Sănătate / Vitamine și minerale |
Siliciul negru are proprietăţi antibacteriene
Cercetătorii de la Swinburne University of Technology din Australia au descoperit că siliciul negru are proprietatea de a omorî bacteriile, ceea ce deschide calea dezvoltării unei noi generaţii de nanomateriale antibacteriene.
Siliciul negru a fost descoperit în anii '80 ca nanomaterial semiconductor şi este un siliciu care a fost gravat pentru a avea pe suprafaţă nanosăgeţi lungi şi înguste. Astfel de suprafeţe cu caracteristici similare sunt comune în lumea naturală.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că aripa unui tip de greier poate rupe în bucăţi o anumită bacterie sub formă de bară, printr-un proces care este generat de structura sa fizică. Pornind de aici, ei au investigat alte insecte care pot să aibe o arhitectură similară a suprafeţei, astfel încât să omoare mai multe bacterii, de interes mare fiind Staphylococcus aureus.
Căutările i-au dus la aripile unei libelule, Diplacodes bipunctata, ale căror ţepi, asemănătoare cu o nanostructură, omoară atât bacteriile sferice cât şi pe cele sub formă de bară.
Cercetătorii au imitat structura suprafeţei aripilor libelulei pe suprafaţa de siliciu, apoi au comparat cele două suprafeţe şi capacitatea lor de a omorî bacterii.
Această structură generează un efect mecanic de distrugere a bacteriilor, care nu are legatură cu compoziţia chimică a suprafeţei.
Ambele suprafeţe s-au dovedit foarte eficiente împotriva unei game de bacterii precum şi împotriva endosporilor. Rata medie este de mai mult de 450000 de celule omorâte pe minut de expunere, pentru fiecare centimetru pătrat de suprafaţă.
O descoperire ce dă speranţe pentru dezvoltarea unei noi generaţii de nanomateriale antibacteriene ce ar putea fi aplicate pe suprafeţele de implant, făcându-le mai sigure.
GH. MANOIU | 30 NOIEMBRIE 2013