’’ந்தி ஏவங் பண்டி³தேஹி ஸம்படிச்சி²தங். யேன வுச்சதீதி யேன ஸீலேன ஸீலவா புரிஸோ அரியானங் பு³த்³தா⁴தீ³னங் படிபத்திங் ஸமாசரந்தோ ‘‘அரியவுத்திஸமாசாரோ’’தி வுச்சதி, தமஹங் ஸமாதி³யிஸ்ஸாமீதி அத்தோ². விரோசதீதி பப்³ப³தமத்த²கே அக்³கி³க்க²ந்தோ⁴ விய விரோசதி.

    Tattha sīlanti ācāro. Kirāti anussavatthe nipāto. Kalyāṇanti sobhanaṃ, ‘‘sīlaṃ kireva kalyāṇa’’nti evaṃ paṇḍitā vadantīti attho. Passāti attānameva vadati. Na haññatīti parampi na viheṭheti, parehipi na viheṭhīyati. Samādissanti samādiyissāmi. Anumataṃ sivanti ‘‘khemaṃ nibbhaya’’nti evaṃ paṇḍitehi sampaṭicchitaṃ. Yena vuccatīti yena sīlena sīlavā puriso ariyānaṃ buddhādīnaṃ paṭipattiṃ samācaranto ‘‘ariyavuttisamācāro’’ti vuccati, tamahaṃ samādiyissāmīti attho. Virocatīti pabbatamatthake aggikkhandho viya virocati.

    ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தோ தீஹி கா³தா²ஹி ஸீலஸ்ஸ வண்ணங் பகாஸெந்தோ ரஞ்ஞோ த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ‘‘மஹாராஜ, மம கே³ஹே பிது ஸந்தகங் மாது ஸந்தகங் அத்தனா உப்பாதி³தங் தயா தி³ன்னஞ்ச ப³ஹு த⁴னங் அத்தி² , பரியந்தோ நாம ந பஞ்ஞாயதி, அஹங் பன ஸீலங் வீமங்ஸந்தோ ஹேரஞ்ஞிகப²லகதோ கஹாபணே க³ண்ஹிங். இதா³னி மயா இமஸ்மிங் லோகே ஜாதிகொ³த்தகுலபதே³ஸானங் லாமகபா⁴வோ, ஸீலஸ்ஸேவ ச ஜெட்ட²கபா⁴வோ ஞாதோ, அஹங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமி, பப்³ப³ஜ்ஜங் மே அனுஜானாஹீ’’தி அனுஜானாபெத்வா ரஞ்ஞா புனப்புனங் யாசியமானோபி நிக்க²ம்ம ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச நிப்³ப³த்தெத்வா ப்³ரஹ்மலோகபராயணோ அஹோஸி.

    Evaṃ bodhisatto tīhi gāthāhi sīlassa vaṇṇaṃ pakāsento rañño dhammaṃ desetvā ‘‘mahārāja, mama gehe pitu santakaṃ mātu santakaṃ attanā uppāditaṃ tayā dinnañca bahu dhanaṃ atthi , pariyanto nāma na paññāyati, ahaṃ pana sīlaṃ vīmaṃsanto heraññikaphalakato kahāpaṇe gaṇhiṃ. Idāni mayā imasmiṃ loke jātigottakulapadesānaṃ lāmakabhāvo, sīlasseva ca jeṭṭhakabhāvo ñāto, ahaṃ pabbajissāmi, pabbajjaṃ me anujānāhī’’ti anujānāpetvā raññā punappunaṃ yāciyamānopi nikkhamma himavantaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā brahmalokaparāyaṇo ahosi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸீலவீமங்ஸகோ புரோஹிதோ ப்³ராஹ்மணோ அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā sīlavīmaṃsako purohito brāhmaṇo ahameva ahosi’’nti.

    ஸீலவீமங்ஸகஜாதகவண்ணனா த³ஸமா.

    Sīlavīmaṃsakajātakavaṇṇanā dasamā.

    அப்³ப⁴ந்தரவக்³கோ³ சதுத்தோ².

    Abbhantaravaggo catuttho.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    து³ம கங்ஸவருத்தமப்³யக்³க⁴மிகா³, மணயோ மணி ஸாலுகமவ்ஹயனோ;

    Duma kaṃsavaruttamabyagghamigā, maṇayo maṇi sālukamavhayano;

    அனுஸாஸனியோபி ச மச்ச²வரோ, மணிகுண்ட³லகேன கிரேன த³ஸாதி.

    Anusāsaniyopi ca macchavaro, maṇikuṇḍalakena kirena dasāti.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 290. ஸீலவீமங்ஸகஜாதகங் • 290. Sīlavīmaṃsakajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact