Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயஸங்க³ஹ-அட்ட²கதா² • Vinayasaṅgaha-aṭṭhakathā |
24. ஸீமாவினிச்ச²யகதா²
24. Sīmāvinicchayakathā
156. ஸீமாதி எத்த² (கங்கா²॰ அட்ட²॰ நிதா³னவண்ணனா) ஸீமா நாமேஸா ப³த்³த⁴ஸீமா அப³த்³த⁴ஸீமாதி து³விதா⁴ ஹோதி. தத்த² ஏகாத³ஸ விபத்திஸீமாயோ அதிக்கமித்வா திவித⁴ஸம்பத்தியுத்தா நிமித்தேன நிமித்தங் ப³ந்தி⁴த்வா ஸம்மதா ஸீமா ப³த்³த⁴ஸீமா நாம. அதிகு²த்³த³கா, அதிமஹதீ, க²ண்ட³னிமித்தா, சா²யானிமித்தா, அனிமித்தா, ப³ஹிஸீமே டி²தஸம்மதா, நதி³யா ஸம்மதா, ஸமுத்³தே³ ஸம்மதா, ஜாதஸ்ஸரே ஸம்மதா, ஸீமாய ஸீமங் ஸம்பி⁴ந்த³ந்தேன ஸம்மதா, ஸீமாய ஸீமங் அஜ்ஜொ²த்த²ரந்தேன ஸம்மதாதி இமேஹி ஏகாத³ஸஹி ஆகாரேஹி ஸீமதோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தீதி வசனதோ ஏதா விபத்திஸீமாயோ நாம.
156.Sīmāti ettha (kaṅkhā. aṭṭha. nidānavaṇṇanā) sīmā nāmesā baddhasīmā abaddhasīmāti duvidhā hoti. Tattha ekādasa vipattisīmāyo atikkamitvā tividhasampattiyuttā nimittena nimittaṃ bandhitvā sammatā sīmā baddhasīmā nāma. Atikhuddakā, atimahatī, khaṇḍanimittā, chāyānimittā, animittā, bahisīme ṭhitasammatā, nadiyā sammatā, samudde sammatā, jātassare sammatā, sīmāya sīmaṃ sambhindantena sammatā, sīmāya sīmaṃ ajjhottharantena sammatāti imehi ekādasahi ākārehi sīmato kammāni vipajjantīti vacanato etā vipattisīmāyo nāma.
தத்த² அதிகு²த்³த³கா நாம யத்த² ஏகவீஸதி பி⁴க்கூ² நிஸீதி³துங் ந ஸக்கொந்தி. அதிமஹதீ நாம யா கேஸக்³க³மத்தேனபி தியோஜனங் அதிக்கமித்வா ஸம்மதா. க²ண்ட³னிமித்தா நாம அக⁴டிதனிமித்தா வுச்சதி. புரத்தி²மாய தி³ஸாய நிமித்தங் கித்தெத்வா அனுக்கமேன த³க்கி²ணாய தி³ஸாய பச்சி²மாய உத்தராய தி³ஸாய கித்தெத்வா புன புரத்தி²மாய தி³ஸாய புப்³ப³கித்திதங் படிகித்தெத்வா ட²பேதுங் வட்டதி, ஏவங் அக²ண்ட³னிமித்தா ஹோதி. ஸசே பன அனுக்கமேன ஆஹரித்வா உத்தராய தி³ஸாய நிமித்தங் கித்தெத்வா தத்தே²வ ட²பேதி, க²ண்ட³னிமித்தா ஹோதி. அபராபி க²ண்ட³னிமித்தா நாம யா அனிமித்துபக³ங் தசஸாரருக்க²ங் வா கா²ணுகங் வா பங்ஸுபுஞ்ஜங் வா வாலுகபுஞ்ஜங் வா அஞ்ஞதரங் அந்தரா ஏகனிமித்தங் கத்வா ஸம்மதா. சா²யானிமித்தா நாம பப்³ப³தசா²யாதீ³னங் யங் கிஞ்சி சா²யங் நிமித்தங் கத்வா ஸம்மதா. அனிமித்தா நாம ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் நிமித்தானி அகித்தெத்வா ஸம்மதா. ப³ஹிஸீமே டி²தஸம்மதா நாம நிமித்தானி கித்தெத்வா நிமித்தானங் ப³ஹி டி²தேன ஸம்மதா. நதி³யா, ஸமுத்³தே³, ஜாதஸ்ஸரே ஸம்மதா நாம ஏதேஸு நதி³ஆதீ³ஸு ஸம்மதா. ஸா ஹி ஏவங் ஸம்மதாபி ‘‘ஸப்³பா³, பி⁴க்க²வே, நதீ³ அஸீமா, ஸப்³போ³ ஸமுத்³தோ³ அஸீமோ, ஸப்³போ³ ஜாதஸ்ஸரோ அஸீமோ’’தி (மஹாவ॰ 147) வசனதோ அஸம்மதாவ ஹோதி. ஸீமாய ஸீமங் ஸம்பி⁴ந்த³ந்தேன ஸம்மதா (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 148) நாம அத்தனோ ஸீமாய பரேஸங் ஸீமங் ஸம்பி⁴ந்த³ந்தேன ஸம்மதா. ஸசே ஹி போராணகஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸ புரத்தி²மாய தி³ஸாய அம்போ³ சேவ ஜம்பு³ சாதி த்³வே ருக்கா² அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸங்ஸட்ட²விடபா ஹொந்தி, தேஸு அம்ப³ஸ்ஸ பச்சி²மதி³ஸாபா⁴கே³ ஜம்பு³, விஹாரஸீமா ச ஜம்பு³ங் அந்தோகத்வா அம்ப³ங் கித்தெத்வா ப³த்³தா⁴ ஹோதி. அத² பச்சா² தஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸ புரத்தி²மாய தி³ஸாய விஹாரே கதே ஸீமங் ப³ந்த⁴ந்தா பி⁴க்கூ² தங் அம்ப³ங் அந்தோகத்வா ஜம்பு³ங் கித்தெத்வா ப³ந்த⁴ந்தி , ஸீமாய ஸீமங் ஸம்பி⁴ன்னா ஹோதி. தஸ்மா ஸசே பட²மதரங் கதஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸ ஸீமா அஸம்மதா ஹோதி, ஸீமாய உபசாரோ ட²பேதப்³போ³. ஸசே ஸம்மதா ஹோதி, பச்சி²மகோடியா ஹத்த²மத்தா ஸீமந்தரிகா ட²பேதப்³பா³. குருந்தி³யங் ‘‘வித³த்தி²மத்தம்பி’’, மஹாபச்சரியங் ‘‘சதுரங்கு³லமத்தம்பி வட்டதீ’’தி வுத்தங். ஏகருக்கோ²பி ச த்³வின்னங் ஸீமானங் நிமித்தங் ஹோதி. ஸோ பன வட்³ட⁴ந்தோ ஸீமஸங்கரங் கரோதி, தஸ்மா ந காதப்³போ³. ஸீமாய ஸீமங் அஜ்ஜொ²த்த²ரந்தேன ஸம்மதா நாம அத்தனோ ஸீமாய பரேஸங் ஸீமங் அஜ்ஜொ²த்த²ரந்தேன ஸம்மதா. ஸசே ஹி பரேஸங் ப³த்³த⁴ஸீமங் ஸகலங் வா தஸ்ஸா பதே³ஸங் வா அந்தோகத்வா அத்தனோ ஸீமங் ஸம்மன்னந்தி, ஸீமாய ஸீமங் அஜ்ஜொ²த்த²ரிதா நாம ஹோதி. பி⁴க்கு²னீனங் பன ஸீமங் அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வா அந்தோபி பி⁴க்கூ²னங் ஸீமங் ஸம்மன்னிதுங் வட்டதி. பி⁴க்கு²னீனம்பி பி⁴க்கூ²னங் ஸீமாய ஏஸேவ நயோ. ந ஹி தே அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ கம்மே க³ணபூரகா ஹொந்தி, ந கம்மவாசங் வக்³க³ங் கரொந்தி. இதி இமா ஏகாத³ஸ விபத்திஸீமாயோ அதிக்கமித்வா ஸீமா ஸம்மன்னிதப்³பா³.
Tattha atikhuddakā nāma yattha ekavīsati bhikkhū nisīdituṃ na sakkonti. Atimahatī nāma yā kesaggamattenapi tiyojanaṃ atikkamitvā sammatā. Khaṇḍanimittā nāma aghaṭitanimittā vuccati. Puratthimāya disāya nimittaṃ kittetvā anukkamena dakkhiṇāya disāya pacchimāya uttarāya disāya kittetvā puna puratthimāya disāya pubbakittitaṃ paṭikittetvā ṭhapetuṃ vaṭṭati, evaṃ akhaṇḍanimittā hoti. Sace pana anukkamena āharitvā uttarāya disāya nimittaṃ kittetvā tattheva ṭhapeti, khaṇḍanimittā hoti. Aparāpi khaṇḍanimittā nāma yā animittupagaṃ tacasārarukkhaṃ vā khāṇukaṃ vā paṃsupuñjaṃ vā vālukapuñjaṃ vā aññataraṃ antarā ekanimittaṃ katvā sammatā. Chāyānimittā nāma pabbatachāyādīnaṃ yaṃ kiñci chāyaṃ nimittaṃ katvā sammatā. Animittā nāma sabbena sabbaṃ nimittāni akittetvā sammatā. Bahisīme ṭhitasammatā nāma nimittāni kittetvā nimittānaṃ bahi ṭhitena sammatā. Nadiyā, samudde, jātassare sammatā nāma etesu nadiādīsu sammatā. Sā hi evaṃ sammatāpi ‘‘sabbā, bhikkhave, nadī asīmā, sabbo samuddo asīmo, sabbo jātassaro asīmo’’ti (mahāva. 147) vacanato asammatāva hoti. Sīmāya sīmaṃ sambhindantena sammatā (mahāva. aṭṭha. 148) nāma attano sīmāya paresaṃ sīmaṃ sambhindantena sammatā. Sace hi porāṇakassa vihārassa puratthimāya disāya ambo ceva jambu cāti dve rukkhā aññamaññaṃ saṃsaṭṭhaviṭapā honti, tesu ambassa pacchimadisābhāge jambu, vihārasīmā ca jambuṃ antokatvā ambaṃ kittetvā baddhā hoti. Atha pacchā tassa vihārassa puratthimāya disāya vihāre kate sīmaṃ bandhantā bhikkhū taṃ ambaṃ antokatvā jambuṃ kittetvā bandhanti , sīmāya sīmaṃ sambhinnā hoti. Tasmā sace paṭhamataraṃ katassa vihārassa sīmā asammatā hoti, sīmāya upacāro ṭhapetabbo. Sace sammatā hoti, pacchimakoṭiyā hatthamattā sīmantarikā ṭhapetabbā. Kurundiyaṃ ‘‘vidatthimattampi’’, mahāpaccariyaṃ ‘‘caturaṅgulamattampi vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. Ekarukkhopi ca dvinnaṃ sīmānaṃ nimittaṃ hoti. So pana vaḍḍhanto sīmasaṅkaraṃ karoti, tasmā na kātabbo. Sīmāya sīmaṃ ajjhottharantena sammatā nāma attano sīmāya paresaṃ sīmaṃ ajjhottharantena sammatā. Sace hi paresaṃ baddhasīmaṃ sakalaṃ vā tassā padesaṃ vā antokatvā attano sīmaṃ sammannanti, sīmāya sīmaṃ ajjhottharitā nāma hoti. Bhikkhunīnaṃ pana sīmaṃ ajjhottharitvā antopi bhikkhūnaṃ sīmaṃ sammannituṃ vaṭṭati. Bhikkhunīnampi bhikkhūnaṃ sīmāya eseva nayo. Na hi te aññamaññassa kamme gaṇapūrakā honti, na kammavācaṃ vaggaṃ karonti. Iti imā ekādasa vipattisīmāyo atikkamitvā sīmā sammannitabbā.
157. திவித⁴ஸம்பத்தியுத்தா நாம நிமித்தஸம்பத்தியா பரிஸஸம்பத்தியா கம்மவாசாஸம்பத்தியா ச யுத்தா. தத்த² நிமித்தஸம்பத்தியா யுத்தா நாம பப்³ப³தனிமித்தங் பாஸாணனிமித்தங் வனநிமித்தங் ருக்க²னிமித்தங் மக்³க³னிமித்தங் வம்மிகனிமித்தங் நதீ³னிமித்தங் உத³கனிமித்தந்தி ஏவங் வுத்தேஸு அட்ட²ஸு நிமித்தேஸு தஸ்மிங் தஸ்மிங் தி³ஸாபா⁴கே³ யதா²லத்³தா⁴னி நிமித்துபகா³னி நிமித்தானி ‘‘புரத்தி²மாய தி³ஸாய கிங் நிமித்தங். பப்³ப³தோ, ப⁴ந்தே. ஏஸோ பப்³ப³தோ நிமித்த’’ந்திஆதி³னா நயேன ஸம்மா கித்தெத்வா ஸம்மதா.
157.Tividhasampattiyuttā nāma nimittasampattiyā parisasampattiyā kammavācāsampattiyā ca yuttā. Tattha nimittasampattiyā yuttā nāma pabbatanimittaṃ pāsāṇanimittaṃ vananimittaṃ rukkhanimittaṃ magganimittaṃ vammikanimittaṃ nadīnimittaṃ udakanimittanti evaṃ vuttesu aṭṭhasu nimittesu tasmiṃ tasmiṃ disābhāge yathāladdhāni nimittupagāni nimittāni ‘‘puratthimāya disāya kiṃ nimittaṃ. Pabbato, bhante. Eso pabbato nimitta’’ntiādinā nayena sammā kittetvā sammatā.
தத்ராயங் வினிச்ச²யோ (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 138) – வினயத⁴ரேன புச்சி²தப்³ப³ங் ‘‘புரத்தி²மாய தி³ஸாய கிங் நிமித்த’’ந்தி? ‘‘பப்³ப³தோ, ப⁴ந்தே’’தி. இத³ங் பன உபஸம்பன்னோ வா ஆசிக்க²து அனுபஸம்பன்னோ வா, வட்டதியேவ. புன வினயத⁴ரேன ‘‘ஏஸோ பப்³ப³தோ நிமித்த’’ந்தி ஏவங் நிமித்தங் கித்தேதப்³ப³ங், ‘‘ஏதங் பப்³ப³தங் நிமித்தங் கரோம, கரிஸ்ஸாம, நிமித்தங் கதோ, நிமித்தங் ஹோது, ஹோதி, ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஏவங் பன கித்தேதுங் ந வட்டதி. பாஸாணாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. புரத்தி²மாய தி³ஸாய, புரத்தி²மாய அனுதி³ஸாய, த³க்கி²ணாய தி³ஸாய, த³க்கி²ணாய அனுதி³ஸாய, பச்சி²மாய தி³ஸாய, பச்சி²மாய அனுதி³ஸாய, உத்தராய தி³ஸாய, உத்தராய அனுதி³ஸாய கிங் நிமித்தங்? உத³கங், ப⁴ந்தே. ஏதங் உத³கங் நிமித்தந்தி கித்தேதப்³ப³ங். எத்த² பன அட்ட²பெத்வா புன ‘‘புரத்தி²மாய தி³ஸாய கிங் நிமித்தங்? பப்³ப³தோ, ப⁴ந்தே. ஏஸோ பப்³ப³தோ நிமித்த’’ந்தி ஏவங் பட²மங் கித்திதனிமித்தங் கித்தெத்வாவ ட²பேதப்³ப³ங். ஏவஞ்ஹி நிமித்தேன நிமித்தங் க⁴டிதங் ஹோதி, நிமித்தானி ஸகிங் கித்திதானிபி கித்திதானேவ ஹொந்தி. அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் பன ‘‘திக்க²த்துங் ஸீமமண்ட³லங் ப³ந்த⁴ந்தேன நிமித்தங் கித்தேதப்³ப³’’ந்தி வுத்தங்.
Tatrāyaṃ vinicchayo (mahāva. aṭṭha. 138) – vinayadharena pucchitabbaṃ ‘‘puratthimāya disāya kiṃ nimitta’’nti? ‘‘Pabbato, bhante’’ti. Idaṃ pana upasampanno vā ācikkhatu anupasampanno vā, vaṭṭatiyeva. Puna vinayadharena ‘‘eso pabbato nimitta’’nti evaṃ nimittaṃ kittetabbaṃ, ‘‘etaṃ pabbataṃ nimittaṃ karoma, karissāma, nimittaṃ kato, nimittaṃ hotu, hoti, bhavissatī’’ti evaṃ pana kittetuṃ na vaṭṭati. Pāsāṇādīsupi eseva nayo. Puratthimāya disāya, puratthimāya anudisāya, dakkhiṇāya disāya, dakkhiṇāya anudisāya, pacchimāya disāya, pacchimāya anudisāya, uttarāya disāya, uttarāya anudisāya kiṃ nimittaṃ? Udakaṃ, bhante. Etaṃ udakaṃ nimittanti kittetabbaṃ. Ettha pana aṭṭhapetvā puna ‘‘puratthimāya disāya kiṃ nimittaṃ? Pabbato, bhante. Eso pabbato nimitta’’nti evaṃ paṭhamaṃ kittitanimittaṃ kittetvāva ṭhapetabbaṃ. Evañhi nimittena nimittaṃ ghaṭitaṃ hoti, nimittāni sakiṃ kittitānipi kittitāneva honti. Andhakaṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘tikkhattuṃ sīmamaṇḍalaṃ bandhantena nimittaṃ kittetabba’’nti vuttaṃ.
158. இதா³னி நிமித்துபகா³னி பப்³ப³தாதீ³னி வேதி³தப்³பா³னி – திவிதோ⁴ பப்³ப³தோ ஸுத்³த⁴பங்ஸுபப்³ப³தோ ஸுத்³த⁴பாஸாணபப்³ப³தோ உப⁴யமிஸ்ஸகோதி. ஸோ திவிதோ⁴பி வட்டதி, வாலிகராஸி பன ந வட்டதி. இதரோபி ஹத்தி²ப்பமாணதோ ஓமகதரோ ந வட்டதி, ஹத்தி²ப்பமாணதோ பட்டா²ய ஸினேருப்பமாணோபி வட்டதி. ஸசே சதூஸு தி³ஸாஸு சத்தாரோ தீஸு வா தயோ பப்³ப³தா ஹொந்தி , சதூஹி வா தீஹி வா பப்³ப³தனிமித்தேஹி ஸம்மன்னிதும்பி வட்டதி, த்³வீஹி பன நிமித்தேஹி ஏகேன வா ஸம்மன்னிதுங் ந வட்டதி. இதோ பரேஸு பாஸாணனிமித்தாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. தஸ்மா பப்³ப³தனிமித்தங் கரொந்தேன புச்சி²தப்³ப³ங் ‘‘ஏகாப³த்³தோ⁴, ந ஏகாப³த்³தோ⁴’’தி. ஸசே ஏகாப³த்³தோ⁴ ஹோதி, ந காதப்³போ³. தஞ்ஹி சதூஸு வா அட்ட²ஸு வா தி³ஸாஸு கித்தெந்தேனபி ஏகமேவ நிமித்தங் கித்திதங் ஹோதி, தஸ்மா யோ ஏவங் சக்கஸண்டா²னேன விஹாரம்பி பரிக்கி²பித்வா டி²தோ பப்³ப³தோ, தங் ஏகதி³ஸாய கித்தெத்வா அஞ்ஞாஸு தி³ஸாஸு தங் ப³ஹித்³தா⁴ கத்வா அந்தோ அஞ்ஞானி நிமித்தானி கித்தேதப்³பா³னி. ஸசே பப்³ப³தஸ்ஸ ததியபா⁴க³ங் வா உபட்³ட⁴ங் வா அந்தோஸீமாய கத்துகாமா ஹொந்தி, பப்³ப³தங் அகித்தெத்வா யத்தகங் பதே³ஸங் அந்தோ கத்துகாமா, தஸ்ஸ பரதோ தஸ்மிங்யேவ பப்³ப³தே ஜாதருக்க²வம்மிகாதீ³ஸு அஞ்ஞதரங் நிமித்தங் கித்தேதப்³ப³ங். ஸசே ஏகயோஜனத்³வியோஜனப்பமாணங் ஸப்³ப³ங் பப்³ப³தங் அந்தோ கத்துகாமா ஹொந்தி, பப்³ப³தஸ்ஸ பரதோ பூ⁴மியங் ஜாதருக்க²வம்மிகாதீ³னி நிமித்தானி கித்தேதப்³பா³னி.
158. Idāni nimittupagāni pabbatādīni veditabbāni – tividho pabbato suddhapaṃsupabbato suddhapāsāṇapabbato ubhayamissakoti. So tividhopi vaṭṭati, vālikarāsi pana na vaṭṭati. Itaropi hatthippamāṇato omakataro na vaṭṭati, hatthippamāṇato paṭṭhāya sineruppamāṇopi vaṭṭati. Sace catūsu disāsu cattāro tīsu vā tayo pabbatā honti , catūhi vā tīhi vā pabbatanimittehi sammannitumpi vaṭṭati, dvīhi pana nimittehi ekena vā sammannituṃ na vaṭṭati. Ito paresu pāsāṇanimittādīsupi eseva nayo. Tasmā pabbatanimittaṃ karontena pucchitabbaṃ ‘‘ekābaddho, na ekābaddho’’ti. Sace ekābaddho hoti, na kātabbo. Tañhi catūsu vā aṭṭhasu vā disāsu kittentenapi ekameva nimittaṃ kittitaṃ hoti, tasmā yo evaṃ cakkasaṇṭhānena vihārampi parikkhipitvā ṭhito pabbato, taṃ ekadisāya kittetvā aññāsu disāsu taṃ bahiddhā katvā anto aññāni nimittāni kittetabbāni. Sace pabbatassa tatiyabhāgaṃ vā upaḍḍhaṃ vā antosīmāya kattukāmā honti, pabbataṃ akittetvā yattakaṃ padesaṃ anto kattukāmā, tassa parato tasmiṃyeva pabbate jātarukkhavammikādīsu aññataraṃ nimittaṃ kittetabbaṃ. Sace ekayojanadviyojanappamāṇaṃ sabbaṃ pabbataṃ anto kattukāmā honti, pabbatassa parato bhūmiyaṃ jātarukkhavammikādīni nimittāni kittetabbāni.
பாஸாணனிமித்தே அயகு³ளோபி பாஸாணஸங்க்²யமேவ க³ச்ச²தி, தஸ்மா யோ கோசி பாஸாணோ வட்டதி. பமாணதோ பன ஹத்தி²ப்பமாணோ பப்³ப³தஸங்க்²யங் க³தோ, தஸ்மா ஸோ ந வட்டதி, மஹாகோ³ணமஹாமஹிங்ஸப்பமாணோ பன வட்டதி. ஹெட்டி²மபரிச்சே²தே³ன த்³வத்திங்ஸபலகு³ளபிண்ட³ப்பமாணோ வட்டதி, ததோ கு²த்³த³கதரோ இட்ட²கா வா மஹந்தீபி ந வட்டதி, அனிமித்துபக³பாஸாணானங் ராஸிபி ந வட்டதி, பகே³வ பங்ஸுவாலுகராஸி. பூ⁴மிஸமோ க²லமண்ட³லஸதி³ஸோ பிட்டி²பாஸாணோ வா பூ⁴மிதோ கா²ணுகோ விய உட்டி²தபாஸாணோ வா ஹோதி, ஸோபி பமாணுபகோ³ சே, வட்டதி. பிட்டி²பாஸாணோ அதிமஹந்தோபி பாஸாணஸங்க்²யமேவ க³ச்ச²தி, தஸ்மா ஸசே மஹதோ பிட்டி²பாஸாணஸ்ஸ ஏகப்பதே³ஸங் அந்தோஸீமாய கத்துகாமா ஹொந்தி, தங் அகித்தெத்வா தஸ்ஸுபரி அஞ்ஞோ பாஸாணோ கித்தேதப்³போ³. ஸசே பிட்டி²பாஸாணுபரி விஹாரங் கரொந்தி, விஹாரமஜ்ஜே²ன வா பிட்டி²பாஸாணோ வினிவிஜ்ஜி²த்வா க³ச்ச²தி, ஏவரூபோ பிட்டி²பாஸாணோ ந வட்டதி. ஸசே ஹி தங் கித்தெந்தி, நிமித்தஸ்ஸ உபரி விஹாரோ ஹோதி, நிமித்தஞ்ச நாம ப³ஹிஸீமாய ஹோதி, விஹாரோபி ப³ஹிஸீமாயங் ஆபஜ்ஜதி. விஹாரங் பரிக்கி²பித்வா டி²தபிட்டி²பாஸாணோ ஏகத்த² கித்தெத்வா அஞ்ஞத்த² ந கித்தேதப்³போ³.
Pāsāṇanimitte ayaguḷopi pāsāṇasaṅkhyameva gacchati, tasmā yo koci pāsāṇo vaṭṭati. Pamāṇato pana hatthippamāṇo pabbatasaṅkhyaṃ gato, tasmā so na vaṭṭati, mahāgoṇamahāmahiṃsappamāṇo pana vaṭṭati. Heṭṭhimaparicchedena dvattiṃsapalaguḷapiṇḍappamāṇo vaṭṭati, tato khuddakataro iṭṭhakā vā mahantīpi na vaṭṭati, animittupagapāsāṇānaṃ rāsipi na vaṭṭati, pageva paṃsuvālukarāsi. Bhūmisamo khalamaṇḍalasadiso piṭṭhipāsāṇo vā bhūmito khāṇuko viya uṭṭhitapāsāṇo vā hoti, sopi pamāṇupago ce, vaṭṭati. Piṭṭhipāsāṇo atimahantopi pāsāṇasaṅkhyameva gacchati, tasmā sace mahato piṭṭhipāsāṇassa ekappadesaṃ antosīmāya kattukāmā honti, taṃ akittetvā tassupari añño pāsāṇo kittetabbo. Sace piṭṭhipāsāṇupari vihāraṃ karonti, vihāramajjhena vā piṭṭhipāsāṇo vinivijjhitvā gacchati, evarūpo piṭṭhipāsāṇo na vaṭṭati. Sace hi taṃ kittenti, nimittassa upari vihāro hoti, nimittañca nāma bahisīmāya hoti, vihāropi bahisīmāyaṃ āpajjati. Vihāraṃ parikkhipitvā ṭhitapiṭṭhipāsāṇo ekattha kittetvā aññattha na kittetabbo.
வனநிமித்தே திணவனங் வா தசஸாரதாலனாளிகேராதி³ருக்க²வனங் வா ந வட்டதி, அந்தோஸாரானங் பன ஸாகஸாலாதீ³னங் அந்தோஸாரமிஸ்ஸகானங் வா ருக்கா²னங் வனங் வட்டதி, தஞ்ச கோ² ஹெட்டி²மபரிச்சே²தே³ன சதுபஞ்சருக்க²மத்தம்பி, ததோ ஓரங் ந வட்டதி, பரங் யோஜனஸதிகம்பி வட்டதி. ஸசே பன வனமஜ்ஜே² விஹாரங் கரொந்தி, வனங் ந கித்தேதப்³ப³ங். ஏகதே³ஸங் அந்தோஸீமாய காதுகாமேஹிபி வனங் அகித்தெத்வா தத்த² ருக்க²பாஸாணாத³யோ கித்தேதப்³பா³. விஹாரங் பரிக்கி²பித்வா டி²தவனங் ஏகத்த² கித்தெத்வா அஞ்ஞத்த² ந கித்தேதப்³ப³ங்.
Vananimitte tiṇavanaṃ vā tacasāratālanāḷikerādirukkhavanaṃ vā na vaṭṭati, antosārānaṃ pana sākasālādīnaṃ antosāramissakānaṃ vā rukkhānaṃ vanaṃ vaṭṭati, tañca kho heṭṭhimaparicchedena catupañcarukkhamattampi, tato oraṃ na vaṭṭati, paraṃ yojanasatikampi vaṭṭati. Sace pana vanamajjhe vihāraṃ karonti, vanaṃ na kittetabbaṃ. Ekadesaṃ antosīmāya kātukāmehipi vanaṃ akittetvā tattha rukkhapāsāṇādayo kittetabbā. Vihāraṃ parikkhipitvā ṭhitavanaṃ ekattha kittetvā aññattha na kittetabbaṃ.
ருக்க²னிமித்தே தசஸாரோ தாலனாளிகேராதி³ருக்கோ² ந வட்டதி, அந்தோஸாரோ ஜீவமானகோ அந்தமஸோ உப்³பே³த⁴தோ அட்ட²ங்கு³லோ பரிணாஹதோ ஸூசித³ண்ட³கப்பமாணோபி வட்டதி. ததோ ஓரங் ந வட்டதி, பரங் த்³வாத³ஸயோஜனோ ஸுப்பதிட்டி²தனிக்³ரோதோ⁴பி வட்டதி. வங்ஸனளகஸராவாதீ³ஸு பீ³ஜங் ரோபெத்வா வட்³டா⁴பிதோ பமாணுபகோ³பி ந வட்டதி, ததோ அபனெத்வா பன தங் க²ணம்பி பூ⁴மியங் ரோபெத்வா கொட்ட²கங் கத்வா உத³கங் ஆஸிஞ்சித்வா கித்தேதுங் வட்டதி. நவமூலஸாகா²னிக்³க³மனங் அகாரணங், க²ந்த⁴ங் சி²ந்தி³த்வா ரோபிதே பன ஏதங் யுஜ்ஜதி. கித்தெந்தேன ச ‘‘ருக்கோ²’’திபி வத்துங் வட்டதி ‘‘ஸாகருக்கோ²’’திபி ‘‘ஸாலருக்கோ²’’திபி. ஏகாப³த்³த⁴ங் பன ஸுப்பதிட்டி²தனிக்³ரோத⁴ஸதி³ஸங் ஏகத்த² கித்தெத்வா அஞ்ஞத்த² கித்தேதுங் ந வட்டதி.
Rukkhanimitte tacasāro tālanāḷikerādirukkho na vaṭṭati, antosāro jīvamānako antamaso ubbedhato aṭṭhaṅgulo pariṇāhato sūcidaṇḍakappamāṇopi vaṭṭati. Tato oraṃ na vaṭṭati, paraṃ dvādasayojano suppatiṭṭhitanigrodhopi vaṭṭati. Vaṃsanaḷakasarāvādīsu bījaṃ ropetvā vaḍḍhāpito pamāṇupagopi na vaṭṭati, tato apanetvā pana taṃ khaṇampi bhūmiyaṃ ropetvā koṭṭhakaṃ katvā udakaṃ āsiñcitvā kittetuṃ vaṭṭati. Navamūlasākhāniggamanaṃ akāraṇaṃ, khandhaṃ chinditvā ropite pana etaṃ yujjati. Kittentena ca ‘‘rukkho’’tipi vattuṃ vaṭṭati ‘‘sākarukkho’’tipi ‘‘sālarukkho’’tipi. Ekābaddhaṃ pana suppatiṭṭhitanigrodhasadisaṃ ekattha kittetvā aññattha kittetuṃ na vaṭṭati.
மக்³க³னிமித்தே அரஞ்ஞகெ²த்தனதீ³தளாகமக்³கா³த³யோ ந வட்டந்தி, ஜங்க⁴மக்³கோ³ வா ஸகடமக்³கோ³ வா வட்டதி. யோ நிப்³பி³ஜ்ஜி²த்வா த்³வே தீணி கா³மந்தரானி க³ச்ச²தி, யோ பன ஜங்க⁴மக்³க³ஸகடமக்³க³தோ ஓக்கமித்வா புன ஸகடமக்³க³மேவ ஓதரதி, யே வா ஜங்க⁴மக்³க³ஸகடமக்³கா³ அவளஞ்ஜா, தே ந வட்டந்தி, ஜங்க⁴ஸத்த²ஸகடஸத்தே²ஹி வளஞ்ஜியமானாயேவ வட்டந்தி. ஸசே த்³வே மக்³கா³ நிக்க²மித்வா பச்சா² ஸகடது⁴ரமிவ ஏகீப⁴வந்தி, த்³வேதா⁴ பி⁴ன்னட்டா²னே வா ஸம்ப³ந்த⁴ட்டா²னே வா ஸகிங் கித்தெத்வா புன ந கித்தேதப்³பா³. ஏகாப³த்³த⁴னிமித்தஞ்ஹேதங் ஹோதி. ஸசே விஹாரங் பரிக்கி²பித்வா சத்தாரோ மக்³கா³ சதூஸு தி³ஸாஸு க³ச்ச²ந்தி, மஜ்ஜே² ஏகங் கித்தெத்வா அபரங் கித்தேதுங் ந வட்டதி. ஏகாப³த்³த⁴னிமித்தஞ்ஹேதங். கோணங் நிப்³பி³ஜ்ஜி²த்வா க³தங் பன பரபா⁴கே³ கித்தேதுங் வட்டதி. விஹாரமஜ்ஜே²ன நிப்³பி³ஜ்ஜி²த்வா க³தமக்³கோ³ பன ந கித்தேதப்³போ³, கித்திதே நிமித்தஸ்ஸ உபரி விஹாரோ ஹோதி. ஸசே ஸகடமக்³க³ஸ்ஸ அந்திமசக்கமக்³க³ங் நிமித்தங் கரொந்தி, மக்³கோ³ ப³ஹிஸீமாய ஹோதி, ஸசே பா³ஹிரசக்கமக்³க³ங் நிமித்தங் கரொந்தி, பா³ஹிரசக்கமக்³கோ³ ப³ஹிஸீமாய ஹோதி , ஸேஸங் அந்தோஸீமங் ப⁴ஜதி. மக்³க³ங் கித்தெந்தேன ‘‘மக்³கோ³ பந்தோ² பதோ² பஜ்ஜோ’’திஆதீ³ஸு த³ஸஸு யேன கேனசி நாமேன ச கித்தேதுங் வட்டதி, பரிகா²ஸண்டா²னேன விஹாரங் பரிக்கி²பித்வா க³தமக்³கோ³ ஏகத்த² கித்தெத்வா அஞ்ஞத்த² கித்தேதுங் ந வட்டதி.
Magganimitte araññakhettanadītaḷākamaggādayo na vaṭṭanti, jaṅghamaggo vā sakaṭamaggo vā vaṭṭati. Yo nibbijjhitvā dve tīṇi gāmantarāni gacchati, yo pana jaṅghamaggasakaṭamaggato okkamitvā puna sakaṭamaggameva otarati, ye vā jaṅghamaggasakaṭamaggā avaḷañjā, te na vaṭṭanti, jaṅghasatthasakaṭasatthehi vaḷañjiyamānāyeva vaṭṭanti. Sace dve maggā nikkhamitvā pacchā sakaṭadhuramiva ekībhavanti, dvedhā bhinnaṭṭhāne vā sambandhaṭṭhāne vā sakiṃ kittetvā puna na kittetabbā. Ekābaddhanimittañhetaṃ hoti. Sace vihāraṃ parikkhipitvā cattāro maggā catūsu disāsu gacchanti, majjhe ekaṃ kittetvā aparaṃ kittetuṃ na vaṭṭati. Ekābaddhanimittañhetaṃ. Koṇaṃ nibbijjhitvā gataṃ pana parabhāge kittetuṃ vaṭṭati. Vihāramajjhena nibbijjhitvā gatamaggo pana na kittetabbo, kittite nimittassa upari vihāro hoti. Sace sakaṭamaggassa antimacakkamaggaṃ nimittaṃ karonti, maggo bahisīmāya hoti, sace bāhiracakkamaggaṃ nimittaṃ karonti, bāhiracakkamaggo bahisīmāya hoti , sesaṃ antosīmaṃ bhajati. Maggaṃ kittentena ‘‘maggo pantho patho pajjo’’tiādīsu dasasu yena kenaci nāmena ca kittetuṃ vaṭṭati, parikhāsaṇṭhānena vihāraṃ parikkhipitvā gatamaggo ekattha kittetvā aññattha kittetuṃ na vaṭṭati.
வம்மிகனிமித்தே ஹெட்டி²மபரிச்சே²தே³ன தங் தி³வஸங் ஜாதோ அட்ட²ங்கு³லுப்³பே³தோ⁴ கோ³விஸாணப்பமாணோபி வம்மிகோ வட்டதி, ததோ ஓரங் ந வட்டதி. பரங் ஹிமவந்தபப்³ப³தஸதி³ஸோபி வட்டதி, விஹாரங் பரிக்கி²பித்வா டி²தங் பன ஏகாப³த்³த⁴ங் ஏகத்த² கித்தெத்வா அஞ்ஞத்த² கித்தேதுங் ந வட்டதி.
Vammikanimitte heṭṭhimaparicchedena taṃ divasaṃ jāto aṭṭhaṅgulubbedho govisāṇappamāṇopi vammiko vaṭṭati, tato oraṃ na vaṭṭati. Paraṃ himavantapabbatasadisopi vaṭṭati, vihāraṃ parikkhipitvā ṭhitaṃ pana ekābaddhaṃ ekattha kittetvā aññattha kittetuṃ na vaṭṭati.
நதீ³னிமித்தே யஸ்ஸா த⁴ம்மிகானங் ராஜூனங் காலே அன்வட்³ட⁴மாஸங் அனுத³ஸாஹங் அனுபஞ்சாஹந்தி ஏவங் தே³வே வஸ்ஸந்தே வலாஹகேஸு விக³தமத்தேஸு ஸோதங் பச்சி²ஜ்ஜதி, அயங் நதீ³ஸங்க்²யங் ந க³ச்ச²தி. யஸ்ஸா பன ஈதி³ஸே ஸுவுட்டி²காலே வஸ்ஸானஸ்ஸ சாதுமாஸே ஸோதங் ந பச்சி²ஜ்ஜதி, யத்த² தித்தே²ன வா அதித்தே²ன வா ஸிக்கா²கரணீயே ஆக³தலக்க²ணேன திமண்ட³லங் படிச்சா²தெ³த்வா அந்தரவாஸகங் அனுக்கி²பித்வா உத்தரந்தியா பி⁴க்கு²னியா ஏகங்கு³லத்³வங்கு³லமத்தம்பி அந்தரவாஸகோ தேமியதி, அயங் நதீ³ ஸீமங் ப³ந்த⁴ந்தானங் நிமித்தங் ஹோதி. பி⁴க்கு²னியா நதீ³பாரக³மனேபி உபோஸதா²தி³ஸங்க⁴கம்மகரணேபி நதீ³பாரஸீமாஸம்மன்னநேபி அயமேவ நதீ³. யா பன மக்³கோ³ விய ஸகடது⁴ரஸண்டா²னேன வா பரிகா²ஸண்டா²னேன வா விஹாரங் பரிக்கி²பித்வா க³தா, தங் ஏகத்த² கித்தெத்வா அஞ்ஞத்த² கித்தேதுங் ந வட்டதி. விஹாரஸ்ஸ சதூஸு தி³ஸாஸு அஞ்ஞமஞ்ஞங் வினிப்³பி³ஜ்ஜி²த்வா க³தே நதீ³சதுக்கேபி ஏஸேவ நயோ. அஸம்மிஸ்ஸா நதி³யோ பன சதஸ்ஸோபி கித்தேதுங் வட்டதி. ஸசே வதிங் கரொந்தோ விய ருக்க²பாதே³ நிக²ணித்வா வல்லிபலாலாதீ³ஹி நதீ³ஸோதங் ருந்த⁴ந்தி, உத³கங் அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வா ஆவரணங் பவத்ததியேவ, நிமித்தங் காதுங் வட்டதி. யதா² பன உத³கங் ந பவத்ததி, ஏவங் ஸேதும்ஹி கதே அபவத்தமானா நதீ³னிமித்தங் காதுங் ந வட்டதி, பவத்தனட்டா²னே நதீ³னிமித்தங், அப்பவத்தனட்டா²னே உத³கனிமித்தங் காதுங் வட்டதி. யா பன து³ப்³பு³ட்டி²காலே வா கி³ம்ஹே வா நிருத³கபா⁴வேன ந பவத்ததி, ஸா வட்டதி. மஹானதி³தோ உத³கமாதிகங் நீஹரந்தி, ஸா குன்னதீ³ஸதி³ஸா ஹுத்வா தீணி ஸஸ்ஸானி ஸம்பாதெ³ந்தீ நிச்சங் பவத்ததி, கிஞ்சாபி பவத்ததி, நிமித்தங் காதுங் ந வட்டதி. யா பன மூலே மஹானதி³தோ நீஹதாபி காலந்தரேன தேனேவ நீஹதமக்³கே³ன நதி³ங் பி⁴ந்தி³த்வா ஸயங் க³ச்ச²தி, க³ச்ச²ந்தீ பரதோ ஸுஸுமாராதி³ஸமாகிண்ணா நாவாதீ³ஹி ஸஞ்சரிதப்³பா³ நதீ³ ஹோதி, தங் நிமித்தங் காதுங் வட்டதி.
Nadīnimitte yassā dhammikānaṃ rājūnaṃ kāle anvaḍḍhamāsaṃ anudasāhaṃ anupañcāhanti evaṃ deve vassante valāhakesu vigatamattesu sotaṃ pacchijjati, ayaṃ nadīsaṅkhyaṃ na gacchati. Yassā pana īdise suvuṭṭhikāle vassānassa cātumāse sotaṃ na pacchijjati, yattha titthena vā atitthena vā sikkhākaraṇīye āgatalakkhaṇena timaṇḍalaṃ paṭicchādetvā antaravāsakaṃ anukkhipitvā uttarantiyā bhikkhuniyā ekaṅguladvaṅgulamattampi antaravāsako temiyati, ayaṃ nadī sīmaṃ bandhantānaṃ nimittaṃ hoti. Bhikkhuniyā nadīpāragamanepi uposathādisaṅghakammakaraṇepi nadīpārasīmāsammannanepi ayameva nadī. Yā pana maggo viya sakaṭadhurasaṇṭhānena vā parikhāsaṇṭhānena vā vihāraṃ parikkhipitvā gatā, taṃ ekattha kittetvā aññattha kittetuṃ na vaṭṭati. Vihārassa catūsu disāsu aññamaññaṃ vinibbijjhitvā gate nadīcatukkepi eseva nayo. Asammissā nadiyo pana catassopi kittetuṃ vaṭṭati. Sace vatiṃ karonto viya rukkhapāde nikhaṇitvā vallipalālādīhi nadīsotaṃ rundhanti, udakaṃ ajjhottharitvā āvaraṇaṃ pavattatiyeva, nimittaṃ kātuṃ vaṭṭati. Yathā pana udakaṃ na pavattati, evaṃ setumhi kate apavattamānā nadīnimittaṃ kātuṃ na vaṭṭati, pavattanaṭṭhāne nadīnimittaṃ, appavattanaṭṭhāne udakanimittaṃ kātuṃ vaṭṭati. Yā pana dubbuṭṭhikāle vā gimhe vā nirudakabhāvena na pavattati, sā vaṭṭati. Mahānadito udakamātikaṃ nīharanti, sā kunnadīsadisā hutvā tīṇi sassāni sampādentī niccaṃ pavattati, kiñcāpi pavattati, nimittaṃ kātuṃ na vaṭṭati. Yā pana mūle mahānadito nīhatāpi kālantarena teneva nīhatamaggena nadiṃ bhinditvā sayaṃ gacchati, gacchantī parato susumārādisamākiṇṇā nāvādīhi sañcaritabbā nadī hoti, taṃ nimittaṃ kātuṃ vaṭṭati.
உத³கனிமித்தே நிருத³கட்டா²னே நாவாய வா சாடிஆதீ³ஸு வா உத³கங் பூரெத்வா உத³கனிமித்தங் கித்தேதுங் ந வட்டதி, பூ⁴மிக³தமேவ வட்டதி. தஞ்ச கோ² அப்பவத்தனஉத³கங் ஆவாடபொக்க²ரணீதளஆகஜாதஸ்ஸரலோணிஸமுத்³தா³தீ³ஸு டி²தங், அட்டி²தங் பன ஓக⁴னதீ³உத³கவாஹகமாதிகாதீ³ஸு உத³கங் ந வட்டதி . அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் பன ‘‘க³ம்பீ⁴ரேஸு ஆவாடாதீ³ஸு உக்கே²பிமங் உத³கங் நிமித்தங் ந காதப்³ப³’’ந்தி வுத்தங், தங் து³வுத்தங், அத்தனோமதிமத்தமேவ. டி²தங் பன அந்தமஸோ ஸூகரக²தாயபி கா³மதா³ரகானங் கீளனவாபியம்பி தங் க²ணஞ்ஞேவ பத²வியங் ஆவாடங் கத்வா குடேஹி ஆஹரித்வா பூரிதஉத³கம்பி ஸசே யாவ கம்மவாசாபரியோஸானா திட்ட²தி, அப்பங் வா ஹோது ப³ஹுங் வா, வட்டதி. தஸ்மிங் பன டா²னே நிமித்தஸஞ்ஞாகரணத்த²ங் பாஸாணவாலிகாபங்ஸுஆதி³ராஸி வா பாஸாணத்த²ம்போ⁴ வா தா³ருத்த²ம்போ⁴ வா காதப்³போ³. தங் காதுங் காரேதுஞ்ச பி⁴க்கு²ஸ்ஸ வட்டதி, லாப⁴ஸீமாயங் பன ந வட்டதி. ஸமானஸங்வாஸகஸீமா கஸ்ஸசி பீளனங் ந கரோதி, கேவலங் பி⁴க்கூ²னங் வினயகம்மமேவ ஸாதே⁴தி, தஸ்மா எத்த² வட்டதி.
Udakanimitte nirudakaṭṭhāne nāvāya vā cāṭiādīsu vā udakaṃ pūretvā udakanimittaṃ kittetuṃ na vaṭṭati, bhūmigatameva vaṭṭati. Tañca kho appavattanaudakaṃ āvāṭapokkharaṇītaḷaākajātassaraloṇisamuddādīsu ṭhitaṃ, aṭṭhitaṃ pana oghanadīudakavāhakamātikādīsu udakaṃ na vaṭṭati . Andhakaṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘gambhīresu āvāṭādīsu ukkhepimaṃ udakaṃ nimittaṃ na kātabba’’nti vuttaṃ, taṃ duvuttaṃ, attanomatimattameva. Ṭhitaṃ pana antamaso sūkarakhatāyapi gāmadārakānaṃ kīḷanavāpiyampi taṃ khaṇaññeva pathaviyaṃ āvāṭaṃ katvā kuṭehi āharitvā pūritaudakampi sace yāva kammavācāpariyosānā tiṭṭhati, appaṃ vā hotu bahuṃ vā, vaṭṭati. Tasmiṃ pana ṭhāne nimittasaññākaraṇatthaṃ pāsāṇavālikāpaṃsuādirāsi vā pāsāṇatthambho vā dārutthambho vā kātabbo. Taṃ kātuṃ kāretuñca bhikkhussa vaṭṭati, lābhasīmāyaṃ pana na vaṭṭati. Samānasaṃvāsakasīmā kassaci pīḷanaṃ na karoti, kevalaṃ bhikkhūnaṃ vinayakammameva sādheti, tasmā ettha vaṭṭati.
இமேஹி ச அட்ட²ஹி நிமித்தேஹி அஸம்மிஸ்ஸேஹிபி அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸம்மிஸ்ஸேஹிபி ஸீமா ஸம்மன்னிதுங் வட்டதியேவ. ஸா ஏவங் ஸம்மன்னித்வா ப³ஜ்ஜ²மானா ஏகேன த்³வீஹி வா நிமித்தேஹி அப³த்³தா⁴ ஹோதி, தீணி பன ஆதி³ங் கத்வா வுத்தப்பகாரானங் நிமித்தானங் ஸதேனபி ப³த்³தா⁴ ஹோதி. ஸா தீஹி ஸிங்கா⁴டகஸண்டா²னா ஹோதி, சதூஹி சதுரஸ்ஸா வா ஸிங்கா⁴டகஅட்³ட⁴சந்த³முதி³ங்கா³தி³ஸண்டா²னா வா, ததோ அதி⁴கேஹி நானாஸண்டா²னா. ஏவங் வுத்தனயேன நிமித்தானி கித்தெத்வா ஸம்மதா ‘‘நிமித்தஸம்பத்தியுத்தா’’தி வேதி³தப்³பா³.
Imehi ca aṭṭhahi nimittehi asammissehipi aññamaññaṃ sammissehipi sīmā sammannituṃ vaṭṭatiyeva. Sā evaṃ sammannitvā bajjhamānā ekena dvīhi vā nimittehi abaddhā hoti, tīṇi pana ādiṃ katvā vuttappakārānaṃ nimittānaṃ satenapi baddhā hoti. Sā tīhi siṅghāṭakasaṇṭhānā hoti, catūhi caturassā vā siṅghāṭakaaḍḍhacandamudiṅgādisaṇṭhānā vā, tato adhikehi nānāsaṇṭhānā. Evaṃ vuttanayena nimittāni kittetvā sammatā ‘‘nimittasampattiyuttā’’ti veditabbā.
159. பரிஸஸம்பத்தியுத்தா நாம ஸப்³ப³ந்திமேன பரிச்சே²தே³ன சதூஹி பி⁴க்கூ²ஹி ஸன்னிபதித்வா யாவதிகா தஸ்மிங் கா³மகெ²த்தே ப³த்³த⁴ஸீமங் வா நதீ³ஸமுத்³த³ஜாதஸ்ஸரே வா அனோக்கமித்வா டி²தா பி⁴க்கூ², தே ஸப்³பே³ ஹத்த²பாஸே வா கத்வா ச²ந்த³ங் வா ஆஹரித்வா ஸம்மதா.
159.Parisasampattiyuttā nāma sabbantimena paricchedena catūhi bhikkhūhi sannipatitvā yāvatikā tasmiṃ gāmakhette baddhasīmaṃ vā nadīsamuddajātassare vā anokkamitvā ṭhitā bhikkhū, te sabbe hatthapāse vā katvā chandaṃ vā āharitvā sammatā.
160. கம்மவாசாஸம்பத்தியுத்தா நாம –
160.Kammavācāsampattiyuttā nāma –
‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, யாவதா ஸமந்தா நிமித்தா கித்திதா, யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், ஸங்கோ⁴ ஏதேஹி நிமித்தேஹி ஸீமங் ஸம்மன்னெய்ய ஸமானஸங்வாஸங் ஏகூபோஸத²ங், ஏஸா ஞத்தி.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho, yāvatā samantā nimittā kittitā, yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho etehi nimittehi sīmaṃ sammanneyya samānasaṃvāsaṃ ekūposathaṃ, esā ñatti.
‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, யாவதா ஸமந்தா நிமித்தா கித்திதா, ஸங்கோ⁴ ஏதேஹி நிமித்தேஹி ஸீமங் ஸம்மன்னதி ஸமானஸங்வாஸங் ஏகூபோஸத²ங், யஸ்ஸாயஸ்மதோ க²மதி ஏதேஹி நிமித்தேஹி ஸீமாய ஸம்முதி ஸமானஸங்வாஸாய ஏகூபோஸதா²ய, ஸோ துண்ஹஸ்ஸ. யஸ்ஸ நக்க²மதி, ஸோ பா⁴ஸெய்ய.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho, yāvatā samantā nimittā kittitā, saṅgho etehi nimittehi sīmaṃ sammannati samānasaṃvāsaṃ ekūposathaṃ, yassāyasmato khamati etehi nimittehi sīmāya sammuti samānasaṃvāsāya ekūposathāya, so tuṇhassa. Yassa nakkhamati, so bhāseyya.
‘‘ஸம்மதா ஸீமா ஸங்கே⁴ன ஏதேஹி நிமித்தேஹி ஸமானஸங்வாஸா ஏகூபோஸதா², க²மதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ, தஸ்மா துண்ஹீ, ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீ’’தி (மஹாவ॰ 139) –
‘‘Sammatā sīmā saṅghena etehi nimittehi samānasaṃvāsā ekūposathā, khamati saṅghassa, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmī’’ti (mahāva. 139) –
ஏவங் வுத்தாய பரிஸுத்³தா⁴ய ஞத்திது³தியகம்மவாசாய ஸம்மதா. கம்மவாசாபரியோஸானே நிமித்தானங் அந்தோ ஸீமா ஹோதி, நிமித்தானி ஸீமதோ ப³ஹி ஹொந்தி.
Evaṃ vuttāya parisuddhāya ñattidutiyakammavācāya sammatā. Kammavācāpariyosāne nimittānaṃ anto sīmā hoti, nimittāni sīmato bahi honti.
161. ஏவங் ப³த்³தா⁴ய ச ஸீமாய திசீவரேன விப்பவாஸஸுக²த்த²ங் த³ள்ஹீகம்மத்த²ஞ்ச அவிப்பவாஸஸம்முதி காதப்³பா³. ஸா பன ஏவங் கத்தப்³பா³ –
161. Evaṃ baddhāya ca sīmāya ticīvarena vippavāsasukhatthaṃ daḷhīkammatthañca avippavāsasammuti kātabbā. Sā pana evaṃ kattabbā –
‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, யா ஸா ஸங்கே⁴ன ஸீமா ஸம்மதா ஸமானஸங்வாஸா ஏகூபோஸதா², யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், ஸங்கோ⁴ தங் ஸீமங் திசீவரேன அவிப்பவாஸங் ஸம்மன்னெய்ய ட²பெத்வா கா³மஞ்ச கா³மூபசாரஞ்ச, ஏஸா ஞத்தி.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho, yā sā saṅghena sīmā sammatā samānasaṃvāsā ekūposathā, yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho taṃ sīmaṃ ticīvarena avippavāsaṃ sammanneyya ṭhapetvā gāmañca gāmūpacārañca, esā ñatti.
‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, யா ஸா ஸங்கே⁴ன ஸீமா ஸம்மதா ஸமானஸங்வாஸா ஏகூபோஸதா², ஸங்கோ⁴ தங் ஸீமங் திசீவரேன அவிப்பவாஸங் ஸம்மன்னதி ட²பெத்வா கா³மஞ்ச கா³மூபசாரஞ்ச, யஸ்ஸாயஸ்மதோ க²மதி ஏதிஸ்ஸா ஸீமாய திசீவரேன அவிப்பவாஸாய ஸம்முதி ட²பெத்வா கா³மஞ்ச கா³மூபசாரஞ்ச, ஸோ துண்ஹஸ்ஸ. யஸ்ஸ நக்க²மதி, ஸோ பா⁴ஸெய்ய.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho, yā sā saṅghena sīmā sammatā samānasaṃvāsā ekūposathā, saṅgho taṃ sīmaṃ ticīvarena avippavāsaṃ sammannati ṭhapetvā gāmañca gāmūpacārañca, yassāyasmato khamati etissā sīmāya ticīvarena avippavāsāya sammuti ṭhapetvā gāmañca gāmūpacārañca, so tuṇhassa. Yassa nakkhamati, so bhāseyya.
‘‘ஸம்மதா ஸா ஸீமா ஸங்கே⁴ன திசீவரேன அவிப்பவாஸா ட²பெத்வா கா³மஞ்ச கா³மூபசாரஞ்ச, க²மதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ, தஸ்மா துண்ஹீ, ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீ’’தி (மஹாவ॰ 143).
‘‘Sammatā sā sīmā saṅghena ticīvarena avippavāsā ṭhapetvā gāmañca gāmūpacārañca, khamati saṅghassa, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmī’’ti (mahāva. 143).
எத்த² (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 144) ச நிக³மனக³ரானம்பி கா³மேனேவ ஸங்க³ஹோ வேதி³தப்³போ³. கா³மூபசாரோதி பரிக்கி²த்தஸ்ஸ பரிக்கே²போ, அபரிக்கி²த்தஸ்ஸ பரிக்கே²போகாஸோ. இமேஸு பன கா³மகா³மூபசாரேஸு அதி⁴ட்டி²ததேசீவரிகோ பி⁴க்கு² பரிஹாரங் ந லப⁴தி. அயஞ்ஹி அவிப்பவாஸஸீமா ‘‘ட²பெத்வா கா³மஞ்ச கா³மூபசாரஞ்சா’’தி வுத்தத்தா கா³மஞ்ச கா³மூபசாரஞ்ச ந ஒத்த²ரதி, ஸமானஸங்வாஸகஸீமாவ ஒத்த²ரதி. ஸமானஸங்வாஸகஸீமா செத்த² அத்தனோ த⁴ம்மதாய க³ச்ச²தி, அவிப்பவாஸஸீமா பன யத்த² ஸமானஸங்வாஸகஸீமா, தத்தே²வ க³ச்ச²தி. ந ஹி தஸ்ஸா விஸுங் நிமித்தகித்தனங் அத்தி², தத்த² ஸசே அவிப்பவாஸாய ஸம்முதிகாலே கா³மோ அத்தி², தங் ஸா ந ஒத்த²ரதி . ஸசே பன ஸம்மதாய ஸீமாய பச்சா² கா³மோ நிவிஸதி, ஸோபி ஸீமஸங்க்²யங்யேவ க³ச்ச²தி. யதா² ச பச்சா² நிவிட்டோ², ஏவங் பட²மங் நிவிட்ட²ஸ்ஸ பச்சா² வட்³டி⁴தப்பதே³ஸோபி ஸீமஸங்க்²யமேவ க³ச்ச²தி. ஸசே ஸீமாஸம்முதிகாலே கே³ஹானி கதானி, ‘‘பவிஸிஸ்ஸாமா’’தி ஆலயோபி அத்தி², மனுஸ்ஸா பன அப்பவிட்டா², போராணககா³மங் வா ஸசே கே³ஹமேவ ச²ட்³டெ³த்வா அஞ்ஞத்த² க³தா, அகா³மோயேவ ஏஸ, ஸீமா ஒத்த²ரதி. ஸசே பன ஏகம்பி குலங் பவிட்ட²ங் வா அக³தங் வா அத்தி², கா³மோயேவ, ஸீமா ந ஒத்த²ரதி. அயமெத்த² ஸங்கே²போ.
Ettha (mahāva. aṭṭha. 144) ca nigamanagarānampi gāmeneva saṅgaho veditabbo. Gāmūpacāroti parikkhittassa parikkhepo, aparikkhittassa parikkhepokāso. Imesu pana gāmagāmūpacāresu adhiṭṭhitatecīvariko bhikkhu parihāraṃ na labhati. Ayañhi avippavāsasīmā ‘‘ṭhapetvā gāmañca gāmūpacārañcā’’ti vuttattā gāmañca gāmūpacārañca na ottharati, samānasaṃvāsakasīmāva ottharati. Samānasaṃvāsakasīmā cettha attano dhammatāya gacchati, avippavāsasīmā pana yattha samānasaṃvāsakasīmā, tattheva gacchati. Na hi tassā visuṃ nimittakittanaṃ atthi, tattha sace avippavāsāya sammutikāle gāmo atthi, taṃ sā na ottharati . Sace pana sammatāya sīmāya pacchā gāmo nivisati, sopi sīmasaṅkhyaṃyeva gacchati. Yathā ca pacchā niviṭṭho, evaṃ paṭhamaṃ niviṭṭhassa pacchā vaḍḍhitappadesopi sīmasaṅkhyameva gacchati. Sace sīmāsammutikāle gehāni katāni, ‘‘pavisissāmā’’ti ālayopi atthi, manussā pana appaviṭṭhā, porāṇakagāmaṃ vā sace gehameva chaḍḍetvā aññattha gatā, agāmoyeva esa, sīmā ottharati. Sace pana ekampi kulaṃ paviṭṭhaṃ vā agataṃ vā atthi, gāmoyeva, sīmā na ottharati. Ayamettha saṅkhepo.