Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi

    75. ஸீமாஸமூஹனந

    75. Sīmāsamūhanana

    ‘‘ஸீமங், பி⁴க்க²வே, ஸம்மன்னந்தேன பட²மங் ஸமானஸங்வாஸஸீமா 1 ஸம்மன்னிதப்³பா³ , பச்சா² திசீவரேன அவிப்பவாஸோ ஸம்மன்னிதப்³போ³. ஸீமங், பி⁴க்க²வே, ஸமூஹனந்தேன பட²மங் திசீவரேன அவிப்பவாஸோ ஸமூஹந்தப்³போ³, பச்சா² ஸமானஸங்வாஸஸீமா ஸமூஹந்தப்³பா³. ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, திசீவரேன அவிப்பவாஸோ ஸமூஹந்தப்³போ³. ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா படிப³லேன ஸங்கோ⁴ ஞாபேதப்³போ³ –

    ‘‘Sīmaṃ, bhikkhave, sammannantena paṭhamaṃ samānasaṃvāsasīmā 2 sammannitabbā , pacchā ticīvarena avippavāso sammannitabbo. Sīmaṃ, bhikkhave, samūhanantena paṭhamaṃ ticīvarena avippavāso samūhantabbo, pacchā samānasaṃvāsasīmā samūhantabbā. Evañca pana, bhikkhave, ticīvarena avippavāso samūhantabbo. Byattena bhikkhunā paṭibalena saṅgho ñāpetabbo –

    145. ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴. யோ ஸோ ஸங்கே⁴ன திசீவரேன அவிப்பவாஸோ ஸம்மதோ, யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், ஸங்கோ⁴ தங் திசீவரேன அவிப்பவாஸங் ஸமூஹனெய்ய. ஏஸா ஞத்தி.

    145. ‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Yo so saṅghena ticīvarena avippavāso sammato, yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho taṃ ticīvarena avippavāsaṃ samūhaneyya. Esā ñatti.

    ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴. யோ ஸோ ஸங்கே⁴ன திசீவரேன அவிப்பவாஸோ ஸம்மதோ, ஸங்கோ⁴ தங் திசீவரேன அவிப்பவாஸங் ஸமூஹனதி. யஸ்ஸாயஸ்மதோ க²மதி ஏதஸ்ஸ திசீவரேன அவிப்பவாஸஸ்ஸ ஸமுக்³கா⁴தோ, ஸோ துண்ஹஸ்ஸ; யஸ்ஸ நக்க²மதி, ஸோ பா⁴ஸெய்ய. ஸமூஹதோ ஸோ ஸங்கே⁴ன திசீவரேன அவிப்பவாஸோ. க²மதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ, தஸ்மா துண்ஹீ, ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீ’’தி.

    ‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Yo so saṅghena ticīvarena avippavāso sammato, saṅgho taṃ ticīvarena avippavāsaṃ samūhanati. Yassāyasmato khamati etassa ticīvarena avippavāsassa samugghāto, so tuṇhassa; yassa nakkhamati, so bhāseyya. Samūhato so saṅghena ticīvarena avippavāso. Khamati saṅghassa, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmī’’ti.

    ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, ஸீமா 3. ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா படிப³லேன ஸங்கோ⁴ ஞாபேதப்³போ³ –

    Evañca pana, bhikkhave, sīmā 4. Byattena bhikkhunā paṭibalena saṅgho ñāpetabbo –

    146. ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴. யா ஸா ஸங்கே⁴ன ஸீமா ஸம்மதா ஸமானஸங்வாஸா ஏகுபோஸதா² , யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், ஸங்கோ⁴ தங் ஸீமங் ஸமூஹனெய்ய ஸமானஸங்வாஸங் ஏகுபோஸத²ங். ஏஸா ஞத்தி.

    146. ‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Yā sā saṅghena sīmā sammatā samānasaṃvāsā ekuposathā , yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho taṃ sīmaṃ samūhaneyya samānasaṃvāsaṃ ekuposathaṃ. Esā ñatti.

    ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴. யா ஸா ஸங்கே⁴ன ஸீமா ஸம்மதா ஸமானஸங்வாஸா ஏகுபோஸதா², ஸங்கோ⁴ தங் ஸீமங் ஸமூஹனதி ஸமானஸங்வாஸங் ஏகுபோஸத²ங். யஸ்ஸாயஸ்மதோ க²மதி ஏதிஸ்ஸா ஸீமாய ஸமானஸங்வாஸாய ஏகுபோஸதா²ய ஸமுக்³கா⁴தோ, ஸோ துண்ஹஸ்ஸ; யஸ்ஸ நக்க²மதி, ஸோ பா⁴ஸெய்ய. ஸமூஹதா ஸா ஸீமா ஸங்கே⁴ன ஸமானஸங்வாஸா ஏகுபோஸதா². க²மதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ, தஸ்மா துண்ஹீ, ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீ’’தி.

    ‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Yā sā saṅghena sīmā sammatā samānasaṃvāsā ekuposathā, saṅgho taṃ sīmaṃ samūhanati samānasaṃvāsaṃ ekuposathaṃ. Yassāyasmato khamati etissā sīmāya samānasaṃvāsāya ekuposathāya samugghāto, so tuṇhassa; yassa nakkhamati, so bhāseyya. Samūhatā sā sīmā saṅghena samānasaṃvāsā ekuposathā. Khamati saṅghassa, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmī’’ti.







    Footnotes:
    1. ஸமானஸங்வாஸா ஸீமா (ஸ்யா॰)
    2. samānasaṃvāsā sīmā (syā.)
    3. ஸமானஸங்வாஸா ஸீமா (ஸ்யா॰)
    4. samānasaṃvāsā sīmā (syā.)



    Related texts:



    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / அவிப்பவாஸஸீமானுஜானநகதா²வண்ணனா • Avippavāsasīmānujānanakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact