Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [142] 2. ஸிங்கா³லஜாதகவண்ணனா

    [142] 2. Siṅgālajātakavaṇṇanā

    ஏதஞ்ஹி தே து³ராஜானந்தி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ தே³வத³த்தஸ்ஸ வதா⁴ய பரிஸக்கனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. த⁴ம்மஸபா⁴யஞ்ஹி பி⁴க்கூ²னங் கத²ங் ஸுத்வா ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, தே³வத³த்தோ இதா³னேவ மய்ஹங் வதா⁴ய பரிஸக்கதி, புப்³பே³பி பரிஸக்கியேவ, ந ச மங் மாரேதுங் அஸக்கி², ஸயமேவ பன கிலந்தோ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Etañhite durājānanti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattassa vadhāya parisakkanaṃ ārabbha kathesi. Dhammasabhāyañhi bhikkhūnaṃ kathaṃ sutvā satthā ‘‘na, bhikkhave, devadatto idāneva mayhaṃ vadhāya parisakkati, pubbepi parisakkiyeva, na ca maṃ māretuṃ asakkhi, sayameva pana kilanto’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸிங்கா³லயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா ஸிங்கா³லராஜா ஹுத்வா ஸிங்கா³லக³ணபரிவுதோ ஸுஸானவனே விஹாஸி. தேன ஸமயேன ராஜக³ஹே உஸ்ஸவோ அஹோஸி, யேபு⁴ய்யேன மனுஸ்ஸா ஸுரங் பிவந்தி, ஸுராச²ணோயேவ கிரேஸோ. அதெ²த்த² ஸம்ப³ஹுலா து⁴த்தா ப³ஹுங் ஸுரஞ்ச மங்ஸஞ்ச ஆஹராபெத்வா மண்டி³தபஸாதி⁴தா கா³யித்வா கா³யித்வா ஸுரஞ்ச பிவந்தி, மங்ஸஞ்ச கா²த³ந்தி. தேஸங் பட²மயாமாவஸானே மங்ஸங் கீ²யி, ஸுரா பன ப³ஹுகாவ. அதே²கோ து⁴த்தோ ‘‘மங்ஸக²ண்ட³ங் தே³ஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘மங்ஸங் கீ²ண’’ந்தி ச வுத்தே ‘‘மயி டி²தே மங்ஸக்க²யோ நாம நத்தீ²’’தி வத்வா ‘‘ஆமகஸுஸானே மதமனுஸ்ஸமங்ஸங் கா²த³னத்தா²ய ஆக³தே ஸிங்கா³லே மாரெத்வா மங்ஸங் ஆஹரிஸ்ஸாமீ’’தி முக்³க³ரங் க³ஹெத்வா நித்³த⁴மனமக்³கே³ன நக³ரா நிக்க²மித்வா ஸுஸானங் க³ந்த்வா முக்³க³ரங் க³ஹெத்வா மதகோ விய உத்தானோ நிபஜ்ஜி. தஸ்மிங் க²ணே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸிங்கா³லக³ணபரிவுதோ தத்த² க³தோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘நாயங் மதகோ’’தி ஞத்வாபி ‘‘ஸுட்டு²தரங் உபபரிக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி தஸ்ஸ அதோ⁴வாதேன க³ந்த்வா ஸரீரக³ந்த⁴ங் கா⁴யித்வா தத²தோவஸ்ஸ அமதகபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘லஜ்ஜாபெத்வா நங் உய்யோஜெஸ்ஸாமீ’’தி க³ந்த்வா முக்³க³ரகோடியங் ட³ங்ஸித்வா ஆகட்³டி⁴, து⁴த்தோ முக்³க³ரங் ந விஸ்ஸஜி, உபஸங்கமந்தம்பி ந ஓலோகெந்தோ நங் கா³ள்ஹதரங் அக்³க³ஹேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ படிக்கமித்வா ‘‘போ⁴ புரிஸ, ஸசே த்வங் மதகோ ப⁴வெய்யாஸி, ந மயி முக்³க³ரங் ஆகட்³ட⁴ந்தே கா³ள்ஹதரங் க³ண்ஹெய்யாஸி, இமினா காரணேன தவ மதகபா⁴வோ வா அமதகபா⁴வோ வா து³ஜ்ஜானோ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto siṅgālayoniyaṃ nibbattitvā siṅgālarājā hutvā siṅgālagaṇaparivuto susānavane vihāsi. Tena samayena rājagahe ussavo ahosi, yebhuyyena manussā suraṃ pivanti, surāchaṇoyeva kireso. Athettha sambahulā dhuttā bahuṃ surañca maṃsañca āharāpetvā maṇḍitapasādhitā gāyitvā gāyitvā surañca pivanti, maṃsañca khādanti. Tesaṃ paṭhamayāmāvasāne maṃsaṃ khīyi, surā pana bahukāva. Atheko dhutto ‘‘maṃsakhaṇḍaṃ dehī’’ti āha. ‘‘Maṃsaṃ khīṇa’’nti ca vutte ‘‘mayi ṭhite maṃsakkhayo nāma natthī’’ti vatvā ‘‘āmakasusāne matamanussamaṃsaṃ khādanatthāya āgate siṅgāle māretvā maṃsaṃ āharissāmī’’ti muggaraṃ gahetvā niddhamanamaggena nagarā nikkhamitvā susānaṃ gantvā muggaraṃ gahetvā matako viya uttāno nipajji. Tasmiṃ khaṇe bodhisatto siṅgālagaṇaparivuto tattha gato taṃ disvā ‘‘nāyaṃ matako’’ti ñatvāpi ‘‘suṭṭhutaraṃ upaparikkhissāmī’’ti tassa adhovātena gantvā sarīragandhaṃ ghāyitvā tathatovassa amatakabhāvaṃ ñatvā ‘‘lajjāpetvā naṃ uyyojessāmī’’ti gantvā muggarakoṭiyaṃ ḍaṃsitvā ākaḍḍhi, dhutto muggaraṃ na vissaji, upasaṅkamantampi na olokento naṃ gāḷhataraṃ aggahesi. Bodhisatto paṭikkamitvā ‘‘bho purisa, sace tvaṃ matako bhaveyyāsi, na mayi muggaraṃ ākaḍḍhante gāḷhataraṃ gaṇheyyāsi, iminā kāraṇena tava matakabhāvo vā amatakabhāvo vā dujjāno’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    142.

    142.

    ‘‘ஏதஞ்ஹி தே து³ராஜானங், யங் ஸேஸி மதஸாயிகங்;

    ‘‘Etañhi te durājānaṃ, yaṃ sesi matasāyikaṃ;

    யஸ்ஸ தே கட்³ட⁴மானஸ்ஸ, ஹத்தா² த³ண்டோ³ ந முச்சதீ’’தி.

    Yassa te kaḍḍhamānassa, hatthā daṇḍo na muccatī’’ti.

    தத்த² ஏதஞ்ஹி தே து³ராஜானந்தி ஏதங் காரணங் தவ து³விஞ்ஞெய்யங். யங் ஸேஸி மதஸாயிகந்தி யேன காரணேன த்வங் மதஸாயிகங் ஸேஸி, மதகோ விய ஹுத்வா ஸயஸி. யஸ்ஸ தே கட்³ட⁴மானஸ்ஸாதி யஸ்ஸ தவ த³ண்ட³கோடியங் க³ஹெத்வா கட்³டி⁴யமானஸ்ஸ ஹத்த²தோ த³ண்டோ³ ந முச்சதி, ஸோ த்வங் தத²தோ மதகோ நாம ந ஹோஸீதி.

    Tattha etañhi te durājānanti etaṃ kāraṇaṃ tava duviññeyyaṃ. Yaṃ sesi matasāyikanti yena kāraṇena tvaṃ matasāyikaṃ sesi, matako viya hutvā sayasi. Yassa te kaḍḍhamānassāti yassa tava daṇḍakoṭiyaṃ gahetvā kaḍḍhiyamānassa hatthato daṇḍo na muccati, so tvaṃ tathato matako nāma na hosīti.

    ஏவங் வுத்தே ஸோ து⁴த்தோ ‘‘அயங் மம அமதகபா⁴வங் ஜானாதீ’’தி உட்டா²ய த³ண்ட³ங் கி²பி, த³ண்டோ³ விரஜ்ஜி². து⁴த்தோ ‘‘க³ச்ச², விரத்³தோ⁴ தா³னிஸி மயா’’தி ஆஹ. போ³தி⁴ஸத்தோ நிவத்தித்வா ‘‘போ⁴ புரிஸ, மங் விரஜ்ஜ²ந்தோபி த்வங் அட்ட² மஹானிரயே ஸோளஸ ச உஸ்ஸத³னிரயே அவிரத்³தோ⁴யேவா’’தி வத்வா பக்காமி. து⁴த்தோ கிஞ்சி அலபி⁴த்வா ஸுஸானா நிக்க²மித்வா பரிகா²யங் ந்ஹாயித்வா ஆக³தமக்³கே³னேவ நக³ரங் பாவிஸி.

    Evaṃ vutte so dhutto ‘‘ayaṃ mama amatakabhāvaṃ jānātī’’ti uṭṭhāya daṇḍaṃ khipi, daṇḍo virajjhi. Dhutto ‘‘gaccha, viraddho dānisi mayā’’ti āha. Bodhisatto nivattitvā ‘‘bho purisa, maṃ virajjhantopi tvaṃ aṭṭha mahāniraye soḷasa ca ussadaniraye aviraddhoyevā’’ti vatvā pakkāmi. Dhutto kiñci alabhitvā susānā nikkhamitvā parikhāyaṃ nhāyitvā āgatamaggeneva nagaraṃ pāvisi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ து⁴த்தோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, ஸிங்கா³லராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā dhutto devadatto ahosi, siṅgālarājā pana ahameva ahosi’’nti.

    ஸிங்கா³லஜாதகவண்ணனா து³தியா.

    Siṅgālajātakavaṇṇanā dutiyā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 142. ஸிங்கா³லஜாதகங் • 142. Siṅgālajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact