Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயாலங்கார-டீகா • Vinayālaṅkāra-ṭīkā |
24. ஸீமாவினிச்ச²யகதா²
24. Sīmāvinicchayakathā
156. ஏவங் நிஸ்ஸயவினிச்ச²யங் கதெ²த்வா இதா³னி ஸீமாவினிச்ச²யங் கதே²துங் ‘‘ஸீமாதி எத்த²’’த்யாதி³மாஹ. தத்த² ஸீமாதி ஸினீயதே ஸமக்³கே³ன ஸங்கே⁴ன கம்மவாசாய ப³ந்தீ⁴யதேதி ஸீமா. ஸி ப³ந்த⁴னேதி தா⁴து, ம-பச்சயோ, கியாதி³க³ணோயங். விபா⁴க³வந்தானங் ஸபா⁴வவிபா⁴வனங் விபா⁴கே³ன வினா ந ஹோதீதி ஆஹ ‘‘ஸீமா நாமேஸா…பே॰… ஹோதீ’’தி. தத்த² ப³த்³த⁴ஸீமங் தாவ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தத்த² ஏகாத³ஸ’’த்யாதி³மாஹ.
156. Evaṃ nissayavinicchayaṃ kathetvā idāni sīmāvinicchayaṃ kathetuṃ ‘‘sīmāti ettha’’tyādimāha. Tattha sīmāti sinīyate samaggena saṅghena kammavācāya bandhīyateti sīmā. Si bandhaneti dhātu, ma-paccayo, kiyādigaṇoyaṃ. Vibhāgavantānaṃ sabhāvavibhāvanaṃ vibhāgena vinā na hotīti āha ‘‘sīmā nāmesā…pe… hotī’’ti. Tattha baddhasīmaṃ tāva dassetuṃ ‘‘tattha ekādasa’’tyādimāha.
வீஸதிவக்³க³கரணீயபரமத்தா ஸங்க⁴கம்மஸ்ஸ ஹெட்டி²மந்ததோ யத்த² கம்மாரஹேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகவீஸதி பி⁴க்கூ² நிஸீதி³துங் ஸக்கொந்தி, தத்தகே பதே³ஸே ஸீமங் ப³ந்தி⁴துங் வட்டதி, ந ததோ ஓரந்தி ஆஹ ‘‘அதிகு²த்³த³கா நாம யத்த² ஏகவீஸதி பி⁴க்கூ² நிஸீதி³துங் ந ஸக்கொந்தீ’’தி. புரத்தி²மாய தி³ஸாயாதி இத³ங் நித³ஸ்ஸனமத்தங், தஸ்ஸங் பன தி³ஸாயங் நிமித்தே அஸதி யத்த² அத்தி², ததோ பட்டா²ய பட²மங் ‘‘புரத்தி²மாய அனுதி³ஸாய, த³க்கி²ணாய தி³ஸாயா’’திஆதி³னா ஸமந்தா விஜ்ஜமானட்டா²னேஸு நிமித்தானி கித்தெத்வா புன ‘‘புரத்தி²மாய அனுதி³ஸாயா’’தி பட²மகித்திதங் படிகித்தேதுங் வட்டதி தீஹி நிமித்தேஹி ஸிங்கா⁴டகஸண்டா²னாயபி ஸீமாய ஸம்மன்னிதப்³ப³தோ. திக்க²த்துங் ஸீமமண்ட³லங் ஸம்ப³ந்த⁴ந்தேனாதி வினயத⁴ரேன ஸயங் ஏகஸ்மிங்யேவ டா²னே ட²த்வா கேவலங் நிமித்தகித்தனவசனேனேவ ஸீமமண்ட³லங் ஸமந்தா நிமித்தேன நிமித்தங் ப³ந்த⁴ந்தேனாதி அத்தோ². தங்தங்னிமித்தட்டா²னங் அக³ந்த்வாபி ஹி கித்தேதுங் வட்டதி. தியோஜனபரமாயபி ஸீமாய ஸமந்ததோ திக்க²த்துங் அனுபரிக³மனஸ்ஸ ஏகதி³வஸேன து³க்கரத்தா வினயத⁴ரேன ஸயங் அதி³ட்ட²ம்பி புப்³பே³ பி⁴க்கூ²ஹி யதா²வவத்தி²தங் நிமித்தங் ‘‘பாஸாணோ ப⁴ந்தே’’திஆதி³னா கேனசி வுத்தானுஸாரேன ஸல்லக்கெ²த்வா ‘‘ஏஸோ பாஸாணோ நிமித்த’’ந்திஆதி³னா கித்தேதும்பி வட்டதி ஏவ.
Vīsativaggakaraṇīyaparamattā saṅghakammassa heṭṭhimantato yattha kammārahena saddhiṃ ekavīsati bhikkhū nisīdituṃ sakkonti, tattake padese sīmaṃ bandhituṃ vaṭṭati, na tato oranti āha ‘‘atikhuddakā nāma yattha ekavīsati bhikkhū nisīdituṃ na sakkontī’’ti. Puratthimāya disāyāti idaṃ nidassanamattaṃ, tassaṃ pana disāyaṃ nimitte asati yattha atthi, tato paṭṭhāya paṭhamaṃ ‘‘puratthimāya anudisāya, dakkhiṇāya disāyā’’tiādinā samantā vijjamānaṭṭhānesu nimittāni kittetvā puna ‘‘puratthimāya anudisāyā’’ti paṭhamakittitaṃ paṭikittetuṃ vaṭṭati tīhi nimittehi siṅghāṭakasaṇṭhānāyapi sīmāya sammannitabbato. Tikkhattuṃ sīmamaṇḍalaṃ sambandhantenāti vinayadharena sayaṃ ekasmiṃyeva ṭhāne ṭhatvā kevalaṃ nimittakittanavacaneneva sīmamaṇḍalaṃ samantā nimittena nimittaṃ bandhantenāti attho. Taṃtaṃnimittaṭṭhānaṃ agantvāpi hi kittetuṃ vaṭṭati. Tiyojanaparamāyapi sīmāya samantato tikkhattuṃ anuparigamanassa ekadivasena dukkarattā vinayadharena sayaṃ adiṭṭhampi pubbe bhikkhūhi yathāvavatthitaṃ nimittaṃ ‘‘pāsāṇo bhante’’tiādinā kenaci vuttānusārena sallakkhetvā ‘‘eso pāsāṇo nimitta’’ntiādinā kittetumpi vaṭṭati eva.
ஸங்ஸட்ட²விடபாதி இமினா அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ஆஸன்னதங் தீ³பேதி. ப³த்³தா⁴ ஹோதீதி பச்சி²மதி³ஸாபா⁴கே³ ஸீமங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஏகரதனமத்தா ஸுவிஞ்ஞெய்யதரா ஹோதீதி கத்வா வுத்தங் ‘‘பச்சி²மகோடியா ஹத்த²மத்தா ஸீமந்தரிகா ட²பேதப்³பா³’’தி. ஏகங்கு³லிமத்தாபி ஸீமந்தரிகா வட்டதியேவ. தத்தகேனபி ஹி ஸீமா அஸம்பி⁴ன்னாவ ஹோதி. த்³வின்னங் ஸீமானங் நிமித்தங் ஹோதீதி நிமித்தஸ்ஸ ஸீமதோ பா³ஹிரத்தா ஸீமஸம்பே⁴தோ³ ந ஹோதீதி வுத்தங். ஸீமஸங்கரங் கரோதீதி வட்³டி⁴த்வா ஸீமப்பதே³ஸங் பவிட்டே² த்³வின்னங் ஸீமானங் க³தட்டா²னஸ்ஸ து³விஞ்ஞெய்யத்தா வுத்தங், ந, பன தத்த² கம்மங் காதுங் ந வட்டதீதி த³ஸ்ஸனத்த²ங். ந ஹி ஸீமா தத்தகேன அஸீமா ஹோதி, த்³வே பன ஸீமா பச்சா² வட்³டி⁴தருக்கே²ன அஜ்ஜொ²த்த²டத்தா ஏகாப³த்³தா⁴ ஹொந்தி, தஸ்மா ஏகத்த² ட²த்வா கம்மங் கரொந்தேஹி இதரங் ஸோதெ⁴த்வா காதப்³ப³ங். தஸ்ஸா பதே³ஸந்தி யத்த² ட²த்வா பி⁴க்கூ²ஹி கம்மங் காதுங் ஸக்கா ஹோதி, தாதி³ஸங் பதே³ஸங், யத்த² பன டி²தேஹி கம்மங் காதுங் ந ஸக்கா ஹோதி, தாதி³ஸங் பதே³ஸங் அந்தோகரித்வா ப³ந்த⁴ந்தா ஸீமாய ஸீமங் ஸங்பி⁴ந்த³ந்தி நாம. ந கம்மவாசங் வக்³க³ங் கரொந்தீதி கம்மவாசங் ந பி⁴ந்த³ந்தி, கம்மங் ந கோபெந்தீதி அதி⁴ப்பாயோ.
Saṃsaṭṭhaviṭapāti iminā aññamaññassa āsannataṃ dīpeti. Baddhā hotīti pacchimadisābhāge sīmaṃ sandhāya vuttaṃ. Ekaratanamattā suviññeyyatarā hotīti katvā vuttaṃ ‘‘pacchimakoṭiyā hatthamattā sīmantarikā ṭhapetabbā’’ti. Ekaṅgulimattāpi sīmantarikā vaṭṭatiyeva. Tattakenapi hi sīmā asambhinnāva hoti. Dvinnaṃ sīmānaṃ nimittaṃ hotīti nimittassa sīmato bāhirattā sīmasambhedo na hotīti vuttaṃ. Sīmasaṅkaraṃ karotīti vaḍḍhitvā sīmappadesaṃ paviṭṭhe dvinnaṃ sīmānaṃ gataṭṭhānassa duviññeyyattā vuttaṃ, na, pana tattha kammaṃ kātuṃ na vaṭṭatīti dassanatthaṃ. Na hi sīmā tattakena asīmā hoti, dve pana sīmā pacchā vaḍḍhitarukkhena ajjhotthaṭattā ekābaddhā honti, tasmā ekattha ṭhatvā kammaṃ karontehi itaraṃ sodhetvā kātabbaṃ. Tassā padesanti yattha ṭhatvā bhikkhūhi kammaṃ kātuṃ sakkā hoti, tādisaṃ padesaṃ, yattha pana ṭhitehi kammaṃ kātuṃ na sakkā hoti, tādisaṃ padesaṃ antokaritvā bandhantā sīmāya sīmaṃ saṃbhindanti nāma. Na kammavācaṃ vaggaṃ karontīti kammavācaṃ na bhindanti, kammaṃ na kopentīti adhippāyo.
158. ஸுத்³த⁴பங்ஸுபப்³ப³தோதி ந கேனசி கதோ ஸயங்ஜாதோவ வுத்தோ. ததா² ஸேஸாபி. இதரோபீதி ஸுத்³த⁴பங்ஸுபப்³ப³தாதி³கோ பப்³ப³தோபி. ஹத்தி²ப்பமாணோதி எத்த² பூ⁴மிதோ உக்³க³தபதே³ஸேன ஹத்தி²ப்பமாணங் க³ஹேதப்³ப³ங். ஸாரத்த²தீ³பனியங் (ஸாரத்த²॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 3.138) பன வஜிரபு³த்³தி⁴டீகாயஞ்ச (வஜிர॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 138) ‘‘ஹத்தி²ப்பமாணோ நாம பப்³ப³தோ ஹெட்டி²மகோடியா அட்³ட⁴ட்ட²மரதனுப்³பே³தோ⁴’’தி வுத்தங். சதூஹி வா தீஹி வாதி ஸீமபூ⁴மியங் சதூஸு, தீஸு வா தி³ஸாஸு டி²தேஹி, ஏகிஸ்ஸா ஏவ பன தி³ஸாய டி²தேஹி ததோ ப³ஹூஹிபி ஸம்மன்னிதுங் ந வட்டதி, த்³வீஹி பன த்³வீஸு தி³ஸாஸு டி²தேஹிபி ந வட்டதி. தஸ்மாதி யஸ்மா ஏகேன ந வட்டதி, தஸ்மா. தங் ப³ஹித்³தா⁴ கத்வாதி கித்திதனிமித்தஸ்ஸ அஸீமத்தா அந்தோஸீமாய கரணங் அயுத்தந்தி வுத்தங். தேனாஹ ‘‘ஸசே’’திஆதி³.
158.Suddhapaṃsupabbatoti na kenaci kato sayaṃjātova vutto. Tathā sesāpi. Itaropīti suddhapaṃsupabbatādiko pabbatopi. Hatthippamāṇoti ettha bhūmito uggatapadesena hatthippamāṇaṃ gahetabbaṃ. Sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.138) pana vajirabuddhiṭīkāyañca (vajira. ṭī. mahāvagga 138) ‘‘hatthippamāṇo nāma pabbato heṭṭhimakoṭiyā aḍḍhaṭṭhamaratanubbedho’’ti vuttaṃ. Catūhi vā tīhi vāti sīmabhūmiyaṃ catūsu, tīsu vā disāsu ṭhitehi, ekissā eva pana disāya ṭhitehi tato bahūhipi sammannituṃ na vaṭṭati, dvīhi pana dvīsu disāsu ṭhitehipi na vaṭṭati. Tasmāti yasmā ekena na vaṭṭati, tasmā. Taṃ bahiddhā katvāti kittitanimittassa asīmattā antosīmāya karaṇaṃ ayuttanti vuttaṃ. Tenāha ‘‘sace’’tiādi.
த்³வத்திங்ஸபலகு³ளபிண்ட³ப்பமாணதா ஸண்டா²னதோ க³ஹேதப்³பா³, ந துலக³ணனாவஸேன, பா⁴ரதோ பலபரிமாணஞ்ச மக³த⁴துலாய க³ஹேதப்³ப³ங், ஸா ச லோகியதுலாய த்³விகு³ணாதி வத³ந்தி. ஸாரத்த²தீ³பனியங் (ஸாரத்த²॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 3.138) பன ‘‘த்³வத்திங்ஸபலகு³ளபிண்ட³ப்பமாணதா துலதாய க³ஹேதப்³பா³, ந துலக³ணனாயா’’தி வுத்தங். அதிமஹந்தோபீதி பூ⁴மிதோ ஹத்தி²ப்பமாணங் அனுக³ந்த்வா ஹெட்டா²பூ⁴மியங் ஓதிண்ணக⁴னதோ அனேகயோஜனப்பமாணோபி. ஸசே ஹி ததோ ஹத்தி²ப்பமாணங் கூடங் உக்³க³ச்ச²தி, பப்³ப³தஸங்க²மேவ க³ச்ச²தி. வஜிரபு³த்³தி⁴டீகாயங் (வஜிர॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 138) – ஸசே ஏகாப³த்³தோ⁴ ஹோதி, ந காதப்³போ³தி எத்த² சதூஸு தி³ஸாஸு சதுன்னங் பப்³ப³தகூடானங் ஹெட்டா² பிட்டி²பாஸாணஸதி³ஸே பாஸாணே டி²தத்தா ஏகாப³த்³த⁴பா⁴வே ஸதிபி பத²விதோ உத்³த⁴ங் தேஸங் ஸம்ப³ந்தே⁴ அஸதி ஹெட்டா² பத²வீக³தஸம்ப³ந்த⁴மத்தே அப்³போ³ஹாரிகங் கத்வா கித்தேதுங் வட்டதி. தேனேவ ‘‘பிட்டி²பாஸாணோ அதிமஹந்தோபி பாஸாணஸங்க்²யமேவ க³ச்ச²தீ’’தி வுத்தங். பத²விதோ ஹெட்டா² தஸ்ஸ மஹந்தபா⁴வே க³ய்ஹமானே பப்³ப³தமேவ ஹோதீதி அனுக³ண்டி²பதே³ வுத்தங். சினித்வா கதபங்ஸுபுஞ்ஜே திணகு³ம்ப³ருக்கா² சே ஜாயந்தி, பப்³ப³தோ ஹோதீதி த⁴ம்மஸிரித்தே²ரோ, நேவாதி உபதிஸ்ஸத்தே²ரோதி வுத்தங். பாஸாணோதி ஸுதா⁴மயபாஸாணோபி வட்டதீதி வத³ந்தி, வீமங்ஸிதப்³ப³ங் இட்ட²காய படிக்கி²த்தத்தா. ஸோபீதி கா²ணுகோ விய உட்டி²தபாஸாணோபி. சதுபஞ்சருக்க²னிமித்தமத்தம்பீதி ஏகச்சேஸு நிமித்தஸத்³தோ³ நத்தீ²தி வுத்தங்.
Dvattiṃsapalaguḷapiṇḍappamāṇatā saṇṭhānato gahetabbā, na tulagaṇanāvasena, bhārato palaparimāṇañca magadhatulāya gahetabbaṃ, sā ca lokiyatulāya dviguṇāti vadanti. Sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.138) pana ‘‘dvattiṃsapalaguḷapiṇḍappamāṇatā tulatāya gahetabbā, na tulagaṇanāyā’’ti vuttaṃ. Atimahantopīti bhūmito hatthippamāṇaṃ anugantvā heṭṭhābhūmiyaṃ otiṇṇaghanato anekayojanappamāṇopi. Sace hi tato hatthippamāṇaṃ kūṭaṃ uggacchati, pabbatasaṅkhameva gacchati. Vajirabuddhiṭīkāyaṃ (vajira. ṭī. mahāvagga 138) – sace ekābaddho hoti, na kātabboti ettha catūsu disāsu catunnaṃ pabbatakūṭānaṃ heṭṭhā piṭṭhipāsāṇasadise pāsāṇe ṭhitattā ekābaddhabhāve satipi pathavito uddhaṃ tesaṃ sambandhe asati heṭṭhā pathavīgatasambandhamatte abbohārikaṃ katvā kittetuṃ vaṭṭati. Teneva ‘‘piṭṭhipāsāṇo atimahantopi pāsāṇasaṅkhyameva gacchatī’’ti vuttaṃ. Pathavito heṭṭhā tassa mahantabhāve gayhamāne pabbatameva hotīti anugaṇṭhipade vuttaṃ. Cinitvā katapaṃsupuñje tiṇagumbarukkhā ce jāyanti, pabbato hotīti dhammasiritthero, nevāti upatissattheroti vuttaṃ. Pāsāṇoti sudhāmayapāsāṇopi vaṭṭatīti vadanti, vīmaṃsitabbaṃ iṭṭhakāya paṭikkhittattā. Sopīti khāṇuko viya uṭṭhitapāsāṇopi. Catupañcarukkhanimittamattampīti ekaccesu nimittasaddo natthīti vuttaṃ.
அந்தோஸாரானந்தி தஸ்மிங் க²ணே தருணதாய ஸாரே அவிஜ்ஜமானேபி பரிணாமேன ப⁴விஸ்ஸமானஸாரேபி ஸந்தா⁴ய வுத்தங் . தாதி³ஸானஞ்ஹி ஸூசித³ண்ட³கப்பமாணபரிணாஹானங் சதுபஞ்சமத்தானம்பி வனங் வட்டதி. அந்தோஸாரமிஸ்ஸகானந்தி அந்தோஸாரேஹி ருக்கே²ஹி ஸம்மிஸ்ஸானங். ஏதேன தசஸாரருக்க²மிஸ்ஸகானம்பி வனங் வட்டதீதி த³ஸ்ஸேதி. சதுபஞ்சருக்க²மத்தம்பீதி ஸாரருக்கே² ஸந்தா⁴ய வுத்தங். வஜிரபு³த்³தி⁴டீகாயங் (வஜிர॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 138) பன ‘‘எத்த² தயோ சே ஸாரருக்கா² ஹொந்தி, த்³வே அஸாரா, ஸாரருக்கா²னங் ப³ஹுத்தங் இச்சி²தப்³ப³ங். ஸுஸானம்பி இத⁴ வனமேவாதி ஸங்க்²யங் க³ச்ச²தி ஸயங்ஜாதத்தாதி வுத்தங். கேசி பன ‘சதூஸு த்³வே அந்தோஸாரா சே, வட்டதி, அந்தோஸாரா அதி⁴கா, ஸமா வா, வட்டதி, தஸ்மா ப³ஹூஸுபி த்³வே சே அந்தோஸாரா அத்தி², வட்டதீ’தி வத³ந்தீ’’தி வுத்தங். வனமஜ்ஜே² விஹாரங் கரொந்தீதி ருக்க²க⁴டாய அந்தரே ருக்கே² அச்சி²ந்தி³த்வா வதிஆதீ³ஹி விஹாரபரிச்சே²த³ங் கத்வாவ அந்தோருக்க²ந்தரேஸு ஏவ பரிவேணபண்ணஸாலாதீ³னங் கரணவஸேன யதா² அந்தோவிஹாரம்பி வனமேவ ஹோதி, ஏவங் விஹாரங் கரொந்தீதி அத்தோ². யதி³ ஹி ஸப்³ப³ங் ருக்க²ங் சி²ந்தி³த்வா விஹாரங் கரெய்யுங், விஹாரஸ்ஸ அவனத்தா தங் பரிக்கி²பித்வா டி²தவனங் ஏகத்த² கித்தேதப்³ப³ங் ஸியா, இத⁴ பன அந்தோபி வனத்தா ‘‘வனங் ந கித்தேதப்³ப³’’ந்தி வுத்தங். ஸசே ஹி தங் கித்தெந்தி, ‘‘நிமித்தஸ்ஸ உபரி விஹாரோ ஹோதீ’’திஆதி³னா அனந்தரே வுத்ததோ³ஸோ ஆபஜ்ஜதி . ஏகதே³ஸந்தி வனேகதே³ஸங், ருக்க²விரஹிதட்டா²னே கதவிஹாரஸ்ஸ ஏகபஸ்ஸே டி²தவனஸ்ஸ ஏகதே³ஸந்தி அத்தோ².
Antosārānanti tasmiṃ khaṇe taruṇatāya sāre avijjamānepi pariṇāmena bhavissamānasārepi sandhāya vuttaṃ . Tādisānañhi sūcidaṇḍakappamāṇapariṇāhānaṃ catupañcamattānampi vanaṃ vaṭṭati. Antosāramissakānanti antosārehi rukkhehi sammissānaṃ. Etena tacasārarukkhamissakānampi vanaṃ vaṭṭatīti dasseti. Catupañcarukkhamattampīti sārarukkhe sandhāya vuttaṃ. Vajirabuddhiṭīkāyaṃ (vajira. ṭī. mahāvagga 138) pana ‘‘ettha tayo ce sārarukkhā honti, dve asārā, sārarukkhānaṃ bahuttaṃ icchitabbaṃ. Susānampi idha vanamevāti saṅkhyaṃ gacchati sayaṃjātattāti vuttaṃ. Keci pana ‘catūsu dve antosārā ce, vaṭṭati, antosārā adhikā, samā vā, vaṭṭati, tasmā bahūsupi dve ce antosārā atthi, vaṭṭatī’ti vadantī’’ti vuttaṃ. Vanamajjhe vihāraṃ karontīti rukkhaghaṭāya antare rukkhe acchinditvā vatiādīhi vihāraparicchedaṃ katvāva antorukkhantaresu eva pariveṇapaṇṇasālādīnaṃ karaṇavasena yathā antovihārampi vanameva hoti, evaṃ vihāraṃ karontīti attho. Yadi hi sabbaṃ rukkhaṃ chinditvā vihāraṃ kareyyuṃ, vihārassa avanattā taṃ parikkhipitvā ṭhitavanaṃ ekattha kittetabbaṃ siyā, idha pana antopi vanattā ‘‘vanaṃ na kittetabba’’nti vuttaṃ. Sace hi taṃ kittenti, ‘‘nimittassa upari vihāro hotī’’tiādinā anantare vuttadoso āpajjati . Ekadesanti vanekadesaṃ, rukkhavirahitaṭṭhāne katavihārassa ekapasse ṭhitavanassa ekadesanti attho.
ஸூசித³ண்ட³கப்பமாணோதி வங்ஸத³ண்ட³ப்பமாணோ. ‘‘லேக²னித³ண்ட³ப்பமாணோ’’தி கேசி. மாதிகாட்ட²கதா²யங் (கங்கா²॰ அட்ட²॰ து³ப்³ப³லஸிக்கா²பத³வண்ணனா) பன அவேப⁴ங்கி³யவினிச்ச²யே ‘‘யோ கோசி அட்ட²ங்கு³லஸூசித³ண்ட³மத்தோபி வேளு…பே॰… க³ருப⁴ண்ட³’’ந்தி வுத்தத்தா தனுதரோ வேளுத³ண்டோ³தி ச ஸூசித³ண்டோ³தி ச க³ஹேதப்³ப³ங். வங்ஸனளகஸராவாதீ³ஸூதி வேளுபப்³பே³ வா நளபப்³பே³ வா கபல்லகாதி³மத்திகபா⁴ஜனேஸு வாதி அத்தோ². தங்க²ணம்பீதி தருணபோதகே அமிலாயித்வா விருஹனஜாதிகே ஸந்தா⁴ய வுத்தங். யே பன பரிணதா ஸமூலங் உத்³த⁴ரித்வா ரோபிதாபி சி²ன்னஸாகா² விய மிலாயித்வா சிரேன நவமூலங்குருப்பத்தியா ஜீவந்தி, மியந்தியேவ வா, தாதி³ஸே கித்தேதுங் ந வட்டதி. ஏதந்தி நவமூலஸாகா²னிக்³க³மனங். ஸாரத்த²தீ³பனியங் (ஸாரத்த²॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 3.138) பன ‘‘ஸூசித³ண்ட³கப்பமாணோதி ஸீஹளதீ³பே லேக²னித³ண்ட³ப்பமாணோதி வத³ந்தி, ஸோ ச கனிட்ட²ங்கு³லிபரிமாணோதி த³ட்ட²ப்³ப³’’ந்தி வுத்தங்.
Sūcidaṇḍakappamāṇoti vaṃsadaṇḍappamāṇo. ‘‘Lekhanidaṇḍappamāṇo’’ti keci. Mātikāṭṭhakathāyaṃ (kaṅkhā. aṭṭha. dubbalasikkhāpadavaṇṇanā) pana avebhaṅgiyavinicchaye ‘‘yo koci aṭṭhaṅgulasūcidaṇḍamattopi veḷu…pe… garubhaṇḍa’’nti vuttattā tanutaro veḷudaṇḍoti ca sūcidaṇḍoti ca gahetabbaṃ. Vaṃsanaḷakasarāvādīsūti veḷupabbe vā naḷapabbe vā kapallakādimattikabhājanesu vāti attho. Taṅkhaṇampīti taruṇapotake amilāyitvā viruhanajātike sandhāya vuttaṃ. Ye pana pariṇatā samūlaṃ uddharitvā ropitāpi chinnasākhā viya milāyitvā cirena navamūlaṅkuruppattiyā jīvanti, miyantiyeva vā, tādise kittetuṃ na vaṭṭati. Etanti navamūlasākhāniggamanaṃ. Sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.138) pana ‘‘sūcidaṇḍakappamāṇoti sīhaḷadīpe lekhanidaṇḍappamāṇoti vadanti, so ca kaniṭṭhaṅguliparimāṇoti daṭṭhabba’’nti vuttaṃ.
மஜ்ஜே²தி ஸீமாய மஹாதி³ஸானங் அந்தோ. கோணந்தி ஸீமாய சதூஸு கோணேஸு த்³வின்னங் த்³வின்னங் மக்³கா³னங் ஸம்ப³ந்த⁴ட்டா²னங். பரபா⁴கே³ கித்தேதுங் வட்டதீதி தேஸங் சதுன்னங் கோணானங் ப³ஹி நிக்க²மித்வா டி²தேஸு அட்ட²ஸு மக்³கே³ஸு ஏகிஸ்ஸா தி³ஸாய ஏகங், அஞ்ஞிஸ்ஸா தி³ஸாய சாபரந்தி ஏவங் சத்தாரோபி மக்³கா³ சதூஸு தி³ஸாஸு கித்தேதுங் வட்டதீதி அதி⁴ப்பாயோ. ஏவங் பன கித்திதமத்தேன கத²ங் ஏகாப³த்³த⁴தா விக³ச்ச²தீதி விஞ்ஞாயதி. பரதோ க³தட்டா²னேபி ஏதே ஏவ தே சத்தாரோ மக்³கா³. ‘‘சத்தாரோ மக்³கா³ சதூஸு தி³ஸாஸு க³ச்ச²ந்தீ’’தி ஹி வுத்தங், தஸ்மா எத்த² காரணங் விசினிதப்³ப³ந்தி விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 2.138) வுத்தங். விசினந்தோ பன ஏவங் காரணங் பஞ்ஞாயதி – புப்³ப³வாக்யேபி ‘‘விஹாரங் பரிக்கி²பித்வா சத்தாரோ மக்³கா³’’தி, பரவாக்யேபி ‘‘விஹாரமஜ்ஜே²ன நிப்³பி³ஜ்ஜி²த்வா க³தமக்³கோ³பீ’’தி விஹாரமேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தோ, தஸ்மா இதா⁴பி ‘‘கோணங் நிப்³பி³ஜ்ஜி²த்வா க³தங் பனா’’தி (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 138) அட்ட²கதா²யங் வுத்தத்தா ஏதே மக்³கா³ விஹாரஸ்ஸ கோணமேவ நிப்³பி³ஜ்ஜி²ங்ஸு, ந அஞ்ஞமஞ்ஞங் மிஸ்ஸிங்ஸு, தஸ்மா ஏகாப³த்³த⁴பா⁴வாபா⁴வா சதுன்னங் மக்³கா³னங் சதூஸு டா²னேஸு கித்தேதுங் வட்டதீதி. ஸாரத்த²தீ³பனியங் பன ‘‘பரபா⁴கே³ கித்தேதுங் வட்டதீதி ப³ஹி நிக்க²மித்வா டி²தேஸு அட்ட²ஸு மக்³கே³ஸு ஏகிஸ்ஸா தி³ஸாய ஏகங், அபராய ஏகந்தி ஏவங் சதூஸு டா²னேஸு கித்தேதுங் வட்டதீ’’தி எத்தகமேவ வுத்தங். வஜிரபு³த்³தி⁴டீகாயங் (வஜிர॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 138) பன ‘‘பரபா⁴கே³தி எத்த² ஏதேஹி ப³த்³த⁴ட்டா²னதோ க³தத்தா வட்டதி, ததா² தீ³க⁴மக்³கே³பி க³ஹிதட்டா²னதோ க³தட்டா²னஸ்ஸ அஞ்ஞத்தாதி வத³ந்தீ’’தி வுத்தங். தம்பி ஏகாப³த்³த⁴னிமித்தத்தா விசாரேதப்³ப³ங்.
Majjheti sīmāya mahādisānaṃ anto. Koṇanti sīmāya catūsu koṇesu dvinnaṃ dvinnaṃ maggānaṃ sambandhaṭṭhānaṃ. Parabhāge kittetuṃ vaṭṭatīti tesaṃ catunnaṃ koṇānaṃ bahi nikkhamitvā ṭhitesu aṭṭhasu maggesu ekissā disāya ekaṃ, aññissā disāya cāparanti evaṃ cattāropi maggā catūsu disāsu kittetuṃ vaṭṭatīti adhippāyo. Evaṃ pana kittitamattena kathaṃ ekābaddhatā vigacchatīti viññāyati. Parato gataṭṭhānepi ete eva te cattāro maggā. ‘‘Cattāro maggā catūsu disāsu gacchantī’’ti hi vuttaṃ, tasmā ettha kāraṇaṃ vicinitabbanti vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. mahāvagga 2.138) vuttaṃ. Vicinanto pana evaṃ kāraṇaṃ paññāyati – pubbavākyepi ‘‘vihāraṃ parikkhipitvā cattāro maggā’’ti, paravākyepi ‘‘vihāramajjhena nibbijjhitvā gatamaggopī’’ti vihārameva sandhāya vutto, tasmā idhāpi ‘‘koṇaṃ nibbijjhitvā gataṃ panā’’ti (mahāva. aṭṭha. 138) aṭṭhakathāyaṃ vuttattā ete maggā vihārassa koṇameva nibbijjhiṃsu, na aññamaññaṃ missiṃsu, tasmā ekābaddhabhāvābhāvā catunnaṃ maggānaṃ catūsu ṭhānesu kittetuṃ vaṭṭatīti. Sāratthadīpaniyaṃ pana ‘‘parabhāge kittetuṃ vaṭṭatīti bahi nikkhamitvā ṭhitesu aṭṭhasu maggesu ekissā disāya ekaṃ, aparāya ekanti evaṃ catūsu ṭhānesu kittetuṃ vaṭṭatī’’ti ettakameva vuttaṃ. Vajirabuddhiṭīkāyaṃ (vajira. ṭī. mahāvagga 138) pana ‘‘parabhāgeti ettha etehi baddhaṭṭhānato gatattā vaṭṭati, tathā dīghamaggepi gahitaṭṭhānato gataṭṭhānassa aññattāti vadantī’’ti vuttaṃ. Tampi ekābaddhanimittattā vicāretabbaṃ.
உத்தரந்தியா பி⁴க்கு²னியாதி இத³ஞ்ச பாளியங் பி⁴க்கு²னீனங் நதீ³பாரக³மனே நதீ³லக்க²ணஸ்ஸ ஆக³தத்தா வுத்தங், பி⁴க்கூ²னங் அந்தரவாஸகதேமனமத்தம்பி வட்டதியேவ. ஸாரத்த²தீ³பனியம்பி (ஸாரத்த²॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 3.138) ‘‘பி⁴க்கு²னியா ஏவ க³ஹணஞ்செத்த² பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்கே³ பி⁴க்கு²னீவஸேன நதீ³லக்க²ணஸ்ஸ பாளியங் ஆக³தத்தா தேனேவ நயேன த³ஸ்ஸனத்த²ங் கதங். ஸீமங் ப³ந்த⁴ந்தானங் நிமித்தங் ஹோதீதி அயங் வுத்தலக்க²ணா நதீ³ ஸமுத்³த³ங் வா பவிஸது தளாகங் வா, பப⁴வதோ பட்டா²ய நிமித்தங் ஹோதீ’’தி வுத்தங். வஜிரபு³த்³தி⁴டீகாயங் (வஜிர॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 138) பன ‘‘அந்தரவாஸகோ தேமியதீதி வுத்தத்தா தத்தகப்பமாணஉத³கேயேவ காதுங் வட்டதீதி கேசி. ‘தேமியதீ’தி இமினா ஹெட்டி²மகோடியா நதீ³லக்க²ணங் வுத்தங், ஏவரூபாய நதி³யா யஸ்மிங் டா²னே சத்தாரோ மாஸே அப்பங் வா ப³ஹுங் வா உத³கங் அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வா பவத்ததி, தஸ்மிங் டா²னே அப்போத³கேபி ட²த்வா காதுங் வட்டதீதி ஏகே’’தி வுத்தங்.
Uttarantiyā bhikkhuniyāti idañca pāḷiyaṃ bhikkhunīnaṃ nadīpāragamane nadīlakkhaṇassa āgatattā vuttaṃ, bhikkhūnaṃ antaravāsakatemanamattampi vaṭṭatiyeva. Sāratthadīpaniyampi (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.138) ‘‘bhikkhuniyā eva gahaṇañcettha bhikkhunīvibhaṅge bhikkhunīvasena nadīlakkhaṇassa pāḷiyaṃ āgatattā teneva nayena dassanatthaṃ kataṃ. Sīmaṃ bandhantānaṃ nimittaṃ hotīti ayaṃ vuttalakkhaṇā nadī samuddaṃ vā pavisatu taḷākaṃ vā, pabhavato paṭṭhāya nimittaṃ hotī’’ti vuttaṃ. Vajirabuddhiṭīkāyaṃ (vajira. ṭī. mahāvagga 138) pana ‘‘antaravāsako temiyatīti vuttattā tattakappamāṇaudakeyeva kātuṃ vaṭṭatīti keci. ‘Temiyatī’ti iminā heṭṭhimakoṭiyā nadīlakkhaṇaṃ vuttaṃ, evarūpāya nadiyā yasmiṃ ṭhāne cattāro māse appaṃ vā bahuṃ vā udakaṃ ajjhottharitvā pavattati, tasmiṃ ṭhāne appodakepi ṭhatvā kātuṃ vaṭṭatīti eke’’ti vuttaṃ.
நதீ³சதுக்கேபி ஏஸேவ நயோதி இமினா ஏகத்த² கித்தெத்வா அஞ்ஞத்த² பரதோ க³தட்டா²னேபி கித்தேதுங் ந வட்டதீதி த³ஸ்ஸேதி. தேனேவ ச ‘‘அஸம்மிஸ்ஸா நதி³யோ பன சதஸ்ஸோபி கித்தேதுங் வட்டதீ’’தி அஸம்மிஸ்ஸக்³க³ஹணங் கதங். அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வா ஆவரணங் பவத்ததியேவாதி ஆவரணங் அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வா ஸந்த³தியேவ. அபவத்தமானாதி அஸந்த³மானுத³கா. ஆவரணஞ்ஹி பத்வா நதி³யா யத்தகே பதே³ஸே உத³கங் அஸந்த³மானங் ஸந்திட்ட²தி, தத்த² நதீ³னிமித்தங் காதுங் ந வட்டதி, உபரி ஸந்த³மானட்டா²னேயேவ வட்டதி. அஸந்த³மானட்டா²னே பன உத³கனிமித்தங் காதுங் வட்டதி. டி²தமேவ ஹி உத³கங் உத³கனிமித்தே வட்டதி, ந ஸந்த³மானங். தேனேவாஹ ‘‘பவத்தனட்டா²னே நதீ³னிமித்தங், அபவத்தனட்டா²னே உத³கனிமித்தங் காதுங் வட்டதீ’’தி. ‘‘பவத்தனட்டா²னே நதீ³னிமித்தந்தி வுத்தத்தா ஸேதுதோ பரதோ தத்தகங் உத³கங் யதி³ பவத்ததி, நதீ³ ஏவாதி வத³ந்தி. ஜாதஸ்ஸராதீ³ஸு டி²தோத³கங் ஜாதஸ்ஸராதி³பதே³ஸேன அந்தரிகம்பி நிமித்தங் காதுங் வட்டதி நதீ³பாரஸீமாய நிமித்தங் விய. ஸசே ஸோ பதே³ஸோ காலந்தரேன கா³மகெ²த்தபா⁴வங் பாபுணாதி, தத்த² அஞ்ஞங் ஸீமங் ஸம்மன்னிதுங் வட்டதீ’’தி வஜிரபு³த்³தி⁴டீகாயங் (வஜிர॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 138) வுத்தங். மூலேதி ஆதி³காலே. நதி³ங் பி⁴ந்தி³த்வாதி யதா² உத³கங் அனிச்ச²ந்தேஹி கஸ்ஸகேஹி மஹோகே⁴ நிவட்டேதுங் ந ஸக்கா, ஏவங் கூலங் பி⁴ந்தி³த்வா. நதி³ங் பி⁴ந்தி³த்வாதி வா மாதிகாமுக²த்³வாரேன நதீ³கூலங் பி⁴ந்தி³த்வா.
Nadīcatukkepi eseva nayoti iminā ekattha kittetvā aññattha parato gataṭṭhānepi kittetuṃ na vaṭṭatīti dasseti. Teneva ca ‘‘asammissā nadiyo pana catassopi kittetuṃ vaṭṭatī’’ti asammissaggahaṇaṃ kataṃ. Ajjhottharitvā āvaraṇaṃ pavattatiyevāti āvaraṇaṃ ajjhottharitvā sandatiyeva. Apavattamānāti asandamānudakā. Āvaraṇañhi patvā nadiyā yattake padese udakaṃ asandamānaṃ santiṭṭhati, tattha nadīnimittaṃ kātuṃ na vaṭṭati, upari sandamānaṭṭhāneyeva vaṭṭati. Asandamānaṭṭhāne pana udakanimittaṃ kātuṃ vaṭṭati. Ṭhitameva hi udakaṃ udakanimitte vaṭṭati, na sandamānaṃ. Tenevāha ‘‘pavattanaṭṭhāne nadīnimittaṃ, apavattanaṭṭhāne udakanimittaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti. ‘‘Pavattanaṭṭhāne nadīnimittanti vuttattā setuto parato tattakaṃ udakaṃ yadi pavattati, nadī evāti vadanti. Jātassarādīsu ṭhitodakaṃ jātassarādipadesena antarikampi nimittaṃ kātuṃ vaṭṭati nadīpārasīmāya nimittaṃ viya. Sace so padeso kālantarena gāmakhettabhāvaṃ pāpuṇāti, tattha aññaṃ sīmaṃ sammannituṃ vaṭṭatī’’ti vajirabuddhiṭīkāyaṃ (vajira. ṭī. mahāvagga 138) vuttaṃ. Mūleti ādikāle. Nadiṃ bhinditvāti yathā udakaṃ anicchantehi kassakehi mahoghe nivaṭṭetuṃ na sakkā, evaṃ kūlaṃ bhinditvā. Nadiṃ bhinditvāti vā mātikāmukhadvārena nadīkūlaṃ bhinditvā.
உக்கே²பிமந்தி தீ³க⁴ரஜ்ஜுனா கூடேஹி உஸ்ஸிஞ்சனீயங். உக்கே²பிமந்தி வா கூபதோ விய உக்கி²பித்வா க³ஹேதப்³ப³ங். உக்கே²பிமந்தி வா உத்³த⁴ரித்வா க³ஹேதப்³ப³கங்.
Ukkhepimanti dīgharajjunā kūṭehi ussiñcanīyaṃ. Ukkhepimanti vā kūpato viya ukkhipitvā gahetabbaṃ. Ukkhepimanti vā uddharitvā gahetabbakaṃ.
அஸம்மிஸ்ஸேஹீதி ஸப்³ப³தி³ஸாஸு டி²தபப்³ப³தேஹி ஏவ வா பாஸாணாதீ³ஸு அஞ்ஞதரேஹி வா நிமித்தந்தராப்³யவஹிதேஹி. ஸம்மிஸ்ஸேஹீதி ஏகத்த² பப்³ப³தோ, அஞ்ஞத்த² பாஸாணோதி ஏவங் டி²தேஹி அட்ட²ஹி. நிமித்தானங் ஸதேனாபீதி இமினா ஏகிஸ்ஸாயேவ தி³ஸாய ப³ஹூனிபி நிமித்தானி ‘‘புரத்தி²மாய தி³ஸாய கிங் நிமித்தங், பப்³ப³தோ, ப⁴ந்தே. புன புரத்தி²மாய தி³ஸாய கிங் நிமித்தங், பாஸாணோ, ப⁴ந்தே’’திஆதி³னா (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 138) கித்தேதுங் வட்டதீதி த³ஸ்ஸேதி. ஸிங்கா⁴டகஸண்டா²னாதி திகோணா. ஸிங்கா⁴டகஸண்டா²னாதி வா திகோணரச்சா²ஸண்டா²னா. சதுரஸ்ஸாதி ஸமசதுரஸ்ஸா. முதி³ங்க³ஸண்டா²னா பன ஆயதசதுரஸ்ஸா, ஏககோடியங் ஸங்கோசிதா, தத³ஞ்ஞாய வித்தி²ண்ணா வா ஹோதி. முதி³ங்க³ஸண்டா²னாதி வா முதி³ங்க³பே⁴ரீ விய மஜ்ஜே² வித்த²தா உபோ⁴ஸு கோடீஸு ஸங்கோசிதா ஹோதி.
Asammissehīti sabbadisāsu ṭhitapabbatehi eva vā pāsāṇādīsu aññatarehi vā nimittantarābyavahitehi. Sammissehīti ekattha pabbato, aññattha pāsāṇoti evaṃ ṭhitehi aṭṭhahi. Nimittānaṃ satenāpīti iminā ekissāyeva disāya bahūnipi nimittāni ‘‘puratthimāya disāya kiṃ nimittaṃ, pabbato, bhante. Puna puratthimāya disāya kiṃ nimittaṃ, pāsāṇo, bhante’’tiādinā (mahāva. aṭṭha. 138) kittetuṃ vaṭṭatīti dasseti. Siṅghāṭakasaṇṭhānāti tikoṇā. Siṅghāṭakasaṇṭhānāti vā tikoṇaracchāsaṇṭhānā. Caturassāti samacaturassā. Mudiṅgasaṇṭhānā pana āyatacaturassā, ekakoṭiyaṃ saṅkocitā, tadaññāya vitthiṇṇā vā hoti. Mudiṅgasaṇṭhānāti vā mudiṅgabherī viya majjhe vitthatā ubhosu koṭīsu saṅkocitā hoti.
159. ஏவங் ப³த்³த⁴ஸீமாய நிமித்தஸம்பத்தியுத்ததங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி பரிஸஸம்பத்தியுத்ததங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பரிஸஸம்பத்தியுத்தா நாமா’’திஆதி³மாஹ . தத்த² ஸப்³ப³ந்திமேன பரிச்சே²தே³னாதி ஸப்³ப³ஹெட்டி²மேன க³ணனபரிச்சே²தே³ன, அப்பதரோ சே க³ணோ ஹோதீதி அதி⁴ப்பாயோ. இமஸ்ஸ பன ஸீமாஸம்முதிகம்மஸ்ஸ சதுவக்³க³கரணீயத்தா ‘‘சதூஹி பி⁴க்கூ²ஹீ’’தி வுத்தங். ஸன்னிபதிதாதி ஸமக்³கா³ ஹுத்வா அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ஹத்த²பாஸங் அவிஜஹித்வா ஸன்னிபதிதா. இமினா ‘‘சதுவக்³க³கரணீயே கம்மே சத்தாரோ பி⁴க்கூ² பகதத்தா கம்மப்பத்தா, தே ஆக³தா ஹொந்தீ’’தி வுத்தங் பட²மஸம்பத்திலக்க²ணங் த³ஸ்ஸேதி. யாவதிகா தஸ்மிங் கா³மக்கெ²த்தேதி யஸ்மிங் பதே³ஸே ஸீமங் ப³ந்தி⁴துகாமா, தஸ்மிங் ஏகஸ்ஸ கா³மபோ⁴ஜகஸ்ஸ ஆயுப்பத்திட்டா²னபூ⁴தே கா³மக்கெ²த்தே டி²தா பி⁴க்கூ²தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ப³த்³த⁴ஸீமங் வா நதீ³ஸமுத்³த³ஜாதஸ்ஸரே வா அனோக்கமித்வாதி ஏதேன ஏதா ப³த்³த⁴ஸீமாத³யோ கா³மஸீமதோ ஸீமந்தரபூ⁴தா, ந தாஸு டி²தா கா³மஸீமாய கம்மங் கரொந்தானங் வக்³க³ங் கரொந்தி, தஸ்மா ந தேஸங் ச²ந்தோ³ ஆஹரிதப்³போ³தி த³ஸ்ஸேதி. தே ஸப்³பே³ ஹத்த²பாஸே வா கத்வாதி வக்³க³கம்மபரிஹரணத்த²ங் ஸன்னிபதிதுங் ஸமத்தே² தே கா³மக்கெ²த்தட்டே² ஸப்³பே³ பி⁴க்கூ² ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஹத்த²பாஸே கத்வாதி அத்தோ². ச²ந்த³ங் வா ஆஹரித்வாதி ஸன்னிபதிதுங் அஸமத்தா²னங் ச²ந்த³ங் ஆஹரித்வா. தஸ்மிங் கா³மக்கெ²த்தே யதி³பி ஸஹஸ்ஸபி⁴க்கூ² ஹொந்தி, தேஸு சத்தாரோயேவ கம்மப்பத்தா, அவஸேஸா ச²ந்தா³ரஹா, தஸ்மா அனாக³தானங் ச²ந்தோ³ ஆஹரிதப்³போ³தி அத்தோ², இமினா ‘‘ச²ந்தா³ரஹானங் ச²ந்தோ³ ஆஹடோ ஹோதீ’’தி வுத்தங் து³தியஸம்பத்திலக்க²ணமாஹ. ‘‘ஸம்முகீ²பூ⁴தா ந படிக்கோஸந்தீ’’தி வுத்தங் ததியஸம்பத்திலக்க²ணங் பன இமேஸங் ஸாமத்தி²யேன வுத்தங் ஹோதி.
159. Evaṃ baddhasīmāya nimittasampattiyuttataṃ dassetvā idāni parisasampattiyuttataṃ dassetuṃ ‘‘parisasampattiyuttā nāmā’’tiādimāha . Tattha sabbantimena paricchedenāti sabbaheṭṭhimena gaṇanaparicchedena, appataro ce gaṇo hotīti adhippāyo. Imassa pana sīmāsammutikammassa catuvaggakaraṇīyattā ‘‘catūhi bhikkhūhī’’ti vuttaṃ. Sannipatitāti samaggā hutvā aññamaññassa hatthapāsaṃ avijahitvā sannipatitā. Iminā ‘‘catuvaggakaraṇīye kamme cattāro bhikkhū pakatattā kammappattā, te āgatā hontī’’ti vuttaṃ paṭhamasampattilakkhaṇaṃ dasseti. Yāvatikā tasmiṃ gāmakkhetteti yasmiṃ padese sīmaṃ bandhitukāmā, tasmiṃ ekassa gāmabhojakassa āyuppattiṭṭhānabhūte gāmakkhette ṭhitā bhikkhūti sambandho. Baddhasīmaṃ vā nadīsamuddajātassare vā anokkamitvāti etena etā baddhasīmādayo gāmasīmato sīmantarabhūtā, na tāsu ṭhitā gāmasīmāya kammaṃ karontānaṃ vaggaṃ karonti, tasmā na tesaṃ chando āharitabboti dasseti. Te sabbe hatthapāse vā katvāti vaggakammapariharaṇatthaṃ sannipatituṃ samatthe te gāmakkhettaṭṭhe sabbe bhikkhū saṅghassa hatthapāse katvāti attho. Chandaṃ vā āharitvāti sannipatituṃ asamatthānaṃ chandaṃ āharitvā. Tasmiṃ gāmakkhette yadipi sahassabhikkhū honti, tesu cattāroyeva kammappattā, avasesā chandārahā, tasmā anāgatānaṃ chando āharitabboti attho, iminā ‘‘chandārahānaṃ chando āhaṭo hotī’’ti vuttaṃ dutiyasampattilakkhaṇamāha. ‘‘Sammukhībhūtā na paṭikkosantī’’ti vuttaṃ tatiyasampattilakkhaṇaṃ pana imesaṃ sāmatthiyena vuttaṃ hoti.
160. ஏவங் ப³த்³த⁴ஸீமாய பரிஸஸம்பத்தியுத்ததங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி கம்மவாசாஸம்பத்தியுத்ததங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘கம்மவாசாஸம்பத்தியுத்தா நாமா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ‘‘ஸுணாது மே’’திஆதீ³னங் அத்தோ² ஹெட்டா² உபஸம்பத³கம்மவாசாவண்ணனாயங் வுத்தோவ . ஏவங் வுத்தாயாதி ஏவங் இமினா அனுக்கமேன உபோஸத²க்க²ந்த⁴கே (மஹாவ॰ 138-139) ப⁴க³வதா வுத்தாய. பரிஸுத்³தா⁴யாதி ஞத்திதோ³ஸஅனஉஸ்ஸாவனதோ³ஸேஹி பரிஸமந்ததோ ஸுத்³தா⁴ய. ஞத்திது³தியகம்மவாசாயாதி ஏகாய ஞத்தியா ஏகாய அனுஸ்ஸாவனாய கரியமானத்தா ஞத்தி ஏவ து³தியா இமிஸ்ஸா கம்மவாசாயாதி ஞத்திது³தியகம்மவாசா, தாய. நிமித்தானங் அந்தோ ஸீமா ஹோதி, நிமித்தானி ஸீமதோ ப³ஹி ஹொந்தி நிமித்தானி ப³ஹி கத்வா ஹெட்டா² பத²வீஸந்தா⁴ரஉத³கங் பரியந்தங் கத்வா ஸீமாய க³தத்தா.
160. Evaṃ baddhasīmāya parisasampattiyuttataṃ dassetvā idāni kammavācāsampattiyuttataṃ dassetuṃ ‘‘kammavācāsampattiyuttā nāmā’’tiādimāha. Tattha ‘‘suṇātu me’’tiādīnaṃ attho heṭṭhā upasampadakammavācāvaṇṇanāyaṃ vuttova . Evaṃ vuttāyāti evaṃ iminā anukkamena uposathakkhandhake (mahāva. 138-139) bhagavatā vuttāya. Parisuddhāyāti ñattidosaanaussāvanadosehi parisamantato suddhāya. Ñattidutiyakammavācāyāti ekāya ñattiyā ekāya anussāvanāya kariyamānattā ñatti eva dutiyā imissā kammavācāyāti ñattidutiyakammavācā, tāya. Nimittānaṃ anto sīmā hoti, nimittāni sīmato bahi honti nimittāni bahi katvā heṭṭhā pathavīsandhāraudakaṃ pariyantaṃ katvā sīmāya gatattā.
161. ஏவங் ஸமானஸங்வாஸகஸீமாஸம்முதியா கம்மவாசாஸம்பத்திங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி அதி⁴ட்டி²ததேசீவரிகானங் பி⁴க்கூ²னங் சீவரே ஸுக²பரிபோ⁴க³த்த²ங் ப⁴க³வதா பஞ்ஞத்தங் அவிப்பவாஸஸீமாஸம்முதிகம்மவாசாஸம்பத்திங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஏவங் ப³த்³தா⁴ய ச’’த்யாதி³மாஹ. தத்த² திசீவரேன அவிப்பவாஸங் ஸம்மன்னெய்யாதி யதா² அதி⁴ட்டி²ததேசீவரிகோ பி⁴க்கு² அந்தோஸீமாயங் திசீவரேன விப்பவஸந்தோபி அவிப்பவாஸோயேவ ஹோதி, து³தியகதி²னஸிக்கா²பதே³ன (பாரா॰ 471 ஆத³யோ) ஆபத்தி ந ஹோதி, ஏவங் தங் ஸமானஸங்வாஸகஸீமங் திசீவரேன அவிப்பவாஸங் ஸம்மன்னெய்யாதி அத்தோ². ட²பெத்வா கா³மஞ்ச கா³மூபசாரஞ்சாதி யதி³ திஸ்ஸா ஸமானஸங்வாஸகஸீமாய அந்தோ கா³மோ அத்தி², தங் கா³மஞ்ச கா³மூபசாரஞ்ச ட²பெத்வா ததோ வினிமுத்தங் தங் ஸமானஸங்வாஸகஸீமங் திசீவரேன அவிப்பவாஸங் ஸம்மன்னெய்யாதி அத்தோ².
161. Evaṃ samānasaṃvāsakasīmāsammutiyā kammavācāsampattiṃ dassetvā idāni adhiṭṭhitatecīvarikānaṃ bhikkhūnaṃ cīvare sukhaparibhogatthaṃ bhagavatā paññattaṃ avippavāsasīmāsammutikammavācāsampattiṃ dassento ‘‘evaṃ baddhāya ca’’tyādimāha. Tattha ticīvarena avippavāsaṃ sammanneyyāti yathā adhiṭṭhitatecīvariko bhikkhu antosīmāyaṃ ticīvarena vippavasantopi avippavāsoyeva hoti, dutiyakathinasikkhāpadena (pārā. 471 ādayo) āpatti na hoti, evaṃ taṃ samānasaṃvāsakasīmaṃ ticīvarena avippavāsaṃ sammanneyyāti attho. Ṭhapetvā gāmañca gāmūpacārañcāti yadi tissā samānasaṃvāsakasīmāya anto gāmo atthi, taṃ gāmañca gāmūpacārañca ṭhapetvā tato vinimuttaṃ taṃ samānasaṃvāsakasīmaṃ ticīvarena avippavāsaṃ sammanneyyāti attho.
ஸீமஸங்க்²யங்யேவ க³ச்ச²தீதி அவிப்பவாஸஸீமஸங்க்²யங்யேவ க³ச்ச²தி. ஏகம்பி குலங் பவிட்ட²ங் வாதி அபி⁴னவகதகே³ஹேஸு ஸப்³ப³பட²மங் ஏகம்பி குலங் பவிட்ட²ங் அத்தி². அக³தங் வாதி போராணககா³மே அஞ்ஞேஸு குலேஸு கே³ஹானி ச²ட்³டெ³த்வா க³தேஸுபி ஏகம்பி குலங் அக³தங் அத்தீ²தி அத்தோ².
Sīmasaṅkhyaṃyeva gacchatīti avippavāsasīmasaṅkhyaṃyeva gacchati. Ekampi kulaṃ paviṭṭhaṃ vāti abhinavakatagehesu sabbapaṭhamaṃ ekampi kulaṃ paviṭṭhaṃ atthi. Agataṃ vāti porāṇakagāme aññesu kulesu gehāni chaḍḍetvā gatesupi ekampi kulaṃ agataṃ atthīti attho.
162. ஏவங் ஸங்கே²பேன ஸீமாஸம்முதிங் த³ஸ்ஸெத்வா புன வித்தா²ரேன த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அயமெத்த² ஸங்கே²போ, அயங் பன வித்தா²ரோ’’திஆதி³மாஹ. ஸீமாய உபசாரங் ட²பெத்வாதி ஆயதிங் ப³ந்தி⁴தப்³பா³ய ஸீமாய நேஸங் விஹாரானங் பரிச்சே²த³தோ ப³ஹி ஸீமந்தரிகப்பஹோனகங் உபசாரங் ட²பெத்வா. ப³த்³தா⁴ ஸீமாயேஸு விஹாரேஸு, தே ப³த்³த⁴ஸீமா. பாடியேக்கந்தி பச்சேகங். ப³த்³த⁴ஸீமாஸதி³ஸானீதி யதா² ப³த்³த⁴ஸீமாஸு டி²தா அஞ்ஞமஞ்ஞங் ச²ந்தா³தி³ங் அனபெக்கி²த்வா பச்சேகங் கம்மங் காதுங் லப⁴ந்தி, ஏவங் கா³மஸீமாஸு டி²தாபீதி த³ஸ்ஸேதி. அந்தோனிமித்தக³தேஹி பனாதி ஏகஸ்ஸ கா³மஸ்ஸ உபட்³ட⁴ங் அந்தோகத்துகாமதாய ஸதி ஸப்³பே³ஸங் ஆக³மனே பயோஜனங் நத்தீ²தி கத்வா வுத்தங். ஆக³ந்தப்³ப³ந்தி ச ஸாமீசிவஸேன வுத்தங், நாயங் நியமோ ‘‘ஆக³ந்தப்³ப³மேவா’’தி. தேனேவாஹ ‘‘ஆக³மனம்பி அனாக³மனம்பி வட்டதீ’’தி. அப³த்³தா⁴ய ஹி ஸீமாய நானாகா³மக்கெ²த்தானங் நானாஸீமஸபா⁴வத்தா தேஸங் அனாக³மனேபி வக்³க³கம்மங் ந ஹோதி, தஸ்மா அனாக³மனம்பி வட்டதி. ப³த்³தா⁴ய பன ஸீமாய ஏகஸீமபா⁴வதோ புன அஞ்ஞஸ்மிங் கம்மே கரியமானே அந்தோஸீமக³தேஹி ஆக³ந்தப்³ப³மேவாதி ஆஹ ‘‘அவிப்பவாஸஸீமா…பே॰… ஆக³ந்தப்³ப³’’ந்தி. நிமித்தகித்தனகாலே அஸோதி⁴தாயபி ஸீமாய நேவத்தி² தோ³ஸோ நிமித்தகித்தனஸ்ஸ அபலோகனாதீ³ஸு அஞ்ஞதராபா⁴வதோ.
162. Evaṃ saṅkhepena sīmāsammutiṃ dassetvā puna vitthārena dassento ‘‘ayamettha saṅkhepo, ayaṃ pana vitthāro’’tiādimāha. Sīmāya upacāraṃ ṭhapetvāti āyatiṃ bandhitabbāya sīmāya nesaṃ vihārānaṃ paricchedato bahi sīmantarikappahonakaṃ upacāraṃ ṭhapetvā. Baddhā sīmāyesu vihāresu, te baddhasīmā. Pāṭiyekkanti paccekaṃ. Baddhasīmāsadisānīti yathā baddhasīmāsu ṭhitā aññamaññaṃ chandādiṃ anapekkhitvā paccekaṃ kammaṃ kātuṃ labhanti, evaṃ gāmasīmāsu ṭhitāpīti dasseti. Antonimittagatehi panāti ekassa gāmassa upaḍḍhaṃ antokattukāmatāya sati sabbesaṃ āgamane payojanaṃ natthīti katvā vuttaṃ. Āgantabbanti ca sāmīcivasena vuttaṃ, nāyaṃ niyamo ‘‘āgantabbamevā’’ti. Tenevāha ‘‘āgamanampi anāgamanampi vaṭṭatī’’ti. Abaddhāya hi sīmāya nānāgāmakkhettānaṃ nānāsīmasabhāvattā tesaṃ anāgamanepi vaggakammaṃ na hoti, tasmā anāgamanampi vaṭṭati. Baddhāya pana sīmāya ekasīmabhāvato puna aññasmiṃ kamme kariyamāne antosīmagatehi āgantabbamevāti āha ‘‘avippavāsasīmā…pe… āgantabba’’nti. Nimittakittanakāle asodhitāyapi sīmāya nevatthi doso nimittakittanassa apalokanādīsu aññatarābhāvato.