Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[113] 3. ஸிங்கா³லஜாதகவண்ணனா
[113] 3. Siṅgālajātakavaṇṇanā
ஸத்³த³ஹாஸி ஸிங்கா³லஸ்ஸாதி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ தே³வத³த்தங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஸ்மிஞ்ஹி ஸமயே பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் ஸன்னிபதித்வா ‘‘ஆவுஸோ, தே³வத³த்தேன பஞ்ச பி⁴க்கு²ஸதானி ஆதா³ய க³யாஸீஸங் க³ந்த்வா ‘யங் ஸமணோ கோ³தமோ கரோதி, ந ஸோ த⁴ம்மோ. யமஹங் கரோமி, அயமேவ த⁴ம்மோ’தி தே பி⁴க்கூ² அத்தனோ லத்³தி⁴ங் கா³ஹாபெத்வா டா²னப்பத்தங் முஸாவாத³ங் கத்வா ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்தி³த்வா ஏகஸீமாய த்³வே உபோஸதா² கதா’’தி தே³வத³த்தஸ்ஸ அகு³ணகத²ங் கதெ²ந்தா நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, தே³வத³த்தோ இதா³னேவ முஸாவாதீ³, புப்³பே³பி முஸாவாதீ³யேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Saddahāsisiṅgālassāti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattaṃ ārabbha kathesi. Tasmiñhi samaye bhikkhū dhammasabhāyaṃ sannipatitvā ‘‘āvuso, devadattena pañca bhikkhusatāni ādāya gayāsīsaṃ gantvā ‘yaṃ samaṇo gotamo karoti, na so dhammo. Yamahaṃ karomi, ayameva dhammo’ti te bhikkhū attano laddhiṃ gāhāpetvā ṭhānappattaṃ musāvādaṃ katvā saṅghaṃ bhinditvā ekasīmāya dve uposathā katā’’ti devadattassa aguṇakathaṃ kathentā nisīdiṃsu. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, devadatto idāneva musāvādī, pubbepi musāvādīyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸுஸானவனே ருக்க²தே³வதா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ததா³ பா³ராணஸியங் நக்க²த்தங் கு⁴ட்ட²ங் அஹோஸி. மனுஸ்ஸா ‘‘யக்க²ப³லிகம்மங் கரோமா’’தி தேஸு தேஸு சச்சரரச்சா²தி³ட்டா²னேஸு மச்ச²மங்ஸாதீ³னி விப்பகிரித்வா கபாலகேஸு ப³ஹுங் ஸுரங் ட²பயிங்ஸு. அதே²கோ ஸிங்கா³லோ அட்³ட⁴ரத்தஸமயே நித்³த⁴மனேன நக³ரங் பவிஸித்வா மச்ச²மங்ஸங் கா²தி³த்வா ஸுரங் பிவித்வா புன்னாக³க³ச்ச²ந்தரங் பவிஸித்வா யாவ அருணுக்³க³மனா நித்³த³ங் ஓக்கமி. ஸோ பபு³ஜ்ஜி²த்வா ஆலோகங் தி³ஸ்வா ‘‘இதா³னி நிக்க²மிதுங் ந ஸக்கா’’தி மக்³க³ஸமீபங் க³ந்த்வா அதி³ஸ்ஸமானோ நிபஜ்ஜித்வா அஞ்ஞே மனுஸ்ஸே தி³ஸ்வாபி கிஞ்சி அவத்வா ஏகங் ப்³ராஹ்மணங் முக²தோ⁴வனத்தா²ய க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸி ‘‘ப்³ராஹ்மணா நாம த⁴னலோலா ஹொந்தி, இமங் த⁴னேன பலோபெ⁴த்வா யதா² மங் உபகச்ச²கந்தரே கத்வா உத்தராஸங்கே³ன படிச்சா²தெ³த்வா நக³ரா நீஹரதி, ததா² கரிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ மனுஸ்ஸபா⁴ஸாய ‘‘ப்³ராஹ்மணா’’தி ஆஹ. ஸோ நிவத்தித்வா ‘‘கோ மங் பக்கோஸதீ’’தி ஆஹ. ‘‘அஹங், ப்³ராஹ்மணா’’தி. ‘‘கிங்காரணா’’தி. ‘‘ப்³ராஹ்மண, மய்ஹங் த்³வே கஹாபணஸதானி அத்தி². ஸசே மங் உபகச்ச²கந்தரே கத்வா உத்தராஸங்கே³ன படிச்சா²தெ³த்வா யதா² ந கோசி பஸ்ஸதி, ததா² நக³ரா நிக்கா²மேதுங் ஸக்கோஸி, துய்ஹங் தே கஹாபணே த³ஸ்ஸாமீ’’தி. ப்³ராஹ்மணோ த⁴னலோபே⁴ன ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா தங் ததா² கத்வா ஆதா³ய நக³ரா நிக்க²மித்வா தோ²கங் அக³மாஸி. அத² நங் ஸிங்கா³லோ புச்சி² ‘‘கதரட்டா²னங், ப்³ராஹ்மணா’’தி? ‘‘அஸுகங் நாமா’’தி. ‘‘அஞ்ஞங் தோ²கங் டா²னங் க³ச்சா²’’தி. ஏவங் புனப்புனங் வத³ந்தோ மஹாஸுஸானங் பத்வா ‘‘இத⁴ மங் ஓதாரேஹீ’’தி ஆஹ. தத்த² நங் ஓதாரேஸி. அத² ஸிங்கா³லோ ‘‘தேன ஹி, ப்³ராஹ்மண, உத்தரிஸாடகங் பத்த²ரா’’தி ஆஹ. ஸோ த⁴னலோபே⁴ன ‘‘ஸாதூ⁴’’தி பத்த²ரி. அத² நங் ‘‘இமங் ருக்க²மூலங் க²ணாஹீ’’தி பத²விக²ணனே யோஜெத்வா ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ உத்தரிஸாடகங் அபி⁴ருய்ஹ சதூஸு கண்ணேஸு ச மஜ்ஜே² சாதி பஞ்சஸு டா²னேஸு ஸரீரனிஸ்ஸந்த³ங் பாதெத்வா மக்கெ²த்வா சேவ தேமெத்வா ச ஸுஸானவனங் பாவிஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ருக்க²விடபே ட²த்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto susānavane rukkhadevatā hutvā nibbatti. Tadā bārāṇasiyaṃ nakkhattaṃ ghuṭṭhaṃ ahosi. Manussā ‘‘yakkhabalikammaṃ karomā’’ti tesu tesu caccararacchādiṭṭhānesu macchamaṃsādīni vippakiritvā kapālakesu bahuṃ suraṃ ṭhapayiṃsu. Atheko siṅgālo aḍḍharattasamaye niddhamanena nagaraṃ pavisitvā macchamaṃsaṃ khāditvā suraṃ pivitvā punnāgagacchantaraṃ pavisitvā yāva aruṇuggamanā niddaṃ okkami. So pabujjhitvā ālokaṃ disvā ‘‘idāni nikkhamituṃ na sakkā’’ti maggasamīpaṃ gantvā adissamāno nipajjitvā aññe manusse disvāpi kiñci avatvā ekaṃ brāhmaṇaṃ mukhadhovanatthāya gacchantaṃ disvā cintesi ‘‘brāhmaṇā nāma dhanalolā honti, imaṃ dhanena palobhetvā yathā maṃ upakacchakantare katvā uttarāsaṅgena paṭicchādetvā nagarā nīharati, tathā karissāmī’’ti. So manussabhāsāya ‘‘brāhmaṇā’’ti āha. So nivattitvā ‘‘ko maṃ pakkosatī’’ti āha. ‘‘Ahaṃ, brāhmaṇā’’ti. ‘‘Kiṃkāraṇā’’ti. ‘‘Brāhmaṇa, mayhaṃ dve kahāpaṇasatāni atthi. Sace maṃ upakacchakantare katvā uttarāsaṅgena paṭicchādetvā yathā na koci passati, tathā nagarā nikkhāmetuṃ sakkosi, tuyhaṃ te kahāpaṇe dassāmī’’ti. Brāhmaṇo dhanalobhena ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā taṃ tathā katvā ādāya nagarā nikkhamitvā thokaṃ agamāsi. Atha naṃ siṅgālo pucchi ‘‘kataraṭṭhānaṃ, brāhmaṇā’’ti? ‘‘Asukaṃ nāmā’’ti. ‘‘Aññaṃ thokaṃ ṭhānaṃ gacchā’’ti. Evaṃ punappunaṃ vadanto mahāsusānaṃ patvā ‘‘idha maṃ otārehī’’ti āha. Tattha naṃ otāresi. Atha siṅgālo ‘‘tena hi, brāhmaṇa, uttarisāṭakaṃ pattharā’’ti āha. So dhanalobhena ‘‘sādhū’’ti patthari. Atha naṃ ‘‘imaṃ rukkhamūlaṃ khaṇāhī’’ti pathavikhaṇane yojetvā brāhmaṇassa uttarisāṭakaṃ abhiruyha catūsu kaṇṇesu ca majjhe cāti pañcasu ṭhānesu sarīranissandaṃ pātetvā makkhetvā ceva temetvā ca susānavanaṃ pāvisi. Bodhisatto rukkhaviṭape ṭhatvā imaṃ gāthamāha –
113.
113.
‘‘ஸத்³த³ஹாஸி ஸிங்கா³லஸ்ஸ, ஸுராபீதஸ்ஸ ப்³ராஹ்மண;
‘‘Saddahāsi siṅgālassa, surāpītassa brāhmaṇa;
ஸிப்பிகானங் ஸதங் நத்தி², குதோ கங்ஸஸதா து³வே’’தி.
Sippikānaṃ sataṃ natthi, kuto kaṃsasatā duve’’ti.
தத்த² ஸத்³த³ஹாஸீதி ஸத்³த³ஹஸி, அயமேவ வா பாடோ², பத்தியாயஸீதி அத்தோ². ஸிப்பிகானங் ஸதங் நத்தீ²தி ஏதஸ்ஸ ஹி ஸிப்பிகாஸதம்பி நத்தி². குதோ கங்ஸஸதா து³வேதி த்³வே கஹாபணஸதானி பனஸ்ஸ குதோ ஏவாதி.
Tattha saddahāsīti saddahasi, ayameva vā pāṭho, pattiyāyasīti attho. Sippikānaṃ sataṃ natthīti etassa hi sippikāsatampi natthi. Kuto kaṃsasatā duveti dve kahāpaṇasatāni panassa kuto evāti.
போ³தி⁴ஸத்தோ இமங் கா³த²ங் வத்வா ‘‘க³ச்ச², ப்³ராஹ்மண, தவ ஸாடகங் தோ⁴வித்வா ந்ஹாயித்வா அத்தனோ கம்மங் கரோஹீ’’தி வத்வா அந்தரதா⁴யி. ப்³ராஹ்மணோ ததா² கத்வா ‘‘வஞ்சிதோ வதம்ஹீ’’தி தோ³மனஸ்ஸப்பத்தோ பக்காமி.
Bodhisatto imaṃ gāthaṃ vatvā ‘‘gaccha, brāhmaṇa, tava sāṭakaṃ dhovitvā nhāyitvā attano kammaṃ karohī’’ti vatvā antaradhāyi. Brāhmaṇo tathā katvā ‘‘vañcito vatamhī’’ti domanassappatto pakkāmi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸிங்கா³லோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, ருக்க²தே³வதா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā siṅgālo devadatto ahosi, rukkhadevatā pana ahameva ahosi’’nti.
ஸிங்கா³லஜாதகவண்ணனா ததியா.
Siṅgālajātakavaṇṇanā tatiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 113. ஸிங்கா³லஜாதகங் • 113. Siṅgālajātakaṃ