Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā |
ஸீமானுஜானநகதா²வண்ணனா
Sīmānujānanakathāvaṇṇanā
138. ‘‘புரத்தி²மாய தி³ஸாயா’’தி இத³ங் நித³ஸ்ஸனமத்தங். தஸ்ஸங் பன தி³ஸாயங் நிமித்தே அஸதி யத்த² அத்தி², ததோ பட்டா²ய பட²மங் ‘‘புரத்தி²மாய அனுதி³ஸாய, த³க்கி²ணாய தி³ஸாயா’’திஆதி³னா ஸமந்தா விஜ்ஜமானட்டா²னேஸு நிமித்தானி கித்தெத்வா புன ‘‘புரத்தி²மாய அனுதி³ஸாயா’’தி பட²மகித்திதங் கித்தேதுங் வட்டதி, தீஹி நிமித்தேஹி ஸிங்கா⁴டகஸண்டா²னாயபி ஸீமாய ஸம்மன்னிதப்³ப³தோ. திக்க²த்துங் ஸீமாமண்ட³லங் ஸம்ப³ந்த⁴ந்தேனாதி வினயத⁴ரேன ஸயங் ஏகஸ்மிங்யேவ டா²னே ட²த்வா கேவலங் நிமித்தகித்தனவசனேனேவ ஸீமாமண்ட³லங் ஸமந்தா நிமித்தேன நிமித்தங் ப³ந்த⁴ந்தேனாதி அத்தோ². தங் தங் நிமித்தட்டா²னங் அக³ந்த்வாபி ஹி கித்தேதுங் வட்டதி. தியோஜனபரமாய ஸீமாய ஸமந்ததோ திக்க²த்துங் அனுபரிக³மனஸ்ஸ ஏகதி³வஸேன து³க்கரத்தா வினயத⁴ரேன ஸயங் அதி³ட்ட²ம்பி புப்³பே³ பி⁴க்கூ²ஹி யதா²வவத்தி²தங் நிமித்தங் ‘‘பாஸாணோ ப⁴ந்தே’’திஆதி³னா கேனசி வுத்தானுஸாரேன ஸல்லக்கெ²த்வா ‘‘ஏஸோ பாஸாணோ நிமித்த’’ந்திஆதி³னா கித்தேதும்பி வட்டதி ஏவ.
138.‘‘Puratthimāyadisāyā’’ti idaṃ nidassanamattaṃ. Tassaṃ pana disāyaṃ nimitte asati yattha atthi, tato paṭṭhāya paṭhamaṃ ‘‘puratthimāya anudisāya, dakkhiṇāya disāyā’’tiādinā samantā vijjamānaṭṭhānesu nimittāni kittetvā puna ‘‘puratthimāya anudisāyā’’ti paṭhamakittitaṃ kittetuṃ vaṭṭati, tīhi nimittehi siṅghāṭakasaṇṭhānāyapi sīmāya sammannitabbato. Tikkhattuṃ sīmāmaṇḍalaṃ sambandhantenāti vinayadharena sayaṃ ekasmiṃyeva ṭhāne ṭhatvā kevalaṃ nimittakittanavacaneneva sīmāmaṇḍalaṃ samantā nimittena nimittaṃ bandhantenāti attho. Taṃ taṃ nimittaṭṭhānaṃ agantvāpi hi kittetuṃ vaṭṭati. Tiyojanaparamāya sīmāya samantato tikkhattuṃ anuparigamanassa ekadivasena dukkarattā vinayadharena sayaṃ adiṭṭhampi pubbe bhikkhūhi yathāvavatthitaṃ nimittaṃ ‘‘pāsāṇo bhante’’tiādinā kenaci vuttānusārena sallakkhetvā ‘‘eso pāsāṇo nimitta’’ntiādinā kittetumpi vaṭṭati eva.
ஸுத்³த⁴பங்ஸுபப்³ப³தோதி ந கேனசி கதோ ஸயங்ஜாதோவ வுத்தோ. ததா² ஸேஸாபி. இதரோபீதி ஸுத்³த⁴பங்ஸுபப்³ப³தாதி³கோபி பப்³ப³தோ. ஹத்தி²ப்பமாணதோதி எத்த² பூ⁴மிதோ உக்³க³தப்பதே³ஸேன ஹத்தி²ப்பமாணங் க³ஹேதப்³ப³ங். சதூஹி வா தீஹி வாதி ஸீமாபூ⁴மியங் சதூஸு, தீஸு வா தி³ஸாஸு டி²தேஹி. ஏகிஸ்ஸா ஏவ பன தி³ஸாய டி²தேஹி ததோ ப³ஹூஹிபி ஸம்மன்னிதுங் ந வட்டதி. த்³வீஹி பன த்³வீஸு தி³ஸாஸு டி²தேஹிபி ந வட்டதி. தஸ்மாதி யஸ்மா ஏகேன ந வட்டதி, தஸ்மா. தங் ப³ஹித்³தா⁴ கத்வாதி கித்திதனிமித்தஸ்ஸ அஸீமத்தா அந்தோஸீமாய கரணங் அயுத்தந்தி வுத்தங். தேனாஹ ‘‘ஸசே’’திஆதி³.
Suddhapaṃsupabbatoti na kenaci kato sayaṃjātova vutto. Tathā sesāpi. Itaropīti suddhapaṃsupabbatādikopi pabbato. Hatthippamāṇatoti ettha bhūmito uggatappadesena hatthippamāṇaṃ gahetabbaṃ. Catūhi vā tīhi vāti sīmābhūmiyaṃ catūsu, tīsu vā disāsu ṭhitehi. Ekissā eva pana disāya ṭhitehi tato bahūhipi sammannituṃ na vaṭṭati. Dvīhi pana dvīsu disāsu ṭhitehipi na vaṭṭati. Tasmāti yasmā ekena na vaṭṭati, tasmā. Taṃ bahiddhā katvāti kittitanimittassa asīmattā antosīmāya karaṇaṃ ayuttanti vuttaṃ. Tenāha ‘‘sace’’tiādi.
த்³வத்திங்ஸபலகு³ளபிண்ட³ப்பமாணதா ஸண்டா²னதோ க³ஹேதப்³பா³, ந துலக³ணனாவஸேன, பா⁴ரதோ பலபரிமாணஞ்ச மக³த⁴துலாய க³ஹேதப்³ப³ங். ஸா ச லோகியதுலாய த்³விகு³ணாதி வத³ந்தி. அதிமஹந்தோபீதி பூ⁴மிதோ ஹத்தி²ப்பமாணங் அனுக்³க³ந்த்வா ஹெட்டா²பூ⁴மியங் ஓதிண்ணக⁴னதோ அனேகயோஜனப்பமாணோபி. ஸசே ஹி ததோ ஹத்தி²ப்பமாணங் கூடங் உக்³க³ச்ச²தி, பப்³ப³தஸங்க்²யமேவ க³ச்ச²தி.
Dvattiṃsapalaguḷapiṇḍappamāṇatā saṇṭhānato gahetabbā, na tulagaṇanāvasena, bhārato palaparimāṇañca magadhatulāya gahetabbaṃ. Sā ca lokiyatulāya dviguṇāti vadanti. Atimahantopīti bhūmito hatthippamāṇaṃ anuggantvā heṭṭhābhūmiyaṃ otiṇṇaghanato anekayojanappamāṇopi. Sace hi tato hatthippamāṇaṃ kūṭaṃ uggacchati, pabbatasaṅkhyameva gacchati.
அந்தோஸாரானந்தி தஸ்மிங் க²ணே தருணதாய ஸாரே அவிஜ்ஜமானேபி பரிணாமேன ப⁴விஸ்ஸமானஸாரேபி ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தாதி³ஸானஞ்ஹி ஸூசித³ண்ட³கப்பமாணபரிணாஹானங் சதுபஞ்சமத்தம்பி வனங் வட்டதி. அந்தோஸாரமிஸ்ஸகானந்தி அந்தோஸாரேஹி ருக்கே²ஹி ஸம்மிஸ்ஸானங். ஏதேன ச ஸாரருக்க²மிஸ்ஸம்பி வனங் வட்டதீதி த³ஸ்ஸேதி. சதுபஞ்சருக்க²மத்தம்பீதி ஸாரருக்கே² ஸந்தா⁴ய வுத்தங். வனமஜ்ஜே² விஹாரங் கரொந்தீதி ருக்க²க⁴டாய அந்தரே ருக்கே² அச்சி²ந்தி³த்வா வதிஆதீ³ஹி விஹாரபரிச்சே²த³ங் கத்வாவ அந்தோருக்க²ந்தரேஸு ஏவ பரிவேணபண்ணஸாலாதீ³னங் கரணவஸேன யதா² அந்தோவிஹாரம்பி வனமேவ ஹோதி, ஏவங் விஹாரங் கரொந்தீதி அத்தோ². யதி³ ஹி ஸப்³ப³ங் ருக்க²ங் சி²ந்தி³த்வா விஹாரங் கரெய்யுங், விஹாரஸ்ஸ அவனத்தா தங் பரிக்கி²பித்வா டி²தங் வனங் ஏகத்த² கித்தேதப்³ப³ங் ஸியா. இத⁴ பன அந்தோபி வனத்தா ‘‘வனங் ந கித்தேதப்³ப³’’ந்தி வுத்தங். ஸசே ஹி தங் கித்தெந்தி, ‘‘நிமித்தஸ்ஸ உபரி விஹாரோ ஹோதீ’’திஆதி³னா அனந்தரே வுத்ததோ³ஸங் ஆபஜ்ஜதி. ஏகதே³ஸந்தி வனேகதே³ஸங், ருக்க²விரஹிதட்டா²னே கதவிஹாரஸ்ஸ ஏகபஸ்ஸே டி²தவனஸ்ஸ ஏகதே³ஸந்தி அத்தோ².
Antosārānanti tasmiṃ khaṇe taruṇatāya sāre avijjamānepi pariṇāmena bhavissamānasārepi sandhāya vuttaṃ. Tādisānañhi sūcidaṇḍakappamāṇapariṇāhānaṃ catupañcamattampi vanaṃ vaṭṭati. Antosāramissakānanti antosārehi rukkhehi sammissānaṃ. Etena ca sārarukkhamissampi vanaṃ vaṭṭatīti dasseti. Catupañcarukkhamattampīti sārarukkhe sandhāya vuttaṃ. Vanamajjhe vihāraṃ karontīti rukkhaghaṭāya antare rukkhe acchinditvā vatiādīhi vihāraparicchedaṃ katvāva antorukkhantaresu eva pariveṇapaṇṇasālādīnaṃ karaṇavasena yathā antovihārampi vanameva hoti, evaṃ vihāraṃ karontīti attho. Yadi hi sabbaṃ rukkhaṃ chinditvā vihāraṃ kareyyuṃ, vihārassa avanattā taṃ parikkhipitvā ṭhitaṃ vanaṃ ekattha kittetabbaṃ siyā. Idha pana antopi vanattā ‘‘vanaṃ na kittetabba’’nti vuttaṃ. Sace hi taṃ kittenti, ‘‘nimittassa upari vihāro hotī’’tiādinā anantare vuttadosaṃ āpajjati. Ekadesanti vanekadesaṃ, rukkhavirahitaṭṭhāne katavihārassa ekapasse ṭhitavanassa ekadesanti attho.
ஸூசித³ண்ட³கப்பமாணோதி வங்ஸத³ண்ட³ப்பமாணோ. லேக²னித³ண்ட³ப்பமாணோதி கேசி. மாதிகாட்ட²கதா²யங் பன அவேப⁴ங்கி³யவினிச்ச²யே ‘‘யோ கோசி அட்ட²ங்கு³லஸூசித³ண்ட³கமத்தோபி வேளு…பே॰… க³ருப⁴ண்ட³’’ந்தி (கங்கா²॰ அட்ட²॰ து³ப்³ப³த்தஸிக்கா²பத³வண்ணனா) வுத்தத்தா தனுதரோ வேளுத³ண்டோ³தி ச ஸூசித³ண்டோ³தி ச க³ஹேதப்³ப³ங். வங்ஸனளகஸராவாதீ³ஸூதி வேளுபப்³பே³ வா நளபப்³பே³ வா கபல்லகாதி³மத்திகபா⁴ஜனேஸு வாதி அத்தோ². தங்க²ணம்பீதி தருணபோதகே அமிலாயித்வா விருஹனஜாதிகே ஸந்தா⁴ய வுத்தங். யே பன பரிணதா ஸமூலங் உத்³த⁴ரித்வா ரோபிதாபி சி²ன்னஸாகா² விய மிலாயித்வா சிரேன நவமூலங்குருப்பத்தியா ஜீவந்தி, மீயந்தியேவ வா, தாதி³ஸே கித்தேதுங் ந வட்டதி. ஏதந்தி நவமூலஸாகா²னிக்³க³மனங்.
Sūcidaṇḍakappamāṇoti vaṃsadaṇḍappamāṇo. Lekhanidaṇḍappamāṇoti keci. Mātikāṭṭhakathāyaṃ pana avebhaṅgiyavinicchaye ‘‘yo koci aṭṭhaṅgulasūcidaṇḍakamattopi veḷu…pe… garubhaṇḍa’’nti (kaṅkhā. aṭṭha. dubbattasikkhāpadavaṇṇanā) vuttattā tanutaro veḷudaṇḍoti ca sūcidaṇḍoti ca gahetabbaṃ. Vaṃsanaḷakasarāvādīsūti veḷupabbe vā naḷapabbe vā kapallakādimattikabhājanesu vāti attho. Taṅkhaṇampīti taruṇapotake amilāyitvā viruhanajātike sandhāya vuttaṃ. Ye pana pariṇatā samūlaṃ uddharitvā ropitāpi chinnasākhā viya milāyitvā cirena navamūlaṅkuruppattiyā jīvanti, mīyantiyeva vā, tādise kittetuṃ na vaṭṭati. Etanti navamūlasākhāniggamanaṃ.
மஜ்ஜே²தி ஸீமாய மஹாதி³ஸானங் அந்தோ. கோணந்தி ஸீமாய சதூஸு கோணேஸு த்³வின்னங் த்³வின்னங் மக்³கா³னங் ஸம்ப³ந்த⁴ட்டா²னங். பரபா⁴கே³ கித்தேதுங் வட்டதீதி தேஸங் சதுன்னங் கோணானங் ப³ஹி நிக்க²மித்வா டி²தேஸு மக்³கே³ஸு ஏகிஸ்ஸா தி³ஸாய ஏகங், அஞ்ஞிஸ்ஸா தி³ஸாய சாபரந்தி ஏவங் சத்தாரோபி மக்³கா³ சதூஸு தி³ஸாஸு கித்தேதுங் வட்டதீதி அதி⁴ப்பாயோ. ஏவங் பன கித்திதமத்தேன கத²ங் ஏகாப³த்³த⁴தா விக³ச்ச²தீதி விஞ்ஞாயதீதி. பரதோ க³தட்டா²னேபி ஏதே ஏவ தே சத்தாரோ மக்³கா³. ‘‘சதூஸு தி³ஸாஸு க³ச்ச²ந்தீ’’தி ஹி வுத்தங். தஸ்மா எத்த² காரணங் விசினிதப்³ப³ங்.
Majjheti sīmāya mahādisānaṃ anto. Koṇanti sīmāya catūsu koṇesu dvinnaṃ dvinnaṃ maggānaṃ sambandhaṭṭhānaṃ. Parabhāge kittetuṃ vaṭṭatīti tesaṃ catunnaṃ koṇānaṃ bahi nikkhamitvā ṭhitesu maggesu ekissā disāya ekaṃ, aññissā disāya cāparanti evaṃ cattāropi maggā catūsu disāsu kittetuṃ vaṭṭatīti adhippāyo. Evaṃ pana kittitamattena kathaṃ ekābaddhatā vigacchatīti viññāyatīti. Parato gataṭṭhānepi ete eva te cattāro maggā. ‘‘Catūsu disāsu gacchantī’’ti hi vuttaṃ. Tasmā ettha kāraṇaṃ vicinitabbaṃ.
‘‘உத்தரந்தியா பி⁴க்கு²னியா’’தி இத³ஞ்ச பாளியங் (பாசி॰ 692) பி⁴க்கு²னீனங் நதீ³பாரக³மனே நதி³லக்க²ணஸ்ஸ ஆக³தத்தா வுத்தங். பி⁴க்கூ²னங் அந்தரவாஸகதேமனமத்தம்பி வட்டதி ஏவ . ‘‘நதி³சதுக்கேபி ஏஸேவ நயோ’’தி இமினா ஏகத்த² கித்தெத்வா அஞ்ஞத்த² பரதோ க³தட்டா²னேபி கித்தேதுங் ந வட்டதீதி த³ஸ்ஸேதி. தேனேவ ச ‘‘அஸ்ஸம்மிஸ்ஸனதி³யோ சதஸ்ஸோபி கித்தேதுங் வட்டதீ’’தி அஸம்மிஸ்ஸ-க்³க³ஹணங் கதங். மூலேதி ஆதி³காலே. நதி³ங் பி⁴ந்தி³த்வாதி யதா² உத³கங் அனிச்ச²ந்தேஹி கஸ்ஸகேஹி மஹோகே⁴ நிவத்தேதுங் ந ஸக்கா, ஏவங் நதி³கூலங் பி⁴ந்தி³த்வா.
‘‘Uttarantiyā bhikkhuniyā’’ti idañca pāḷiyaṃ (pāci. 692) bhikkhunīnaṃ nadīpāragamane nadilakkhaṇassa āgatattā vuttaṃ. Bhikkhūnaṃ antaravāsakatemanamattampi vaṭṭati eva . ‘‘Nadicatukkepi eseva nayo’’ti iminā ekattha kittetvā aññattha parato gataṭṭhānepi kittetuṃ na vaṭṭatīti dasseti. Teneva ca ‘‘assammissanadiyo catassopi kittetuṃ vaṭṭatī’’ti asammissa-ggahaṇaṃ kataṃ. Mūleti ādikāle. Nadiṃ bhinditvāti yathā udakaṃ anicchantehi kassakehi mahoghe nivattetuṃ na sakkā, evaṃ nadikūlaṃ bhinditvā.
உக்கே²பிமந்தி தீ³க⁴ரஜ்ஜுனா குடேன உஸ்ஸிஞ்சனீயங்.
Ukkhepimanti dīgharajjunā kuṭena ussiñcanīyaṃ.
அஸம்மிஸ்ஸேஹீதி ஸப்³ப³தி³ஸாஸு டி²தபப்³ப³தேஹி ஏவ, பாஸாணாதீ³ஸு அஞ்ஞதரேஹி வா நிமித்தந்தராப்³யவஹிதேஹி. ஸம்மிஸ்ஸேஹீதி ஏகத்த² பப்³ப³தோ, அஞ்ஞத்த² பாஸாணோதி ஏவங் டி²தேஹி அட்ட²ஹிபி. ‘‘நிமித்தானங் ஸதேனாபீ’’தி இமினா ஏகிஸ்ஸாய ஏவ தி³ஸாய ப³ஹுனிமித்தானி ‘‘புரத்தி²மாய தி³ஸாய கிங் நிமித்தங்? பப்³ப³தோ ப⁴ந்தே. புன புரத்தி²மாய தி³ஸாய கிங் நிமித்தங்? பாஸாணோ ப⁴ந்தே’’திஆதி³னா கித்தேதுங் வட்டதீதி த³ஸ்ஸேதி. ஸிங்கா⁴டகஸண்டா²னாதி திகோணா. சதுரஸ்ஸாதி ஸமசதுரஸ்ஸா, முதி³ங்க³ஸண்டா²னா பன ஆயதசதுரஸ்ஸா. ஏககோடியங் ஸங்கோசிதா, தத³ஞ்ஞாய வித்தி²ண்ணா வா ஹோதீதி. ஸீமாய உபசாரங் ட²பெத்வாதி ஆயதிங் ப³ந்தி⁴தப்³பா³ய ஸீமாய நேஸங் விஹாரானங் பரிச்சே²த³தோ ப³ஹி ஸீமந்தரிகப்பஹோனகங் உபசாரங் ட²பெத்வா. ப³த்³தா⁴ ஸீமா யேஸு விஹாரேஸு, தே ப³த்³த⁴ஸீமா. பாடேக்கந்தி பச்சேகங். ப³த்³த⁴ஸீமாஸதி³ஸானீதி யதா² ப³த்³த⁴ஸீமாஸு டி²தா அஞ்ஞமஞ்ஞங் ச²ந்தா³தி³ங் அனபெக்கி²த்வா பச்சேகங் கம்மங் காதுங் லப⁴ந்தி, ஏவங் கா³மஸீமாஸு டி²தாபீதி த³ஸ்ஸேதி. ஆக³ந்தப்³ப³ந்தி ஸாமீசிமத்தவஸேன வுத்தங். தேனாஹ ‘‘ஆக³மனம்பீ’’திஆதி³.
Asammissehīti sabbadisāsu ṭhitapabbatehi eva, pāsāṇādīsu aññatarehi vā nimittantarābyavahitehi. Sammissehīti ekattha pabbato, aññattha pāsāṇoti evaṃ ṭhitehi aṭṭhahipi. ‘‘Nimittānaṃ satenāpī’’ti iminā ekissāya eva disāya bahunimittāni ‘‘puratthimāya disāya kiṃ nimittaṃ? Pabbato bhante. Puna puratthimāya disāya kiṃ nimittaṃ? Pāsāṇo bhante’’tiādinā kittetuṃ vaṭṭatīti dasseti. Siṅghāṭakasaṇṭhānāti tikoṇā. Caturassāti samacaturassā, mudiṅgasaṇṭhānā pana āyatacaturassā. Ekakoṭiyaṃ saṅkocitā, tadaññāya vitthiṇṇā vā hotīti. Sīmāya upacāraṃ ṭhapetvāti āyatiṃ bandhitabbāya sīmāya nesaṃ vihārānaṃ paricchedato bahi sīmantarikappahonakaṃ upacāraṃ ṭhapetvā. Baddhā sīmā yesu vihāresu, te baddhasīmā. Pāṭekkanti paccekaṃ. Baddhasīmāsadisānīti yathā baddhasīmāsu ṭhitā aññamaññaṃ chandādiṃ anapekkhitvā paccekaṃ kammaṃ kātuṃ labhanti, evaṃ gāmasīmāsu ṭhitāpīti dasseti. Āgantabbanti sāmīcimattavasena vuttaṃ. Tenāha ‘‘āgamanampī’’tiādi.
பப்³ப³ஜ்ஜூபஸம்பதா³தீ³னந்தி எத்த² ப⁴ண்டு³கம்மாபுச்ச²னங் ஸந்தா⁴ய பப்³ப³ஜ்ஜாக³ஹணங். ஏகவீஸதி பி⁴க்கூ²தி நிஸின்னே ஸந்தா⁴ய வுத்தங். இத³ஞ்ச கம்மாரஹேன ஸஹ அப்³பா⁴னகாரகானம்பி பஹோனகத்த²ங் வுத்தங். ‘‘நிமித்துபகா³ பாஸாணா ட²பேதப்³பா³’’தி இத³ங் யதா²ருசிதட்டா²னே ருக்க²னிமித்தாதீ³னங் து³ல்லப⁴தாய வட்³டி⁴த்வா உபி⁴ன்னங் ப³த்³த⁴ஸீமானங் ஸங்கரகரணதோ ச பாஸாணனிமித்தஸ்ஸ ச தத³பா⁴வதோ யத்த² கத்த²சி ஆனெத்வா ட²பேதுங் ஸுகரதாய ச வுத்தங். ததா² ஸீமந்தரிகபாஸாணா ட²பேதப்³பா³தி எத்தா²பி. சதுரங்கு³லப்பமாணாபீதி யதா² க²ந்த⁴ஸீமாபரிச்சே²த³தோ ப³ஹி நிமித்தபாஸாணானங் சதுரங்கு³லமத்தட்டா²னங் ஸமந்தா நிக³ச்ச²தி, அவஸேஸங் டா²னங் அந்தோக²ந்த⁴ஸீமாய ஹோதியேவ, ஏவங் தேஸுபி ட²பிதேஸு சதுரங்கு³லமத்தா ஸீமந்தரிகா ஹோதீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
Pabbajjūpasampadādīnanti ettha bhaṇḍukammāpucchanaṃ sandhāya pabbajjāgahaṇaṃ. Ekavīsati bhikkhūti nisinne sandhāya vuttaṃ. Idañca kammārahena saha abbhānakārakānampi pahonakatthaṃ vuttaṃ. ‘‘Nimittupagā pāsāṇā ṭhapetabbā’’ti idaṃ yathārucitaṭṭhāne rukkhanimittādīnaṃ dullabhatāya vaḍḍhitvā ubhinnaṃ baddhasīmānaṃ saṅkarakaraṇato ca pāsāṇanimittassa ca tadabhāvato yattha katthaci ānetvā ṭhapetuṃ sukaratāya ca vuttaṃ. Tathā sīmantarikapāsāṇā ṭhapetabbāti etthāpi. Caturaṅgulappamāṇāpīti yathā khandhasīmāparicchedato bahi nimittapāsāṇānaṃ caturaṅgulamattaṭṭhānaṃ samantā nigacchati, avasesaṃ ṭhānaṃ antokhandhasīmāya hotiyeva, evaṃ tesupi ṭhapitesu caturaṅgulamattā sīmantarikā hotīti daṭṭhabbaṃ.
ஸீமந்தரிகபாஸாணாதி ஸீமந்தரிகாய ட²பிதனிமித்தபாஸாணா. தே பன கித்தெந்தேன பத³க்கி²ணதோ அனுபரியாயந்தேனேவ கித்தேதப்³பா³. கத²ங்? க²ண்ட³ஸீமதோ ஹி பச்சி²மாய தி³ஸாய புரத்தா²பி⁴முகே²ன ட²த்வா ‘‘புரத்தி²மாய தி³ஸாய கிங் நிமித்த’’ந்தி தத்த² ஸப்³பா³னி நிமித்தானி அனுக்கமேன கித்தெத்வா ததா² உத்தராய தி³ஸாய த³க்கி²ணாபி⁴முகே²ன ட²த்வா ‘‘த³க்கி²ணாய தி³ஸாய கிங் நிமித்த’’ந்தி அனுக்கமேன கித்தெத்வா ததா² புரத்தி²மாய தி³ஸாய பச்சி²மாபி⁴முகே²ன ட²த்வா ‘‘பச்சி²மாய தி³ஸாய கிங் நிமித்த’’ந்தி அனுக்கமேன கித்தெத்வா ததா² த³க்கி²ணாய தி³ஸாய உத்தராபி⁴முகே²ன ட²த்வா ‘‘உத்தராய தி³ஸாய கிங் நிமித்த’’ந்தி தத்த² ஸப்³பா³னி நிமித்தானி அனுக்கமேன கித்தெத்வா புன பச்சி²மாய தி³ஸாய புரத்தா²பி⁴முகே²ன ட²த்வா புரிமகித்திதங் வுத்தனயேன புன கித்தேதப்³ப³ங். ஏவங் ப³ஹூனம்பி க²ண்ட³ஸீமானங் ஸீமந்தரிகபாஸாணா பச்சேகங் கித்தேதப்³பா³. ததோதி பச்சா². அவஸேஸனிமித்தானீதி மஹாஸீமாய பா³ஹிரந்தரேஸு அவஸேஸனிமித்தானி. உபி⁴ன்னம்பி ந கோபெந்தீதி உபி⁴ன்னம்பி கம்மங் ந கோபெந்தி.
Sīmantarikapāsāṇāti sīmantarikāya ṭhapitanimittapāsāṇā. Te pana kittentena padakkhiṇato anupariyāyanteneva kittetabbā. Kathaṃ? Khaṇḍasīmato hi pacchimāya disāya puratthābhimukhena ṭhatvā ‘‘puratthimāya disāya kiṃ nimitta’’nti tattha sabbāni nimittāni anukkamena kittetvā tathā uttarāya disāya dakkhiṇābhimukhena ṭhatvā ‘‘dakkhiṇāya disāya kiṃ nimitta’’nti anukkamena kittetvā tathā puratthimāya disāya pacchimābhimukhena ṭhatvā ‘‘pacchimāya disāya kiṃ nimitta’’nti anukkamena kittetvā tathā dakkhiṇāya disāya uttarābhimukhena ṭhatvā ‘‘uttarāya disāya kiṃ nimitta’’nti tattha sabbāni nimittāni anukkamena kittetvā puna pacchimāya disāya puratthābhimukhena ṭhatvā purimakittitaṃ vuttanayena puna kittetabbaṃ. Evaṃ bahūnampi khaṇḍasīmānaṃ sīmantarikapāsāṇā paccekaṃ kittetabbā. Tatoti pacchā. Avasesanimittānīti mahāsīmāya bāhirantaresu avasesanimittāni. Ubhinnampi na kopentīti ubhinnampi kammaṃ na kopenti.
குடிகே³ஹேதி பூ⁴மியங் கததிணகுடியங். உது³க்க²லந்தி உது³க்க²லாவாடஸதி³ஸகு²த்³த³காவாடங். நிமித்தங் ந காதப்³ப³ந்தி தங் ராஜிங் வா உது³க்க²லங் வா நிமித்தங் ந காதப்³ப³ங். இத³ஞ்ச யதா²வுத்தேஸு நிமித்தேஸு அனாக³தத்தேன ந வட்டதீதி ஸித்³த⁴ம்பி அவினஸ்ஸகஸஞ்ஞாய கோசி மோஹேன நிமித்தங் கரெய்யாதி தூ³ரதோபி விபத்திபரிஹாரத்த²ங் வுத்தங். ஏவங் உபரி ‘‘பி⁴த்திங் அகித்தெத்வா’’திஆதீ³ஸுபி ஸித்³த⁴மேவத்த²ங் புனப்புனங் கத²னே காரணங் வேதி³தப்³ப³ங். ஸீமாவிபத்தி ஹி உபஸம்பதா³தி³ஸப்³ப³கம்மவிபத்திமூலந்தி தஸ்ஸா ஸப்³ப³ங் த்³வாரங் ஸப்³ப³தா² பித³ஹனவஸேன வத்தப்³ப³ங். ஸப்³ப³ங் வத்வாவ இத⁴ ஆசரியா வினிச்ச²யங் ட²பேஸுந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
Kuṭigeheti bhūmiyaṃ katatiṇakuṭiyaṃ. Udukkhalanti udukkhalāvāṭasadisakhuddakāvāṭaṃ. Nimittaṃ na kātabbanti taṃ rājiṃ vā udukkhalaṃ vā nimittaṃ na kātabbaṃ. Idañca yathāvuttesu nimittesu anāgatattena na vaṭṭatīti siddhampi avinassakasaññāya koci mohena nimittaṃ kareyyāti dūratopi vipattiparihāratthaṃ vuttaṃ. Evaṃ upari ‘‘bhittiṃ akittetvā’’tiādīsupi siddhamevatthaṃ punappunaṃ kathane kāraṇaṃ veditabbaṃ. Sīmāvipatti hi upasampadādisabbakammavipattimūlanti tassā sabbaṃ dvāraṃ sabbathā pidahanavasena vattabbaṃ. Sabbaṃ vatvāva idha ācariyā vinicchayaṃ ṭhapesunti daṭṭhabbaṃ.
பி⁴த்திந்தி இட்ட²கதா³ருமத்திகாமயங். ஸிலாமயாய பன பி⁴த்தியா நிமித்துபக³ங் ஏகங் பாஸாணங் தங்தங்தி³ஸாய கித்தேதுங் வட்டதி. அனேகஸிலாஹி சினிதங் ஸகலபி⁴த்திங் கித்தேதுங் ந வட்டதி ‘‘ஏஸோ பாஸாணோ நிமித்த’’ந்தி ஏகவசனேன வத்தப்³ப³தோ. அந்தோகுட்டமேவாதி எத்த² அந்தோகுட்டேபி நிமித்தானங் டி²தோகாஸதோ அந்தோ ஏவ ஸீமாதி க³ஹேதப்³ப³ங். பமுகே² நிமித்தபாஸாணே ட²பெத்வாதி க³ப்³பா⁴பி⁴முகே²பி ப³ஹிபமுகே² க³ப்³ப⁴வித்தா²ரப்பமாணே டா²னே பாஸாணே ட²பெத்வா ஸம்மன்னிதப்³பா³. ஏவஞ்ஹி க³ப்³ப⁴பமுகா²னங் அந்தரே டி²தகுட்டம்பி உபாதா³ய அந்தோ ச ப³ஹி ச சதுரஸ்ஸஸண்டா²னாவ ஸீமா ஹோதி. ப³ஹீதி ஸகலஸ்ஸ குடிகே³ஹஸ்ஸ ஸமந்ததோ ப³ஹி.
Bhittinti iṭṭhakadārumattikāmayaṃ. Silāmayāya pana bhittiyā nimittupagaṃ ekaṃ pāsāṇaṃ taṃtaṃdisāya kittetuṃ vaṭṭati. Anekasilāhi cinitaṃ sakalabhittiṃ kittetuṃ na vaṭṭati ‘‘eso pāsāṇo nimitta’’nti ekavacanena vattabbato. Antokuṭṭamevāti ettha antokuṭṭepi nimittānaṃ ṭhitokāsato anto eva sīmāti gahetabbaṃ. Pamukhe nimittapāsāṇe ṭhapetvāti gabbhābhimukhepi bahipamukhe gabbhavitthārappamāṇe ṭhāne pāsāṇe ṭhapetvā sammannitabbā. Evañhi gabbhapamukhānaṃ antare ṭhitakuṭṭampi upādāya anto ca bahi ca caturassasaṇṭhānāva sīmā hoti. Bahīti sakalassa kuṭigehassa samantato bahi.
அந்தோ ச ப³ஹி ச ஸீமா ஹோதீதி மஜ்ஜே² டி²தபி⁴த்தியா ஸஹ சதுரஸ்ஸஸீமா ஹோதி.
Antoca bahi ca sīmā hotīti majjhe ṭhitabhittiyā saha caturassasīmā hoti.
‘‘உபரிபாஸாதே³யேவ ஹோதீ’’தி இமினா க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ ச பமுக²ஸ்ஸ ச அந்தரா டி²தபி⁴த்தியா ஏகத்தா தத்த² ச ஏகவீஸதியா பி⁴க்கூ²னங் ஓகாஸாபா⁴வேன ஹெட்டா² ந ஓதரதி, உபரிபி⁴த்தி பன ஸீமட்டா²வ ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி. ஹெட்டி²மதலே குட்டோதி ஹெட்டி²மதலே சதூஸு தி³ஸாஸு டி²தகுட்டோ. ஸசே ஹி த்³வீஸு, தீஸு வா தி³ஸாஸு ஏவ குட்டோ திட்டெ²ய்ய, ஹெட்டா² ந ஓதரதி. ஹெட்டா²பி ஓதரதீதி சதுன்னம்பி பி⁴த்தீனங் அந்தோ பி⁴த்தீஹி ஸஹ ஏகவீஸதியா பி⁴க்கூ²னங் பஹோனகத்தா வுத்தங். ஓதரமானா ச உபரிஸீமப்பமாணேன ஓதரதி, சதுன்னங் பன பி⁴த்தீனங் பா³ஹிரந்தரபரிச்சே²தே³ ஹெட்டா²பூ⁴மிபா⁴கே³ உத³கபரியந்தங் கத்வா ஓதரதி. ந பன பி⁴த்தீனங் ப³ஹி கேஸக்³க³மத்தம்பி டா²னங். பாஸாத³பி⁴த்திதோதி உபரிதலே பி⁴த்திதோ. ஓதரணானோதரணங் வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ந்தி உபரிஸீமப்பமாணஸ்ஸ அந்தோக³தா⁴னங் ஹெட்டி²மதலே சதூஸு தி³ஸாஸு குட்டானங் துலாருக்கே²ஹி ஏகஸம்ப³ந்த⁴தங் தத³ந்தோ பச்சி²மஸீமப்பமாணதாதி³ஞ்ச ஸந்தா⁴ய வுத்தங். கிஞ்சாபெத்த² நிய்யூஹகாத³யோ நிமித்தானங் டி²தோகாஸதாய ப³ஜ்ஜ²மானக்க²ணே ஸீமா ந ஹொந்தி, ப³த்³தா⁴ய பன ஸீமாய ஸீமட்டா²வ ஹொந்தீதி த³ட்ட²ப்³பா³. பரியந்தத²ம்பா⁴னந்தி நிமித்தக³தபாஸாணத்த²ம்பே⁴ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ‘‘உபரிமதலேன ஸம்ப³த்³தோ⁴ ஹோதீ’’தி இத³ங் குட்டானங் அந்தரா ஸீமட்டா²னங் த²ம்பா⁴னங் அபா⁴வதோ வுத்தங். யதி³ ஹி ப⁴வெய்யுங், குட்டே உபரிமதலேன அஸம்ப³ந்தே⁴பி ஸீமட்ட²த்த²ம்பா⁴னங் உபரி டி²தோ பாஸாதோ³ ஸீமட்டோ²வ ஹோதி.
‘‘Uparipāsādeyeva hotī’’ti iminā gabbhassa ca pamukhassa ca antarā ṭhitabhittiyā ekattā tattha ca ekavīsatiyā bhikkhūnaṃ okāsābhāvena heṭṭhā na otarati, uparibhitti pana sīmaṭṭhāva hotīti dasseti. Heṭṭhimatale kuṭṭoti heṭṭhimatale catūsu disāsu ṭhitakuṭṭo. Sace hi dvīsu, tīsu vā disāsu eva kuṭṭo tiṭṭheyya, heṭṭhā na otarati. Heṭṭhāpi otaratīti catunnampi bhittīnaṃ anto bhittīhi saha ekavīsatiyā bhikkhūnaṃ pahonakattā vuttaṃ. Otaramānā ca uparisīmappamāṇena otarati, catunnaṃ pana bhittīnaṃ bāhirantaraparicchede heṭṭhābhūmibhāge udakapariyantaṃ katvā otarati. Na pana bhittīnaṃ bahi kesaggamattampi ṭhānaṃ. Pāsādabhittitoti uparitale bhittito. Otaraṇānotaraṇaṃ vuttanayeneva veditabbanti uparisīmappamāṇassa antogadhānaṃ heṭṭhimatale catūsu disāsu kuṭṭānaṃ tulārukkhehi ekasambandhataṃ tadanto pacchimasīmappamāṇatādiñca sandhāya vuttaṃ. Kiñcāpettha niyyūhakādayo nimittānaṃ ṭhitokāsatāya bajjhamānakkhaṇe sīmā na honti, baddhāya pana sīmāya sīmaṭṭhāva hontīti daṭṭhabbā. Pariyantathambhānanti nimittagatapāsāṇatthambhe sandhāya vuttaṃ. ‘‘Uparimatalena sambaddho hotī’’ti idaṃ kuṭṭānaṃ antarā sīmaṭṭhānaṃ thambhānaṃ abhāvato vuttaṃ. Yadi hi bhaveyyuṃ, kuṭṭe uparimatalena asambandhepi sīmaṭṭhatthambhānaṃ upari ṭhito pāsādo sīmaṭṭhova hoti.
ஸசே பன ப³ஹூனங் த²ம்ப⁴பந்தீனங் உபரி கதபாஸாத³ஸ்ஸ ஹெட்டா² பத²வியங் ஸப்³ப³பா³ஹிராய த²ம்ப⁴பந்தியா அந்தோ நிமித்தபாஸாணே ட²பெத்வா ஸீமா ப³த்³தா⁴ ஹோதி, எத்த² கத²ந்தி? எத்தா²பி யங் தாவ ஸீமட்ட²த்த²ம்பே⁴ஹேவ தா⁴ரியமானானங் துலானங் உபரிமதலங், ஸப்³ப³ங் தங் ஸீமட்ட²மேவ, எத்த² விவாதோ³ நத்தி². யங் பன ஸீமட்ட²த்த²ம்ப⁴பந்தியா, அஸீமட்டா²ய பா³ஹிரத்த²ம்ப⁴பந்தியா ச ஸமது⁴ரங் தா⁴ரியமானானங் துலானங் உபரிமதலங், தத்த² உபட்³ட⁴ங் ஸீமாதி கேசி வத³ந்தி. ஸகலம்பி கா³மஸீமாதி அபரே. ப³த்³த⁴ஸீமா ஏவாதி அஞ்ஞே. தஸ்மா கம்மங் கரொந்தேஹி க³ருகே நிராஸங்கட்டா²னே ட²த்வா ஸப்³ப³ங் தங் ஆஸங்கட்டா²னங் ஸோதெ⁴த்வாவ கம்மங் காதப்³ப³ங், ஸன்னிட்டா²னகாரணங் வா க³வேஸித்வா தத³னுகு³ணங் காதப்³ப³ங்.
Sace pana bahūnaṃ thambhapantīnaṃ upari katapāsādassa heṭṭhā pathaviyaṃ sabbabāhirāya thambhapantiyā anto nimittapāsāṇe ṭhapetvā sīmā baddhā hoti, ettha kathanti? Etthāpi yaṃ tāva sīmaṭṭhatthambheheva dhāriyamānānaṃ tulānaṃ uparimatalaṃ, sabbaṃ taṃ sīmaṭṭhameva, ettha vivādo natthi. Yaṃ pana sīmaṭṭhatthambhapantiyā, asīmaṭṭhāya bāhiratthambhapantiyā ca samadhuraṃ dhāriyamānānaṃ tulānaṃ uparimatalaṃ, tattha upaḍḍhaṃ sīmāti keci vadanti. Sakalampi gāmasīmāti apare. Baddhasīmā evāti aññe. Tasmā kammaṃ karontehi garuke nirāsaṅkaṭṭhāne ṭhatvā sabbaṃ taṃ āsaṅkaṭṭhānaṃ sodhetvāva kammaṃ kātabbaṃ, sanniṭṭhānakāraṇaṃ vā gavesitvā tadanuguṇaṃ kātabbaṃ.
தாலமூலகபப்³ப³தேதி தாலக்க²ந்த⁴மூலஸதி³ஸே ஹெட்டா² தூ²லோ ஹுத்வா கமேன கிஸோ ஹுத்வா உக்³க³தோ ஹி தாலஸதி³ஸோ நாம ஹோதி. விதானஸண்டா²னோதி அஹிச்ச²த்தகஸண்டா²னோ. பணவஸண்டா²னோதி மஜ்ஜே² தனுகோ ஹெட்டா² ச உபரி ச வித்தி²ண்ணோ. ஹெட்டா² வா மஜ்ஜே² வாதி முதி³ங்க³ஸண்டா²னஸ்ஸ ஹெட்டா², பணவஸண்டா²னஸ்ஸ மஜ்ஜே².
Tālamūlakapabbateti tālakkhandhamūlasadise heṭṭhā thūlo hutvā kamena kiso hutvā uggato hi tālasadiso nāma hoti. Vitānasaṇṭhānoti ahicchattakasaṇṭhāno. Paṇavasaṇṭhānoti majjhe tanuko heṭṭhā ca upari ca vitthiṇṇo. Heṭṭhā vā majjhe vāti mudiṅgasaṇṭhānassa heṭṭhā, paṇavasaṇṭhānassa majjhe.
ஸப்பப²ணஸதி³ஸோ பப்³ப³தோதி ஸப்பப²ணோ விய கு²ஜ்ஜோ, மூலட்டா²னதோ அஞ்ஞத்த² அவனதஸீஸோதி அத்தோ². ஆகாஸபப்³பா⁴ரந்தி பி⁴த்தியா அபரிக்கி²த்தபப்³பா⁴ரங். ஸீமப்பமாணோதி அந்தோஆகாஸேன ஸத்³தி⁴ங் பச்சி²மஸீமப்பமாணோ. ‘‘ஸோ ச பாஸாணோ ஸீமட்டோ²’’தி இமினா ஈதி³ஸேஹி ஸுஸிரபாஸாணலேணகுட்டாதீ³ஹி பரிச்சி²ன்னே பூ⁴மிபா⁴கே³ ஏவ ஸீமா பதிட்டா²தி, ந அபரிச்சி²ன்னே. தே பன ஸீமட்ட²த்தா ஸீமா ஹொந்தி, ந ஸரூபேன ஸீமட்ட²மஞ்சாதி³ வியாதி த³ஸ்ஸேதி. ஸசே பன ஸோ ஸுஸிரபாஸாணோ பூ⁴மிங் அனாஹச்ச ஆகாஸக³தோவ ஓலம்ப³தி, ஸீமா ந ஓதரதி. ஸுஸிரபாஸாணா பன ஸயங் ஸீமாபடிப³த்³த⁴த்தா ஸீமா ஹொந்தி. கத²ங் பன பச்சி²மப்பமாணரஹிதேஹி ஏதேஹி ஸுஸிரபாஸாணாதீ³ஹி ஸீமா ந ஓதரதீதி இத³ங் ஸத்³தா⁴தப்³ப³ந்தி? அட்ட²கதா²பமாணதோ.
Sappaphaṇasadiso pabbatoti sappaphaṇo viya khujjo, mūlaṭṭhānato aññattha avanatasīsoti attho. Ākāsapabbhāranti bhittiyā aparikkhittapabbhāraṃ. Sīmappamāṇoti antoākāsena saddhiṃ pacchimasīmappamāṇo. ‘‘So ca pāsāṇo sīmaṭṭho’’ti iminā īdisehi susirapāsāṇaleṇakuṭṭādīhi paricchinne bhūmibhāge eva sīmā patiṭṭhāti, na aparicchinne. Te pana sīmaṭṭhattā sīmā honti, na sarūpena sīmaṭṭhamañcādi viyāti dasseti. Sace pana so susirapāsāṇo bhūmiṃ anāhacca ākāsagatova olambati, sīmā na otarati. Susirapāsāṇā pana sayaṃ sīmāpaṭibaddhattā sīmā honti. Kathaṃ pana pacchimappamāṇarahitehi etehi susirapāsāṇādīhi sīmā na otaratīti idaṃ saddhātabbanti? Aṭṭhakathāpamāṇato.
அபிசெத்த² ஸுஸிரபாஸாணபி⁴த்திஅனுஸாரேன மூஸிகாதீ³னங் விய ஸீமாய ஹெட்டி²மதலே ஓதரணகிச்சங் நத்தி². ஹெட்டா² பன பச்சி²மஸீமப்பமாணே ஆகாஸே த்³வங்கு³லமத்தப³ஹலேஹி பாஸாணபி⁴த்திஆதீ³ஹிபி உபரிமதலங் ஆஹச்ச டி²தேஹி ஸப்³ப³ஸோ, யேபு⁴ய்யேன வா பரிச்சி²ன்னே ஸதி உபரி ப³ஜ்ஜ²மானா ஸீமா தேஹி பாஸாணாதீ³ஹி அந்தரிதாய தப்பரிச்சி²ன்னாய ஹெட்டா²பூ⁴மியாபி உபரிமதலேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகக்க²ணே பதிட்டா²தி நதி³பாரஸீமா விய நதி³அந்தரிதேஸு உபோ⁴ஸு தீரேஸு, லேணாதீ³ஸு அபனீதேஸுபி ஹெட்டா² ஓதிண்ணா ஸீமா யாவ ஸாஸனந்தரதா⁴னா ந விக³ச்ச²தி. பட²மங் பன உபரி ஸீமாய ப³த்³தா⁴ய பச்சா² லேணாதீ³ஸு கதேஸுபி ஹெட்டா²பூ⁴மியங் ஸீமா ஓதரதி ஏவ. கேசி தங் ந இச்ச²ந்தி. ஏவங் உப⁴யத்த² பதிட்டி²தா ச ஸா ஸீமா ஏகாவ ஹோதி கொ³த்தாதி³ஜாதி விய ப்³யத்திபே⁴தே³ஸூதி க³ஹேதப்³ப³ங். ஸப்³பா³ ஏவ ஹி ப³த்³த⁴ஸீமா, அப³த்³த⁴ஸீமா ச அத்தனோ அத்தனோ பகதினிஸ்ஸயபூ⁴தே கா³மாரஞ்ஞனதி³ஆதி³கே கெ²த்தே யதா²பரிச்சே²த³ங் ஸப்³ப³த்த² ஸாகல்யேன ஏகஸ்மிங் க²ணே ப்³யாபினீ பரமத்த²தோ அவிஜ்ஜமானாபி தே தே நிஸ்ஸயபூ⁴தே பரமத்த²த⁴ம்மே, தங் தங் கிரியாவிஸேஸம்பி வா உபாதா³ய லோகியேஹி, ஸாஸனிகேஹி ச யதா²ரஹங் ஏகத்தேன பஞ்ஞத்ததாய நிஸ்ஸயேகரூபா ஏவ. ததா² ஹி ஏகோ கா³மோ அரஞ்ஞங் நதீ³ ஜாதஸ்ஸரோ ஸமுத்³தோ³தி ஏவங் லோகே,
Apicettha susirapāsāṇabhittianusārena mūsikādīnaṃ viya sīmāya heṭṭhimatale otaraṇakiccaṃ natthi. Heṭṭhā pana pacchimasīmappamāṇe ākāse dvaṅgulamattabahalehi pāsāṇabhittiādīhipi uparimatalaṃ āhacca ṭhitehi sabbaso, yebhuyyena vā paricchinne sati upari bajjhamānā sīmā tehi pāsāṇādīhi antaritāya tapparicchinnāya heṭṭhābhūmiyāpi uparimatalena saddhiṃ ekakkhaṇe patiṭṭhāti nadipārasīmā viya nadiantaritesu ubhosu tīresu, leṇādīsu apanītesupi heṭṭhā otiṇṇā sīmā yāva sāsanantaradhānā na vigacchati. Paṭhamaṃ pana upari sīmāya baddhāya pacchā leṇādīsu katesupi heṭṭhābhūmiyaṃ sīmā otarati eva. Keci taṃ na icchanti. Evaṃ ubhayattha patiṭṭhitā ca sā sīmā ekāva hoti gottādijāti viya byattibhedesūti gahetabbaṃ. Sabbā eva hi baddhasīmā, abaddhasīmā ca attano attano pakatinissayabhūte gāmāraññanadiādike khette yathāparicchedaṃ sabbattha sākalyena ekasmiṃ khaṇe byāpinī paramatthato avijjamānāpi te te nissayabhūte paramatthadhamme, taṃ taṃ kiriyāvisesampi vā upādāya lokiyehi, sāsanikehi ca yathārahaṃ ekattena paññattatāya nissayekarūpā eva. Tathā hi eko gāmo araññaṃ nadī jātassaro samuddoti evaṃ loke,
‘‘ஸம்மதா ஸா ஸீமா ஸங்கே⁴ன (மஹாவ॰ 143). அகா³மகே சே, பி⁴க்க²வே, அரஞ்ஞே ஸமந்தா ஸத்தப்³ப⁴ந்தரா, அயங் தத்த² ஸமானஸங்வாஸா ஏகூபோஸதா². ஸமந்தா உத³குக்கே²பா, அயங் தத்த² ஸமானஸங்வாஸா ஏகூபோஸதா²’’தி (மஹாவ॰ 147) –
‘‘Sammatā sā sīmā saṅghena (mahāva. 143). Agāmake ce, bhikkhave, araññe samantā sattabbhantarā, ayaṃ tattha samānasaṃvāsā ekūposathā. Samantā udakukkhepā, ayaṃ tattha samānasaṃvāsā ekūposathā’’ti (mahāva. 147) –
ஆதி³னா ஸாஸனே ச ஏகவோஹாரோ தி³ஸ்ஸதி. ந ஹி பரமத்த²தோ ஏகஸ்ஸ அனேகத⁴ம்மேஸு ப்³யாபனமத்தி². கஸிணேகதே³ஸாதி³விகப்பாஸமானதாய ஏகத்தஹானிதோதி அயங் நோ மதி.
Ādinā sāsane ca ekavohāro dissati. Na hi paramatthato ekassa anekadhammesu byāpanamatthi. Kasiṇekadesādivikappāsamānatāya ekattahānitoti ayaṃ no mati.
அஸ்ஸ ஹெட்டா²தி ஸப்பப²ணபப்³ப³தஸ்ஸ ஹெட்டா² ஆகாஸபப்³பா⁴ரே. லேணஸ்ஸாதி லேணஞ்சே கதங், தஸ்ஸ லேணஸ்ஸாதி அத்தோ². தமேவ புன லேணங் பஞ்சஹி பகாரேஹி விகப்பெத்வா ஓதரணானோதரணவினிச்ச²யங் த³ஸ்ஸேதுங் ஆஹ ‘‘ஸசே பன ஹெட்டா²’’திஆதி³. தத்த² ‘‘ஹெட்டா²’’தி இமஸ்ஸ ‘‘லேணங் ஹோதீ’’தி இமினா ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஹெட்டா² லேணஞ்ச ஏகஸ்மிங் பதே³ஸேதி ஆஹ ‘‘அந்தோ’’தி, பப்³ப³தஸ்ஸ அந்தோ, பப்³ப³தமூலேதி அத்தோ². தமேவ அந்தோ-ஸத்³த³ங் ஸீமாபரிச்சே²தே³ன விஸேஸேதுங் ‘‘உபரிமஸ்ஸ ஸீமாபரிச்சே²த³ஸ்ஸ பாரதோ’’தி வுத்தங் . பப்³ப³தபாத³ங் பன அபெக்கி²த்வா ‘‘ஓரதோ’’தி வத்தப்³பே³பி ஸீமானிஸ்ஸயங் பப்³ப³தக்³க³ங் ஸந்தா⁴ய ‘‘பாரதோ’’தி வுத்தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். தேனேவ ‘‘ப³ஹிலேண’’ந்தி எத்த² ப³ஹி-ஸத்³த³ங் விஸேஸெந்தோ ‘‘உபரிமஸ்ஸ ஸீமாபரிச்சே²த³ஸ்ஸ ஓரதோ’’தி ஆஹ. ப³ஹி ஸீமா ந ஓதரதீதி எத்த² ப³ஹீதி பப்³ப³தபாதே³ லேணங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், லேணஸ்ஸ ப³ஹிபூ⁴தே உபரிஸீமாபரிச்சே²த³ஸ்ஸ ஹெட்டா²பா⁴கே³ ஸீமா ந ஓதரதீதி அத்தோ². அந்தோ ஸீமாதி லேணஸ்ஸ ச பப்³ப³தபாத³ஸ்ஸ ச அந்தோ அத்தனோ ஓதரணாரஹட்டா²னே ந ஓதரதீதி அத்தோ². ‘‘ப³ஹி ஸீமா ந ஓதரதி, அந்தோ ஸீமா ந ஓதரதீ’’தி செத்த² அத்தனோ ஓதரணாரஹட்டா²னே லேணாபா⁴வேன ஸீமாய ஸப்³ப³தா² அனோதரணமேவ த³ஸ்ஸிதந்தி க³ஹேதப்³ப³ங். தத்தா²பி அனோதரந்தீ உபரி ஏவ ஹோதீதி. ‘‘ப³ஹி பதிதங் அஸீமா’’திஆதி³னா உபரிபாஸாதா³தீ³ஸு அதி²ரனிஸ்ஸயேஸு டி²தா ஸீமாபி தேஸங் வினாஸேன வினஸ்ஸதீதி த³ஸ்ஸிதந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
Assa heṭṭhāti sappaphaṇapabbatassa heṭṭhā ākāsapabbhāre. Leṇassāti leṇañce kataṃ, tassa leṇassāti attho. Tameva puna leṇaṃ pañcahi pakārehi vikappetvā otaraṇānotaraṇavinicchayaṃ dassetuṃ āha ‘‘sace pana heṭṭhā’’tiādi. Tattha ‘‘heṭṭhā’’ti imassa ‘‘leṇaṃ hotī’’ti iminā sambandho. Heṭṭhā leṇañca ekasmiṃ padeseti āha ‘‘anto’’ti, pabbatassa anto, pabbatamūleti attho. Tameva anto-saddaṃ sīmāparicchedena visesetuṃ ‘‘uparimassa sīmāparicchedassa pārato’’ti vuttaṃ . Pabbatapādaṃ pana apekkhitvā ‘‘orato’’ti vattabbepi sīmānissayaṃ pabbataggaṃ sandhāya ‘‘pārato’’ti vuttanti daṭṭhabbaṃ. Teneva ‘‘bahileṇa’’nti ettha bahi-saddaṃ visesento ‘‘uparimassa sīmāparicchedassa orato’’ti āha. Bahi sīmā na otaratīti ettha bahīti pabbatapāde leṇaṃ sandhāya vuttaṃ, leṇassa bahibhūte uparisīmāparicchedassa heṭṭhābhāge sīmā na otaratīti attho. Anto sīmāti leṇassa ca pabbatapādassa ca anto attano otaraṇārahaṭṭhāne na otaratīti attho. ‘‘Bahi sīmā na otarati, anto sīmā na otaratī’’ti cettha attano otaraṇārahaṭṭhāne leṇābhāvena sīmāya sabbathā anotaraṇameva dassitanti gahetabbaṃ. Tatthāpi anotarantī upari eva hotīti. ‘‘Bahi patitaṃ asīmā’’tiādinā uparipāsādādīsu athiranissayesu ṭhitā sīmāpi tesaṃ vināsena vinassatīti dassitanti daṭṭhabbaṃ.
பொக்க²ரணிங் க²ணந்தி, ஸீமாயேவாதி எத்த² ஸசே ஹெட்டா² உமங்க³னதி³ஸீமப்பமாணதோ அனூனா பட²மமேவ ச பவத்தா ஹோதி. ஸீமா ச பச்சா² ப³த்³தா⁴ நதி³தோ உபரி ஏவ ஹோதி, நதி³ங் ஆஹச்ச பொக்க²ரணியா ச க²தாய ஸீமா வினஸ்ஸதீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஹெட்டா²பத²விதலேதி அந்தரா பூ⁴மிவிவரே.
Pokkharaṇiṃkhaṇanti, sīmāyevāti ettha sace heṭṭhā umaṅganadisīmappamāṇato anūnā paṭhamameva ca pavattā hoti. Sīmā ca pacchā baddhā nadito upari eva hoti, nadiṃ āhacca pokkharaṇiyā ca khatāya sīmā vinassatīti daṭṭhabbaṃ. Heṭṭhāpathavitaleti antarā bhūmivivare.
ஸீமாமாளகேதி க²ண்ட³ஸீமங்க³ணே. ‘‘வடருக்கோ²’’தி இத³ங் பாரோஹோபத்த²ம்பே⁴ன அதிதூ³ரம்பி க³ந்துங் ஸமத்த²ஸாகா²ஸமங்கி³தாய வுத்தங். ஸப்³ப³ருக்க²லதாதீ³னம்பி ஸம்ப³ந்தோ⁴ ந வட்டதி ஏவ. தேனேவ நாவாரஜ்ஜுஸேதுஸம்ப³ந்தோ⁴பி படிக்கி²த்தோ. ததோதி ஸாக²தோ. மஹாஸீமாய பத²விதலந்தி எத்த² ஆஸன்னதரம்பி கா³மஸீமங் அக்³க³ஹெத்வா ப³த்³த⁴ஸீமாய ஏவ க³ஹிதத்தா கா³மஸீமாப³த்³த⁴ஸீமானங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் ருக்கா²தி³ஸம்ப³ந்தே⁴பி ஸம்பே⁴த³தோ³ஸோ நத்தி², அஞ்ஞமஞ்ஞங் நிஸ்ஸயனிஸ்ஸிதபா⁴வேன பவத்திதோதி க³ஹேதப்³ப³ங். யதி³ ஹி தாஸம்பி ஸம்ப³ந்த⁴தோ³ஸோ ப⁴வெய்ய, கத²ங் கா³மஸீமாய ப³த்³த⁴ஸீமா ஸம்மன்னிதப்³பா³ ஸியா? யஸ்ஸா ஹி ஸீமாய ஸத்³தி⁴ங் ஸம்ப³ந்தே⁴ தோ³ஸோ ப⁴வெய்ய, ஸா தத்த² ப³ந்தி⁴துமேவ ந வட்டதி, ப³த்³த⁴ஸீமாஉத³குக்கே²பஸீமாஸு ப³த்³த⁴ஸீமா விய, அத்தனோ நிஸ்ஸயபூ⁴தகா³மஸீமாதீ³ஸு உத³குக்கே²பஸீமா விய ச. தேனேவ ‘‘ஸசே பன ருக்க²ஸ்ஸ ஸாகா² வா ததோ நிக்க²ந்தபாரோஹோ வா ப³ஹினதி³தீரே விஹாரஸீமாய வா கா³மஸீமாய வா பதிட்டி²தோ’’திஆதி³னா (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 147) உத³குக்கே²பஸீமாய அத்தனோ அனிஸ்ஸயபூ⁴தகா³மஸீமாதீ³ஹி ஏவ ஸம்ப³ந்த⁴தோ³ஸோ த³ஸ்ஸிதோ, ந நதி³ஸீமாயங். ஏவமிதா⁴பீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். அயஞ்சத்தோ² உபரி பாகடோ ப⁴விஸ்ஸதி. ஆஹச்சாதி பு²ஸித்வா.
Sīmāmāḷaketi khaṇḍasīmaṅgaṇe. ‘‘Vaṭarukkho’’ti idaṃ pārohopatthambhena atidūrampi gantuṃ samatthasākhāsamaṅgitāya vuttaṃ. Sabbarukkhalatādīnampi sambandho na vaṭṭati eva. Teneva nāvārajjusetusambandhopi paṭikkhitto. Tatoti sākhato. Mahāsīmāya pathavitalanti ettha āsannatarampi gāmasīmaṃ aggahetvā baddhasīmāya eva gahitattā gāmasīmābaddhasīmānaṃ aññamaññaṃ rukkhādisambandhepi sambhedadoso natthi, aññamaññaṃ nissayanissitabhāvena pavattitoti gahetabbaṃ. Yadi hi tāsampi sambandhadoso bhaveyya, kathaṃ gāmasīmāya baddhasīmā sammannitabbā siyā? Yassā hi sīmāya saddhiṃ sambandhe doso bhaveyya, sā tattha bandhitumeva na vaṭṭati, baddhasīmāudakukkhepasīmāsu baddhasīmā viya, attano nissayabhūtagāmasīmādīsu udakukkhepasīmā viya ca. Teneva ‘‘sace pana rukkhassa sākhā vā tato nikkhantapāroho vā bahinaditīre vihārasīmāya vā gāmasīmāya vā patiṭṭhito’’tiādinā (mahāva. aṭṭha. 147) udakukkhepasīmāya attano anissayabhūtagāmasīmādīhi eva sambandhadoso dassito, na nadisīmāyaṃ. Evamidhāpīti daṭṭhabbaṃ. Ayañcattho upari pākaṭo bhavissati. Āhaccāti phusitvā.