Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[305] 5. ஸீலவீமங்ஸனஜாதகவண்ணனா
[305] 5. Sīlavīmaṃsanajātakavaṇṇanā
நத்தி² லோகே ரஹோ நாமாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ கிலேஸனிக்³க³ஹங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² ஏகாத³ஸகனிபாதே பானீயஜாதகே (ஜா॰ 1.11.59 ஆத³யோ) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. அயங் பனெத்த² ஸங்கே²போ – பஞ்சஸதா பி⁴க்கூ² அந்தோஜேதவனே வஸந்தா மஜ்ஜி²மயாமஸமனந்தரே காமவிதக்கங் விதக்கயிங்ஸு. ஸத்தா² ச²ஸுபி ரத்திதி³வாகொட்டா²ஸேஸு யதா² ஏகசக்கு²கோ சக்கு²ங், ஏகபுத்தோ புத்தங், சாமரீ வாலங் அப்பமாதே³ன ரக்க²தி, ஏவங் நிச்சகாலங் பி⁴க்கூ² ஓலோகேதி. ஸோ ரத்திபா⁴கே³ தி³ப்³ப³சக்கு²னா ஜேதவனங் ஓலோகெந்தோ சக்கவத்திரஞ்ஞோ அத்தனோ நிவேஸனே உப்பன்னசோரே விய தே பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா க³ந்த⁴குடிங் விவரித்வா ஆனந்த³த்தே²ரங் ஆமந்தெத்வா ‘‘ஆனந்த³, அந்தோஜேதவனே கோடிஸந்தா²ரே வஸனகபி⁴க்கூ² ஸன்னிபாதாபெத்வா க³ந்த⁴குடித்³வாரே ஆஸனங் பஞ்ஞாபேஹீ’’தி ஆஹ. ஸோ ததா² கத்வா ஸத்து² படிவேதே³ஸி. ஸத்தா² பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதி³த்வா ஸப்³ப³ஸங்கா³ஹிகவஸேன ஆமந்தெத்வா ‘‘பி⁴க்க²வே, போராணகபண்டி³தா ‘பாபகரணே ரஹோ நாம நத்தீ²’தி பாபங் ந கரிங்ஸூ’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Natthiloke raho nāmāti idaṃ satthā jetavane viharanto kilesaniggahaṃ ārabbha kathesi. Vatthu ekādasakanipāte pānīyajātake (jā. 1.11.59 ādayo) āvi bhavissati. Ayaṃ panettha saṅkhepo – pañcasatā bhikkhū antojetavane vasantā majjhimayāmasamanantare kāmavitakkaṃ vitakkayiṃsu. Satthā chasupi rattidivākoṭṭhāsesu yathā ekacakkhuko cakkhuṃ, ekaputto puttaṃ, cāmarī vālaṃ appamādena rakkhati, evaṃ niccakālaṃ bhikkhū oloketi. So rattibhāge dibbacakkhunā jetavanaṃ olokento cakkavattirañño attano nivesane uppannacore viya te bhikkhū disvā gandhakuṭiṃ vivaritvā ānandattheraṃ āmantetvā ‘‘ānanda, antojetavane koṭisanthāre vasanakabhikkhū sannipātāpetvā gandhakuṭidvāre āsanaṃ paññāpehī’’ti āha. So tathā katvā satthu paṭivedesi. Satthā paññattāsane nisīditvā sabbasaṅgāhikavasena āmantetvā ‘‘bhikkhave, porāṇakapaṇḍitā ‘pāpakaraṇe raho nāma natthī’ti pāpaṃ na kariṃsū’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ தத்தே²வ பா³ராணஸியங் தி³ஸாபாமொக்க²ஸ்ஸ ஆசரியஸ்ஸ ஸந்திகே பஞ்சன்னங் மாணவகஸதானங் ஜெட்ட²கோ ஹுத்வா ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹாதி. ஆசரியஸ்ஸ பன வயப்பத்தா தீ⁴தா அத்தி². ஸோ சிந்தேஸி ‘‘இமேஸங் மாணவகானங் ஸீலங் வீமங்ஸித்வா ஸீலஸம்பன்னஸ்ஸேவ தீ⁴தரங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ஏகதி³வஸங் மாணவகே ஆமந்தெத்வா ‘‘தாதா, மய்ஹங் தீ⁴தா வயப்பத்தா, விவாஹமஸ்ஸா காரெஸ்ஸாமி, வத்தா²லங்காரங் லத்³து⁴ங் வட்டதி, க³ச்ச²த² தும்ஹே அத்தனோ அத்தனோ ஞாதகானங் அபஸ்ஸந்தானஞ்ஞேவ தே²னெத்வா வத்தா²லங்காரே ஆஹரத², கேனசி அதி³ட்ட²மேவ க³ண்ஹாமி, த³ஸ்ஸெத்வா ஆப⁴தங் ந க³ண்ஹாமீ’’தி ஆஹ. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ததோ பட்டா²ய ஞாதகானங் அபஸ்ஸந்தானங் தே²னெத்வா வத்த²பிளந்த⁴னாதீ³னி ஆஹரந்தி. ஆசரியோ ஆப⁴தாப⁴தங் விஸுங் விஸுங் ட²பேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ பன ந கிஞ்சி ஆஹரி. அத² நங் ஆசரியோ ஆஹ ‘‘த்வங் பன, தாத, ந கிஞ்சி ஆஹரஸீ’’தி. ‘‘ஆம, ஆசரியா’’தி. ‘‘கஸ்மா, தாதா’’தி. ‘‘தும்ஹே ந கஸ்ஸசி பஸ்ஸ்ஸந்தஸ்ஸ ஆப⁴தங் க³ண்ஹத², அஹங் பன பாபகரணே ரஹோ நாம ந பஸ்ஸாமீ’’தி தீ³பெந்தோ இமா த்³வே கா³தா² ஆஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto tattheva bārāṇasiyaṃ disāpāmokkhassa ācariyassa santike pañcannaṃ māṇavakasatānaṃ jeṭṭhako hutvā sippaṃ uggaṇhāti. Ācariyassa pana vayappattā dhītā atthi. So cintesi ‘‘imesaṃ māṇavakānaṃ sīlaṃ vīmaṃsitvā sīlasampannasseva dhītaraṃ dassāmī’’ti. So ekadivasaṃ māṇavake āmantetvā ‘‘tātā, mayhaṃ dhītā vayappattā, vivāhamassā kāressāmi, vatthālaṅkāraṃ laddhuṃ vaṭṭati, gacchatha tumhe attano attano ñātakānaṃ apassantānaññeva thenetvā vatthālaṅkāre āharatha, kenaci adiṭṭhameva gaṇhāmi, dassetvā ābhataṃ na gaṇhāmī’’ti āha. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tato paṭṭhāya ñātakānaṃ apassantānaṃ thenetvā vatthapiḷandhanādīni āharanti. Ācariyo ābhatābhataṃ visuṃ visuṃ ṭhapesi. Bodhisatto pana na kiñci āhari. Atha naṃ ācariyo āha ‘‘tvaṃ pana, tāta, na kiñci āharasī’’ti. ‘‘Āma, ācariyā’’ti. ‘‘Kasmā, tātā’’ti. ‘‘Tumhe na kassaci passsantassa ābhataṃ gaṇhatha, ahaṃ pana pāpakaraṇe raho nāma na passāmī’’ti dīpento imā dve gāthā āha –
17.
17.
‘‘நத்தி² லோகே ரஹோ நாம, பாபகம்மங் பகுப்³ப³தோ;
‘‘Natthi loke raho nāma, pāpakammaṃ pakubbato;
பஸ்ஸந்தி வனபூ⁴தானி, தங் பா³லோ மஞ்ஞதீ ரஹோ.
Passanti vanabhūtāni, taṃ bālo maññatī raho.
18.
18.
‘‘அஹங் ரஹோ ந பஸ்ஸாமி, ஸுஞ்ஞங் வாபி ந விஜ்ஜதி;
‘‘Ahaṃ raho na passāmi, suññaṃ vāpi na vijjati;
யத்த² அஞ்ஞங் ந பஸ்ஸாமி, அஸுஞ்ஞங் ஹோதி தங் மயா’’தி.
Yattha aññaṃ na passāmi, asuññaṃ hoti taṃ mayā’’ti.
தத்த² ரஹோதி படிச்ச²ன்னட்டா²னங். வனபூ⁴தானீதி வனே நிப்³ப³த்தபூ⁴தானி. தங் பா³லோதி தங் பாபகம்மங் ரஹோ மயா கதந்தி பா³லோ மஞ்ஞதி. ஸுஞ்ஞங் வாபீதி யங் வா டா²னங் ஸத்தேஹி ஸுஞ்ஞங் துச்ச²ங் ப⁴வெய்ய, தம்பி நத்தீ²தி ஆஹ.
Tattha rahoti paṭicchannaṭṭhānaṃ. Vanabhūtānīti vane nibbattabhūtāni. Taṃ bāloti taṃ pāpakammaṃ raho mayā katanti bālo maññati. Suññaṃ vāpīti yaṃ vā ṭhānaṃ sattehi suññaṃ tucchaṃ bhaveyya, tampi natthīti āha.
ஆசரியோ தஸ்ஸ பஸீதி³த்வா ‘‘தாத, ந மய்ஹங் கே³ஹே த⁴னங் நத்தி², அஹங் பன ஸீலஸம்பன்னஸ்ஸ தீ⁴தரங் தா³துகாமோ இமே மாணவகே வீமங்ஸந்தோ ஏவமகாஸிங், மம தீ⁴தா துய்ஹமேவ அனுச்ச²விகா’’தி தீ⁴தரங் அலங்கரித்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ அதா³ஸி. ஸேஸமாணவகே ‘‘தும்ஹேஹி ஆப⁴தாப⁴தங் தும்ஹாகங் கே³ஹமேவ நேதா²’’தி ஆஹ.
Ācariyo tassa pasīditvā ‘‘tāta, na mayhaṃ gehe dhanaṃ natthi, ahaṃ pana sīlasampannassa dhītaraṃ dātukāmo ime māṇavake vīmaṃsanto evamakāsiṃ, mama dhītā tuyhameva anucchavikā’’ti dhītaraṃ alaṅkaritvā bodhisattassa adāsi. Sesamāṇavake ‘‘tumhehi ābhatābhataṃ tumhākaṃ gehameva nethā’’ti āha.
ஸத்தா² ‘‘இதி கோ², பி⁴க்க²வே, தே து³ஸ்ஸீலமாணவகா அத்தனோ து³ஸ்ஸீலதாய தங் இத்தி²ங் ந லபி⁴ங்ஸு, இதரோ பண்டி³தமாணவோ ஸீலஸம்பன்னதாய லபீ⁴’’தி வத்வா அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா இதரா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Satthā ‘‘iti kho, bhikkhave, te dussīlamāṇavakā attano dussīlatāya taṃ itthiṃ na labhiṃsu, itaro paṇḍitamāṇavo sīlasampannatāya labhī’’ti vatvā abhisambuddho hutvā itarā dve gāthā abhāsi –
19.
19.
‘‘து³ஜ்ஜச்சோ ச ஸுஜச்சோ ச, நந்தோ³ ச ஸுக²வட்³டி⁴தோ;
‘‘Dujjacco ca sujacco ca, nando ca sukhavaḍḍhito;
வஜ்ஜோ ச அத்³து⁴வஸீலோ ச, தே த⁴ம்மங் ஜஹுமத்தி²கா.
Vajjo ca addhuvasīlo ca, te dhammaṃ jahumatthikā.
20.
20.
‘‘ப்³ராஹ்மணோ ச கத²ங் ஜஹே, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகூ³;
‘‘Brāhmaṇo ca kathaṃ jahe, sabbadhammāna pāragū;
யோ த⁴ம்மமனுபாலேதி, தி⁴திமா ஸச்சனிக்கமோ’’தி.
Yo dhammamanupāleti, dhitimā saccanikkamo’’ti.
தத்த² து³ஜ்ஜச்சோதிஆத³யோ ச² ஜெட்ட²கமாணவா, தேஸங் நாமங் க³ண்ஹி, அவஸேஸானங் நாமங் அக்³க³ஹெத்வா ஸப்³ப³ஸங்கா³ஹிகவஸேனேவ ‘‘தே த⁴ம்மங் ஜஹுமத்தி²கா’’தி ஆஹ. தத்த² தேதி ஸப்³பே³பி தே மாணவா. த⁴ம்மந்தி இத்தி²படிலாப⁴ஸபா⁴வங் . ஜஹுமத்தி²காதி ஜஹுங் அத்தி²கா, அயமேவ வா பாடோ². மகாரோ பத³ப்³யஞ்ஜனஸந்தி⁴வஸேன வுத்தோ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ஸப்³பே³பி தே மாணவா தாய இத்தி²யா அத்தி²காவ ஹுத்வா அத்தனோ து³ஸ்ஸீலதாய தங் இத்தி²படிலாப⁴ஸபா⁴வங் ஜஹிங்ஸு.
Tattha dujjaccotiādayo cha jeṭṭhakamāṇavā, tesaṃ nāmaṃ gaṇhi, avasesānaṃ nāmaṃ aggahetvā sabbasaṅgāhikavaseneva ‘‘te dhammaṃ jahumatthikā’’ti āha. Tattha teti sabbepi te māṇavā. Dhammanti itthipaṭilābhasabhāvaṃ . Jahumatthikāti jahuṃ atthikā, ayameva vā pāṭho. Makāro padabyañjanasandhivasena vutto. Idaṃ vuttaṃ hoti – sabbepi te māṇavā tāya itthiyā atthikāva hutvā attano dussīlatāya taṃ itthipaṭilābhasabhāvaṃ jahiṃsu.
ப்³ராஹ்மணோ சாதி இதரோ பன ஸீலஸம்பன்னோ ப்³ராஹ்மணோ. கத²ங் ஜஹேதி கேன காரணேன தங் இத்தி²படிலாப⁴ஸபா⁴வங் ஜஹிஸ்ஸதி. ஸப்³ப³த⁴ம்மானந்தி இமஸ்மிங் டா²னே லோகியானி பஞ்ச ஸீலானி, த³ஸ ஸீலானி, தீணி ஸுசரிதானி ச, ஸப்³ப³த⁴ம்மா நாம, தேஸங் ஸோ பாரங் க³தோதி பாரகூ³. த⁴ம்மந்தி வுத்தப்பகாரமேவ த⁴ம்மங் யோ அனுபாலேதி ரக்க²தி. தி⁴திமாதி ஸீலரக்க²னதி⁴தியா ஸமன்னாக³தோ. ஸச்சனிக்கமோதி ஸச்சே ஸபா⁴வபூ⁴தே யதா²வுத்தே ஸீலத⁴ம்மே நிக்கமேன ஸமன்னாக³தோ.
Brāhmaṇo cāti itaro pana sīlasampanno brāhmaṇo. Kathaṃ jaheti kena kāraṇena taṃ itthipaṭilābhasabhāvaṃ jahissati. Sabbadhammānanti imasmiṃ ṭhāne lokiyāni pañca sīlāni, dasa sīlāni, tīṇi sucaritāni ca, sabbadhammā nāma, tesaṃ so pāraṃ gatoti pāragū. Dhammanti vuttappakārameva dhammaṃ yo anupāleti rakkhati. Dhitimāti sīlarakkhanadhitiyā samannāgato. Saccanikkamoti sacce sabhāvabhūte yathāvutte sīladhamme nikkamena samannāgato.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே தானி பஞ்ச பி⁴க்கு²ஸதானி அரஹத்தே பதிட்ட²ஹிங்ஸு.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne tāni pañca bhikkhusatāni arahatte patiṭṭhahiṃsu.
ததா³ ஆசரியோ ஸாரிபுத்தோ அஹோஸி, பண்டி³தமாணவோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.
Tadā ācariyo sāriputto ahosi, paṇḍitamāṇavo pana ahameva ahosinti.
ஸீலவீமங்ஸனஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.
Sīlavīmaṃsanajātakavaṇṇanā pañcamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 305. ஸீலவீமங்ஸனஜாதகங் • 305. Sīlavīmaṃsanajātakaṃ